Актриси го доказват: 60 е новото 40

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7654234 Актриси го доказват: 60 е новото 40 Актриси го доказват: 60 е новото 40 www.24chasa.bg
От ляво на дясно: Марта Вачкова, Аня Пенчева и Мария Каварджикова - красиви в живота и на сцената...

Четири от тях, които изглеждат прекрасно в живота и на сцената

1. Аня и Ваня - две

сексбомби, от

които всеки би

искал да умре

Аня Пенчева е родена в Смолян. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Сашо Стоянов през 1980 г. Със софиянката Ваня Цветкова са приятелки още от първи курс, после и двете са разпределени в Младежкия театър. 

“Доброжелатели” я съветват да не остава в този театър, защото всички главни роли щели да бъдат за Ваня и за нея нямало да остане нищо интересно.

А те двете правят заедно сватбите си там. Аня казва, че така и така ще канят едни и същи хора, защо да не им излезе по-евтино. Тя купува пиенето, Ваня - яденето. Аня се омъжва за младия скиор Сашо Диков, а Ваня - за каскадьора Павел Дойчев, с когото се запознават и влюбват на снимките на филма “Комбина”.

На първата двойка кумува артистичното семейство от Младежкия театър Николай Бинев и Домна Ганева, на второто - пак артистично семейство - Петя Силянова и Иван Иванов.

В Младежкия театър

Аня среща и

голямата си любов -

Ивайло Караньотов

Той е лекоатлет и син на голямата актриса Славка Славова. Ивайло я вижда за първи път във фоайето на Младежкия. Той бърза за касата, където на негово име са запазени два билета за пиесата “Амадеус” на Питър Шафер. В нея Аня играе съпругата на Волфганг Амадеус Моцарт.

През 1986 г. директорът Дико Фучеджиев кани и двете актриси в Народния театър. Те са на по 29 години и Аня казва на Ваня: “Хайде, сега е моментът!”. Но Цветкова остава в Младежкия - режисьорът Здравко Митков ѝ е обещал да направи с нея “Алиса в Страната на чудесата”.

Така през 1987 г. Аня Пенчева постъпва в трупата на Народния и е там и до ден днешен. Дебютира в ролята на Дафинка в “Свекърва”. С времето се утвърждава като една от звездите на театъра - играе във “Васа Железнова”, “Лоренцачо”, “Черна комедия” “Маркиза Дьо Сад”, “Жените на Джейк”, “Макбет”, “Ах, този джаз!” “Рейс”, “Крадецът на праскови” и др.

В Народния театър се случва магията между Аня и Ивайло Караньотов. Той е сценичен работник в театъра и един ден я среща по коридорите му. “Тогава само надникнах в очите ѝ. Изведнъж видях, че бяха адски различни от очите на всички жени, които някога съм познавал”, признава след години Караньотов. Двамата са семейна двойка и до ден днешен.

Аня Пенчева и Ваня Цветкова дебютират в киното почти по едно и също време. Аня е швейцарката Розмари в “Тайфуни с нежни имена”, Ваня е певицата в “Служебно положение ординарец”.

Оттук нататък пътищата на двете актриси се разделят. Цветкова се отдава само на киното и след 1989 г. заминава за САЩ, Пенчева раздава таланта си и в театъра, и в киното, но остава вярна на Народния. 

Още при дебюта си в “Тайфуни с нежни имена” Аня Пенчева, тогава студентка във ВИТИЗ, хваща окото на зрителя. Макар че е

повече сладка

и невинна, отколкото

секссимвол

Партнира на самия Коста Цонев, който е българският разузнавач Емил Боев.

Актрисата е Жечка в сериала на Въло Радев “Адаптация”. Когато вторият режисьор Жени Радева харесва Аня за сериала, тя е в първи курс и със счупен крак. Филмът разказва за група млади хора, които имат психически проблеми и трудности при адаптирането си в обществото.

С дипломирането ѝ във ВИТИЗ идва и голямото предизвикателство - Ирнике в “Хан Аспарух” на Людмил Стайков. Поради липса на време режисьорът ангажира Аня без проби, само по фотоси. Водят актрисата направо в Плевен, където е щабът на филмовата продукция. Обличат я в прабългарски дрехи и тя застава пред камерата, без дори да е прочела целия сценарий.

Всичко върви добре до деня, в който трябва да снимат сцена, в която Аня играе гола. Художникът Майски е направил страхотен декор - шатрата на хана. И в нея младата Ирнике трябва да се покаже пред хана, преди той да я вземе за жена.

За Аня сякаш настъпва краят на света. “Бях много млада, девствена... И онемях, мислех си, че едва ли не ще забременея. Мислех си още, че тази голота ще ми срине бъдещето, че хората ще си кажат: “О, боже, ние всичко видяхме в тази актриса, какво повече...”, спомня си онези времена актрисата.

И отказва да се съблече. “Как така няма да се съблечеш”, невярващ пита Людмил Стайков. Гледа я като обезумял и нарежда всички да напуснат шатрата. “Не виждам защо трябва да се събличам”, казва Аня с треперещ глас. “Ама аз виждам”, настоява режисьорът. Правят само един дубъл. Людмил отива при Аня, целува я и казва: “Браво, мойто момиче! Не беше страшно, нали?”. После тя ще е в ролята на Севда във “Време разделно”.

Последното филмово приключение на Аня Пенчева е във филма на Николай Волев “Извън пътя” (2016). Партньор ѝ е Деян Донков, който казва: “Аня е абсолютна бойна единица. Познавам много актриси, които са претенциозни, лигави, правят се на примадони... При Аня няма такова нещо. Тя винаги е отдадена на работата си и на всяка роля!”

Скоро ще видим актрисата и в малка, но значима роля в сериала “Откраднат живот”, който започна своя осми сезон. Но и в малката роля Аня си е Аня. Голяма!

Мария Каварджикова

играе гола

в Пернишкия театър 

И Мария Каварджикова е като връстничката си Аня родопчанка, родена е в Крумовград. През 1978 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова.

За разлика от другите героини в този текст тя заминава по разпределение в Пернишкия театър и изкарва там цели 8 години. Но това е златното време на театъра, когато директор му е Георги Русев-Гочето.

През 1979 г., в която Мария играе дебютната си роля на византийската императрица Теофано в едноименната пиеса в стихове на поета Радко Радков, в Перник тръгва слухът, че младата красива актриса се появява чисто гола на сцената!

Слухът стига до София и салонът на театъра е винаги препълнен. Директорът Русев потрива доволно ръце.

Каква всъщност е истината?

Режисьор на спектакъла е специално поканеният французин Пиер дела Тора. Той измисля трик с оптическа измама. Мария се появява в банята зад прозрачна найлонова завеса, облечена в трико с телесен цвят и сред дим и пари. Гледана от салона, императрица Теофано изглежда гола и с невероятно еротично излъчване.

От 1986 до 1990 г. Мария Каварджикова е в “Сълза и смях”. През 1991 г. влиза в трупата на Народния театър, там е досега. Играе и в постановки на Театър 199. На стената на театъра има пано с неин шарж пръстови отпечатъци.

В Народния изиграва над 50 роли. Най-значимите ѝ са в постановките “Цената”, “Васа Железнова”, “Тартюф”, “Човек за всички времена”, “Есенна градина”, “Чайка”, “На дъното”, “Опит за летене” и др.

Драматургът Елин Рахнев пише моноспектакъла “Флобер” специално за Каварджикова. Два пъти е отличена с наградата “Аскеер” – за изпълненията ѝ в “Спускане от връх Морган” и “Бившата мис на малкия град”. Изключителна роля актрисата прави в спектакъла “Две”, в който е Елисавета Багряна.

Над 50 са ролите ѝ в киното. Дебютира като Жана в партизанския филм “Юмруци в пръстта”. В главната роля е Иван Иванов, а съсценарист е ... Иван Славков заедно с Никола Статков.

Съдбовен за Мария

е филмът

“Оркестър без име”

Ролята ѝ на певицата Ваня също не е голяма, но я получава трудно заради моралните скрупули на режисьора Людмил Кирков. Дълго време той отказва да я вземе, защото е съпруга на Константин Цанев, а той е негов племенник.

Косьо се жени за нея още когато тя е студентка първи курс във ВИТИЗ, а той вече е във втори. Имат две дъщери - Александра и Гергана.

По време на снимките на “Оркестър без име” тя е бременна с второто си дете и това допълнително прави спомените ѝ за снимките през лятото наистина незабравими. Бременна е и певицата Мария Илиева, която в мюзикъла “Оркестър без име” (2016) изигра ролята на Каварджикова - певицата Ваня.

Във филма “Не знам, не чух, не видях” Мария е “изнасилена” от собствения си съпруг - Косьо Цанев играе гаден управител на магазин.

През годините Мария се снима в “Лавина”, “Куче в чекмедже”, “Не се сърди, човече”, “Ева на третия етаж”, “Лист отбрулен”, “Госпожа Динозавър”, “Ако някой те обича”...

Играе и в сериалите “Константин Кирил Философ”, “Васко да Гама от село Рупча”, “Дом за нашите деца”, “Едно дете в повече” и др.

Каварджикова е сред актьорите, които “изнасят на гърба си” тежестта на сериала “Откраднат живот” - нейната героиня Евгения Генадиева е още от първия епизод на първия сезон - вече над 80 епизода!

Малко след 10 ноември 1989 г. Константин Цанев заминава за ФРГ с желанието да работи в радио “Дойче веле”. През 1991 г. семейството се събира в Кьолн. Цанев живее доста семпло в малко жилище. Казва им, че дори с допълнителна непрестижна работа може да ги издържа.

“Но Мария... тя е от Родопите, широка душа, трудно би се адаптирала. И то не толкова заради езика, той се научава. Но, първо, тя е фантастична актриса, такава няма друга в България. И второ, тя е по друг начин устроена, вътрешно не може да се отдели от корена си...”, обяснява Косьо раздялата им.

Развеждат се задочно през 1994 г., но остават в прекрасни отношения. И днес Цанев признава, че не му е било лесно. Но е убеден, че такива съдбоносни решения човек винаги взима сам за себе си. Иначе после винаги можеш да обвиниш другия, че е съсипал живота ти. Тогава малката дъщеря Гергана остава при него, а голямата Александра се връща с майка си.

Сега Мария Каварджикова живее с Иван Балевски. Двамата се запознават, когато той е помощник-режисьор на Румен Сурджийски за филма му “Място под слънцето”.

Тя е в главната роля на тъкачката Никула, която започва борба за въвеждане на нова технология във фабриката, а директорът ѝ възлага да оглави младежка бригада. Пълен соц...

За 60-годишния ѝ юбилей Руси Чанев и подарява своята песен “Аморе Маре” -

Ти си, Маре, чудна птица

Ти си мойта хубавица,

на театъра – царица -

танцът на живота ми.

Двама почнахме от Перник,

ти за мен си без съперник.

В кино, сериал, пиеса

винаги съм те харесвал.

Ти за мен стоиш най-горе

викам ти затуй аморе.

Щом и ти ме тъй наричаш,

то пред тебе коленича...

Вярвай и прости,

ако в стъпките съм бъркал,

че щом на теб е тежко,

И мен тежи!

С бели нишки в тоалета

Двамата ще сме в играта,

че умеем с теб до блясък

да излъскваме паркета.

Ти за мен стоиш най-горе.

Викам ти затуй аморе.

Щом и ти ме тъй наричаш,

чувствам колко

те обичам...

Вярвай и прости,

ако в нещо аз съм сбъркал,

че щом на теб е тежко,

мен тежи!

Кои са тайните за

младостта на Марта

Марта Вачкова може и да навърши 60 г. в края на юли, но не отстъпва нито по външен вид, нито по талант или харизма на 40-годишните си колежки. “Моята тайна е добрата мисъл”, казва актрисата. 

Тя търси позитивното във всяко едно нещо, за да намери причина да се усмихне и зарадва. “Стремя се да намеря хумора в повече неща. Ако мога, ще се смея цял ден. Нали хората казват, че смехът е здраве. Не, смехът, гарантирам ви, е младост”, категорична е актрисата.

Не подценява и ролята на гена за запазване на младоликия външен вид. “Истината е, че полагам и грижи”, казва актрисата. За това се доверява на дерматоложката Мариела Хитова. “Тя много деликатно ми помага, за да изглеждам добре.”

Кремовете и козметиката, които купува, се старае да съобразява с възрастта си и с типа на кожата си. “Важно е да знаеш какво ползваш, а не от млади момичета да почват със силни неща, от които нямаш нужда.

Когато са на години

и бръчките станат

по-дълбоки,

ще ги попитам тогава какво ще измислят и от кой джоб ще го извадят. С годините постепенно кожата трябва да се третира с по-силни неща и колкото се може по-дълго със слаби, щадящи продукти”, смята актрисата.

Тя следва собствения си съвет, затова често предпочита семплия и лек грим и без притеснения качва в социалните мрежи напълно естествени снимки. За тях има само един задължителен аксесоар - голямата и искрена усмивка.

Другата тайна на Вачкова за младежкия ѝ външем вид е пътуването, което винаги съчетава с много смях и положителни емоции. Дори в момента е във Франция заедно с Мария Касимова и Владо Пенев.

“В четвъртък бяхме в замъка, в който е умрял Леонардо да Винчи. Да видиш леглото, на което той е спал, да се разхождаш в градините, в които и той... Това също е младост - всички впечатления, които те вдъхновяват и радват”, казва Вачкова.

Ако е така, то скоро едва ли ще остарее, тъй като това лято пътува не само до Българското Черноморие, но и до Истанбул и остров Миконос. Скоро ѝ предстои още едно приключение до Южна Испания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Певицата Били Айлиш СНИМКА: Ройтерс

Били Айлиш: Хората вече не ме привличат

Певицата Били Айлиш каза, че никога не се е чувствала силна във връзките си и затова повече не й до любов, съобщи Контактмюзик. Тя призна все пак, че веднъж е била харесвана, но се е възползвала от човека, защото не била свикнала на такова отношение. "Изминаха месеци и вече хората не ме привличат. Не знам какво става . .

Дичо

Дичо и Моник с кавър на "Сляп ден", снимат в изоставена къща край София (Видео)

100-годишна изоставена къща в софийското село Лозен е декор и снимачна площадка за клипа към най-новия кавър на „Сляп ден“. Дичо и Джейн Моник изпълнят емблематичната песен на "Сигнал" заедно с беквокалите на Жана Бергендорф и Таня Скечерлиева. Покривът едва не се е срутил по време на снимките, но в крайна сметка всичко е приключило добре

Андреа и Кубрат Пулев се разделиха след 13-годишна връзка

Кубрат Пулев: Ще приема вината в себе си, че с Андреа не успяхме

Кубрат Пулев проговори за края на връзката си попфолк изпълнителката. Отношенията си с нея той определи като емоции отвъд нормалното, но въпреки всичко запази добрия тон и може да се каже, че пое отговорността, натоварвайки собствените си плещи с нейната тежест, предаде dir.bg. "Тя е един уникален човек

Кание Уест СНИМКА: Ройтерс

Рапърът Кание Уест дари 2 млн. долара на роднините на Джордж Флойд

Американският рапър Кание Уест дари 2 милиона долара на роднините на Джордж Флойд и на други афроамериканци, станали жертви на расизма, съобщи телевизионният канал Ей Би Си, цитиран от БТА. Част от предоставените средствата от страна на музиканта, който е съпруг на риалити звездата Ким Кардашиян, ще отидат за университетското образование на

Снимка: Личен профил на Илиян Любомиров във фейсбук

Петя Дикова очаква второ дете

Водещата на предаването СООL...T по Би Ти Ви Петя Дикова очаква втората си рожба. Това обяви таткото на децата й - тв водещият и поет Илиян Любомиров в профила си във фейсбук. "Винаги най-много съм мечтал да имам свое голямо, сплотено семейство. Благодаря ти, Петя, че си моята сбъдната и сбъдваща се мечта

Новият филм на Камен Калев в официалната селекция на фестивала в Кан

Новият филм на Камен Калев в официалната селекция на фестивала в Кан

“Февруари” - четвъртата пълнометражна лента на режисьора Камен Калев, влезе в официалната селекция на филмовия фестивал в Кан. Макар той да не се провежда тази година заради пандемията, организаторите на престижния форум решиха да посочат лентите, спечелили вниманието им, и така да проправят пътя им към други фестивали и да улеснят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Бьорн Улвеус СНИМКА: Ройтерс

Бьорн Улвеус от АBBА оглави Световната организация на композитори и автори

Бьорн Улвеус, който през 1972 г. заедно с Бени Андершон основава световноизвестната група ABBA, оглави Световната организация на дружествата на композитори и автори CISAC, съобщиха от Музикаутор. Улвеус бе избран от Общото събрание на глобалната организация на творците на онлайн заседание на 28 май 2020 г

Кайли Дженър СНИМКА: Ройтерс

Кайли Дженър оглави класацията на "Форбс" за най-печелившите знаменитости

Американският модел Кайли Дженър, основателка на козметичната компания "ДКайли косметикс" зае челно място в класацията на най-печелившите звезди, изготвена от сп. "Форбс", стана видно от сайта на изданието. По негови данни 22-годишната Дженър е изработила 590 милиона долара за една година. Значителна част от тази сума младата красавица е придобила

Анджелина Джоли СНИМКА: Ройтерс

Анджелина Джоли навърши 45 години

Американската актриса Анджелина Джоли празнува 45-ия си рожден ден. Тя е дъщеря на американския актьор Джон Войт и френската актриса Маршелин Бертран, които се развеждат, когато Анджелина е едва на една годинка, предава Нова тв. Джоли започва да работи като модел, още когато е на 14 години, основно в Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон

Графа обяви 3 нови дати за концерти на стадион „Юнак“ в София

Графа обяви 3 нови дати за концерти на стадион „Юнак“ в София

Планират се концерти в няколко български града С емоционални включвания на живо в социалните мрежи Влади Ампов - Графа обяви, че дългопланираният му концерт на стадион „Българска армия“ се трансформира в 3 концертни вечери на стадион „Юнак“. Датите на събитията са 14, 15 и 16 юли. Планират се и концерти в градовете Велико Търново, Варна

СНИМКА/st.resurgam

Стефан показа новата прическа на Гала (Снимка)

Някой е с нова прическа, други - с нови скейтове. Аз... ги оставям по домовете и отивам при новото куче. Това написа под снимка в инстаграм любимият на Гала Стефан Николов. На снимката той е с тв водещата и двете им дъщери Мари и Никол в

Военноморските тюлени са най-елитната специална част във Военноморските сили на САЩ.

Драма, вдъхновена от реални мисии, показва как те се отразяват на личния живот на военните

Тайни операции поставят на изпитание най-елитните американски военни части в новия сериал “Морски тюлени: Шести отряд”, вдъхновен от реални мисии на войниците на бойното поле. През 2014 година елитният отряд получава мисия да ликвидира лидера на талибаните в Афганистан и да спаси един от ръководителите на Шести отряд – Рип

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber