На море в България: От Бяла до Варна - кристално море и плажове, докъдето стига погледът

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7631545 На море в България: От Бяла до Варна - кристално море и плажове, докъдето стига погледът На море в България: От Бяла до Варна - кристално море и плажове, докъдето стига погледът www.24chasa.bg
Кара дере е един от най-дългите плажове по Северното Черноморие. СНИМКА: Иван Михалев

Кара дере има 4-километрова ивица.

Привлича най-вече младите

любители на дивото къмпингуване

Огромните плажни ивици на Кара дере, край Бяла, Шкорпиловци и Камчия, там, където буйните води на реката се вливат в морето, всяка година привличат хиляди туристи.

Най-южната част на варненското Черноморие - Кара дере, е близо до северните склонове на Стара планина и любимо място за тези, които предпочитат дивото къмпингуване.

Времето край Кара дере има свой ход. Така твърдят всички, които са видели това магично място. Разположен между град Бяла и село Горица, плажът е див и много красив. Липсват удобствата на курортите, инфраструктурата и къмпингите. Плажът привлича предимно млади хора, които предпочитат да почиват на палатки или с кемпери. До него се стига само по черен път.

Четирикилометрова плажна ивица, кристално море, романтика, светулки и ярки звезди през нощта, далеч от цивилизацията. Така може да се опише единственото останало диво и незастроено кътче по Северното Черноморие. В гората над плажа има извор с питейна вода, а в единия му край - лечебна кал.

Кара дере е един от най-сгушените и скрити плажове, но същевременно е и един от най-дългите по цялото Черноморие. Това е единственото място, където

може да се видят

танцуващите в

морето делфини

Самият плаж е неохраняем, но противно на ширещото се мнение, че след къмпингуващите остава само планина от боклуци, той е един от най-чистите по цялото Черноморие.

Поради факта, че липсва ясно изразен залив, се създават условия за ветрове, там се събират и любителите на по-екстремните морски спортове.

Продължавайки по маршрута на север, няма как да се пропусне плажът до село Шкорпиловци. Там е най-дългата и широка плажна ивица на Българското Черноморие - 13 км плаж, на места широк до 100 м. Това е мястото, където най-северната точка на Стара планина - Черни нос, допира морето.

На 35 километра от Варна, в Шкорпиловци няма огромни хотели и комплекси. Липсват и многобройните луксозни ресторанти и шумни дискотеки, типични за атрактивните летни курорти. Семейни хотели, уютни ваканционни комплекси с вили или бунгала, романтични малки ресторантчета край морето. Това е мястото за всеки, който иска да се слее с природата. Златист пясък, чисто изумрудено море и спокойствие.

За удобство на туристите в северната част има чадъри и шезлонги, а южната част е прегърната от дюни и пуст плаж.

Малко са хората, които знаят, че тихият, спокоен морски курорт има и древна история. Край селото са открити останките от 4 антични селища. При малка крепост на морския бряг е намерена и късноантична трикорабна църква с мозаечен под.

Има 230-метрова естакада, построена през 1982 г. за научноизследователската база “Шкорпиловци”. Висока е 7 м и в момента е любимо място на запалените рибари. В морето пък е останал разрушен мост под водата

за любителите на

гмуркането

Точно зад северната част на плажа е разположена защитената местност Камчийски пясъци. Тя обхваща плажна ивица, пясъчни дюни, храсти и треви, сладководни блата, естествени широколистни гори и изкуствено създадени иглолистни.

Продължавайки по пътя към Варна, примамва отбивката за курортния комплекс Камчия. Местността край реката, известна със своите

лонгозни гори -

непроходими и девствени

места,

обрасли с лиани и гъста растителност, просторни плажове, чисти и на места труднодостъпни, е предпочитано място за почивка, предлагащо спокойствието и уюта на курорт с малки, кокетни хотели, прекрасни ресторантчета и множество вили и бунгала.

Това е мястото, където река Камчия среща морето и се влива в него. Уникално за Българското Черноморие със своите непокътнати пясъчни дюни, навлизащи на места над 100 метра в сушата и с девствената природа наоколо. Това райско кътче съчетава в себе си лонгозни гори, река и огромна плажна ивица, само на 25 км от Варна.

В курорта има ниски хотели,

множество вилни селища и

почивни бази с бунгала,

детски лагер, ресторанти, заведения на плажа и голям спортен комплекс. Туристите могат да си организират разходка по реката и да се насладят на невероятната гледка по цялото ѝ протежение.

Сред най-големите забележителности в района е биосферният резерват, който носи името на курорта. Останки от стари речни ръкави са образували две големи блата - Лесински азмак и Мазния азмак, които са естествено свързани в реката. Там се срещат невероятно красивите бяла и жълта водна лилия.

В лонгозната гора се срещат около 40 вида дървета, голяма част от които са на повече от 150 години. На неговата територия е и едно от най-големите находища на блатно кокиче. Любителите на орнитоложкия туризъм с повече късмет могат да видят някои от 56-те птици, включени в Червената книга, обитаващи района.

Древен пристанищен град край Бяла пази най-старата винарна

Антична винарна, централна улица с магазини, ателиета и питейни заведения, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, жилищни сгради на повече от 1500 години на метри от морето. Това крие късноантичната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла.

На това място е имало древен пристанищен град, в който е кипял бурен живот. Заради уникалните находки комплексът на нос Св. Атанас е в списъка на недвижимите културни ценности с национално значение.

Скрит на метър и половина под земята, древният пристанищен град е реставриран почти напълно. Запазени са големи части от полиса, а огромни цветни пана показват сцени от живота в миналото.

Обектът е многослоен. Най-ранните периоди са от V–VI век преди Христа, а краят на крепостта идва в Късното средновековие в началото на VII век при аваро-славянското нашествие.

При разкопките са открити 3 винарни, а в най-добре запазената от тях има дървен макет на машина за мачкане на грозде. По централната улица е имало магазини, заведения, занаятчийски ателиета. Разкрита е градската баня, която е била по-скоро център за срещи и приятни дълги разговори.

На ръба на самата скала е имало раннохристиянска базилика, голяма част от нея е възстановена. Открито е жилището на епископа, две кръщелни, свещен кладенец и сграда за съхранение на дарения. Крепостта е на самия бряг на морето при носа и е отворена за посещения всеки ден.

Зоопарк на главния път Варна - Бургас

Ако пътувате по главния път Бургас - Варна, няма начин да не забележите табелите “Първа частна зоологическа градина”.

Те са намират малко след като подминете с. Горица. Зоологическата градина е част от ресторантски комплекс, но има отделен вход и можете да я разгледате и без задължително да бъдете клиенти на заведението.

Всеки родител знае, че децата трудно понасят дългото пътуване и се налага често да спирате за почивки. Зоопаркът край с. Горица е идеален повод за крайпътна отбивка – без значение дали пътувате от Бургас за Варна, или обратното.

Зоопаркът се обитава от различни видове птици и бозайници като пауни, фазани, гълъби, гугутки, пуйки, патици – диви и домашни, каролинки, мандаринки, щрауси, маймуни вервети, лами, елени лопатари, благородни елени, домашни кози, овце, камерунски кози, муфлони, диви прасета, кенгуру, зайци, бенгалски котки, коне хафлингер, понита, магарета и др.

Изградени са множество алеи и дървени мостове за разходка, както и специални наблюдателници за разглеждане на хищните животни. Както се предполага от името на селото, местността е гориста.

Всички животни се отглеждат в среда, максимално доближена до естествената им.

Зоологическата градина се простира на площ от над 4000 км. м.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка

3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка

Семково е университетският спортен център Картала - за семейства с деца Труднодостъпна в миналото, днес Рила - най-високата планина в България и на Балканите, е вече една от най-посещаваните от туристи и през зимата, и през лятото. Три малки ски зони в различните части на планината посрещат любители на зимните спортове

Перфектната зимна ваканция е уют

Перфектната зимна ваканция е уют

Green Life Pamporovo съчетава домашния уют и красотата на природата Ски ваканция в домашен уют, сред борова гора и в непосредствена близост до ски пистата – това са част от нещата с които Green Life Pamporovo успява да впечатли и спечели за дълго всички свои гости. Хотелът отговаря на духа на курорта - на почит са спокойствието, кристалният въздух

От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

Пирин предлага прекрасни условия за ски и за спа Възможностите за практикуване на ски спорт в Пирин съвсем не се изчерпват само с пистите под връх Тодорка. Още два курорта посрещат любители на зимните спортове - Добринище и Кулиното. Благодарение на такива малки курорти ските и сноубордът стават по-достъпни за хора с неособено големи финансови

Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг

Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг

Под връх Чумерна е раят за ски бягане и шейни 8 ски писти с различна трудност и обща дължина от 3 км превръщат курортния комплекс Узана в най-големия ски център за Централна и Североизточна България. Обширната старопланинска поляна е разположена на 1300 м средна надморска височина в подножието на връх Исполин

Чанг Май - градът, в който всички се усмихват

Чанг Май - градът, в който всички се усмихват

Чанг Май е културната столица на Тайланд, където всички се усмихват за разлика от забързания Банкок. Градът се намира високо в планините в северната част на страната. Тук се провеждат много фестивали, пълно е с храмове, между които и единственият сребърен в Тайланд. В района са силно развити занаятите - от хартиени ветрила

Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

Няма лавини и слънцето е винаги щедро Ски зоните в Пампорово и Чепеларе, които вече се обслужват от един оператор, предлагат писти с обща дължина над 60 км. Двете зони са известни с голямото си разнообразие от места за каране, но и със специфичен ландшафт. Особеност на родопските ски зони е, че няма лавини и слънцето целогодишно е много щедро

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Накше Рустам - некрополът на персийските царе

Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби

Древни паметници, храмове и градини правят Персия рай за пътешественици Иран е една от най-впечатляващите дестинации за пътешествия и туризъм, затова милиони хора по света с право се обезпокоиха, когато американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че е възможно да разруши 52 ирански културни обекта в случай на война

Форта Голконда

Диамантите на Хайдерабад

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в

В Малта пресъздават сцената на Рождество с актьори и бебе, които играят Мария, Йосиф и Исус.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Зад полярния кръг, в пещера и на плажа за Коледа

Си Ен Ен класира най-екзотичните места за туристи около Рождество Всеки град може да се окичи с лампички и да се нарече празничен. Но когато пътуват по Коледа, хората искат повече. Си Ен Ен избра 10 места, където духът на Рождество се усеща по незабравим начин: Раждането на Исус е изкуство в Малта с безброй сцени на яслата, Мария, Йосиф и влъхвите

Съвети за пътeшественици

Съвети за пътeшественици

Разказ на един заклет пътешественик и професионален фотограф, който обикаля света и се издържа с това. „Пътуването е част от моя живот почти от самото ми раждане. Първите години от живота си съм прекарал в чужбина - в Кот д'Ивоар, Африка, и оттогава чуждите страни и култури ме привличат неудържимо. Дори когато посещавам вулкани или пътуването ми е

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

Луксозният „Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът „Happy Kids“ в курорта за новия зимен сезон, обяви Милена Антова, управител на комплекса. „Направихме поредното обновяване, като този път е за най-малките гости. За да си успешен трябва да мислиш постоянно за всички туристи, да инвестираш и подобряваш хотела и да внедряваш иновации“

Пиаца дел Пополо е един от италианските площади с най-красива сценография.

Асколи Пичено е като прелестна мома, живееща на село

Намиращият се в област Марке град е непознат за повечето чужденци и италианци, но е изненадващо красив Ако беше в Тоскана, Асколи Пичено със сигурност щеше да бъде световноизвестен. Всеки, който случайно попадне в намиращия се до Адриатическо море град, се пита как такова красиво бижу на архитектурата и историята може да е толкова непознато не

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber