Как най-страшната диагноза научи Даниела и Даниел да живеят по плана “Панов” – спринтирайки честно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7716884 Как най-страшната диагноза научи Даниела и Даниел да живеят по плана “Панов” – спринтирайки честно Как най-страшната диагноза научи Даниела и Даниел да живеят по плана “Панов” – спринтирайки честно www.24chasa.bg

Съпругата на кмета на Велико Търново, която днес има рожден ден, го описва като естет и кулинар, но и като мъж, който не абдикира от досадните домашни задължения

Даниела днес има рожден ден. Случайно той съвпада с Международния ден за борба с рака на гърдата. Преди повече от десет години тя влиза в това най-тежко изпитание.

Двете момчета са малки, а Даниел - изплашен. Всяка вечер се връща от работа и с очи, без да задава въпроси, се опитва да разбере как се чувства Даниела.

“Той беше човекът, който ме мотивира да се боря, за да оздравея. Тогава осъзнах, че семейството, не лекарствата, е силата, която ни кара да живеем.”

По този начин днес спокойно обяснява най-трудния период в живота си Даниела Панова. И добавя, че ракът не е присъда. Затова

съпругата на

кмета на Велико

Търново е готова

да е до всяка

жена, чула тази

страшна диагноза

Всъщност Даниела, която има медицинско образование, постоянно е до някого, попаднал в изпитание - съсед в Арбанаси с инфаркт, приятелка, родила късно близнаци, или познат, на когото трябва да се постави инжекция или да се намери нужното лекарство...

Преди време създава училище за бременни и установява, че да помага, е едно от нещата, които ѝ доставят истинско удоволствие. Болестта я принуждава да забави темпото, но пък това ѝ донася удоволствието да гледа как растат Димитър и Ивайло.

Даниела е спокойна и позитивна. Радват я обикновените неща: сутрешното кафе в компанията на любимия човек, нещо домашно, приготвено за големия син Димитър, студент по архитектура, или да стиска палци на мотосъстезанието, в което участва малкият Ивайло. Тайно не одобрява този спорт, който го изпраща постоянно с нещо счупено в търновската болница.

Даниел и

Даниела са заедно

от 30 години

“Той е като спринтьор - действа решително и бързо, планира светкавично и когато е убеден, че е прав, никой не може да го отклони от пътя. Това не се променя, а и не е нужно”, е описанието на кмета, направено от Даниела. Понякога хората около него се оказват неподготвени за този спринт. На пръв поглед изглежда, че действа импулсивно, но винаги събира, обработва и осмисля огромен обем информация, преди да се впусне в действие.

“Знаете ли какво е да пусне в действие плана “Панов”? - пита и се усмихва Даниела. Заразява изведнъж с поредната си нова идея всички - колеги, приятели, семейството. Така ускорява тези хора около себе си, че ги кара да постигат резултати, на които дори не са подозирали, че са способни.”

Даниела отдавна е свикнала той да липсва от дома, но винаги

да е информиран

за всичко, което

се случва

в семейството

и в града

(първо правило)

Неговия телефон знаят всички и никой не се притеснява да го потърси по всяко време. Винаги отговаря (второ желязно правило). Работното му време е 24/7.

“Когато се прибере, знам, че му е необходимо време да остане сам и да си събере мислите. Никога не го разпитвам, което пък е моето първо правило”, разказва Даниела. Когато е готов, ѝ разказва за деня си, за впечатления от хората, с които се е срещал, двамата обсъждат идеи. Почива си, докато гледа стари филми и сериали. Малко преди началото на кампанията изтеглил “Дом за нашите деца”. Даниела и момчетата понякога се изненадват от избора му. Сега бил на вълна “Откраднат живот”.

Кметът на Велико Търново пък е благодарен на жена си, че умее да го изолира от незначителните проблеми, но и винаги успява да го поддържа в кондиция.

“Спестява ми много от семейните грижи. Тя ме научи какво е силен дух. Даде ми урок за цял живот как да преминавам през тежки моменти - винаги с вдигната глава. Някои цял живот търсят своята половинка, а аз я познах веднага!”, категоричен е Панов.

Днес и двамата се усмихват широко, когато се сещат за своята “строителна одисея”. Даниела и Даниел живеят с родителите и сестра му в Арбанаси, където кметът е роден. Преди години установяват, че им е нужна още една стая, защото момчетата растат.

Тъй като селото е архитектурен резерват, всеки ремонт трябва да бъде разрешен и одобрен от института за паметници на културата. И тук настъпва драматичният семеен момент - кметът категорично отказва да движи всякакви преписки, защото

“ремонтът на

дома не влиза

нито в служебните,

нито в семейните

задължения”

Иначе за всеки друг важен проект във Велико Търново е готов да стои с часове в министерства и служби, за да стане бързо и навреме.

Не само този семеен опит, продължил почти два мандата, а разговорите и личните истории на хората - собственици на старинни къщи в региона, го мотивират за една от големите му битки - да има във Велико Търново офис на института за паметници на културата, за да задвижи реставрациите в стария град по-бързо.

Докато съвестно и леко изнервено като всички граждани изчакват разрешението на института за паметници на културата, момчетата порастват и единият заминава за София. Стаята я има, но вече е почти излишна, а Даниела е тази, която “бута” ремонта, и не пропуска да го напомня с усмивка.

Доволна е обаче, че Даниел не абдикира от иначе досадните за всеки мъж домакински задължения.

“В нашия живот споделяме всичко - от работата, през грижите за децата и за родителите ни, до любовта към пътуванията и до домашното почистване.

Като мъж естет

обича да готви

и сам да прави

домашното вино Развил е безупречен усет към добрата храна и където и да отидем, щом нещо му хареса задължително взема рецептата. Първо експериментира върху Даниела и момчетата и домашните любимци, а успешните опити веднага се включват в менюто на семейния ресторант в Арбанаси, където работят родителите му.

Даниела е поставила на пиедестал тях и своите родители. Приятелките дели на две групи - такива, с които е удоволствие да побъбриш, и такива, с които е наслада да помълчиш. Пада си по твърдия рок и гледа фентъзи филми.

Даниела е любимият съучастник на децата в семейството за всякакви авантюри. Умелото боравене с четките и грима вече е превърнала в свое хоби. Развихря се по Заговезни, когато преобразява децата в Арбанаси във Фиона, Вещицата, Аватар.

Панови не поддържат конюнктурни приятелства. Компанията им е неизменна почти от ученическите години. Разбира се, животът добавя и нови, но устояват на времето само онези, които споделят тяхното разбиране за важните неща.

“Обичаме да споделяме и празниците, и почивката с близките си. Нашите синове вече са големи и имат свой кръг и развлечения. Това, което ме радва много като родител, е, че както нашите приятели остават близки за нашите деца, така и техните приятели приемат мен и Даниел за близки, а домът ни за свой”, казва тя.

Даниела

не е суетна и

предпочита да е

сред публиката

на официални събития. Така вижда по-добре, когато Даниел греши. И никога не пропуска да го свали на земята.

“За мен титлата е да съм съпруга на Даниел Панов, а не на кмета на Велико Търново”, категорична е тя.

Много търновци я познават и ценят, защото има каузи, за които тя не пести сили. Програмата за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми е една от тях. Благодарение на фонда “Инвитро” във Велико Търново само за последните няколко години са се появили на бял свят 59 бебета. Дори преди дни родители решили да изненадат Даниел Панов и да го запознаят с децата, появили се по време на неговия мандат.

Наричат я кръстница орисница, защото нейната лична подкрепа в емоционален и човешки план е помогнала на много млади майки почти колкото и медицината.

“Всички каузи, свързани с децата и семейството, са ми близки на сърцето. За мен е много важна работата на Дневния център за деца и младежи с увреждания “Дъга”. Обичам да ходя там често. Помагам с каквото мога, водя децата си и техните приятели.

За Даниела е най-важното да се отглеждат толерантни и сърдечни човеци. “Сигурно в джунглата оцеляват по-силните, в информационния век - по-бързите, но в цивилизования свят трябва да доминира етиката”, убедена е Панова.

ЛЕКСИКОН

Даниела Панова за Даниел:

1. Какво е любимото ястие на вашата половинка? 

- Риба

2. Кой е любимият му цвят?

- Синьо, във всичките му нюанси.

3. Какъв е размерът на дрехите му?

- Перфектният.

4. Любимата му напитка?

- Кафе.

5. Какво чете в момента?

- Закони.

6. Какъв е последният подарък, който сте му направили?

- Спортен екип и тениска с надпис “Супер-баща, съпруг и брат”.

7. За какво го лъжете?

- Много отдавна не се налага. Е, само когато съм болна. Винаги казвам, че се чувствам отлично.

8. Колко пари държи в портфейла си? 

- Не зная, а мисля, че и той невинаги е наясно.

9. За какво се карате?

- Ние не се караме, ние спорим.

10. Кой глези децата?

- Признавам, аз повече.

11. Какво не би гледал по телевизията? 

- Понася всичко. Той е мъжко момче.

12. С кого споделя той?

- Първо с мен. После с родителите и децата.

Даниел Панов за Даниела:

1. Какво е любимото ястие на вашата половинка?

– Риба.

2. Кой е любимият ѝ цвят?

- Жълто - цветът на лятото.

3. Какъв е размерът на дрехите ѝ?

- А! За мене винаги тя е XS.

4. Любимата ѝ напитка?

– Кафе.

5. Какво чете в момента?

– За пореден път Стивън Кинг “Безсъние”. Опитвам се да не търся подтекст.

6. Какъв е последният подарък, който сте ѝ направили?

– Предстои, нека да е изненада!

7. За какво я лъжете?

- Че ще си взема отпуск.

8. Колко пари държи в портфейла си?

- Даниела? Не зная и никога не съм проверявал. Надявам се да са достатъчно.

9. За какво се карате?

- Само за дребни неща, по важните въпроси сме напълно единодушни.

10. Кой глези децата?

– Тя, без съмнение. Но аз винаги оставам добрият татко.

11. Какво не би гледала по телевизията?

– Концерт на “Пайнер”.

12. С кого споделя тя?

– С децата, с майка си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Андрю Лойд Уебър СНИМКА: Ройтерс

Андрю Лойд Уебър ще си постави експериментална ваксина срещу COVID-19

Известният британски композитор Андрю Лойд Уебър ("Котките", "Фантомът на операта", "Евита") ще си постави експериментална ваксина срещу Ковид-19, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. С начинанието си 72-годишният Уебър иска да "докаже", че е безопасно театрите да заработят отново на фона на продължаващата здравна криза

Канадският певец Уикенд СНИМКА: Ройтерс

Певецът Уикенд дари 300 000 долара за пострадалите от взрива в Ливан

Канадският певец Уикенд е дарил 300 000 долара за подпомагане на пострадалите от опустошителната експлозия в Бейрут, Ливан, съобщи Контактмюзик. Мощният взрив миналата седмица в ливанската столица отне живота на над 200 души и рани повече от 6000. Стотици хиляди хора останаха без покрив, припомня изданието

Четирикратният италиански премиер Силвио Берлускони СНИМКА: Ройтерс

Силвио Берлускони демонстрира връзката си с новата си приятелка

Италианската преса публикува първа снимка на 83-годишния Силвио Берлускони с новата му 30-годишна приятелка, само седмица след като се появиха фотографии на бившата му изгора, която целува известна певица, предаде Франс прес. Седмичното издание "Ки", собственост на пресгрупата на милиардера, пусна "ексклузивно" снимка на бившия премиер

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Българско хоро в МВФ за празника на Кристалина Георгиева

Днес в офиса на МВФ във Вашингтон ще прозвучи българско хоро. С него шефката му - българката Кристалина Георгиева, която го оглавява, ще получи поздравления от колегите си за рождения си ден. Това ще бъде първият ѝ личен празник на върха на авторитетната финансова институция и ще бъде отбелязан подобаващо

Б.Т.Р. с първи концерт на открито и премиера на нова песен след изолацията

Б.Т.Р. с първи концерт на открито и премиера на нова песен след изолацията

След изолацията заради коронавирусната пандемия рокгрупата Б.Т.Р. прави концерт на открито, където ще представи и новото си парче - “Пъзел”. Той ще е на 29 август на сцената в “Маймунарника”, а на 3 септември рокаджиите ще пеят и пред пловдивската публика в лятното кино “Орфей”. Групата работи и по нов студиен албум

Голямата дъщеря на Башар Рахал с награда за театрална роля

Голямата дъщеря на Башар Рахал с награда за театрална роля

Клои - голямата дъщеря на популярния актьор, която уверено върви по стъпките на баща си, получи признание за превъплъщението си в американската пиеса “Тримата мускетари”. Тя беше отличена на 15-ите годишни национални награди за младежко изкуство за ролята си на Сабин в постановката. Клои не за първи път обира овациите - миналата година бе

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Принц Хари и Меган. СНИМКА: РОЙТЕРС

Хари и Меган се преместили да живеят в Санта Барбара

Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл са се преместили през юли да живеят в Санта Барбара, Калифорния, съобщи ДПА. Санта Барбара е на около 180 км северозападно от Лос Анджелис, където те се установиха първоначално в САЩ. Новият семеен дом на Хари и Меган е в тих район и те се надяват спокойствието им да не бъде смущавано

Британският певец и автор на песни Ед Шийран СНИМКА: Ройтерс

Певецът Ед Шийран ще става баща

Британският певец и автор на песни Ед Шийран и съпругата му Чери Сийборн очакват първото си дете, съобщи Контактмюзик. Според източник от обкръжението на 29-годишния Шийран и 28-годишната Сийборн, цитиран от в. "Сън", бебето трябва да се появи на бял свят до края на лятото. Двойката е успяла досега да опази в тайна предстоящото щастливо събитие

Снимка: Фейсбук/сп.”Ки”

Вдовицата на Павароти се омъжва повторно

Николета Мантовани, 51-годишната вдовица на големия тенор Лучано Павароти, ще се омъжи повторно за новата си любов. Това разкрива самата Николета в интервю за новия брой на седмичника “Ки”. „Влюбих се и през септември ще се омъжа”. Избраникът на Мантовани е 52-годишният мениджър на фирма от Болоня Алберто, с когото са заедно от девет месеца

Името на Софи Маринова и преди е ползвано за интернет схеми

Въвлякоха Софи Маринова в интернет шашма

Обещават апартамент и кола от нейно име За интернет шашма с името на Софи Маринова алармира самата тя. Изпълнителката посочи няколко фалшиви страници, от които със снимки и съобщения от нейно име се организират различни игри, съобщава "България Днес". "Скъпи фенове и приятели, това е измама", написа Софка в инстаграм профила си и приложи 3

Пол Маккартни СНИМКА: РОЙТЕРС

Сър Пол Маккартни сам си бил психиатър, когато е в депресия

Бившият член на легендарната група "Бийтълс" сър Пол Маккартни не ползвал лекарски услуги и сам си бил психиатър в моменти на депресия, пише сайтът Контактмюзик. Седемдесет и осем годишният музикант си призна, че световната слава, стоварила се върху него, го сварила неподготвен. Сър Пол изпадал в депресивни състояния

Джордж Сорос Снимки: Ройтерс

Джордж Сорос навършва 90 години днес

Милиардерът Джордж Сорос днес навършва 90 години. Той е американски финансист от еврейско-унгарски произход. Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основател е на благотворителната фондация „Отворено общество“ и е автор на множество книги. Богатството му към 2007 г. е оценено на 8,5 млрд

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber