Правилото на семейство Фандъкови: никога да не заспиват скарани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7717009 Правилото на семейство Фандъкови: никога да не заспиват скарани Правилото на семейство Фандъкови: никога да не заспиват скарани www.24chasa.bg
Йорданка и Юри Фандъкови СНИМКА: Гео Калев

Още в 10-и клас, когато една ученическа компания всеки ден се събира на своята пейка в Борисовата градина, Юри знае, че Данчето от съседния клас е неговото момиче. Педиатърът днес едва ли е подозирал, че тази връзка ще продължи повече от 41 г.

Той е лекар, педиатър. Трудно му е да посочи точния брой на малките пациенти, за които се грижи. Иначе те са от новородени до 18-годишни. С усмивка казва, че има и по-големи, защото, макар пораснали, някои не желаят да се разделят с него и продължават да го търсят за съвет.

За последните 10 г., откакто съпругата му Йорданка Фандъкова е кмет на София, публичните му изяви се броят на пръстите на едната ръка. За д-р Юри Фандъков е много по-важно, че вече 41 г. той е най-близкият човек на Йорданка.

Избрал медицината

по логистични

причини

В ужасен зимен ден трябвало да прекоси огромна ливада, за да стигне до ВМЕИ. Преживяването било много неприятно. Тогава си задал въпроса - тук ли трябва да следвам? “Всички институти тогава бяха в “Дървеница” с изключение на ВИТИЗ и Медицинската академия. За ВИТИЗ нямам талант и затова остана Медицинската академия”, казва с усмивка д-р Фандъков.

Искал да специализира очни болести. “Но като завърших медицина, имаше система на разпределение - заминавахме някъде в провинцията - където ни пратят за 3 г. Хубавите места обаче никога не ги даваха на софиянци, защото логиката беше, че ще постоят 3 г. и ще си тръгнат. Опитвах се да ги убедя, че няма да си тръгна, защото бях разпределен в Самоков, където живееха родителите на съпругата ми, имат къща и т.н. Но не успях, а следващото ми желание беше педиатрия и така си избрах специалност”, разказва д-р Фандъков.

В този период - докато той е в Самоков при тъщата, а съпругата му в София - при свекървата, опитал най-много баници и живеел повече от комфортно при родителите на съпругата му.

Родът му има корени в Сливен и фамилията Фандъкови, която не е често срещана, идва оттам. Преди години проверявал в стар телефонен указател на София и установил, че в столицата имало само 8 души с тази фамилия.

Двамата с Фандъкова се запознават в Руската гимназия. Тя идва на 13 г., за да учи в столицата.

С Юри са в

съседни класове -

той е с втори език

немски, а тя - с

английски

Попадат в обща компания, която всеки ден задължително след училище се събирала. Имали си тяхна пейка - до зимната пързалка в Борисовата градина, на която се чакали. И днес това е най-близкият кръг на семейство Фандъкови. Съучениците днес ходят заедно на море или празнуват Нова година, но вече с внуците.

Освен това две най-добри приятелки в тази компания по-късно се омъжват за двама най-добри приятели в същата компания. Едната двойка са Юри и Йорданка Фандъкови. Сега двамата се шегуват, че историята звучи като от сценарий за сериал, но е съвсем истинска, режисирана от живота.

Д-р Фандъков няма точен спомен за първия път, когато е видял бъдещата си съпруга. Но помни точно кога си е казал, че тя е неговото момиче - било есента на 10-и клас.

Фандъкова е регистрирала, че симпатията им един към друг се е породила едновременно. И така 41 години.

“Не знам да има рецепта за щастлив брак. Нормално поведение, склонност към компромис и едно неписано правило, което имаме до ден днешен - да не заспиваме скарани, може би помагат”, казва Юри. Друго неписано правило на семейството е до 21 ч, ако някой не се е прибрал, да звънне на другия.

“И да не се караме за дребни битови неща като например къде си е оставил чорапите”, добавя с усмивка Фандъкова.

“Да, пести си нервите също е полезно правило”, смята д-р Фандъков.

Иначе

той за малко

да изпусне

собствената

си сватба

“Бях в казармата. Имах доста проблеми с единоначалието и чинопочитанието и често пребивавах по разни арести и други такива места. На снимките ни от сватбата имам около половин сантиметър коса. Много е смешно, като ги гледам. Сега е модерно мъжете да ходят с толкова къса коса, но тогава беше ужасно, това все пак беше времето на “Бийтълс”, спомня си докторът.

Иначе сватбата им била с всички роднини - както се правело тогава. Младоженците обаче ги оставили да празнуват и заминали за хотел “Щастливеца”, който вече не съществува, на Витоша. С подаръците от сватбата изкарали една седмица там.

“Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми по ред причини. Една от тях беше, че никога след това не съм се чувствал толкова заможен - в който джоб бръкнех, вадех банкноти.

Келнерите в ресторанта много ни се радваха, всеки ни канеше на масата, която той обслужва. Беше в началото на ноември, още не бяха отишли скиорите и нямаше много хора”, смее се д-р Фандъков.

Семейство Фандъкови спазва традицията и до днес - на всяка кръгла годишнина се качват на Витоша, за да си припомнят медената си седмица.

На въпрос каква е Йорданка Фандъкова вкъщи съпругът ѝ отговаря: “Методична - денят ѝ обикновено е разписан до минута, независимо дали е ангажирана професионално, или по друг начин. И е прецизна”.

Признава, че ѝ дава съвети за София и я критикува, когато сметне, че има за какво.

Но тя винаги е имала подкрепата му. Първо, като кандидатствала за директор на 73-о училище, после като зам.-кмет по образование и култура и след това като кмет.

Каквото може да

се направи с едно

училище - тя го

направи, то стана

най-доброто

Помня, че като директор си провери програмата, с която кандидатства за поста, и всичко, което беше написала, че ще направи, или вече го беше направила, или беше започнато да се работи. В един момент трябваше да прави нещо друго. Шило в торба не седи. И получи предложение да направи това, което свърши за нейното училище, за всички останали училища в София”, обяснява д-р Фандъков.

Нямало голяма разлика, когато отишла в общината, защото и като директор работела по 12 часа на ден.

Как трябва да се прекарва малкото им свободно време, е една от темите, по които спорят.

“Тя си го представя като да смени служебните си натоварвания със семейни, да вземе всички внуци, да ги обгрижи максимално и най-ненадейно вече е станало неделя следобед и идва понеделник. Аз пък от дълго време ратувам поне понякога да удължаваме уикенда с още един ден - петък или понеделник. Но за последните 15 г. се съмнявам, че това се е случило дори 3 пъти”, споделя д-р Фандъков.

Сега съпругата му е обещала, че първият свободен уикенд след изборите ще прекарат, както той го планира.

Иначе дъщеря им Михаела се ражда преди 37 години - сутринта, след като Фандъкова празнува 20-ия си рожден ден.

“Той е по-голям от мен с 15 дни. Първо отпразнувахме неговия рожден ден с приятелите ни. После дойде и моят и пак ги поканихме вкъщи. Когато гостите си тръгнаха обаче, започнаха знаците, че бебето идва, и дъщеря ни се роди на следващата сутрин. Затова

тя е моят

подарък за

20-ата ми

годишнина

Не знам защо, но от малка мечтаех да стана на 20 г. Не просто да порасна, както искат повечето деца, а да стана на 20 г. Сигурно нещо Господ ми е подсказвал”, връща се към спомените Фандъкова.

А Юри е категоричен, че най-хубавите им моменти са раждането на дъщеря им, а после и появата на внуците им - Алекс и Елия.

Един от основните принципи като лекар, които спазва до ден днешен при лечението на малките си пациенти, е свързан с влизането на дъщеря им в болница. Тогава тя е на 3 г., а той е още студент. “Дъщеря ни получи фибрилен гърч и я хоспитализираха в Първа градска болница. Майка ѝ беше изгонена отвън и не бе допусната в отделението. На следващия ден се срещнах с шефа на отделението, обясних ситуацията и тя получи разрешение да стои при детето през деня”, разказва педиатърът. В онези години за разлика от днес не било разрешено майките да са с децата си в болницата. При д-р Фандъков обаче дори тогава майката постъпвала задължително с детето си в болницата, когато той бил дежурен. На следващия ден, за да продължат да са при децата си, майките трябвало да разговарят с шефа на клиниката, а д-р Фандъков им казвал предварително какво да обяснят, така че да останат в болницата.

“Имали сме и хубави, и трудни моменти. Ако някой ви каже, че 40 г. се живее само в цветя и рози и без проблеми, няма да е откровен. Но преобладават хубавите ни моменти”, казва д-р Фандъков.

Категоричен е кой е бил най-трудният момент в съвместния им живот - когато Фандъкова получава тежката диагноза рак. Всъщност той е човекът, който я накарал да отиде на преглед. По време на цялото лечение Фандъкова отсъства от общината само десетина дни. Докато тя преминава през тази тежка битка, той е неотлъчно до нея.

“Лечението ѝ протичаше по следния начин - в петък следобед се прави химиотерапия. В събота и неделя тя се съживяваше вкъщи и в понеделник отиваше на работа. За нея щеше да е далеч по-вредно да стои вкъщи, отколкото да ходи на работа”, убеден е съпругът на столичния кмет.

Той идваше с мен

всеки път. Стоеше

до мен, докато

вървяха вливанията,

и си говорехме,

разказва Фандъкова.

Всъщност допреди 7 г., когато се местят в жилище върху наследствен терен, живеят с майката на Юри. Животът под един покрив със свекървата не е бил проблем за Фандъкова. Единственият проблем бил, че било тясно.

“Да, беше тясно, когато трябваше да се роди още едно дете. Това беше проблемът. Ако мога да се върна и да си преиграя живота, това е едно от нещата, които няма да допусна - да имаме само едно дете. Друго не бих променил”, категоричен е д-р Юри Фандъков.

ЛЕКСИКОН

Йорданка Фандъкова за Юри:

1. Какво е любимото ядене на вашата половинка?

- Пържоли.

2. Кой е любимият му цвят?

- Син.

3. Какъв е размерът на дрехите му?

- XXL.

4. Любимата му напитка?

- Джин с тоник.

5. Какво чете в момента?

- “Когато капят кестените”.

6. Какъв е последният подарък, който сте му правили?

- Риза.

7. За какво го лъжете?

- Кога ще се прибера.

8. Колко пари държи той в портфейла си?

- Аз не знам, но той винаги знае до стотинка.

9. За какво се карате?

- За възпитанието на внуците.

10. Кой глези внуците?

- Аз.

11. Какво не би гледал по телевизията?

- Новини.

12. С кого споделя той?

- С мен и с най-близките си приятели.

13. Коя дума го описва най-добре?

- Стабилност.

Д-р Юри Фандъков за Йорданка:

1. Какво е любимото ядене на вашата половинка?

- Яйца по панагюрски.

2. Кой е любимият ѝ цвят?

- Син.

3. Какъв е размерът на дрехите ѝ?

- Не знам.

4. Любимата ѝ напитка?

- Бяло вино.

5. Какво чете в момента?

- “Български хроники”.

6. Какъв е последният подарък, който сте ѝ правили?

- Съд за варене на мляко.

7. За какво я лъжете?

- Какво сме яли с внуците.

8. Колко пари държи тя в портфейла си?

- Не знам.

9. За какво се карате?

- За липса на свободно време.

10. Кой глези внуците?

- Тя повече.

11. Какво не би гледала по телевизията?

- Риалити програми.

12. С кого споделя тя?

- С мен и с най-близките ѝ приятели.

13. Коя дума я описва най-добре?

- Методичност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Силвия Петкова на турне с филма, в който си партнира с Юлиан Вергов

Силвия Петкова на турне с филма, в който си партнира с Юлиан Вергов

Актрисата и част от екипа на “Пепел върху слънцето” ще се отправят на турне в страната, за да представят новия български филм и да се срещнат и да поговорят с публиката. Премиерата на лентата бе преди два дни и изцяло в съответствие с противоепидемичните мерки - и Силвия Петкова, и Юлиан Вергов, с когото тя си партнира във филма

Селин Дион Снимка: Ройтерс

Селин Дион с първа филмова роля

Селин Дион ще се появи в новата романтична драма „Text for You“, в която ще си сътрудничи със Сам Хуан и Приянка Чопра Джонас, пише “Variety”. Филмът е римейк на немската продукция „SMS Fur Dich“, базиран на книгата на Софи Крамър. Сюжетът на филма разказва за жена, която след трагичната смърт на съпруга си продължава да изпраща съобщения на

Ума Търман СНИМКА: РОЙТЕРС

Ума Търман изживява нова луда любов

Холивудската актриса Ума Търман има нова, гореща любов, която я кара да грее и да се чувства на седмото небе. Тя има връзка с архитекта Питър Сабът, съобщават чужди медии. Двамата се запознали в интересна среща през лятото на плажа в Хамптън. Питър разхождал кучето си и в един момент поискал да се изкъпе в морето

Меган Маркъл Снимка: Ройтерс

Отложиха с 9 месеца делото на Меган Маркъл срещу британски вестник

Съдия уважи искането на Меган Маркъл, херцогиня на Съсекс и отложи с девет месеца делото й срещу британски вестник, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. На съдебно заседание в Лондон съдия Марк Уорби разреши делото, което бе насрочено за 11 януари 2021 г., да бъде отложено за есента на 2021 г. Точната дата ще бъде съобщена по-късно

Баба Невяна с празничната торта

Баба от свищовско село чукна 100 г. с вино и ракийка, чете вестник без очила

100-годишен юбилей отпразнува Невяна Павлова от свищовското село Овча могила. Дълголетницата посрещна 1 век в празнична обстановка и заобиколено от най-близките си, предадоха от общината. Баба Невяна, както я наричат с уважение всички, беше поздравена и лично от кмета на с. Овча могила Нели Великова

Жоро Любенов изкара без особени проблеми коронавируса

Георги Любенов се завръща в ефир

След изкарания COVID-19 Водещият отново на екран още този уикенд Георги Любенов пребори коронавируса! Водещият е дал отрицателна проба. Любимецът на публиката отново ще радва зрителите на малкия екран. Той ще се завърне в ефира на БНТ още през този уикенд, пише "България днес". Това признаха пред "България Днес" от екипа на националната телевизия

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Дариа Симеонова с коронавирус

Дариа Симеонова с коронавирус

Актрисата Дариа Симеонова съобщи във фейсбук, че ще се карантинира вкъщи заради COVID-19. "Налага се да прекарам следващите 14 дни вкъщи... Възнамерявам да си седя по пижама (е, ще ги сменям от време на време, разбира се) и да играя с момчето си, защото физически съм добре, слава Богу! А Вие пазете най-вече възрастните си близки

Атанас Добрев празнува рождения си ден с четири Д

Атанас Добрев празнува рождения си ден с четири Д

С четири Д ще празнува днес рождения си ден главният изпълнителен директор на “Виваком”. Атанас Добрев стриктно спазва противоепидемичните препоръки - дезинфекция, дистанция, дисциплина и витамин Д. Все пак ще почерпи колегите си, а след това ще има празненство само с

Ангел Петричев чака подарък - победа над ЛАСК

Ангел Петричев чака подарък - победа над ЛАСК

Изпълнителният директор на “Лудогорец” Ангел Петричев очаква подаръка си за рождения ден на стадиона в Линц. Една победа над местния ЛАСК ще е най-доброто, което може да получи за празника си. Бившият кадър на “24 часа” ще почерпи след завръщането си в България, а при успех купонът започва в самолета от Австрия

Синът на Людмила Филипова болен, тя подозира COVID-19 и се самоизолира

Синът на Людмила Филипова болен, тя подозира COVID-19 и се самоизолира

"Синът ми е болен. С висока температура и всички симптоми на Ковид-19 при деца (то сега и няма други вируси по официални данни)." Това написа във фейсбук профила си писателката Людмила Филипова. И добави: "Утре е на скенер за белите дробове. Чакаме още и резултат от теста му, но от неговия клас вече има позитивни

Теодора Димова и Георги Господинов номинирани за наградата “Перото”

Теодора Димова и Георги Господинов номинирани за наградата “Перото”

Известните писатели Георги Господинов, Теодора Димова, Деян Енев са конкуренти в категория “Проза” на шестото издание на авторитетната литературна награда “Перото” - кандидатите са 6-има. Толкова имена има и в другите категории - поезия, детска литература, превод, дебют. Награждаването е на 6 ноември. Ще бъде връчена и наградата за цялостен принос

Снимка: Инстаграм профил на Радина Думанян

Радина Думанян разкри, че чака момиче

Младата актриса, която стана много популярна с образа на д-р Биляна Захариева в “Откраднат живот”, ще си има момиченце. Тя разкри пола на бебето си със снимка в инстаграм, на която Радина е облечена с розово сако и държи в ръка розов балон. Пак в социалната мрежа Думанян съобщи хубавата новина, че чака първото си дете

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber