Пиер Ерме пристига
на 8 и 9 март
Световноизвестният френски сладкар Пиер Ерме пристига на 8 и 9 март в България за поредното годишно издание на месеца на Франкофонията. У нас той ще участва в дебат с почитателите на изтънченото френско кулинарно изкуство и ще води мастър клас.
На 8 март във френския културен институт Пиер Ерме заедно с прочутия лингвист проф. Бернар Серкилини ще говорят за влиянието на сладкарството върху френския език. Ерме ще представи книгата си “Испахан” с възможност читателите да получат лично посвещение и автограф.
На 9 март предстои мастър клас по “висше” сладкарство. Петима млади български сладкари ще участват в конкурс, в който за 4 часа ще трябва да приготвят торти с френска техника и минимум три български съставки. Участниците са изявените млади сладкари Александър Иванчев, Александър Цеков, Росита Симеонова, Кристина Димитрова и Веселин Дойков. Те са избрани след селекция на Асоциация Relais Desserts. Жури, чийто председател ще е Ерме, ще избере победителя. Наградата ще е едномесечнa стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Herme в Париж.
Пиер Ерме е четвърто поколение на семейство сладкари-пекари от Елзас. Обявен е през 2016 г. за най-добрия майстор сладкар в класацията “50-те най-добри ресторанта в света”. Същата година сп. “Венити феър” го обявява за четвъртата най-влиятелна личност във Франция. Наричан е също “кралят на сладкишите макарон”. Французинът има славата и на един от виртуозите на изделията от шоколад.