Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7368001 Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд? Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд? www.24chasa.bg
Елемент от Глаголическата алея

Времето се стопля и все повече си мислим за пътешествия и мечтаем за далечни дестинации. Ако все още не сте набелязали конкретни цели, ви предлагаме три града, извън България, свързани с нашата история, които да посетите.

Глаголическата алея в Хърватия, съкровище от гробницата до с. Дълбоки в Англия и скиптърът на Кубрат в Русия са три светини, които си заслужава да видите с очите си и да покажете на децата си. Така че защо това лято, не планирате екскурзия със семейството, именно, до някоя от тези дестинации. А за да сте по-подготвени, ви предлагаме откъс от книгата „50-те светини извън България, които всеки трябва да види”, от който ще научите повече за всяка една от светините.

1. Глаголическата алея

Трикилометрова пътека, свързваща Хум и Роч, в Хърватия

„Глаголическата алея” е трикилометрова пътека, свързваща Хум и съседното градче Роч. Украсена е с единайсет масивни каменни паметника, посветени на глаголицата. Скулптурите са издигнати между 1977 и 1985 г. в чест на историческата хърватска писарска традиция в глаголистичен стил. Пътят е дълъг седем километра.

Глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ през 855 г., идва в хърватските земи с ученици на солунските братя. Тук възниква ъглестият или илирийски вариант, който остава в употреба много дълго време – до средата на XVIII. Алеята показва пътя на исрийската, хърватската и славянската глаголическа традиция, илюстрира центровете на хърватската глаголическа средновековна литература в Истрия, предлагайки нейните славянски корени.

Мемориалът се състои от единадесет отделни паметника, десет от които са изработени от камък и един („Градската врата”) – от мед. Сред някои от паметниците, които се появяват по пътя, са:

– Масичка на Кирил и Методий (1978 г.) – трикрака маса пред два кипариса, които символизират двамата братя.

– Събрание на Климент Охридски (1978 г.) – Климент е бил ученик на Кирил и Методий и основател на първото славянско книжовно училище.

– Глаголически лапидариум (1984 г.) – копия на най-важните глаголически паметници от региони на бивша Югославия.

– Издигането на Истрия (1980 г.) – каменна врата под формата на глаголическата буква L, под която минава пътят и около която са разпръснати камъни, оформящи глаголистични букви, изписвайки думата Истрия.

– Паметник на съпротивата и свободата (1979 г.) – три каменни блока, представляващи Античността, Средновековието и съвременния период.

2. Изгубеното и намерено съкровище от гробницата до с. Дълбоки, Стара Загора

Ермитаж и Ашмолски музей в Оксфорд, Англия

„Могъществото на трайкийските владетели” – това разкрива намереното съкровище през 1879 г. край с. Дъблоки, област Стара Загора.

Гробната находка е открита през 1879 г. при подготовка на терен в близост до селото. През месец април поручик Н. П. Кляузов получава нареждане от генерал-губернатора на Румелия – Столипин, да замине за Старозагорски окръг, за да събере различни статистически данни. На 12 април Н. П. Кляузов се намира в с. Дълбоки, където случайно присъства на разкриване на гробница.

По това време голяма част от земите ни се намират под руско влияние, дори владение. Едва на 19 май 1879 година Временното руско управление предава властта в Източна Румелия на генерал-губернатора от български произход Алеко Богориди. Но какво отношение има това върху историята на златното същровище? Легендата на местните хора твърди, че при разчистването на терен за ново гробище край село Дълбоки копачите попадат на голям обработен камък, който впоследствие се оказва капакът на гробница, намираща се на 60 см под повърхността. Местните веднага информират Пловдив и в резултат Столипин изпраща поручик Кляузов. В негово присъствие отварят гробницата, която е изградена от обработени варовикови плочи с размери: дължина 2,35 м; ширина 1,60 м и височина 1,50 м. Покрита е с четири плочи, издялани стреховидно. Вероятно над нея е била издигната могила. Находката твърде наподобява каменния гроб на Терес, който е открит повече от сто години по-късно в могилата „Светицата” край Шипка.

Вътре е открит скелет с бронзова броня. Върху нея е поставен златен нагръдник, а около скелета е имало фрагментирани железни предмети, предимно части от оръжия. При краката са открити 5 глинени, 3 бронзови, 4 сребърни съда и един железен канделабър (свещник) с три крака (счупен на две части). Открити са и фрагменти от изтлято дърво, вероятно от дървения саркофаг, в който е било положено тялото. Изследователите на Дълбошката находка я отнасят към V в пр. Хр., като подчертават, че тя е принадлежала на богат тракийски аристократ.

Още през 1879 г. находката е прибрана първо в Пловдив, а след това е изнесена в Русия. През 1914 г. директорът на Ермитажа откупува от археолога Спицин една от сребърните чаши. Останалите предмети стават притежание на Ашмолския музей в Оксфорд, Англия, където се съхраняват и до момента.

3. Скиптърът на Кубрат, неговата владетелска сабя и други знаци на ханската власт

Намира се в Ермитаж, Санкт Петербург, Русия

Край малкото селце Малая Перешчепина, близо до град Полтава, Украйна, в уханна борова горичка се извисява паметник от черен мрамор.

Най-отгоре е изографисан емблематичният знак IYI. А отдолу на украински пише „Съединението прави силата. Великият Кубрат – VI – VII в. от н. е.”, а на български „От бога поставен владетел на Стара Велика България. От българи и украинци. 18. 07. 2001 г.”. Всяка година на тази дата наши сънародници, живеещи в Украйна или наблизо, идват на поклонение на това място, защото се смята, че е свято. А то е свято, защото там е открито съкровището на хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е едно от най-значимите за България. А това се определя от факта, че е дешифриран мечът на хана. Той датира от 30-те години на VII век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий.

Съкровището съдържа и няколко пръстена печати и други лични вещи. Съкровището е от погребението на хан Кубрат и е открито случайно от две селски момчета през 1912 г. Пасейки добитъка на своите семейства, те се натъкват на златната ваза, а новината се разпространява бързо из цялото село, като жадните за злато селяни в щурма си разрушават голяма част от предметите. Бързо в района пристига руският археолог Зарецки, чиято бърза намеса успява да спаси и опише над 800 предмета – сервиз с 11 златни чаши, още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500-грамова и по-малка тока за колани, огърлица с изумруди, ритон, 7 пръстена, 230 златни слитъка, 70 византийски монети и други предмети, сред които гребен за коса и шахматна фигура на кон. Общото тегло на съкровището днес е 25 кг злато и 50 кг сребро.

Постепенно властите успяват да намерят и още от препродадените от селяните предмети. А през 1926 г. те са изкупени от руски меценат, който ги дарява на Ермитажа. Запазената част на съкровището става значителна – 650 златни, 50 сребърни предмети и 69 златни монети.

През 50-те години на ХХ век виенският професор Зайбт разчита надписа върху един от пръстените и установява, че там е изписано името на хан Кубрат. А през 1984 г. немският археолог Йоахим Вернер твърди, че съкровището е именно на Кубрат, защото той успява да поддържа приятелски връзки с Византия много години. Той разчита и надписите на трите златни пръстена с гръцки монограми – символите на два от тях според него са „на Кубрат” и „на патриция Кубрат”.

Мечът на хан Кубрат е сред най-ценните реликви, запазени от съкровището. Той е с дължина близо 95 см, с тегло 1,150 кг. Обкован е със злато и стъклени инкрустации.

Из „50-те светини извън България, които всеки трябва да види”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Да застраховаш 70 000 души под ръба на Черни връх - мъртвата точка на Румяна Босева

„Трудно ми е да опиша един свой ден. Понякога направо ми се губи. Помня времето, в което си взимам кафето и сядам на бюрото и после помня как се размазвам вкъщи…“ Румяна Босева е изпълнителен директор и представлява една от най-големите компании за риск мениджмънт в света. Нейният офис отговаря за застраховките на повече от 70 000 души

В „Марина Кейп” работата е песен

Горещо е, слънцето грее, небето е синьо, а в социалните мрежи валят снимки от не по-малко сини морета, острови, планински върхове и екзотични дестинации. Мотивацията и производителността спадат обратно пропорционално на нарастващите температурни градуси навън и на броя колеги, излезли в отпуск. Искаш да си починеш,

Порторож и Пиран - между Ривиерата и Слънчев бряг

Морето е супер, но брегът е кофти - главно камъни без грам пясък Не бях обръщал внимание, затова тази година с учудване разбрах, че Словения - вероятно най-подредената от бившите югославски републики, си има и море. Дотогава свързвах двумилионната предалпийска държава главно със зимните спортове. В ски курорта Кранска Гора изгря една от

Септември ни посреща с почивни дни, комплекси пускат промо пакети за празниците

Направете сега своята резервация в Парк и СПА хотел Марково, за да се възползвате от отстъпки при ранни записвания Наближава един от най-светлите български празници – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ден, който е пряко доказателство за национална гордост и традиция. Ден, в който хора от всички краища на страната се обединяват,

Райското кътче "Афродита" - Димитровград

От древни времена името на най-красивата богиня - Афродита е било символ на плодородие, изобилие, и благодат. Всичко това ви очаква в хотелски комплекс "Афродита" в Димитровград, България. Разположен на уникално място сред зеленината на просторния парк „Вапцаров”, на входа на града, хотелът се превърна в изключително популярна дестинация,

В Порто всички пътища водят нагоре

Ако всички пътища водят към Рим, то в Порто всички улици водят... нагоре. В това се убедих лично в началото на лятото, когато прекарах повече от седмица в северната столица на Португалия заради провеждащия се там финален турнир на Лигата на нациите - първо издание на новосъздадено от УЕФА състезание за европейски национални отбори.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Деца и възрастни – всеки със своя рай

Подарете си една незабравима ваканция на брега на морето. Обградете се със спокойствието и комфорта, които заслужавате, и отнесете с вас спомена за едно незабравимо лято. Ваканционен комплекс „Марина Кейп” е мястото, в което ще се влюбите от пръв поглед! Намира се на брега на Ахелой. Има собствен залив,

Приключения в изумрудена Сардиния

Приключения на италианския остров Сардиния, архипелага Мадалена, залива Аранчи, завършили със спасителна операция на пожарната заради несъществуващ реално черен път, отбелязан на приложенията Гугъл, към красивия плаж Кала Луна. Видео: Слави

Е3 в България: връх Ком - началото на пътя

Ком-Емине е легенда. Най-елитният планински маршрут в България. Финал на трансевропейския пешеходен маршрут Е3. Мечтата на всеки планинар. Обаче е малко дълго. И сложно. Защото линейно е 21 дни. Първо, трябва да можеш да ходиш 21 дни без прекъсване. Второ, трябва да ги имаш тия 21 дни. Аз не съм във физическа форма да вървя толкова без почивка.

10 неща, които да направим в Соренто

Идете в града на лимоните извън активния сезон, за да му се насладите Пътуването до Соренто е като потапяне в прелест и започва още с приближаването ви към града. Терасовидно разположената красота и морето, което се плиска в нозете ѝ, са невероятна наслада за очите. Пейзажи, море, природа, кухня, атмосфера – всичко е на висота,

Двореца Балчик

Незабравим романтичен спомен Преди по-малко от век край малката река на морския бряг дремели само три стари воденици... Балчик напомня на забравено кътче от романтичния ориент, когато през 1913 г. временно става румънско владение. В него се влюбват художници и поети, а по-късно румънската кралица Мария избира мястото за своя резиденция – „Тихо

Между стреса и гмуркането - Слави Ангелов - талантът да пазиш баланса

„До преди няколко години бях шеф на криминалния отдел на „24 часа“ и нямах пропуснат взрив или убийство – разказва журналистът Слави Ангелов. - След това се подложих на по-различен стрес – едновременно работех като главен редактор на седмичника „168 часа“ и на списание „Космос“ и правех телевизионно предаване, което беше доста трудоемко.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber