Да се изгубиш по пътя, за да намериш себе си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7508313 Да се изгубиш по пътя, за да намериш себе си Да се изгубиш по пътя, за да намериш себе си www.24chasa.bg
Едни от най-популярните маршрути за пътешествия към неизвестното са в Африка.
Едни от най-популярните маршрути за пътешествия към неизвестното са в Африка. СНИМКА: РОЙТЕРС

Или защо все повече хора прибягват до оувърландинг

Kогато всеки ден бързаш за нещо, гониш срокове и цели, идва един момент, в който просто си казваш: Стига. Някои го наричат умора, други прегряване, трети пък го смятат за възможност да направиш нещо различно, за да провериш дали можеш да живееш и по друг начин, който да те прави шастлив и успешен.

Основният въпрос, който почти всички, попаднали в такова състояние, обикновено си задават, е: Какво да сторя, за да почувствам, че отново летя в живота си? Повечето се насочват към духовни практики, психолози или активен спорт и някои даже успяват да намерят мир със себе си, но не и така желаната голяма промяна.

Има обаче група хора, които твърдят, че ако тръгнеш просто на път без цел, това може радикално да промени погледа ти върху живота. Става въпрос за почитателите на така наречения оувърландинг. Това е вид дълго пътуване, което се осъществява с високопроходим автомобил, кемпер или каравана, но някои го правят и с камион, мотор или дори велосипед.

Идеята е, че поемаш по света, без предварително да планираш къде ще нощуваш, ядеш и въобще какво ще правиш по пътя си. Пътуваш заради самото пътуване, а не за да видиш нещо конкретно или да посетиш дадено място. Затова е необходимо да си отделиш много време за него, месеци или година. Да си готов да спиш в колата, на палатка и да поработваш, за да заслужиш храната или подслона си, тъй като е възможно да попаднеш на места, където парите нямат никакво значение. За повечето хора тази перспектива звучи стряскащо, но за търсещите промяна това е вярната посока.

Скромният авантюристичен живот на скитник е много по-евтин от обикновения в Канада или в САЩ, казва канадката Джоузи пред Би Би Си. През 2014 г. тя и мъжът ѝ продават къщата си в Квебек, купуват кемпер и поемат по Панамериканската магистрала. Това е мрежа от шосета с обща дължина 30 000 км, която свързва почти всички тихоокеански държави в Америка. Тогава Джо е малко над 60 г., а Джоузи 10 г. по-млада от него. Те вече са изминали 64 000 км и са били в 15 страни. Казват, че независимо къде се намират, почти всеки месец някой от децата и внуците им ги посещава. “Не можем да си представим, че ще имаме повече приятели. Опознаването на толкова много хора, които срещаме по пътя си, се оказа невероятно интересно. Чувстваме се като част от голямо семейство”, обяснява Джоузи.

Макар оувърландингът да започва да става популярен предимно като хоби за пенсионери, през последните години въобще не е така. Все повече млади хора тръгват на път дори с деца в опит да намерят правилния начин на живот. Англичаните Стив и Джийл са обикаляли света със специално сглобен камион пет години заедно с двете си дъщери.

“Това не е като дълга ваканция. Има добри дни, има и лоши, но благодарение на пътуването нашите деца значително разшириха хоризонта си, което нямаше да се случи, ако просто си бяхме стояли у дома във Великобритания”, споделя Джийл.

Затова оувърландингът става все по-привлекателен и за хората в активна възраст особено след като интернет и развитието на високите технологии дават възможност да работиш или да образоваш децата си от всяка точка на света. Това се видя и на последното изложение по въпроса в края на май в Аризона. Ако на старта му преди 10 г. е имало само 900 души, то тази година посетителите са били над 22 000, като над 400 фирми и организации са представили най-новите си продукти за непредвидими пътешествия.

През последните години у нас също започват да се появяват негови последователи. Достатъчно е да се проследят интернет форумите за любители на офроуд или на пътешествия, за да се види колко много хора споделят как модифицират машините си или купуват специално оборудване за оувърландинг. Най-желаните маршрути са към Африка, което е разбираемо, тъй като животът там все още изглежда доста прост, а и чувството за безкрай, създавано от пустините, няма аналог. Освен това традициите на оувърландинга предполагат рано или късно да стигнеш до Черния континент. Един от най-популярните маршрути там е този от Кайро до Кейптаун, който е повече от 10 000 км и минава през Кения, Танзания, Малави, Зимбабве, Ботсвана и Намибия.

Тед Саймън, който през 70-те години на миналия век се прочува, обикаляйки света с мотор, смята, че високите технологии малко са развалили пътуванията към неизвестното. Сега е по-малко интересно, тъй като заради интернет вече обикновено си видял на снимка местата, които посещаваш, или пък си научил предварително много неща за тях, казва той пред Би Би Си. Според него и цялото това специално оборудване на превозните средства е излишно и отнема удоволствието от риска да пътешестваш, което е много важно.

Когато става на 70 г., Саймън отново обикаля света. Днес вече е на 88 г., все още понякога кара мотор и поддържа много добра форма. Смята, че околосветските му пътешествия са го трансформирали и са го накарали да открие, че може да преодолява всякакви препятствия. Той обаче предупреждава хората да не бързат да се радват от това му заключение, тъй като никой, който се връща от такова пътуване, не си казва: “По-добре е сега да отида в офиса и да продължа да работя.” Обикновено прави много рязък завой в живота си.

Терминът “оувърландинг” идва от Австралия. С него са наричали преместването на добитък на много далечни разстояния с цел намиране на нови пасища в началото на миналия век или пък, да бъде продаден. По този начин фермерите са откривали напълно непознати райони в пустошта, развивали са ги, а след това са правени и пътища към тях.

В средата на века за пътуванията в неизвестното започва да се използва и механизирана техника. Така се стига до наши дни, когато няколко от световните автомобилни компании правят специални модели за оувърландинг, а някои дори се опитват да създадат електромобил, който да може да изминава до 640 км с едно зареждане. Целта е да се отговори на нарастващото търсене на превозни средства, които дават възможност да направиш най-екологичното пътешествие.

Преди тръгване проверете дали всички сте на една вълна

Може да не си купувате слънчева батерия или енергийна банка за зареждане на мобилни устройства, когато подготвяте вашето пътешествие към неизвестното, но едно нещо задължително трябва да направите. Да седнете с хората, с които ще пътувате, и много откровено да изясните помежду си дали някой няма някакви скрити страхове, например от тесни пътища над пропасти и определени животни. Цялата тази откровеност е задължителна, тъй като предизвикателствата при оувърландинг са много и пътуващите в автомобила много често трябва да се справят екипно с тях.

Нещата, които се смятат за задължителни, са допълнителен резервоар за гориво или туби, примус за преваряване на вода, тъй като вероятно не навсякъде ще намирате достатъчно чиста за пиене. Спални чували и палатка, като най-добре да е от моделите, които се поставят на покрива на кола, за да сте по-защитени от животни.

Изборът на надуваем дюшек или матрак също е от голямо значение, тъй като пълноценният сън е абсолютно необходим за изминаване на големи разстояния. Както впрочем и GPS устройство, макар да сте тръгнали на пътуване без посока. В даден момент то може да ви помогне да се избавите от опасности особено ако сте го снабдили с информация за оувърландинг, която съдържа необхванати от традиционните пътни карти обекти и шосета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Емблемата на Ишгъл

Ишгъл - раят за скиорите в Тирол, от който пламна заразена половин Европа

Всичко тръгва от млад барман в ски бар, сега наричат курорта развъдник на коронавируса Наричат австрийското градче Ишгъл, разположено в сърцето на Тирол, рая на скиорите, снежната Ибиса на Алпите. Курортът привлича всяка зима милиони туристи от цял свят. А сега при пандемията с коронавируса мнозина го сочат с пръст като един от главните

Синята лагуна в Исландия

До Сините лагуни в двата края на Европа

В Исландия геотермалното езеро е лазурно, но с нулева прозрачност, в Малта е бистро като сълза Дългите уикенди могат да бъдат релаксиращи по различен начин. Алтернатива на градинските барбекюта и тежките трапези можем да намерим в задграничните пътувания. Ако посетим някоя съседна държава, няма да се измъкнем от балканската атмосфера -

В страната расте специален вид кокосов орех, нарича се кралски. Местните казват, че е толкова полезен и за децата, и за възрастните - с един на ден здравето на човек укрепва. Айла Давчева (вляво) също не пропуска да се освежи с кокосов орех, докато пътува в Шри Ланка.

В Шри Ланка първо се усмихват, после ще ви нахранят

Ако търсите приключение, качете се на местен автобус Как ще ходиш сама? Момиче си, а с раницата ще тежите общо не повече от 50 килограма. Така близките ми реагираха, когато им казах, че се отправям на първото си самостоятелно пътешествие в Азия. Всъщност с този текст родителите ми ще разбират, че им поспестих известна информация

Ски ваканция с малки деца – мисията възможна

Ски ваканция с малки деца – мисията възможна

Green Life Resort Bansko предлага качествена почивка за малки и големи Понякога е истинско предизвикателство да отидете на ски ваканция с малки деца. Желанието да се докоснете до искрящия сняг и хубавите писти може да се окаже само блян, в случай, че децата ви са още твърде малки, за да карат ски. Има начин да съчетаете снежната почивка с деца с

3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка

3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка

Семково е университетският спортен център Картала - за семейства с деца Труднодостъпна в миналото, днес Рила - най-високата планина в България и на Балканите, е вече една от най-посещаваните от туристи и през зимата, и през лятото. Три малки ски зони в различните части на планината посрещат любители на зимните спортове

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber