18 необикновени жени вдъхновяват с обикновени неща (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7356265 18 необикновени жени вдъхновяват с обикновени неща (Галерия) 18 необикновени жени вдъхновяват с обикновени неща (Галерия) www.24chasa.bg
Първа церемония "Вдъхновителки" - кампания на "24 часа" и MILA.BG СНИМКА: Николай Литов

Снощи в уютната обстановка на клуб „Перото“ се състоя първата церемония на кампанията „Вдъхновителки“, инициирана от в. „24 часа“ и mila.bg, и разказала вдъхновяващите истории на 18 жени, които заразяват с удивителен личен пример.

Първа на сцената излезе г-жа Венелина Гочева – издател на „24 часа“ и управител на Медийна група „България“, която сподели, че не обича класациите, особено женските. ”Не обичам да ме сравняват по полов признак в нещо, в което съм добра или не съм добра. Мила (б.р. Мила Иванова – главен редактор на сайта mila.bg) обаче ни убеди, че това не е класация. Това е кръг от хора, които вдъхновяват други хора.”

Тя връчи отличителен плакет на вдъхновяващата Биляна Савова – създател на фондация „МС-Мога Сам“, за безвъзмездната й помощ и сила, с които прави чудеса за хора с множествена склероза. Венелина Гочева сподели силното си впечатление от нейната история и сълзите, които е предизвикала у нея: „Вдъхнови ме това, че Биляна, когато се разболява от тази коварна болест, просто не спира, ами обратното – става още по-дейна, създава фондация, и днес е вдъхновението за живот на много хора.”

Излизайки на сцената, Биляна разказа, че е привлечена от красотата на думата „вдъхновявам”: „Това е да дадеш нов дъх на някого. Тази диагноза всъщност спаси живота ми. Тя ме извади от причините, които ме бяха довели до нея. Аз се родих наново. Смятам, че всяко едно нещо, което се случва на хората, е следствие на това, което е било вчера. А това, което правите днес, е предначертанието за утре. Бъдете добри, когато това е възможно, а това е възможно винаги.” В края тя призова да се споделя опит, защото това лекува.

Бившият министър по европейските въпроси на България и настоящ президент на ПанЕвропа България Гергана Паси даде отличие на жената, която вдъхновява старта на кампанията „Вдъхновителки“ - Люба Златкова – Буболинката - майка на пет деца, властелин на тортите и творец с безмерни таланти.

Госпожа Паси напомни, че днешният свят е едно голямо предизвикателство за съвременната жена: „И това го знаем всички тук присъстващи, даже и шепата мъже, които са се осмелили да са част от тази сбирка.”

Тя представи Люба Златкова с една мисъл на Нанси Рейгън: „Жената е като пакетче чай. Разбираш колко е силна, след като я полееш с гореща вода. Респектирана съм от горещата вода, с която животът те е полял”. Люба от своя страна благодари и издаде, че е правила торта за погачата за едно от децата на Гергана Паси.

Илиян Любомиров - един от изявените представители на младата поезия у нас и панелист в „На кафе“, излезе развълнуван на сцената и призна, че силно го е трогнала нелеката мисия на адв. Мария Петрова за справедливост в здравеопазването.

Мария е лекар, юрист и основател на първата кантора по медицинско право в България. „С трудните неща се справям с лекота, за невъзможните ми трябва малко време – каза адв. Петрова, докато получаваше своето отличие. - Поставила съм си задача да оборя сър Тери Пратчет в неговото твърдение, че няма значение колко бързо се движи светлината, защото мракът вече е там. В каузите и в работата, с които се занимавам, съм се заела да бутам светлината, за да не остане никой в мрак.” Освен на своите учители и семейството си Мария благодари и на хейтърите, признавайки, че „те винаги са първи, защото винаги са в мрака и никога не са се осмелявали да бутат светлината.”

Емблематичният радиоглас и посланик на UNICEF Ива Дойчинова приветства на сцената фотографа, фууд стилиста и кулинар Ева Тонева. Тя шеговито разказа за двете загорени яйца, с които младата съпруга Ева успяла да докара на съпруга си киселини. Към днешна дата обаче тя е единствената българка, чиито рецепти и снимки са публикувани в едно от най-големите списания в Европа Sweet dreams, а преди няколко години американска класация я обявява за четвъртия най-добър фотограф на храна в света.

Сценаристът на едни от най-обичаните филми и сериали като „Дъвка за балончета“, „Под прикритие“ и „Стъклен дом“ Георги Иванов удостои с отличие специалиста по хранене, автор на книги и блогър Маги Пашова. Тя вдъхновява с работата си по програма за наскоро родили жени, както и с популяризирането на революция в храненето – кампания, подета от Джейми Оливър.

Мениджър комуникации на „Филип Морис България“ Анелия Иванова представи радушно Зорница Мълчанкова – учител и треньор в детски баскетболен клуб, за каузата й да създаде повече възможности за спорт на момичета в родния й Гоце Делчев. Наскоро Зорница кандидатства по програмата на фондация „Бикоуз“ и „Филип Морис“ за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен" и спечели 10 000 лв към "Академия местни предприемачи".

Едно от най-разпознаваемите лица и глас от нашия ефир Силвия Лулчева разплака и вдигна на крака вдъхновителки, награждаващи и гости с думите си за внезапно починалата преди две седмици телевизионна продуцентка Весела Тотева, пред която всички преклониха глави.

„Благодаря ти, че когато смъртта изсвири последния съдийски сигнал за теб, ми даваш възможност за дузпи, които ще отбележа заедно с тези прекрасни жени и ще може да те оборим, че тук, на тази географска ширина, има достатъчно магьосници, достатъчно вдъхновителки. Достатъчно нормални жени, които да отглеждат децата си в нормална държава. Мили дами, благодаря ви за честта и за повода да си сложа рокля и високи токове. Искам да ви помоля да си носите хубавите рокли и високите токове, защото мазолите на душата болят много повече. Весела Тотева – момиче с характер и кураж, което просто искаше да бъде щастливо и да има сладкарничка за шоколад, наречена „Хапки живот”. Може да не пляскаме, важното е да не оставяме роклите си неизносени”.

Залата обаче избухна в аплодисменти и всички гости станаха на крака, а Силвия Лулчева покани на сцената психотерапевта Дора Прангаджийска, за да връчи следващото отличие именно на нея. Дора от години се бори за по-толерантно отношение към осиновените в България. Книгата й „Благодаря ти, мамо“ е определяна като „пътеводител в осиновяването“.

Неизпускащият нищо от поглед Ники Кънчев се докосна до вдъхновението на Анета Савова – основател на академия „Успешни жени“ и създател на годишната женската лидерска конференция Women. Speak. Live., която събира едни от водещите гласове на жените лидери в света на бизнеса, предприемачеството, културата и политиката в България.

На него се падна честта да връчи отличие и на д-р Мария Шик – анестезиолог по професия и майстор на тортите, но преди това с бащинско сърце сподели, че дъщеря му Мария-София е най-важната вдъхновителка за него, защото на 10 години тя вече сама е инициирала първата си дарителска кампания.

Актрисата Весела Бабинова, позната от „Денят на бащата“ и „Вездесъщият“, ни запозна с изумителния детски фотограф Елена Карагьозова, в чието уникално студио идват, за да снимат децата си, хора от цяла България, а и много семейства от чужбина. Главният редактор на в. „168 часа“ и списание „Космос” Слави Ангелов пък представи майката на пет деца, доброволен консултант по кърмене и създател на културния център Fox Book Cafe Десислава Алексиева. Деси, която беше номинирана от Eucerin, сърцато работи в посока на това повече качествена литература да достига до хората. Тя е създател и на първия читателски клуб за деца от 0 до 3 години.

Художничката Радослава Ненова и половинка на Боян Петров поднесе плакет на бизнесдамата, блогър и благотворител Румяна Босева – Лулуто, която вдъхновява с подкрепа на млади хора и придобиването на практични умения в бизнеса.

За режисьора, сценарист и писател Димитър Коцев – Шошо, който преди няколко години ни трогна със своя филм „Маймуна“, имаше двойно вдъхновение. На него се падна честта да представи каузите на Дара Борисова - създател и двигател на център за иновативно обучение на деца със специални потребности, и на кондиционния треньор, лектор и автор на книги за здравословен начин на живот, блогър с десетки хиляди последователи Инес Субашка.

Отличени бяха и сладкарят Ирина Купенска, както и пътешественикът и блогър Гери Владева, които не присъстваха на церемонията заради ангажиментите им в чужбина. Церемонията не успяха да населят с присъствието си и акушерките Илона Нешкова и Йоана Станчева, които са активистки за разчупването на стереотипа и закостенялото мислене в българската родилна зала, защото бяха заети с важната мисия да докарат нов живот на белия свят.

Събитието беше осъществено с подкрепата на „Филип Морис България“ и Eucerin (Beiersdorf Bulgaria). Специални благодарности на дизайнерката Цвети Дичева и нейното ателие за дървени табели за специални моменти Cvetolleta, които изработиха красивите плакети, които бяха връчвани на вдъхновителките. За вкусното меню се погрижиха здравословните десерти по домашна италианска рецепта Baci Dolci, а всички вдъхновителки получиха комплименти от Eucerin, X Body, бутик за цветя Bernetta Flowers и издателство „Труд“.

Всички истории на тези вдъхновяващи жени може да прочетете ТУК и на сайта MILA.BG в рубриката "Вдъхновителки".

Гергана Паси

Илиян Любомиров и Петя Дикова

Дара Борисова със съпруга си СНИМКА: Николай Литов

Популярният блогър Даниела Динева (вляво) и Цвети Дичева, дизайнер на Cvetolleta и на плакетите за церемонията

Ева Тонева

Вяра Караджова – мениджър „Фармацевтичен канал“ на Байерсдорф за България и Македония. Работата й обхваща брандовете Eucerin и Hansaplast (вляво) и Мая Цоклинова - мениджър „Продажби“ Eucerin

Румяна Босева – Лулуто

Люба Златкова – Буболинката (вляво) и Елена Карагьозова

Анета Савова

Венелина Гочева заедно с екипа на MILA.BG – Христина Стоянова (вляво) и Мила Иванова, Иван Михалев - търговски директор, и Анатолий Попов - директор "Маркетинг"

Лулуто, Маги Пашова, Ева Тонева и Ели Карагьозова (отляво надясно)

Ива Екимова, Силвия Лулчева и Мила Иванова, главен редактор на mila.bg

Гергана Паси и Радослава Ненова

Част от връчващите - Ники Кънчев, Весела Бабинова, Георги Иванов и Илиян Любомиров

Част от вдъхновителките след церемонията

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Лора Крумова без големи партита, само с най-близките си на рождения си ден

Телевизионната журналистка Лора Крумова няма специални планове за това как да отбележи рождения си ден. Със сигурност не смята да събира много приятели, а да бъде само със семейството си. През септември миналата година тя роди второто си дете - момиченцето Мина. Крумова има и син на име Явор от мъжа до себе си Сотир. Желаем ѝ много здраве!

Шефът на ВАС Георги Чолаков празнува рожден ден със семейството си

Днес рожден ден има Георги Чолаков, който е председател на едно от най-натоварените съдилища в България - Върховния административен съд. Само за първите шест месеца на годината магистратите в този съд са приключили 9900 дела. Чолаков ще отбележи личния си празник със семейството

Антон Хекимян се разходи в Истанбул, Мира Добрева не само почива, но и работи на нашето море

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица

“Бащата” - третият наш филм на феста в Торонто

Филмът на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който спечели голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари, ще бъде представен на престижния форум в Торонто. Той ще бъде третата българска лента с прожекция там. Освен “Бащата” участниците във форума ще гледат анимацията “Физика на тъгата” на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов,

Горан Брегович с три последователни концерта в България

Брегович се завръща в страната ни за три концерта в три различни града. С Оркестъра за сватби и погребения” той ще гостува първо във Варна на 4 октомври. Ден след това ще свирят за първи път във Велико Търново, а на 6 октомври ще пълнят пак зала 1 на НДК. Програмата, която са подготвили, е “Най-доброто от Горан Брегович” с хитове като

Фотограф снимал голия труп на Мерилин Монро в моргата в Лос Анджелис

Телевизионният канал "Фокс нюз" ще излъчи нва 18 август нов документален филм за смъртта на холивудската легенда Мерилин Монро през 1962 година, съобщава в."Дейли мейл", цитиран от БТА. В лентата се разказва за фотографа Ли Уайнър, който служейки си с подкуп, успял да се вмъкне в моргата в Лос Анджелис и да заснеме голия труп на Монро,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Богаташ №1 в Америка се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш

Семейството с най-много пари в света - собственици на империята “Уолмарт”, ползва яхтата на братовчеди Когато през 1985 г. провъзгласяват Сам Уолтън за богаташ №1 в Америка, той посреща новината в кварталната бръснарница, където се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш. Тези дни за поредна година агенция “Блумбърг” обяви наследниците на

Проф. Христо Бонджолов празнува в своя рай с жена си и големия им внук

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов ще отбележи 59-ия си рожден ден в родното си село Попица, Врачанско. “Аз съм си в своя рай при майка ми. Тук се чувствам най-добре. Ще отбележим датата заедно с големия внук и жена ми. Всички други от семейството са на работа, догодина, когато ще имам юбилей, ще бъдем заедно”

Кристиан Костов на разходка по Таймс скуеър в Ню Йорк

Певецът Кристиан Костов вече от няколко дни е в Ню Йорк. “Много е скъпо да живееш в Манхатън, но моите приятели мило ми позволиха да остана при тях и не мога да им бъда по-благодарен”, написам когато пристигна в Голямата ябълка Костов. Наскоро се разходи и из бляскавия Таймс скуеър, а след това посети Американския музей по естествена история

10 дни след като роди, Виктория Терзийска прави тур на Кокаляне

Десет дни след като даде живот на втората си дъщеричка София, хубавата певица показа, че вече е готова за походи. “Днес за първи път ще изляза на бял свят след нашия престой в болницата! Всяка жена се възстановява по различен начин след раждането, аз обичам разходките и ще направя един тур на с. Кокаляне”, написа Вики към кадъра

Откраднаха чанта с техника на певицата Камелия

Поп-фолк певицата Камелия е изгубила чанта с техника за пеене. Тя предлага възнаграждение на този, който открие загубените вещи. Това става ясно от нейна публикация в официалния й профил във фейсбук. Ето какво пише тя: ЗОВ ЗА ПОМОЩ! Тази сутрин около 04:00 ч. по пътя Обзор - Слънчев бряг, на отбивка, е изгубено куфарчето ми с цялата техника

За Йорданка Кузманова сцената е голгота, на която разпъват артиста

Тя спасява сина си и и себе си с поезия Йорданка Кузманова е родена през август в София, но израства в Харманли, където майка й е учителка, а баща й е юрист и първи кмет след 1944 г. Благодарните земляци удостояват актрисата със званието “Почетен гражданин на Харманли”. Когато кандидатства във ВИТИЗ, се класира на първо място в списъка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber