„Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7715429 „Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме „Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме www.24chasa.bg
„Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме

Менторът на десетки успешни личности по света и ръководител на свръхпопулярни кампании за „Гугъл“ Райън Холидей разкрива кариерния си път и борбата с най-големия си враг – егото.

Какво е общото между Джон Д. Рокфелер, Кърк Хамет, Стив Джобс, Елинор Рузвелт и Малкълм Екс? Всички те в един или друг момент от живота си са успели да надмогнат най-големия си враг – своето собствено его. И именно тогава са постигнали най-големите си успехи.

Култовият автор на мотивиращи книги и статии и ментор Райън Холидей издава най-личната си книга досега. Холидей е световноизвестен маркетингов специалист, ръководил кампании за „Гугъл” и компании от ранга на „American Apparel”, една от най-големите модни вериги в света. В „Твоето его е врагът(ИК „Сиела“) Райън Холидей разказва в детайли собствения си път нагоре в кариерата – през бляскавите успехи чак до моментите на отчаяние, в които за малко не се е отказал. Защо да се отказва на върха на славата си? Защото е постоянно измъчван от стария си враг, егото, вечно нашепващ, че не е достатъчно добър.

Твоето его е врагът“ мотивира читателите да се отърсят от пагубните за тях начини на мислене и вредни навици и да се фокусират върху наистина важното в живота си. Защото тайната на успеха не е това, което хиляди съвременни гурута и звезди проповядват. Колкото и да вярваме и да желаем успеха, той може да ни подмине или пък да ни споходи за кратко и след това да ни срине напълно, ако не сме нащрек. Тайната на успеха и постигането на хармония в живота се крие в способността ни да се справяме със своя най-коварен враг, собственото ни его.

Из „Твоето его е врагът“ от Райън Холидей

В тази книга не се разказва за мен. Но тъй като нейна тема е егото, искам да попитам. Щеше да е лицемерие от моя страна да не го направя.

Кой, по дяволите, съм аз, че да пиша такава книга?

Моята лична история не е от особено значение за уроците, които следват. Но във връзка с тях искам да я разкажа още в началото. Защото във всеки етап от краткия си живот изпитах на свой гръб що е то его: преживях стремежа, успеха, провала и способността да започвам отначало.

Когато бях на деветнайсет, се изправих пред някои изумителни и променящи живота възможности, затова напуснах колежа. Менторите ми си съперничеха за моето внимание и гледаха на мен като на свое протеже. Появявах се на различни места, където ме наричаха „хлапето“. Успехът дойде бързо.

След като станах най-младият изпълнителен директор в една импресарска агенция в Бевърли Хилс, помогнах на няколко страхотни рок банди да подпишат договори за работа. Консултирах книги, които изградиха свой литературен стил и се продадоха в милиони екземпляри. Горе-долу по времето, когато навърших двайсет и една, започнах като медиен стратег за „Америкън Апарел“, по онова време една от най-търсените марки за облекло в света. Скоро станах неин маркетинг директор.

На двайсет и пет вече бях публикувал първата си книга, която моментално се превърна в будещ спорове бестселър, а на корицата є се мъдреше моето знаменито лице. Едно студио закупи правата да направи телевизионно шоу за живота ми. През следващите няколко години натрупах много от дрънкулките, с които се кичи успехът – влияние, платформа, преса, ресурси, пари, дори мъничко лоша слава. По-късно на основата на тези активи изградих успешна компания, в която работех с известни, добре плащащи клиенти, и вършех онзи вид работа, заради която те канят да говориш на конференции и на тузарски събития.

Заедно с успеха възниква и изкушението да разкажеш историята на живота си, да я оформиш, да пропуснеш ролята на късмета и да придадеш някаква митологичност на всичко. Предполагам, че знаете тоя ярък разказ, възпяващ подвизите на Херкулес: как съм спал на пода, как родителите ми са се отказали от мен, колко съм страдал, за да постигна целта си. Разказа, в който талантът на човека се схваща като негова същност, а постиженията му се идентифицират със самия него.

Обаче една такава история никога не е правдива и услужлива. Когато ви разказвам сега, пропускам много. Удобно пропуснати са стресът и изкушенията; грешките, от които ми се е обръщал стомахът, всички те са оставени в монтажното за сметка на най-добрите кадри. Това са моментите, които бих предпочел да не обсъждам: публичното ми разпердушинване от човек, когото уважавах, което така ме съсипа навремето, че стигнах до спешното. Денят, в който си изпуснах нервите, влязох в кабинета на шефа си и му казах, че съм дотук и възнамерявам да се върна в колежа – и наистина го мислех. Променливата природа на славата и колко нетрайна всъщност е тя (седмица). Книгата, даваща знак, че се е появил някой. Основаната от мен компания, която се разпадна и която трябваше да изградя отново. Два пъти. Това са само някои от добре редактираните отрязъци.

Самата тази по-пълна картина все още е само частица от живота, но поне улавя повечето важни моменти: амбицията, постижението и несгодиите.

Не съм от вярващите в прозренията. Не съществува определен момент, който променя човека. Тези моменти са много. През 2014 г. в период от около шест месеца те се редуваха последователно.

Най-напред „Америкън Апарел“ – където имах повечето от своите най-добри постижения, – залитна и се озова на ръба на банкрута със стотици милиони дългове и от нея остана само черупката. Основателят є, на когото като млад се възхищавах, беше безцеремонно уволнен от собствения си, грижливо подбран от самия него управителен съвет и трябваше да спи на дивана на приятел. По онова време импресарската агенция, където си създадох име, се озова в подобна ситуация с предявен иск от клиенти, на които дължеше много пари. Приблизително по същото време друг мой наставник излезе от строя, разрушавайки отношенията ни.

Това бяха хората, около които бях изградил живота си. Хората, от които се възхищавах и от които се учех. Тяхната стабилност – финансова, емоционална, психологическа, – не беше за мен просто даденост. Тя беше основата на моето съществуване и на чувството ми за собствено достойнство. А сега един след друг те се сриваха буквално пред очите ми.

Колата беше останала без колела, или поне такова беше моето усещане. От желанието да приличаш на някого през целия си живот да стигнеш до осъзнаването, че не искаш никога да приличаш на него: това е толкова рязък удар, за който никога не си подготвен.

И аз самият не бях изключен от този разпад. Тъкмо когато най-малко можех да си го позволя, в собствения ми живот започнаха да се появяват проблеми, които преди неглижирах.

Въпреки успехите ми се оказах обратно в точката, от която бях тръгнал, стресиран и преуморен, изгубил голяма част от трудно спечелената си свобода, защото не можех да кажа „не“ на парите и на тръпката от риска. Бях толкова уязвим, че и най-малкият разрив ме довеждаше до безутешен гняв. Работата, която винаги вършех с лекота, започна да ми тежи. Вярата ми в мен и в другите хора рухна. Качеството ми на живот – също.

Спомням си как един ден се върнах вкъщи, след като бях пътувал със седмици, и получих силен пристъп на паника, защото нямах Wi-Fi – „Ами ако не мога да пратя тези имейли. Ако не мога да пратя тези имейли. Ако не мога да пратя тези имейли. Ако не мога да пратя тези имейли...“

Човек си мисли, че прави онова, което се изисква от него, и обществото го възнаграждава. И тогава вижда как бъдещата му съпруга го напуска, защото не е човекът, който е бил преди.

Как се случва подобно нещо? Можем ли наистина един ден да изпитваме чувството, че сме стъпили на раменете на гиганти, а на следващия да се окажем сред развалините от множество експлозии, опитвай ...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

С шест награди ще се завърне класът на проф. Жени Пашова от Международния фестивал на студентския театър KESTENBURG.

"Кръговрат" на класа на Жени Пашова отнесе всички награди на KESTENBURG

С шест награди ще се завърне класът на проф. Жени Пашова от Международния фестивал на студентския театър KESTENBURG, Баня Лука, Босна и Херцеговина, съобщиха от НАТФИЗ. Бронзов за трето, сребърен за второ и златен кестен за първо място, заедно с двете специални награди и награда за колектив отнесоха възпитаниците на НАТФИЗ за работата си в

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Кино дебют на международна сцена предстои тази седмица на телевизията на Медицински университет – Варна. Екип на MU-Vi.tv ще представи документалния филм „Варна – сцена на мултинационални младежки общности“ в Културния институт на България в Берлин на 22 ноември 2019г. от 16.00 часа. Филмът е създаден през 2019г

Мариус Донкин и Валерий Фокин подписват договора за дългосрочно сътрудничество за развите на театралното изкуство на Руската федерация и България.

Мариус Донкин подписа договор с най-стария театър на Русия

Договор за дългосрочно сътрудничество за развите на театралното изкуство на Руската федерация и България подписаха Народният театър „Иван Вазов“ и най-старият национален театър в Русия – „Руски държавен академичен драматичен театър „А. С. Пушкин (Александрински)“. Това се случи при посещението на директора на Народния театър "Иван Вазов" Мариус

Илиян Любомиров първи поздрави авторката

„Хартиена лодка“ на нашата Мила вече плава в открито море

С над 300 човека публика нашата Мила Иванова – главен редактор на сайта Mila.bg, изпрати първородната си книга в открито море. Премиерата на „Хартиена лодка в открито море“ премина при изключителен интерес, като опашката за автографи не се стопи до полунощ. Представянето беше в столичния клуб City Stage, като премиерите всъщност бяха две

В Стара Загора за 50-и път - Фестивал на оперното и балетното изкуство

В Стара Загора за 50-и път - Фестивал на оперното и балетното изкуство

Събитието ще се състои от 22 ноември до 7 декември. Официалното му откриване ще е с премиерата на операта “Африканката” от Джакомо Майербер. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера и Дойче опер в Берлин. Режисьор е Вера Немирова (на снимката) - едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа

Предстоящи събития в НДК 18 – 24 ноември

Предстоящи събития в НДК 18 – 24 ноември

8 рояла, 16 пианисти, 32 ръце в един концерт на 18 ноември от 20 часа в зала 1. Пианистите идват от осем различни държави: Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, разбира се България и дори Филипините. Идеологът и създател на „КОНЦЕРТ НА 8 РОЯЛА“ е българинът проф. Томислав Байнов, който от години гради впечатляваща кариера на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Снимка министерство на културата

Продължаваме с Русия проекта "Нов български роман"

Директорът на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева и генералният директор на Държавната библиотека за чуждестранна литература в руската столица "М. И. Рудомино" Михаил Шепел подписаха двустранно споразумение за намерения по отношение на продължаването на проекта "Нов български роман"

Поглед към изложбата, посветена на Крикор Азарян, в Народния театър.

Крикор Азарян, почетен с фотоизложба в Народния театър с култови пиеси

Експозицията „Крикор Азарян с Чехов и Радичков“ се открива на 16.11. в 16 ч Експозицията, която се открива на  16 ноември в 16 часа във фоайето на първи балкон на Народния театър, акцентира върху два от драматургичните светове, в които режисьорът Крикор Азарян открива и изследва свои съкровени теми – светът на Антон Павлович Чехов и светът на

"18% сиво" по романа на Захари Карабашлиев тръгва по кината от догодина

"18% сиво" по романа на Захари Карабашлиев тръгва по кината от догодина

Виктор Чучков – син снима лентата в 7 европейски града с екип от 8 държави Следвайки своята мечта, влюбените Захари и Стела се преместват от Варна в Лондон. Но оцеляването в новата страна не е толкова лесно, и когато жена му го напуска, Захари се отправя на лудо пътешествие от Лондон до Берлин, по време на което среща поредица от необикновени хора

Кого слуша зайчето

Кого слуша зайчето

“Зайчето ме изслуша” от Кори Доерфелд е избор на редакторите на “Ню Йорк Таймс” за детска книга на 2018 г. Очаквайте на 19 ноември! След красивите и въздействащи детски книги „Винаги ще те обичам“ и „Ще те обичам нощ и ден“ Издателска къща „Хермес“ представя още едно илюстровано издание, което ще се превърне в ценна придобивка за всяка семейна

Здраве от природата

Здраве от природата

В сезона на настинките и грипа от Книгоиздателска къща “Труд” предлагат на сайта www.trud.cc промоционален комплект с книги за здравето. Как с натурални средства да подсилим имунитета си? Кои храни подпомагат естествените сили на организма да се справя с болестите? Как да сме в кондиция и да предотвратим неразположенията

Анастасия Мозер за живота в трудно време

Анастасия Мозер за живота в трудно време

Откровено свидетелство за три етапа от нашата история “Анастасия Мозер. Щрихи от един живот в трудно време” (ИК “Сиела”) е откровено свидетелство за три етапа от българската история. Книгата ще бъде представена на 19 ноември от 18,30 ч в Изложбената зала на Държавна агенция “Архиви” (ул. “Московска” №5) с участието на режисьора и журналист

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber