Два фестивала ще будят Северозапада през юли

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от "24 часа". В този проект ви разказваме истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Цветослав Йонов и Vola Open Air Festival, както и The Bridge Fest на Михаил Стефанов. Фестивалите помагат за развитието на културата в Северозападния регион.

Vola Open Air Festival ще се проведе от от 26 до 28 юли. Билети може да се купят на https://volaopenair.com/.

The Bridge Fest ще бъде във Видин от 13 до 21 юли.

Когато много искаш да изградиш мост между тийнейджърите и културата и получаваш един цял град - Видин, се появява The Bridge Fest.

Преди 10 години Михаил Стефанов си представя двудневен фестивал за двадесетина деца. От 13 до 21 юли 2019 г. ще събере 400 за цяла седмица и мечтата му вече е повече от смела - да направи край Дунава най-големия фестивал за тийнейджъри в Източна Европа.

Когато си от Мездра и изкачваш като дете десетки пъти връх Околчица, искаш освен история и маршове там да звучи и музика, която е близо до теб. Затова Цветослав Йонов решава преди 11 години да направи Vola Open Air Festival.

На 26 и 28 юли на Околчица той ще изведе 40 групи с мечтата те да върнат поне за 2 дни младите в Северозапада и да мотивират туристи да изкачат и преоткрият историческия връх.

Тези два фестивала се опитват да събудят Видин, Враца и Мездра.

На първото издание на The Bridge във Видин имало 85 участници, а сега са 400 тийнейджъри и 100 души екип, което го прави най-голямата подобна проява за младежи.

Преди 10 години Михаил търси път към кмета на Видин, за да го убеди за двудневна среща с изкуството на двадесетина деца и малко местна помощ. Кметът Румен Видов му предоставя целия град, но при условие че направи фестивала една седмица и за 200 деца.

В 10-ото юбилейно издание на The Bridge Fest ще участват тийнейджъри между 14 и 21 години. Фестивалът предлага творчески работилници за графити, рисуване, дизайн, приложни изкуства, рециклиране на пластмаса, производство на мебели, музика, кино, архитектура, графичен дизайн.

“Идеята за името The Bridge (от англ. мост) е да се направят мостове между тийнейджърите и изкуството. В света днес социални медии много, но мостове малко. Всеки един може да е мост за някой друг към нещо друго”, обяснява мотото на фестивала Михаил Стефанов.

Готвач, който учи в Бирмингам, ще показва как се правят ястия в къмпинг условия. Актрисата Луиза Григорова ще води работилницата за кино. За първи път специалисти ще обучават младежите как да кандидатстват за работа и как да се държат на интервюто за нея.

“Поне в една трета от работилниците ръководителите са бивши участници, които са избрали това, което са правили на The Bridge Fest, за своя професия и днес учат другите”, обяснява Михаил. През деня децата работят, а вечер се забавляват на отворената сцена, където всеки може да свири или пее. Има и вечер, в която се рисуват на живо графити и се правят танцувални битки с диджей партита. В събота е кулминацията и финалният концерт. Пак тогава се води и водна битка, а пожарна ги залива с хладен душ.

Миналата година участниците били 200, а тази са 400, като има и отделни миниработилници за японска калиграфия. Самият лагер на фестивала е до крепостта Баба Вида, а в училище наблизо са част от работилниците. Догодина се очаква да има още 5-6 нови с фокус върху технологиите - програмиране, гейм дизайн.

Фестивалът на Околчица Vola Open Air Festival върви от 2008 г. и събира алтернативно мислещи и харесващи некомерсиална музика хора на едно място. Целта е да се забавляват, но и да покажат авторска музика с уникално звучене. Освен за сцена на музикални изпълнители организаторите искат да използват фестивала и за изява на работилници за ръчно изработени неща.

“Желанието ни е фестивалът да е място за млади и артистични хора от региона, но и за туристите”, обяснява Цветослав Йонов, организатор на събитието.

Специален гост тази година е американецът Illa J, който е по-малкият брат на легендарния хип-хоп изпълнител и продуцент J Dilla и бивш член на хип-хоп групата Slum Village.

На сцената на връх Околчица ще се качат и холандският диджей LENZMAN, както и МС ABNORMAL SLEEPZ.

Oт българска страна ще видим Божидар Василев - Trombobby, заедно с Dessy oт Phuture Shock и Simo. Те ще представят новия си фънки соул проект, а момчетата от платформата LIQUIDIZER, част от която е и дръм & бейс дуото LQ, ще подсилят програмата. Дороти Такев и нейният бенд също ще се включат в купона сред природата.

Една усмивка стимулира Цветослав, Михаил донася своята идея от Унгария

С изключителния интерес към The Bridge Fest и Vola Open Air Festival хиляди хора се потапят в магията на изкуството в Северозапада. И двата фестивала се раждат с идеята да се покаже нещо различно на българската публика и тя да повярва, че има смисъл да се остане в България. 

Vola Open Air Festival се появява в съзнанието на Цветослав Йонов и брат му през 2008 г. Родени в Мездра, близо до връх Околчица, те искат да направят нещо за региона. От малки обичат електронната музика и дори си организират събития като тийнейджъри.

Цветослав вече 20 години се занимава с концерти, но с фестивала иска да върне туристите и младите в региона. Неговият най-голям стимул да продължи да прави събитието е оценката на хората и дори казва, че една усмивка му е достатъчна, за да продължи да работи.

Идеята за The Bridge Fest пък се появява в главата на Михаил Стефанов, когато с приятели - художници, поети, музиканти и фотографи, посещават фестивал в Унгария. Там вижда за първи път работилници на такова събитие.

Първите години организаторите не са имали финансиране и е било изключително трудно. Имало момент, в който смятали да се откажат, но получили редица имейли с молби да продължат. Тогава се появява Фондация “Америка за България” и още партньори, които помагат. Така днес в него участват деца от 25 български града. 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още