Изгубени в превода на емотиконите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7302223 Изгубени в превода на емотиконите Изгубени в превода на емотиконите www.24chasa.bg
Тенисистът Анди Мъри съобщи в туитър, че се е оженил без нито една дума, само с 51 пиктограми СНИМКА: РОЙТЕРС

230 нови символа ще ни помагат да общуваме в мрежата

Bеднага си признавам, че дълго време бях противник на емотиконите. Смятах ги за абсолютна дивотия, която би харесала само на объркан тийнейджър. Но напоследък се улавям, че все по-често прибягвам до тях, когато бързам или пиша на някой близък през телефона. Всъщност общо взето използвам по два - три графични знака. За фейсбук това са лицето с двете сърца вместо очи, което изразява обич, или пък вдигнат палец, че одобрявам нещо, а за вайбър – котето, което дава прегръдка, и другото, което тръгва нанякъде. Затова винаги леко странно съм гледала на своите приятели, които предпочитат да се изразяват чрез емотикони.

Този нов символ обезпокои някои мъже. Според тях знакът може да има и сексуален подтекст от типа “май мъжкият ти атрибут не е много голям”

Преди няколко дни обаче буквално останах със зяпнала уста, след като прочетох, че международна група по стандартизиране на знаците в комуникационните мрежи е одобрила 230 нови универсални символа за общуване, които ще бъдат пуснати през тази година. От консроциума Unicode обясняват, че са се стремили да измислят емотикони, които да са по-приобщаващи, да отразяват по-добре човешките взаимоотношения и да спомагат за по-добър разговор. За целта експертите им са изслушали мненията на представители на различни неправителствени организации и са се съобразили с някои публични критики до момента като например, че фигурките на Apple въобще не отразяват житейския опит на хората с увреждания. Затова в новите изображения ще има инвалидни колички, бял бастун за незрящи, протези на крайници и ухо със слухов апарат.

Най-будещи духовете до момента обаче са други два символа. Първият е капка кръв, която трябва да насърчи жените да обсъждат без притеснение темата за менструацията и свързаните с нея периоди на неразположение. Би Би Си съобщава, че неправителствена организация е предложила символ на този важен въпрос да бъдат замърсени панталони, но от Unicode са отхвърлили тази идея. “В продължение на много години съзнателно премълчавахме или замествахме темата за менструацията с евфемизми. Капката кръв няма да реши този проблем, но ще помогне да започнем да го обсъждаме,” обяснява активистката Люси Ръсел.

Някои мъже пък са обезпокоени от символ на ръка, чиито палец и показалец са приближени, сякаш опитват да защипят нещо. Според тях този знак може да има и сексуален подтекст от типа “май мъжкият ти атрибут не е много голям”. Авторите му обясняват, че в никакъв случай не са имали предвид подобни послания, когато са се спрели на него. По-скоро са си представяли ситуации, в които човек иска да изрази усещане, че е бил много близо до целта. Например, докато гледа мач и любимият му отбор не успява да отбележи гол в много добра ситуация. Вместо да пише дълги съобщения на приятелите си колко разочароващо е това, той просто изпраща въпросната ръка.

Ирландският психолог Кийт Брони, който е първият официално назначен специалист по емотикони в международна преводаческа фирма, смята, че е нормално интернет знаците да се възприемат по различен начин. Макар да се смятат за универсална форма на комуникация в света, значението на някои от тях зависи от културата на дадена страна. Това е така, защото те не са универсален език, а по-скоро инструмент, който да допълва езиковите умения на потребителите на интернет пространството. С други думи, емотиконите сами по себе си не могат да бъдат значимо средство за комуникация, но пък са в състояние да помогнат на ползвателите на социални мрежи да поставят посланията си в емоционален контекст.

Всъщност точно това ги прави и толкова предпочитан инструмент за разговор в днешния динамичен свят, доминиран от интернет. Когато нашите съобщения стават все по-кратки и динамички, те имат нужда от допълнителни изразни средства подобно на мимиките и жестовете, на които разчитаме при общуване лице в лице. Даже вече може да се говори за тенденция при използването на емотиконите. Ако дадено съобщение не завършва със смеещо се личице например, човек започва да се пита дали пък изпращачът му няма някакво негативно отношение или просто е невъзпитан.

Ако пък даден човек предпочита да разговаря само чрез емотикони, буди съмнение дали е достатъчно искрен в общуването или пък трудно изразява чувствата си. В подобна ситуация през 2015 г. се оказа шотландският тенисист Анди Мъри. Той изпрати съобщение в туитър, че се е оженил, което всичко на всичко съдържаше 51 интернет символа. Сред тях имаше слънце, чадър, църква, няколко плачещи човечета, сърца, чаши с вино, бира и накрая много, много знаци за сън. Някои го критикуваха за този подход, защото не показал на своите последователи нищо съществено от сватбата си. Но пък на други им стана симпатичен, тъй като нямали очаквания от спортист да пише прочувствени слова в мрежата и приемали решението му като закачка, тъй като верните му привърженици много добре познавали булката Ким Сиърс, с която имат връзка от над 10 години.

Добре е обаче да се знае, че когато става въпрос за съобщения, насочени към хора от различни националности, емотиконите въобще не са сигурно изразно средство. Ето само няколко малки примера по въпроса: Вдигнатият палец, който в западната култура е знак за одобрение, в Гърция и Близкия изток се възприема като нещо вулгарно и дори обидно.

Ангелът, който свързваме с невинност и закрила, в Китай се смята за заплаха и символ на смърт, а усмихващото се лице за израз на недоверие, недоумение и дори подигравка. Пляскащите ръце пък са сигнал за полов акт при китайците.

В Израел преди няколко месеца даже се стигна до съд, след като наемодател премахна обявата си за жилище, защото получил от хора, направили оглед на имота, празнуващи човечета. Потенциалните наематели обаче впоследствие се отказали да сключат договор за имота и той успя да ги осъди да му платят близо 2000 долара компенсация и разноски по делото, защото са го подвели с въпросните емотикони и е понесъл загуби.

Така че използването на различни символи в интернет вече въобще не е безобидна игра. Даже с увеличаването им положението става все по-сериозно. Тази година Unicode одобрява шеста актуализация на емотиконите, които се използват от гиганти като Apple, Google, Microsoft, Samsung, Facebook и Twitter и със сигурност няма да е последната, тъй като все повече хора ги смятат за универсален език за общуване.

В Сърбия ще учат езика на интернет в училище

Министерството на образованието в Сърбия планира от следващата година да намали часовете по литература, за да отдели време за обучение по култура на писане, включително изучаване на емотикони, съобщава Би Би Си. Според зам.-директора на Института за развитие на сръбското образование Дежана Субич ограниченият езиков запас на учениците е проблем и то в цял свят заради агресивното навлизане на интернет и въобще не е достатъчно само да се каже, че има универсални символи за общуване.

Във Великобритания обаче смятат, че трябва да има рационализиране на комуникацията в интернет и да се разграничават публичните, частните и професионалните области на онлайн общуване. Фара Сторр, която е редактор на британското издание на „Космополитън”, също е на мнение, че има нужда от правила. „Избягвайте да използвате емотикони, за да общувате с колеги или някой, който е над 35 г. Откажете се от съкращения, независимо колко време ще ви спестят. Емотиконите трябва да изпълнят съобщенията с емоции, но вместо това често създават погрешно тълкуване. Когато изпращата вдигнат палец, вероятно не си давате сметка, че може да бъде интерпретиран като поздрав от Ку-клус-клан. Трябва да сте внимателни с патладжан, който може да се възприеме като пенис, капка вода с ръка – мастурбация и аплодиращи ръце – шамари. Ако не може да се откажете от емотикони, поне се придържайте към трите универсално разбирани – смеещи се, усмихващи се и тъжни лица”, посочва Сторр.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Маймуните капуцини са използвали сечива още преди 3000 години

Маймуните капуцини преживяват собствена каменна епоха и от 3000 години използват сечива, за да чупят ядки, съобщи в. "Дейли мейл". Археологическо изследване в Бразилия разкри, че вече 450 поколения от приматите използват различни камъни, за да чупят обвивките на ядки кашу. Сечивата им първоначално са били малки, след това станали по-големи,

Пенсионира се лабрадорът Фрида - най-известното куче в Мексико (Видео)

С военни почести се пенсионира най-известното куче в Мексико. Лабрадорът Фрида години наред беше спасително куче във флота на страната. Намирането на оцелели след големи бедствия, направи кучето източник на вдъхновение за мексиканците. Те с огромен интерес следят новините за живота му. Командването на флота стана на крака за кучето Фрида.

"Кимоно" на Ким Кардашиян възмути японците (Снимки)

Нова марка дреха за оформяне на тялото, наречена „Кимоно“ и създадена от Ким Кардашиян, разгневи японците, предаде Би Би Си. Риалити звездата обяви, че новото облекло „чества и подчертава формите и извивките на жените“. Но в социалните медии японците заявиха, че търговският бранд показва незачитане към традиционната дреха в Страната на изгряващото

Косатки се целуват с езици за сдобряване

Учени заснеха косатки в зоологическа градина в Испания да докосват леко езиците си и да се хапят безобидно за сдобряване, съобщи в. "Дейли мейл". Целувката е само една от многото прояви на общуване между косатките в над 100-те часа записи, направени в Лоро парк в Тенерифе. Макар и косатките да са агресивни много рядко помежду си - около 1 процент

Теодора Духовникова и Владо Карамазов в Италия заради “Дяволското гърло”

Сериалът ще е част от “Празникът на българското кино в Рим” Владо Карамазов и Теодора Духовникова - най-красивата екранна двойка, заминава за Рим заради общия си сериал “Дяволското гърло”. Месец след финала ѝ криминалната поредица на Нова тв ще бъде представена за първи път пред международна публика.

Портсмут е британската столица на изневярата

Град Портсмут е британската столица на изневярата, пише в. "Дейли стар". Проучване, осъществено от водещия световен сайт за извънбрачни запознанства "Ашли Медисън", показва, че най-голяма част от британските му потребители са жители именно на Портсмут. Второ място място в своеобразната класация заема град Ковънтри, следван от Брадфорд.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Мъж се изкъпа във фонтана на НДК (Видео)

Мъж плува във фонтана пред НДК. Това става ясно от видеоклип, публикуван във фейсбук групата Забелязано в София. Авторът на клипа Андрей Генчев остава без коментар, но такива не липсват от хората, които го гледат. За повече от час публикацията е събрала над 200 коментара. Някои веднага оприличиха постъпката с поведението на Бай Ганьо,

Много възможности за прекрасно лято от игрите на СПОРТ ТОТО

Страхотно лято очаква късметлийка от Варна Игрите на СПОРТ ТОТО дават страхотна възможност на всеки да направи лятото си незабравимо. Паричните и предметни награди могат да направят летните месеци много приятни. Страхотни летни месеци, със сигурност, очакват Силвия Атанасова от Варна, която спечели джакпота в играта „Тото 2 – 6 от 42“.

Манекенката Наоми Кембъл беше обявена за модна икона (Снимки)

Манекенката Наоми Кембъл беше обявена за модна икона на събитие в хотел "Риц" в Лондон, предаде Франс прес, позовавайки се на Британския моден съвет. Титлата е признание за изключителния принос към модната индустрия, както и за филантропската дейност на световноизвестната манекенка. Четиридесет и девет годишната Кембъл, наричана "Черната пантера",

Котка оживя след 35 минути в пералнята, стопанката й я изпрала с дрехите си

Жена от град Мейпълууд в щата Минесота сама се убеди, че котката й има 9 живота, след като я изпра заедно с дрехите си в пералнята на 35-минутна програма, съобщава агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Стефани Каръл-Киршоф въобще не разбрала, че нейната писана се е навряла в барабана на електродомакинския уред.

Предлагат на търг любовни писма на Шарл Азнавур

Любовни писма, пощенски картички, телеграми - любовната кореспонденция на певеца Шарл Азнавур, изпратена между 1958 и 1964 година, отива на търг в петък в Париж, предаде Франс прес. Четиридесет и две писма, 9 пощенски картички и още толкова телеграми, пуснати от Венеция, Атина, Рио де Жанейро, Москва, Монреал, Рим, Ню Йорк, Истанбул,

Сексоложка: Правете секс в кухнята, така се горят най-много калории

Сексоложката Шахзади Харпър съветва партньорите да загърбят спалнята и да правят любов в кухнята, защото по този начин ще изгорят най-много калории, пише в. "Сън". Д-р Харпър твърди, че кухненската маса или кухненският плот са най-доброто място за правене на секс, ако искаме да горим излишни калории.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber