7 легенди по пътя за Вихрен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7621720 7 легенди по пътя за Вихрен 7 легенди по пътя за Вихрен www.24chasa.bg

Пирин e най-сложната за преход планина у нас, а връх Вихрен, въпреки че е вторият по височина - 2914 м, се смята за най-трудния за изкачване. За 3 км денивелацията му е 1000 м. Това обаче не отказва хилядите туристи, които всяко лято поемат рано от хижа “Вихрен”, за да стигнат за около 3 часа до върха.

Има няколко маршрута. Най-лесният е през седловината Кабата, а опитни туристи избират през Казаните. Има и вариант да се стигне през Кончето или пък по най-екстремния - Джамджиевия ръб, но маршрутите там са наистина за много добре тренирани и екипирани. Дори и по Царския път вървенето не е лесно, на места наклонът е 45 градуса, а камъните под краката се ронят. Усилието обаче си заслужава, защото гледката от Вихрен е неописуема. Понякога на върха се струпват големи групи хора едновременно, става пренаселено и дори се образува опашка за снимки. Не липсват и ентусиасти, които избират да пренощуват на Вихрен под звездите. По пътя към върха се минава и през много интересни места, за които има любопитни легенди.

1. Вихрен - мраморният стол на бог Перун

Според легенда на върха е бил мраморният трон на върховния бог на славяните, господаря на бурите и гръмотевиците Перун. Всъщност едно от старите имена на планината е било Перун. За траките пък е била Орбелус - белоснежната планина.

До 1942 г. връх Вихрен се е казвал Елтепе. Според едни тълкуватели това означавало връх на бурите. Легенда обаче твърди, че Елтепе има друг произход. В Пирин имало две войводки - Ела и Тодора. Едната владеела района на връх Тодорка, а другата дала името на Елин връх - Елтепе. Битува и друга легенда за красива езерна нимфа, ухажвана от елен. Бог Перун убил елена от ревност и заради това върхът се казва Елин връх. Допуска се и още една версия - Ел е цифрата 10, което означава, че върхът е десети в редицата от високи върхове. Най-причудливата приказка за Вихрен е, че там е имало забит метален стълб, за който Ной е завързвал лодката си. Заради това и сега планинари се шегуват, че изкачат ли Вихрен, стават половин хаджии.

2. Байкушевата мура - не забивайте монети в ствола

По пътя от Банско към хижа “Вихрен”, малко след хижа “Бъндерица”, вдясно от пътя се вижда пътечката за Байкушевата мура. Тя е най-старото иглолистно дърво в България на възраст над 1300 г. Висока е над 26 м, обиколката ѝ е 7,80 м. Кръстена е на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 г. я открива и описва по поръчение на цар Фердинанд. Тези земи тогава са в Османската империя, но е взето разрешение от Цариград за експедицията.

Бащата на Никола Вапцаров - Йонко Вапцаров, е правил биваци под вековното дърво и заради това се смята, че той е кръстник на Байкушевата мура. Фердинанд е наредил мурата да се огради и властите да се грижат за опазването ѝ.

Преди няколко години от парк “Пирин” определиха състоянието на дървото като тревожно. Много туристи забиват монети в кората и отчупват парченца за спомен.

Обикновено туристите се хващат за ръце, за да я обгърнат и да се заредят с енергия.

3. Кончетоопасни 400 м, но има въже

Ръбът Кончето е емблематичен и преминаването му се смята за високо постижение от аматьорите туристи. Истинско приключение, гарнирано с много адреналин, е по него да се стигне до Вихрен. Седловината е на около 2810 м и свързва върховете Кутело и Бански Суходол. Най-разпространеният маршрут за минаване по него е от хижа “Яворов”, откъдето преди дни премина и президентът Румен Радев, за да стигне до заслона и да подари печка.

400 м е дължината на ръба, като на места има много тесни участъци, широки едва по 50 см. Има обезопасително метално въже, но при всеки поглед встрани и надолу те обзема ужас. Пропастта е от двете страни, като от едната е почти отвесна. Въжетата са поставени през 1963 г. Преди това туристите преминавали, като възсядали ръба като кон и се придвижвали с пълзене.

4. Кабатанай-краткият път до върха

Седловината между връх Вихрен и Хвойнати връх, на 2579 м надморска височина се нарича Кабата. Оттам минава най-краткият път от хижа “Вихрен” до едноименния връх. Същото име носи и циркусът, както и езерото наблизо. Езерото Кабата е много малко и плитко и често пресъхва през лятото.

Турската дума каба означава недодялан, груб, дебел, неплодороден. Някъде седловината се среща и под името Вихренски Преслап, но то така и не успя да се наложи в редовна употреба.

5. Казанитемъгла над двата циркуса

Под връх Вихрен са двата дълбоки циркуса - Малкият и Големият Казан. Малкият е обрасъл с трева, а дъното на Големия, който е по-високо, е затрупано с камъни и почти през цялата година има сняг. Казаните се наричат така заради формата им. От тях често се издига и мъгла, наподобяваща пара, излизаща от казан с вряща вода. Оградени се от стръмни склонове. В Големия Казан има малък заслон. От него започва стената на Вихрен, ползвана често за тренировки от алпинисти. През Казаните минава пътеката от хижа “Бъндерица” към Кончето и връх Вихрен. В района на Казаните най-често могат да се видят диви кози, както и находища на еделвайс.

6. Тодоркасълзите на момата образували езера

Един от красивите върхове, който се вижда, когато се стъпи на първенеца на Пирин, е връх Тодорка. За него има поне две легенди. Смелата българка Тодорка не се предала на турските нашественици и отказвала да приеме чуждата вяра. Докато я преследвал Мурат бей, тя предпочела да умре, но да не се предаде. Така се качила на върха и скочила оттам. Друг от върховете в Пирин пък е Муратов връх.

Друга легенда разказва, че Тодорка искала да се ожени за любимия си Васил (Василаки), но баща ѝ не разрешил. Тя избягала от дома си, качила се на върха и започнала да плаче. Сълзите ѝ се стичали по склона и образували езерата Тодорини очи. Васил пък я търсил навсякъде. Стигнал до връх Василашки чукар и отчаян се хвърлил в езерото долу.

7. Джамджиеви скали - царството на еделвайса

Най-екстремният маршрут за изкачване на Вихрен е по Джамджиевия ръб. Ако за Кончето все пак се намират смелчаци, то по Джамджиевите скали са единици. Дотам се стига през Казаните. По склоновете катеренето е почти отвесно. По тях обаче расте символът на Пирин - еделвайсът.

Джамджиеви скали са наречени на името на алпиниста Атанас Джамджиев - Тасьо, който намира смъртта си там през август 1931 година. Само миг невнимание е отнел живота му. Видял красив еделвайс, това го разконцентрирало и полетял надолу.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

"Ди Велт": Защо трябва да посетите България сега?

Вторият по големина град в България – Пловдив, е Европейска столица на културата за 2019 г. Дори и само този единствен град предлага много на посетителите си, но има още много причини да пътувате до балканската държава, пише Кристофер Неринг в статия за германския национален ежедневник Die Welt. Авторът живее повече от две години в страната ни с

На море в България: От Бяла до Варна - кристално море и плажове, докъдето стига погледът

Кара дере има 4-километрова ивица. Привлича най-вече младите любители на дивото къмпингуване Огромните плажни ивици на Кара дере, край Бяла, Шкорпиловци и Камчия, там, където буйните води на реката се вливат в морето, всяка година привличат хиляди туристи. Най-южната част на варненското Черноморие - Кара дере

7 легенди по пътя за Вихрен

Пирин e най-сложната за преход планина у нас, а връх Вихрен, въпреки че е вторият по височина - 2914 м, се смята за най-трудния за изкачване. За 3 км денивелацията му е 1000 м. Това обаче не отказва хилядите туристи, които всяко лято поемат рано от хижа “Вихрен”, за да стигнат за около 3 часа до върха. Има няколко маршрута.

Да застраховаш 70 000 души под ръба на Черни връх - мъртвата точка на Румяна Босева

„Трудно ми е да опиша един свой ден. Понякога направо ми се губи. Помня времето, в което си взимам кафето и сядам на бюрото и после помня как се размазвам вкъщи…“ Румяна Босева е изпълнителен директор и представлява една от най-големите компании за риск мениджмънт в света. Нейният офис отговаря за застраховките на повече от 70 000 души

В „Марина Кейп” работата е песен

Горещо е, слънцето грее, небето е синьо, а в социалните мрежи валят снимки от не по-малко сини морета, острови, планински върхове и екзотични дестинации. Мотивацията и производителността спадат обратно пропорционално на нарастващите температурни градуси навън и на броя колеги, излезли в отпуск. Искаш да си починеш,

Септември ни посреща с почивни дни, комплекси пускат промо пакети за празниците

Направете сега своята резервация в Парк и СПА хотел Марково, за да се възползвате от отстъпки при ранни записвания Наближава един от най-светлите български празници – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ден, който е пряко доказателство за национална гордост и традиция. Ден, в който хора от всички краища на страната се обединяват,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Райското кътче "Афродита" - Димитровград

От древни времена името на най-красивата богиня - Афродита е било символ на плодородие, изобилие, и благодат. Всичко това ви очаква в хотелски комплекс "Афродита" в Димитровград, България. Разположен на уникално място сред зеленината на просторния парк „Вапцаров”, на входа на града, хотелът се превърна в изключително популярна дестинация,

Не пуснали Деси Бакърджиева в най-стария манастир "Св. Сава"

Докато разглеждала светите места в Йерусалим, спазвала традицията и носела кърпа на главата си Да посетиш Йерусалим и земите, по които някога е ходил Исус Христос, е мечта на милиони християни по целия свят, включително и на актрисата Деси Бакърджиева. Преди няколко месеца тя посети Израел с дъщеря си Анна Мария.

В Порто всички пътища водят нагоре

Ако всички пътища водят към Рим, то в Порто всички улици водят... нагоре. В това се убедих лично в началото на лятото, когато прекарах повече от седмица в северната столица на Португалия заради провеждащия се там финален турнир на Лигата на нациите - първо издание на новосъздадено от УЕФА състезание за европейски национални отбори.

Деца и възрастни – всеки със своя рай

Подарете си една незабравима ваканция на брега на морето. Обградете се със спокойствието и комфорта, които заслужавате, и отнесете с вас спомена за едно незабравимо лято. Ваканционен комплекс „Марина Кейп” е мястото, в което ще се влюбите от пръв поглед! Намира се на брега на Ахелой. Има собствен залив,

Приключения в изумрудена Сардиния

Приключения на италианския остров Сардиния, архипелага Мадалена, залива Аранчи, завършили със спасителна операция на пожарната заради несъществуващ реално черен път, отбелязан на приложенията Гугъл, към красивия плаж Кала Луна. Видео: Слави

Е3 в България: връх Ком - началото на пътя

Ком-Емине е легенда. Най-елитният планински маршрут в България. Финал на трансевропейския пешеходен маршрут Е3. Мечтата на всеки планинар. Обаче е малко дълго. И сложно. Защото линейно е 21 дни. Първо, трябва да можеш да ходиш 21 дни без прекъсване. Второ, трябва да ги имаш тия 21 дни. Аз не съм във физическа форма да вървя толкова без почивка.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber