Прощаваме се с Панчо Панчев - Дядо Пънч, на 16.10

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7710474 Прощаваме се с Панчо Панчев - Дядо Пънч, на 16.10 Прощаваме се с Панчо Панчев - Дядо Пънч, на 16.10 www.24chasa.bg
Писателят Панчо Панчев, известен като Дядо Пънч
Писателят Панчо Панчев, известен като Дядо Пънч

Поклонението е в Ритуалната зала на Софийските централни гробища

Поколения български граждани израснаха със стиховете и гатанките, с театралните пиеси, с филмите, радио и телевизионните предавания, с публицистиката на Панчо Панчев. Те ни завладяваха с неговото неподражаемо чувство за хумор, с дълбоката му житейска мъдрост и безкрайна доброта.

За малки и големи той беше Дядо Пънч. Под неговото перо са излезли десетки книжки за деца, над 50 пиеси, които са поставяни на различни сцени в България и в чужбина, много сценарии за радиопиеси и телевизионни предавания. Неговата "Приказка за калпаците" е най-играната българска пиеса в чужбина.

Оригиналното му чувство за хумор ще остане живо завинаги чрез книгите му с епиграми и фейлетони, чрез неговите смешно-тъжни басни, както и чрез създадените по негови сценарии анимационни филми. Творбите му са преведени на десетки чужди езици, а и самият той бе добър преводач на стихове и приказки от руски.

Дядо Пънч обичаше много децата. Той обикаляше училища и детски градини, за да чете своите кратки весели и забавни, но много поучителни стихчета. Искаше да съхрани в децата надеждата и вярата в доброто, търсещия дух. И децата също го обичаха. Обичаха го и техните майки и бащи, баби и дядовци, заради неговите ясни граждански позиции, които защитаваше ярко и категорично с цялата мекота и нежност, която сам излъчваше.

Панчо Панчев напусна този свят, но със сигурност ще остане в спомените на неговите съвременници. Поколение след поколение ще повтарят неговите рими и ще търсят отговорите на неговите гатанки.

Прощаването с Панчо Панчев е на 16.10.2019 г., сряда, от 14,30 ч в Ритуалната зала на Софийските централни гробища.

Предлагаме ви едно последно много искрено интервю.

Панчо Панчев: Отживелица съм! Като Дон Кихот

Писателят Панчо Панчев е разглезен от съдбата. Как ли пък не - първата му съпруга е любимата племенница на Тодор Живков.

Синеокият "скорпион" е от тия шила, дето не стоят в торба. Домошар, без е вещоман. Пленен от архитектурата, сам чертае мезонета си с чердаци. Най-ценното вътре са книгите, с които работи. Другите раздава. Създал е клуб с ограничен достъп - клубът на бившите му жени. Като се съберат да го одумват, все нищят защо ли и трите деца са му одрали кожата. Заговори ли, прехвърчат насмешливи искрици. Отвори ли се приказка за деца, става сериозен. Защото обича не само своите.

- Г-н Панчев, моля, усмихнете се за снимката...

- Защо? Усмивката сега е ненужна и нежелана. Но какво да се прави, тя е като сърбежа, идва подсъзнателно...

- Не съм съгласна. Още повече, че ви прилича. Но да бъдем сериозни. Разкажете ми приказка - ама да започва с "Нямало едно време".

- О, това ще е песимистична приказка за възрастни. Ще я разберат хората от моето поколение. Човек неволно прави сравнение с младостта си - когато нямаше болки в дясното коляно, нямаше празни места там, където би трябвало да има зъби. Нямаше такъв бандитизъм. Нямаше ровене в кофите за боклук и черни мисли за съдбата на България или казано по-просто - за съдбата на децата ни.

- Как ще започне една приказка за деца?

- Не е важно как ще започне, а как ще завърши. За да се почувства детето щастливо, със задоволено чувство за справедливост. Дори и да е малко измамено, че нещата от приказките може някога да се случат в живота...

- Защо пък да не се случат? Колко принцове и принцеси има вече около нас.

- Иска ми се всички деца да се чувстват така, а не само богатите, които могат да си купят всички модели кукли Барбита, че и атрибутите за тях.

- Една кукленска спалня струва колкото истинска, допреди няколко години...

- Не ми се джафка с тия работи.

- Защо се потопихте в творчество за деца?

- Много навреме избягах в този илюзорен свят, в който няма място за конфликти на хора с идейни пристрастия. Престъпление е децата да знаят родителите им сини ли са или червени. Нека си останат при детските герои...

- Кои герои? Днешните хлапета знаят биографиите на Батман, на Човека Паяк, на Дебила Томи...

- Нека. Но да знаят и кой е Ян Бибиян, Крали Марко, Капитан Петко, Хитър Петър. Преди няколко години дойде при мен Гошо Пирински и ме пита дали имам нещо за Хитър Петър. Дъщеря му Анчето, тогава второкласничка, не знаела кой е. Като се разтърсих, видях, че почти няма какво да му дам. Тогава драматизирах няколко истории с този народен хитрец.

- Защо не, вие сте драматизирали и "Червената шапчица"...

- Забелязах, че в старите истории има много жестокост. Хензел и Гретел са изоставени в гората на милостта на горските животни. Вълкът яде баби наред. Великаните закусват де с когото срещнат... Времето е било такова. Главите са се търкаляли по паважа. Искаше ми се до децата да стигнат по-очовечени и деликатни версии. Но с днешна дата се питам защо? Дойде време, когато пак се търкалят глави по улиците, а някои току може да изпадне от тв екрана и да се търкулне до пантофките на малкия зрител. Те, старите приказки, пак станаха действителност.

- Обичате да измисляте гатанки. Имате ли гатанка без отговор?

- За съжаление, имам. Тя е в няколко степени. Ще живеят ли човешки децата ни? Ще я има ли държавата България? Ще я има ли планетата Земя? Човекът е толкова несъвършен. Успя да компрометира комунистическия идеал! Така, залисан в някакви цели, често обявявани за благородни, може да затрие и цялата земя.

- Вярвахте ли в комунистическия идеал?

- Вярвах, разбира се. Дори когато стана ясно, че всичко това в ръцете на човека е непостижимо, невъзможно и утопично. Взех да се шегувам, че ще основа еднолична фракция "социалисти-утописти". Въпреки че знам колко е невъзможно, пак ми се иска повечето, ако не всички хора, да живеят човешки.

- Какво ви разсмива?

- Чувам предимно тъпи вицове. Вероятно за време като нашето е измислен черният хумор. За да не си загубим съвсем чувството за хумор.

- Разкажете някой.

- В главата ми няма място за памет. Не мога да преразкажа нито един анекдот. Виж, пълна е с измишльотини. В този "жанр" са и моите книги.

- Какви хитрости има в торбата на дядо Пънч? Всъщност защо сте се нарекъл с това чудновато име?

- Направих го в памет на Владимир Башев. Той ми викаше Пънч - от прозвището на английския театрален палячо. А като взех да пиша за деца, реших че името ми е скучно - Иван Иванов, Васил Василев, Панчо Панчев... Усетих, че съм улучил десетката чак когато 8-годишната ми внучка заяви, че се казвала... Яна Пънч. Колкото до хитростите, никакви ги нямам. Изглежда торбата ми е пробита. Всеки опит да обърна работата в своя полза ми се стоварва на главата. Издавах сп. "Славейче" като върша работа за 13 души на обществени начала. Добре, че се намират добри хора да подадат ръка...

- Това не е Донкихотщина?

- Абсолютно. - Че той не е ли отживелица? Значи и аз съм отживелица. Какво да правя като Рицарят на печалния образ е любимият ми герой. Една от големите ми илюзии е, че ще дойде време хората пак да вярват, че Дон Кихот е жив.

- Искате ли да поправите някой?

- Яне Сандански. Дядо ми е от Прилеп. От него знам една мисъл на Войводата: "Човек е роден, за да се бори. Робът - за свобода, свободният - за съвършенство". С риск да обезпокоя паметта на големия революционер, ще ми се да коригирам този девиз. Вместо думата "бори", която за мен е малко овехтяла, бих казал "да се стреми, да мечтае". След толкова години цивилизация, човекът продължава да се бори от една страна с атентатори, от друга - с насилствено омиротворяване с бомбени удари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Валентин Танев в ролята на Вазов в лентата “Театър по време на пандемия”

Народният театър връчва за първи път награда на името на Иван Вазов

Шествие за поета на 9 юли Първата награда за духовен принос на името на Иван Вазов, създадена по идея на Народния театър, ще бъде връчена на 9 юли, когато се навършват 170 г. от рождението му. Програмата е замислена преди повече от 2 години под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова с подкрепата на Столична община

За първи път на 9 юли ще се връичи новоучредената Вазова награда.

Новоучредена е награда за духовен принос "Иван Вазов"

Спектакълът „О, ти, която и да си...“ и филмът „Театър по време на пандемия“ ще бъдат показани на тържествена церемония на 9 юли в Народния театър В деня, в който България ще отбележи 170 години от рождението на Ива Вазов, Народният театър ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на Патриарха на българската литература

СНИМКИ: Министерство на културата

210 000 лева трябват за реставрацията на Паметника на свободата на Шипка

Министерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства по бюджета на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението за това е взето след проведена работна среща в Министерството на културата между министър

Неизвестни истории на най-красивите сгради у нас

Неизвестни истории на най-красивите сгради у нас

Книга, посветена на архитектурните потайности в София, защо изкуството има значение и истината за отвореното общество и неговите врагове, предлага ИК "Сиела" Знаете ли каква е историята на някои от най-ключовите сгради в нашата столица, както и кой е човекът, който стои зад тяхната визия? “София през погледа на архитекта

Кандис Карти-Уилямс

Кандис Карти-Уилямс е първата чернокожа писателка с награда за Книга на годината

Авторката Кандис Карти-Уилямс изрази задоволството си, че е станала първата чернокожа писателка, спечелила наградата за Книга на годината на Британските литературни награди, предаде Би Би Си, цитирана от БТА. Нейният дебютен роман "Куини" я нареди редом до отличените Бернардин Еваристо, Оинкан Брейтуейт и Маргарет Атууд

Режисьорката Неда Соколовска

Неда Соколовска изследва страстта на българина към хазарт

След карантината театралите бързат да играят Пристрастяването на обикновения българин към хазартните игри е темата на новия спектакъл на Неда Соколовска, който се легитимира с три премиерни представления в зала на Националния студентски дом (15-17.06.). Часове след „разхлабването“ на мерките срещу коронавируса четирима актьори - Мила Банчева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на Белоградчик на директора на Софийска опера и балет академик Пламен Карталов. СНИМКИ: Софийската опера и балет

Пламен Карталов получи почетния знак на Белоградчик за принос към града

На тържественото честване на празника на Белоградчик-Петровден, кметът Борис Николов, в присъствието на президента на Република България, г-н Румен Радев, връчи Почетния знак на Белоградчик, който се присъжда за граждански принос, на директора на Софийска опера и балет академик Пламен Карталов. Това съобщиха от пресцентъра на операта

Пеещите актьори канят децата на мюзикъли на открито пред НДК.
СНИМКИ: АРХИВ НА ОПЕРЕТАТА

Ян Бибиан, Златно петле и котарак с чизми играят на открито

През юли детските спектакли на Музикалния театър са пред НДК Артистите канят децата на любимите им музикални приказки в Кино „Кабана”. От 3-ти до 26-ти юли Музикалният театър играе за най-малките си зрители любимите им музикални приказки на откритата лятна сцена кино „Кабана” в Парка на НДК. Гледайте мюзикълите за малки и големи: „Ян Бибиян” (3-ти

Цветана Манева играе спектакъл онлайн със студенти от Нов български университет

Цветана Манева играе спектакъл онлайн със студенти от Нов български университет

Голямата актриса и почетен професиор на Нов български университет Цветана Манева ще се включи в „Театрална совалка 2020” – онлайн на Университетски театър със спектакъла „Домът на Бернарда Алба” по Ф. Г. Лорка.  „Домът на Бернарда Алба” е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народения театър „Иван Вазов”

Снимка: Pixabay

Актьори към Холивуд: Докажете, че животът на чернокожите има значение

Повече от 300 чернокожи актьори, сред които Идрис Елба, Куин Латифа и Били Портър, призоваха Холивуд да инвестира във филми с антирасистко съдържание и да се разграничи от полицейското насилие, съобщиха Ройтерс и БТА. Отвореното писмо "Нашите съюзници в Холивуд" критикува "наследството на бялото превъзходство" и твърди

Снимки: Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Националната библиотека показа нова дигитална колекция нотни издания

„Интерактивно представяне на българското музикално наследство. Създаване на дигитална колекция „Български музикални и нотни издания 1878 – 1944“ е името на последния проект, който Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представи. Той е новост за страната ни в цифровизирането на библиотечни фондове и е подкрепен от Национален фонд

СНИМКИ: Софийска опера и балет

Мюзикълът " Мамма Мia!" открива "Музи на водата" на езерото Панчарево

Хитовият мюзикъл „Mamma Mia” по музика на шведската поп - група АВВА, ще даде началото на 26 юни от 20 часа на най – новата инициатива на Софийската опера и балет „Музи на водата“ на езерото в столичния квартал Панчарево, съобщиха от Софийската опера и балет. По този начин режисьорът на спектакъла академик Пламен Карталов ще приближи още повече

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber