12 неща, които не знаем за Леонардо да Винчи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7429988 12 неща, които не знаем за Леонардо да Винчи 12 неща, които не знаем за Леонардо да Винчи www.24chasa.bg
Прочутият автопортрет на Леонардо се съхранява в Кралската библиотека в Торино. СНИМКА: “УИКИПЕДИЯ”

На 2 май се навършват 500 години от смъртта на гения

Кои са истинските наследници на Леонардо да Винчи? На 2 май, когато се навършват 500 години от смъртта на гения в Амбоаз, Франция, ще бъдат оповестени резултатите от изследвания върху ДНК-то на гения. “Снабдихме се с кичур от косата му и тази изключителна реликва, известна с името Les Cheveux de Leonardo da Vinci, ще ни позволи да продължим изследванията на неговата ДНК”, съобщи Алесандро Вецози, директор на музея на Леонардо да Винчи в родното му село в Тоскана.

Кичурът коса, който до този момент е останал в тайна като част от американска колекция, ще бъде изложен за пръв път пред публика в света заедно с документи, доказващи античния му произход от Франция, където геният умира.

Благодарение на генетичния анализ на кичура коса, който ще бъде кръстосан с резултатите от ДНК изследванията на живи наследници и на някои тленни останки през последните години, ще се проучи и ДНК-то на гения, както и връзката му с гроба на Леонардо в Амбоаз.

На 2 май в музея във Винчи се открива изложбата “Леонардо живее”. Ето и някои малко известни факти за гениалния художник:

1. Леонардо да

Винчи може би

не е италианец

Роденият на 15 април 1452 г. в тосканското село Винчи Леонардо ди сер Пиеро да Винчи бил незаконен син на нотариуса Пиеро. Имащият стабилни връзки във флорентинското общество нотариус през 1470 г. завел младия Леонардо в едно от най-известните ателиета по онова време – на художника Андреа Верокио. Според италианското списание “Фокус” майката на Леонардо произлизала от Ориента. Казвала се Катерина – това име било много разпространено сред робините, станали католички. В подкрепа на тезата за ориенталския произход на гения е и фактът, че пръстовите му отпечатъци, открити върху негови картини, са аналогични с типа пръстови отпечатъци на хората от Близкия изток. Леонардо обичал с помощта на пръстите си да размазва боята върху платната, затова и много от тях съдържат негови отпечатъци.

2. Сред наследниците

на гения е и режисьорът

Франко Дзефирели

През 2016 г. в музея на Леонардо във Винчи бяха оповестени резултатите от 40-годишно изследване, което стигна до извода, че Леонардо има 35 живи наследници. Сред тях е и известният режисьор Франко Дзефирели, родом от Флоренция, чието истинско име е Джанфранко Корси. Сред живите наследници има още бивш счетоводител, архитект, полицай, сладкар, ковач.

3. Леонардо сам

занесъл във Франция

“Джокондата”

Мнозина смятат, че най-известната картина на всички времена е отнесена в Лувъра от наполеоновите войски. Истината е друга – художникът взема картината със себе си, когато се мести във Франция, където прекарва последните години от живота си. Крал Франсоа I му я заплаща с 4000 златни монети, което било равносилно на двегодишната заплата на Леонардо. Частите на Наполеон наистина отнесли творение на Леонардо, но става въпрос за ръкописи, които и до днес не са върнати на Италия от Института на Франция, където се намират.

4. “Тайната вечеря”

била експеримент

Геният много обичал да експериментира нови техники. Когато получил поръчка от Лудовико Сфорца, известен като Ил Моро, да изрисува със сцена на Тайната вечеря стена от манастира “Санта Мария деле грацие” (“Света Богородица Благодатна”), художникът решил да пробва нов метод. Леонардо не обичал техниката за рисуване на фрески, предвиждаща бързо нанасяне на боите върху прясно измазана стена. Затова си измислил свой метод, който му позволявал да нанася по слой боя само от време на време, като междувременно се занимавал и с други свои дела и творби. Твърде късно обаче си дал сметка, че картината на стената се влошавала много бързо заради влагата. На практика още докато Леонардо бил жив, стенописът в “Ченаколо” се превърнал в размазано петно. 

5. Леонардо бил

отявлен вегетарианец

Геният обичал животните и често обикалял пазарите, за да освобождава от кафезите птиците, изложени за продан. Съвременник на Леонардо - тосканският мореплавател Андреа Корсали, свидетелствал за него, че “не се храни никога с неща, които съдържат кръв”. Художникът още по онова време предрекъл, че “ще дойде ден, когато ще се смята за престъпление и убийството на животни, подобно на това на хора”.

6. Подозирали

го в сексуално

насилие

Мнозина твърдят, че геният бил хомосексуалист, интерпретирайки елементи и лица от някои негови картини. Творецът обаче бил заподозрян и за участие в акт на содомия – документите за Леонардо като обвиняем в процес заедно с няколко други ученици от ателието на Верокио датират от 1476 г. Предполагаемата жертва на насилниците бил флорентинецът Якопо Сатарели, 17-годишен стажант златар. По онова време хомосексуализмът бил много разпространен във Флоренция. След кратък престой в затвора Леонардо и колегите му от ателието били освободени и оправдани, тъй като обвинението срещу тях се базирало само на анонимно писмо.

7. Смятат го за

първия карикатурист

Леонардо бил не само страстен привърженик на красотата във всичките ѝ измерения, а имал око и за гротескното и смешното, затова мнозина го смятат за първия карикатурист. На свои листове художникът оставил рисунки на мъжки глави, чиито черти са като на днешни карикатури. На друга скица пък е нарисувал жена с черти като на мъж.

8. Пишел от дясно

на ляво

Художникът имал изключително странен навик на писане – отдясно наляво, като на всичкото отгоре започвал да пише от последния лист към първия. Мнозина смятат, че това бил начинът на Леонардо да държи в тайна за чуждите очи изследванията си. Някои дори го наричали “писателя на дявола”. В действителност методът на писане на Леонардо бил подобен на този на много леваци – той усвоил още от дете начина на писане от дясно на ляво, въпреки че можел да пише и “нормално”.

9. Леонардо написaл

първото CV

Когато през 1482 г. Леонардо отишъл при Лудовико Сфорца, херцог на Милано, му дал написано предварително свое “представяне”. Това не било автобиография, а своеобразно Curriculum Vitae, в което изтъквал единствено заслугите и качествата си на военен инженер. Художникът знаел, че херцогът имал амбициите да разшири владенията си, затова и наблегнал именно на тези си способности, вариращи от умението да вдига леки и силни мостове до изграждането на затворени, сигурни и защитени от нападение коли и фургони. Едва в последните редове отбелязал накратко и какво можел да прави “в мирни времена”. CV-то на Леонардо ударило право в целта и той бил нает от Лудовико.

10. Първи открил

как се определя

възрастта на

едно дърво

Леонардо е първият човек, който си дал сметка, че броейки кръговете в стеблата на дърветата, можело да се отгатне възрастта им. От това откритие се родила по-късно и науката дендроклиматология, която изучава климата въз основа на следите, оставени от природата в кръговете на дърветата.

11. Разобличил

гадателите

В своя “Атлантически кодекс” Леонардо отбелязал дори сметката, платена на гледачи, предричащи съдбата. И въпреки това геният пише, че гадателите са измамници. За да докаже това, той сравнил линиите на дланите на хора, умрели в един и същ момент – те изобщо не си приличали, така че не били верни предричанията на гадателите.

12. Геният първи

разбрал за какво

служи сърцето

По времето, когато живял Леонардо, се смятало, че сърцето служи, за да топли циркулиращата в тялото кръв. Геният обаче си дал сметка, че функцията на сърцето е друга – на помпа. Затова и някои сърдечни структури носят неговото име.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Теодор Ушев взе приз от кинофестивал в Канада

Филмът “Физика на тъгата” на Теодор Ушев спечели специалната награда на журито на фестивала в Торонто. “Не се случва често късометражен анимационен филм да спечели награда на голям фестивал в съревнование с игрални и документални късометражни филми! Да не кажем - почти никога... Добро начало”, написа Ушев във фейсбук

София Симеонова с първата награда за разказ от “Братя Мормареви”

“Добре дошли в Париж” е заглавието на разказа на София Симеонова, с който зае първо място на наградите за млади таланти “Братя Мормареви”. Заедно с нея награда от фондацията получи и преподавателката ѝ Елена Трифонова. София е ученичка в 10-и клас на Втора английска гимназия “Томас Джеферсън”.

След 3-годишна битка - певецът Род Стюарт пребори рака

Род Стюарт заяви, че бил засегнат от рак на простатата, но вече е в ремисия, съобщи Контактмюзик. Седемдесет и четири годишният музикант бил диагностициран с потенциално смъртоносното заболяване през февруари 2016 г. след рутинен медицински преглед, предаде БТА. Той взе участие в благотворително събитие за събиране на средства в полза на борбата с

Бионсе представя филм за албума "The Lion King:The Gift"

Певицата Бионсе, която участва с гласа си при озвучаването на героинята Нала в тазгодишната анимация "Цар Лъв", подготвя документален телевизионен филм, който ще се излъчи тази вечер, пише сайтът Контактмюзик, цитиран от БТА.  Лентата е озаглавена "Making the Gift" и ще запознае феновете на Бионсе с работата по записването на албума й "The Lion

Как Меган копира принцеса Даяна и защо Кейт не го прави (Снимки)

Всяка проява на херцогините Кейт и Меган се следи под лупа, не само от таблоидите, но и от редица експерти по протокол. Миналата седмица херцогиня Меган се завърна към обществените си задължения си след раждането, като лансира модна колекция в помощ на благотворителна организация. По време на събитието мнозина откриха в държанието й движения и

Чарлз искал принцовете да се казват Артур и Албърт, но Даяна сама избрала Уилям и Хари

Принцеса Даяна редовно водеше синовете си Уилям и Хари в "Макдоналдс", за да израснат като нормалните деца, твърди бивш кралски помощник. Пол Бърел, иконом на лейди Даяна, припомня, че всяка събота двете момчета "унищожавали" по един голям хамбургер и пържени картофки, а след това се нареждали пред телевизора да гледат блудкаво телевизионно шоу

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Сакскобургготски играе себе си в документалния сериал „Съ нами Бог“ (снимки, видео)

Сериалът „Съ нами Бог“ ще има премиера тази вечер в Дома на киното в София. Документалният филм е в пет епизода. „Сериалът е посветен на онова, което Европа не позволи на България да разкаже. Това е скъсаната страничка от историята на Европа. България има огромно влияние върху процесите в началото на 20 век

Актрисата Рейчъл Блум спечели награда "Еми" за креативни постижения

Рейчъл Блум получи награда "Еми" за писане на музика и текстове на песни, съобщи Асошиейтед прес. Блум е създателка на сериала "Лудата бивша", в който изпълнява също главна роля. Наскоро тя разкри, че е бременна от съпруга си Дан Грегър, предаде БТА. Рейчъл спечели награда "Еми" за креативни постижения заедно с Адам Шлезинджър и Джак Долджън за

Рожден ден празнува вицепремиерът Марияна Николова

Днес рожден ден празнува вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя е български юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Валери Симеонов

Певецът Сам Смит иска да го наричат "те"

В петък британският певец Сам Смит помоли да се обръщат към него с полово неутралното местоимение "те", съобщава Ройтерс. "Реших да приема себе си какъвто съм, отвън и отвътре. Вълнувам се много и се чувствам привилегирован да бъда заобграден от хора, които ме подкрепят в това мое решение, но съм много нервен да споделя това

Илхан Кючюк ще е на път за Страсбург на рождения си ден

На път за заседанието на Европарламента в Страсбург ще посрещне рождения си ден Илхан Кючюк. Евродепутатът от ДПС има много ангажименти и като зам.-шеф на партията на либералите в Европа АЛДЕ, и като лидер на Младежкото ДПС, но винаги намира време и за семейството си. Честит

Иван Звездев излъгал жена си, че готви за дипломати, докато пее в “Маскираният певец”

Мистерията около предаването “Маскираният певец” по Нова тв малко по малко започва да се разкрива. Първият участник, който свали маската си, бе кулинарят Иван Звездев. Той се превъплъти в паун и изпълни песента Domenico Modugno. Панелистите в шоуто Герасим Герасимов-Геро и Мария Илиева го разпознаха почти веднага

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber