От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7746117 От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван www.24chasa.bg
Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие
Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие СНИМКА: ©ROAD TRIP PROJECT 2019

За месец актрисата Даяна Олегова и компания видяха многото лица на държавите от съюза

Да посетиш остров в Дания, който е изцяло енергийно независим, да се потопиш в цветовете на гейпарад във Финландия редом до жена свещеник, да вземеш интервю от един от преговарящите за шенгенското споразумение, да полетиш с кайтсърф над френското крайбрежие и да видиш живота от височината на Белоградчишките скали - всичко това бе възможно за 8 европейски младежи. Сред тях беше и българската актриса Даяна Олегова от Видин.

В края на лятото, от 29 август до 29 септември, ЕС прати 4 момичета и 4 момчета на пътешествие с миниван из цяла Европа, включително и България. Разделени на два екипа по четирима, тяхната мисия при всяка спирка бе да изследват непознати места, да се срещат с нови хора, да живеят като местните и да откриват инициативи, подкрепяни от ЕС.

Караха каяци,

катериха планини,

ходиха на фестивали

и участваха в спасителни операции с хеликоптер. Двата екипа посетиха над 30 европейски региона в общо 17 страни.

Единият екип пътува от Оланд до Канарите, а другият - от Ирландия до Кипър. Всяка група имаше сценарист, режисьор, фотограф и презентатор. Обменяха съвети и опит в социалните медии и в специализирания уебхъб с цел да предизвикат разговор в цяла Европа.

Българката Даяна беше в екипа, който пътуваше от Оландските острови, разположени между Швеция и Финландия, на юг до Канарските острови.

23-годишната актриса, родом от Видин, живее във Великобритания и беше презентатор на екипа. Ванеса - сценаристката, е 24-годишна ентусиазирана южноафриканка, която живее в Унгария. Тя разказва, че винаги е искала да пътува из Европа, а сега мечтата ѝ стана реалност. Елиът, режисьорът, е 19-годишен швед, току-що завършил гимназия. Четвъртият член на екипа по маршрут А беше фотографът Рарес - 27-годишен румънец, който живее в Италия от 12 години. Има професионален опит в междукултурната медиация, от който се отказва, за да преследва страстта си - фотографията.

Четиримата тръгнаха на приключение, което стартира от цветен гейпарад на финландски остров. В шареното шествие участваха не само млади, но и възрастни хора, държавни институции и дори свещеници.

Катарина е самотна майка на 4-годишно дете, бивша журналистка, автор на книги и най-важното - една от

първите свещеници на

Оландските острови,

които открито се

застъпват за правата

на ЛГБТ общността

Катарина е сред първите, които проправят пътя за останалите 38 църковни служители, участвали в тазгодишния парад.

Пътуването им продължи през датския остров Самос, който е първият в света, използващ енергия от 100% възобновяеми източници. Това е и едно от местата, които най-много са впечатлили българката Даяна.

“Хората на острова много внимават за опазването на околната среда, карат само електрически автомобили. Навсякъде се вижда колко много се старае всеки гражданин. Всичко това те кара да се замислиш защо на други места в Европа и света не се действа по същия начин. Остров Самос ми

даде надежда, че има

решение на проблема с

глобалното затопляне,

ако всички се обединим и поемем отговорност”, разказа Даяна пред в. “24 часа”.

От 19-годишна тя живее във Великобритания, където миналата година завършва актьорско майсторство в Кралската обсерватория в Бирмингам. Акьорският ѝ талант ѝ помага да убеди авторите на проекта, че точно тя е подходяща за презентатор на нейния екип.

Проектът на ЕС “Роуд трип” се провежда за втора поредна година по инициатива на ГД “Регионална и селищна политика” на Еврокомисията. За участие в едномесечното безплатно приключение из Европа може да кандидатстват младежи до 30 години.

Докато стигне до момента на пътуването, Даяна минава през сложен процес. Еврокомисията изисква от нея да изпрати записи от филми и реклами, в които е участвала, да посочи защо иска да участва, да снима видео, в което разказва за себе си. В презентацията ѝ се включват и децата, на които преподава актьорско майсторство в рамките на фестивала The Bridge Fest, който се проведе за 10-a поредна година във Видин.

Като актриса Даяна се е снимала в няколко късометражни филма, в една независима пълнометражна продукция, няколко реклами. Последното, с което българката се е занимавала, е проектът “Театър и образование”, в рамките на който заедно с британска театрална компания обикаляли училища в Бирмингам и учели децата как да предприемат стъпки към глобалното затопляне и как да живеят по-екологично.

При финалния подбор общо 16 финалисти били поканени в Брюксел със задача да направят пробни документални видеа за белгийската столица.

Като презентатор на екипа Даяна е човекът, който най-много говори в документалните филми и взема интервюта от хората, с които се срещат. Българката работи с оператора Елиът. Сред местата, които никога няма да забрави от пътешествието, е “Ландшафтспарк” в германския град Дуйсбург. Младежите поемат по изпълнено с адреналин

60-метрово изкачване

на изоставения през

XIX в. завод

за стомана

Най-неочаквано за Даяна било, когато, преди да отпътуват до люксембургския град Шенген, от комисията им дали задача да интервюират един от преговарящите за първоначалното шенгенско споразумение. Без него подобен проект, обикалящ 17 държави, не би бил възможен.

Срещат се с Чарлз Елсен. “Изобщо не го очаквах. Знаех, че трябва да заснемем документален филм за Шенген, но за мен бе незабравима възможността да разговарям на живо с човек от такъв ранг”, разказа младата българка.

В рамките на приключението младежите срещат и редица предизвикателства. Налага им се да работят на бързи обороти, за да могат всекидневно да публикуват в социалните мрежи и в сайта на проекта снимки, видеа или разкази за посетените места.

В княжество Андора например се срещат с група учени, които изследват климатичните промени и глобалното затопляне от висините на Пиренеите. На място обаче се оказва, че никой от тях не говори английски, а младежите не знаят испански. “Много се притесних за това дали ще успеем да извлечем информация от тези хора и дали ще я разберем правилно. Беше трудно, но накрая с много усилия, мимики и жестове успяхме да направим едно сладко видео”, спомня си Даяна.

В рамките на приключението младежите минават през музея на огледалата в белгийския град Лиеж, разположен в сградата на бившата баня, запознават се с френски производители на сирене и карат кайтсърф в южния френския град Монпелие.

Пътуването им включва общо 8 държави - Финландия, Швеция, Дания, Германия, Белгия, Люксембург, Франция и Испания.

Другият екип тръгва от Ирландия и стига до Кипър, като минава през София. В миналогодишното издание на проекта двама от младите европейци посещават българската част на р. Дунав и

ловят риба с местните

мъже в Тутракан

Маршрут Б започва от Ирландия и преминава през общо 10 държави - Великобритания, Германия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и завършва в Кипър.

С миниван през тези спирки тръгват Олга - 19-годишна сценаристка от полски произход, и Уайнанд - 26-годишен режисьор на документални филми от Холандия, ангажиран със създаването на видеофилми за инициативата. Фотографка на екипа е 22-годишната германка Селина, която току-що е завършила бакалавърската си степен по журналистика. Презентатор е колоритният Панос. 23-годишният влогър от Кипър разказва, че винаги гледа от светлата страна на живота. През последните 4 години той е живял в Гърция, Австралия и Кипър.

Приключението им започва от сцената на фестивала “Електрик пикник” в ирландското графство Лийш, продължава с правене на домашно сладко в Лайпциг и се загубва в скален лабиринт в Полша. В Румъния младежите съзерцават звездите и пътуват назад във времето

с теснолинейката с

парни локомотиви

Моканица в долината на

румънската река Васер

Панос разказва, че никога няма да забрави приключението, но за този месец екипите са срещнали и много трудности. “На всеки 2 дни трябваше да сменяме държавата, в която се намираме. А и Европа е много студена през септември, в Кипър не е така”, споделя 23-годишният влогър. Впечатление му прави неравенството в Източна Европа, с което се сблъскват в Румъния, където общуват както с цигани, така и с доста богати хора.

Преди крайната дестинация Кипър епип Б посещава България. 26-годишният Уайнанд разказва пред в. “24 часа”, че Белоградчишките скали са сред нещата, които никога няма да забрави. “Никъде в света няма такава природа”, казва режисьорът на екипа.

В София пътешествениците влизат в техпарка, срещат се със стартъп компании от бъдещето и с инфлуенсърите Павел Колев и Христо, познат като Ицака.

Очаква се проектът да се осъществи и през следващото лято, а Еврокомисията призовава и други европейски младежи да кандидатстват за незабравимата възможност. Единственото изискване е да са между 18 и 30 години и наистина да обичат приключенията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Накше Рустам - некрополът на персийските царе

Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби

Древни паметници, храмове и градини правят Персия рай за пътешественици Иран е една от най-впечатляващите дестинации за пътешествия и туризъм, затова милиони хора по света с право се обезпокоиха, когато американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че е възможно да разруши 52 ирански културни обекта в случай на война

Форта Голконда

Диамантите на Хайдерабад

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в

В Малта пресъздават сцената на Рождество с актьори и бебе, които играят Мария, Йосиф и Исус.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Зад полярния кръг, в пещера и на плажа за Коледа

Си Ен Ен класира най-екзотичните места за туристи около Рождество Всеки град може да се окичи с лампички и да се нарече празничен. Но когато пътуват по Коледа, хората искат повече. Си Ен Ен избра 10 места, където духът на Рождество се усеща по незабравим начин: Раждането на Исус е изкуство в Малта с безброй сцени на яслата, Мария, Йосиф и влъхвите

Съвети за пътeшественици

Съвети за пътeшественици

Разказ на един заклет пътешественик и професионален фотограф, който обикаля света и се издържа с това. „Пътуването е част от моя живот почти от самото ми раждане. Първите години от живота си съм прекарал в чужбина - в Кот д'Ивоар, Африка, и оттогава чуждите страни и култури ме привличат неудържимо. Дори когато посещавам вулкани или пътуването ми е

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

Луксозният „Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът „Happy Kids“ в курорта за новия зимен сезон, обяви Милена Антова, управител на комплекса. „Направихме поредното обновяване, като този път е за най-малките гости. За да си успешен трябва да мислиш постоянно за всички туристи, да инвестираш и подобряваш хотела и да внедряваш иновации“

Туристическа лодка обикаля около вулкана Килауеа.

Хиляди луди глави катерят димящи вулкани за селфи сред лавата

Туризмът по огнените кратери е хит в цял свят През пролетта на 2010 г. Европа се изправи пред безпрецедентно бедствие. Исландският вулкан Еяфятлайокутл изригна и тоновете пепел, които изхвърли в небето, блокираха седмици наред въздушния трафик над Стария континент, предизвиквайки невъобразим хаос в цял свят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китайците предпочитат задграничните дестинации за почивка по Пролетния празник

Китайските туристи ще пътуват повече зад граница по време на почивните дни за Пролетния празник 2020 г, се посочва в доклад на най-голямата онлайн туристическа агенция в страната Trip.com Group. Те са резервирали екскурзии за 419 града в чужбина, покриващи 100 страни и региона за седемдневната почивка, започваща от 24 януари

Малко преди да се опитаме да пренощуваме в палатките, вляво се показа гордо връх Чимбаросо. Но беше за кратко.

Великолепието на Андите в подножието на вулкана Ел Алтар (Видео, снимки)

За местните индианци голямата надморска височина не е проблем. В планините на Еквадор има 22 върха над 4200 м Необикновените приключения на една българска група в Еквадор нямаха край. След джунглата и островите Галапагос ни предстоеше среща с високите планиски масиви на Андите. Еквадорските Анди включват 22 върха над 4200 м и около 30 спящи и

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

Ако сте от хората, на които планината им е в сърцето и за вас идеалната почивка е в някой планински курорт, удобно излегнати на шезлонг край топлия хотелски басейн, вижте нашата класация и си изберете любимия курорт и хотел за СПА почивка на планина. Вижте ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации за планинска СПА почивка на ниска цена. #5

Комодските варани са любим обект на фотографите

На Флорес комодските варани са като домашни любимци

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber