„Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7715429 „Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме „Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме www.24chasa.bg
„Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме

Менторът на десетки успешни личности по света и ръководител на свръхпопулярни кампании за „Гугъл“ Райън Холидей разкрива кариерния си път и борбата с най-големия си враг – егото.

Какво е общото между Джон Д. Рокфелер, Кърк Хамет, Стив Джобс, Елинор Рузвелт и Малкълм Екс? Всички те в един или друг момент от живота си са успели да надмогнат най-големия си враг – своето собствено его. И именно тогава са постигнали най-големите си успехи.

Култовият автор на мотивиращи книги и статии и ментор Райън Холидей издава най-личната си книга досега. Холидей е световноизвестен маркетингов специалист, ръководил кампании за „Гугъл” и компании от ранга на „American Apparel”, една от най-големите модни вериги в света. В „Твоето его е врагът(ИК „Сиела“) Райън Холидей разказва в детайли собствения си път нагоре в кариерата – през бляскавите успехи чак до моментите на отчаяние, в които за малко не се е отказал. Защо да се отказва на върха на славата си? Защото е постоянно измъчван от стария си враг, егото, вечно нашепващ, че не е достатъчно добър.

Твоето его е врагът“ мотивира читателите да се отърсят от пагубните за тях начини на мислене и вредни навици и да се фокусират върху наистина важното в живота си. Защото тайната на успеха не е това, което хиляди съвременни гурута и звезди проповядват. Колкото и да вярваме и да желаем успеха, той може да ни подмине или пък да ни споходи за кратко и след това да ни срине напълно, ако не сме нащрек. Тайната на успеха и постигането на хармония в живота се крие в способността ни да се справяме със своя най-коварен враг, собственото ни его.

Из „Твоето его е врагът“ от Райън Холидей

В тази книга не се разказва за мен. Но тъй като нейна тема е егото, искам да попитам. Щеше да е лицемерие от моя страна да не го направя.

Кой, по дяволите, съм аз, че да пиша такава книга?

Моята лична история не е от особено значение за уроците, които следват. Но във връзка с тях искам да я разкажа още в началото. Защото във всеки етап от краткия си живот изпитах на свой гръб що е то его: преживях стремежа, успеха, провала и способността да започвам отначало.

Когато бях на деветнайсет, се изправих пред някои изумителни и променящи живота възможности, затова напуснах колежа. Менторите ми си съперничеха за моето внимание и гледаха на мен като на свое протеже. Появявах се на различни места, където ме наричаха „хлапето“. Успехът дойде бързо.

След като станах най-младият изпълнителен директор в една импресарска агенция в Бевърли Хилс, помогнах на няколко страхотни рок банди да подпишат договори за работа. Консултирах книги, които изградиха свой литературен стил и се продадоха в милиони екземпляри. Горе-долу по времето, когато навърших двайсет и една, започнах като медиен стратег за „Америкън Апарел“, по онова време една от най-търсените марки за облекло в света. Скоро станах неин маркетинг директор.

На двайсет и пет вече бях публикувал първата си книга, която моментално се превърна в будещ спорове бестселър, а на корицата є се мъдреше моето знаменито лице. Едно студио закупи правата да направи телевизионно шоу за живота ми. През следващите няколко години натрупах много от дрънкулките, с които се кичи успехът – влияние, платформа, преса, ресурси, пари, дори мъничко лоша слава. По-късно на основата на тези активи изградих успешна компания, в която работех с известни, добре плащащи клиенти, и вършех онзи вид работа, заради която те канят да говориш на конференции и на тузарски събития.

Заедно с успеха възниква и изкушението да разкажеш историята на живота си, да я оформиш, да пропуснеш ролята на късмета и да придадеш някаква митологичност на всичко. Предполагам, че знаете тоя ярък разказ, възпяващ подвизите на Херкулес: как съм спал на пода, как родителите ми са се отказали от мен, колко съм страдал, за да постигна целта си. Разказа, в който талантът на човека се схваща като негова същност, а постиженията му се идентифицират със самия него.

Обаче една такава история никога не е правдива и услужлива. Когато ви разказвам сега, пропускам много. Удобно пропуснати са стресът и изкушенията; грешките, от които ми се е обръщал стомахът, всички те са оставени в монтажното за сметка на най-добрите кадри. Това са моментите, които бих предпочел да не обсъждам: публичното ми разпердушинване от човек, когото уважавах, което така ме съсипа навремето, че стигнах до спешното. Денят, в който си изпуснах нервите, влязох в кабинета на шефа си и му казах, че съм дотук и възнамерявам да се върна в колежа – и наистина го мислех. Променливата природа на славата и колко нетрайна всъщност е тя (седмица). Книгата, даваща знак, че се е появил някой. Основаната от мен компания, която се разпадна и която трябваше да изградя отново. Два пъти. Това са само някои от добре редактираните отрязъци.

Самата тази по-пълна картина все още е само частица от живота, но поне улавя повечето важни моменти: амбицията, постижението и несгодиите.

Не съм от вярващите в прозренията. Не съществува определен момент, който променя човека. Тези моменти са много. През 2014 г. в период от около шест месеца те се редуваха последователно.

Най-напред „Америкън Апарел“ – където имах повечето от своите най-добри постижения, – залитна и се озова на ръба на банкрута със стотици милиони дългове и от нея остана само черупката. Основателят є, на когото като млад се възхищавах, беше безцеремонно уволнен от собствения си, грижливо подбран от самия него управителен съвет и трябваше да спи на дивана на приятел. По онова време импресарската агенция, където си създадох име, се озова в подобна ситуация с предявен иск от клиенти, на които дължеше много пари. Приблизително по същото време друг мой наставник излезе от строя, разрушавайки отношенията ни.

Това бяха хората, около които бях изградил живота си. Хората, от които се възхищавах и от които се учех. Тяхната стабилност – финансова, емоционална, психологическа, – не беше за мен просто даденост. Тя беше основата на моето съществуване и на чувството ми за собствено достойнство. А сега един след друг те се сриваха буквално пред очите ми.

Колата беше останала без колела, или поне такова беше моето усещане. От желанието да приличаш на някого през целия си живот да стигнеш до осъзнаването, че не искаш никога да приличаш на него: това е толкова рязък удар, за който никога не си подготвен.

И аз самият не бях изключен от този разпад. Тъкмо когато най-малко можех да си го позволя, в собствения ми живот започнаха да се появяват проблеми, които преди неглижирах.

Въпреки успехите ми се оказах обратно в точката, от която бях тръгнал, стресиран и преуморен, изгубил голяма част от трудно спечелената си свобода, защото не можех да кажа „не“ на парите и на тръпката от риска. Бях толкова уязвим, че и най-малкият разрив ме довеждаше до безутешен гняв. Работата, която винаги вършех с лекота, започна да ми тежи. Вярата ми в мен и в другите хора рухна. Качеството ми на живот – също.

Спомням си как един ден се върнах вкъщи, след като бях пътувал със седмици, и получих силен пристъп на паника, защото нямах Wi-Fi – „Ами ако не мога да пратя тези имейли. Ако не мога да пратя тези имейли. Ако не мога да пратя тези имейли. Ако не мога да пратя тези имейли...“

Човек си мисли, че прави онова, което се изисква от него, и обществото го възнаграждава. И тогава вижда как бъдещата му съпруга го напуска, защото не е човекът, който е бил преди.

Как се случва подобно нещо? Можем ли наистина един ден да изпитваме чувството, че сме стъпили на раменете на гиганти, а на следващия да се окажем сред развалините от множество експлозии, опитвай ...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Да се завърнеш в родната къща след 20 г.

Да се завърнеш в родната къща след 20 г.

На 11 август излиза нова книга на Барбара Делински “Седмица край морето” (ИК “Хермес”) - история за море, семейство и любов Само едно телефонно обаждане е нужно, за да върне Малъри Олдис в родния ѝ дом на крайбрежието на Роуд Айлънд. Преди двайсет години тя е избягала оттам след трагичен инцидент с близка на семейството

Откриха барелеф на казахстанския поет Абай в Свети Влас

Откриха барелеф на казахстанския поет Абай в Свети Влас

Барелеф на известния в Централна Азия интелектуалец, основоположник на казахската национална писмена литература Абай Кунанбаев бе открит в Алеята на народите в Свети Влас в присъствието на ексвъншния министър на България Соломон Паси, посланика на Казахстан в България, както и на граждани на Казахстан

Животът е щастлив далеч от стреса

Животът е щастлив далеч от стреса

“Изкуството да бъдеш спокоен” е учебник срещу напрежението, предлага го ИК "Сиела" В “Изкуството да бъдеш спокоен” авторът на световния бестселър “Твоето его е врагът” Райън Холидей повежда на поход срещу двете най-пагубни влияния в живота ни - напрежението и стреса. Книгата вече е по книжарниците (ИК “Сиела”)

КК “Труд” възкреси Пинокио с “Жива вода”

КК “Труд” възкреси Пинокио с “Жива вода”

Популярната детска поредица припомня любими герои “Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди е премиерното заглавие в поредицата “Жива вода” на издателство “Труд”. И макар че за първи път книгата е публикувана като самостоятелно издание през далечната 1883 година, то и до днес си остава класическо произведение в детската литература

Артисти от театри в Стара Загора и Каляри
представят операта "Атила" на Царевец

Артисти от театри в Стара Загора и Каляри представят операта "Атила" на Царевец

Операта „Атила” от Джузепе Верди на Държавна опера - Стара Загора и "Театро Лирико" от Каляри, Италия ще бъде поставена под звездите на крепостта "Царевец" във Велико Търново. Суперпродукцията ще бъде на 14 август от 21.00 часа и е акцент в юбилейното издание на Фестивал "Сцена на вековете" 2020. „Атила“ е първата постановка в България

Балетистите в “Четирите годишни времена” танцуват с маски.

Италианската култура се възражда за нов живот с опера и Анна Нетребко

Възстановяването на щетите, които нанесе COVID-19 върху културния живот на Италия, ще отнеме години и няма да е никак лесно, но все отнякъде трябва да се започне След продължилата четири месеца строга карантина първият театър, който отвори врати в Италия, беше Римската опера (Teatro dell’Opera di Roma)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

СНИМКА: Софийската опера и балет

Софийската опера с нов фестивал - "Портал на два свята" в Цари Мали град

Софийската опера и балет се готви за откриването на новия си фестивал „Портал на два свята“ (29 август - 7 септември 2020 г.), който ще се проведе на късноантичната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София. Това съобщиха от операта. Проектът се реализира в партньорство с Община

В "Двореца" - Балчик показват уникални златни монети от татарската плячка на Калиакра

В "Двореца" - Балчик показват уникални златни монети от татарската плячка на Калиакра

983 непоказвани досета досега предмета от тъй нар. татарска плячка от разкопките на нос Каликра са подредени в изложба от 6 авусг в „Двореца”-Балчик. Съкровището съдържа сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати. Безспорен принос на съкровището от Калиакра, открито през 2018 г

Семейни тайни изплуват във Венеция

Семейни тайни изплуват във Венеция

Предложенията на ИК "Хермес" за лятото Година след трагичната загуба на съпруга си Дейзи кани трите им пораснали деца на почивка във Венеция. Ще бъде отново както преди - всички заедно в родния град на баща им Лео, в романа “Да се срещнем във Венеция” (ИК “Хермес”). Обаче... Бракът на Марк се разпада и той убеждава съпругата си да се преструват

София Бобчева

За първи път Народният театър не затваря през август

В 19 от 31-те дни на август трупата на Народния театър “Иван Вазов” ще изнесе общо 12 постановки. За първи път актьорите няма да са в летен отпуск и театърът ще работи и през август. Четири от спектаклите са премиерни - “О, ти, която и да си...”, “Всички страхотни неща”, моноспектакълът “Бонбон” със София Бобчева (на снимката) и “Караконджул”

Христо Фотев

Музата на поета наистина е хубава*, повярвайте на Христо Фотев

Спомен за Христо Фотев от Вежди Рашидов Поетът почина на 27 юли през 2002 г. Седеше тихо и мълчаливо в една кухничка в София, мечтаеше за морето, гледайки го само пак се плиска на телевизора, разказва неговият приятел Съпругата му Виолета даде специално разрешение в памет на Христо култови негови стихове да излязат в "24 часа" - на първо място

Картината на Марио Жеков с тримата лодкари е рядка в творчеството на мариниста.

Ярослав Вешин, Бенчо Обрешков, Марио Жеков с обща изложба в "Нюанс"

Летните изненади в столичната галерия на ул. "Денкоглу" 42 Галерия “Нюанс” (ул. “Денкоглу” 42) кани на изложбата “Летни акценти”, която за пети път събира разнообразни автори от ХХ и ХХI век (до 20 септември). Както всяка година, и сега стремежът на галерията е да покаже колкото се може повече любопитни произведения

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber