Е3 в България: връх Ком - началото на пътя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7556635 Е3 в България: връх Ком - началото на пътя Е3 в България: връх Ком - началото на пътя www.24chasa.bg
Авторката Ива Петрони на връх Ком. Пътят започва.
Авторката Ива Петрони на връх Ком. Пътят започва.

Ком-Емине е легенда. Най-елитният планински маршрут в България. Финал на трансевропейския пешеходен маршрут Е3. Мечтата на всеки планинар.

Обаче е малко дълго. И сложно. Защото линейно е 21 дни. Първо, трябва да можеш да ходиш 21 дни без прекъсване. Второ, трябва да ги имаш тия 21 дни. Аз не съм във физическа форма да вървя толкова без почивка. А и кой ще ме пусне да липсвам близо месец. И то в разгара на лятото – когато или няма джан-джун човек в работата, или семейството се гласи да тръгва на море, като дълбоко не разбира защо тоя пътеводител на Стара планина пак се е появил на масата в хола.

Решението е да ходя Ком-Емине на части. Ще открадна събота и неделя, ще взема няколко дни от отпуската и като дадат някой дълъг уикенд по националните празници – ще го натаманя някак. Така направих преди две години с българската част на Е4: Витоша-Верила-Рила-Пирин и Славянка. Ходих я на парчета - от Великден до Димитровден. Ама там беше само 260 км. Тук са 650 - близо три пъти по-дълго. Логистично е по-трудно, особено в частта на Централен Балкан. Ще отнеме повече време. Но като го карам на етапи, ще го мисля в движение.

Етап I е с кола до

прохода Петрохан

- качване връх Ком (откъдето тръгва Е3 в България), и обратно до прохода. По пътеводител 8 часа в двете посоки, 29 км и 1200 сумарна денивелация. Трудност 2/5. Проста логистика: с кола до прохода Петрохан или с автобусен транспорт, който има спирка на най-високата точка.

Неделя. 6,30 сутринта. Мъчително се събираме по София. Групата е 4 жени и 1 куче. Пепа вече се води планинска лъвица. Заедно минахме по-голямата част от Е4 в България преди 2 години. Рада още не е чак лъвица, но пък е с характер – ако знаете веднъж какъв сняг ни пра през август на Страшното езеро в Рила, а тя ходеше все едно нищо. Гери е нова. За нея знам само, че ще е с куче.

То, кучето, доста ме притесни. Не за друго, ами е порода Джак Ръсел териер - мъничко, с къси крачета. И как с тия крачета ще ходи цял ден по пресечен терен? Даже питах колко тежи, евентуално да го носим в раницата. Сега, ще помоля, всичките там санбернари, немски овчарки и разни други да се изпълнят с респект. Малката Брауни ще ги сложи в джоба си. Мина си ги тия 29 км, без да ѝ мигне окото. А най-смешна е, като влезе в локва (не пропусна нито една). Отгоре се виждат две очи и две големи уши. Пори водата като подводница. После цялата в кал хуква да гони пеперуди. Най-издръжливото куче на света.

Разбира се, на прохода пием кафе, ядем мекици и мъчително пренареждаме раници. Стартираме с половин час закъснение. Как пък веднъж не тръгнем по график като хората…

Пътеката към върха

тръгва от

най-високата точка

на прохода Петрохан

Първо минава покрай неработещата х. “Варвара” и потъва в гората. Понякога сече асфалтов път, който води до тв ретранслатора на връх Зелена глава (1653 м.н.в.). Ясно обозначена с табели и бяло-червено-бялата маркировка на трансевропейския маршрут Е3. Стабилна мобилна връзка.

След около час и половина гората свършва и излизаме на поляните в алпийската част. Снеговете са се стопили, но е влажно и мокро. (С локви, които правят Брауни особено щастлива). Обсипано е с цветя в нежни цветове. Пътеката се вие като нишка по билото. Вече се виждат Малък Ком (1959 м.н.в.) и Среден Ком (1985 м.н.в.), а зад тях е самият Ком (2015 м.н.в.), известен още като Голям Ком.

Вече сме на откритото. Хем съм стъпила отново на Пътя, хем не съм. Защото официално Ком - Емине започва от самия връх. И всъщност още вървим натам, откъдето трябва да тръгнем. По поляните над гората вдигам темпото. Трябва да стигна до там. Веднага. Лудостта на Ком - Емине ме е погълнала. Прави крачките ми по-широки. Бързам. Защо трите се бавят зад мен? Къде се мотаят? Не виждат ли колко близо е Началото?

Чувам само вятъра и

ритъма на стъпките.

През целия ден не

срещаме никого

Само веднъж отдалеч се разминахме с група с колела. Вече сме на високото. Щастлива съм. Понякога ми е трудно да обясня на хората в ниското защо го правя.

В подножието на върха пътеката се разделя - надясно и надолу води към старата и новата х. “Ком”, а право нагоре - след около 30 минути, до върха. Обаче има и слизане. Тук спирам. Еуфория, еуфория, ама сме на планина. Май трябва да поговорим.

Защото днес всъщност поех риск над обичайното за мен. Откъм Сърбия идва буря с градушка. От два дни я следя. Ако ни завари на билото - лошо, много лошо. Но пък всички метеорологични източници твърдят, че ще ни стигне в късния следобед или даже вечерта.

Надявам се на стабилен прозорец поне докъм 5-6 часа. Да, де, ама ако са сбъркали с два или три часа и ни удари на откритото?

На небето няма нито един облак. Даже поривите на вятъра поспряха. Моите апокалиптични сценарии не звучат убедително. “Стигнали сме дотук, на слизане ще е по-бързо и ще наваксаме”, казва Пепа.

“Е, как така няма да го качим” - това е Гери. Рада даже не участва в дискусията. Подминава и продължава нагоре. Обаче, ако бяха решили да се върнем, щях да го направя. Честно. Вярно, с чувството, че е дълбоко несправедливо, ама щях да се върна. Все пак оставяме раниците до разпределителния кол, за да не ни тежат.

До горе летя. Стигам първа. На пирамидата има знаме. И указателна табела “Ком - Емине”. Сочи на изток. Някой е залепил мидички на нея. Като въздишка. Обещание за море. Докосвам ги.

И в този миг Пътят ми започва.

След това идват другите. Знаете как е - снимаме се, борим се да разкараме сръбския мобилен оператор, хвалим се на целия свят, ядем сандвичи, пием студено кафе, та така…Някъде под нас в ниското са Берковица, Монтана, селата, пръснати по полето, язовир “Огоста”. Ние сме на хребета.

От върха по традиция

вземаме по две

камъчета. Едното е

за спомен, а другото

трябва да хвърлим в

морето от нос Емине

Когато стигнем, де.

Следобедът е тежък. Слънцето жули по вратовете. Въздухът не помръдва.

Време е да тръгваме. Но вече сме в правилната посока – връх Ком остава зад гърба ни и правим първата крачка към Емине и морето. Един ден, не знам кога, дай Боже здраве и късмет, ще бъда там.

(Между другото Кирил Николов – Дизела прави Ком - Емине за 4 дни, 13 часа и 5 минути.

Обаче той е нечовек. Затова няма да седна точно сега да се комплексирам.)

Като пълни отличнички слизаме по график, остава ни време за кебапчета и бира на Петрохан. Рада даже май успя да хване някакъв светски ангажимент вечерта в София.

Бурята връхлита преди полунощ. Градушка няма. Но светкавиците режат небето като ламарина. Над града се излива порой.

Сега разбирате ли защо толкова много бързаме? Само не питайте защо тогава изобщо сме тръгнали. Нямам разумен отговор. Освен този: Това е Ком - Емине, човек. Ком - Емине!

P.S. Изгоряла съм на потник (пак!). Боли ме рамото. Имам синини от раницата. Краката ми се подбиха (няма да нося сандали поне седмица). Появиха ми се лунички. Защо в понеделник трябва да ставам от леглото? Обаче, ако изключим всичко това - се чувствам като богиня!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Туристическа лодка обикаля около вулкана Килауеа.

Хиляди луди глави катерят димящи вулкани за селфи сред лавата

Туризмът по огнените кратери е хит в цял свят През пролетта на 2010 г. Европа се изправи пред безпрецедентно бедствие. Исландският вулкан Еяфятлайокутл изригна и тоновете пепел, които изхвърли в небето, блокираха седмици наред въздушния трафик над Стария континент, предизвиквайки невъобразим хаос в цял свят

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китайците предпочитат задграничните дестинации за почивка по Пролетния празник

Китайските туристи ще пътуват повече зад граница по време на почивните дни за Пролетния празник 2020 г, се посочва в доклад на най-голямата онлайн туристическа агенция в страната Trip.com Group. Те са резервирали екскурзии за 419 града в чужбина, покриващи 100 страни и региона за седемдневната почивка, започваща от 24 януари

Малко преди да се опитаме да пренощуваме в палатките, вляво се показа гордо връх Чимбаросо. Но беше за кратко.

Великолепието на Андите в подножието на вулкана Ел Алтар (Видео, снимки)

За местните индианци голямата надморска височина не е проблем. В планините на Еквадор има 22 върха над 4200 м Необикновените приключения на една българска група в Еквадор нямаха край. След джунглата и островите Галапагос ни предстоеше среща с високите планиски масиви на Андите. Еквадорските Анди включват 22 върха над 4200 м и около 30 спящи и

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

Ако сте от хората, на които планината им е в сърцето и за вас идеалната почивка е в някой планински курорт, удобно излегнати на шезлонг край топлия хотелски басейн, вижте нашата класация и си изберете любимия курорт и хотел за СПА почивка на планина. Вижте ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации за планинска СПА почивка на ниска цена. #5

Комодските варани са любим обект на фотографите

На Флорес комодските варани са като домашни любимци

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Даяна на кайтсърф фестивал в Монпелие

От гейпарад във Финландия до скалите на Белоградчик - българка и още 7 младежи обиколиха ЕС с миниван

За месец актрисата Даяна Олегова и компания видяха многото лица на държавите от съюза Да посетиш остров в Дания, който е изцяло енергийно независим, да се потопиш в цветовете на гейпарад във Финландия редом до жена свещеник, да вземеш интервю от един от преговарящите за шенгенското споразумение, да полетиш с кайтсърф над френското крайбрежие и да

Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

Витоша посреща по 3,5 милиона туристи годишно Възможно ли е от град с над 1 млн. жители да се стигне за 15 минути до планина, в която живее най-големият европейски сухоземен хищник - кафявата мечка, растат над 1800 вида растения, а туристите могат да се разхождат по повече от 300 км пътеки и алеи. Отговорът е да и това е планината Витоша,

Припят всява ужас 33 години по-късно.
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Чернобил е призрак, който не си тръгва от теб

Железните правила на радиацията: крачиш бързо, не се застояваш на едно място и не докосваш нищо Толкова е тихо, че чувам учестеното си дишане. Тягостната обстановка се разсича единствено от пищенето на дозиметрите, които допълнително те влудяват. Няма жив човек, а единствените “лица” наоколо са изоставените сгради

Започнаха резервациите за СПА почивки за Коледа и Нова година край Пловдив

Започнаха резервациите за СПА почивки за Коледа и Нова година край Пловдив

Раят на уелнеса, Парк и СПА хотел "Марково", с неустоими предложения за декемврийските празници Все повече се усеща как лятото си заминава. Този факт би натъжил мнозина, но отминаващото лято отстъпва място на красивата есен, която винаги е изпълнена с чувството за уют. Точно есента е времето, в което започваме да мислим за пухкавата зима и

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

Мащабни проекти превръщат курорта в целогодишна дестинация Пампорово стартира сезона със значителни инвестиции, нови и атрактивни проекти, които да дадат голямо разнообразие и избор, с основната цел да обогатят престоя на всеки турист не само в ски зоната, но и извън нея. След приключване на активния летен сезон

Обелиск отбелязва  географския  център на Азия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Тува първа обявява война на Хитлер, 11 часа преди Англия

Дивна природа и шамани в любимата на Путин република Тува? Къде по дяволите е това? Така биха попитали мнозина, включително и руснаци, за които тази република – част от Руската федерация, е тера инкогнита. Но откакто Владимир Путин започна редовно да бяга в Тува през отпуската си и за рождените си дни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber