На море в България: Там където Балканът влиза във водата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7610127 На море в България: Там където Балканът влиза във водата На море в България: Там където Балканът влиза във водата www.24chasa.bg
Фарът на нос Емине - там, където Стара планина влиза в Черно море. СНИМКА: Иван Михалев

На юг от Емине - златисти плажове, кристална вода, древна история и винени турове

Златисти плажове с кристално море, спа с кал и луга, древна история, съчетана с лукса на модерните летни курорти, предлага маршрутът от Нос Емине до Поморие.

На Емине Стара планина потъва в морето - това е най-източната точка на планината, която условно разделя Северното от Южното Черноморие. Мястото е изключително и заслужава да се види, защото носи особена величественост, а и е едно от най-девствените кътчета по Черноморието.

Самият нос представлява голяма, почти отвесна скала, а в морето около носа има стотици подводни скали, чиито върхове стърчат над водата. Тук има действащ фар, изграден върху основите на средновековна крепост, и останки от манастир, от който днес може да се види църквата “Св. Никола”. Носът е обявен за природна забележителност през 1976 г.

Тук завършва европейският

пешеходен маршрут Е-З,

който свързва

Атлантическия океан

и Черно море

Българската част от машрута е по-популярнa като Ком - Емине.

На 2 км северозападно от носа се намира малкото селце Емона, в което има не повече от двайсетина местни жители. Заради девствената природа обаче през лятото компания им правят виладжии от столицата. Мястото е труднодостъпно, а пътуването по черен път си е изпитание. Това обаче се компенсира от

уникалния плаж между

Емине и защитената

местност Иракли,

която се намира на 7 км северно от селото. Дългата повече от 3 км ивица е от ситен мек пясък, без камъни, а морето е кристалночисто. Там, където в него се влива река Вая, започва къмпингарската част. Който веднъж е стъпил на Иракли, знае, че това е един от най-впечатляващите плажове с най-чистата вода по родното крайбрежие. Иракли е със статут на защитена местност, понеже се срещат редки и застрашени растителни видове като пясъчна лилия и млечка, а някои от растенията са вписани в Червената книга на България.

С всеки километър на юг девствената природа отстъпва на лукса на големите хотелски комплекси. Първият е Елените, където можете да събирате тен на дълга почти километър плажна ивица.

Следва Свети Влас - едно от градчетата по Българското Черноморие с най-добра локация.

Само на 7 км от Свети Влас, в посока Бургас, се намира най-големият морски курорт Слънчев бряг. Това е

меката на нощните

забавления,

място, където купонът не свършва. Но комплексът има и по-тиха зона на втора линия, предпочитана от семейства с деца. Над 200 са хотелите, в които може да се отседне според бюджета и предпочитанията. Преобладават тризвездните и четиризвездните комплекси, но има и 5-звездни хотели, които предлагат от пиле мляко за гостите. Плажовете в Слънчев бряг са широки и удобни, пясъкът е мек и топъл, а на места все още са запазени доста пясъчни дюни, които напомнят за времето, когато основната атракция в курорта е била разходка с камили из дюните.

За първи път това лято ивиците са осветени и през нощта, така че нощното къпане и романтичните разходки край морето в малките часове на денонощието не са проблем. Стопаните на плажните ивици предлагат многообразни водни атракции, а в района между Слънчев бряг и Равда има два аквапарка. Прекрасен е и южният плаж в Несебър, характерен със ситния си златист пясък. Този плаж е много посещаван, тъй като ивицата е широка и има място за всички - свободната от чадъри и шезлонги зона е достатъчна, за да не се чувствате сбутани в някой ъгъл.

След като разгледате колкото може повече от забележителностите, направете си вечерна разходка с корабче из Несебърския залив. Гледката ще ви остави без дъх. И поемете към следващата точка от маршрута -

Поморие - винения

рай на юга

Интересът към отглеждането на грозде и към винарството е от древни времена. Заради въздушните течения около 80% от дните в региона са слънчеви, откъдето идват високата захарност на гроздето и уникалния му вкус.

Тук се произвеждат едни от най-качествените бели вина, ракии, фини брендита и ликьори. Около Поморие има десетки винарни, които предлагат винени турове за туристите. Край града се намира и един от най-големите винзаводи. Всяка година морската община организира винени фестивали, на които майстори разкриват тънкостите в занаята, а туристите опитват отбрани сортове.

Старото име на градчето е Анхиало, а в гръцката махала и днес все още може да се чуе гръцка реч. Там се намира и малката църква “Св. Преображение Господне”, в която точно под олтара блика изворче с лековита вода. В Поморие е и мъжкият манастир “Св. Георги”, който се превръща в център на тържествата на града на 6 май.

Поморие е с най-много

слънчеви дни през

годината и най-дългата

плажна ивица

Особено характерно е бавното изстиване на морската вода.

Освен с хубаво вино и просторни плажове регионът е известен и като център на балнеотуризма заради близостта си до соленото Поморийско езеро. То е отделено от морето с пясъчна коса и изкуствена дига. В града има няколко санаториума и хотелски комплекси, в които се правят процедури с кал и луга.

Над Поморийското езеро преминава пътят на птиците Виа понтика, което обуславя голямото разнообразие от пернати - общо 269 вида гнездещи, зимуващи и мигриращи. Поморие се гордее и с първия музей на солта в Източна Европа, включен е в 100-те национални туристически обекта.

Интересна е и единствената на Балканите антична куполна гробница от II-III в. пр.Хр., която съчетава римската строителна техника с тракийската традиция. Тя се намира западно от Поморие, близо до пътя Поморие - Бургас. Смята се, че е служила за мавзолей на богата анхиалска фамилия. Посетителите попадат в дълъг 22-метров коридор и кръгла камера, висока 6 метра. Гробницата е от камък и тухли, сводът е полуцилиндричен, а в центъра има масивна куха колона, която се разширява нагоре и се слива с външната стена. От вътрешната стена на кухата колона е имало вита каменна стълба, която е отвеждала на повърхността на могилата. Архитектурата и градежът на античната гробница край Поморие впечатляват с перфектното си изпълнение. Архитекти от цял свят се опитват да разгадаят тайната на гъбообразния ѝ купол.

Несебър привлича с древните си църкви

Кажем ли Несебър, едно е сигурно - древна история струи от всяко кътче на града, възникнал преди 3200 г. Старият град е под егидата на ЮНЕСКО заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи. Градът е включен в сайт за пътешествия към ЮНЕСКО, разработен съвместно с “Нешънъл Джиографик”.

Древният град попада в група с 34 дестинации от 19 държави на Европейския съюз, за които се препоръчва да бъдат посетени. Сайтът беше пуснат миналата година и насърчава хората да пътуват “различно и по-задълбочено”.

За да усетите атмосферата на Несебър,

минете пеша по провлака

и през крепостните стени

влезте в Стария град

с тесните калдъръмени улички. По пътя ще разгледате отблизо Вятърната мелница - един от символите на града.

Тя е копие на оригиналната, разрушена от земетресение и страшна буря през 1929 г. Минавайки по провлака към Стария град, отделете няколко минутки за рибното пазарче. Местни рибари ще ви предложат пресен улов, а рибните ресторантчета, разположени в преддверието на Стария град, изкушават с морски дарове.

Шестте старинни църкви, между които най-посещаваната е “Св. Стефан”, позната като новата митрополия, и Археологическият музей са туристическите обекти, които задължително трябва да се видят.

Музеят е непосредствено зад крепостните стени на града, а експозицията “Несебър през вековете” пренася хилядолетия назад във времето, когато на полуострова възниква тракийското селище Месамбрия. За улеснение са изградени информационен киоск и система “Гайд порт” (мобилен екскурзовод) с информация на 6 езика.

Ако пък не искате да губите и минутка от ценното време за плаж, но си падате по история, възползвайте се от интерактивно мобилно приложение, което предлага виртуални разходки из старинните църкви на Несебър. Благодарение на приложението обектите “оживяват” в 3D визуализация и се създава усещане, че ги разглеждате отвътре.

Не пропускайте да влезете в действащия храм “Успение на Св. Богородица”, в който се съхранява

чудотворна икона,

известна като

Черната Богородица

Според една от легендите преди много години иконата била притежание на монахиня, която се преселила в Несебър.

Когато тя се споминала, градската управа прибрала вещите ѝ, включително и иконата, в съндък и го запечатала.

Един ден обаче хора забелязали икона между клоните на дървета там, където по-късно е построена църквата “Успение Богородично”. Някой се сетил, че тя много прилича на иконата, с която монахинята не се разделяла. Тогава проверили съндъка с вещите ѝ - той си бил запечатан, но когато го отворили, ахнали - иконата на Богородица не била вътре...

Свети Влас

До 300 лодки акостират на марината

Свети Влас е сгушено между морето и южните склонове на Стара планина, с уникален климат и архитектура, наподобяваща възрожденски манастирски стил.

Градчето се намира на 10 км от Несебър, плажните ивици са със златист и ситен пясък, а заради съчетанието на свеж планински въздух и море години наред край Св. Влас се е намирал санаториум за лечение на белодробни заболявания.

В града има спортно-рекреационен парк, в който съвсем скоро със средства на община Несебър ще бъде изграден стадион по стандартите на ФИФА и УЕФА.

Курортната визия на Свети Влас се подсилва от яхтеното пристанище “Марина Диневи”, на което акостират лодки от цял свят. То е с внушителния капацитет за 300 плавателни съда и всичко необходимо за експлоатацията и поддръжката на яхтите.

Открита през 2007 г., марината се превръща в една от емблемите на родното Черноморие, притегателно място за авантюристите, влюбени в морския живот, и дестинация за луксозни забавления. Ако сте любители на изискани морски партита, това е вашето място. Колоритът и невероятната атмосфера се допълват от поредицата плажни заведения. Тук са едни от най-добрите ресторанти, бутиков 5-звезден хотел, има и казино.

Ако сте отседнали във Влас или някъде наоколо, се разходете по булеварда край яхтите и плажа. Палмите, розовите храсти и цветното нощно осветление носят усещане за романтика и приключения.

Още в проект пристанът впечатлява с новаторската си визия и печели престижната награда за инвестиции Bentlеy Award, а “библията” сред яхтените списания по цял свят Boat International нарежда България сред страните с най-добрите яхтени пристанища в света за 2008 г.

По Пътеката на радостта са наредени 33 параклиса

Днешният модерен курорт Свети Влас е едно от най-старите селища в община Несебър, основано през II век от траките и до XIV век носи името Лариса. След това взема името на свети Власий - лечител и покровител на търговците. На негово име е съществувал манастир, опожарен при пиратски набези. През 2010 г. фондация “Българска памет - братя Диневи” вдига църквата “Св. Власий” на мястото на унищожения манастир. В основите на храма са вградени мощи на свети Власий, дарени от Вселенския патриарх Вартоломей. Там може да се поклоните и пред мощи на св. Андрей Първозвани, смятан за пръв проповедник по земите на днешното Българско Черноморие.

Непременно минете и по Пътеката на радостта, която се вие по гористите склонове над Влас. Там ще попаднете на 33 каменни параклиса - всеки от тях показва епизод от живота на Христос. Малките параклиси са изградени собственоръчно от местния свещеник Петър Цанков.

Свещеникът носи камъните буквално на гръб, реди ги един върху друг без никаква замазка. За това си дело той бе удостоен с приза на “24 часа” “Достойните българи” през 2016 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Дженифър Лопес вае перфектна фигура  за филм с личен треньор, яде чиста храна

Дженифър Лопес вае перфектна фигура за филм с личен треньор, яде чиста храна

50-годишната актриса и певица Дженифър Лопес изуми феновете си с новото селфи, което публикува в профила си в инстаграм. На него се вижда, че тя е застанала пред огледалото по бански. Тялото й няма нито грам мазнина и впечатлява, въпреки възрастта й, коментира Bild.de. Коремът й е красиво очертан, а бедрата са й стегнати

Антония Петрова показа подаръка си за Свети Валентин - диамантен пръстен (Видео)

Антония Петрова показа подаръка си за Свети Валентин - диамантен пръстен (Видео)

Честит Свети Валентин! Любовта е най-силното чувство и разбира се диамантите са завинаги, особено от съпруга ми. Това написа в инстаграм Антония Петрова-Батинкова.  Мис България 2009 и съпругът й Ивайло заведоха първото си дете Благовест на ски. От там тя публикува снимки на пръстена и от пистата, както и видео с първия допир на малкия Благовест

Джъстин Бийбър без мустак СНИМКА: Личен профил в инстаграм

Джъстин Бийбър обръсна мустаците си (Снимка)

Певецът Джъстин Бийбър най-сетне обръсна мустаците си и се похвали с промяната в Инстаграм, съобщи "Билборд". Звездата, която издаде новия си албум "Changes" на 14 февруари след петгодишна пауза, документира момента на раздялата с мустачките си във видеоистория, озвучена с песента "Since U Been Gone" на Кели Кларксън и с класиката на Рей Чарлз

Снимки: Ройтерс

"Кралят на модата" пищно се открои в Ница (Снимки)

За 136-ти път беше открит традиционният карнавал в Ница, съобщи Ройтерс. Темата е „Кралят на модата“. В центъра на парада снощи бяха фигурите на модните корифеи Жан-Пол Готие, Карл Лагерфелд и Соня Рикел. Любопитни образи на пищните цветни платформи бяха и тези на президентската двойка Еманюел и Бриджит Макрон

Меган Фокс СНИМКА: Instagram/meganfox

Меган Фокс идва в София през март за новия си филм

Звездата на Холивуд Меган Фокс се очаква да пристигне в България през март. Това стана ясно, след като актрисата прие роля в трилъра "Till Death", който ще се снима в "Ню Бояна Филм Студиос" в София, съобщи Screen Daily. Продукцията разказва една история за отмъщение, в която Ема (Меган Фокс) е оставена, закопчана с белезници към мъртвия си съпруг

Филип Колбер позира за вестник “24 часа”.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Световноизвестният художник Филип Колбер откри първата си изложба у нас

Британският художник, наричан от мнозина “кръщелника на Анди Уорхол”, обиколил няколко континента със своите изложби, пристигна в София, за да покаже за първи път и у нас част от своите творби. А те са цветни, ексцентрични, еклектични. Вдъхновени са от дълбокото му познаване на историята на изкуството и от творчеството на Пикасо, Ван Дайк, Рубенс

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Новина в снимка

Китаристът на "Куин" Брайън Мей свири за оцеляла от пожарите в Австралия коала (Видео)

Китаристът на "Куин" Брайън Мей свири за оцеляла от пожарите в Австралия коала (Видео)

Съоснователят и китарист на легендарната британска група "Куин" Брайън Мей е посетил център за възстановяване на пострадали и спасени от пожарите в Австралия коали в Бризбейн, щата Куинсланд. Музикантът лично е публикувал кадри от срещата си със симпатичните създания в Инстаграм. 72-годишният Мей е известен защитник на правата на животните

Роби Уилиямс Снимка: Инстаграм/ robbiewilliams

Певецът Роби Уилямс стана татко за четвърти път (Снимка)

Британският певец Роби Уилямс и съпругата му, актрисата от САЩ Айда Фийлд, са станали родители за четвърти път, съобщи Контактмюзик. Звездната двойка е оповестила щастливата новина в Инстаграм на празника на влюбените Свети Валентин, предава БТА. Новото попълнение в семейството е момченце. Щастливите родители са избрали за сина си името Бо

Григор със загадъчно послание за Свети Валентин
(Видео)

Григор със загадъчно послание за Свети Валентин (Видео)

Григор Димитров не пропусна да поздрави феновете си за Свети Валентин. "Недостатъците ти са идеални за сърцето, на което му е писано да те обича", написа най-добрият ни тенисист към своята снимка. На другата бившият №3 в света пусна кадър от Монте Карло с мече от изкуствени рози.   Димитров участва и в специално видео на АТП по повод Деня на

Кадри: Ройтерс

Шоколадова мода представиха в Брюксел (Снимки)

Манекенки, облечени в шоколадови тоалети, преминаха по подиума в Брюксел за шоу съчетаващо майсторството на модните дизайнери и шоколатиерите, предаде Ройтерс. Сред 14-те апетитни творения, представени на годишния салон на шоколада, имаше гащеризон с парчета шоколадови венцелистчета, излизащи от тъканта

Банкси с ново произведение за Свети Валентин (Снимки)

Банкси с ново произведение за Свети Валентин (Снимки)

Британският стрийт художник Банкси нарисува ново произведение на стена в родния си гр. Бристол преди Деня на Свети Валентин с малко момиче с прашка за стрелба и пръски като от червени цветя, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Банкси, чиято идентичност е неизвестна, потвърди авторството, както обикновено го прави в инстаграм

Снимка: Личен профил на Зейнеб Маджурова във фейсбук

Зейнеб Маджурова празнува рожден ден с торта с името на дъщеря си

"Целият ми свят в едно име..." Това написа в профила си във фейсбук репортерката на "На кафе" Зейнеб Маджурова навръх рождения си ден под снимка, на която държи торта с името на дъщеричката си. В края на миналата година тя роди момиченце, което нарече Мириам. Още през бременността си красавицата спря да бъде много активна в социалните мрежи и дори

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber