Що е то дорадо и как да го уловим?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7599164 Що е то дорадо и как да го уловим? Що е то дорадо и как да го уловим? www.24chasa.bg
Що е то дорадо и как да го уловим?

Почти няма мъж, който да не е хващал въдица в ръка, а истинските фенове на риболова се множат непрекъснато. Лятото и лятната ваканция са чудесно време за това хоби. Напоследък все по-модерен стана риболовът в съседните на България държави и най-вече в Гърция, а една от най-желаните и търсени риби е дорадото.

Предлагаме ви откъс от „Българска риболовна енциклопедия – трето допълнено и преработено издание”, от който ще научите всичко за дорадото, както и подробности за тънкостите при улова му. Наслука!

Дорадо

Научно название – Coryphaena hippurus

Название на гръцки – кинегос (ловец)

Описание и особености

Дорадото има странично сплескано тяло, но най-запомнящото нещо у него е височината на главата в челото и на тила! От там към опашката тялото се стеснява и дава много стремителен силует на рибата. Гръбният плавник е дълъг, опашката и гръдните перки са сърповидни.

Без съмнение дорадото е една от най-красивите риби при спортния и любителския морски риболов изобщо. Гърбът е синьо-зелен с метален блясък. Странично тялото се прелива в невъобразимо хармонични нюанси на златисто-зеленикави цветове. Предните гръдни перки са жълти, оранжеви или син металик. Щом обаче рибата умре, тази вълшебна ярка премяна бързо помътнява и се изгубва.

Максималната дължина на дорадото е 2 метра, с тегло 40 кг. Обичайно ловените риби са по 6 – 10 кила. Видът е топлолюбив и обитава океаните и моретата в тропическите и субтропическите води. В Гърция и Турция може да се лови главно през лятото и есента, докато водата още е топла. Когато тя изстине хищникът изчезва навътре в морските простори, следвайки пасажите с дребните риби.

Ако някой е ненаситен – това именно е голямата корифена, както още наричат дорадото, а не набеденото фагри. Дорадото живее само до 4 години и почва да се размножава още към 6 – 8-месечна възраст! Затова трябва да ловува като за световно из морските дълбини, та да порасне за година-две до към метър дължина!

Видях дорадо за пръв път в Гърция. Както си ловях на плувка в пристанището – огромен силует с бясна скорост се понесе между бетонната стена и носовете на лодките. Онемях – рибата беше към метър и на слънцето се преливаше в цветовете на дъгата… Дребните риби се разхвърчаха панически и видях как звярът захапа една през средата и я погълна!

Станах, но змеят продължи да се носи покрай бетона, буквално в краката ми, за да преследва дребните риби. Тогава зърнах и подробности – стоманено сините предни плавници с яркожълта основа. Гледката беше изумителна!

Скочих да вързвам някакъв воблер, ама с треперещите ръце – къде ти... Животното преспокойно си ловуваше пред мен и докато стегна такъмите, си офейка навътре…

Стръв

Най-доброто за дорадото са летящите риби, но с тях могат да се снабдят само колегите, ловящи в открито море далеч от брега. Дорадото ги дебне около плаващи в морето туфи водорасли, под които те обичат да се крият.

Печените гръцки и турски капитани, които водят въдичари в морето, хващат летящи риби с една плаваща голяма рогозка. Тя се пуска зад лодката с въжета на няколко метра. Летящите риби отиват да се скрият в нейната сянка. Тогава рогозката се загражда с тънка мрежа и така се улавя най-добрата за Средиземно море жива стръв! За основна храна на този хищник се приемат и калмарите, които рибата търси и в дълбоките водни пластове.

В Средиземно море следващият доказан деликатес са малките до 40 см заргани. Може да се опита и на други видове живи риби, като кефалчета и спарита, но те не са така привлекателни за кинегоса. Истината е, че дорадото рядко ще атакува мъртва рибка, но на някаква жива и сребриста все пак може да се нахвърли.

Зарганчетата и летящите риби се закачат с особен такъм от две куки – едната зад гръбната перка към опашката, а другата на гърба отпред. Куките трябва да са от № 1/0 до 4/0.

Такъми и методи на ловене

В Средиземно море дорадо се лови предимно на тролинг от лодка, а от брега на леко и на воблер. На дъно няма особен смисъл, защото рибата ловува предимно близо до повърхността. Прътът трябва да е здрав, щото като удари мускулестото бичме от 7 – 8 кила – наистина нема лабаво!

Основното влакно е монофил поне 0,45 – 0,55 мм, а още по-добре е да се ползва плетено яко влакно. Поводите са поне 0,35 мм и шоклидерът – 0,55 – 0,60, се връзват от флуоркарбон, за да не ги вижда във водата зорката ловуваща твар.

За плувка се слага яка като за щука тапа, а още по-хубаво някое голямо булдо, което се пълни наполовина с вода, за замятане надалеч. Вирбелът на монтажа е задължителен.

При риболова на воблер се ползват средни на размер примамки, които газят до 2 – 4 метра. Тук основното влакно е плетено, с шоклидер здрав флуоркарбон и карабинер. Общо взето дорадото е дневно ловуваща риба, но гони и рано сутрин, и привечер. От лодка може да удари на пилкери при тролинг или на жива стръв – летяща риба, скумрия или калмар. Рядко атакува през нощта.

Присъствието на дорадото се издава лесно – то напада шумно дребните риби на повърхността с характерно пляскане и силно последователно бухване в серия. Тогава дребосъкът хвръчи във всички посоки! Ако има такива атаки, се замята близо до тях. Там се пласира и воблерът. Докато хищникът пляска, примамката се подава в обсега му и това е. Независимо дали сте от брега или от лодка – това е начинът.

На малък зарган обаче е по-различно. Зафичвате го навътре и понеже живее дълго на куката, той сам обикаля из морето и прави отчетливи апетитни вибрации за хищника. Добре е основното влакно да се потопи след хвърлянето с върха на пръта, за да остане стръвта навътре и да не се образува шкембе.

Кълване и момент на засичане

Ударът на дорадото е зверски! Най-често плувката внезапно изчезва, влакното се изпъва и върхът на пръта се свива. Незакрепените въдици като нищо си заминават в морето, ако авансът не е предвидливо охлабен…

На воблер екшънът също е страховит! Рибата първо задържа за кратко, а в следния миг здравата забива. Тук от решаващо значение е предварително авансът да е регулиран, защото убоденият звяр потегля с бясна скорост, като същински биологичен джет, и може да скъса линията, както се казва като едното нищо....

Откачания има, особено при живата стръв, когато риболовецът не е изчакал изпъването на линията, а е засякал при топването на плувката, когато дорадото още не е нагълтало както трябва, а и “шкембето” не е обрано. Затова след потъването на плувката се изчаква за поне 4 – 5 секунди и тогава се засича. В случай че влакното вече се изпъва или върхът на пръта е наведен – засичате незабавно – пък каквото сабя покаже!

Заключение

Страхотна риба – бърза, красива и мощна! Истинска благословия е, че и за българските въдичари има близки морета, в които могат да хванат дорадо. Така че, който вече е вадил мощния хищник се е изкефил на макс, а на колегите, на които им предстои тепърва да се срещнат с него – наслука и много велики мигове при надвиването на това истинско живо торпедо!

След забиването на куката рибата бясно пори водата. Често тя прави поредица от скокове, каскади и обръщания, за да се освободи и затова с право се смята за истински Game fishing противник.

За нея риболовното списание Marlin magazine пише, че е обикновена и изключителна едновременно! Обикновена, защото е широко разпространена и изключителна не само с борбеността и скоковете си, но и с вълшебните си цветове – неоново, златистозелено, искрящо жълто и наситено метално синьо!

Рекордът с въдица е от 1976 г. край Коста Рика – 39,498 кг.

Кулинарни качества

Дорадото е типичен хищник – само мускули под кожата. Месото е с приятен лек вкус, но не е много трайно. Рибата трябва веднага да се сложи в хладилна чанта или в натрошен лед. Най-вкусна е изпечена на фурна. В Япония, Тайван и особено на Хаваите се смята за изключителен деликатес и местните я наричат махи махи.

На английски името на дорадото е Dolphinfish. Затова повечето спортни риболовци не искат да обясняват публично, че са ловили “делфини”, които, както се знае, са защитени бозайници.

Постепенно хавайското “махи махи” вече се ползва масово в САЩ, Австралия, Канада и другаде вместо английското име на корифената. В Гърция и Турция също е високо ценена риба и често рибарите си я оставят за тях, без да стига до пазара…

Из „Българска риболовна енциклопедия – трето допълнено и преработено издание”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Дейвид Дейтуна Снимка: Ройтерс

Двойката, закупила банан за 120 хиляди долара, ще го дари на музей (Видео)

Семейството от Маями, което купи залепения за стена банан, признава, че творбата е абсурдна, но вярва, че тя ще стане символ на времето си и планира да я дари на музей, съобщи Асошиейтед прес. Били и Беатрис Кокс разпространиха изявление, че са похарчили повече от 100 000 щатски долара за "еднорога на света на изкуството"

СНИМКА: pixabay

Шеф раздаде 10 милиона долара коледни бонуси

Коледа дойде рано за служители от Балтимор, чийто шеф реши да даде общо 10 милиона бонуси, съобщи "Ню Йорк Пост", цитиран от dariknews.bg "Сейнт Джон Пропъртис" обяви на неотдавнашното си празнично парти, че раздава общо 10 милиона долара бонуси на своите 198 служители - оставяйки служители със зашеметени изражения на лицето си

Снимка: Пиксабей

Днешният петък 13 е ден за любов и флирт напук на суеверията за страх

Днешният петък 13-и ще е подходящ за любов и флиртове заради положението на планетите, съобщи сайтът на американското списание "Космополитън". Сякаш напук на усещането за неприятен ден, носещ лош късмет. Всъщност за разлика от суеверията 13 е число на живота. Луната - най-интимно женското небесно тяло, изминава 13 орбити за година

UNOde50 – новата мания в света на бижутата

UNOde50 – новата мания в света на бижутата

Една от известните реплики на Пабло Пикасо е, че „някои художници превръщат слънцето в жълто петно, но има други, които превръщат жълтото петно в слънце“. Факт е, че когато умението да твориш и креативността се колаборират, резултатът обикновено се забелязва от далеч. Едно от нагледните доказателства за това е испанският бижутериен бранд UNOde50

Идеалният подарък за всяка жена - вижте кой е той

Идеалният подарък за всяка жена - вижте кой е той

"Какво да купим за НЕЯ?" – това е въпрос, който всички си задаваме по празниците. Дали е съпруга, майка, дъщеря или приятелка – изборът на стойностен подарък в повечето случаи е труден. От екипа на REFAN знаят, че при повечето дами един комплект хубав парфюм и козметика никога не е излишен. Ето защо са се погрижили да ни улеснят по Коледа и

Паразити са тормозели динозаврите преди милиони години

Паразити са тормозели динозаврите преди милиони години

Паразити, подобни на въшки, са тормозели динозаврите още преди милиони години, установи китайско изследване, публикувано в сп ."Нейчър къмюникейшънс". Останки от древни кръвосмучещи насекоми били открити в късче кехлибар на 100 милиона години. В него били запазени пера на динозавър, предшественик на съвременните птици.

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Киану Рийвс СНИМКА: Архив

Пускат "Матрицата 4" през май 2021 г.

Премиерата на новия филм продължение на „Матрицата“ е насрочена за 21 май 2021 г., съобщава „Холивуд Рипортър“. В главните роли отново ще видим Киану Рийвс и Кери-Ан Мос. Режисьор е Лана Уашовски, която заедно със сестра си Лили създаде всички продукции от тази филмова вселена, предава БГНЕС. За плановете на киностудията „Уорнър Брос“ да заснеме

„Коледно вълшебство“ с децата от вокална група „Смехоранчета“

„Коледно вълшебство“ с децата от вокална група „Смехоранчета“

На 17 декември от 18,30 ч. в зала Люмиер на НДК вокална група Смехоранчета ще поднесе едно "Коледно вълшебство" на своите почитатели. Заедно с техните приятели от Rada Dance School и балетно студио Красимира Колдамова на сцената ще се изявят повече от 90 деца, които с изпълненията си ще "заразят" публиката с Коледно настроение

Международен шофьор от Видин спечели джакпота в Национална лотария

Международен шофьор от Видин спечели джакпота в Национална лотария

48-годишният Любомир Левчев от Видин е големият късметлия, който спечели джакпота в размер на 2 000 000 лева, включващ къща, спортна кола и 10-дневна почивка за двама в Дубай. В първия ден от най-празничния месец - декември, той позна и шестте печеливши числа в играта „Лото 6 от 47“ и стана 41-ият милионер на Национална лотария

Звезден дуел и битка на култови банди в Radio Fresh! и Z-Rock

Звезден дуел и битка на култови банди в Radio Fresh! и Z-Rock

Музикални битки се разиграват в ефира на две от най-слушаните радиа в национален мащаб Всеки ден Радио Fresh! противопоставя две от най-актуалните имена в музикалния бизнес, а слушателите гласуват коя е предпочитаната от тях звезда. Официалната фейсбук страница на медията се превръща в терен на "Звезден дуел" и повод fresh-симпатиите да се

Карина е на 8 г., но вече знае как се посрещат важни гости.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Карина приготвя празнични бисквити за посрещането на Дядо Коледа

Облечена в червено и съсредоточена върху перфектния вид на празничните си бисквити, 8-годишната Карина Илиева от София е готова за посрещането на Дядо Коледа. Тази снимка пристигна в редакцията на в. “24 часа” за конкурса “Дете под елхата”. Ако и вашето дете е готово за посрещането на червенобузестия дядо

КАДЪР: youtube

Оливия Нютън-Джон си получи обратно коженото яке от "Брилянтин"

Купувачът на черното кожено яке, което Оливия Нютън-Джон носеше във филма "Брилянтин", й го върна и дари сумата, която плати за него на благотворителния търг - 243 000 щатски долара, на раковия й център в Австралия, съобщи Ройтерс. "То не трябва да виси в гардероба на някой милиардер, за да се хвали с него в клуба" - казва анонимният купувач на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber