Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7368001 Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд? Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд? www.24chasa.bg
Елемент от Глаголическата алея

Времето се стопля и все повече си мислим за пътешествия и мечтаем за далечни дестинации. Ако все още не сте набелязали конкретни цели, ви предлагаме три града, извън България, свързани с нашата история, които да посетите.

Глаголическата алея в Хърватия, съкровище от гробницата до с. Дълбоки в Англия и скиптърът на Кубрат в Русия са три светини, които си заслужава да видите с очите си и да покажете на децата си. Така че защо това лято, не планирате екскурзия със семейството, именно, до някоя от тези дестинации. А за да сте по-подготвени, ви предлагаме откъс от книгата „50-те светини извън България, които всеки трябва да види”, от който ще научите повече за всяка една от светините.

1. Глаголическата алея

Трикилометрова пътека, свързваща Хум и Роч, в Хърватия

„Глаголическата алея” е трикилометрова пътека, свързваща Хум и съседното градче Роч. Украсена е с единайсет масивни каменни паметника, посветени на глаголицата. Скулптурите са издигнати между 1977 и 1985 г. в чест на историческата хърватска писарска традиция в глаголистичен стил. Пътят е дълъг седем километра.

Глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ през 855 г., идва в хърватските земи с ученици на солунските братя. Тук възниква ъглестият или илирийски вариант, който остава в употреба много дълго време – до средата на XVIII. Алеята показва пътя на исрийската, хърватската и славянската глаголическа традиция, илюстрира центровете на хърватската глаголическа средновековна литература в Истрия, предлагайки нейните славянски корени.

Мемориалът се състои от единадесет отделни паметника, десет от които са изработени от камък и един („Градската врата”) – от мед. Сред някои от паметниците, които се появяват по пътя, са:

– Масичка на Кирил и Методий (1978 г.) – трикрака маса пред два кипариса, които символизират двамата братя.

– Събрание на Климент Охридски (1978 г.) – Климент е бил ученик на Кирил и Методий и основател на първото славянско книжовно училище.

– Глаголически лапидариум (1984 г.) – копия на най-важните глаголически паметници от региони на бивша Югославия.

– Издигането на Истрия (1980 г.) – каменна врата под формата на глаголическата буква L, под която минава пътят и около която са разпръснати камъни, оформящи глаголистични букви, изписвайки думата Истрия.

– Паметник на съпротивата и свободата (1979 г.) – три каменни блока, представляващи Античността, Средновековието и съвременния период.

2. Изгубеното и намерено съкровище от гробницата до с. Дълбоки, Стара Загора

Ермитаж и Ашмолски музей в Оксфорд, Англия

„Могъществото на трайкийските владетели” – това разкрива намереното съкровище през 1879 г. край с. Дъблоки, област Стара Загора.

Гробната находка е открита през 1879 г. при подготовка на терен в близост до селото. През месец април поручик Н. П. Кляузов получава нареждане от генерал-губернатора на Румелия – Столипин, да замине за Старозагорски окръг, за да събере различни статистически данни. На 12 април Н. П. Кляузов се намира в с. Дълбоки, където случайно присъства на разкриване на гробница.

По това време голяма част от земите ни се намират под руско влияние, дори владение. Едва на 19 май 1879 година Временното руско управление предава властта в Източна Румелия на генерал-губернатора от български произход Алеко Богориди. Но какво отношение има това върху историята на златното същровище? Легендата на местните хора твърди, че при разчистването на терен за ново гробище край село Дълбоки копачите попадат на голям обработен камък, който впоследствие се оказва капакът на гробница, намираща се на 60 см под повърхността. Местните веднага информират Пловдив и в резултат Столипин изпраща поручик Кляузов. В негово присъствие отварят гробницата, която е изградена от обработени варовикови плочи с размери: дължина 2,35 м; ширина 1,60 м и височина 1,50 м. Покрита е с четири плочи, издялани стреховидно. Вероятно над нея е била издигната могила. Находката твърде наподобява каменния гроб на Терес, който е открит повече от сто години по-късно в могилата „Светицата” край Шипка.

Вътре е открит скелет с бронзова броня. Върху нея е поставен златен нагръдник, а около скелета е имало фрагментирани железни предмети, предимно части от оръжия. При краката са открити 5 глинени, 3 бронзови, 4 сребърни съда и един железен канделабър (свещник) с три крака (счупен на две части). Открити са и фрагменти от изтлято дърво, вероятно от дървения саркофаг, в който е било положено тялото. Изследователите на Дълбошката находка я отнасят към V в пр. Хр., като подчертават, че тя е принадлежала на богат тракийски аристократ.

Още през 1879 г. находката е прибрана първо в Пловдив, а след това е изнесена в Русия. През 1914 г. директорът на Ермитажа откупува от археолога Спицин една от сребърните чаши. Останалите предмети стават притежание на Ашмолския музей в Оксфорд, Англия, където се съхраняват и до момента.

3. Скиптърът на Кубрат, неговата владетелска сабя и други знаци на ханската власт

Намира се в Ермитаж, Санкт Петербург, Русия

Край малкото селце Малая Перешчепина, близо до град Полтава, Украйна, в уханна борова горичка се извисява паметник от черен мрамор.

Най-отгоре е изографисан емблематичният знак IYI. А отдолу на украински пише „Съединението прави силата. Великият Кубрат – VI – VII в. от н. е.”, а на български „От бога поставен владетел на Стара Велика България. От българи и украинци. 18. 07. 2001 г.”. Всяка година на тази дата наши сънародници, живеещи в Украйна или наблизо, идват на поклонение на това място, защото се смята, че е свято. А то е свято, защото там е открито съкровището на хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е едно от най-значимите за България. А това се определя от факта, че е дешифриран мечът на хана. Той датира от 30-те години на VII век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий.

Съкровището съдържа и няколко пръстена печати и други лични вещи. Съкровището е от погребението на хан Кубрат и е открито случайно от две селски момчета през 1912 г. Пасейки добитъка на своите семейства, те се натъкват на златната ваза, а новината се разпространява бързо из цялото село, като жадните за злато селяни в щурма си разрушават голяма част от предметите. Бързо в района пристига руският археолог Зарецки, чиято бърза намеса успява да спаси и опише над 800 предмета – сервиз с 11 златни чаши, още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500-грамова и по-малка тока за колани, огърлица с изумруди, ритон, 7 пръстена, 230 златни слитъка, 70 византийски монети и други предмети, сред които гребен за коса и шахматна фигура на кон. Общото тегло на съкровището днес е 25 кг злато и 50 кг сребро.

Постепенно властите успяват да намерят и още от препродадените от селяните предмети. А през 1926 г. те са изкупени от руски меценат, който ги дарява на Ермитажа. Запазената част на съкровището става значителна – 650 златни, 50 сребърни предмети и 69 златни монети.

През 50-те години на ХХ век виенският професор Зайбт разчита надписа върху един от пръстените и установява, че там е изписано името на хан Кубрат. А през 1984 г. немският археолог Йоахим Вернер твърди, че съкровището е именно на Кубрат, защото той успява да поддържа приятелски връзки с Византия много години. Той разчита и надписите на трите златни пръстена с гръцки монограми – символите на два от тях според него са „на Кубрат” и „на патриция Кубрат”.

Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд?

Мечът на хан Кубрат е сред най-ценните реликви, запазени от съкровището. Той е с дължина близо 95 см, с тегло 1,150 кг. Обкован е със злато и стъклени инкрустации.

Из „50-те светини извън България, които всеки трябва да види”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Малко преди да се опитаме да пренощуваме в палатките, вляво се показа гордо връх Чимбаросо. Но беше за кратко.

Великолепието на Андите в подножието на вулкана Ел Алтар (Видео, снимки)

За местните индианци голямата надморска височина не е проблем. В планините на Еквадор има 22 върха над 4200 м Необикновените приключения на една българска група в Еквадор нямаха край. След джунглата и островите Галапагос ни предстоеше среща с високите планиски масиви на Андите. Еквадорските Анди включват 22 върха над 4200 м и около 30 спящи и

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

Ако сте от хората, на които планината им е в сърцето и за вас идеалната почивка е в някой планински курорт, удобно излегнати на шезлонг край топлия хотелски басейн, вижте нашата класация и си изберете любимия курорт и хотел за СПА почивка на планина. Вижте ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации за планинска СПА почивка на ниска цена. #5

Комодските варани са любим обект на фотографите

На Флорес комодските варани са като домашни любимци

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

Витоша посреща по 3,5 милиона туристи годишно Възможно ли е от град с над 1 млн. жители да се стигне за 15 минути до планина, в която живее най-големият европейски сухоземен хищник - кафявата мечка, растат над 1800 вида растения, а туристите могат да се разхождат по повече от 300 км пътеки и алеи. Отговорът е да и това е планината Витоша,

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Припят всява ужас 33 години по-късно.
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Чернобил е призрак, който не си тръгва от теб

Железните правила на радиацията: крачиш бързо, не се застояваш на едно място и не докосваш нищо Толкова е тихо, че чувам учестеното си дишане. Тягостната обстановка се разсича единствено от пищенето на дозиметрите, които допълнително те влудяват. Няма жив човек, а единствените “лица” наоколо са изоставените сгради

Започнаха резервациите за СПА почивки за Коледа и Нова година край Пловдив

Започнаха резервациите за СПА почивки за Коледа и Нова година край Пловдив

Раят на уелнеса, Парк и СПА хотел "Марково", с неустоими предложения за декемврийските празници Все повече се усеща как лятото си заминава. Този факт би натъжил мнозина, но отминаващото лято отстъпва място на красивата есен, която винаги е изпълнена с чувството за уют. Точно есента е времето, в което започваме да мислим за пухкавата зима и

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

За ски сезона Пампорово въвежда нови видове ски карти, промоционални периоди за настаняване и лифт карти, нов модерен СПА център и атрактивен културен календар

Мащабни проекти превръщат курорта в целогодишна дестинация Пампорово стартира сезона със значителни инвестиции, нови и атрактивни проекти, които да дадат голямо разнообразие и избор, с основната цел да обогатят престоя на всеки турист не само в ски зоната, но и извън нея. След приключване на активния летен сезон

Обелиск отбелязва  географския  център на Азия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Тува първа обявява война на Хитлер, 11 часа преди Англия

Дивна природа и шамани в любимата на Путин република Тува? Къде по дяволите е това? Така биха попитали мнозина, включително и руснаци, за които тази република – част от Руската федерация, е тера инкогнита. Но откакто Владимир Путин започна редовно да бяга в Тува през отпуската си и за рождените си дни

Нови информационни табели ще има на 5 места по най-големия пешеходен път у нас

"Джи Пи Груп" връща блясъка на европейски пешеходен път, пресичащ 5 наши планини

Ще работят по проекта с Българския туристически съюз   Е4 тръгва от Португалия, минава през България и стига до Кипър Mинавали ли сте скоро по европейско трасе Е4? Не, това не е магистрала, а европейски пешеходен път за дълги разстояния. Тръгва от нaй-зaпaднaтa чacт нa Пopтyгaлия, пpeминaвa пpeз Иcпaния, Фpaнция, Чexия, Унгapия, Cъpбия

5 места в Пирин, които си заслужава да посетите

5 места в Пирин, които си заслужава да посетите

Пирин е една от най-красивите българския планини. В района има много забележителности, които ежегодно привличат множество български, а дори и чуждестранни туристи. В тази статия сме подбрали 5 места в Пирин, които си заслужава да включите във вашия списък с дестинации. Вижте кои са те: 1. Банско - ски и традиционни ястия Банско е не само

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber