От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7746117 От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван www.24chasa.bg
Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие
Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие СНИМКА: ©ROAD TRIP PROJECT 2019

За месец актрисата Даяна Олегова и компания видяха многото лица на държавите от съюза

Да посетиш остров в Дания, който е изцяло енергийно независим, да се потопиш в цветовете на гейпарад във Финландия редом до жена свещеник, да вземеш интервю от един от преговарящите за шенгенското споразумение, да полетиш с кайтсърф над френското крайбрежие и да видиш живота от височината на Белоградчишките скали - всичко това бе възможно за 8 европейски младежи. Сред тях беше и българската актриса Даяна Олегова от Видин.

В края на лятото, от 29 август до 29 септември, ЕС прати 4 момичета и 4 момчета на пътешествие с миниван из цяла Европа, включително и България. Разделени на два екипа по четирима, тяхната мисия при всяка спирка бе да изследват непознати места, да се срещат с нови хора, да живеят като местните и да откриват инициативи, подкрепяни от ЕС.

Караха каяци,

катериха планини,

ходиха на фестивали

и участваха в спасителни операции с хеликоптер. Двата екипа посетиха над 30 европейски региона в общо 17 страни.

Единият екип пътува от Оланд до Канарите, а другият - от Ирландия до Кипър. Всяка група имаше сценарист, режисьор, фотограф и презентатор. Обменяха съвети и опит в социалните медии и в специализирания уебхъб с цел да предизвикат разговор в цяла Европа.

Българката Даяна беше в екипа, който пътуваше от Оландските острови, разположени между Швеция и Финландия, на юг до Канарските острови.

23-годишната актриса, родом от Видин, живее във Великобритания и беше презентатор на екипа. Ванеса - сценаристката, е 24-годишна ентусиазирана южноафриканка, която живее в Унгария. Тя разказва, че винаги е искала да пътува из Европа, а сега мечтата ѝ стана реалност. Елиът, режисьорът, е 19-годишен швед, току-що завършил гимназия. Четвъртият член на екипа по маршрут А беше фотографът Рарес - 27-годишен румънец, който живее в Италия от 12 години. Има професионален опит в междукултурната медиация, от който се отказва, за да преследва страстта си - фотографията.

Четиримата тръгнаха на приключение, което стартира от цветен гейпарад на финландски остров. В шареното шествие участваха не само млади, но и възрастни хора, държавни институции и дори свещеници.

Катарина е самотна майка на 4-годишно дете, бивша журналистка, автор на книги и най-важното - една от

първите свещеници на

Оландските острови,

които открито се

застъпват за правата

на ЛГБТ общността

Катарина е сред първите, които проправят пътя за останалите 38 църковни служители, участвали в тазгодишния парад.

Пътуването им продължи през датския остров Самос, който е първият в света, използващ енергия от 100% възобновяеми източници. Това е и едно от местата, които най-много са впечатлили българката Даяна.

“Хората на острова много внимават за опазването на околната среда, карат само електрически автомобили. Навсякъде се вижда колко много се старае всеки гражданин. Всичко това те кара да се замислиш защо на други места в Европа и света не се действа по същия начин. Остров Самос ми

даде надежда, че има

решение на проблема с

глобалното затопляне,

ако всички се обединим и поемем отговорност”, разказа Даяна пред в. “24 часа”.

От 19-годишна тя живее във Великобритания, където миналата година завършва актьорско майсторство в Кралската обсерватория в Бирмингам. Акьорският ѝ талант ѝ помага да убеди авторите на проекта, че точно тя е подходяща за презентатор на нейния екип.

Проектът на ЕС “Роуд трип” се провежда за втора поредна година по инициатива на ГД “Регионална и селищна политика” на Еврокомисията. За участие в едномесечното безплатно приключение из Европа може да кандидатстват младежи до 30 години.

Докато стигне до момента на пътуването, Даяна минава през сложен процес. Еврокомисията изисква от нея да изпрати записи от филми и реклами, в които е участвала, да посочи защо иска да участва, да снима видео, в което разказва за себе си. В презентацията ѝ се включват и децата, на които преподава актьорско майсторство в рамките на фестивала The Bridge Fest, който се проведе за 10-a поредна година във Видин.

Като актриса Даяна се е снимала в няколко късометражни филма, в една независима пълнометражна продукция, няколко реклами. Последното, с което българката се е занимавала, е проектът “Театър и образование”, в рамките на който заедно с британска театрална компания обикаляли училища в Бирмингам и учели децата как да предприемат стъпки към глобалното затопляне и как да живеят по-екологично.

При финалния подбор общо 16 финалисти били поканени в Брюксел със задача да направят пробни документални видеа за белгийската столица.

Като презентатор на екипа Даяна е човекът, който най-много говори в документалните филми и взема интервюта от хората, с които се срещат. Българката работи с оператора Елиът. Сред местата, които никога няма да забрави от пътешествието, е “Ландшафтспарк” в германския град Дуйсбург. Младежите поемат по изпълнено с адреналин

60-метрово изкачване

на изоставения през

XIX в. завод

за стомана

Най-неочаквано за Даяна било, когато, преди да отпътуват до люксембургския град Шенген, от комисията им дали задача да интервюират един от преговарящите за първоначалното шенгенско споразумение. Без него подобен проект, обикалящ 17 държави, не би бил възможен.

Срещат се с Чарлз Елсен. “Изобщо не го очаквах. Знаех, че трябва да заснемем документален филм за Шенген, но за мен бе незабравима възможността да разговарям на живо с човек от такъв ранг”, разказа младата българка.

В рамките на приключението младежите срещат и редица предизвикателства. Налага им се да работят на бързи обороти, за да могат всекидневно да публикуват в социалните мрежи и в сайта на проекта снимки, видеа или разкази за посетените места.

В княжество Андора например се срещат с група учени, които изследват климатичните промени и глобалното затопляне от висините на Пиренеите. На място обаче се оказва, че никой от тях не говори английски, а младежите не знаят испански. “Много се притесних за това дали ще успеем да извлечем информация от тези хора и дали ще я разберем правилно. Беше трудно, но накрая с много усилия, мимики и жестове успяхме да направим едно сладко видео”, спомня си Даяна.

В рамките на приключението младежите минават през музея на огледалата в белгийския град Лиеж, разположен в сградата на бившата баня, запознават се с френски производители на сирене и карат кайтсърф в южния френския град Монпелие.

Пътуването им включва общо 8 държави - Финландия, Швеция, Дания, Германия, Белгия, Люксембург, Франция и Испания.

Другият екип тръгва от Ирландия и стига до Кипър, като минава през София. В миналогодишното издание на проекта двама от младите европейци посещават българската част на р. Дунав и

ловят риба с местните

мъже в Тутракан

Маршрут Б започва от Ирландия и преминава през общо 10 държави - Великобритания, Германия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и завършва в Кипър.

С миниван през тези спирки тръгват Олга - 19-годишна сценаристка от полски произход, и Уайнанд - 26-годишен режисьор на документални филми от Холандия, ангажиран със създаването на видеофилми за инициативата. Фотографка на екипа е 22-годишната германка Селина, която току-що е завършила бакалавърската си степен по журналистика. Презентатор е колоритният Панос. 23-годишният влогър от Кипър разказва, че винаги гледа от светлата страна на живота. През последните 4 години той е живял в Гърция, Австралия и Кипър.

Приключението им започва от сцената на фестивала “Електрик пикник” в ирландското графство Лийш, продължава с правене на домашно сладко в Лайпциг и се загубва в скален лабиринт в Полша. В Румъния младежите съзерцават звездите и пътуват назад във времето

с теснолинейката с

парни локомотиви

Моканица в долината на

румънската река Васер

Панос разказва, че никога няма да забрави приключението, но за този месец екипите са срещнали и много трудности. “На всеки 2 дни трябваше да сменяме държавата, в която се намираме. А и Европа е много студена през септември, в Кипър не е така”, споделя 23-годишният влогър. Впечатление му прави неравенството в Източна Европа, с което се сблъскват в Румъния, където общуват както с цигани, така и с доста богати хора.

Преди крайната дестинация Кипър епип Б посещава България. 26-годишният Уайнанд разказва пред в. “24 часа”, че Белоградчишките скали са сред нещата, които никога няма да забрави. “Никъде в света няма такава природа”, казва режисьорът на екипа.

В София пътешествениците влизат в техпарка, срещат се със стартъп компании от бъдещето и с инфлуенсърите Павел Колев и Христо, познат като Ицака.

Очаква се проектът да се осъществи и през следващото лято, а Еврокомисията призовава и други европейски младежи да кандидатстват за незабравимата възможност. Единственото изискване е да са между 18 и 30 години и наистина да обичат приключенията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

СНИМКА: Pixabay

Най-безопасните туристически дестинации в Европа по време на пандемията

Грузия, Гърция и Хърватия са начело в списъка на най-безопасните европейски държави за пътуване по време на пандемията от коронавирус. Списъкът на дестинациите беше публикуван от European Best Destinations, предава Канал 3.  Авторите на проучването са включили в списъка 13 страни и 18 града. Португалия (по-специално Азорските острови

Колизеят в Рим отвори врати след 84-дневно затваряне.

Италия отново отваря границите си за граждани на ЕС след почти три месеца

Френският контрол на границата с Италия предизвиква раздразнение сред пътуващите Италия отново отвори днес границите си за посетители от останалата част на Европейския съюз и отмени забраната за пътуване между своите области, предаде ДПА. Облекчаването на ограничителните мерки, въведени заради новия коронавирус става в момент на трайно намаляване

СНИМКА: Pixabay

"Адевърул": Ваканцията в Румъния - по-скъпа, отколкото в България и Гърция

Тази година цените за почивка на румънското черноморско крайбрежие се очертават "експлозивни" - очевидно по-високи от тези на курортите в България и Гърция, пише в. "Адевърул". Експерти по туризъм казват, че всичко това се случва, защото румънските хотелиери са решили да спечелят за два-три месеца толкова, колкото за година

Емблемата на Ишгъл

Ишгъл - раят за скиорите в Тирол, от който пламна заразена половин Европа

Всичко тръгва от млад барман в ски бар, сега наричат курорта развъдник на коронавируса Наричат австрийското градче Ишгъл, разположено в сърцето на Тирол, рая на скиорите, снежната Ибиса на Алпите. Курортът привлича всяка зима милиони туристи от цял свят. А сега при пандемията с коронавируса мнозина го сочат с пръст като един от главните

Синята лагуна в Исландия

До Сините лагуни в двата края на Европа

В Исландия геотермалното езеро е лазурно, но с нулева прозрачност, в Малта е бистро като сълза Дългите уикенди могат да бъдат релаксиращи по различен начин. Алтернатива на градинските барбекюта и тежките трапези можем да намерим в задграничните пътувания. Ако посетим някоя съседна държава, няма да се измъкнем от балканската атмосфера -

Ски ваканция с малки деца – мисията възможна

Ски ваканция с малки деца – мисията възможна

Green Life Resort Bansko предлага качествена почивка за малки и големи Понякога е истинско предизвикателство да отидете на ски ваканция с малки деца. Желанието да се докоснете до искрящия сняг и хубавите писти може да се окаже само блян, в случай, че децата ви са още твърде малки, за да карат ски. Има начин да съчетаете снежната почивка с деца с

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber