Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7855664 Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки) Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки) www.24chasa.bg

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу

Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане.

Екскурзията беше до Еквадор - малка, но много природно надарена страна от Южна Америка. Предлагаше се разходка в Амазонската джунгла с местни водачи, разглеждане на островите Галапагос с посещение на почти всички малки острови и допир до голямото биологично разнообразие там, посещение на столицата Кито и екваториалната линия, която го пресича, и за капак трекинг в Андите до вулкана Ел Алтар (5319 м).

След като веднъж пристигнете, разнообразието от екосистеми е толкова голямо, че

един ден може да

сте сред заснежени

върхове, на

следващия да

плавате с кану

сред влажните джунгли и да наблюдавате розови делфини, а на третия да пиете коктейли на плажа и да карате сърф. 

И тъй като интересът ми към приключения е още от детството и вероятно никога няма да го изгубя, се записах на тази екскурзия. Още повече че там някъде в Амазонската джунгла щях да посрещна 60-годишния си юбилей, далече от близки и приятели. Но аз съм си такъв, обичам нестандартните неща.

В началото на октомври дойде дългоочакваният първи ден на моето поредно приключение. 

В малките часове на 9 октомври на летището се събрахме 13 души от различни възрасти и с различни професии. Както по-късно се шегувахме, бяхме като един футболен отбор, защото имахме и доктор, и масажист. Но важното е, че всички ни обединяваше любовта към приключенията.

Малко преди датата на тръгването ни в прегледа на международните новини се появиха тревожни съобщения за безредици и блокади на пътищата в Еквадор. Хората протестираха заради повишената цена на бензина от президента Ленин Морено.

На тръгване от агенцията ни обясниха, че ситуацията е неясна и в планираната ни туристическа програма могат да настъпят промени. Посъветваха ни да се въоръжим с търпение. 

Излетяхме не особено обнадеждени, с мисълта дали ще можем и да се върнем, или да се евакуираме от там. Но билетите и повечето разходи бяха платени предварително, така че щяхме да се съобразяваме с промените на място.

След 3 полета, единият от които 9 часа, пристигнахме в град Гуаяхил, най-големия в Еквадор на брега на Тихия океан.

Междувременно се разбра, че заради безредиците в столицата Кито правителството се е преместило в Гуаяхил и е

обявило военно

положение и вечерен

час в цялата страна

Целият транспорт беше блокиран. Не се движеха никакви превозни средства освен такситата. Единствено летищата бяха отворени. 

По програма трябваше да ни чака автобусче, за да ни закара до хотел близо до океана, където да наблюдаваме гърбати китове, на другия ден да поемем към началото на трекинга в Андите. Оказа се, че това е невъзможно и китове така и не видяхме.

Вече започнахме да кроим планове за отлагане на екскурзията и връщане обратно, докато е възможно. Решихме да хванем таксита до най-близкия хотел и на сутринта да решим какво да правим. Междувременно водачката ни успя да размести програмата и да започнем пътешествието от Амазонската джунгла. Трябваше да летим до град Кока, който е преддверието към джунглата. Там щеше да ни чака местният водач Ектор, който да ни закара с лодка във вътрешността. 

Кока ни посрещна с празни улици, барикадирани мостове, затворени магазини. За наш късмет Ектор беше успял да намери бензин за лодката и на другия ден

поехме към първото

голямо приключение -

Амазонската джунгла

Тръгнахме с моторна лодка по река Напо, един от големите притоци на река Амазонка. Извира от източните склонове на Андите под вулкана Котопакси. 

Тук започва и националният парк Ясуни, който е с размер почти 10 000 кв. км и се смята за мястото с най-голямо биоразнообразие на планетата. Разбира се, това трудно може да се определи с абсолютна точност, тъй като все още има кътчета от Земята, за които знаем много малко.

Все пак по сегашни данни Ясуни е дом на 1/3 от всички видове птици, които се намират в Амазония, въпреки че представлява едва 0,15% от територията ѝ. Освен това тук има стотици ендемични растения, влечуги, много бозайници и риби. Малка част от тях успя да види и нашата група. 

По реката има около 130 острова, обрасли с гъста растителност. Първата ни спирка е на един от тези острови, където нашият водач е създал програма за спасение на маймуните и други животни. На този остров не живеят други хора, освен заетите с природозащитната дейност.

Разведоха ни да наблюдаваме маймуни, които скачаха по най-горните клони на дърветата. Видяхме и тарантула, която се криеше в процепите на едно дърво. 

Привечер стигнахме до лагуната Лимонкоча, биорезерват, пълен с крокодили, много видове птици и, разбира се, много комари.

Насред джунглата по пътя за лагуната имаше шосе, блокирано от нарязани дървета, които протестиращите бяха нахвърляли. Наложи се да ги прескочим, за да продължим напред. Но пък се снимахме как подкрепяме народното недоволство срещу правителството на Еквадор.

На третия ден в джунглата продължихме с лодката навътре по притоците на река Напа. По пътя спряхме на място, където един вид папагали се събират да ядат вид глина, жизненонеобходима за оцеляването им. 

Ходихме и до заслон, където в пълна тишина наблюдавахме големите пъстроцветни папагали ара, докато пият вода от извор. Изживяването беше прекрасно - да ги видиш как долитат на групи от по 4-6 екземпляра бавно, оглеждайки се за опасности. Изискваше се сериозно търпение от наша страна, но гледката си заслужаваше.

Качихме се и на платформа, издигната над короните на най-големите дървета. Пред очите ни се разкри панорамна гледка към реката и голяма част от близката джунгла. Отвисоко се виждат гнездата на красиви кълвачи, летящи папагали ара и други видове птици. 

Ловихме риба близо до бунгалата, в които спяхме, но със скромен успех. Къпахме се в реката в очакване да видим гигантска анаконда, но ни обясниха, че трудно можеш да я срещнеш.

Плавахме с кану по притоците на река Напо,

наблюдавахме играта

на розовите делфини,

даже плувахме с тях и ги хранихме с риба. Разхождахме се с ботуши по тесни пътеки в екваториалната гора, чакахме в засада, за да видим тапир, но така и не го дочакахме. 

Местните индианци ни показаха различни насекоми, жаби, растения, дървета. Видяхме и вид големи мравки, които, като те ухапят, започва адска болка, която не минава седмици. Заобикаляхме и отровна паяжина, която не трябва да се докосва, показаха ни отровни растения и плодове. 

Но както в природата има баланс, така и в джунглата има растения и дървета, които лекуват всички видове отравяния и ухапвания, които местните знаят и използват.

Член от нашата група беше нахапан от някакво насекомо и беше получил болезнени зачервявания по кожата, които не минаваха с дни. Местните разрязаха кората на един дървесен вид и оттам потече червена като кръв течност, с която намазаха раната. На другия ден нямаше и следа от ухапването. 

Джунглата е пълна

както с отровни, така

и с полезни растения

Показаха ни и как определят колко е часът в гората, забивайки мачете и гледайки накъде се отразява слънцето в него.

Ходихме на гости в едно индианско селце, където ни посрещнаха с местни танци и занаяти. Показаха ни как изработват ножове и копия от най-твърдото дърво в джунглата. 

Черпиха ни с питие, което изстискаха от корените на дърво и го поднесоха в купички от отрязани черупки на плодове.

Бяха опекли банани и едни големи червеи, които хапват като деликатес. Някои от групата се престрашиха да ги опитат, бяха с мирис и вкус на опушено месо. После обаче стомахът се чудеше какво сме му поднесли. 

Показаха ни албуми със снимки на уединени племена, живеещи напълно голи дълбоко в джунглата, без контакт с цивилизацията. Оказа се, че вече има организирани посещения и на тези племена. Но е по-трудно, а и за да бъдат допуснати, гостите също трябва да са голи. 

Разбира се, всички си тръгнахме от джунглата с желанието някога да се върнем отново и за по-дълго. Да посетим загадъчните племена навътре в джунглата, а и да срещнем повече биологични видове, както и прословутата анаконда. 

Но бяхме доволни и щастливи и от малкото, което успяхме да видим въпреки перипетиите и краткия престой.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Накше Рустам - некрополът на персийските царе

Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби

Древни паметници, храмове и градини правят Персия рай за пътешественици Иран е една от най-впечатляващите дестинации за пътешествия и туризъм, затова милиони хора по света с право се обезпокоиха, когато американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че е възможно да разруши 52 ирански културни обекта в случай на война

Форта Голконда

Диамантите на Хайдерабад

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в

В Малта пресъздават сцената на Рождество с актьори и бебе, които играят Мария, Йосиф и Исус.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Зад полярния кръг, в пещера и на плажа за Коледа

Си Ен Ен класира най-екзотичните места за туристи около Рождество Всеки град може да се окичи с лампички и да се нарече празничен. Но когато пътуват по Коледа, хората искат повече. Си Ен Ен избра 10 места, където духът на Рождество се усеща по незабравим начин: Раждането на Исус е изкуство в Малта с безброй сцени на яслата, Мария, Йосиф и влъхвите

Съвети за пътeшественици

Съвети за пътeшественици

Разказ на един заклет пътешественик и професионален фотограф, който обикаля света и се издържа с това. „Пътуването е част от моя живот почти от самото ми раждане. Първите години от живота си съм прекарал в чужбина - в Кот д'Ивоар, Африка, и оттогава чуждите страни и култури ме привличат неудържимо. Дори когато посещавам вулкани или пътуването ми е

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

Луксозният „Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът „Happy Kids“ в курорта за новия зимен сезон, обяви Милена Антова, управител на комплекса. „Направихме поредното обновяване, като този път е за най-малките гости. За да си успешен трябва да мислиш постоянно за всички туристи, да инвестираш и подобряваш хотела и да внедряваш иновации“

Туристическа лодка обикаля около вулкана Килауеа.

Хиляди луди глави катерят димящи вулкани за селфи сред лавата

Туризмът по огнените кратери е хит в цял свят През пролетта на 2010 г. Европа се изправи пред безпрецедентно бедствие. Исландският вулкан Еяфятлайокутл изригна и тоновете пепел, които изхвърли в небето, блокираха седмици наред въздушния трафик над Стария континент, предизвиквайки невъобразим хаос в цял свят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китайците предпочитат задграничните дестинации за почивка по Пролетния празник

Китайските туристи ще пътуват повече зад граница по време на почивните дни за Пролетния празник 2020 г, се посочва в доклад на най-голямата онлайн туристическа агенция в страната Trip.com Group. Те са резервирали екскурзии за 419 града в чужбина, покриващи 100 страни и региона за седемдневната почивка, започваща от 24 януари

Малко преди да се опитаме да пренощуваме в палатките, вляво се показа гордо връх Чимбаросо. Но беше за кратко.

Великолепието на Андите в подножието на вулкана Ел Алтар (Видео, снимки)

За местните индианци голямата надморска височина не е проблем. В планините на Еквадор има 22 върха над 4200 м Необикновените приключения на една българска група в Еквадор нямаха край. След джунглата и островите Галапагос ни предстоеше среща с високите планиски масиви на Андите. Еквадорските Анди включват 22 върха над 4200 м и около 30 спящи и

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

Ако сте от хората, на които планината им е в сърцето и за вас идеалната почивка е в някой планински курорт, удобно излегнати на шезлонг край топлия хотелски басейн, вижте нашата класация и си изберете любимия курорт и хотел за СПА почивка на планина. Вижте ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации за планинска СПА почивка на ниска цена. #5

Комодските варани са любим обект на фотографите

На Флорес комодските варани са като домашни любимци

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber