Що е то дорадо и как да го уловим?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7599164 Що е то дорадо и как да го уловим? Що е то дорадо и как да го уловим? www.24chasa.bg
Що е то дорадо и как да го уловим?

Почти няма мъж, който да не е хващал въдица в ръка, а истинските фенове на риболова се множат непрекъснато. Лятото и лятната ваканция са чудесно време за това хоби. Напоследък все по-модерен стана риболовът в съседните на България държави и най-вече в Гърция, а една от най-желаните и търсени риби е дорадото.

Предлагаме ви откъс от „Българска риболовна енциклопедия – трето допълнено и преработено издание”, от който ще научите всичко за дорадото, както и подробности за тънкостите при улова му. Наслука!

Дорадо

Научно название – Coryphaena hippurus

Название на гръцки – кинегос (ловец)

Описание и особености

Дорадото има странично сплескано тяло, но най-запомнящото нещо у него е височината на главата в челото и на тила! От там към опашката тялото се стеснява и дава много стремителен силует на рибата. Гръбният плавник е дълъг, опашката и гръдните перки са сърповидни.

Без съмнение дорадото е една от най-красивите риби при спортния и любителския морски риболов изобщо. Гърбът е синьо-зелен с метален блясък. Странично тялото се прелива в невъобразимо хармонични нюанси на златисто-зеленикави цветове. Предните гръдни перки са жълти, оранжеви или син металик. Щом обаче рибата умре, тази вълшебна ярка премяна бързо помътнява и се изгубва.

Максималната дължина на дорадото е 2 метра, с тегло 40 кг. Обичайно ловените риби са по 6 – 10 кила. Видът е топлолюбив и обитава океаните и моретата в тропическите и субтропическите води. В Гърция и Турция може да се лови главно през лятото и есента, докато водата още е топла. Когато тя изстине хищникът изчезва навътре в морските простори, следвайки пасажите с дребните риби.

Ако някой е ненаситен – това именно е голямата корифена, както още наричат дорадото, а не набеденото фагри. Дорадото живее само до 4 години и почва да се размножава още към 6 – 8-месечна възраст! Затова трябва да ловува като за световно из морските дълбини, та да порасне за година-две до към метър дължина!

Видях дорадо за пръв път в Гърция. Както си ловях на плувка в пристанището – огромен силует с бясна скорост се понесе между бетонната стена и носовете на лодките. Онемях – рибата беше към метър и на слънцето се преливаше в цветовете на дъгата… Дребните риби се разхвърчаха панически и видях как звярът захапа една през средата и я погълна!

Станах, но змеят продължи да се носи покрай бетона, буквално в краката ми, за да преследва дребните риби. Тогава зърнах и подробности – стоманено сините предни плавници с яркожълта основа. Гледката беше изумителна!

Скочих да вързвам някакъв воблер, ама с треперещите ръце – къде ти... Животното преспокойно си ловуваше пред мен и докато стегна такъмите, си офейка навътре…

Стръв

Най-доброто за дорадото са летящите риби, но с тях могат да се снабдят само колегите, ловящи в открито море далеч от брега. Дорадото ги дебне около плаващи в морето туфи водорасли, под които те обичат да се крият.

Печените гръцки и турски капитани, които водят въдичари в морето, хващат летящи риби с една плаваща голяма рогозка. Тя се пуска зад лодката с въжета на няколко метра. Летящите риби отиват да се скрият в нейната сянка. Тогава рогозката се загражда с тънка мрежа и така се улавя най-добрата за Средиземно море жива стръв! За основна храна на този хищник се приемат и калмарите, които рибата търси и в дълбоките водни пластове.

В Средиземно море следващият доказан деликатес са малките до 40 см заргани. Може да се опита и на други видове живи риби, като кефалчета и спарита, но те не са така привлекателни за кинегоса. Истината е, че дорадото рядко ще атакува мъртва рибка, но на някаква жива и сребриста все пак може да се нахвърли.

Зарганчетата и летящите риби се закачат с особен такъм от две куки – едната зад гръбната перка към опашката, а другата на гърба отпред. Куките трябва да са от № 1/0 до 4/0.

Такъми и методи на ловене

В Средиземно море дорадо се лови предимно на тролинг от лодка, а от брега на леко и на воблер. На дъно няма особен смисъл, защото рибата ловува предимно близо до повърхността. Прътът трябва да е здрав, щото като удари мускулестото бичме от 7 – 8 кила – наистина нема лабаво!

Основното влакно е монофил поне 0,45 – 0,55 мм, а още по-добре е да се ползва плетено яко влакно. Поводите са поне 0,35 мм и шоклидерът – 0,55 – 0,60, се връзват от флуоркарбон, за да не ги вижда във водата зорката ловуваща твар.

За плувка се слага яка като за щука тапа, а още по-хубаво някое голямо булдо, което се пълни наполовина с вода, за замятане надалеч. Вирбелът на монтажа е задължителен.

При риболова на воблер се ползват средни на размер примамки, които газят до 2 – 4 метра. Тук основното влакно е плетено, с шоклидер здрав флуоркарбон и карабинер. Общо взето дорадото е дневно ловуваща риба, но гони и рано сутрин, и привечер. От лодка може да удари на пилкери при тролинг или на жива стръв – летяща риба, скумрия или калмар. Рядко атакува през нощта.

Присъствието на дорадото се издава лесно – то напада шумно дребните риби на повърхността с характерно пляскане и силно последователно бухване в серия. Тогава дребосъкът хвръчи във всички посоки! Ако има такива атаки, се замята близо до тях. Там се пласира и воблерът. Докато хищникът пляска, примамката се подава в обсега му и това е. Независимо дали сте от брега или от лодка – това е начинът.

На малък зарган обаче е по-различно. Зафичвате го навътре и понеже живее дълго на куката, той сам обикаля из морето и прави отчетливи апетитни вибрации за хищника. Добре е основното влакно да се потопи след хвърлянето с върха на пръта, за да остане стръвта навътре и да не се образува шкембе.

Кълване и момент на засичане

Ударът на дорадото е зверски! Най-често плувката внезапно изчезва, влакното се изпъва и върхът на пръта се свива. Незакрепените въдици като нищо си заминават в морето, ако авансът не е предвидливо охлабен…

На воблер екшънът също е страховит! Рибата първо задържа за кратко, а в следния миг здравата забива. Тук от решаващо значение е предварително авансът да е регулиран, защото убоденият звяр потегля с бясна скорост, като същински биологичен джет, и може да скъса линията, както се казва като едното нищо....

Откачания има, особено при живата стръв, когато риболовецът не е изчакал изпъването на линията, а е засякал при топването на плувката, когато дорадото още не е нагълтало както трябва, а и “шкембето” не е обрано. Затова след потъването на плувката се изчаква за поне 4 – 5 секунди и тогава се засича. В случай че влакното вече се изпъва или върхът на пръта е наведен – засичате незабавно – пък каквото сабя покаже!

Заключение

Страхотна риба – бърза, красива и мощна! Истинска благословия е, че и за българските въдичари има близки морета, в които могат да хванат дорадо. Така че, който вече е вадил мощния хищник се е изкефил на макс, а на колегите, на които им предстои тепърва да се срещнат с него – наслука и много велики мигове при надвиването на това истинско живо торпедо!

След забиването на куката рибата бясно пори водата. Често тя прави поредица от скокове, каскади и обръщания, за да се освободи и затова с право се смята за истински Game fishing противник.

За нея риболовното списание Marlin magazine пише, че е обикновена и изключителна едновременно! Обикновена, защото е широко разпространена и изключителна не само с борбеността и скоковете си, но и с вълшебните си цветове – неоново, златистозелено, искрящо жълто и наситено метално синьо!

Рекордът с въдица е от 1976 г. край Коста Рика – 39,498 кг.

Кулинарни качества

Дорадото е типичен хищник – само мускули под кожата. Месото е с приятен лек вкус, но не е много трайно. Рибата трябва веднага да се сложи в хладилна чанта или в натрошен лед. Най-вкусна е изпечена на фурна. В Япония, Тайван и особено на Хаваите се смята за изключителен деликатес и местните я наричат махи махи.

На английски името на дорадото е Dolphinfish. Затова повечето спортни риболовци не искат да обясняват публично, че са ловили “делфини”, които, както се знае, са защитени бозайници.

Постепенно хавайското “махи махи” вече се ползва масово в САЩ, Австралия, Канада и другаде вместо английското име на корифената. В Гърция и Турция също е високо ценена риба и често рибарите си я оставят за тях, без да стига до пазара…

Из „Българска риболовна енциклопедия – трето допълнено и преработено издание”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Червеното вино - от чисто удоволствие до пенкилер

Червеното вино - от чисто удоволствие до пенкилер

Няколко капки в почвата засилват растежа на цветята, а в маската за лице стимулират кръвообращението Сезонът на червеното вино настъпи. По една чаша вечер пред камината или по време на вечеря помага за сърдечния ритъм, предпазва от настинки, инфаркти и инсулти. Ако имате старо вино или просто в излишък, може да му намерите употреба

Ето новото лого на Канал 3, който ще е NOVA NEWS от 4 януари

Ето новото лого на Канал 3, който ще е NOVA NEWS от 4 януари

Канал 3 се превръща в новинарското продължение на "Нова" от 4 януари с напълно обновена визия и ново име - NOVA NEWS ("Нова нюз"), съобщиха от "Нова Броудкастинг груп", като показаха и новото лого на телевизията. Медийната компания, която придоби Канал 3 през октомври, ще запази профила му, като доразвие новинарското му съдържание

Бебе се роди от 27-годишен ембрион

Бебе се роди от 27-годишен ембрион

Американка роди момиченце през октомври от ембрион, замразен през 1992 г., съобщи Би Би Си. Ембрионът е останал замразен 27 години - до февруари 2020 г., когато Тина и Бен Гибсън от Тенеси го осиновяват. Бебето Моли постави нов рекорд за най-дълго замразен човешки ембрион, от който се е родило дете. Предишният рекорд принадлежи на сестра й Ема

Певицата Цвети Радойчева украси жива елха с дъщеричката си

Певицата Цвети Радойчева украси жива елха с дъщеричката си

Поп певицата Цвети Радойчева украси живата елха до вилата си, в която се е изолирала с близките си заради пандемията. “Емоцията да украсим живата ни, вече пораснала елха беше неповторима! Аз се радвах като малко дете заедно с моята 4-годишна дъщеричка Ванеса! Връзката с природата, смехът, греещите очи, любовта..

Кей поп групата Би Ти Ес СНИМКА: РОЙТЕРС

Би Ти Ес трябва да отбият военната си служба, преди да навършат 30 г.

Момчетата от южнокорейската супергрупа Би Ти Ес ще бъдат призовани под знамената да отбият военната си служба, преди да навършат 30 г., пише сайтът Контактмюзик. Благодарение на нов закон, музикантите печелят две години отсрочка, докато изпълнят войнския си дълг. Военната служба в Република Корея е задължителна и досега законът от 1957 г

СНИМКА: РОЙТЕРС

Чешкото златно прасенце се сдоби с медицинска маска (Снимки)

Един от производителите на златни прасенца - популярната играчка за коледната елха в Чехия, добави миниатюрна маска на зурлата им, съобщи Ройтерс. Златните прасенца се появяват в домовете на послушните деца, които старателно постят преди Коледа в Чехия. Стъкленото украшение за елха е много популярно в страната, предаде БТА

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Деца пеят под прозореца на треньор с ковид (Видео)

Деца пеят под прозореца на треньор с ковид (Видео)

Цялата детска школа на футболен клуб "Металург" се събира под прозореца на болния от ковид треньор, за да му пожелае "Честит рожден ден", вижте повече във видето на "България

Джулиан Мур  СНИМКА: Ройтерс

Джулиан Мур навършва 60 години

Известната американска актриса Джулиан Мур навършва 60 години на 3 декември, отбелязва ТАСС. Истинското й име е Джули Ан Смит и е родена на 3 декември 1960 г. в гр. Файетвил в щата Северна Каролина. Баща й е бил военен съдия, а майка й - психиатърка. Семейството често се е местило в зависимост от местоработата на бащата

СНИМКА: РОЙТЕРС

Церемонията за оскарите няма да е виртуална, а с тв участия на живо

Церемонията за наградите "Оскар" ще бъде организирана както обикновено с участия на живо и излъчена по телевизията и няма да е виртуална, съобщи Ройтерс. Академията за кинематографично изкуство и наука премести 73-ата церемония за наградите "Оскар" на 25 април 2021 г., за да бъдат отворени киносалоните

На крачка от победата в „Мастършеф“ – ето кои са тримата финалисти

На крачка от победата в „Мастършеф“ – ето кои са тримата финалисти

Виолина, Митко и Ивайло в решаваща битка на 6 декември по БиТи Ви Виолина Маринова от Русе, Димитър Тончев от Пловдив и Ивайло Спасов от Кърджали са тримата финалисти в шести сезон на MasterChefБългария.Николай – Файчето, Елени и Краси отпаднаха буквално на крачка от финала на култовото кулинарно шоу по БиТи Ви

След жестока битка с рака жестономичният преводач Таня Димитрова застава на първа линия срещу короновируса

След жестока битка с рака жестономичният преводач Таня Димитрова застава на първа линия срещу короновируса

Познаваме Таня от малкия правоъгълник в едното кьоше на нашите телевизори. Пространството, от което жестовите преводачи правят света по-достъпен за най-тихите хора на света. Когато през март светът затвори и утихна за всички ни и само тревогата и страхът говореха на висок глас, Таня Димитрова беше на своя пост всеки ден

СНИМКИ: Радио Китай

Ценна статуя бе върната в Летния императорски дворец в Пекин

Бронзова скулптура на конска глава от Летния императорски дворец в Пекин (Юенминюен), изчезнала след разрушаването и ограбването му от англо-френските съюзнически сили преди 160 години, бе отново в дома си във вторник, предава радио Китай. Това е първият път, когато ценна културна реликва от двореца бива върната обратно от чужбина

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber