Проф. Любомир Стойков: професионализъм, почтеност и чувство за хумор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7532519 Проф. Любомир Стойков: професионализъм, почтеност и чувство за хумор Проф. Любомир Стойков: професионализъм, почтеност и чувство за хумор www.24chasa.bg

Емоциите и мислите ми почти не се промениха, казва той. Забелязва го, след като издава книгата си “100 срещи с мен” за 65-ия си рожден ден

“Познавам Любомир Стойков от десетилетия и мога да гарантирам за три сигурни неща - за неговия професионализъм, за неговата почтеност и за неговия винаги ясен изказ с много, ама много тънко чувство за хумор”, пише Максим Бехар за проф. Любомир Стойков в предговора на най-новата книга на известния журналист, учен и университетски преподавател. Между кориците на “100 срещи с мен” проф. Стойков събира всички важни интервюта, които е давал за печатни медии от 1993 до 2018 г.

“Не беше трудно да се направи подходяща селекция, тъй като водещите критерии бяха съвсем професионални - значимост на темата, значимост на тезите ми, значимост на изданията. Не са публикувани съвсем малка част от интервютата, и то най-вече поради това, че са били с мимолетен характер”, казва проф. Стойков. Книгата излезе за 65-ия рожден ден на Любомир Стойков, а той я нарича “посткомуникация” с автора”, т.е. шанс чрез повторното прочитане на тези интервюта да се осмислят още по-адекватно техните послания и да се разбере по-ясно непреходността на ценности, добродетели и принципи”. Според него вестникарското интервю е уникален шанс както за извличането на оригинални и стойностни отговори, така и незаменима възможност за интервюирания по образен и атрактивен начин да сподели съкровени неща от духовния си свят, да представи публично своите “страсти и неволи”.

“Поглеждайки се в това “автоогледало”,

разбрах, че човек не

може да избяга от

съдбата си,

както и че в много отношения моите мисли, емоции, идеи и възгледи почти не са се променили през този четвърт век. Затвърдих убеждението си, че колкото и да е важен външният вид, каквото и значение да има модата, това, което стои над нея, са интелигентността, стилът и духовното излъчване. Освен това структурирани и събрани в едно, тези интервюта в известна степен представляват автобиографични щрихи към моята личност - те издават възгледите и отношението ми към комуникациите, медиите, политиката, образованието и моята академична дейност, лайфстайла и модата, и въобще - личния ми и професионален живот”, казва той. Между кориците на книгата могат да се видят много снимки от личния архив на професора - както от деловия и светския му живот, така и от личния му свят.

“Всички фотографии в книгата са подбирани с оглед на конкретния контекст на интервюто, в т.ч. и архивните снимки от детството ми. Между тях има няколко с брат ми Владимир, който беше студент по медицина в III курс, когато почина. Много го обичам и винаги ще бъде в сърцето ми”, разказва проф. Стойков. Посланието, което той иска да отправи чрез тези фотографии, е да не се забравят хората, да не се игнорира миналото, да помним откъде сме тръгнали и никога да не прогонваме детето от душата си. 

През годините проф. Стойков се наложи като най-популярният моден експерт и анализатор. А както казва Ники Кънчев за него, той е "авторитет, без да е диктатор в модата”. Професорът признава, че постигнал този крехък баланс толерантността и ултимативността в неговите оценки с професионални аргументи.

“Откровено ще кажа, че ми е писнало от разни кресльовци, които позьорски и прибързано лепят етикети - прекалено и необосновано негативни и наплевателски или пък крайно сервилни и угоднически. Плиткоумието и самодоволното им перчене са във вечен съюз с професионалната им импотентност и с фалшивия им образ на ментори и арбитри. Когато искаш да дадеш оценка на някого за неговото публично поведение, стил, маниер на общуване, имидж и репутация, трябва не само да си направил професионален, коректен и точен анализ на неговото държане, но и да съумееш да разграничиш достойнството на индивидуалността, на човешката същност от професионалния гаф и естетическата некадърност. Често пъти предпочитам да давам оценката си за едно или друго по-скоро чрез намек и фина ирония, отколкото грубо, безпардонно и дори безочливо. Но не е имало случай досега да не са разбрали критиката ми, макар и дипломатична, и иносказателна”, казва той.

Зад гърба си той има

респектираща

журналистическа

кариера

и срещи с някои от най-влиятелните световни знаменитости в модния дизайн и в изкуството. Пред него са се изповядвали хора като Пиер Карден, Пако Рабан, Аликзандър Маккуин, Жан-Пол Готие, Ивана Тръмп, Клаудия Кардинале, Анук Еме, Ан Хечи, Парис Хилтън и др. 

“По време на нашите срещи те се държат като най-нормални хора и разкриват истините за себе си, защото знаят, че казвайки това на един журналист, всъщност те го казват на целия свят. Кодираната поука от повечето ми срещи с прочутите е, че колкото и известен да си станал, никога не се вземай прекалено на сериозно”. Част от тези срещи професорът описва в книгите си. Някои неща обаче е спестил. Не от цензурни съображения, разбира се.

“Най-често това са банални (така съм мислел) подробности или пък някакви молби, желания и дори тайни на моите известни събеседници. Тези неща обаче отдавна ги

споделям с моите

студенти, тъй като на

тях трябва да се

казва всичко,

свързано с професионалния арсенал, с техниките, похватите и начините да се получава качествена, оригинална, значима и точна информация. Един ден ще отворя пред читателите ми и този “сейф на моите несподелени професионални тайни”, казва проф. Стойков. 

Една от запазените марки на професора през годините е фразата “Симпатията е взаимна”. Превръща се в такава покрай предаването “От игла до конец”, което проф. Любомир Стойков прави в Нова телевизия от 1995 до 2003 г. Тогава Стойков искал да изрази уважението и обичта си към публиката. Затова завършва всяко предаване с думите “Симпатията е взаимна!” и много скоро забелязва, че те са се превърнали в запазен знак на шоуто и на неговия водещ. “Ентусиазирх се, когато на улицата непознати хора се обръщаха към мен по този начин. Днес с тези думи завършвам всяка моя мултимедийна лекция пред студентите, което означава, че девизът продължава да живее и да ни сплотява”, казва с усмивка проф. Любомир Стойков. Той е и председател на Академията за мода, която от 25 години насам връчва престижната статуетка за мода “Златна игла”. Според него за този четвърт век е настъпила ключова промяна в сакралната характеристика на модата.

“Ако не се променя, тя не е мода! През последните 25 години настъпи невиждано разкрепостяване в стила. Субкултурните и уличните хрумвания още по-властно се отпечатаха върху официалната мода, а неформалното облекло завладя още повече формалното. Хай-тек дизайнът, етичните и екологичните критерии вече казват своята тежка дума. Това, което преди десетилетия такива концептуалисти и новатори, като представителите на японската школа (Мияке, Кавакубо, Ямамото, Кошино, Татсуно, Ватанабе и др.), на британския дизайн (Уестууд, Маккуин, Чалаян, Галиано и др.), на Антверпенската шесторка (Маржиела, Демелюместер, Дрис ван Нотен и др.) лансираха като експеримент, днес се инфилтрира в модата, тласкайки я напред”, казва професорът. Според него церемониалните и ритуалните дрехи никога няма да излязат от мода, тъй като спомагат за съхраняването на традициите, ценностите и символите. “Специалните събития в нашия живот винаги ще имат потребността от специален дрескод!”, пророкува проф. Любомир Стойков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Юън Макгрегър се завръща като Оби Уан Кеноби в сериал на "Дисни"

Юън Макгрегър се завръща като джедая Оби Уан Кеноби в сериал на стриминг платформата „Дисни +", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Подобни слухове циркулираха отдавна в общественото пространство, но актьорът изненада публиката на Експо D23 в Анахайм, като се появи на сцената и обяви новината. Макгрегър каза,

Ед Шийран се завърна на първото място в британската класация за албуми

Ед Шийран се върна на първото място в британската класация за албуми, след като миналата седмица беше изместен от "Слипнот", съобщи Прес асосиейшън. Преди "We Are Not Your Kind" на "Слипнот" да заеме първото място, "No. 6 Collaborations Project" на Ед Шийран оглавяваше британската класация за албуми четири седмици.

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

Американската кинозвезда Скарлет Йохансон и тази година остава най-скъпо платената актриса в света, според публикуваната в сряда класацията на сп. "Форбс", предаде Франс прес. Неравенствата в заплащането на актьорите и актрисите обаче се запазват в полза на мъжете: въпреки спечелените 56 милиона долара (от юни 2018 до юни 2019 г.

Павел Колев няма да празнува първия си рожден ден като директор на “Левски”

Павел Колев ще отбележи своя 44-и рожден ден и първи като изпълнителен директор на “Левски” на работа и на практика няма да празнува. “Изобщо не ми е празнично. С оглед на това, което се случи с нашия колега през седмицата, настроението е мрачно”, разказа Павел Колев пред “24 часа”. Най-добър подарък за него е възможно най-скоро Цветан Вълчев от

“Мисис България 2007” Мариана Маринова влиза във “Фермата”

“Мисис България 2007 г.” е втората известна участничка в новия сезон на риалитито по Би Ти Ви “Фермата”. През 2008 г. тя представя родината ни на “Мис Вселена”, където заема второ място. В момента Маринова организира конкурси за красота. Първият обявен участник във “Фермата” е Саня Борисова. Голямата награда за победителя е 100 хил. лв

Дара, Павел и Венци Венц пуснаха обща песен (Видео)

“Хотел 5 звезди” с Павел и Венци Венц е вече факт! Да превъртим нета!”, написа в профила си във фейсбук Дара. Това е второто общо парче на триото, което пускат година след “Срещу мен”. В клипа Павел включва своя поръчков мотор - негова сбъдната мечта. Интересен факт е, че “Хотел 5 звезди” е създадена по време на сесия за писане на песни

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Миси Елиът издаде албум след 14-годишна пауза

Рапърката Миси Елиът издаде нов албум - "Iconology", след 14-годишна пауза, съобщава БТА. Предишният албум на Миси Елиът "The Cookbook" излезе през 2005 г. Миси Елиът обяви излизането на новия албум в Instagram късно вчера и го издаде в полунощ. Тя написа, че годината за нея е "страхотна". "Iconology" е продуциран от Миси Елиът

Уилям, Кейт и децата им отидоха с пътнически самолет на гости на кралицата в Шотландия

Британският принц Уилям заведе семейството си в Шотландия на гости на кралица Елизабет Втора с пътнически самолет и получи похвали от данъкоплатците, съобщи Ройтерс. Принц Уилям се издигна в очите на британците в сравнение с по-малкия си брат Хари, който беше разкритикуван за частните полети, предава БТА

Руска компания съди Арнолд Шварценегер и Джаки Чан (Видео)

Управителят на Руската филмова група (РФГ), която създаде филма „Вий 3D“, заведе дело срещу China Film Group, както и срещу Арнолд Шварценегер и Джаки Чан, пише вестник „Ведомости“. Руската компания настоява за възстановяването на повече от 216 милиона рубли след старта в Китай на продължението на "Вий 3D", наречено "Тайната на драконовия печат",

Два сериала, едно риалити и едно музикално шоу в ефира на Нова тв тази есен

“Пътят на честта” и “Откраднат живот” с по 4 епизода седмично Два сериала с по четири епизода седмично ще радват зрителите тази есен в програмата на Нова тв. Новата серийна драма “Пътят на честта” ще започне на 9 септември от 22 ч и ще се излъчва от понеделник до четвъртък. Дългоочакваният осми сезон на медицинския сериал “Откраднат живот: Кръвни

Бруклин Бекъм се раздели с модела Хана Крос

Най-големият син на Дейвид и Вистория Бекъм Бруклин се е разделил с модела Хана Крос, съобщава „Дейли мейл“. Двойката е обявила, че къса след 8-месечна връзка заради постоянните скандали. За раздялата са настояли също така и родителите на Бруклин, предава Канал 3.  Потребителите на мрежата отбелязаха

Майли Сайръс: Лъжа е, че съм изневерила на Лиъм и затова се развеждаме

Певицата Майли Сайръс отрече слуховете, че е изневерила на актьора Лиъм Хемсуърт и това е станало причина за развода им, съобщиха БТА. В Туитър Майли написа, че може да е всякаква, да танцува провокативно туърк, да пуши трева, но никога не е била лъжец и се е държала честно с другите. "Аз трябва да съм напълно прозрачна за феновете си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber