18 необикновени жени вдъхновяват с обикновени неща (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7356265 18 необикновени жени вдъхновяват с обикновени неща (Галерия) 18 необикновени жени вдъхновяват с обикновени неща (Галерия) www.24chasa.bg
Първа церемония "Вдъхновителки" - кампания на "24 часа" и MILA.BG
Първа церемония "Вдъхновителки" - кампания на "24 часа" и MILA.BG СНИМКА: Николай Литов

Снощи в уютната обстановка на клуб „Перото“ се състоя първата церемония на кампанията „Вдъхновителки“, инициирана от в. „24 часа“ и mila.bg, и разказала вдъхновяващите истории на 18 жени, които заразяват с удивителен личен пример.

Първа на сцената излезе г-жа Венелина Гочева – издател на „24 часа“ и управител на Медийна група „България“, която сподели, че не обича класациите, особено женските. ”Не обичам да ме сравняват по полов признак в нещо, в което съм добра или не съм добра. Мила (б.р. Мила Иванова – главен редактор на сайта mila.bg) обаче ни убеди, че това не е класация. Това е кръг от хора, които вдъхновяват други хора.”

Тя връчи отличителен плакет на вдъхновяващата Биляна Савова – създател на фондация „МС-Мога Сам“, за безвъзмездната й помощ и сила, с които прави чудеса за хора с множествена склероза. Венелина Гочева сподели силното си впечатление от нейната история и сълзите, които е предизвикала у нея: „Вдъхнови ме това, че Биляна, когато се разболява от тази коварна болест, просто не спира, ами обратното – става още по-дейна, създава фондация, и днес е вдъхновението за живот на много хора.”

Излизайки на сцената, Биляна разказа, че е привлечена от красотата на думата „вдъхновявам”: „Това е да дадеш нов дъх на някого. Тази диагноза всъщност спаси живота ми. Тя ме извади от причините, които ме бяха довели до нея. Аз се родих наново. Смятам, че всяко едно нещо, което се случва на хората, е следствие на това, което е било вчера. А това, което правите днес, е предначертанието за утре. Бъдете добри, когато това е възможно, а това е възможно винаги.” В края тя призова да се споделя опит, защото това лекува.

Бившият министър по европейските въпроси на България и настоящ президент на ПанЕвропа България Гергана Паси даде отличие на жената, която вдъхновява старта на кампанията „Вдъхновителки“ - Люба Златкова – Буболинката - майка на пет деца, властелин на тортите и творец с безмерни таланти.

Госпожа Паси напомни, че днешният свят е едно голямо предизвикателство за съвременната жена: „И това го знаем всички тук присъстващи, даже и шепата мъже, които са се осмелили да са част от тази сбирка.”

Тя представи Люба Златкова с една мисъл на Нанси Рейгън: „Жената е като пакетче чай. Разбираш колко е силна, след като я полееш с гореща вода. Респектирана съм от горещата вода, с която животът те е полял”. Люба от своя страна благодари и издаде, че е правила торта за погачата за едно от децата на Гергана Паси.

Илиян Любомиров - един от изявените представители на младата поезия у нас и панелист в „На кафе“, излезе развълнуван на сцената и призна, че силно го е трогнала нелеката мисия на адв. Мария Петрова за справедливост в здравеопазването.

Мария е лекар, юрист и основател на първата кантора по медицинско право в България. „С трудните неща се справям с лекота, за невъзможните ми трябва малко време – каза адв. Петрова, докато получаваше своето отличие. - Поставила съм си задача да оборя сър Тери Пратчет в неговото твърдение, че няма значение колко бързо се движи светлината, защото мракът вече е там. В каузите и в работата, с които се занимавам, съм се заела да бутам светлината, за да не остане никой в мрак.” Освен на своите учители и семейството си Мария благодари и на хейтърите, признавайки, че „те винаги са първи, защото винаги са в мрака и никога не са се осмелявали да бутат светлината.”

Емблематичният радиоглас и посланик на UNICEF Ива Дойчинова приветства на сцената фотографа, фууд стилиста и кулинар Ева Тонева. Тя шеговито разказа за двете загорени яйца, с които младата съпруга Ева успяла да докара на съпруга си киселини. Към днешна дата обаче тя е единствената българка, чиито рецепти и снимки са публикувани в едно от най-големите списания в Европа Sweet dreams, а преди няколко години американска класация я обявява за четвъртия най-добър фотограф на храна в света.

Сценаристът на едни от най-обичаните филми и сериали като „Дъвка за балончета“, „Под прикритие“ и „Стъклен дом“ Георги Иванов удостои с отличие специалиста по хранене, автор на книги и блогър Маги Пашова. Тя вдъхновява с работата си по програма за наскоро родили жени, както и с популяризирането на революция в храненето – кампания, подета от Джейми Оливър.

Мениджър комуникации на „Филип Морис България“ Анелия Иванова представи радушно Зорница Мълчанкова – учител и треньор в детски баскетболен клуб, за каузата й да създаде повече възможности за спорт на момичета в родния й Гоце Делчев. Наскоро Зорница кандидатства по програмата на фондация „Бикоуз“ и „Филип Морис“ за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен" и спечели 10 000 лв към "Академия местни предприемачи".

Едно от най-разпознаваемите лица и глас от нашия ефир Силвия Лулчева разплака и вдигна на крака вдъхновителки, награждаващи и гости с думите си за внезапно починалата преди две седмици телевизионна продуцентка Весела Тотева, пред която всички преклониха глави.

„Благодаря ти, че когато смъртта изсвири последния съдийски сигнал за теб, ми даваш възможност за дузпи, които ще отбележа заедно с тези прекрасни жени и ще може да те оборим, че тук, на тази географска ширина, има достатъчно магьосници, достатъчно вдъхновителки. Достатъчно нормални жени, които да отглеждат децата си в нормална държава. Мили дами, благодаря ви за честта и за повода да си сложа рокля и високи токове. Искам да ви помоля да си носите хубавите рокли и високите токове, защото мазолите на душата болят много повече. Весела Тотева – момиче с характер и кураж, което просто искаше да бъде щастливо и да има сладкарничка за шоколад, наречена „Хапки живот”. Може да не пляскаме, важното е да не оставяме роклите си неизносени”.

Залата обаче избухна в аплодисменти и всички гости станаха на крака, а Силвия Лулчева покани на сцената психотерапевта Дора Прангаджийска, за да връчи следващото отличие именно на нея. Дора от години се бори за по-толерантно отношение към осиновените в България. Книгата й „Благодаря ти, мамо“ е определяна като „пътеводител в осиновяването“.

Неизпускащият нищо от поглед Ники Кънчев се докосна до вдъхновението на Анета Савова – основател на академия „Успешни жени“ и създател на годишната женската лидерска конференция Women. Speak. Live., която събира едни от водещите гласове на жените лидери в света на бизнеса, предприемачеството, културата и политиката в България.

На него се падна честта да връчи отличие и на д-р Мария Шик – анестезиолог по професия и майстор на тортите, но преди това с бащинско сърце сподели, че дъщеря му Мария-София е най-важната вдъхновителка за него, защото на 10 години тя вече сама е инициирала първата си дарителска кампания.

Актрисата Весела Бабинова, позната от „Денят на бащата“ и „Вездесъщият“, ни запозна с изумителния детски фотограф Елена Карагьозова, в чието уникално студио идват, за да снимат децата си, хора от цяла България, а и много семейства от чужбина. Главният редактор на в. „168 часа“ и списание „Космос” Слави Ангелов пък представи майката на пет деца, доброволен консултант по кърмене и създател на културния център Fox Book Cafe Десислава Алексиева. Деси, която беше номинирана от Eucerin, сърцато работи в посока на това повече качествена литература да достига до хората. Тя е създател и на първия читателски клуб за деца от 0 до 3 години.

Художничката Радослава Ненова и половинка на Боян Петров поднесе плакет на бизнесдамата, блогър и благотворител Румяна Босева – Лулуто, която вдъхновява с подкрепа на млади хора и придобиването на практични умения в бизнеса.

За режисьора, сценарист и писател Димитър Коцев – Шошо, който преди няколко години ни трогна със своя филм „Маймуна“, имаше двойно вдъхновение. На него се падна честта да представи каузите на Дара Борисова - създател и двигател на център за иновативно обучение на деца със специални потребности, и на кондиционния треньор, лектор и автор на книги за здравословен начин на живот, блогър с десетки хиляди последователи Инес Субашка.

Отличени бяха и сладкарят Ирина Купенска, както и пътешественикът и блогър Гери Владева, които не присъстваха на церемонията заради ангажиментите им в чужбина. Церемонията не успяха да населят с присъствието си и акушерките Илона Нешкова и Йоана Станчева, които са активистки за разчупването на стереотипа и закостенялото мислене в българската родилна зала, защото бяха заети с важната мисия да докарат нов живот на белия свят.

Събитието беше осъществено с подкрепата на „Филип Морис България“ и Eucerin (Beiersdorf Bulgaria). Специални благодарности на дизайнерката Цвети Дичева и нейното ателие за дървени табели за специални моменти Cvetolleta, които изработиха красивите плакети, които бяха връчвани на вдъхновителките. За вкусното меню се погрижиха здравословните десерти по домашна италианска рецепта Baci Dolci, а всички вдъхновителки получиха комплименти от Eucerin, X Body, бутик за цветя Bernetta Flowers и издателство „Труд“.

Всички истории на тези вдъхновяващи жени може да прочетете ТУК и на сайта MILA.BG в рубриката "Вдъхновителки".

Гергана Паси
Гергана Паси

Илиян Любомиров и Петя Дикова
Илиян Любомиров и Петя Дикова

Дара Борисова със съпруга си
Дара Борисова със съпруга си СНИМКА: Николай Литов

Популярният блогър Даниела Динева (вляво) и Цвети Дичева, дизайнер на Cvetolleta и на плакетите за церемонията
Популярният блогър Даниела Динева (вляво) и Цвети Дичева, дизайнер на Cvetolleta и на плакетите за церемонията

Ева Тонева
Ева Тонева

Вяра Караджова – мениджър „Фармацевтичен канал“ на Байерсдорф за България и Македония. Работата й обхваща брандовете Eucerin и Hansaplast (вляво) и Мая Цоклинова - мениджър „Продажби“ Eucerin
Вяра Караджова – мениджър „Фармацевтичен канал“ на Байерсдорф за България и Македония. Работата й обхваща брандовете Eucerin и Hansaplast (вляво) и Мая Цоклинова - мениджър „Продажби“ Eucerin

Румяна Босева – Лулуто
Румяна Босева – Лулуто

Люба Златкова – Буболинката (вляво) и Елена Карагьозова
Люба Златкова – Буболинката (вляво) и Елена Карагьозова

Анета Савова
Анета Савова

Венелина Гочева заедно с екипа на MILA.BG – Христина Стоянова (вляво) и Мила Иванова, Иван Михалев - търговски директор, и Анатолий Попов - директор
Венелина Гочева заедно с екипа на MILA.BG – Христина Стоянова (вляво) и Мила Иванова, Иван Михалев - търговски директор, и Анатолий Попов - директор "Маркетинг"

Лулуто, Маги Пашова, Ева Тонева и Ели Карагьозова (отляво надясно)
Лулуто, Маги Пашова, Ева Тонева и Ели Карагьозова (отляво надясно)

Ива Екимова, Силвия Лулчева и Мила Иванова, главен редактор на mila.bg
Ива Екимова, Силвия Лулчева и Мила Иванова, главен редактор на mila.bg

Гергана Паси и Радослава Ненова
Гергана Паси и Радослава Ненова

Част от връчващите - Ники Кънчев, Весела Бабинова, Георги Иванов и Илиян Любомиров
Част от връчващите - Ники Кънчев, Весела Бабинова, Георги Иванов и Илиян Любомиров

Част от вдъхновителките след церемонията
Част от вдъхновителките след церемонията

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Младият комик и актьор е двукратен носител на наградата “Алтери” за главна мъжка роля.

Андриян от "България търси талант" с две награди за главна мъжка роля

Когато работодателят разбере, че кандидатът е незрящ, е много трудно да се намери работа, казва талантливият имитатор Тодор Колев, Бойко Борисов, Слави Трифонов, Тодор Живков и Любо Дилов-син. Общото между всички тях е едно незрящо 31-годишно момче, което умее до съвършенство да ги имитира. Името му е Андриян Асенов и бе първият

Алексения Димитрова

Алексения Димитрова дава автографи на Панаира на книгата в събота

Алексения Димитрова дава автографи на Панаира на книгата в събота от 17,30 ч на щанд 203 в НДК. Документалното разследване “Секретните доклади на Сол Полански” на дългогодишната журналистка от “24 часа” излезе преди месец, а вече е едно от най-продаваните заглавия на издателство “Труд”.  Книгата, базирана на повече от 1000 страници разсекретени

Джон Ленън СНИМКА : Ройтерс

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли слънчеви очила на поплегендата на "Бийтълс" Джон Ленън се продадоха на търг в Лондон днес за близо 200 000 долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Смятани за една от най-известните реликви в света на рокендрола, кръглите, оцветени в зелено стъкла в златна рамка, бяха притежание на Алън Херинг - бивш шофьор

Вин Дизел Снимка: Инстаграм/ vindiesel

Вин Дизел качи снимка по хавлия и... банан за 120 хиляди долара

Актьорът Вин Дизел се включи със своя интерпретация на артистичната инсталация с банан за 120 хил. долара. Това стана ясно от снимка, публикувана в инстаграма му. На фотото той е напълно гол, но държи хавлия, прикриваща интимните му части, на която е залепен с тиксо... банан. Към снимката актьорът е написал само "Хаха"

Рупърт Мърдок СНИМКА: Ройтерс

Лаклан Мърдок си купи имение за $150 милиона

Лаклан Мърдок, изпълнителен директор на медия и син на медийния магнат Рупърт Мърдок, е платил приблизително 150 милиона долара за Chartwell, имот в Бел Еър, предава БГНЕС. Лаклан Мърдок е съпредседател на News Corp, която е собственик на Dow Jones & Co., издател на „Уол Стрийт джърнъл“. Той не е отговорил на молба за коментар

Екипът на “Пътят на честта” гледа заедно финала на голям екран

Екипът на “Пътят на честта” гледа заедно финала на голям екран

Актьори, режисьори, оператори, сценаристи - екипът на драматичния сериал на Нова тв, ще се събере, за да изгледа заедно развръзката. Това ще стане на 19 декември, четвъртък, когато и телевизията ще покаже последния 52-и епизод - ще го излъчи от 22

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Бойко Кръстанов на екскурзия в Камбоджа

Бойко Кръстанов на екскурзия в Камбоджа

Актьорът Бойко Кръстанов от няколко дни е на екскурзия в Камбоджа. За това време посети една от най-големите забележителности в страната - храмовия комплекс “Ангкор Ват”, смятан за най-големия религиозен паметник в света. Той публикува няколко снимки оттам във фейсбук. На едната от тях е уловил кула във формата на лице от храма Байон.

Прея записа коледно парче с “Мики Маус”

Прея записа коледно парче с “Мики Маус”

За седма поредна година хлапетата от вокална група “Мики Маус” пускат песен за Коледа. Всеки път канят към тях да се присъедини и известен изпълнител. Орлин Павлов, Васил Петров и Весела Бонева са сред имената, които досега са се включвали. Тази година заедно с децата пее Прея, а парчето носи името “Господин снежен човек”.

Елизабет Хърли Снимка: Инстаграм (elizabethhurley1)

Елизабет Хърли: С кралицата ни преследва един и същи мъж

Преди няколко дни очарователната Елизабет Хърли беше гост в вечерното токшоуто на Анди Коен, по време на което разкри, че двете с кралица Елизабет Втора имат един и същ преследвач. Темата дойде след обаждане от зрител, който попита 54-годишната актриса дали е имала досег с обсебени от нея фенове. "В лондонския офис имаме досие с надпис "Откачалки".

Ани Ленъкс и Дейв Стюарт СНИМКА: Wikipedia

Групата "Юритмикс" отново заедно след 5 г. прекъсване

Култовата британска група "Юритмикс" отново се събра след 5-годишно прекъсване, съобщи в. "Дейли мейл". За последен път Ани Ленъкс и Дейв Стюарт от култовия дует гастролираха на възпоменателен концерт за "Бийтълс" в Лос Анджелис през 2014 година. Сега те отново пяха заедно на организирания от Стинг и неговата фондация за защита на дъждовните гори

Арх. Пламен Пламенов Мирянов изрецитира част от любимите си български стихотворения.

Младият архитект Пламен Пламенов Мирянов поддържа българския дух с фотоизложба с цитати от литературата и Библията

За 3 години той и екипът му заснеха 50 висококачествени фотографии на красиви природни и културни забележителности у нас “Както казва свети Йоан Рилски в своя завет: “Претърпяхме мраз, слънчев пек, глад и телесна голота” - наистина, по време на нашите пътувания из Рилската обител и ние изпитахме една малка частица от това, което светията е изпитал

"168 часа": Как снахата на Тодор Живков изплува в нова афера (Видео)

"168 часа": Как снахата на Тодор Живков изплува в нова афера (Видео)

Бившата снаха на Тодор Живков изплува в нова афера. Въпреки че информацията за живота Маруся Мирчевска е оскъдна, според разследване на "168 часа" тя е кандидатствала за режисьор за филм за Ботев в България. Какво точно е направила обаче бившата съпруга на Владимир Живков, вижте във видеото и прочетете цялата история тук

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber