Петър Папакочев снима целия български елит в миналото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7619086 Петър Папакочев снима целия български елит в миналото Петър Папакочев снима целия български елит в миналото www.24chasa.bg
Петър Папакочев в средата на 30-те години на миналия век

Емил Димитров, Татяна Лолова и Георги Калоянчев са сред личностите, редили се на опашка пред фотоателието му

Един от хората, оставили най-дълбока следа в българската художествена фотография, е Петър Папакочев. При него след 1947 година са се снимали големите звезди на българската и съветската сцена, а архивът му от предходния период изгаря в пламъците на бомбардировките над София през 1944 г. Сред личностите, които са се редели на опашка пред неговото фотоателие, са Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Татяна Лолова, Петко Стайнов, Райна Кабаиванска, Георги Аспарухов - Гунди, Васил Михайлов, малката още Силви Вартан и много други. Става известен като голям майстор и е сравняван от българската критика със световно, известния портретен фотограф Юсуф Карш, който снима някои от най-големите личности от миналото като Ърнест Хемингуей, Алберт Айнщайн и Уинстън Чърчил.

Петър Папакочев е

едва на 13 години,

когато емигрира

заедно със семейството си от Битоля в София. Още като съвсем малък помага във фото студиото на своя чичо Янаки Папакочев. Щом идва в София, трябва да се хване някъде на работа, защото баща му често пътува на гурбет в далечни страни като САЩ и Австралия. Така 15-годишният Петър попада в ателието на Дражко Дацов. То се е намирало във вътрешния двор на днешния НАТФИЗ. Дацов още на третия месец оставя на младежа да върти ателието сам, докато той изкарва по-голямата част от годината във вилата си в Чамкория, днешен Боровец. 

Дражко Дацов е вуйчо на две момчета, които често ходят в студиото при Папакочев. Единият се казва Петко, другият Георги, а двамата носят фамилията Бочарови. “Това Петко Бочаров го описа в цяла глава в една от книгите със своите спомени. До края на живота си Петко и баща ми бяха не само приятели, но и хора, които имаха какво да си кажат и бяха на Пешо и Петко”, разказва синът на Петър Папакочев - журналистът Георги Папакочев. 

След като успява да натрупа опит, младият фотограф решава да създаде свое ателие. Намира подходящо място на ул. “Леге” 29 в сграда, която се е намирала на мястото, където в момента стоят гвардейците пред президентството. Всичко се развива добре до момента, в който през януари 1944 г. не пада бомба точно върху сградата. Целият архив и апаратура изгарят. По това време Петър Папакочев е мобилизиран на фронта с щаба на Първа българска армия като фотограф. “Задачата му е била да документира лобните места, където са загинали български войници и където е имало тежки сражения. Всички негови военни фотографии обаче са изчезнали безследно”, казва Георги Папакочев. Баща му се завръща от войната с няколко чувала непроявени филми, но военните конфискуват всичко под претекст, че са държавна собственост и обект на военна тайна. “Спуках се да търся тези филми във военния архив, пуснах връзки и във великотърновския архив, но уви”, добавя Георги Папакочев, който продължава да издирва военните кадри на баща си. 

След демобилизирането си именитият фотограф отваря ателие на столичната ул. “Борис I” през 1947 г. Именно там отново започва да се вие опашката от много известни личности, които искат да си направят портрет във “Фото Папакочев”. Големи музиканти, като цигуларите Давид и Игор Ойстрах също се снимат там, когато посещават България. През 1957 г. фотото се мести на ул. “Бачо Киро”, а мястото става емблематично за София и дори

близката трамвайна

спирка е наричана от

столичани

“Фото Папакочев”

Днес на мястото може да се види паметна плоча в чест на портретния фотограф, а в столичния квартал “Манастирски ливади” има и улица, която носи името на Петър Папакочев. 

“Обикновено си уговаряха час по телефона, защото никой не можеше да каже колко дълго ще продължи една фотосесия”, спомня си Георги Папакочев. Магията е в осветлението, а “построяването” му често отнема доста време. Освен това Папакочев съзнателно се опитвал да предразполага своите модели към най-добрата снимка. Говорил дълго с тях, за да ги накара да са максимално естествени пред обектива. “Често майка ми го викаше за обяд, а той, увлечен в студиото, дълго и широко разговаряше със своя модел”, разказва Георги Папакочев.

Един от редовните посетители в ателието е Емил Димитров. По това време той е млада изгряла звезда на българската музикална сцена. Всички столични момичета полудяват по него, а един от портретите, които Папакочев му прави, става обложка на първата му дългосвиреща плоча. Бащата на Димитров - илюзионистът Факира Мити и Петър Папакочев са близки приятели и често се събират по семейно. Сред честите гости в студиото е и Мистер Сенко. “С баща ми понякога правеха “магарии” заедно. Сенко, като го канеха на официални приеми, накрая заставаше на изхода и раздаваше на всички часовниците и документите, които е успял да им задигне”, смее се Георги Папакочев.

Журналистът си спомня как двамата веднъж му погаждат номер, на който се смее и до днес. Папакочев и Мистер Сенко викат младия тогава Георги в ателието, настаняват го пред малка стъклена масичка и оставят една цигара на нея. Двамата застават от двете страни на масичката и само с поставяне на ръка над цигарата тя започва да се движи. Премества се ту влято, ту вдясно. “Проверих да не е вързана с нещо и в един момент баща ми се издаде. Духаха цигарата с уста напред-назад. Елементарен трик, но ме направиха разноглед”, смее се Георги Папакочев. 

Всички циркови и вариететни артисти минават през фотоателието на Папакочев, понеже те имат нужда от хубави снимки за плакатите по време на гастролите си в България и чужбина. Обикновеният столичанин също е посещава ателието, като често поводът е сватба. В събота и неделя пред ателието на ул. “Бачо Киро” няколко двойки младоженци се редят, за да запечатат паметния ден.

“Студиото не беше голямо и вътре се събираха най-много четирима души. Правеше им максимум по три-четири пози. Малко, ама тази снимка стоеше цял живот над леглото на тези хора, а днес снимат с цифров фотоапарат хиляди снимки и те стоят на флашка”, казва Георги Папакочев и добавя, че баща му избягвал да снима малки деца, защото много трудни за снимане, но въпреки това един от най-впечатляващите негови портрети е на малката Силви Вартан. При него ходят и всички от висшето духовенство и въпреки че не е долюбван от комунистическата власт, редовни посетители са високопоставени държавни фигури. “Идваха полковници, накичени целите с медалите и се снимаха”, казва наследникът на майстора фотограф.

Той добавя, че създаването на фотографски портрет е силно обвързано с времето, в което живеем. Преди Втората световна война са се правели предимно семейни фотографии с идеята, че може повече да не се видят заедно. Преди 9 септември е имало и случаи на хора, които са забогатели и

отиват Папакочев да ги

снима с имането им

Тези пък, които са имали нов скъп часовник, задължително са вдигали ръка до лицето, за да се вижда придобивката. Основната идея на всеки портрет обаче е моделът да изглежда добре. Затова този, който отива да се снима, трябва да е отпочинал и да се погрижи за външния си вид, а дали моделът трябва да се усмихва зависи от внушението, което се търси. “Ако се прави снимка на артистичен или научен натюрел, замисленото изражение може да е много по-подходящо от усмивката”, добавя Георги Папакочев. 

Въпреки че е избрал журналистическата професия, той е наследил страстта към фотографията и винаги излиза навън с фотоапарат. За разлика от баща си не снима портрети, а предимно улични фотографии. Полага и много грижи за архива на Папакочев и през юни издава книгата албум за баща си с 300 иконични фотографии, а изданието почти напълно се изчерпва, преди да се появи в книжарниците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Юлиан Вергов по време на снимките в с. Долен

Юлиан Вергов: Патешкото месо е много лесно за приготвяне, не знаех, че с него се правят и десерти

Юлиан Вергов влиза в една по-нестандартна роля в интернет сериала "Фермата Пенелопе". Неговият герой се казва Дони - мъж, който се връща на село, носейки в дървено сандъче истинско съкровище - 3 неизмътени яйца. От тях ще се излюпят бели пекински патици. Всъщност марката PENELOPE и нейните качествени продукти от патешко месо вдъхновяват цялата

1 223 000 зрители избраха старта на „Гласът на България“ в неделя по bTV

1 223 000 зрители избраха старта на „Гласът на България“ в неделя по bTV

С феноменални изпълнения, първи блок бутон и ожесточена конкуренция между Михаела Филева, Камелия, Графа и Иван Лечев започна седмият сезон на „Гласът на България“ по bTV в неделя вечер. По данни на ГАРБ 1 223 000 зрители (All, 4+) са гледали първия епизод на най-успешното музикално риалити у нас, което през този сезон представя „новата вълна“ от

Най-новата продукция "Един за друг" предизвика интереса на над 2 млн. зрители по NOVA

Най-новата продукция "Един за друг" предизвика интереса на над 2 млн. зрители по NOVA

Тази пролет NOVA продължава традицията да предлага на зрителите и да утвърждава иновативни телевизионни продукции. Пролетният телевизионен сезон стартира успешно за NOVA тази събота с най-новия развлекателен формат в българския телевизионен ефир. „Един за друг“ ще подложи на изпитание взаимоотношенията на 12 двойки и ще им даде шанс да докажат

Британците предпочитат сиви стени

Британците предпочитат сиви стени

Предпочитаният цвят за боядисване на стените на холовете и спалните в домовете на британците е сивото, пише в. "Дейли мейл". По този повод изданието изтъква, че "Петдесет нюанса сиво" се оказа не само световен бестселър сред книгите и филмите, а и в предпочитанията на поданиците на Нейно Величество във вътрешната декорация на дома

Най-големия празник на виното организира "Вила Ямбол"

Най-големия празник на виното организира "Вила Ямбол"

Избата представи резервите си от серията Kabile Най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“, представи три нови резерви и отчете отлична реколта вина. Това стана на Празника на виното, който винарната организира за пета поредна година с подкрепата на Община Ямбол. Селекцията Kabile Reserve включва три едносортови вина – мерло

СНИМКА: Pixabay

Пукнатините поддържат старите картини стабилни

Пукнатините по старите картини като "Мона Лиза" може да са дразнещи, но ги поддържат стабилни през вековете, съобщи в. "Дейли мейл". Мрежата от пукнатини позволява повърхността да се разширява и свива, без боята да се лющи. Това предотвратява бъдещо влошаване на състоянието на картината. Екип от Полската академия на науките

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Юлиан Вергов СНИМКА: Архив

Юлиан Вергов влиза в "Капките" тази вечер

Актьорът Юлиан Вергов влиза в "Като две капки вода". Той няма да е сред участниците, а ще е в журито на шоуто и ще оценява изпълненията. "Винаги съм харесвал предаването", сподели Вергов в ефира на Нова тв. Осмият сезон на предаването тръгва тази вечер в 20 ч. В шоуто ще участват Димитър Маринов - актьорът

Ненчо Балабанов в кадър от филма

Българският филм “Немезис” с премиера в Лондон

Българският филм “Немезис”, в който участват Ненчо Балабанов, Йоанна Драгнева, Мирослав Димитров и др. ще има премиера в Лондон на 28 март. Лентата е смесица от жанрове - екшън, драма, хумор. В нея се показва организираната престъпност и връзките с властта. Това е първият български филм, който ще се излъчи в кино “Оден” в Лондон

Метъл вокалист и „Мис тяло“ се борят за златни престилки с гурме ястия в MasterChef

Метъл вокалист и „Мис тяло“ се борят за златни престилки с гурме ястия в MasterChef

Гледайте в понеделник от 21:00 часа по bTV В понеделник от 21:00 часа по bTV Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще посрещнат новите претенденти за титлата MasterChef на България и голямата награда от 100 000 лева. В шестия сезон на любимото кулинарно шоу пред хоби-готвачите стои ново предизвикателство – да впечатлят журито

От туристическите агенции съобщиха, че рекорден брой тъщи и свекърви са получили подарък екскурзия в Китай.

Вицове за китайци

Седи си един човек в кръчмата и по едно време влиза китаец и сяда до него.След няколко минути мъжът го пита: - Знаеш ли карате, кунгфу, разни такива? Китаецът го погледнал и рекъл: - Е, добре, защо ме питаш? Защото съм китаец ли? - Не бе, защото ми пиеш от бирата! ***** В Китай най-честото оправдание при хващане в изневяра е: - Мислех, че си ти

Явор Бахаров в кадър от сериала
СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Над 1 108 000 гледаха сериала “Съни бийч” на старта му по Би Ти Ви

1 108 100 зрители гледаха новия сериал на Би Ти Ви на старта му. 38,6% от всички пред екрана от 20 ч в петък проследиха как започва лятото за четиримата сезонни работници в голям хотел на Слънчев бряг, показват данните на ГАРБ. В главните роли в комедията са Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Иво Аръков, Евелин Костова и Лидия Инджова

Кристина и Йордан Кадри: Нова тв

Влюбени от Пазарджик избраха тролей пред лимузина за сватбата си

Йордан и Кристина от Пазарджик днес ще станат семейство. Те избират датата с петте двойки, за да се оженят, както и нестандартен превоз. За сватбения си ден - вместо с лимузина, те ще стигнат до ритуалната зала със специален сватбен тролей, предава Нова тв. „Това е най-важният ден в живота ни. Идеята дойде след дискусия с какво ще се придвижваме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber