Ето разказа на София Симеонова, спечелил първа награда на "Братя Мормареви"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7666228 Ето разказа на София Симеонова, спечелил първа награда на "Братя Мормареви" Ето разказа на София Симеонова, спечелил първа награда на "Братя Мормареви" www.24chasa.bg
София Симеонова

Тази седмица фондация “Братя Мормареви” раздаде за 13-и път годишните си награди за млади таланти на перото. Първо място в категорията “Разказ” взе София Симеонова, ученичка във Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, с творбата си “Добре дошла в Париж”. Впрочем есето ѝ “Поколение(то) Z” също бе оценено високо от журито. По нейна препоръка награда получи и преподавателката ѝ Елена Трифонова. Втора награда в същата категория спечели Кирил Димов от Казанлък за “Момичето от квартала”.

В категория “Есе” лауреат за 2019-а година е Лъчезар Йорданов от Казанлък със съчинението си “Различните днес”. Награда получи и неговата преподавателка Валентина Димова, която той самият номинира. Втора награда за есе спечели Доротея Железова от Варна за “Гъсеницата се превръща в пеперуда”.

Наградените в конкурса “Братя Мормареви”

Днес публикуваме двете творби на победителката в категория “Разказ” София Симеонова - наградения разказ и есето, което журито също много харесало.

“Добре дошла в Париж”

По прозорците на автобуса от летището към Париж се стичаха малки капки и образуваха дълги ленти от горната чак до долната рамка. Отразяваха светлините на движещите се автомобили и осветленията на малките магазинчета право в лицето ми.

Хората из улиците изглеждаха спокойни. Някои от тях отпускаха дим през присвитите си устни, докато ходят с бърза крачка. Други не отделяха погледа от обувките си. Останалите бяха туристи. Миризмата на града запълваше гърдите ми с едно носталгично чувство от предишното ми идване. Обичам Париж!

На път за апартамента, в който щях да отседна за следващите два месеца, разглеждах внимателно инструкциите, между които бяха “пуснати” няколко тъпи френски шегички. Бъдещият ми съквартирант обаче не беше французин. В профила си в Airbnb беше записал, че е поляк, който живее извън “системата”, работи на свободна практика, има чувство за хумор и че умее да мие само тоалетната. Съквартирант мечта!

Нямах търпение да разбера дали образът му в главата ми ще се докосне до реалността. Отворих тежката порта, на която беше залепен огромен номер 125 - точно по описанието. Запътих се по дългите и тесни стълби и щом преброих петнадесет стъпала, бях пред вратата.

Отключих

внимателно и

влязох в тази

“парижка

мизерия”,

която вече беше моят дом.

Остра миризма се заби в синусите ми. Цигари, смесени с тежък, но хубав мъжки парфюм. Паркетът скърцаше в унисон със звука от влачещия ми се куфар. Погледът ми веднага се спря на бележка, залепена на хладилника в миниатюрната кухня. Буквите бяха големи, написани с розов флумастер:

S’il te plait ne mange pas de mon repas! J'ai une salaire minimal!

-Jon

“Не ми яж от храната! На минимална заплата съм!”

-Йон

От любопитство отворих хладилника, налепен с магнити. Вътре имаше един сос, малко хляб и две ябълки.

Колко странно е всъщност да се влюбиш в нещо толкова многостранно като Париж. Да приемеш всичките му страни и странности с отворено сърце. Бях повече от любопитна, докато чаках комшията по споделеното ни жилище да се върне и да се запознаем. Беше окачил странни картини на човешки лица и фигури в коридора, може би негово творчество. Под всяка имаше малка жълта бележка, на която на френски беше изписано името на картината: “Ръждясалата мивка”, “Бременността на една котка”, “Портата, разделяща безкрайността и крайността”….

Картините бяха

пълни с емоция, която демонстрираше индивидуална история.

Открехнах вратата на стаята му. Във всяка ниша на стената имаше по една ароматна свещ. Бюрото му беше обсипано с листа, моливи, чорапи и други детайли. Имаше поне пет пепелника, пълни с фасове, и две кутии цигари, от най-силните. Разхвърляни дрехи увиваха леглото като завивка. Бяха шарени и странни. Дрехи, които мъж с традиционна сексуалност не би облякъл. Побързах да се прибера в “моята” стая. Йон се беше постарал да я оправи и да изглежда приветливо за парите, които искаше като наем. Поне донякъде.

Отворих прозореца. Гледката беше към вътрешния двор на сградата, строена вероятно преди повече от столетие, както повечето сгради в квартала. Беше 19,08 и се носеше уханието на печен хляб, вино, ванилия и масло. От отворените прозорци се чуваха различни звуци - кълцане от нож, скандал, песни, тропане и може би - прокарване на четка за рисуване през бяло платно. Тези звуци ме приспаха.

Не след дълго чух трясък от външната врата. Станах развълнувана от леглото и излязох в коридора.

Пред мен стоеше

момче на около

20 с изрусена

коса, обеца

между двете

ноздри

и леко унесено изражение. Очите му бяха изморени, но изразяваха доброта и спокойствие, което ме привлече. Бе облякъл високото си и добре оформено тяло с дълги, цветни дрехи, избродирани с различни форми - един добре подбран хаос.

Трябваше ми известно време, за да го анализирам. Когато погледът ми се върна на очите му, Йон ме гледаше леко изплашено.

Благодарих за гостоприемството и се представих, а вместо отговор той изчезна към кухнята. След минута ми донесе лист на който пишеше:

“Ням съм. Изразявам себе си без звук. Добре дошла в Париж!”

“Поколение(то) Z”

СОФИЯ СИМЕОНОВА, ВТОРА АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН”

Следобед. Май.

Денят чувства меланхолия към идното лято. Автобусът се клати, като че ли плава в морето, а по прозорците се стичат сълзите на деня. Имам надежда все още, че ще зърна мисъл, очертана по нечие изражение.

До мен седят четири ученички - красиви, но празни.

Заслушвам се в разгорещеният им разговор. Обсъждат утрешния тоалет на една от тях.

- Боже, колко ще си секси! Всички ще са вперили поглед в това бразилско дупе. Направо ще го разбиеш този, гаджето ти!

- Наистина! - обади се друга.

- Само като те види - ще се възбуди и ще иска да правите секс. Но ти трябва да се дърпаш. Мъжете са на този принцип - колкото повече се дърпаш, толкова повече се влюбват в теб. А когато му пуснеш, сексът ще е УНИКАЛЕН! А накрая пък, ще свърши върху тази секси поличка…

Момичето, за което става въпрос, се разкиска лигаво.

- Боже, колко ви обичам! Никога няма да имам по-искрени и добри приятелки от вас!

Не се сдържах и ги погледнах. Всяка една от тях беше с дамска чанта, клин на “Найк” и маратонки. Веждите им бяха прекалено дълги и квадратно очертани в началото. Държаха телефоните си в ръце и две от тях чатеха, дъвчейки дъвки.

Огледах ги. След това се обърнах рязко и извадих слушалките си.

Веднага щом чух музиката - се успокоих.

След три спирки в автобуса се качи момче. Бях го забелязвала преди, често се возеше заедно с мен сутрин, затова реших да се запозная с него. Все пак бяхме от един квартал и винаги хващахме автобуса в “и четиридесет и две”.

Той седна до мен и аз събрах кураж да питам за името му. Но точно в този момент до съзнанието ми стигна мелодията, която се носеше от слушалките му. Тази остра и влиятелна мелодия, която бе поробила цялото поколение Z. Сръбска музика, чалга, поп фолк или каквото е там…

Тогава, сякаш този безумен звук се заби в гърдите ми. Отново върнах своята мелодия в ушите си и слязох на следващата спирка.

Не мога да променя тези хора. Иска ми се. Бясна съм, че съм неспособна. Но това е тяхната мелодия. Единственото, което мога да направя, е да се уча от тяхната реалност и да създам по-добра за себе си. Това сме. Поколението зет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Георги Господинов отличен с голямата европейска награда за литература “Ангелус”

Писателят е първият българин, удостоен с литературната награда на Централна Европа “Ангелус” - един от най-големите европейски призове. На официална церемония в полския град Вроцлав на 19 октомври романът на Георги Господинов “Физика на тъгата” (в превод на Магдалена Питлак) беше обявен за най-добрата издадена на полски език книга за 2019 г.

Коктейл от Булгаков и Джек Лондон в театър “Възраждане”

Любопитно ново заглавие от афиша на театър “Възраждане” е “Лабиринт” с текст по мотиви от “Кучешко сърце” на Булгаков и “Мартин Идън” на Джек Лондон. Тази странна симбиоза трябва да даде отговор на въпроса, повдигнат от режисьора Христо Б. Станчев “Защо гениите често са самотни?”. Христо Ботев Станчев е актьор от екипа на “Възраждане”

Норвегия едва не отвлече Марта Петкова

9-годишната дъщеря на примабалерината Марта Петкова имала редкия шанс през септември и октомври да гледа майка си в главната роля в балета “Баядерка” на сцената на Норвежката кралска опера. Реакцията на детето след спектакъла била: “Хубаво беше, мамо. Но когато на сцената излезеш ти, веднага става скучно”. Марта разказва през смях тази случка

Вижте какво предстои в НДК 21-27 октомври

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 21-27 ОКТОМВРИ На 21 октомври от 19:00 и 20:00 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс ви очаква френският спектакъл „Н“. „H” е триизмерна скулптура в пространството и времето, дегизирана като интимно аудиовизуално представление. Д’Аселер и Вигру следват своето проучване на виртуализацията на физическия

С монолог на "Фигаро" и благороден жест Михаил Петров празнува на сцената на Народния театър

Министерството на културата го награди за принос към културата и театъра "На моята възраст знам, че на човек не му е нужно много. Имам толкова вратовръзки, че даже ще ми останат. Цветята са красиви, но увяхват. Затова помолих приятелите си да не ми поднасят цветя и подаръци тази вечер, а да помогнем на една млада и талантлива актриса - Вероника

Новият сезон на квартет Филхармоника преминава под знака на Бетовен

Първият им концерт е на 21 октомври от 19:00 часа в камерна зала „България“ 250-годишнината от рождението на великия немски композитор е нишката, обединяваща четирите концерта, които музикантите от най-новата камерна формация на Софийска филхармония са подготвили през втория си сезон. На 21 октомври те ще изпълнят Струнен квартет KV 464 в ла-мажор

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Днес се открива Шанхайският международен фестивал на изкуствата

От дълги години Шанхай е регионален център на изкуствата в Китай. Редица художествени представления и мероприятия се провеждат в метрополиса всяка година. Днес е ред на едно от най-влиятелните, а именно Международния фестивал на изкуствата (CSIAF), съобщава "Радио Китай". Създаден през 1999 г, ежегодният фестивал се е превърнал във важно събитие

„Твоето его е врагът“ – да заживеем живота, който заслужаваме

Менторът на десетки успешни личности по света и ръководител на свръхпопулярни кампании за „Гугъл“ Райън Холидей разкрива кариерния си път и борбата с най-големия си враг – егото. Какво е общото между Джон Д. Рокфелер, Кърк Хамет, Стив Джобс, Елинор Рузвелт и Малкълм Екс? Всички те в един или друг момент от живота си са успели да надмогнат

Продадоха за 20 млн. евро картината "Парк де Пренс" на Никола дьо Стал

Картината "Парк де Пренс" на френския художник с руски произход Никола дьо Стал бе купена за 20 милиона евро от частен европейски колекционер на търг на "Кристис" в Париж, предаде Франс прес. Платената сума е рекордна за картина на Дьо Стал. "Парк де Пренс" с размери 3 метра на 2,5 метра е нарисувана през 1952 г. и за пръв път бе изложена на търг

Анджелина Джоли отново е Злодеида

СЮЖЕТЪТ НА “ГОСПОДАРКАТА НА ЗЛОТО 2” Две от световно признатите актриси красавици участват в “Господарка на злото 2”. Анджелина Джоли е Злодеида, Мишел Пфайфър е кралица Ингрид. Към тях се присъдинява Ел Фанинг в ролята на принцеса Аврора и приказката може да започва. Кроят се заговори, сблъскват се противници

Женската сексуалност без цензура в “Нещата, за които не трябва да говорим”

Жените винаги са споделяли интимни подробности Въпреки напредъка, отбелязан от феминизма, все още има шокиращо голямо презрение към женската анатомия, когато нещата не са твърди, прибрани, пригладени и обезкосмени. Джесика Валенти Въпреки прогреса на медицинските науки още от времето на Просвещението

Колекция платна на Никола Танев, събирана 40 г., на “Оборище” 5

Тя е на бизнесмена Красимир Дачев, включва живопис и акварели Избрани произведения на българския живописец Никола Танев са представени в зала и галерия “Оборище 5”. Творбите се показват за първи път пред публика и са част от колекцията на мецената Красимир Дачев. Картините са маслена живопис, акварел

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber