Как най-страшната диагноза научи Даниела и Даниел да живеят по плана “Панов” – спринтирайки честно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7716884 Как най-страшната диагноза научи Даниела и Даниел да живеят по плана “Панов” – спринтирайки честно Как най-страшната диагноза научи Даниела и Даниел да живеят по плана “Панов” – спринтирайки честно www.24chasa.bg

Съпругата на кмета на Велико Търново, която днес има рожден ден, го описва като естет и кулинар, но и като мъж, който не абдикира от досадните домашни задължения

Даниела днес има рожден ден. Случайно той съвпада с Международния ден за борба с рака на гърдата. Преди повече от десет години тя влиза в това най-тежко изпитание.

Двете момчета са малки, а Даниел - изплашен. Всяка вечер се връща от работа и с очи, без да задава въпроси, се опитва да разбере как се чувства Даниела.

“Той беше човекът, който ме мотивира да се боря, за да оздравея. Тогава осъзнах, че семейството, не лекарствата, е силата, която ни кара да живеем.”

По този начин днес спокойно обяснява най-трудния период в живота си Даниела Панова. И добавя, че ракът не е присъда. Затова

съпругата на

кмета на Велико

Търново е готова

да е до всяка

жена, чула тази

страшна диагноза

Всъщност Даниела, която има медицинско образование, постоянно е до някого, попаднал в изпитание - съсед в Арбанаси с инфаркт, приятелка, родила късно близнаци, или познат, на когото трябва да се постави инжекция или да се намери нужното лекарство...

Преди време създава училище за бременни и установява, че да помага, е едно от нещата, които ѝ доставят истинско удоволствие. Болестта я принуждава да забави темпото, но пък това ѝ донася удоволствието да гледа как растат Димитър и Ивайло.

Даниела е спокойна и позитивна. Радват я обикновените неща: сутрешното кафе в компанията на любимия човек, нещо домашно, приготвено за големия син Димитър, студент по архитектура, или да стиска палци на мотосъстезанието, в което участва малкият Ивайло. Тайно не одобрява този спорт, който го изпраща постоянно с нещо счупено в търновската болница.

Даниел и

Даниела са заедно

от 30 години

“Той е като спринтьор - действа решително и бързо, планира светкавично и когато е убеден, че е прав, никой не може да го отклони от пътя. Това не се променя, а и не е нужно”, е описанието на кмета, направено от Даниела. Понякога хората около него се оказват неподготвени за този спринт. На пръв поглед изглежда, че действа импулсивно, но винаги събира, обработва и осмисля огромен обем информация, преди да се впусне в действие.

“Знаете ли какво е да пусне в действие плана “Панов”? - пита и се усмихва Даниела. Заразява изведнъж с поредната си нова идея всички - колеги, приятели, семейството. Така ускорява тези хора около себе си, че ги кара да постигат резултати, на които дори не са подозирали, че са способни.”

Даниела отдавна е свикнала той да липсва от дома, но винаги

да е информиран

за всичко, което

се случва

в семейството

и в града

(първо правило)

Неговия телефон знаят всички и никой не се притеснява да го потърси по всяко време. Винаги отговаря (второ желязно правило). Работното му време е 24/7.

“Когато се прибере, знам, че му е необходимо време да остане сам и да си събере мислите. Никога не го разпитвам, което пък е моето първо правило”, разказва Даниела. Когато е готов, ѝ разказва за деня си, за впечатления от хората, с които се е срещал, двамата обсъждат идеи. Почива си, докато гледа стари филми и сериали. Малко преди началото на кампанията изтеглил “Дом за нашите деца”. Даниела и момчетата понякога се изненадват от избора му. Сега бил на вълна “Откраднат живот”.

Кметът на Велико Търново пък е благодарен на жена си, че умее да го изолира от незначителните проблеми, но и винаги успява да го поддържа в кондиция.

“Спестява ми много от семейните грижи. Тя ме научи какво е силен дух. Даде ми урок за цял живот как да преминавам през тежки моменти - винаги с вдигната глава. Някои цял живот търсят своята половинка, а аз я познах веднага!”, категоричен е Панов.

Днес и двамата се усмихват широко, когато се сещат за своята “строителна одисея”. Даниела и Даниел живеят с родителите и сестра му в Арбанаси, където кметът е роден. Преди години установяват, че им е нужна още една стая, защото момчетата растат.

Тъй като селото е архитектурен резерват, всеки ремонт трябва да бъде разрешен и одобрен от института за паметници на културата. И тук настъпва драматичният семеен момент - кметът категорично отказва да движи всякакви преписки, защото

“ремонтът на

дома не влиза

нито в служебните,

нито в семейните

задължения”

Иначе за всеки друг важен проект във Велико Търново е готов да стои с часове в министерства и служби, за да стане бързо и навреме.

Не само този семеен опит, продължил почти два мандата, а разговорите и личните истории на хората - собственици на старинни къщи в региона, го мотивират за една от големите му битки - да има във Велико Търново офис на института за паметници на културата, за да задвижи реставрациите в стария град по-бързо.

Докато съвестно и леко изнервено като всички граждани изчакват разрешението на института за паметници на културата, момчетата порастват и единият заминава за София. Стаята я има, но вече е почти излишна, а Даниела е тази, която “бута” ремонта, и не пропуска да го напомня с усмивка.

Доволна е обаче, че Даниел не абдикира от иначе досадните за всеки мъж домакински задължения.

“В нашия живот споделяме всичко - от работата, през грижите за децата и за родителите ни, до любовта към пътуванията и до домашното почистване.

Като мъж естет

обича да готви

и сам да прави

домашното вино Развил е безупречен усет към добрата храна и където и да отидем, щом нещо му хареса задължително взема рецептата. Първо експериментира върху Даниела и момчетата и домашните любимци, а успешните опити веднага се включват в менюто на семейния ресторант в Арбанаси, където работят родителите му.

Даниела е поставила на пиедестал тях и своите родители. Приятелките дели на две групи - такива, с които е удоволствие да побъбриш, и такива, с които е наслада да помълчиш. Пада си по твърдия рок и гледа фентъзи филми.

Даниела е любимият съучастник на децата в семейството за всякакви авантюри. Умелото боравене с четките и грима вече е превърнала в свое хоби. Развихря се по Заговезни, когато преобразява децата в Арбанаси във Фиона, Вещицата, Аватар.

Панови не поддържат конюнктурни приятелства. Компанията им е неизменна почти от ученическите години. Разбира се, животът добавя и нови, но устояват на времето само онези, които споделят тяхното разбиране за важните неща.

“Обичаме да споделяме и празниците, и почивката с близките си. Нашите синове вече са големи и имат свой кръг и развлечения. Това, което ме радва много като родител, е, че както нашите приятели остават близки за нашите деца, така и техните приятели приемат мен и Даниел за близки, а домът ни за свой”, казва тя.

Даниела

не е суетна и

предпочита да е

сред публиката

на официални събития. Така вижда по-добре, когато Даниел греши. И никога не пропуска да го свали на земята.

“За мен титлата е да съм съпруга на Даниел Панов, а не на кмета на Велико Търново”, категорична е тя.

Много търновци я познават и ценят, защото има каузи, за които тя не пести сили. Програмата за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми е една от тях. Благодарение на фонда “Инвитро” във Велико Търново само за последните няколко години са се появили на бял свят 59 бебета. Дори преди дни родители решили да изненадат Даниел Панов и да го запознаят с децата, появили се по време на неговия мандат.

Наричат я кръстница орисница, защото нейната лична подкрепа в емоционален и човешки план е помогнала на много млади майки почти колкото и медицината.

“Всички каузи, свързани с децата и семейството, са ми близки на сърцето. За мен е много важна работата на Дневния център за деца и младежи с увреждания “Дъга”. Обичам да ходя там често. Помагам с каквото мога, водя децата си и техните приятели.

За Даниела е най-важното да се отглеждат толерантни и сърдечни човеци. “Сигурно в джунглата оцеляват по-силните, в информационния век - по-бързите, но в цивилизования свят трябва да доминира етиката”, убедена е Панова.

ЛЕКСИКОН

Даниела Панова за Даниел:

1. Какво е любимото ястие на вашата половинка? 

- Риба

2. Кой е любимият му цвят?

- Синьо, във всичките му нюанси.

3. Какъв е размерът на дрехите му?

- Перфектният.

4. Любимата му напитка?

- Кафе.

5. Какво чете в момента?

- Закони.

6. Какъв е последният подарък, който сте му направили?

- Спортен екип и тениска с надпис “Супер-баща, съпруг и брат”.

7. За какво го лъжете?

- Много отдавна не се налага. Е, само когато съм болна. Винаги казвам, че се чувствам отлично.

8. Колко пари държи в портфейла си? 

- Не зная, а мисля, че и той невинаги е наясно.

9. За какво се карате?

- Ние не се караме, ние спорим.

10. Кой глези децата?

- Признавам, аз повече.

11. Какво не би гледал по телевизията? 

- Понася всичко. Той е мъжко момче.

12. С кого споделя той?

- Първо с мен. После с родителите и децата.

Даниел Панов за Даниела:

1. Какво е любимото ястие на вашата половинка?

– Риба.

2. Кой е любимият ѝ цвят?

- Жълто - цветът на лятото.

3. Какъв е размерът на дрехите ѝ?

- А! За мене винаги тя е XS.

4. Любимата ѝ напитка?

– Кафе.

5. Какво чете в момента?

– За пореден път Стивън Кинг “Безсъние”. Опитвам се да не търся подтекст.

6. Какъв е последният подарък, който сте ѝ направили?

– Предстои, нека да е изненада!

7. За какво я лъжете?

- Че ще си взема отпуск.

8. Колко пари държи в портфейла си?

- Даниела? Не зная и никога не съм проверявал. Надявам се да са достатъчно.

9. За какво се карате?

- Само за дребни неща, по важните въпроси сме напълно единодушни.

10. Кой глези децата?

– Тя, без съмнение. Но аз винаги оставам добрият татко.

11. Какво не би гледала по телевизията?

– Концерт на “Пайнер”.

12. С кого споделя тя?

– С децата, с майка си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Принц Андрю

Принц Андрю се оттегля от обществените си задължения

Британският принц Андрю съобщи, че се оттегля от обществените си задължения като член на кралското семейство, предава БНТ. В обръщение третото дете на кралица Елизабет съобщава, че е получил от нея разрешение за това оттегляне "в обозримо бъдеще". Той посочва, че връзките му с обвинения за сексуални посегателства финансист Джефри Епстийн са

Организаторът на концерта на Мирей Матийо изчезна, поема го нов промоутър

Организаторът на концерта на Мирей Матийо изчезна, поема го нов промоутър

Един от големите организатори на концерти у нас - “Арт Бг”, вероятно излиза от бизнеса. В чужди медии се появи информация, че концертите на Енрике Иглесиас в Хърватия, Беларус и Латвия са отменени заради неспазване на договора от страна на българския промоутър “Арт Бг”. Вероятно същото ще се случи и с изявите на звездата в Гърция

Анастасия Мозер долетя от САЩ за премиера на мемоарната си книга

Анастасия Мозер долетя от САЩ за премиера на мемоарната си книга

Мемоарът “Анастасия Мозер. Щрихи от един живот в трудно време” (ИК “Сиела”) - откровено свидетелство за три етапа от българската история, бе представен в Държавна агенция “Архиви” с участието на самата Анастасия Мозер, дошла в България специално за премиерата. Чрез перото на своя съмишленик и приятел - журналиста Драголюб Гаджев

Митрополит Антоний и посланикът ни в Париж откриват изложба на православни икони

Митрополит Антоний и посланикът ни в Париж откриват изложба на православни икони

Православни икони, табла със стенописи и миниатюрна резба, рисунки и пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на възпитаниците им от България и Румъния ще бъдат представени на изложбата на съвременна православна иконопис, която се открива днес, 21 ноември, в Българския културен институт в Париж

Хоакин Финикс СНИМКА: РОЙТЕРС

Филмът "Жокера" ще има продължение

Режисьорът Тод Филипс заяви, че неговият филм "Жокера" ще се сдобие с продължение, съобщава изданието "Холивуд рипортър". Кинодеецът е имал среща с ръководителя на "Уорнър брос" Тоби Емърик, с когото са обсъдили снимките на втората част на лентата. Филипс е поискал разрешение за създаването на нови истории с персонажите от вселената на Ди Си

Рапърката Лизо СНИМКА: Ройтерс

Певицата Лизо е с 8 номинации за наградите "Грами"

Рапърката Лизо получи най-много номинации - 8 за наградите "Грами", докато Били Айлиш и Лил Нас Екс са с по 6, съобщи Асошиейтед прес. Президентът и главен изпълнителен директор на американската Национална звукозаписна академия Дебора Дугън заяви, че песните "Spirit" на Бионсе и "You Need to Calm Down" на Тейлър Суифт ще се съревновават в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Ариана Гранде СНИМКА: Ройтерс

Гаф разкри номинациите за наградите "Грами"

Според информация, случайно изтекла на сайта на Националната звукозаписна академия, присъждаща наградите "Грами", с най-много номинации тази година ще бъдат отличени Лизо, Били Айлиш и Ариана Гранде, съобщава сайтът WENN. Номинациите ще бъдат обявени на 20 ноември, но наблюдателни фенове изловиха гаф на звукозаписната академия, от който проличава

Еди Мърфи

Награждават Еди Мърфи за цялостната му кариера

Актьорът Еди Мърфи ще бъде почетен с приз за цялостна кариера от асоциацията, която присъжда наградите "Изборът на критиците", съобщи Контактмюзик, позовавайки се на "Холивуд рипортър". Петдесет и осем годишният Мърфи ще получи отличието на специална церемония, отдаваща почит както за постиженията на 2019 г.

Вокалът на "Колдплей" Крис Мартин. Снимка: Ройтерс

"Колдплей" пусна текстове на песни като реклами в скромен новозеландски вестник

Британската група "Колдплей" избра скромен новозеландски вестник, за да публикува текстовете на песните от новия си албум "Everyday Life", предаде ДПА, цитирана от БТА. Текстовете са разпръснати в 15 тайнствени реклами във вестника, без допълнителни обяснения. "Тези от вас, които живеят в района на Дънидин, Нова Зеландия

19-годишният Кольо Тонков от випуск 2019 на Американския колеж има нужда от помощ, за да оздравее

Родни звезди пеят, за да спасят живот

Битката за Кольо продължава - един концерт, който може да спаси живот! На 28.11.2019 г. приятели на семейството на Кольо Тонков организират благотворителен концерт, за събиране на средства, с които да продължи лечението на момчето. Специални гости на концерта са любими български изпълнители – Милица Божинова и Ваня Костова от Тоника СВ, Дичо

Кание Уест СНИМКА: Ройтерс

Кание Уест - начело на класацията "Албуми на десетилетието" на сп. "Билборд"

Кание Уест оглави класацията "Албуми на десетилетието" на сп. "Билборд" с "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" от 2010 г, съобщи Уърлд ентъртейнмънт нюз нетуърк. Албумът на Бионсе "Lemonade" зае второто място. Трети е "Channel Orange" на Франк Оушън. Следват "Red" на Тейлър Суифт и "To Pimp a Butterfly" на Кендрик Ламар, предаде БТА

 Идина Мензел Снимка: Ройтерс

Актрисите Идина Мензел и Кристен Бел едновременно със звезди на Алеята на славата

Актрисите Идина Мензел и Кристен Бел, които озвучават персонажите Елза и Ана в хитовата анимация "Замръзналото кралство" и продължението й, бяха почетени със звезди на холивудската Алея на славата на рядка двойна церемония, съобщиха ЮПИ и БТА. Звездите на двете актриси са 2681-вата и 2682-рата на прочутата алея в Холивуд

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber