7 легенди по пътя за Вихрен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7621720 7 легенди по пътя за Вихрен 7 легенди по пътя за Вихрен www.24chasa.bg
7 легенди по  пътя за Вихрен

Пирин e най-сложната за преход планина у нас, а връх Вихрен, въпреки че е вторият по височина - 2914 м, се смята за най-трудния за изкачване. За 3 км денивелацията му е 1000 м. Това обаче не отказва хилядите туристи, които всяко лято поемат рано от хижа “Вихрен”, за да стигнат за около 3 часа до върха.

Има няколко маршрута. Най-лесният е през седловината Кабата, а опитни туристи избират през Казаните. Има и вариант да се стигне през Кончето или пък по най-екстремния - Джамджиевия ръб, но маршрутите там са наистина за много добре тренирани и екипирани. Дори и по Царския път вървенето не е лесно, на места наклонът е 45 градуса, а камъните под краката се ронят. Усилието обаче си заслужава, защото гледката от Вихрен е неописуема. Понякога на върха се струпват големи групи хора едновременно, става пренаселено и дори се образува опашка за снимки. Не липсват и ентусиасти, които избират да пренощуват на Вихрен под звездите. По пътя към върха се минава и през много интересни места, за които има любопитни легенди.

1. Вихрен - мраморният стол на бог Перун

Според легенда на върха е бил мраморният трон на върховния бог на славяните, господаря на бурите и гръмотевиците Перун. Всъщност едно от старите имена на планината е било Перун. За траките пък е била Орбелус - белоснежната планина.

До 1942 г. връх Вихрен се е казвал Елтепе. Според едни тълкуватели това означавало връх на бурите. Легенда обаче твърди, че Елтепе има друг произход. В Пирин имало две войводки - Ела и Тодора. Едната владеела района на връх Тодорка, а другата дала името на Елин връх - Елтепе. Битува и друга легенда за красива езерна нимфа, ухажвана от елен. Бог Перун убил елена от ревност и заради това върхът се казва Елин връх. Допуска се и още една версия - Ел е цифрата 10, което означава, че върхът е десети в редицата от високи върхове. Най-причудливата приказка за Вихрен е, че там е имало забит метален стълб, за който Ной е завързвал лодката си. Заради това и сега планинари се шегуват, че изкачат ли Вихрен, стават половин хаджии.

2. Байкушевата мура - не забивайте монети в ствола

По пътя от Банско към хижа “Вихрен”, малко след хижа “Бъндерица”, вдясно от пътя се вижда пътечката за Байкушевата мура. Тя е най-старото иглолистно дърво в България на възраст над 1300 г. Висока е над 26 м, обиколката ѝ е 7,80 м. Кръстена е на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 г. я открива и описва по поръчение на цар Фердинанд. Тези земи тогава са в Османската империя, но е взето разрешение от Цариград за експедицията.

Бащата на Никола Вапцаров - Йонко Вапцаров, е правил биваци под вековното дърво и заради това се смята, че той е кръстник на Байкушевата мура. Фердинанд е наредил мурата да се огради и властите да се грижат за опазването ѝ.

Преди няколко години от парк “Пирин” определиха състоянието на дървото като тревожно. Много туристи забиват монети в кората и отчупват парченца за спомен.

Обикновено туристите се хващат за ръце, за да я обгърнат и да се заредят с енергия.

3. Кончетоопасни 400 м, но има въже

Ръбът Кончето е емблематичен и преминаването му се смята за високо постижение от аматьорите туристи. Истинско приключение, гарнирано с много адреналин, е по него да се стигне до Вихрен. Седловината е на около 2810 м и свързва върховете Кутело и Бански Суходол. Най-разпространеният маршрут за минаване по него е от хижа “Яворов”, откъдето преди дни премина и президентът Румен Радев, за да стигне до заслона и да подари печка.

400 м е дължината на ръба, като на места има много тесни участъци, широки едва по 50 см. Има обезопасително метално въже, но при всеки поглед встрани и надолу те обзема ужас. Пропастта е от двете страни, като от едната е почти отвесна. Въжетата са поставени през 1963 г. Преди това туристите преминавали, като възсядали ръба като кон и се придвижвали с пълзене.

4. Кабатанай-краткият път до върха

Седловината между връх Вихрен и Хвойнати връх, на 2579 м надморска височина се нарича Кабата. Оттам минава най-краткият път от хижа “Вихрен” до едноименния връх. Същото име носи и циркусът, както и езерото наблизо. Езерото Кабата е много малко и плитко и често пресъхва през лятото.

Турската дума каба означава недодялан, груб, дебел, неплодороден. Някъде седловината се среща и под името Вихренски Преслап, но то така и не успя да се наложи в редовна употреба.

5. Казанитемъгла над двата циркуса

Под връх Вихрен са двата дълбоки циркуса - Малкият и Големият Казан. Малкият е обрасъл с трева, а дъното на Големия, който е по-високо, е затрупано с камъни и почти през цялата година има сняг. Казаните се наричат така заради формата им. От тях често се издига и мъгла, наподобяваща пара, излизаща от казан с вряща вода. Оградени се от стръмни склонове. В Големия Казан има малък заслон. От него започва стената на Вихрен, ползвана често за тренировки от алпинисти. През Казаните минава пътеката от хижа “Бъндерица” към Кончето и връх Вихрен. В района на Казаните най-често могат да се видят диви кози, както и находища на еделвайс.

6. Тодоркасълзите на момата образували езера

Един от красивите върхове, който се вижда, когато се стъпи на първенеца на Пирин, е връх Тодорка. За него има поне две легенди. Смелата българка Тодорка не се предала на турските нашественици и отказвала да приеме чуждата вяра. Докато я преследвал Мурат бей, тя предпочела да умре, но да не се предаде. Така се качила на върха и скочила оттам. Друг от върховете в Пирин пък е Муратов връх.

Друга легенда разказва, че Тодорка искала да се ожени за любимия си Васил (Василаки), но баща ѝ не разрешил. Тя избягала от дома си, качила се на върха и започнала да плаче. Сълзите ѝ се стичали по склона и образували езерата Тодорини очи. Васил пък я търсил навсякъде. Стигнал до връх Василашки чукар и отчаян се хвърлил в езерото долу.

7. Джамджиеви скали - царството на еделвайса

Най-екстремният маршрут за изкачване на Вихрен е по Джамджиевия ръб. Ако за Кончето все пак се намират смелчаци, то по Джамджиевите скали са единици. Дотам се стига през Казаните. По склоновете катеренето е почти отвесно. По тях обаче расте символът на Пирин - еделвайсът.

Джамджиеви скали са наречени на името на алпиниста Атанас Джамджиев - Тасьо, който намира смъртта си там през август 1931 година. Само миг невнимание е отнел живота му. Видял красив еделвайс, това го разконцентрирало и полетял надолу.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

Ако сте от хората, на които планината им е в сърцето и за вас идеалната почивка е в някой планински курорт, удобно излегнати на шезлонг край топлия хотелски басейн, вижте нашата класация и си изберете любимия курорт и хотел за СПА почивка на планина. Вижте ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации за планинска СПА почивка на ниска цена. #5

Комодските варани са любим обект на фотографите

На Флорес комодските варани са като домашни любимци

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие

От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван

За месец актрисата Даяна Олегова и компания видяха многото лица на държавите от съюза Да посетиш остров в Дания, който е изцяло енергийно независим, да се потопиш в цветовете на гейпарад във Финландия редом до жена свещеник, да вземеш интервю от един от преговарящите за шенгенското споразумение, да полетиш с кайтсърф над френското крайбрежие и да

Припят всява ужас 33 години по-късно.
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Чернобил е призрак, който не си тръгва от теб

Железните правила на радиацията: крачиш бързо, не се застояваш на едно място и не докосваш нищо Толкова е тихо, че чувам учестеното си дишане. Тягостната обстановка се разсича единствено от пищенето на дозиметрите, които допълнително те влудяват. Няма жив човек, а единствените “лица” наоколо са изоставените сгради

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Започнаха резервациите за СПА почивки за Коледа и Нова година край Пловдив

Започнаха резервациите за СПА почивки за Коледа и Нова година край Пловдив

Раят на уелнеса, Парк и СПА хотел "Марково", с неустоими предложения за декемврийските празници Все повече се усеща как лятото си заминава. Този факт би натъжил мнозина, но отминаващото лято отстъпва място на красивата есен, която винаги е изпълнена с чувството за уют. Точно есента е времето, в което започваме да мислим за пухкавата зима и

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

Мащабни проекти превръщат курорта в целогодишна дестинация Пампорово стартира сезона със значителни инвестиции, нови и атрактивни проекти, които да дадат голямо разнообразие и избор, с основната цел да обогатят престоя на всеки турист не само в ски зоната, но и извън нея. След приключване на активния летен сезон

Обелиск отбелязва  географския  център на Азия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Тува първа обявява война на Хитлер, 11 часа преди Англия

Дивна природа и шамани в любимата на Путин република Тува? Къде по дяволите е това? Така биха попитали мнозина, включително и руснаци, за които тази република – част от Руската федерация, е тера инкогнита. Но откакто Владимир Путин започна редовно да бяга в Тува през отпуската си и за рождените си дни

Нови информационни табели ще има на 5 места по най-големия пешеходен път у нас

"Джи Пи Груп" връща блясъка на европейски пешеходен път, пресичащ 5 наши планини

Ще работят по проекта с Българския туристически съюз   Е4 тръгва от Португалия, минава през България и стига до Кипър Mинавали ли сте скоро по европейско трасе Е4? Не, това не е магистрала, а европейски пешеходен път за дълги разстояния. Тръгва от нaй-зaпaднaтa чacт нa Пopтyгaлия, пpeминaвa пpeз Иcпaния, Фpaнция, Чexия, Унгapия, Cъpбия

5 места в Пирин, които си заслужава да посетите

5 места в Пирин, които си заслужава да посетите

Пирин е една от най-красивите българския планини. В района има много забележителности, които ежегодно привличат множество български, а дори и чуждестранни туристи. В тази статия сме подбрали 5 места в Пирин, които си заслужава да включите във вашия списък с дестинации. Вижте кои са те: 1. Банско - ски и традиционни ястия Банско е не само

Най-популярният хълм на Истанбул носи  името на френски поет

Най-популярният хълм на Истанбул носи името на френски поет

“Градът на седемте хълма (тепета)”! Не, не става дума за Пловдив или за Рим, а за Истанбул. Така определят многобройните исторически хроники града край Босфора. Според географите наименованието характеризира хълмистия релеф на стария Истанбул, приемник на Константинопол, древната столица на Източната римска империя (Византия).

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber