Добрият български чичо за всички сирачета на Африка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7512173 Добрият български чичо за всички сирачета на Африка Добрият български чичо за всички сирачета на Африка www.24chasa.bg

Даниел Делибашев от две години е доброволец в сиропиталища

За едни Африка е континентът, който прилича на конска глава, за други е дестинация за приключения, а за Даниел Делибашев Африка е кауза. Той е израснал в доспатското село Црънча. От 20 години живее в София, но не къса силната си връзка с родния край. Завършил е финанси и банков мениджмънт и голяма част от трудовия му стаж до момента е в банковата сфера. След едно мечтано пътуване до Африка през 2017 г. обаче решава да се занимава с нещо много по-полезно - фондация “Усмивка за Африка”, с която набира средства за подпомагане на сирачета в Африка.

Идеята за тази фондация се появява спонтанно. “Няколко седмици преди да замина за първи път през 2017 г., споделих, че ако някой иска, може да подпомогне децата там, най-вече с пари, тъй като не мога да нося много и тежки неща. Доста хора откликнаха тогава, а и след като видях ситуацията там, знаех, че моята помощ ще продължи. Едната причина беше, че така дейността ще бъде по-прозрачна и официална. Така се надявах тя да привлече повече хора, които да подкрепят тази кауза. Другата причина е, че по този начин ще мога да набирам дарения и от компании, неправителствени организации и др.”, разказва Делибашев.

Желанието да замине за Африка се корени още в детството му. Тогава гледа много филми за Африка и така добива не само представа какъв е животът там, но и започва да мечтае един ден да може да помогне, дори и с малко. Заминава за първи път през 2017 г. 

“Бях доброволец в

сиропиталище в малкото

селце Туту, Гана

През април 2019 г., след като отново посетих сиропиталището там, се отправих към Уганда. Целта и в двете държави беше да се запозная с проблемите и нуждите, които имат децата, и да търся начини да подобря живота им. Успях да обиколя и да прекарам време с деца в сиропиталища, детски градини, училища. Бях и в институт, в който вече пораснали, могат да се сдобият не само със знания, а и с реални професии – шивачки, готвачи, фризьори и др., с които да имат сносен за техните стандарти живот”, разказва добротворецът. 

Според него животът може да се сведе до две неща - такива, които правят е такива, които не правят хората щастливи.

“Най-вече това важи за децата в сиропиталищата, които, ако са живи и здрави, имат храна и покрив. Значи нямат за какво да се оплакват, защото имат повече от много други деца като тях. Най-голяма и истинска радост може да се види там, където тя е най-малко обвързана с материалния свят”, обяснява Делибашев. Дните му там минават заедно с децата. Включва се във всички дейности, с които те са ангажирани. Всекидневието в африканските сиропиталища започва

в 4-4,30 ч сутринта, когато

една част от децата чистят,

а друга се захваща с пренасянето на вода от извори в гората. После момчетата и момичетата са заети с чистене, готвене, пране, та чак до бъркане на бетон и правене на тухли. Делибашев обаче не пропуска да се включва активно в заниманията в училище, игрите, песните, танците, които обикновено свършват чак преди лягане. 

“Най-хубавото нещо, което човек може да даде на децата, не са нито дрехи, нито храна, нито помощта в работата, нито игрите или подаръците, които им оставя, нито уроците… Най-ценното е времето, което отдава на тях, вместо да е на много други места и с други хора, вниманието, което им отделя, за да предизвика усмивките на лицата им, или за да избърше сълзите от очите им, любовта, която им дава, поставяйки тяхното щастие пред своето. Това са неща, които децата не са получили от собствените си родители, но получават от някой напълно непознат, а тези спомени и емоции оставят много повече от каквито и да било материални придобивки”, казва той. Но това, че помага на децата в Африка, съвсем не означава, че не помага и на българските. 

“И това го правя много по-отдавна, макар и в по-малки размери. Мечтата ми от дете е да помагам на деца точно в Африка. Все още не съм намерил първоизточника на отговора на въпроса - защо едно дете е решило така и защо един ден е поело към реализирането на тази мечта.” Истината е, че иска да накара хората да се замислят: „Ако Даниел отделя толкова време, средства, усилия, за да отиде да помогне на деца в Африка, аз защо да не отделя дори един ден в годината, за да помогна на деца тук”, казва Делибашев. Докато бил в Африка, му липсвали много неща - близките, прохладата, храната, леглото, всички удобства, с които сме свикнали тук. Но неглижирал тези липси и се стараел да ги остави на заден план и да се наслаждава на времето с децата там. Защото знаел, че ще му липсват, когато се прибере тук. Така и станало. 

“Липсваха ми децата. Времето с тях. Емоциите покрай тях. Начинът, по който се чувства човек покрай тях. Щастието и удовлетворението, с което го даряват. А това е още по-силно, когато знам, че те са взаимни, виждайки усмивките на лицата им и чувайки от тях думите на тръгване “Остани още ден или поне няколко часа”, “Отиди в България, виж близките си, свърши си нещата и след седмица пак ела”, спомня си той. След като вижда как живеят децата там и че им липсват дори елементарни битови приспособления като моливи, острилки и четки за зъби, решава да организира тук кампания за събиране на такива неща. Така само в рамките на 2-3 седмици успява да събере 2 големи пълни куфара с подаръци за африканските дечица - 1 лаптоп; около 700 химикалки и също толкова молива, няколко комплекта флумастери и цветни моливи, острилки, футболни топки, близо 200 четки и пасти за зъби, разни дреболии като сапуни от българска роза, игри и др. 

“В сиропиталищата

оставих и по един

български флаг,

за да им напомня за мен и хората, които са им дарили тези неща”, разказва Делибашев. В момента събира само финансова помощ за подпомагане на деца в тези страни. 

“По-конкретен проект, който скоро ще осъществим, е “Лека нощ”. Целта е да се подсигурят матраци, чаршафи, одеяла, възглавници, балатум в спалните за 70 деца. В момента те не само че спят на земята на дунапрени, които са в окаяно състояние, но при голяма част от тях това е единственото нещо, което ги дели от голата пръст. Освен че нощите понякога са студени, като добавим и вятъра, минаващ през дупките по стените, децата направо замръзват вечер. Донякъде ги спасява това, че в спални в размер 10 кв. м спят по 25-30 деца, така че когато са едно върху друго, успяват поне малко да се предпазят от студа.

Следващият проект най-вероятно ще е свързан с подобряване на снабдяването и съхранението на вода, тъй като това е основен проблем навсякъде. В тази насока вече има значително подобрение в Гана, така че този проект ще бъде насочен изцяло към Уганда”, разказва той. Делибашев дори обмислял да осинови някое от тези дечица. “Макар че са там, за мен те са си като мои деца и без официално осиновяване. Е, по-скоро съм им като чичо и точно затова повечето ме знаят като Uncle Dan (Чичо Дан - б.а.). Неслучайно съм спечелил тази титла, най-вече заради държанието и отношението ми към тях – човек, който е готов и прави всичко, за да ги зарадва, и с който могат да лудуват и правят лудории без притеснения и страх”, казва с усмивка той. А сега е в процес на издаване на книга, в която описва преживяванията и емоциите си от пътуването в Гана през 2017 г.     

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Шофьорът на Путин се сърдел, че Иван Яхнаджиев се снима пред колата на руския президент

Огромна черна бронирана кола, от която слиза не кой да е, а Владимир Путин. Нея улавя в кадър на заден фон българския художник Иван Яхнаджиев. Това прави, докато руският президент бе на пресконференция в Рим преди десетина дни. “Шофьорът на колата беше възрастен човек, който много се сърдеше, че някой се е доближил да се снима,

Два фестивала ще будят Северозапада през юли

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от "24 часа". В този проект ви разказваме истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. Представяме ви Цветослав Йонов и Vola Open Air Festival,

50 простички неща, които всекидневно ни правят щастливи

Научно изследване, проведено с 2000 възрастни показа, че добрият сън вечер, наблюдаването на изгрева на слънцето и разходката са сред нещата, които ни карат всекидневно да се чувстваме добре. Да открием място на паркинга, да хванем влака в последната секунда, преди вратите да се затворят, и да си тръгнем по-рано от работа попадат в списъка с топ

Над 1200 души аплодираха на Царевец Имперския руски балет

Над 1200 българи и чужденци аплодираха на крака артистите от Имперския руски балет, които представиха “Лебедово езеро” на Царевец. С великолепния спектакъл под звездите в събота вечерта бе открит IV летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете”. Гастролът на звездната трупа, създадена преди четвърт век от легендарната Мая Плисецкая,

Във виенския зоопарк Шьонбрун се роди слонче

Във Виенския зоопарк Шьонбрун се роди 90-сантиметрово женско слонче, което тежи 90 килограма. Както бе съобщено днес, бебето е дошло на този свят през нощта на петък срещу събота в 2 часа и 11 минути. Слончето е третото дете на 27-годишната майка, чието име е Нумби, предаде БТА. Новата рожба на Нумби е резултат на изкуствено осеменяване с материал

Преждевременно родените деца е по-малко вероятно да имат продължителна връзка

Преждевременно родените бебета по-трудно ще намерят партньор в любовта, когато пораснат, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Преждевременно родените деца и децата с ниско телесно тегло при раждането си са с 28 процента по-малка вероятност да се оженят или да имат продължителна връзка с партньор, отколкото родените на термина.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Днес рожден ден празнуват

Атанас Темелков, председател на Държавна агенция “Електронно управление” Борислав Сарандев, бизнесмен, масон, почетен консул на Шри Ланка Кирил Ампов, певец и композитор Михаил Лалов, художник Д-р Василиса Василева, началник на клиничната лаборатория в онкологичния център за Североизточна България във Велико Търново Владимир Илиев,

Честит рожден ден на Мариана Куманова

Днес рожден ден празнува Мариана Куманова, която е администратор интернет търговия. Тя е в екипа на “24 часа” от първите му броеве и продължава да върши работата си с ентусиазъм, енергия и усмивка. Пожелаваме ѝ много вълнуващи пътувания!

1957 г.: "Пътят" на Фелини е първият с оскар за чуждоезичен филм

За изработката на статуетката позира гол мексикански режисьор “Боже, колко прилича на чичо ми Оскар!”, възклликва библиотекарката и продуцент на академията Маргарет Херик, когато вижда готовата статуетка на американската филмова академия преди 90 години. Поне така твърди едната от легендите за името на престижното отличие.

Гостите за Вагнер: На Запад за такъв спектакъл билетите почват от 200 долара

“Незабравимо изживяване”, “истинска нирвана”. Това бяха част от реакциите на стотици гости от чужбина, които изпълниха Софийската опера в петък вечерта за последното представление от седмия Вагнеров фестивал – спектакъла “Парсифал”. Повечето от тях посещават за пореден път София, водейки този път и свои приятели.

“Кино под звездите” започва с филма “Ага”

Нашумелият филм на Милко Лазаров “Ага” ще бъде показан на голям екран на открито в София. Прожекцията ще бъде на Лятната естрада в Борисовата градина на 16 юли и е включена в програмата на “Кино под звездите”, организирано от БНТ и Столичната община. Филмът върна страната ни в основната програма на фестивала “Берлинале” след почти 30-годишно

Деян Неделчев-Икебаната ще пее като славей след операция

“Ще пея като славей след два месеца”, каза Деян Неделчев пред “24 часа” след успешна операция на възел на гласните струни. Певецът е изписан благополучно след процедурата, извършена с лазер от д-р Дончо Дончев във Военномедицинската академия. Певецът разказа, че всичко е приключило точно за 3 минути, без да засегне гласните му струни.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber