Актриси го доказват: 60 е новото 40

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7654234 Актриси го доказват: 60 е новото 40 Актриси го доказват: 60 е новото 40 www.24chasa.bg
От ляво на дясно: Марта Вачкова, Аня Пенчева и Мария Каварджикова - красиви в живота и на сцената...

Четири от тях, които изглеждат прекрасно в живота и на сцената

1. Аня и Ваня - две

сексбомби, от

които всеки би

искал да умре

Аня Пенчева е родена в Смолян. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Сашо Стоянов през 1980 г. Със софиянката Ваня Цветкова са приятелки още от първи курс, после и двете са разпределени в Младежкия театър. 

“Доброжелатели” я съветват да не остава в този театър, защото всички главни роли щели да бъдат за Ваня и за нея нямало да остане нищо интересно.

А те двете правят заедно сватбите си там. Аня казва, че така и така ще канят едни и същи хора, защо да не им излезе по-евтино. Тя купува пиенето, Ваня - яденето. Аня се омъжва за младия скиор Сашо Диков, а Ваня - за каскадьора Павел Дойчев, с когото се запознават и влюбват на снимките на филма “Комбина”.

На първата двойка кумува артистичното семейство от Младежкия театър Николай Бинев и Домна Ганева, на второто - пак артистично семейство - Петя Силянова и Иван Иванов.

В Младежкия театър

Аня среща и

голямата си любов -

Ивайло Караньотов

Той е лекоатлет и син на голямата актриса Славка Славова. Ивайло я вижда за първи път във фоайето на Младежкия. Той бърза за касата, където на негово име са запазени два билета за пиесата “Амадеус” на Питър Шафер. В нея Аня играе съпругата на Волфганг Амадеус Моцарт.

През 1986 г. директорът Дико Фучеджиев кани и двете актриси в Народния театър. Те са на по 29 години и Аня казва на Ваня: “Хайде, сега е моментът!”. Но Цветкова остава в Младежкия - режисьорът Здравко Митков ѝ е обещал да направи с нея “Алиса в Страната на чудесата”.

Така през 1987 г. Аня Пенчева постъпва в трупата на Народния и е там и до ден днешен. Дебютира в ролята на Дафинка в “Свекърва”. С времето се утвърждава като една от звездите на театъра - играе във “Васа Железнова”, “Лоренцачо”, “Черна комедия” “Маркиза Дьо Сад”, “Жените на Джейк”, “Макбет”, “Ах, този джаз!” “Рейс”, “Крадецът на праскови” и др.

В Народния театър се случва магията между Аня и Ивайло Караньотов. Той е сценичен работник в театъра и един ден я среща по коридорите му. “Тогава само надникнах в очите ѝ. Изведнъж видях, че бяха адски различни от очите на всички жени, които някога съм познавал”, признава след години Караньотов. Двамата са семейна двойка и до ден днешен.

Аня Пенчева и Ваня Цветкова дебютират в киното почти по едно и също време. Аня е швейцарката Розмари в “Тайфуни с нежни имена”, Ваня е певицата в “Служебно положение ординарец”.

Оттук нататък пътищата на двете актриси се разделят. Цветкова се отдава само на киното и след 1989 г. заминава за САЩ, Пенчева раздава таланта си и в театъра, и в киното, но остава вярна на Народния. 

Още при дебюта си в “Тайфуни с нежни имена” Аня Пенчева, тогава студентка във ВИТИЗ, хваща окото на зрителя. Макар че е

повече сладка

и невинна, отколкото

секссимвол

Партнира на самия Коста Цонев, който е българският разузнавач Емил Боев.

Актрисата е Жечка в сериала на Въло Радев “Адаптация”. Когато вторият режисьор Жени Радева харесва Аня за сериала, тя е в първи курс и със счупен крак. Филмът разказва за група млади хора, които имат психически проблеми и трудности при адаптирането си в обществото.

С дипломирането ѝ във ВИТИЗ идва и голямото предизвикателство - Ирнике в “Хан Аспарух” на Людмил Стайков. Поради липса на време режисьорът ангажира Аня без проби, само по фотоси. Водят актрисата направо в Плевен, където е щабът на филмовата продукция. Обличат я в прабългарски дрехи и тя застава пред камерата, без дори да е прочела целия сценарий.

Всичко върви добре до деня, в който трябва да снимат сцена, в която Аня играе гола. Художникът Майски е направил страхотен декор - шатрата на хана. И в нея младата Ирнике трябва да се покаже пред хана, преди той да я вземе за жена.

За Аня сякаш настъпва краят на света. “Бях много млада, девствена... И онемях, мислех си, че едва ли не ще забременея. Мислех си още, че тази голота ще ми срине бъдещето, че хората ще си кажат: “О, боже, ние всичко видяхме в тази актриса, какво повече...”, спомня си онези времена актрисата.

И отказва да се съблече. “Как така няма да се съблечеш”, невярващ пита Людмил Стайков. Гледа я като обезумял и нарежда всички да напуснат шатрата. “Не виждам защо трябва да се събличам”, казва Аня с треперещ глас. “Ама аз виждам”, настоява режисьорът. Правят само един дубъл. Людмил отива при Аня, целува я и казва: “Браво, мойто момиче! Не беше страшно, нали?”. После тя ще е в ролята на Севда във “Време разделно”.

Последното филмово приключение на Аня Пенчева е във филма на Николай Волев “Извън пътя” (2016). Партньор ѝ е Деян Донков, който казва: “Аня е абсолютна бойна единица. Познавам много актриси, които са претенциозни, лигави, правят се на примадони... При Аня няма такова нещо. Тя винаги е отдадена на работата си и на всяка роля!”

Скоро ще видим актрисата и в малка, но значима роля в сериала “Откраднат живот”, който започна своя осми сезон. Но и в малката роля Аня си е Аня. Голяма!

Мария Каварджикова

играе гола

в Пернишкия театър 

И Мария Каварджикова е като връстничката си Аня родопчанка, родена е в Крумовград. През 1978 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова.

За разлика от другите героини в този текст тя заминава по разпределение в Пернишкия театър и изкарва там цели 8 години. Но това е златното време на театъра, когато директор му е Георги Русев-Гочето.

През 1979 г., в която Мария играе дебютната си роля на византийската императрица Теофано в едноименната пиеса в стихове на поета Радко Радков, в Перник тръгва слухът, че младата красива актриса се появява чисто гола на сцената!

Слухът стига до София и салонът на театъра е винаги препълнен. Директорът Русев потрива доволно ръце.

Каква всъщност е истината?

Режисьор на спектакъла е специално поканеният французин Пиер дела Тора. Той измисля трик с оптическа измама. Мария се появява в банята зад прозрачна найлонова завеса, облечена в трико с телесен цвят и сред дим и пари. Гледана от салона, императрица Теофано изглежда гола и с невероятно еротично излъчване.

От 1986 до 1990 г. Мария Каварджикова е в “Сълза и смях”. През 1991 г. влиза в трупата на Народния театър, там е досега. Играе и в постановки на Театър 199. На стената на театъра има пано с неин шарж пръстови отпечатъци.

В Народния изиграва над 50 роли. Най-значимите ѝ са в постановките “Цената”, “Васа Железнова”, “Тартюф”, “Човек за всички времена”, “Есенна градина”, “Чайка”, “На дъното”, “Опит за летене” и др.

Драматургът Елин Рахнев пише моноспектакъла “Флобер” специално за Каварджикова. Два пъти е отличена с наградата “Аскеер” – за изпълненията ѝ в “Спускане от връх Морган” и “Бившата мис на малкия град”. Изключителна роля актрисата прави в спектакъла “Две”, в който е Елисавета Багряна.

Над 50 са ролите ѝ в киното. Дебютира като Жана в партизанския филм “Юмруци в пръстта”. В главната роля е Иван Иванов, а съсценарист е ... Иван Славков заедно с Никола Статков.

Съдбовен за Мария

е филмът

“Оркестър без име”

Ролята ѝ на певицата Ваня също не е голяма, но я получава трудно заради моралните скрупули на режисьора Людмил Кирков. Дълго време той отказва да я вземе, защото е съпруга на Константин Цанев, а той е негов племенник.

Косьо се жени за нея още когато тя е студентка първи курс във ВИТИЗ, а той вече е във втори. Имат две дъщери - Александра и Гергана.

По време на снимките на “Оркестър без име” тя е бременна с второто си дете и това допълнително прави спомените ѝ за снимките през лятото наистина незабравими. Бременна е и певицата Мария Илиева, която в мюзикъла “Оркестър без име” (2016) изигра ролята на Каварджикова - певицата Ваня.

Във филма “Не знам, не чух, не видях” Мария е “изнасилена” от собствения си съпруг - Косьо Цанев играе гаден управител на магазин.

През годините Мария се снима в “Лавина”, “Куче в чекмедже”, “Не се сърди, човече”, “Ева на третия етаж”, “Лист отбрулен”, “Госпожа Динозавър”, “Ако някой те обича”...

Играе и в сериалите “Константин Кирил Философ”, “Васко да Гама от село Рупча”, “Дом за нашите деца”, “Едно дете в повече” и др.

Каварджикова е сред актьорите, които “изнасят на гърба си” тежестта на сериала “Откраднат живот” - нейната героиня Евгения Генадиева е още от първия епизод на първия сезон - вече над 80 епизода!

Малко след 10 ноември 1989 г. Константин Цанев заминава за ФРГ с желанието да работи в радио “Дойче веле”. През 1991 г. семейството се събира в Кьолн. Цанев живее доста семпло в малко жилище. Казва им, че дори с допълнителна непрестижна работа може да ги издържа.

“Но Мария... тя е от Родопите, широка душа, трудно би се адаптирала. И то не толкова заради езика, той се научава. Но, първо, тя е фантастична актриса, такава няма друга в България. И второ, тя е по друг начин устроена, вътрешно не може да се отдели от корена си...”, обяснява Косьо раздялата им.

Развеждат се задочно през 1994 г., но остават в прекрасни отношения. И днес Цанев признава, че не му е било лесно. Но е убеден, че такива съдбоносни решения човек винаги взима сам за себе си. Иначе после винаги можеш да обвиниш другия, че е съсипал живота ти. Тогава малката дъщеря Гергана остава при него, а голямата Александра се връща с майка си.

Сега Мария Каварджикова живее с Иван Балевски. Двамата се запознават, когато той е помощник-режисьор на Румен Сурджийски за филма му “Място под слънцето”.

Тя е в главната роля на тъкачката Никула, която започва борба за въвеждане на нова технология във фабриката, а директорът ѝ възлага да оглави младежка бригада. Пълен соц...

За 60-годишния ѝ юбилей Руси Чанев и подарява своята песен “Аморе Маре” -

Ти си, Маре, чудна птица

Ти си мойта хубавица,

на театъра – царица -

танцът на живота ми.

Двама почнахме от Перник,

ти за мен си без съперник.

В кино, сериал, пиеса

винаги съм те харесвал.

Ти за мен стоиш най-горе

викам ти затуй аморе.

Щом и ти ме тъй наричаш,

то пред тебе коленича...

Вярвай и прости,

ако в стъпките съм бъркал,

че щом на теб е тежко,

И мен тежи!

С бели нишки в тоалета

Двамата ще сме в играта,

че умеем с теб до блясък

да излъскваме паркета.

Ти за мен стоиш най-горе.

Викам ти затуй аморе.

Щом и ти ме тъй наричаш,

чувствам колко

те обичам...

Вярвай и прости,

ако в нещо аз съм сбъркал,

че щом на теб е тежко,

мен тежи!

Кои са тайните за

младостта на Марта

Марта Вачкова може и да навърши 60 г. в края на юли, но не отстъпва нито по външен вид, нито по талант или харизма на 40-годишните си колежки. “Моята тайна е добрата мисъл”, казва актрисата. 

Тя търси позитивното във всяко едно нещо, за да намери причина да се усмихне и зарадва. “Стремя се да намеря хумора в повече неща. Ако мога, ще се смея цял ден. Нали хората казват, че смехът е здраве. Не, смехът, гарантирам ви, е младост”, категорична е актрисата.

Не подценява и ролята на гена за запазване на младоликия външен вид. “Истината е, че полагам и грижи”, казва актрисата. За това се доверява на дерматоложката Мариела Хитова. “Тя много деликатно ми помага, за да изглеждам добре.”

Кремовете и козметиката, които купува, се старае да съобразява с възрастта си и с типа на кожата си. “Важно е да знаеш какво ползваш, а не от млади момичета да почват със силни неща, от които нямаш нужда.

Когато са на години

и бръчките станат

по-дълбоки,

ще ги попитам тогава какво ще измислят и от кой джоб ще го извадят. С годините постепенно кожата трябва да се третира с по-силни неща и колкото се може по-дълго със слаби, щадящи продукти”, смята актрисата.

Тя следва собствения си съвет, затова често предпочита семплия и лек грим и без притеснения качва в социалните мрежи напълно естествени снимки. За тях има само един задължителен аксесоар - голямата и искрена усмивка.

Другата тайна на Вачкова за младежкия ѝ външем вид е пътуването, което винаги съчетава с много смях и положителни емоции. Дори в момента е във Франция заедно с Мария Касимова и Владо Пенев.

“В четвъртък бяхме в замъка, в който е умрял Леонардо да Винчи. Да видиш леглото, на което той е спал, да се разхождаш в градините, в които и той... Това също е младост - всички впечатления, които те вдъхновяват и радват”, казва Вачкова.

Ако е така, то скоро едва ли ще остарее, тъй като това лято пътува не само до Българското Черноморие, но и до Истанбул и остров Миконос. Скоро ѝ предстои още едно приключение до Южна Испания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Катето Евро учи 4-годишната си внучка Катерина да готви (Видео)

Известната не само с актьорските, но и с кулинарните си умения Катерина Евро вече учи и внучката си как да готви. Актрисата качва кратки видеа в инстаграм профила си, на които малкото момиче ту пълни чушки, ту нарежда месо върху нарязани чушки и кисело зеле или разточва тесто за пица “Маргарита”. Евро шеговито нарича 4-годишната Катерина шеф

Певецът Владимир Стоянов стана първият българин, провъзгласен за “Рицар на Верди”

Световноизвестният български баритон получи почетното звание на церемония в оперния театър “Реджо” в Парма в сряда вечерта. Отличието се дава от 1975 г. на певци, които са допринесли за популяризирането на музиката на Верди по света, и по принцип се присъжда само на

Георги Мамалев с колегите си от “Мнимият болен” изненадаха Михаил Петров

Георги Мамалев и актьорите, с които играе “Мнимият болен”, изненадаха приятно в сряда вечерта колегата си Михаил Петров, който празнува юбилей на сцената и в живота с пет представления в Народния театър. Минути преди началото на спектакъла колегите му поднесоха пълен с автографи юбилеен плакат и му пожелаха “на добър час”

Елтън Джон: Футболът ми спаси живота

Певецът Елтън Джон, който бе собственик и президент на футболния клуб "Уотфорд" през 80-те години на миналия век, разкрива в автобиографичната си книга "Аз", че навремето клубът му вероятно му е спасил живота, предаде Франс прес. "Бях президент на "Уотфорд" в най-лошия период от живота си, през години, свързани с пристрастяване към дрогата

Майкъл Кейн ще се снима в нова екранна адаптация на "Оливър Туист"

Сър Майкъл Кейн - една от живите легенди на британското кино и двукратен носител на "Оскар", ще се снима в нова екранна адаптация на "Оливър Туист", съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Почитателите на 86-годишния Кейн ще го видят като предводителя на джебчийската банда Фейгин в новата продукция на "Скай".

Робърт Айгър от "Дисни" оглави Toп 100 на най-влиятелните личности в Холивуд

Изданието „Hollywood Reporter“ публикува списък на 100-те най-влиятелни хора в холивудската развлекателна индустрия. Той е оглавен от Робърт Айгър, шеф на филмовата компания „Дисни“, съобщи БГНЕС. Айгър заема ръководни длъжности в компанията от 1999 г. и се съсредоточава върху развитието на иновациите.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Правят сериал с песни и персонажи от "Брилянтин"

Телевизия НВО подготвя сериал, вдъхновен от филма мюзикъл "Брилянтин", за бъдещата си платформа НВО Макс, заяви президентът на Уорнър медия ентъртейнмънт Робърт Грийнблат, цитиран от Франс прес. "Сериалът ще включва някои песни и персонажи от филма от 1978 г.", уточни той на пресконференция в рамките на пазара за телевизионни програми МИПКОМ в Кан

3 седмици затвор и глоба за сестрата на Амал Клуни, хванали я да шофира пияна

Сестрата на Амал Клуни, ще прекара 3 седмици "зад решетките" и е глобена, тъй като я хванали да шофира пияна в Сингапур. 47-годишната Тала Аламудин Льо Талек се призна за виновна в понеделник по обвинения за нарушения на пътя, включвайки шофиране в пияно състояние, управляване на автомобил без сингапурска шофьорска книжка клас 3 и без застраховка

Брус Спрингстийн с документален филм, базиран на най-новия му албум

Певецът Брус Спрингстийн пуска документален филм, който е кинематографична версия на най-новия му албум „Западни звезди”. Лентата показва Спрингстийн, който се появява във всички 13 песни от албума под акомпанимента на бенд и на цял оркестър. Музикантите свирят в близо 100-годишната му плевня. Режисьор и копродуцент на лентата е Том Зими

Актьорът Райън Рейнолдс показа третото си дете (Снимка)

Канадският актьор Райън Рейнолдс показа снимка на третото си дете, като загатна, че то също е момиченце, съобщават сп. "Пийпъл" и "Ентъртейнмънт тунайт". Актьорът е споделил в туитър фотография със съпругата си, актрисата от САЩ Блейк Лайвли, и бебето, което се е родило в края на лятото. Тримата са на фона на красив горски пейзаж в Британска

10-годишната Тайра Ридваева с европейска награда за Дигитално момиче на годината

10-годишната Тайра Ридваева спечели европейска награда за Дигитално момиче на годината, съобщиха от представителството на ЕК в България. "Гордея се, когато младите български таланти покоряват европейските и световни сцени. Поздравявам от все сърце Тайра Ридваева, която спечели европейската награда ADA на Института за дигитално лидерство в

Елтън Джон не харесал римейка на "Цар Лъв"

Световноизвестният британски певец и музикант Елтън Джон не харесал римейка на "Цар Лъв", защото саундтракът към лентата се оказал несполучлив, пише Контактмюзик. По думите на сър Елтън новият филм бил за него "едно голямо разочарование". Сайтът припомня, че музикантът композира и изпълни песни в оригиналната анимационна версия от 1994 година

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber