Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7506578 Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села" Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села" www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Когато преди почти три години замърсяването на въздуха в Китай причини сериозно заболяване на сина му, Мигел Утхе разбра, че трябва да отведе семейството си възможно по-далече от града.

Бившият готвач се върна със семейството си в родната Испания и се премести в планините на Каталуния, в североизточната част на страната.

Там купи къща, в едно от стотиците испански "призрачни села", както ги наричат местните, отдалечено и почти празно селище, където четиричленното семейство е почти половината от общото население.

"Трябваше бързо да се върнем от Китай и това беше най-доброто място, което намерих, с чист въздух", каза Утхе в телефонен разговор с журналист от Фондация Томсън Ройтерс.

Той и съпругата му сега имат бизнес със занаятчийски текстил, отглеждат плодове в овощната си градина и имат достъп до "изключителни медицински професионалисти" за сина си, каза той.

"Провинциалният живот тук е много хубав", допълни Утхе.

За някои хора "призрачните села", пръснати из цяла Северна Испания - резултат от започнала преди повече от половин век икономическа миграция от провинцията към града, предлагат нови възможности и евтини имоти.

Но за мнозина местни и за експертите по развитието тези селища, където цял квартал от къщи може да бъде купен за по-малко от 100 000 евро (113 000 долара), са знак за неконтролируем демографски упадък и погрешна икономическа политика.

"В Испания в момента се води голяма дискусия за обезлюдяването на провинцията", каза Пол Сото, старши политически експерт в базираната в Брюксел Европейска мрежа за развитие на селските райони (ENRD), която е финансирана от Европейската комисия.

Според Сото процесът е започнал през 60-те и 70-те години, когато механизацията е направила много селскостопански работници излишни и хората масово са се преместили в градовете в търсене на работа.

Оттогава много селски райони полагат големи усилия да се възстановят, проблем, който отчасти се дължи "на цялостния модел на икономическо развитие на страната", добави той.

При положение, че испанската икономика се върти около развитието на туризма и строителството по бреговата ивица, централната част на страната бива пренебрегвана, предупреди той.

Липса на възможности

==================

Според Елвира Рафиан, основател на барселонската компания за недвижими имоти "Алдеас абандонадас" ("Изоставени селища"), има близо 1500 изоставени села в цялата страна, повечето от тях - в северните провинции като Галисия и Астурия.

Компанията й продава по три или четири селца или големи имоти на село на година - двойно повече, отколкото преди едно десетилетие, каза тя.

Но клиентите й все още са малко, защото младите продължават да бягат от икономическата стагнация на провинцията, търсейки по-добри перспективи в градовете.

Въпреки че 85 процента от територията на Испания са селски райони, в тях живее само 20 процента от населението, показва неотдавнашен доклад на Европейската асоциация за информация за местното развитие (AEIDL) организация с нестопанска цел, базирана в Брюксел.

Европейският съюз счита района за "рядко населен" и следователно в риск от обезлюдяване, когато когато има по-малко от осем жители на квадратен километър.

Когато населението в даден район намалее драстично, останалите жители могат да се изправят пред "липса на икономическа динамика и ограничен достъп до услуги и инфраструктура", въпрос, който днес е достигнал "критичната си точка", предупреждава докладът на асоциацията.

"Липсва визия за потенциала, който имат селските райони в днешния свят", казва Сото от ENRD.

Той отбелязва, че испанските "изоставени села" могат да бъдат използвани за развиване на големи проекти, като производствени обекти или предприятия за 3D-принтиране, на по-ниска цена, отколкото това би могло да се направи в градовете.

"Пространства на възможности"

=========================

Някои в испанското правителство смятат, че обръщането на тенденцията към обезлюдяване, е приоритет за страната, където официалните данни от преброяване на населението показват, че през 2017 г. смъртността е надвишила раждаемостта с най-голямо темпо, откакто от 1941 г. се води статистика.

Обезлюдяването е "един от най-сложните демографски и териториални процеси, засягащи Испания, и изисква по-решителни действия", каза Игнасио Молина де ла Торе, директор на правителствената Комисия по демографските въпроси.

Правителството осъзнава необходимостта от превръщането на селските райони в "пространства на възможностите", които се възползват от местните ресурси, написа Де ла Торе в имейл.

За да се направи това е необходимо да се подобри дигиталната свързаност, да се преустроят индустриалните зони и да се населят отново жилищните райони, освен всичко останало, подчерта той.

Правителството планира също да създаде служби срещу обезлюдяването в районите, където се "изискват спешни мерки заради икономическата и социална уязвимост", допълни Де ла Торе.

Усилия за съживяване

==================

Безпокойството от обезлюдяването на селските райони на Испания роди няколко инициативи в опит да се върнат хората в провинцията.

Проектът "Живите села" предлага безплатна информация и насоки за всеки, решил да се премести в провинцията, включително помощ при намирането на жилище, работа и социални контакти.

Тригодишният пробен етап на проекта, започнал през 2016 г. в засушливата североизточна провинция Арагон, ще приключи тази година.

Досега близо 25 семейства са се възползвали от проекта, за да се пренесат да живеят на село - най-вече от испански градове, но също и от Франция и Латинска Америка, каза Патрисия Санчон, мениджър на организацията с нестопанска цел CEDER Somontano, която ръководи проекта "Живите села".

Подобна инициатива - "Нови пътища", осъществявана от фондация "Сепаим", настанява семейства на африкански мигранти в изоставените испански населени места.

Проектът помага на родителите да си намерят нова работа като пастири или общи работници, дава им шанс да станат, това което сайтът на фондацията нарича "фактори за съживяване и развитие на селските общности".

Празни и порутени

===============

Пабло Нуньо е искал да има собствен принос за съживяване на провинцията, когато преди почти 20 години купил голяма фермерска къща от 12-ти век в малко селце северно от Барселона.

Планът му бил да превърне къщата в Молинс де Реи в хотел и да привлече посетители и бизнесмени обратно в района, но в крайна сметка желанието му не се сбъднало заради строгите правила за този вид сгради.

Преди две години 78-годишният предприемач Нуньо продал къщата на френско семейство. Но днес тя е празна и порутена, а около нея са останали само две или три по-малки къщи и средновековна църква.

Нуньо съжалява за обезлюдяването на селските райони, на което е станал свидетел, включително на селото, където е израснал, на няколкостотин километра от селския имот.

Той си спомня, че повече от 600 души са живели в неговото село, когато е бил млад. Днес то има близо 100 жители.

Неуспешният опит на Нуньо да вдъхне нов живот на една съвсем малка част от обезлюдената провинция на Испания го е натъжил и обезсърчил.

"Купих селската къща заради историята й, като инвестиция и за развиване на бизнес", каза той и добави: "Но беше много трудно да го започна". 

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Елафонисос – перлата на Пелопонес с най-тюркоазените води в Гърция (Видео)

1000 години преди Христа Елафонисос е бил полуостров в най-южната точка на Пелопонес, където се намирал древният град Павлопетри. Серия от мощни земетресения обаче го откъсва завинаги от континента, за да го превърне в острова с най-тюркоазените води в Гърция. Известен е с плажа си Симос с безкрайни пясъчни дюни, заобиколен от море от две страни

"Ди Велт": Защо трябва да посетите България сега?

Вторият по големина град в България – Пловдив, е Европейска столица на културата за 2019 г. Дори и само този единствен град предлага много на посетителите си, но има още много причини да пътувате до балканската държава, пише Кристофер Неринг в статия за германския национален ежедневник Die Welt. Авторът живее повече от две години в страната ни с

На море в България: От Бяла до Варна - кристално море и плажове, докъдето стига погледът

Кара дере има 4-километрова ивица. Привлича най-вече младите любители на дивото къмпингуване Огромните плажни ивици на Кара дере, край Бяла, Шкорпиловци и Камчия, там, където буйните води на реката се вливат в морето, всяка година привличат хиляди туристи. Най-южната част на варненското Черноморие - Кара дере

7 легенди по пътя за Вихрен

Пирин e най-сложната за преход планина у нас, а връх Вихрен, въпреки че е вторият по височина - 2914 м, се смята за най-трудния за изкачване. За 3 км денивелацията му е 1000 м. Това обаче не отказва хилядите туристи, които всяко лято поемат рано от хижа “Вихрен”, за да стигнат за около 3 часа до върха. Има няколко маршрута.

Да застраховаш 70 000 души под ръба на Черни връх - мъртвата точка на Румяна Босева

„Трудно ми е да опиша един свой ден. Понякога направо ми се губи. Помня времето, в което си взимам кафето и сядам на бюрото и после помня как се размазвам вкъщи…“ Румяна Босева е изпълнителен директор и представлява една от най-големите компании за риск мениджмънт в света. Нейният офис отговаря за застраховките на повече от 70 000 души

Порторож и Пиран - между Ривиерата и Слънчев бряг

Морето е супер, но брегът е кофти - главно камъни без грам пясък Не бях обръщал внимание, затова тази година с учудване разбрах, че Словения - вероятно най-подредената от бившите югославски републики, си има и море. Дотогава свързвах двумилионната предалпийска държава главно със зимните спортове. В ски курорта Кранска Гора изгря една от

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Септември ни посреща с почивни дни, комплекси пускат промо пакети за празниците

Направете сега своята резервация в Парк и СПА хотел Марково, за да се възползвате от отстъпки при ранни записвания Наближава един от най-светлите български празници – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ден, който е пряко доказателство за национална гордост и традиция. Ден, в който хора от всички краища на страната се обединяват,

Райското кътче "Афродита" - Димитровград

От древни времена името на най-красивата богиня - Афродита е било символ на плодородие, изобилие, и благодат. Всичко това ви очаква в хотелски комплекс "Афродита" в Димитровград, България. Разположен на уникално място сред зеленината на просторния парк „Вапцаров”, на входа на града, хотелът се превърна в изключително популярна дестинация,

Не пуснали Деси Бакърджиева в най-стария манастир "Св. Сава"

Докато разглеждала светите места в Йерусалим, спазвала традицията и носела кърпа на главата си Да посетиш Йерусалим и земите, по които някога е ходил Исус Христос, е мечта на милиони християни по целия свят, включително и на актрисата Деси Бакърджиева. Преди няколко месеца тя посети Израел с дъщеря си Анна Мария.

В Порто всички пътища водят нагоре

Ако всички пътища водят към Рим, то в Порто всички улици водят... нагоре. В това се убедих лично в началото на лятото, когато прекарах повече от седмица в северната столица на Португалия заради провеждащия се там финален турнир на Лигата на нациите - първо издание на новосъздадено от УЕФА състезание за европейски национални отбори.

Деца и възрастни – всеки със своя рай

Подарете си една незабравима ваканция на брега на морето. Обградете се със спокойствието и комфорта, които заслужавате, и отнесете с вас спомена за едно незабравимо лято. Ваканционен комплекс „Марина Кейп” е мястото, в което ще се влюбите от пръв поглед! Намира се на брега на Ахелой. Има собствен залив,

Приключения в изумрудена Сардиния

Приключения на италианския остров Сардиния, архипелага Мадалена, залива Аранчи, завършили със спасителна операция на пожарната заради несъществуващ реално черен път, отбелязан на приложенията Гугъл, към красивия плаж Кала Луна. Видео: Слави

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber