Канибализъм и убийства - 10 острова със смъртоносни и тъмни тайни (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7394987 Канибализъм и убийства - 10 острова със смъртоносни и тъмни тайни (Снимки) Канибализъм и убийства - 10 острова със смъртоносни и тъмни тайни (Снимки) www.24chasa.bg
Малдивите СНИМКА: РОЙТЕРС

Зимата е сезонът, когато хиляди хора по света искат да избягат от минусовите температури и да се отдадат на плажни приключения. Повечето от тях избират екзотичните острови, които са едни от най-популярните райски места. Но се оказва, че дори островите имат тъмни и смъртоносни тайни, пише msn.com.

1. Малдивите - столицата на разводите

С иронията, че са толкова популярни с медените си месеци, Малдивите също така са столицата на развода. 10, 97 души на 1000 се развеждат всяка година, затова островът печели награда от книгата на Гинес рекордите.

Защо рейтингът по разводи е толкова висок на Малдивите? Има различни причини за случващото се. Вероятно най-убедителната е, че както в други мюсюлмански общества, където предбрачният секс е табу, много млади хора се женят, но според държавната Шариа и всеобщия закон, те могат да се разведат също толкова лесно, когато нещата не се получават.

Други винят отсъствието на детски градини, съчетано с увеличение на женския труд на пазара. Аруба, още един тропически остров, е на трето място по разводи, докато Великобритания е с рейтинг 2 на 1000 - тоест на 38-мо място, според данните на ООН. Най-ниските рейтинги по разводи често се срещат в държави с висок брой жители, които са католици - Чили, Колумбия, Ирландия както и мюсюлмански държави като Либия, Узбекистан и Бахрейн.

Малдивите също са дом на едни от най-големите сметища в Индийския океан. Толафуши може да звучи като луксозно място, но всъщност е изкуствен остров, направен през 1992 г., за да се бори с нарастващия проблем с отпадъците в столицата на Малдивите - Мале. Около 350 тона отпадъци се докарват всеки ден на острова, което означава, че островът расте с един квадратен метър всеки ден.

2. Сейшелските острови имат най-голям процент на затворници на земята

Според цифрите, за 2011 г. Сейшелските острови са със 799 затворници на 100 хиляди жители, по-висок процент, от която и да е друга нация (включително и САЩ, които са на второ място с 693). С население от 95 хиляди души това се ранява на по-малко от 800 души (затворническото население на Америка е 2.2 млн), но е забележително, въпреки всичко. Малка част (около 5-10% ) от задържаните на Сейшелските острови са сомалийски пирати.

Още два ваканционни рая - Св. Китс и Невис и Американските Върджън острови също са във петте най, според проучване на Интернационалния затворнически център.

3. "Голите германци" и убийствена мистерия: тайната история за Галапагоските острови

"Човешката история на островите не е започнала с Чарлз Дарвин въпреки, че неговото посещение през 1835 г. помогнало да бъдат поставени на картата" обяснява пътешественикът Гейвин Хейнс пред британския "Телеграф". Когато Дарвин пристига на островите, те вече са терен на китоловци. През 1820 г. кашалот напада един от корабите и екипажът е принуден да напусне плавателния съд. Месеци наред моряците живели на спасителни лодки и гладували, което ги принудило да прибегнат към канибализъм, за да оцелеят.

Дърпали сламки, за да видят кой ще се превърне в храна за другия. После продължили с дърпането на сламки, но този път, за да решат кой ще убие този човек. От 20 човека оцеляват само 8. Били намерени извън брега на Южна Америка, вече побъркани и гризейки човешки кокали. Тяхната история вдъхновява Хърмън Мелвил и неговия роман 'Моби-Дик'.

Неговата учудваща приказка продължава с пристигането на Галапагоските острови на един ексцентричен немски професор - д-р. Фридрих Ритер, и неговата любовница Доре Щраух, която е живяла във Флореана, спазвайки стриктни правила - нудизъм, вегетарианство и смилане на храната. И това привлякло вълна от тевтонични последодатели. Сред тях била и - Баронес Иейгур де Бускет, "пищна и болестно-темпераментна жена", която пристигнала с двама любовници и заявила планове да построи петзвезден хотел напук на Ритер.

Доре и един от нейните любовници изчезват мистериозно, не са видяни преди Ритер да умре внезапно. Твърдяло се, че е починал, защото е ял месо с лошо качество, въпреки, че той е бил вегетарианец. Междувременно Доре се връща в Германия и се озовава в психиатрията.

4. Мадагаскар - луда кралица и рай за пирати

Фенове на Flashman, поредица от романи, може би са чували за кралица Ранавалона. Тя препречва пътя на европейци да завладеят Мадагаскар през своето 33-годишно управление. Но също така била съсредоточена върху бруталното изкореняване на християните, съседните царства и политическите съперници. 

Толкова много са били "чистките", както използването на робски труд, за да се издигне огромен дворец, че населението на острова от 5 милиона станало 2.5 между 1833 г. и 1839 г. Един от начините, по който Ранавалона поддържала ред, било чрез наказание, което се състояло от отравяне и изяждане на 3 парчета пилешка кожа. Смърт или неуспех на повръщането на кожата показвало вина. Другите противници са били изхвърляни в дефиле.

Останките от двореца могат да бъдат видени и днес в столицата.

Междувременно уединените заливчета на острова и липсата на Европейски сили на този остров означавало само едно - спокойно убежище за стотици пирати. Един от тях, капитан Джеймс Мисън, основал анархистка колония (Либертейша) в края на 17-ти век, докато Айл свети Мъри, на 4 мили от Мадагаскарския бряг, е назован като острова на пиратите по това време на картата. Много разбойници, включително капитан Кид, се укриват там. Някои от тях погребани в гробището на острова.

5. Вирджинските острови имат един от най-високите проценти на убийства

Синоним на плажове с бели пясъци и супер яхти, Вирджинските острови също са на четвърто място по най-много убийства на планетата - 49.26% на 100 хиляди жители. Само Хондурас, Венецуела и Салвадор имат по-високи цифри. Ямайка е на пето място, Сейнт Винсент и Гренадини са на осмо място, Сейнт Китс и Невис съответно на 9-о.

6. Сексскандал разлюля островите Питкерн

През 2004 г. срещу 7 мъже са повдигнати обвинения за сексуално насилие (дори и непълнолетни). 6 от мъжете са признати за виновни и осъдени за 32 сексуални престъпления. През 2016 г. бившият кмет на острова - Майкъл Уорън, също е признат за виновен, защото притежавал неприлични снимки на деца.

7. Южният тихоокеански има сериозен проблем с теглото

Повече от 603 милиона възрастни и 107 милиона деца са с наднормено тегло, спрямо 7.5 млрд. население, според доклад на Института за здраве в Университета на Вашингтон в Сиатъл. Това е средно 5% от децата и 12% от възрастните по света, но кое население е с най-много?

Според световната книга по факти на централната агенция по интелигентност, всъщност не е Америка, както повечето смятат, а по-скоро Американската конституционна монархия - Самоа, където 74.6% от населението е с наднормено тегло.

Хората в голям брой от тихоокеанскиите острови като Науру, Тонга, Самоа, Палау и Кирибати също страдат от наднормено тегло. Само Кувейт е единственият нетихоокеански остров, който се включва в топ 10. Има ясен проблем с наднорменото тегло в южната част на Тихия океан. В този район нараства 4 пъти над нормалното за света.

Някои казват, че островинчаните са генетично предразположени да имат наднормено тегло, докато доклад разкрива, че колонизиращите са виновни, които са ги научили на западния живот на хранене - пържена храна, вместо сурова.

8. Атолът Бикини (Маршаловите острови) е опетнен рай

Този обект на ЮНЕСКО е опасен по две причини: ядрена радиация и акули. Това е мястото на повече от 20 ядрени оръжия, които са били тествани през 1946г. и 1958г. Въпреки че е било обявено за безопасно от американските изследователи през 1997 г., първоначалните му жители отказали да се върнат, а консумацията на местни продукти не е препоръчителна - никакво хапване на кокосови орехи! Освен това, през последните 65 години отсъствието на риболов, означава, че животът под водата е разцъфнал и заедно със стотици потънали кораби, привлича стотици водолази всяка година.

Също така сред Маршаловите острови, част от които е Атолът Бикини, е Ибай - едно от най-пренаселените места на планетата. То е 0.360 квадратни км с население 15 хил. души и повече от половината са под 18-годишна възраст. Някои от тях са бежанци или идват от атола Бикини.

"Повече от 10 хил. души са натъпкани в 1/10 от 1 квадратна миля в Ибай", пише в доклад през 2015. "Островът пълзи от деца."

Басейни от нечисти канални води са по улиците. Има масови огнища на холера и треска. Болницата има проблем с насекомите.

9. Бали - там все още важи смъртното наказание

Този райски остров, заедно с останалата част от Индонезия, все още използва смъртно наказание - чрез стрелба. През 2015 г. са екзекутирани 8 наркотрафиканти, включително двама австралийци.

Британката Линдзи Сандифорд също е осъдена на смърт, след като е призната за виновна, опитала да внесе кокаин в Бали през 2012 г. Случаят й е доста особен, тя твърди, че е била принудена от престъпна група да пренася дрогата и е помогнала на полицията да задържи истинските дилъри.

В още около 50 страни има смъртно наказание - Виетнам, един от най-големите екзекутори. Там са били убити 429 затворници между август 2013 г. и юни 2016 г.

10. Канибализъм се практикува във Вануату до 1969 г.

Ник Скуърис, който работи за "Телеграф Травъл", обяснява: "Островинчаните са развили навик и репутация като страховити канибали. През 1839 г. първите двама мисионери, които са били изпратени от лондонското мисионерско Общество, били убити и изядени на Мартинските острови, сега известни като: Ероманго.

През 2008 г. на Ник му предложили урок за това как да сготви човек.

"Първо изкопаваш дупка в земята. След това се слагат горещи камъни в дупката, нарязваш човека на парчета и поставяш парчетата отгоре. Някои слагат и тропически растения, както и обелки от банан, за да задържат парата", казва Берна Камбай, която е местна жителка.

"Нормалното готвене е от 3 до 5 часа, като шефът на селото отива да изяде главата", добавя тя.

Повечето антрополози смятат, че последното убиване на човек на този остров е било през 1969 г.

Вануату е и сред най-опастните страни в света, когато става въпрос за бедствия. Световен доклад през 2015 г. показва, че Вануату е на първо място с 36.43%, последван от Тонга, Филипинските острови, Гватемала и Бангладеш.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Христо Петков сам пожелал след кастинга да изиграе убиеца в “Дяволското гърло”

“Аз съм убиецът”, каза Христо Петков ексклузивно за “24 часа” два дни преди да бъде показана развръзката в сериала “Дяволското гърло”. И бе изключително развълнуван, защото за първи път можеше да говори без заобикалки за финала на сезона. “Колко пъти досега са ме питали и все се чудя какво мога да кажа, без да издам истината”, започна актьорът.

Кристин Илиева в първото си общо интервю с Дивна след инцидента: Тя имаше повече нужда от мен

„Имаше моменти, в които тя имаше повече нужда от мен, отколкото аз имах нужда от нея. Това заздрави нашите отношения”, казва пред Би Ти Ви моделът Кристин, която пострада в катастрофа с приятелката си Дивна, в първото им общо интервю след инцидента. „Аз се преродих по някакъв начин .Ако е имало нещо лошо в мен, то изчезна напълно.

Банкски потвърди, че появилият се стенопис във Венеция е негов (Снимки)

Британският уличен художник Банкски даде да се разбере, че появилата се този месец във Венеция рисунка на дете, което държи в протегната нагоре ръка розова сигнална ракета, е негово дело, предаде ДПА. Две снимки на стенописа се появиха без коментар на акаунта на тайнствения творец в Инстаграм. Графитите бяха забелязани на стена край канал в

Нина Добрев облечена в черно и бяло на фестивала в Кан

Актрисата с български корени Нина Добрев и тази година е сред гостите на кинофестивала в Кан. Тя избра семпла и изчистена визия, с която да се разхожда през деня - комбинация между бяла рокла, наподобяваща риза с черен колан, обувки и чанта. За вечерните церемонии заложи предимно на черното. Добрев бе облечена в дълга рокля без презрамки.

Вече 95 години ученици гонят духовната тъмнина с фенери вечерта срещу 24 май

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави училището в село Обручище за 160-годишнината му Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави в четвъртък вечер училището в село Обручище, община Гълъбово, за неговата 160-годишнина и се запозна с традиция, наложена тук още от 1924 година. Учениците от това училище са единствените у нас,

Деси Цонева чака второ дете (Снимка)

Чаровната Деси Цонева ще става майка за втори път. Журналистката публикува снимка в социалните мрежи, на която си личи бременното ѝ коремче. Тя потвърди щастливата новина и пред “24 часа”, но отказа да коментира повече по темата. Дъщерята на Димитър Цонев има един син, който е кръстен на баща си Янчо Таков,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Новина в снимка

Бойко Борисов с внука си Бойко: Вечер вкъщи времето си е за нас

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Най-трудната сцена на Диана от "Дяволското гърло" е шамарът на Теодора Духовникова

Павела Апостолова, която влиза в ролята на дъщерята, е абитуриентка, колебае се дали да кандидатства в НАТФИЗ Павела Апостолова, момичето, което влиза в ролята на Диана, дъщеря на Теодора Духовникова в сериала по Нова тв “Дяволското гърло”, никога не е вземала уроци по актьорско майстор ство. Сега обаче, когато завършва гимназия,

Виж кои са умните и красиви къщи на 2018 г. (Видео)

Домът е идеален, когато е красив, удобен, умен, зелен, гостоприемен. Такива са проектите на 17 талантливи архитекти и дизайнери, които бяха отличени в конкурса "Къща на годината". Вече 23 години списание "Идеален дом" организира престижното състезание. Този път церемонията се проведе в новия хотел "Интерконтинентал",

Борисов пита актьори от "Дяволското гърло" кой е убиецът в сериала

С актьорите от Дяволското гърло Владимир Карамазов и Христо Петков. Попитах кой е убиецът в сериала? Ще разберем довечера във финалния епизод. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. Той беше гост в сутрешния блок на на

Убиецът в “Дяволското гърло” известен днес, но сериалът не спира - ще има и втори сезон

Край на загадката в “Дяволското гърло”! Тази вечер в последния епизод на криминалната мистерия убиецът ще стане известен и така ще прекрати предположенията за отворен финал, за да има мегдан за следващ сезон. “Дяволското гърло” обаче ще се излъчва и догодина. Сериалът ще има втори сезон, който няма да продължава сегашната история за серийните

Ицо Хазарта - надебелял до неузнаваемост в клип към новата си песен (Видео)

Видеото към “Гладен” беше пуснато в ютюб във вторник и за по-малко от 24 часа се качи на 2-о място в класацията на клиповете, набиращи най-бързо популярност. В него Ицо Хазарта е променен до неузнаваемост - напълнял и вечно гладен. “Тялото яло, пило и спало и като цяло само седяло, едно огледало го изненадало и се оказало надебеляло”,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber