Тунели под гробницата на жената котка в Странджа засече георадар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7519038 Тунели под гробницата на жената котка в Странджа засече георадар Тунели под гробницата на жената котка в Странджа засече георадар www.24chasa.bg
Всяка първа седмица след Великден стотици се събират на Индипасха. СНИМКА: Елена Фотева

Ванга пратила дете за изцеление с живата вода на Индипасха

Тунели под култови тракийски светилища в Странджа крият неразгадани тайни. Голяма част от тях са локализирани при проучване с георадар, което предприема археологът Даниел Пантов, директор на музея в Приморско.

Тунели са засечени под най-древното тракийско светилище в местността Мишкова нива край Малко Търново и под обвитата в още по-голяма мистерия гробница на Бастет, която се намира в подножието на връх Голямото Градище.

“Странджа е уникална планина с много следи от поселение на територията ѝ с много благоприятни места за живеене и аз ги откривам. Става дума за много селища и крепости, обредни места, които говорят за гъсто население от тракийски племена, които са обитавали Странджа за дълго време”, казва Пантов.

На 18 метра дълбочина под гробницата на Бастет с помощта на георадар се локализира метален предмет. “Ясно се видя, че е с правилна форма и размери приблизително 50/50 см. Намира се в една от кухините, които се спускат спираловидно надолу. Най-вероятно това са рудни галерии, свързани с траките и минното дело по тези земи. Те са добивали медна и желязна руда, злато, а вероятно и гранат. Изнасяли са ги през морето”, разказва археологът.

Гробницата

на Бастет -

може би

най-голямата

загадка

на Странджа, вълнува от години изследователи и хора с ясновидски дарби. Легендата е свързана с мистериозна иманярска карта, секретна експедиция, организирана от Людмила Живкова и с пророчицата Ванга. Експедицията от 1981 г. е описана в книгите на двама от участниците в нея - племенницата на Ванга Красимира Стоянова и тогавашния шеф на отдел “Културно наследство” Кръстю Мутафчиев. От всички участници в секретното проучване днес живи са само Красимира Стоянова и археологът Иля Прокопов, а информация за това дали и какво е било открито в недрата на Странджа няма. Според Мутафчиев, който нарича картата “Ребусът”, гробницата е изградена като огледален образ на небесното съзвездие Цефей и когато то е над планината, Луната е в такива фази, че може да огрее мястото.

Посветени твърдят, че когато показали иманярската карта на Ванга, тя дала напътствия къде и какво да търсят. Според пророчицата преди хилядолетия по вода в Странджа дошли хора от Египет, били високи и стройни, с тъмна кожа и черни, дълги коси, с маски на лицата.

Ванга говорила

за гроб на

жена, която

държи жезъл

от извънземна

материя,

а около нея има съкровища от злато и тайно знание за историята на човечеството две хилядолетия назад и две хилядолетия напред. Но писмеността не можела да бъде разчетена, предупредила баба Ванга.

През пролетта на 1981 г. участниците в експедицията на Людмила Живкова отиват на мястото, където трябва да наблюдават първите лъчи на слънцето и на луната. По-късно Мутафчиев споделя, че на западната стена на скалата се появила фосфоресцираща светлина, после се очертали две човешки фигури като холограмни изображения.

Легендата за египетската богиня и мистерията около тайната експедиция на Людмила Живкова привлича все повече туристи, а всяка година в нощта срещу 5 май от общината организират поход до мястото. Виктория Колева от Туристическия информационен център в Малко Търново казва, че повечето хора т.г. споделили за силно енергийно усещане на мястото. И допълва, че според една от легендите Бастет не била египетска царица, както се възприема от мнозина, а богиня, чийто баща бил с тракийски корени. В този район властвала тракийската владетелка Калеомастра, а нейна дясна ръка бил бащата на Бастет. При управлението на Калеомастра се взело решение за преселение към Египет. По време на похода, някъде в Егейско море, Калеомастра починала и за нов водач бил избран бащата на Бастет. Хората му стигнали до Египет и се заселили по поречието на Нил. Бастет била избрана за върховна жрица на течение, което почитало котките - свещени животни в Египет. Когато наближил краят ѝ, тя помолила баща си да бъде погребана в Странджа, където е родена. Така била пренесена отново в планината.

“Сигурни сме, че

на 18 м под

земята има

метален

предмет, но

по-малък

от саркофаг

Ние с машината локализирахме мястото, не го крия, изнесох го на публична лекция в отчетите на Института по археология към БАН. Ако получим картбланш, можем да проучим обекта”, казва Даниел Пантов. Той е готов да започне експедиция, но проблемът е във финансирането.

При проучванията с георадар той открива подземни тунели и под най-древното тракийско светилище в Странжа - Мишкова нива.

“Кухините са на 3 метра под светилището - вътре в кръга и извън него. Може да са гробове или други помещения. Интересното е, че когато навремето археолози проучват могилата, не е открит никакъв гробен инвентар. А става дума за монолитен градеж, очевидно не е случаен този, който е погребан там”, казва археологът.

Първи за светилището в Мишкова нива съобщават братя Шкорпил в началото на XX в. и описват голяма могила и мраморни архитектурни детайли. Проф. Алекснадър Фол и доц. Петър Делев проучват обекта от 1981 до 1983 г., а през 1986 г. Тракийският култов комплекс е обявен за археологически паметник на културата с национално значение. Датиран е между средата на II хилядолетие пр.Хр. и епохата на Късната античност.

Светилището е част от обширен археологичен комплекс, в който има укрепена сграда, могилен некропол, римска вила и крепост на близкия връх Голямо Градище.

Смята се, че тракийската гробница с времето прераства в общоплеменно светилище, което се свързва с бог Аполон. Всяко лято от общината организират възстановка на ритуала “Възлияние” - изливане на течности

в чест на

Слънцебога и

Богинята Майка

Все по-популярно през последните години става и тракийското оброчище Индипасх,а на 17 км от Малко Търново, което местни също свързват с името на Ванга. Според легендата пророчицата пращала болни на оброчището с жива вода.

“Оти ми го водите това дете тука, до вас е живата вода”, казала Ванга на семейство от Малко Търново с болно момиченце и го пратила на Индипасха, разказват местни. Допреди няколко години мястото е било само за посветени. Оброчището е скрито в дълбок и усоен дол, обрасъл с гъста букова гора, а пътят до него е възможен само с джип или пеша. В първата неделя след Великден прииждат стотици на поклонение и правят курбани, защото се смята, че

лековитата вода

на Индипасха

е най-силна в този ден.

Светилището представлява огромна отвесна скала, в чиято основа блика изворче. Според легендите помага най-вече при очни и кожни болести. Около изворчето има иконостас, на който богомолците палят свещи и оставят великденски яйца. Магическото място събира хора от различни религии. По клоните на дърветата висят чорапи, тениски и дори бельо и това не е случайно. “По този начин дрехите се поставят между земята и небето, а болестта остава в нищото. Това е една от най-древните индоевропейски традиции за закачане на дрехите на болните по спускащите се от скалите лиани. Така болестите са нито на небето, нито на земята, тоест не съществуват, изчезват от този свят”, разказва директорът на музея в Малко Търново Ивелина Иванова, един от най-запалените изследователи на мистичната планина и обичаите на местното население.

Виктория Колева разказва, че преданието за оброчището тръгнало от жители на близкото село Сливарово. То било преоткрито от местен, който отглеждал стадо биволи. Водачът на стадото остарял и ослепял. На стопанина му било жал да го убие, понеже биволът му служил вярно много години. Решил да го пусне, но не след дълго биволът се върнал и вече виждал. След време пак ослепял, изчезнал отново, после пак се завърнал излекуван. Когато това се повторило за трети път, стопанинът решил да проследи животното и така стигнал до Индипасха, откривайки лековитата вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Освежаващи летни коктейли

Лято е! Време е за море и приключения. Но в жегите определено се нуждаем и от освежаващи напитки. Ето и някои предложения за приятни летни коктейли. Куба Либре Коктейлът възниква след Испано-американската война, точно когато Куба става независима. Ром, кола и лайм, които са смесени в чаша, пълна с лед, е перфектен начин да се справите с жегата,

Нова тениска улеснява екскурзията на чуждестранните туристи в Пекин

Снимка на тениска с креативен дизайн, който има за цел да помага на чуждестранните туристи в Пекин, придоби голяма популярност в онлайн пространството. От едната ѝ страна са изобразени емблематичните забележителности на китайската столица с техните имена на китайски и английски, сред които Забранения град, площада Тянанмън и Националния стадион.

Тест: Интроверт или екстроверт сте?

1. Виждате, че срещу вас се задава познат по улицата, с когото сте се виждали 2-3 пъти в по-голяма компания. Не сте сигурни дали да го поздравите, или да го подминете. Какво ще направите? а) Ще пресека на отсрещния тротоар, за да избягам от тази дилема. б) Ще му се усмихна и ще кимна с глава, докато се разминаваме.

На път с палатка или каравана: Най-хубавите места за къмпингуване в Европа

С палатка или каравана на първа линия на плажа или край някое езеро - за някои това е перфектната почивка. Германското издание "Фокус" прави класация на най-красивите къмпинги в Европа, които предлагат чудесно местоположение и предлагат много услуги. Цените им започват от 9 евро и достигат до 48 евро за нощувка.

Психолози разкриха най-безотказния начин да си осигурим втора среща

Чарът и добрият външният вид могат да помогнат, но най-безотказният начин да си осигурим втора среща, е да споделим храната си, обикновено десерта, съобщи в. "Майл он сънди". Психолози от университета в Лийдс анализираха как се хранят участниците в телевизионно шоу за първи срещи, в които потенциални партньори отиват с непознати в ресторант.

Новият агент 007 ще е жена

“Момичетата на Бонд” вече ще са “Жените на Бонд” “Влез, 007.” - вратата се отваря, но в стаята не влиза очакваният от всички Джеймс Бонд, а красива чернокожа жена. Името на актрисата е Лашана Линч, а ролята, както вече сте се досетили, е на световноизвестния британски таен агент - 007. За пръв път в 56-годишната история на филмовата поредица,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Татяна Лолова гледа великата Мария Гулегина в Софийската опера

Татяна Лолова бе един от многото представители на софийското артобщество, което дойде да гледа великата руска певица Мария Гулегина в Софийската опера и балет. Голямата актриса аплодираше бурно концертното изпълнение на операта “Набуко” от Верди, в което участваха също могъщият баритон Кирил Манолов и неостаряващият бас на Софийската опера

Тинейджъри бутаха кола 9 км, за да помогнат на закъсала жена в Канада

Трима тинейджъри придобиха популярност, след като бутаха кола 9 километра посред нощ. Момчетата отивали да си купят понички от денонощен магазин в малък канадски град и видели, че жена е закъсала на пътя. Тя нямала пари за пътна помощ и не можела да се прибере у дома, предава Нова тв. Тримата тинейджъри решили да бутат колата до дома на жената.

96-годишен американец пробяга 5000 м за 42 минути (Видео)

Жител на американския щат Вирджиния пробяга 5000 метра за 42 минути и 30 секунди, установявайки световен рекорд във възрастовата категория от 95 до 99 години, съобщи БГНЕС. На 11 юли в град Еймс, щата Айова, 96-годишният Рой Енглерт надмина предишния рекордьор Франк Левин с почти 8 минути. Същото разстояние Лени пробяга за 50 минути 11 секунди.

Как е отразено в България кацането на „Аполо 11” на Луната?

„Не само паметен ден, знаменателен. Аз бих казал епохален в областта на космонавтиката. Велико постижение на човешкия род”, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия историческия полет към Луната. Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс чл.- кор. на БАН проф. дтн Петър Гецов. Днес се навършват 50 години историческото кацане на 20 юли 1969

Първият български шериф в САЩ сбъднал детската си мечта

Първият български шериф в Америка е пловдивчанин, който осъществява детската си мечта – да се закичи с шерифска значка, а ежедневието му да е като от екшън филм, предава Би Ти Ви. През 1998 г. Георги Андреев заминава със семейството си за Америка, защото съпругата му печели Зелена карта. Тръгват с 10-годишната им дъщеря, шест куфара,

С деца на море? Защо не

Щедрото лято в „Марина Кейп” може да осигури релаксираща ваканция за семейства и техните малки и големи деца. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в „Марина Кейп” е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber