Китайски филмов фестивал в Египет насърчава културния обмен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7551729 Китайски филмов фестивал в Египет насърчава културния обмен Китайски филмов фестивал в Египет насърчава културния обмен www.24chasa.bg
СНИМКА': http://bulgarian.cri.cn

В неделя в египетската столица Кайро се състоя церемония по откриването на Китайски филмов фестивал, в рамките на който ще бъдат показани популярни китайски ленти пред местната публика като част от културния обмен между двете държави, информира Радио "Китай".

На мероприятието присъстваха китайският посланик в Кайро Ляо Лицян, както и официални лица от китайска и египетска страна от сферата на културата. Филмовият фестивал се организира в чест на 70-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Китайският посланик изтъкна дълбоките връзки между Китай и Египет, както и скорошното повишаване на отношенията до всеобхватно стратегическо партньорство, като подчерта важността на културния обмен и контактите в поддържането на приятелството между държавите.

„Египет е първата арабска и африканска държава, която установява дипломатически отношения с Китай преди 63 години. Без значение от промените в регионалната и международна обстановка, дълбокото приятелство и солидното партньорство между Китай и Египет няма да се промени", каза посланик Ляо.

„Китай произвежда годишно по 900 пълнометражни филма и общите приходи в сектора достигнаха 9 милиарда долара", добави той.

Китайският филмов фестивал е едно от серията културни мероприятия между двете страни, планирани през годината.

Джан Син, директор на Центъра за културен обмен към Министерството на културата и туризма каза, че мероприятието се провежда за първи път и ще се организира и в редица други страни, за да популяризира културния обмен между Китай и неговите приятели.

„Филмите представляват една от най-популярните форми на културен обмен, тъй като показват не само културата и историята на страната, но и най-важните исторически събития", каза китайско официално лице за агенция Синхуа.

Фестивалът се провежда в сътрудничество с египетското Министерство на културата. Филмите ще бъдат прожектирани в Кайро и Александрия.

Генералният мениджър на Филмовия културен център към Египетския кино център каза, че сътрудничеството между съответните институции на двете страни расте бързо.

„Този фестивал е важно събитие, което ще представи аспекти на китайското кино пред египетската публика, тъй като днес редица китайски продукции участват на международни филмови фестивали като тези в Берлин, Кан и Венеция", каза египетски официален представител за Синхуа.

Фестивалът в Кайро продължава до 18 юли.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Шандунската кухня на първо място в Китай по приходи в сектора

Има поговорка в Китай, която гласи „Гладът поражда недоволство". Тя отчасти може да обясни, защо храната е на особено почит в живота на китайците. Годишният доклад за ресторантьорската индустрия на Xinhuanet и Китайската хотелиерска асоциация хвърля светлина върху развитието на сектора, информира Радио "Китай".

Тематичният парк на Лайънсгейт в Китай отваря врати в края на юли

Готови ли сте да се потопите в света на „Игрите на глада" или „Дивергенти"? Сега ще можете да го направите и в Кита! „Lionsgate Entertainment World" обяви, че отваря първия в Азия тематичен филмов вертикален парк на остров Хънцин в южния град Джухай на 31 юли. Идеята е да привлече повече посетители в района на Големия залив и развие възможностите

Китайски учени разработиха ултратънки гъвкави чипове

Китайски учени от университета „Цинхуа" са разработили ултратънки гъвкави чипове с дебелина от 25 микрометра, което е около една трета от дебелината на човешки косъм, информира Радио "Китай". Те могат да усилват аналогов сигнал и да интегрират процесор с функция на блутут за безжична комуникация. По думите на ръководителя на екипа Фън Сюе,

Китайците пият все повече вино

Между 2017 и 2018 г. лозята с винени сортове грозде в Китай са се увеличили с 10 килохектара, като в същото време китайците пият все повече вино, се казва в доклад на Международната организация за вино и грозде (OIV), представен на 42-ия ѝ конгрес, който бе открит този понеделник в Женева, информира Радио "Китай".

Дзин Лицюн: Качеството е най-важно за развитието на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

В своето развитие Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) се придържа най-вече към принципа за „качество" и не преследва сляпо високи показатели, заяви в интервю за агенция „Синхуа" нейният президент Дзин Лицюн, предава Радио "Китай". Когато оценява инвестиционните си цели банката отчита три фактора: финансова,

Чуждестранните инвестиции в Китай се увеличават

През първата половина на тази година привлечените в Китай чуждестранни инвестиции са били на стойност 47,83 милиарда юана, което е увеличение със 7,2% на годишна база. Непрекъснатото подобряване на бизнес средата в Китай е причина за този ръст, предава Радио "Китай".  Благодарение на Закона за чуждестранните инвестиции бизнес средата в Китай е

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китайските митници върнаха обратно в чужбина 153 тона твърди отпадъци

Митническите власти в пристанище Йентай, провинция Шандун, са върнала обратно до адреса им в чужбина пратка с твърди отпадъци, се казва в съобщение на Главното управление на митниците. Общото количество на задържаните миналата година отпадъци е близо 153 тона, те са основно олово от рециклирани акумулатори и шлака от топене на метали,

IDC очаква инвестициите на Китай в изграждането на „умни" градове да надхвърлят $39 млрд. до 2023 г.

Инвестициите на Китай в изграждането на „умни" градове ще надхвърлят 39 милиарда долара към 2023 г., се казва в доклад на международната за анализи IDC. През миналата година Пекин, заедно с Шанхай, са били на пето място в света по разходи в сферата, предава Радио "Китай". Приоритетните области, включително устойчиви енергийни и инфраструктурни

Разполагаемият доход на глава от населението в Китай нараства по-бързо от икономиката

Разполагаемият доход на глава от населението в Китай през първата половина на годината е бил 15 294 юана (около 2227 долара), което представлява ръст от 8,8% на годишна база в номинално изражение, сочат данни на официалната статистика. Ръстът, с отчитане на инфлацията, е бил 6,5% или с 0,2 процентни пункта повече от този между януари и юни,

Китай бележи напредък в предоставянето на интернет връзка по време на полет

Китай бележи нов напредък в достъпа до интернет по време на полет, заявиха представители на гражданската авиация. До края на юни около 340 самолета на 13 китайски авиокомпании предлагат безжичен интернет на борда, съобщиха от Китайската администрация за гражданска авиация (CAAC). 180 от тях са били в състояние да я предоставят във въздуха.

Опитите на Китай да се справи с отпадъците откриват нови възможности за европейските компании

Разделното събиране на отпадъците в Китай се е сред най-дискутираните теми през последните дни, тъй като правителството представи списък с 46 „пилотни града", които ще изградят система за сортирането и обработката им до 2020 г. Задължителни схеми за сортирането на битовите отпадъци се появиха вече в метрополиси като Шанхай.

Китайската космическа лаборатория „Тиенгун-2" се готви да навлезе в земната атмосфера

Китайската космическа лаборатория „Тиенгун-2" ще напусне орбита и ще навлезе в земната атмосфера на 19 юли, съобщиха от Китайското управление за пилотирани космически полети (CMSEO) в събота. По-голямата част от нея ще изгори в атмосферата, а някои отломки ще паднат в южната част на Тихия океан (160-90 градуса западна дължина и 30-45 градуса южна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber