Искат по-високи глоби и затвор за фалшификаторите на картини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7552544 Искат по-високи глоби и затвор за фалшификаторите на картини Искат по-високи глоби и затвор за фалшификаторите на картини www.24chasa.bg
Отляво на дясно: Екатерина Джумалиева, Александър Трайков и Ангел Папалезов

Работна група мисли върху мерките, министърът на културата ще следи работата ѝ

Работна група обмисля нови мерки против фалшификатите на българското изобразително изкуство, стана ясно на пресконференция в Министерството на културата вчера. Преди това е била проведена предварителната среща, на която е изработена програма, по която ще се работи оттук нататък. Групата е под патронажа на министъра на културата Боил Банов, а в нея са взели участие представители на Главната прокуратура, Главната дирекция “Национална полиция” на МВР, Съюза на българските художници, Националната галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството.

Ще има няколко работни срещи, стана ясно от думите на Александър Трайков - директор на дирекция “Инспекторат за културното наследство”.

“Принудихме се да сформираме такъв широк експертен дебат, в който да се набележат мерки в няколко посоки. Първата от тях, в която трябва сериозно да се дискутира, е нормативните актове, които уреждат производството, пускането в обращение и идентификацията на културни ценности, както в сферата на изобразителното изуство, така и в археологически обекти”, каза главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция”.

От януари са въведени специални текстове в Наказателния кодекс, които преследват изработката, пускането в обращение и идентификацията на предмети на изобразителното изкуство и археологически обекти, но, както се вижда, те имат известни непълноти.

Ще бъде създаден експертен потенциал в музеите и галериите, които да помагат и изкуствоведческата част на пазара на изкуството, и разследващите функции на МВР и прокуратура при сигнали за някакви нарушения в този пазар.

Друг акцент от работната среща е и създаване на технически потенциал, както в музеите, Художествената академия и Националната галерия, така и в МВР за извършване на технически експертизи върху материалите, върху които се изработват произведения на изкуството. Трябва да се предложат конкретни мерки за обучението и начините, по които може да се повиши квалификацията и привличане на повече специалисти, които да са ангажирани в тази област. Чрез курсове и обучения, международни специализации в държави с по-голям експертен потенциал, създаване на технически лаборатории, както в Министерството на културата, така и в МВР. В момента техническите възможности на Министерството на културата и МВР в тази област са недостатъчни. Към националната галерия има ателие по реставрация и консервация, но то е с много малък капацитет и възможности - няма съвременна техника, няма достатъчно материали, работи се по стари методи. В процеса на работа ще се уточняват и начините за финансиране на тези нововъдения. Засега не е ясна и каква ще бъде необходимата инвестиция.

Новата работна група ще излиза с конкретни предложения както от нормативен характер, така и организационен, административен. Тези предложенияще се обработят и прецизират в следващите 2-3 месеца и ще се предприемат стъпки за промени на законите и сформиране на допълнителни щатове там, където е необходимо. “А така също и закупуване на технически средства и създаване на лаборатории за извършване на експертизи в тази област”, каза Папалезов и изрази надежда през есента вече да има конкретни действия по заложените днес точки.

Предвижда се и промяна в наказанията за изработка на фалшификат. Сега тя се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от 2 до 20 хил. лв, но когато е по-малко от три години и нарушителят не е осъждан за предишни престъпления, реално му се налага само парична глоба без присъда. В рамките на новосформираната работна група ще се реши как да бъдат завишени на наказанията. По случая с галерия “Структура”, в която преди няколко месеца бяха изложени фалшификации на видни български автори в момента се разпитват свидетели и до два-три месеца ще има конкретни резултати, обясни Папалезов.

“По време на срещата бе обсъждано и създаването на регистри на предмети на изкуството, които биха подпомогнали една сравнително бърза проверка на всички заинтересовани страни, които продават или купуват произведения на изкуството, също така и на експертите, които се занимават с идентификация”, допълни Екатерина Джумалиева от дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата. В момента няма определени изисквания. Ако един специалист по монетите разбира от определен век или определен вид, няма как всеки друг да се произнесе. Поради тази причина трябва да бъдат тясно профилирани и тази експертност трябва непрекъснато да се развива, обясни тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Песен на “Бийтълс” е заглавието на старта на новия сезон в Армията

Продължаваме да ви представяме репертоара на столичните театри за сезон 2019/2020. След Театър 199 и Народния театър “Иван Вазов”, поглед в репертоарните планове на Театъра на Българската армия. Проф. Красимир Спасов в момента репетира първото заглавие от новия афиш на Театър “Българска армия” – “Любов, любов

Българин с голямата награда на ХХ биенале на графиката

Онник Каранфилян бе единственият българин, спечелил една от трите равностойни награди на ХХ издание на биеналето на графиката Варна 2019. Отличието му бе присъдено от авторитетно международно жури. Юбилейното издание на биеналето е под егидата на ЮНЕСКО, като то е един от най-влиятелните форуми за съвременно графично изкуство в света,

Какво и къде по морето до края на лятото

Какво и къде по морето до края на лятото Лятото може вече да наближава своя заник, но фестивалите и концертите по морето нямат край, а и съвсем не са за изпускане. Любителите на водата отсега да запазят в календарите си датите 30 август и 1 септември, защото тогава ще се състои третото издание на Фестивала за съвременни изкуства “Вода” в Бургас.

Скици на Малкия принц от Антоан дьо Сент-Екзюпери бяха открити в Швейцария

Ескизи на Малкия принц, направени от Антоан дьо Сент-Екзюпери, бяха открити в стара къща в северната част на Швейцария, където били складирани сред хиляди произведения на изкуството от магнат в областта на недвижимите имоти, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Скиците, които били купени на търг в Швейцария преди повече от 30 години и след това

Русия отвръща на сериала “Чернобил” с шпионска сапунка и детски екшън

Там агент на ЦРУ крои саботаж в централата, а САЩ се разпадат Украинският отдел на съветския КГБ е сигнализиран, че чужда спецслужба души със зли намерения около Чернобилската АЕЦ. За да установи къде в близкия град Припят се крие опитният агент на ЦРУ Алберт Ленц, в града пристига полковникът от военната контраразведка Андрей Николаев.

Несебър показан в карти и архиви от 2 век насам

Уникална изложба "Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век" показа единственият град по закрилата на ЮНЕСКО в различни периоди за последните близо две хиляди години. На откриването й в Артиум център присъстваха д-р Стефан Пейков, председател на "Геопан" и член учредител на Българската картографска асоциация

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Авторът на книга за агресията гостува у нас

Авторът Рюдигер Далке (познат на читателите и от “Болестта като път”) се нарежда сред най-четените, изследващи връзката между ума и душата. През август и септември Далке отново ще посети страната ни за практически семинари във Варна, Бургас и София по покана на издателите си ИК “Хермес”. Книгата му “Когато се борим със себе си” е за агресията у

3 години във фейсбук се появяват на... хартия

Бизнесменът Александър Александров с оптимистична автобиография Бизнесменът, меценат, филантроп и общественик Александър Александров издаде своята автобиография, разчупвайки редица клишета и традиционни похвати в жанра. Заглавието подсказва изненадата - “Моите три години във фейсбук. Автобиография на оптимизма”.

Брад Пит и Леонардо ди Каприо заедно в “Имало едно време в Холивуд”

Какво се случва в Холивуд преди 60 г.? “Имало едно време в Холивуд” напомня по заглавие шедьовъра на Серджо Леоне “Имало едно време на Запад” с Хенри Фонда, Чарлс Бронсън и Клаудия Кардинале и също като него бъка от звезди. Историята е за двама демодирани уестърн звезди от 60-те (Леонардо ди Каприо и Брад Пит), които си търсят нова работа.

Археолози откриха в Калиакра богато погребение на неизвестен аристократ (Снимки)

Археолози откриха в Калиакра богато погребение от 14-и век на неизвестен до момента аристократ - Господин Георги Палеолог, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ). Разкопките са под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ. Тя проучва средновековната морска столица на България от 2004 г.

Любимото на децата зайче Питър - с много истории, богато илюстрирани

Любимият пухчо на поколения деца пак прави пакости “Тиква за Питър” е най-новата книжка в поредицата от библиотеката “Зайчето Питър”. Издателство “Труд” я пусна вече на пазара. За да се приготвят за Хелоуин, Майка Зайка, Питър, Пухинка, Флопси и Мопси поемат през тъмната, студена и страшна гора. Те трябва да стигнат до господин Заю - той

Теодора Димова представя новия си роман на “Аполония”

“Поразените” е историята на три жени и едно дете, изгубили мъже и бащи след 9.9.1944 Дългоочакваният роман на изтъкнатата българска писателка Теодора Димова е в книжарниците! “Поразените” (ИК “Сиела”) описва историята на три жени и едно дете, които губят своите мъже и бащи, поразени от тоталитарния режим,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber