Правилото на семейство Фандъкови: никога да не заспиват скарани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7717009 Правилото на семейство Фандъкови: никога да не заспиват скарани Правилото на семейство Фандъкови: никога да не заспиват скарани www.24chasa.bg
Йорданка и Юри Фандъкови СНИМКА: Гео Калев

Още в 10-и клас, когато една ученическа компания всеки ден се събира на своята пейка в Борисовата градина, Юри знае, че Данчето от съседния клас е неговото момиче. Педиатърът днес едва ли е подозирал, че тази връзка ще продължи повече от 41 г.

Той е лекар, педиатър. Трудно му е да посочи точния брой на малките пациенти, за които се грижи. Иначе те са от новородени до 18-годишни. С усмивка казва, че има и по-големи, защото, макар пораснали, някои не желаят да се разделят с него и продължават да го търсят за съвет.

За последните 10 г., откакто съпругата му Йорданка Фандъкова е кмет на София, публичните му изяви се броят на пръстите на едната ръка. За д-р Юри Фандъков е много по-важно, че вече 41 г. той е най-близкият човек на Йорданка.

Избрал медицината

по логистични

причини

В ужасен зимен ден трябвало да прекоси огромна ливада, за да стигне до ВМЕИ. Преживяването било много неприятно. Тогава си задал въпроса - тук ли трябва да следвам? “Всички институти тогава бяха в “Дървеница” с изключение на ВИТИЗ и Медицинската академия. За ВИТИЗ нямам талант и затова остана Медицинската академия”, казва с усмивка д-р Фандъков.

Искал да специализира очни болести. “Но като завърших медицина, имаше система на разпределение - заминавахме някъде в провинцията - където ни пратят за 3 г. Хубавите места обаче никога не ги даваха на софиянци, защото логиката беше, че ще постоят 3 г. и ще си тръгнат. Опитвах се да ги убедя, че няма да си тръгна, защото бях разпределен в Самоков, където живееха родителите на съпругата ми, имат къща и т.н. Но не успях, а следващото ми желание беше педиатрия и така си избрах специалност”, разказва д-р Фандъков.

В този период - докато той е в Самоков при тъщата, а съпругата му в София - при свекървата, опитал най-много баници и живеел повече от комфортно при родителите на съпругата му.

Родът му има корени в Сливен и фамилията Фандъкови, която не е често срещана, идва оттам. Преди години проверявал в стар телефонен указател на София и установил, че в столицата имало само 8 души с тази фамилия.

Двамата с Фандъкова се запознават в Руската гимназия. Тя идва на 13 г., за да учи в столицата.

С Юри са в

съседни класове -

той е с втори език

немски, а тя - с

английски

Попадат в обща компания, която всеки ден задължително след училище се събирала. Имали си тяхна пейка - до зимната пързалка в Борисовата градина, на която се чакали. И днес това е най-близкият кръг на семейство Фандъкови. Съучениците днес ходят заедно на море или празнуват Нова година, но вече с внуците.

Освен това две най-добри приятелки в тази компания по-късно се омъжват за двама най-добри приятели в същата компания. Едната двойка са Юри и Йорданка Фандъкови. Сега двамата се шегуват, че историята звучи като от сценарий за сериал, но е съвсем истинска, режисирана от живота.

Д-р Фандъков няма точен спомен за първия път, когато е видял бъдещата си съпруга. Но помни точно кога си е казал, че тя е неговото момиче - било есента на 10-и клас.

Фандъкова е регистрирала, че симпатията им един към друг се е породила едновременно. И така 41 години.

“Не знам да има рецепта за щастлив брак. Нормално поведение, склонност към компромис и едно неписано правило, което имаме до ден днешен - да не заспиваме скарани, може би помагат”, казва Юри. Друго неписано правило на семейството е до 21 ч, ако някой не се е прибрал, да звънне на другия.

“И да не се караме за дребни битови неща като например къде си е оставил чорапите”, добавя с усмивка Фандъкова.

“Да, пести си нервите също е полезно правило”, смята д-р Фандъков.

Иначе

той за малко

да изпусне

собствената

си сватба

“Бях в казармата. Имах доста проблеми с единоначалието и чинопочитанието и често пребивавах по разни арести и други такива места. На снимките ни от сватбата имам около половин сантиметър коса. Много е смешно, като ги гледам. Сега е модерно мъжете да ходят с толкова къса коса, но тогава беше ужасно, това все пак беше времето на “Бийтълс”, спомня си докторът.

Иначе сватбата им била с всички роднини - както се правело тогава. Младоженците обаче ги оставили да празнуват и заминали за хотел “Щастливеца”, който вече не съществува, на Витоша. С подаръците от сватбата изкарали една седмица там.

“Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми по ред причини. Една от тях беше, че никога след това не съм се чувствал толкова заможен - в който джоб бръкнех, вадех банкноти.

Келнерите в ресторанта много ни се радваха, всеки ни канеше на масата, която той обслужва. Беше в началото на ноември, още не бяха отишли скиорите и нямаше много хора”, смее се д-р Фандъков.

Семейство Фандъкови спазва традицията и до днес - на всяка кръгла годишнина се качват на Витоша, за да си припомнят медената си седмица.

На въпрос каква е Йорданка Фандъкова вкъщи съпругът ѝ отговаря: “Методична - денят ѝ обикновено е разписан до минута, независимо дали е ангажирана професионално, или по друг начин. И е прецизна”.

Признава, че ѝ дава съвети за София и я критикува, когато сметне, че има за какво.

Но тя винаги е имала подкрепата му. Първо, като кандидатствала за директор на 73-о училище, после като зам.-кмет по образование и култура и след това като кмет.

Каквото може да

се направи с едно

училище - тя го

направи, то стана

най-доброто

Помня, че като директор си провери програмата, с която кандидатства за поста, и всичко, което беше написала, че ще направи, или вече го беше направила, или беше започнато да се работи. В един момент трябваше да прави нещо друго. Шило в торба не седи. И получи предложение да направи това, което свърши за нейното училище, за всички останали училища в София”, обяснява д-р Фандъков.

Нямало голяма разлика, когато отишла в общината, защото и като директор работела по 12 часа на ден.

Как трябва да се прекарва малкото им свободно време, е една от темите, по които спорят.

“Тя си го представя като да смени служебните си натоварвания със семейни, да вземе всички внуци, да ги обгрижи максимално и най-ненадейно вече е станало неделя следобед и идва понеделник. Аз пък от дълго време ратувам поне понякога да удължаваме уикенда с още един ден - петък или понеделник. Но за последните 15 г. се съмнявам, че това се е случило дори 3 пъти”, споделя д-р Фандъков.

Сега съпругата му е обещала, че първият свободен уикенд след изборите ще прекарат, както той го планира.

Иначе дъщеря им Михаела се ражда преди 37 години - сутринта, след като Фандъкова празнува 20-ия си рожден ден.

“Той е по-голям от мен с 15 дни. Първо отпразнувахме неговия рожден ден с приятелите ни. После дойде и моят и пак ги поканихме вкъщи. Когато гостите си тръгнаха обаче, започнаха знаците, че бебето идва, и дъщеря ни се роди на следващата сутрин. Затова

тя е моят

подарък за

20-ата ми

годишнина

Не знам защо, но от малка мечтаех да стана на 20 г. Не просто да порасна, както искат повечето деца, а да стана на 20 г. Сигурно нещо Господ ми е подсказвал”, връща се към спомените Фандъкова.

А Юри е категоричен, че най-хубавите им моменти са раждането на дъщеря им, а после и появата на внуците им - Алекс и Елия.

Един от основните принципи като лекар, които спазва до ден днешен при лечението на малките си пациенти, е свързан с влизането на дъщеря им в болница. Тогава тя е на 3 г., а той е още студент. “Дъщеря ни получи фибрилен гърч и я хоспитализираха в Първа градска болница. Майка ѝ беше изгонена отвън и не бе допусната в отделението. На следващия ден се срещнах с шефа на отделението, обясних ситуацията и тя получи разрешение да стои при детето през деня”, разказва педиатърът. В онези години за разлика от днес не било разрешено майките да са с децата си в болницата. При д-р Фандъков обаче дори тогава майката постъпвала задължително с детето си в болницата, когато той бил дежурен. На следващия ден, за да продължат да са при децата си, майките трябвало да разговарят с шефа на клиниката, а д-р Фандъков им казвал предварително какво да обяснят, така че да останат в болницата.

“Имали сме и хубави, и трудни моменти. Ако някой ви каже, че 40 г. се живее само в цветя и рози и без проблеми, няма да е откровен. Но преобладават хубавите ни моменти”, казва д-р Фандъков.

Категоричен е кой е бил най-трудният момент в съвместния им живот - когато Фандъкова получава тежката диагноза рак. Всъщност той е човекът, който я накарал да отиде на преглед. По време на цялото лечение Фандъкова отсъства от общината само десетина дни. Докато тя преминава през тази тежка битка, той е неотлъчно до нея.

“Лечението ѝ протичаше по следния начин - в петък следобед се прави химиотерапия. В събота и неделя тя се съживяваше вкъщи и в понеделник отиваше на работа. За нея щеше да е далеч по-вредно да стои вкъщи, отколкото да ходи на работа”, убеден е съпругът на столичния кмет.

Той идваше с мен

всеки път. Стоеше

до мен, докато

вървяха вливанията,

и си говорехме,

разказва Фандъкова.

Всъщност допреди 7 г., когато се местят в жилище върху наследствен терен, живеят с майката на Юри. Животът под един покрив със свекървата не е бил проблем за Фандъкова. Единственият проблем бил, че било тясно.

“Да, беше тясно, когато трябваше да се роди още едно дете. Това беше проблемът. Ако мога да се върна и да си преиграя живота, това е едно от нещата, които няма да допусна - да имаме само едно дете. Друго не бих променил”, категоричен е д-р Юри Фандъков.

ЛЕКСИКОН

Йорданка Фандъкова за Юри:

1. Какво е любимото ядене на вашата половинка?

- Пържоли.

2. Кой е любимият му цвят?

- Син.

3. Какъв е размерът на дрехите му?

- XXL.

4. Любимата му напитка?

- Джин с тоник.

5. Какво чете в момента?

- “Когато капят кестените”.

6. Какъв е последният подарък, който сте му правили?

- Риза.

7. За какво го лъжете?

- Кога ще се прибера.

8. Колко пари държи той в портфейла си?

- Аз не знам, но той винаги знае до стотинка.

9. За какво се карате?

- За възпитанието на внуците.

10. Кой глези внуците?

- Аз.

11. Какво не би гледал по телевизията?

- Новини.

12. С кого споделя той?

- С мен и с най-близките си приятели.

13. Коя дума го описва най-добре?

- Стабилност.

Д-р Юри Фандъков за Йорданка:

1. Какво е любимото ядене на вашата половинка?

- Яйца по панагюрски.

2. Кой е любимият ѝ цвят?

- Син.

3. Какъв е размерът на дрехите ѝ?

- Не знам.

4. Любимата ѝ напитка?

- Бяло вино.

5. Какво чете в момента?

- “Български хроники”.

6. Какъв е последният подарък, който сте ѝ правили?

- Съд за варене на мляко.

7. За какво я лъжете?

- Какво сме яли с внуците.

8. Колко пари държи тя в портфейла си?

- Не знам.

9. За какво се карате?

- За липса на свободно време.

10. Кой глези внуците?

- Тя повече.

11. Какво не би гледала по телевизията?

- Риалити програми.

12. С кого споделя тя?

- С мен и с най-близките ѝ приятели.

13. Коя дума я описва най-добре?

- Методичност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Рапърката Лизо СНИМКА: Ройтерс

Певицата Лизо е с 8 номинации за наградите "Грами"

Рапърката Лизо получи най-много номинации - 8 за наградите "Грами", докато Били Айлиш и Лил Нас Екс са с по 6, съобщи Асошиейтед прес. Президентът и главен изпълнителен директор на американската Национална звукозаписна академия Дебора Дугън заяви, че песните "Spirit" на Бионсе и "You Need to Calm Down" на Тейлър Суифт ще се съревновават в

Ариана Гранде СНИМКА: Ройтерс

Гаф разкри номинациите за наградите "Грами"

Според информация, случайно изтекла на сайта на Националната звукозаписна академия, присъждаща наградите "Грами", с най-много номинации тази година ще бъдат отличени Лизо, Били Айлиш и Ариана Гранде, съобщава сайтът WENN. Номинациите ще бъдат обявени на 20 ноември, но наблюдателни фенове изловиха гаф на звукозаписната академия, от който проличава

Еди Мърфи

Награждават Еди Мърфи за цялостната му кариера

Актьорът Еди Мърфи ще бъде почетен с приз за цялостна кариера от асоциацията, която присъжда наградите "Изборът на критиците", съобщи Контактмюзик, позовавайки се на "Холивуд рипортър". Петдесет и осем годишният Мърфи ще получи отличието на специална церемония, отдаваща почит както за постиженията на 2019 г.

Вокалът на "Колдплей" Крис Мартин. Снимка: Ройтерс

"Колдплей" пусна текстове на песни като реклами в скромен новозеландски вестник

Британската група "Колдплей" избра скромен новозеландски вестник, за да публикува текстовете на песните от новия си албум "Everyday Life", предаде ДПА, цитирана от БТА. Текстовете са разпръснати в 15 тайнствени реклами във вестника, без допълнителни обяснения. "Тези от вас, които живеят в района на Дънидин, Нова Зеландия

19-годишният Кольо Тонков от випуск 2019 на Американския колеж има нужда от помощ, за да оздравее

Родни звезди пеят, за да спасят живот

Битката за Кольо продължава - един концерт, който може да спаси живот! На 28.11.2019 г. приятели на семейството на Кольо Тонков организират благотворителен концерт, за събиране на средства, с които да продължи лечението на момчето. Специални гости на концерта са любими български изпълнители – Милица Божинова и Ваня Костова от Тоника СВ, Дичо

 Идина Мензел Снимка: Ройтерс

Актрисите Идина Мензел и Кристен Бел едновременно със звезди на Алеята на славата

Актрисите Идина Мензел и Кристен Бел, които озвучават персонажите Елза и Ана в хитовата анимация "Замръзналото кралство" и продължението й, бяха почетени със звезди на холивудската Алея на славата на рядка двойна церемония, съобщиха ЮПИ и БТА. Звездите на двете актриси са 2681-вата и 2682-рата на прочутата алея в Холивуд

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Кадър от пълно ускорение
Източник: Youtube

Съревнованието между "Форд" и "Ферари" и "Доза щастие" са най-гледаните в кината (Видео)

Историята за съперничеството между два автомобилни производителя в "Пълно ускорение" събра най-много публика в салоните, сочат обобщените данни от киносалоните след миналия уикенд. Разказът за сътворяването на "Форд GT40" за автомобилно състезание през юни 1966 година е гледан от 10 504 зрители и има 111 842 лева приходи от билетите им за първите

Веско Ешкенази празнува 50-ия си рожден ден с концерт в зала 1 на НДК

Веско Ешкенази празнува 50-ия си рожден ден с концерт в зала 1 на НДК

Виртуозът Веско Ешкенази, който вече 20 г. заема позицията на концертмайстор на кралския оркестър Концертгебау, ще отпразнува 50-ия си рожден ден пред българска публика. Концертът ще бъде под съпровода на Плевенската филхармония, а неин диригент ще е брат му Мартин Панталеев. Сред участниците ще са още Люси Дяковска, Дани Милев, Миро

Актрисата Стана Катич хвали звука на българските гайди в инстаграм (Видео)

Актрисата Стана Катич хвали звука на българските гайди в инстаграм (Видео)

Стана Катич, позната от малкия екран като детектив Кейт Бекет от сериала “Касъл”, е в България за снимките на третия сезон на “Забравена”. Всеки път, когато е в страната ни, тя разпространява българската култура сред феновете си по цял свят. Тя пусна кратко видео, в което се чува звукът на гайди, а музикантите носят български народни носии

Би Ти Ви връчи журналистическите си награди за 19-ия рожден ден на новините

Би Ти Ви връчи журналистическите си награди за 19-ия рожден ден на новините

Нели Тодорова, разследвала скандала “Терасагейт”, стана репортер на годината в Би Ти Ви. Тя получи традиционната награда на журналистите от телевизията по повод 19-ия рожден ден на Би Ти Ви Новините на 18 ноември. Борис Пинтев стана оператор на годината за трети път, а Веселина Петракиева за 4-и път получи приза “Продуцент на годината”

Упи Голдбърг СНИМКА: Ройтерс

Упи Голдбърг: Не искам да деля парите си и затова живея сама

Актрисата Упи Голдбърг предпочита да живее сама, защото не обича взаимните ангажименти, съобщава Ю Ес Ей Тудей. "Когато решиш да живееш с някого, трябва да зачиташ мнението на този човек, да го изслушваш и да споделяте неща. Не искам да правя това. Не искам да споделям парите си с никого. Знам, че това е ужасно, но не искам"

Елтън Джон СНИМКА: РОЙТЕРС

Елтън Джон: Оцелях по чудо, трябваше да се науча отново да ходя

Популярният британски музикант Елтън Джон е имал проблеми с придвижването преди две години и отново е трябвало да се научи да ходи, съобщи сайтът "Контактмюзик", цитиран от БТА. 72-годишният певец станал жертва на опасна инфекция след претърпяна операция, свързана с рак на простатата. Сър Елтън си призна, че той по чудо оцелял

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber