От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7746117 От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван www.24chasa.bg
Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие
Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие СНИМКА: ©ROAD TRIP PROJECT 2019

За месец актрисата Даяна Олегова и компания видяха многото лица на държавите от съюза

Да посетиш остров в Дания, който е изцяло енергийно независим, да се потопиш в цветовете на гейпарад във Финландия редом до жена свещеник, да вземеш интервю от един от преговарящите за шенгенското споразумение, да полетиш с кайтсърф над френското крайбрежие и да видиш живота от височината на Белоградчишките скали - всичко това бе възможно за 8 европейски младежи. Сред тях беше и българската актриса Даяна Олегова от Видин.

В края на лятото, от 29 август до 29 септември, ЕС прати 4 момичета и 4 момчета на пътешествие с миниван из цяла Европа, включително и България. Разделени на два екипа по четирима, тяхната мисия при всяка спирка бе да изследват непознати места, да се срещат с нови хора, да живеят като местните и да откриват инициативи, подкрепяни от ЕС.

Караха каяци,

катериха планини,

ходиха на фестивали

и участваха в спасителни операции с хеликоптер. Двата екипа посетиха над 30 европейски региона в общо 17 страни.

Единият екип пътува от Оланд до Канарите, а другият - от Ирландия до Кипър. Всяка група имаше сценарист, режисьор, фотограф и презентатор. Обменяха съвети и опит в социалните медии и в специализирания уебхъб с цел да предизвикат разговор в цяла Европа.

Българката Даяна беше в екипа, който пътуваше от Оландските острови, разположени между Швеция и Финландия, на юг до Канарските острови.

23-годишната актриса, родом от Видин, живее във Великобритания и беше презентатор на екипа. Ванеса - сценаристката, е 24-годишна ентусиазирана южноафриканка, която живее в Унгария. Тя разказва, че винаги е искала да пътува из Европа, а сега мечтата ѝ стана реалност. Елиът, режисьорът, е 19-годишен швед, току-що завършил гимназия. Четвъртият член на екипа по маршрут А беше фотографът Рарес - 27-годишен румънец, който живее в Италия от 12 години. Има професионален опит в междукултурната медиация, от който се отказва, за да преследва страстта си - фотографията.

Четиримата тръгнаха на приключение, което стартира от цветен гейпарад на финландски остров. В шареното шествие участваха не само млади, но и възрастни хора, държавни институции и дори свещеници.

Катарина е самотна майка на 4-годишно дете, бивша журналистка, автор на книги и най-важното - една от

първите свещеници на

Оландските острови,

които открито се

застъпват за правата

на ЛГБТ общността

Катарина е сред първите, които проправят пътя за останалите 38 църковни служители, участвали в тазгодишния парад.

Пътуването им продължи през датския остров Самос, който е първият в света, използващ енергия от 100% възобновяеми източници. Това е и едно от местата, които най-много са впечатлили българката Даяна.

“Хората на острова много внимават за опазването на околната среда, карат само електрически автомобили. Навсякъде се вижда колко много се старае всеки гражданин. Всичко това те кара да се замислиш защо на други места в Европа и света не се действа по същия начин. Остров Самос ми

даде надежда, че има

решение на проблема с

глобалното затопляне,

ако всички се обединим и поемем отговорност”, разказа Даяна пред в. “24 часа”.

От 19-годишна тя живее във Великобритания, където миналата година завършва актьорско майсторство в Кралската обсерватория в Бирмингам. Акьорският ѝ талант ѝ помага да убеди авторите на проекта, че точно тя е подходяща за презентатор на нейния екип.

Проектът на ЕС “Роуд трип” се провежда за втора поредна година по инициатива на ГД “Регионална и селищна политика” на Еврокомисията. За участие в едномесечното безплатно приключение из Европа може да кандидатстват младежи до 30 години.

Докато стигне до момента на пътуването, Даяна минава през сложен процес. Еврокомисията изисква от нея да изпрати записи от филми и реклами, в които е участвала, да посочи защо иска да участва, да снима видео, в което разказва за себе си. В презентацията ѝ се включват и децата, на които преподава актьорско майсторство в рамките на фестивала The Bridge Fest, който се проведе за 10-a поредна година във Видин.

Като актриса Даяна се е снимала в няколко късометражни филма, в една независима пълнометражна продукция, няколко реклами. Последното, с което българката се е занимавала, е проектът “Театър и образование”, в рамките на който заедно с британска театрална компания обикаляли училища в Бирмингам и учели децата как да предприемат стъпки към глобалното затопляне и как да живеят по-екологично.

При финалния подбор общо 16 финалисти били поканени в Брюксел със задача да направят пробни документални видеа за белгийската столица.

Като презентатор на екипа Даяна е човекът, който най-много говори в документалните филми и взема интервюта от хората, с които се срещат. Българката работи с оператора Елиът. Сред местата, които никога няма да забрави от пътешествието, е “Ландшафтспарк” в германския град Дуйсбург. Младежите поемат по изпълнено с адреналин

60-метрово изкачване

на изоставения през

XIX в. завод

за стомана

Най-неочаквано за Даяна било, когато, преди да отпътуват до люксембургския град Шенген, от комисията им дали задача да интервюират един от преговарящите за първоначалното шенгенско споразумение. Без него подобен проект, обикалящ 17 държави, не би бил възможен.

Срещат се с Чарлз Елсен. “Изобщо не го очаквах. Знаех, че трябва да заснемем документален филм за Шенген, но за мен бе незабравима възможността да разговарям на живо с човек от такъв ранг”, разказа младата българка.

В рамките на приключението младежите срещат и редица предизвикателства. Налага им се да работят на бързи обороти, за да могат всекидневно да публикуват в социалните мрежи и в сайта на проекта снимки, видеа или разкази за посетените места.

В княжество Андора например се срещат с група учени, които изследват климатичните промени и глобалното затопляне от висините на Пиренеите. На място обаче се оказва, че никой от тях не говори английски, а младежите не знаят испански. “Много се притесних за това дали ще успеем да извлечем информация от тези хора и дали ще я разберем правилно. Беше трудно, но накрая с много усилия, мимики и жестове успяхме да направим едно сладко видео”, спомня си Даяна.

В рамките на приключението младежите минават през музея на огледалата в белгийския град Лиеж, разположен в сградата на бившата баня, запознават се с френски производители на сирене и карат кайтсърф в южния френския град Монпелие.

Пътуването им включва общо 8 държави - Финландия, Швеция, Дания, Германия, Белгия, Люксембург, Франция и Испания.

Другият екип тръгва от Ирландия и стига до Кипър, като минава през София. В миналогодишното издание на проекта двама от младите европейци посещават българската част на р. Дунав и

ловят риба с местните

мъже в Тутракан

Маршрут Б започва от Ирландия и преминава през общо 10 държави - Великобритания, Германия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и завършва в Кипър.

С миниван през тези спирки тръгват Олга - 19-годишна сценаристка от полски произход, и Уайнанд - 26-годишен режисьор на документални филми от Холандия, ангажиран със създаването на видеофилми за инициативата. Фотографка на екипа е 22-годишната германка Селина, която току-що е завършила бакалавърската си степен по журналистика. Презентатор е колоритният Панос. 23-годишният влогър от Кипър разказва, че винаги гледа от светлата страна на живота. През последните 4 години той е живял в Гърция, Австралия и Кипър.

Приключението им започва от сцената на фестивала “Електрик пикник” в ирландското графство Лийш, продължава с правене на домашно сладко в Лайпциг и се загубва в скален лабиринт в Полша. В Румъния младежите съзерцават звездите и пътуват назад във времето

с теснолинейката с

парни локомотиви

Моканица в долината на

румънската река Васер

Панос разказва, че никога няма да забрави приключението, но за този месец екипите са срещнали и много трудности. “На всеки 2 дни трябваше да сменяме държавата, в която се намираме. А и Европа е много студена през септември, в Кипър не е така”, споделя 23-годишният влогър. Впечатление му прави неравенството в Източна Европа, с което се сблъскват в Румъния, където общуват както с цигани, така и с доста богати хора.

Преди крайната дестинация Кипър епип Б посещава България. 26-годишният Уайнанд разказва пред в. “24 часа”, че Белоградчишките скали са сред нещата, които никога няма да забрави. “Никъде в света няма такава природа”, казва режисьорът на екипа.

В София пътешествениците влизат в техпарка, срещат се със стартъп компании от бъдещето и с инфлуенсърите Павел Колев и Христо, познат като Ицака.

Очаква се проектът да се осъществи и през следващото лято, а Еврокомисията призовава и други европейски младежи да кандидатстват за незабравимата възможност. Единственото изискване е да са между 18 и 30 години и наистина да обичат приключенията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие

От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван

За месец актрисата Даяна Олегова и компания видяха многото лица на държавите от съюза Да посетиш остров в Дания, който е изцяло енергийно независим, да се потопиш в цветовете на гейпарад във Финландия редом до жена свещеник, да вземеш интервю от един от преговарящите за шенгенското споразумение, да полетиш с кайтсърф над френското крайбрежие и да

Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

Витоша посреща по 3,5 милиона туристи годишно Възможно ли е от град с над 1 млн. жители да се стигне за 15 минути до планина, в която живее най-големият европейски сухоземен хищник - кафявата мечка, растат над 1800 вида растения, а туристите могат да се разхождат по повече от 300 км пътеки и алеи. Отговорът е да и това е планината Витоша,

Припят всява ужас 33 години по-късно.
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Чернобил е призрак, който не си тръгва от теб

Железните правила на радиацията: крачиш бързо, не се застояваш на едно място и не докосваш нищо Толкова е тихо, че чувам учестеното си дишане. Тягостната обстановка се разсича единствено от пищенето на дозиметрите, които допълнително те влудяват. Няма жив човек, а единствените “лица” наоколо са изоставените сгради

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

Мащабни проекти превръщат курорта в целогодишна дестинация Пампорово стартира сезона със значителни инвестиции, нови и атрактивни проекти, които да дадат голямо разнообразие и избор, с основната цел да обогатят престоя на всеки турист не само в ски зоната, но и извън нея. След приключване на активния летен сезон

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Обелиск отбелязва  географския  център на Азия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Тува първа обявява война на Хитлер, 11 часа преди Англия

Дивна природа и шамани в любимата на Путин република Тува? Къде по дяволите е това? Така биха попитали мнозина, включително и руснаци, за които тази република – част от Руската федерация, е тера инкогнита. Но откакто Владимир Путин започна редовно да бяга в Тува през отпуската си и за рождените си дни

Нови информационни табели ще има на 5 места по най-големия пешеходен път у нас

"Джи Пи Груп" връща блясъка на европейски пешеходен път, пресичащ 5 наши планини

Ще работят по проекта с Българския туристически съюз   Е4 тръгва от Португалия, минава през България и стига до Кипър Mинавали ли сте скоро по европейско трасе Е4? Не, това не е магистрала, а европейски пешеходен път за дълги разстояния. Тръгва от нaй-зaпaднaтa чacт нa Пopтyгaлия, пpeминaвa пpeз Иcпaния, Фpaнция, Чexия, Унгapия, Cъpбия

5 места в Пирин, които си заслужава да посетите

5 места в Пирин, които си заслужава да посетите

Пирин е една от най-красивите българския планини. В района има много забележителности, които ежегодно привличат множество български, а дори и чуждестранни туристи. В тази статия сме подбрали 5 места в Пирин, които си заслужава да включите във вашия списък с дестинации. Вижте кои са те: 1. Банско - ски и традиционни ястия Банско е не само

Най-популярният хълм на Истанбул носи  името на френски поет

Най-популярният хълм на Истанбул носи името на френски поет

“Градът на седемте хълма (тепета)”! Не, не става дума за Пловдив или за Рим, а за Истанбул. Така определят многобройните исторически хроники града край Босфора. Според географите наименованието характеризира хълмистия релеф на стария Истанбул, приемник на Константинопол, древната столица на Източната римска империя (Византия).

Откриха следа към България, подреждайки новата библиотека на Катар

Откриха следа към България, подреждайки новата библиотека на Катар

Сградата изумява с футуристичния си дизайн и панорамната гледка към всичките над милион книги B новата национална библиотека на Катар, открита миналата година, специалисти попаднаха на препратки към България. В процеса на подреждане и систематизиране на архивите библиотекарите се натъкват на документи от времето на Османската империя

СНИМКА: Pixabay

Северна Македония е сред най-евтините страни за къмпингуване в Европа

Северна Македония е сред държавите в Европа, в които къмпингуването е най-евтино, предаде агенция МИА. Това е посочено в проучване на специализиран британски туристически сайт, в което са обхванати около 23 хиляди къмпинга в Европа, предаде БТА. В проучването Северна Македония попада в една група с Румъния, Турция, Албания и Молдова

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber