За първи път у нас - Моцарт, Вагнер и Бетовен на 8 рояла и 32 ръце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7875443 За първи път у нас - Моцарт, Вагнер и Бетовен на 8 рояла и 32 ръце За първи път у нас - Моцарт, Вагнер и Бетовен на 8 рояла и 32 ръце www.24chasa.bg
Досега уникалния концерт са слушали само в Германия, във Ванкувър и в Италия.

Маестро Томислав Байнов ще свири с 15 пианисти от 9 държави

За пръв път българската публика ще слуша произведения на Вагнер, Бетовен и Моцарт, изпълнени от 16 пианиста, на 32 ръце, върху 8 рояла. Заслугата е на идеолога на проекта маестро Томислав Байнов, който преди няколко дни дойде в България заедно с част от ансамбъла си - подбрани от него пианисти от 9 държави на 3 континента.

Местрото създава ансамбъла си в желанието си да “децентрализира” концертите. Според него не е задължително те да са в Лондон или Париж. Всеки млад артист пък трябва да получи шанс.
Местрото създава ансамбъла си в желанието си да “децентрализира” концертите. Според него не е задължително те да са в Лондон или Париж. Всеки млад артист пък трябва да получи шанс.

“Това е един уникален класически концерт и България ще бъде четвъртата в света страна, която ще има възможността да го чуе. Радвам се много, че българската публика ще може да се наслади, и то в четири града - Пловдив, София, Варна и Велико Търново”, разказва маестро Байнов.

Немската семейна фирма, предоставила роялите, има над 200-годишна история.
Немската семейна фирма, предоставила роялите, има над 200-годишна история.

Роялите вече са у нас и лично са предоставени от директора на немския производител “Щайнгребер”. Пристигнали са с бусове, внимателно опаковани и след последния концерт във Варна ще бъдат върнати в Германия. Голяма изненада за публиката ще е още едно пиано от “Щайнгребер”. То буквално ще бъде на разположение на публиката и всеки на влизане в залата ще може да види изящния му дизайн, както и да изпробва клавишите му.

Концертите в България започват в Пловдив, където концертът е с 360-градусова видимост
Концертите в България започват в Пловдив, където концертът е с 360-градусова видимост

Байнов вярва, че

един артист трябва

да има чувство

за хумор

Иначе е студен и недостъпен. “Не мога да очаквам от всеки да има прекрасно чувство за хумор. Но ние сме отрасли в България с една огромна традиция за хумора. Ние сме прекрасни вицаджии, иронизатори, използваме сарказма. Имаме нещо общо с французите и италианците. На север това почти го няма, дори в Америка или Азия го няма”, казва той. Макар и от години да живее в Германия, маестро Байнов е израснал в София. Днес е популярен по света като пианист и преподавател, но най-вече като основател на клавирен ансамбъл “Байнов” в Германия.

Още като ученик често влизал с приятелите си в зала “България” да слушат класическа музика.

“Навремето, когато ме питаха родителите ми какъв ще стана, отговарях: “Пианист”! И край - никакви други дискусии. Днес младите до 16-17-20 г. не могат да решат. И то главно заради това къде ще бъде по-удобно и къде ще получат повече пари. Дори и моите дъщери до ден днешен не са решили”, казва Байнов.

При него сякаш пътят

е бил начертан

- след като завършва средно музикално училище, учи в Музикалната академия в София. Вдъхновен от своите учители, копнее да се развива. И тръгва към Париж и Виена.

“Баща ми живееше в Париж, с майка ми се разведоха. Не го бях виждал отдавна и си мислех, че мога да отида там. Но се оказа, че меко казано, той няма интерес от мен. Вече имаше друго семейство”, спомня си Байнов. Да не се задържи във френската столица, има и друга причина - вижда обучението като повърхностно за тогавашното време, в Австрия пък не е по финансовите му възможности.

“Знаете какви огромни разлики имаше между стандартите ни. Дори не съм си помислял да следвам във Виена.” Но съвсем в правилния момент получава покана да участва в концерт в Германия, и то със Западноберлинската филхармония, където по-късно се изявява като солист 29 пъти. Следват още няколко покани. Така след известно ухажване немската музикална школа успява да задържи маестрото.

“Тогава Западен Берлин беше един остров, затворен отвсякъде. Дори се смеехме в Западен Берлин - на север е изток, на юг е изток, на запад е изток, на изток е изток. Но не ни беше лесно”, спомня си той.

Следват множество концерти в различни западни страни, а през 1998 г. става професор в държавния музикален университет Тросинген. Преди това следва в Щутгарт, а по-късно създава и ансамбъла си. Оттогава животът му е като шегата на немците - че работят 8 дни в седмицата. Самият Байнов споделя, че от 25 години не познава думата “уикенд”.

Често си спомня за България и до днес казва, че му липсва.

Липсват му

семейството и

учителите,

които са му дали фундамента. “Но моите роднини бяха щастливи, че аз съм щастлив. И аз бях щастлив, че те имат разбиране за моето непрестанно движение. Аз мечтаех да видя света.” Добавя една от своите максими - човек е човек, когато е на път.

“Най-добре се чувствам в самолет и в хотел. С домашарието нещо не се получи”, шегува се талантливият музикант. Летял е през всички пет континента, но почти никога за удоволствие или почивка.

Многобройните пътувания го срещат с невероятните артисти, част от които също са у нас за концерта - три българки, които живеят в Германия, музиканти от Ванкувър, двама ще дойдат директно от Корея, ще присъства и една от най-активните пианистки в Хонконг. Диригент ще бъде Григор Паликаров. Досега уникалния концерт са слушали само в Германия, във Ванкувър и в Италия. След България е планиран отново в Германия, но чак на 26 юни.

“Не е много лесно при толкова хора да се организира удобно за всеки време за репетиции. Независимо дали 4-ма или 20 човека репетират, не е лесно. Кой кога може, кой кога ще посещава децата си, защото се е развел с жена си, кой има бебе, кой е болен и т.н. Колегите професори често не могат да си тръгнат от университета. Това са неща от действителността”, казва той.

Маестро Байнов е

избрал пиеси, които

са познати и любими

на публиката

- Карл Орф, “О, Фортуна” от “Кармина Бурана”, симфония на Моцарт, Бетовен, а след това преработка на самия Байнов на “Бикът на покрива” от Дариос Мийло. Ще бъде изпълнена и прочутата Вагнерова “Валкирия”. Ще бъде представена и увертюрата на “Семирамида” от Джоакино Росини. Публиката ще се наслади и на композиция, създадена лично от Байнов, съчетана с български ритми. “Съчетах ги така, че да има преливане. Като зъбчато колело. Има и малко джазови елементи. Всеизвестната Рапсодия в синьо на Гершуин, която преработих за 4 рояла, за да се види как звучат те”, казва той.

Маестрото е горд баща на три деца: “Те са щастливи и успешни”. Наясно е, че човек не може да има всичко и трябва да е щастлив с всеки миг.

“Немците казват: “Твоят живот е една траурна песен”. Всичко, което ни се дава в живота, е училище. И то служи за каляване. Без него нищо не става и човек не е готов нито да работи, нито да издържа на натоварване, нито на любов”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Истории за хора и животни на границата на два свята

Истории за хора и животни на границата на два свята

Нов роман на обичания от българските читатели италиански писател Джузепе Феста скоро ще се появи по книжарниците. След „Мечата пътека” и „Сянката”, издадени от изд. „Фют”, почитателите на Феста в България ще имат възможност да се насладят и на най-награждаваната му книга „Луната на вълците” - носител на три от най-престижните литературни награди в

Людмил Георгиев с победителя Васил Колев-Vassillo.  СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За втори път наградиха най-добрите графици на България

Художникът и собственик на галерия “Графикарт” Людмил Георгиев е двигателят на инициативата “За втори път ще ви кажа: Има ли жури, не търсете справедливост”. Така с чувство за хумор графикът, колекционер и собственик на галерия “Графикарт”, Людмил Георгиев се обърна към претендентите за най-престижната награда за млади автори в областта

СНИМКИ: Софийска филхармония

Триумф на Софийската филхармония във Виена

С бурни аплаузи публиката възнагради Софийската филхармония след края на концерта в златната зала на Музикферайн снощи. Столицата на класическата музика беше очарована от Националния оркестър на България и маестро Найден Тодоров които представиха една изцяла славянска програма, напълно импонираща с емоционалността на оркестъра

Проф. Боян Биолчев е новият носител на литературната награда "Хеликон"

Проф. Боян Биолчев е новият носител на литературната награда "Хеликон"

Присъжда му се за новелата "Преселението", издадена от КК "Труд" - конкуренцията беше Теодора Димова, Здравка Ефтимова, Владимир Зарев, Димитър Шумналиев Проф. Боян Биолчев е новият носител на авторитетната литературна награда "Хеликон" за нова българска художествена проза, стана ясно на церемонията на 5 декември

Платното "Te Bourao II"
Снимка: artnews.com

Картина на Гоген б продадена на търг за 9,5 млн. евро

Картина на френския художник Пол Гоген от периода, в който той живее на остров Таити, беше продадена на търг за 9,5 млн. евро. Сумата е два пъти повече от предварителните оценки, предаде Ройтерс. Платното "Te Bourao II" - "Дървото", е създадено през 1897 г., част е от поредица от 9 картини и е последното произведение от цикъла

Учен написа биография на динозаврите

Учен написа биография на динозаврите

Достъпна и научно издържана книга за едни от най-интригуващите обитатели на Земята Още предложения на ИК "Сиела" Възхитителните динозаври, населявали Земята преди 66 милиона години, и до ден днешен провокират въображението на малки и големи. Каква обаче е тяхната история и защо се стига до тяхното трагично изчезване?

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Дъщерята на Мавро долетя от Париж да му ръкопляска за играта в “Аз, Фойербах”

Дъщерята на Мавро долетя от Париж да му ръкопляска за играта в “Аз, Фойербах”

Зрителите, които гледаха Стефан Мавродиев в представлението “Аз, Фойербах”, едва ли са знаели, че добавката за съвършенство в неговото изпълнение е заради присъствието на дъщеря му Ивана, долетяла от Париж специално за спектакъла. Срещите между тях са скъпоценен дар в битието на актьора. В камерната заличка на Младежкия театър текстът на “Аз

Полански сред скандали покрай филма си за аферата“Драйфус”

Полански сред скандали покрай филма си за аферата“Драйфус”

СЮЖЕТЪТ НА “ОФИЦЕР И ШПИОНИН” “Офицер и шпионин” на Роман Полански разказва за аферата “Драйфус”, скандализирала Франция в края на ХІIХ век и поляризирала обществото. Капитанът от френската армия Ричард Драйфус (Луи Гарел) е обвинен за шпионаж в полза на германската империя в годините на остро противопоставяне между двете държави

Преводът на "Под игото" на съвременен език е светотатство, призна преводачът

Преводът на "Под игото" на съвременен език е светотатство, призна преводачът

Правенето на подобен превод на "Под игото" е светотатство, кощунство. Това заяви преводачът на романа на съвременен български език Нели Стефанова пред БНТ. Нели Стефанова, издател, преводач на "Под игото" на съвременен български език: Правенето на подобен превод е светотатство, кощунство. Аз съм съгласна с тези обвинения от страна на моите

Райна Кабаиванска в "Тоска"

Райна Кабаиванска и Анна Нетребко в “Ла Скала” за “Тоска”

на 7 декември, когато е откриването на сезона. Тази година това ще стане с дебюта на Анна Нетребко в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини. Самата Нетребко казва, че за нея Райна Кабаиванска е модел за изпълнението на тази роля. Райна Кабаиванска е пяла над 400 пъти Тоска във всички световни оперни театри

Людмил Георгиев с победителя Васил Колев-Vassillo. Снимки: Велислав Николов

Избраха най-добрите млади графици на България (Галерия)

44-ма участници, сред които 33 селектирани за участие в изложба. Така изглежда в цифри второто издание на конкурса за графика за класически техники, организиран от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ” в лицето на Людмил Георгиев и галерия „Графикарт“.  "Тази година участниците бяха почти два пъти от първото издание преди две години"

Предлагат Древния път на чая за Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

Предлагат Древния път на чая за Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

Китай, Монголия и Русия заедно предложиха Древният път на чая да бъде включен в Списъка на културното световно наследство на ЮНЕСКО, което е пример за международно сътрудничество, заяви председателят на Асоциацията за международно сътрудничество на Русия Сергей Калашников. Той направи това изказване по време на форум за процеса по кандидатстването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber