Дори паникатака не спря Дамян за сребро по химия

Според него формулата за успех е постоянство, а не зубрене по цял ден

 “Оксфорд” е следващото му предизвикателство

Дори паникатака и стара апаратура не успяха да спрат Дамян Францов да завоюва сребърен медал от международната Менделеевска олимпиада в Санкт Петербург.

Златото от състезанието взе съотборникът му Камен Петров, а бронзът отиде у Евгени Стателов. И двете момчета вече са част от отбора на “Отличниците на България”, а миналата година разказахме за успехите им.

Всеки медал от олимпиадата носи и

запазено място

в най-голямото и

най-престижното

висше училище

на Русия -

Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”. В него са завършили шестима нобелови лауреати, но Дамян няма да се възползва от наградата, защото “ не харесвам Русия, въпреки че техните задачи са най-добрите и интересни”.

Олимпиадата се провежда в три дни, като първият теоретичен кръг включва 8 задачи, които трябва да се решат за 5 часа. Следва втори теоретичен кръг, а последният е експериментален.

“Беше доста трудно, не се справих с експеримента, получих паникатака и оттам всичко тръгна зле. Разсеях се и не можах да се справя с някои неща. Апаратурата и колбите бяха суперзле, което също ни създаде доста затруднения”, обясни критичните моменти Дамян.

17-годишното момче е възпитаник на Софийската математическа гимназия и сега ще бъде в в 12-и клас. Преди да открие химията в 7-и клас, Дамян е състезател по математика. Тя не успява да го плени, но е развила у него бързата мисъл и логиката. Сам избира пътя си, а родителите му го подкрепят.

“Има и такива, които ходят на състезания заради амбициите на родителите си. Това обаче не е окей”, казва момчето.

За първи път Дамян отива на школа по химия в 7-и клас. “Просто всички отидоха на школа, казах си - хайде и аз. А и учителят ни Борис Толев беше готин”, разказва за първите си стъпки момчето.

По-сериозно започва да се занимава с химия през миналата година, когато се класира за олимпиадата на метрополисите в Москва.

Само с 2 месеца

подготовка, през

които успява да

прочете 1000

страници, той

печели среброто

и от това състезание.

Успехът за него се крие в постоянството, а мадали се печелят с логика и решаване на задачи. Важно е да запазиш и спокойствие и да се концентрираш, както и да не правиш простотии, усмихва се Дамян.

“В момента не отделям много време, но е имало моменти, когато съм се занимавал доста. Но не съм се затварял по цели седмици вкъщи да уча, защото

със зубрене

не става

Пускам си музика и сядам и решавам задачи”, разказа как се подготвя за състезания той. Не крие, че амбицията го води напред. И обясни, че СМГ възпитава у учениците състезателна култура и ги мотивира да са най-добрите.

Вкъщи не прави химични опити и противно на очакването не ги препоръчва заради рисковете. “Истинските експерименти са скучни и не са впечатляващи, но е готино да ги правиш”, казва Дамян. За него органичната химия е свръхквалифицирано готвене, но той стои далеч от кухнята.

Неорганичната химия ми е трудна, защото е скучно зубрене, непохватен съм и в лабораторията, разказва през смях момчето.

И приятели и съученици го молят за помощ преди контролни. “В училище има твърде много проблеми, за да се опишат. Просто самите методи на обучение по химия трябва да се променят”, казва момчето. Според него

първо трябва

да се смени

материалът, за

да е по-интересен

“Някои неща не са важни, просто учиш някакви простотии, които не ти трябват. Ако не се занимавах допълнително с химия, и аз не знам какво щях да правя в час”, казва Дамян. Обясни, че истинската практика изисква много и модерно оборудване.

В последните години нашите олимпийци по химия успяват да спечелят много медали на международните състезания. “Доброто ни представяне реално започна от златато на Петър (Петър Христов също е един от “Отличниците на България” -б. а.). Когато разбрах за постиженията му, си казах: ей, това е готино, и аз искам да пробвам”, усмихва се момчето. Според него е важно и състезанието да е трудно, за да се изберат най-добрите. Конкуренцията за медали пред нашия отбор е предимно от Русия, Беларус, Украйна, Китай и САЩ.

“Винаги съм харесвал Англия, а и това е най-добрата опция пред мен. “Малко ми е съмнително какво ще правя с химия, но все пак това е един от най-добрите университети в света и много по-лесно ще се реализирам”, споделя Дамян. През лятото той ще подготви документите за университета. “Ще трябва

да изтегля

огромен заем,

който не знам

как ще плащам,

защото

обучението е

много скъпо-

9000 паунда

на година,

а стипендията покрива само разходите за жилище”, признава момчето.

Дамян обича да излиза с приятели, да ходи на дискотеки и кино. Загърбил е компютърните игри, защото вече не са му интересни. Следи сериала Breaking Bad. И в него има химия, дори началните надписи включват химични елементи от периодичната таблица в зелено - символите Br и Ba за бром и барий.

В неделя Дамян замина за международната олимпиада по химия в Париж заедно с Камен, Михаил и Евгени.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още