Не пуснали Деси Бакърджиева в най-стария манастир "Св. Сава"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7578240 Не пуснали Деси Бакърджиева в най-стария манастир "Св. Сава" Не пуснали Деси Бакърджиева в най-стария манастир "Св. Сава" www.24chasa.bg
Деси Бакърджиева заедно с дъщеря си в Йерусалим СНИМКА: Личен архив

Докато разглеждала светите места в Йерусалим, спазвала традицията и носела кърпа на главата си

Да посетиш Йерусалим и земите, по които някога е ходил Исус Христос, е мечта на милиони християни по целия свят, включително и на актрисата Деси Бакърджиева. Преди няколко месеца тя посети Израел с дъщеря си Анна Мария. “Полетът беше директен и след 4-5 часа вече се приближавахме до стените на древен Йерусалим - свещено място за трите основни религии в света”, казва актрисата.

“В библейско време там се е влизало през четири порти, по една за всяка страна на града. След преустройство през XVI в. били съградени 6 входа, като старите били запазени, но зазидани. В днешно време в стените на града има 11 порти, от които действащи са само 8. Най-известната от всички е Златната порта, която от векове е затворена”, разказва Бакърджиева.

За разлика от повечето туристи тя и дъщеря ѝ минали през Портата на Дамаск, а не през Портата Яфа, която е съвсем близо и до Божи гроб.

“По уличките

на Йерусалим

миришеше

на топъл хляб,

сушено месо,

подправки и

благоуханни

масла”,

спомня си тя. “Сергиите бяха отворили и базарът приличаше на разноцветна черга, която постоянно променяше цветовете си, навсякъде се чуваха подвикванията на продавачите, говор на различни езици и музика”, допълва актрисата.

Много поклонници пристигат в Йерусалим, за да следват Пътя на страданието, извървян от Исус Христос. Той започва в мюсюлманския квартал, минава през 14-те спирки на кръста и завършва в Църквата на Божи гроб. “Влязохме в първото ѝ помещение - преддверието на параклиса. Тук има олтар с вграден в него къс от камъка, закривал гробницата на Исус. През една много ниска врата се стига до второто помещение, където е покритата с мраморни плочи гробница. След секунди на мълчание и молитва се усеща благоговение и хармония”, казва Бакърджиева.

Втория ден от пътуването посетили улицата на Гръцката патриаршия. Оттам актрисата и дъщеря ѝ трябвало да вземат свидетелство за поклонничество - доказателство, че са посетили Божи гроб. “Дадоха ни един голям чаршаф, който отецът сгъна прилежно и каза, че е написан на гръцки”, обяснява актрисата.

Стената на плача била следващата им спирка, където се отправят към сектора за жени.

Стената на плача е вторият храм в града. Той е бил разрушен през I век и след като евреите са изгонени от светия град, те идвали и плачели с часове на стената, за да ги пуснат обратно. Оттам идва и името ѝ. Цялата стена е изпълнена с листчета с желания. Вярва се, че юдейският бог разбира молитвите на всеки”, обяснява Бакърджиева.

Тя допълва, че, за да видиш Стената на плача, трябва да си облечен подходящо. За жените е задължително да носят кърпа или воал на главата, а мъжете - кепе. “Затова аз и дъщеря ми през целия престой в града ходехме с кърпи на главите”, казва актрисата.

Заедно с дъщеря си минали по тясна и крива уличка, свързваща крепостта Антония с църквата “Възкресение Христово”. “Стигнахме чак до колоните на пазара. Това според преданията и библейските разкази е

мястото, където

Христос е

изгонил

търговците

от храма,

защото са осквернявали вярата и са го превърнали “в разбойнически вертеп”.

На следващия ден с Анна Мария се отправили към Гетсиманската градина. На път към нея влезли в църквата на св. Стефан, която е и негово лобно място. “Владиката ни посрещна и разказа истории от живота на светеца”, спомня си Бакърджиева. “На арамейски думата “гетсиман” означава “маслинова преса”.

“Исус отишъл в градината през нощта, когато Юда го предал. Там той се молил и страдал за греховете на човечеството, докато неговите ученици спели”, припомня Библията Бакърджиева.

Днес в Гетсиманската градина има маслинови дървета и е запазен камъкът, където се е молил Христос.

“Според мнозина гробът на Дева Мария е в планината Коресос над град Ефес, в противовес на други твърдения - Дева Мария е починала и погребана в близост до Гетсиманската градина. Пренасянето на мощите от Ефес в Йерусалим е било истинско изпитание. Гробът на Светата Дева е до нейните родители. Каменните стени на църквата са обсипани с кандила и икони, навсякъде е сумрак”, казва Бакърджиева.

Заедно с дъщеря си изкачват 336-те стъпала, за да видят камъка, изобразяващ стъпалото на Исус. “Светлината се прокрадваше през малките отвори, но в 12 часа лъчите на слънцето попадат точно върху камъка. Усещането е, сякаш чудото се случва отново. На връщане седнахме в градината на манастира пред параклиса, където имаше и българска монахиня”, спомня си актрисата.

Последния ден преминават границата с Палестина. Стигат до пустинята, в която се намира най-старото до днес обитавано монашеско средище в светите земи - “Св. Сава”. “На 14 км от Витлеем великолепният манастир е врязан в каньоните по пътя между Йерусалим и Йерихо, във все повече превръщаща се в пустиня местност близо до Мъртво море”, уточнява Бакърджиева.

“Не ни допуснаха да влезем, но един

възрастен монах

излезе на портата

и след като ни

помаза,

разказа, че в пустинята Рува при Мъртво море някога св. Евтимий Велики устроил малка църква върху развалините на Гиркановата крепост Марда. Неговият любим ученик св. Сава Освещени от Кападокия започнал отшелнически живот в една пещера срещу нея, но не след дълго преустроил това място в крепостен манастир. В него приели монашество и се подвизавали преподобните Талалей и Стефан Саваит. Изворът в центъра на манастира до днес се смята, че е лековит и водата му се води свещена”, обяснява актрисата.

След манастира се отправят към църквата на площад “Мангер”. “Вратата на храма е ниска, за да може всеки посетител, влизайки в това свещено място, да се поклони”, казва Бакърджиева. Точно под централната част на църквата се намира пещерата Рождество Христово. “Там в сребърен обков е поставена звезда, с която е отбелязано мястото на рождението на Спасителя. Незнайно защо, имаше само десетина души и спокойно можехме с дъщеря ми да разгледаме святото място и да се поклоним. Свещеник държеше кутия за дарения и миро, с което ни помаза, и ни подари по една малка икона”, спомня си актрисата.

“С това разходката ни по Божиите места приключи, беше време да се прибираме в Йерусалим. Вечерта спах дълго и непробудно, както никога досега. Въпреки интересните места и многото емоции вече нетърпеливо очаквахме да се приберем вкъщи, защото по-хубаво от България няма”, категорична е Бакърджиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Тува първа обявява война на Хитлер, 11 часа преди Англия

Дивна природа и шамани в любимата на Путин република Тува? Къде по дяволите е това? Така биха попитали мнозина, включително и руснаци, за които тази република – част от Руската федерация, е тера инкогнита. Но откакто Владимир Путин започна редовно да бяга в Тува през отпуската си и за рождените си дни

"Джи Пи Груп" връща блясъка на европейски пешеходен път, пресичащ 5 наши планини

Ще работят по проекта с Българския туристически съюз   Е4 тръгва от Португалия, минава през България и стига до Кипър Mинавали ли сте скоро по европейско трасе Е4? Не, това не е магистрала, а европейски пешеходен път за дълги разстояния. Тръгва от нaй-зaпaднaтa чacт нa Пopтyгaлия, пpeминaвa пpeз Иcпaния, Фpaнция, Чexия, Унгapия, Cъpбия

5 места в Пирин, които си заслужава да посетите

Пирин е една от най-красивите българския планини. В района има много забележителности, които ежегодно привличат множество български, а дори и чуждестранни туристи. В тази статия сме подбрали 5 места в Пирин, които си заслужава да включите във вашия списък с дестинации. Вижте кои са те: 1. Банско - ски и традиционни ястия Банско е не само

Най-популярният хълм на Истанбул носи името на френски поет

“Градът на седемте хълма (тепета)”! Не, не става дума за Пловдив или за Рим, а за Истанбул. Така определят многобройните исторически хроники града край Босфора. Според географите наименованието характеризира хълмистия релеф на стария Истанбул, приемник на Константинопол, древната столица на Източната римска империя (Византия).

Откриха следа към България, подреждайки новата библиотека на Катар

Сградата изумява с футуристичния си дизайн и панорамната гледка към всичките над милион книги B новата национална библиотека на Катар, открита миналата година, специалисти попаднаха на препратки към България. В процеса на подреждане и систематизиране на архивите библиотекарите се натъкват на документи от времето на Османската империя

Известен СПА хотел край Пловдив с отстъпки за Коледа и Нова година

Ранните резервации гарантират по-ниски цени на пакетите Колкото и да обичаме морето, лятото, слънчевите лъчи и загара, всеки човек, мечтае за един определен период от годината. Период, който го изпълва с усмивка, само при мисълта за него, а именно празниците Коледа и Нова Година! Това са дните, в които чудесата се случват, дни за подаръци,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Елафонисос – перлата на Пелопонес с най-тюркоазените води в Гърция (Видео)

1000 години преди Христа Елафонисос е бил полуостров в най-южната точка на Пелопонес, където се намирал древният град Павлопетри. Серия от мощни земетресения обаче го откъсва завинаги от континента, за да го превърне в острова с най-тюркоазените води в Гърция. Известен е с плажа си Симос с безкрайни пясъчни дюни, заобиколен от море от две страни

"Ди Велт": Защо трябва да посетите България сега?

Вторият по големина град в България – Пловдив, е Европейска столица на културата за 2019 г. Дори и само този единствен град предлага много на посетителите си, но има още много причини да пътувате до балканската държава, пише Кристофер Неринг в статия за германския национален ежедневник Die Welt. Авторът живее повече от две години в страната ни с

На море в България: От Бяла до Варна - кристално море и плажове, докъдето стига погледът

Кара дере има 4-километрова ивица. Привлича най-вече младите любители на дивото къмпингуване Огромните плажни ивици на Кара дере, край Бяла, Шкорпиловци и Камчия, там, където буйните води на реката се вливат в морето, всяка година привличат хиляди туристи. Най-южната част на варненското Черноморие - Кара дере

7 легенди по пътя за Вихрен

Пирин e най-сложната за преход планина у нас, а връх Вихрен, въпреки че е вторият по височина - 2914 м, се смята за най-трудния за изкачване. За 3 км денивелацията му е 1000 м. Това обаче не отказва хилядите туристи, които всяко лято поемат рано от хижа “Вихрен”, за да стигнат за около 3 часа до върха. Има няколко маршрута.

Да застраховаш 70 000 души под ръба на Черни връх - мъртвата точка на Румяна Босева

„Трудно ми е да опиша един свой ден. Понякога направо ми се губи. Помня времето, в което си взимам кафето и сядам на бюрото и после помня как се размазвам вкъщи…“ Румяна Босева е изпълнителен директор и представлява една от най-големите компании за риск мениджмънт в света. Нейният офис отговаря за застраховките на повече от 70 000 души

В „Марина Кейп” работата е песен

Горещо е, слънцето грее, небето е синьо, а в социалните мрежи валят снимки от не по-малко сини морета, острови, планински върхове и екзотични дестинации. Мотивацията и производителността спадат обратно пропорционално на нарастващите температурни градуси навън и на броя колеги, излезли в отпуск. Искаш да си починеш,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber