Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7293704 Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Пролетният празник, или Китайската нова година, е най-важният за китайците. Всяка етническа група има свои обичаи и традиции свързани с него. „Културна панорама" ви запознава с обичаите на няколко от относително големите етнически групи в Китай, предаде bulgarian.cri.cn.

Резултатите от преброяването на населението през 2010 година показаха, че представителите на монголския етнос в Китай са почти 6 милиона и заемат 0,45% от общото население на страната. Те обитават главно Синдзян-уйгурския автономен район и провинциите Гансу и Цинхай.

Монголците започват да се подготвят за предстоящата нова лунна година още на 23-ия ден от 12-ия лунен месец. Те приготвят различни пържени храни и придават изключително значение на тези, които ще поднесат на боговете. Монголците, също като етноса Хан, правят дзяодзъ (китайски пелмени). Последният ден от годината е най-веселият - всички се обличат в нови дрехи, молят се пред статуите на Буда преди обяд и след това лепят на вратите ленти със специални куплети. След като залезе Слънцето, те поставят пред къщата килим с различни храни и алкохол, като по този начин почитат предците преди да седнат на масата. По време на вечерята младите трябва да налеят от алкохола на по-възрастните, за да изпратят старата година и посрещнат новата. В новогодишната нощ всяко семейство приготвя специално ястие, което монголците наричат Шоубаожоу (т.е. месо, което се яде с ръце), както и дзяодзъ и други тестени ястия. Китайската нова година е празник, на който всички членове на семейството трябва да са заедно. Всеки се прибира по родните места при роднините си. На първия ден от лунната година монголците ходят на гости при приятели и роднини и им носят сини хади и алкохол, а вторият е най-благоприятният за цялата година. Наричат го Ден на успеха. Вечерта монголците гледат звездите и Луната, защото вярват, че това ще ги направи по-енергични и ще им носи късмет през цялата година.

Етническата група Бай в Китай наброява почти 2 милиона души и заема 0,15% от китайското население. Те живеят главно в автономната околия Бай в провинция Юннан.

Байците започват празненствата в края на последния лунен месец, също като ханците. Те колят прасета, мариноват месото, правят от него шунка и други специфични храни. В навечерието на Пролетния празник те сами пишат и лепят ленти с куплети на вратите. Вечерта всички се събират вкъщи около трапезата. На масата трябва да има риба с кисело зеле, уловена в езерото Ърхай. В китайската култура рибата е символ на благополучие, затова е задължително ястие на новогодишната трапеза. Друг важен специалитет за байците са сладките топчета от лепкав ориз, които са като пожелание за сладък живот през новата година. В празничните дни хората пускат пиратки и фойерверки, свирят на рог, бият барабани и танцуват в центъра на селата. Танците с дракони, също и „разходката на Бога на богатството из селата" са неделима част от обичаите и всяко семейство ги приема като пожелание за късмет и щастие през настъпващата година.

Преброяването на населението през 2010 година показа, че представителите на етническата група Сибо в Китай са 190 хиляди и заемат 0,0143% от цялото население на страната. Те населяват главно провинциите Ляонин и Дзилин и Синдзян-уйгурския автономен район.

Сибо е една от етническите групи в Северен Китай, които най-рано започват да се занимават със земеделие. Те също празнуват Пролетния празник и имат свои специфични традиции и обичаи. В навечерието на новата лунна година всяко семейство коли прасе и приготвя различни специални ястия. Независимо къде се намират, всички членове на семейството трябва да се приберат у дома за новогодишната вечер и заедно с роднините да седнат на трапезата. Тъй като омъжените момичета обикновено не се връщат при родителите си, затова цялата вечер в къщата трябва да гори лампа, свещ или фенер, с което да се напомня за тях.

От първия до петия ден на първия месец от лунната година хората палят благовония пред статуите на предците и всеки ден правят по три поклона пред тях. На първи, третия и петия ден се ядат дзяодзъ, а на втория и четвъртия - ориз със зеленчуци, бяло месо, наденици и други лакомства. Затова те трябва да се приготвят преди празника.

Етническата група Хъджъ според данните от преброяването през 2010 г. се състои от 5354 души, които живеят в равнината между реките Хейлундзян, Сунхуадзян и Усуридзян и в подножието на планината Уандашан.

Представителите на етноса Хъджъ чакат с нетърпение Пролетния празник, защото той е повод за радост и веселие. В навечерието те приготвят ястията за новогодишната вечеря, изрязват цветя от червена хартия и ги лепят на прозорците, правят фенери, отправят молитви към боговете. Те не спят цялата нощ, мъжете пият алкохол, жените готвят, а децата се забавляват с различни игри.

На първия ден от новата лунна година всички се обличат в кожени дрехи, на които са бродирани цветя, геометрични фигури и птици. Децата първо честитят новата година на възрастните членове на семейството, след което ходят на гости на близки и роднини. Организират се различни забавления и състезания. Любими на децата са ските, стрелбата с лък и футбола на трева.

Всички представители на етническата група Хъджъ са гостоприемни. Те гощават гостите си с риба. Най-известният им специалитет се приготвя от хайвер от сьомга. В празничните дни трябва да се ядат също дзяодзъ и сурова риба. Те имат обичая да не ядат остатъците от вечерята, а да ги оставят за по-късно след празника.

Според преброяването от 2010 г. 400 хиляди души от етноса Гаошан живеят в провинция Тайван, а малко над 4 000 населяват крайбрежните провинции Фудзиен и Джъдзян.

Обичаите и традициите на хората от етническата група Гаошан са съвсем различни от тези на другите етноси в Китай. В навечерието на лунната нова година цялото семейство се събира около кръгла маса, на която е поставен котлон с тенджера с вряща супа, в която се пускат месо и различни зеленчуци. Този вид ястие в Китай се нарича хуогуо. Ако отсъства някой от семейството, се оставя един стол празен и на него се поставят негови дрехи. Това означава, че той им липсва.

Хората от етноса Гаошан са със свободен дух. В празничните дни те колят добитък, черпят гостите и танцуват. Най-любимото им ястие са топчетата от лепкав ориз.

Етносът Ли живее в Южен Китай, предимно на остров Хайнан. С почти милион и половина представители, той заема 0,11% от китайското население. Етносът Ли празнува на първия ден от Новата лунна нова. Преди това те чистят, ремонтират къщите си, готвят и шият нови дрехи. Последния ден от отминаващата година се къпят и обличат новите премени, след това поднасят храна и алкохол пред статуите на предците и започват гощавката.

На първия ден от новата година възрастните остават вкъщи и пускат само децата при близките и съседите. На втория ден те вече могат да излязат и да честитят на другите. Домакините трябва да почерпят гостите с пилешко месо, което е израз на високо уважение към тях. Хората от етноса Ли имат една поговорка, която гласи: „няма гощавка без пиле". Друг обичай през първите дни на новата лунна година е да се ходи на лов в планината или да се ловят скариди в реката. Празненствата приключват чак на 15-ия ден от първия лунен месец.

Корейската етническа група в Китай наброява 1 830 000 души, които живеят в автономната околия Янбиен в провинция Дзилин.

За Новата лунна година корейците украсяват къщите и улиците. Те я започват с поклон пред предците, което е най-важната част от празненствата. След като честитят Новата година, те танцуват, децата пускат хвърчила, ритат дзиендзъ (прилича на перцето за бадминтон), карат кънки на ледената пързалка.

Домакинките приготвят новогодишната трапеза, на която трябва да има ястия от лепкав ориз, а най-големите специалитети са супата от месо и оризовата торта. Възрастните често питат децата, колко чинии супа са изяли, което означава на колко са години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Китайски университети предлагат лекции за любовта и брака

Китайските студенти понякога срещат трудности в разбирането си за любовта и се чувстват неловко да говорят на тази тема с родителите си. За да им помогнат да се справят с този проблем, някои университети предлагат лекции за любовта. През 2013 г. Педагогическия университет на Източен Китай предложи на студентите си открити уроци за брака и любовта.

Държавните глави на Китай и САЩ ръководят търговските консултации

Вчера в Пекин приключи новият кръг търговски консултации между Китай и САЩ. По време на срещата с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин след консултациите китайският председател Си Дзинпин подчерта, че сътрудничеството е от полза за двете държави, докато конфронтациите са във вреда на общите интереси.

Китайски и корейски учени откриха следи от най-малкия известен динозавър

Международен екип от учени откри вкаменени следи от Minisauripus, най-малкия известен динозавър, с детайли за кожата. За първи път намираме отпечатъци от кожа в такива следи, каза Йонг Деок Лим, изследовател в екипа от Република Корея. „Обичайните отпечатъци от динозаври обикновено са с дължина 20 до 30 см, но тези от Minisauripus са само 2 см",

13,86 милиона китайци в селските райони са избавени от бедност през миналата година

Миналата година Китай е избавил 13,86 милиона души в селските райони от бедността, съобщиха от Националното статистическо бюро вчера. Бедните жители в селските райони на страната са намалели от близо 100 милиона в края на 2012 г. до 16,6 милиона до края на 2018 г. През миналата година средният годишен доход на жителите на бедните села се е

Забраниха достъпа на обикновени туристи в централната зона на резервата Джомолунгма

Националният природен резерват Джомолунгма в Тибетския автономен район на Китай забрани достъпа на обикновени туристи в централната част на парка, за да се опази околната среда в най-високата планина в света, предаде bulgarian.cri.cn. Посетителите, притежаващи разрешение за катерене, няма да бъдат засегнати, се казва в съобщение на резервата,

Didi Chuxing съкращава 15% от служителите си

Didi Chuxing, най-голямата китайска компания за споделени пътувания, обяви в петък, че ще съкрати 15% от общия си брой служители или около 2000 души тази година. Мярката е част от усилията на компанията да се фокусира върху основния си бизнес, като постепенно прекрати или прехвърли периферния, предаде bulgarian.cri.cn.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китай ще продължи със строгите мерки за опазването на околната среда

На въпрос дали Китай ще продължи със строгите мерки в борбата със замърсяването на околната среда въпреки забавянето на икономическия растеж ръководителят на правния отдел на Министерството на екологията и околната среда Бие Тао заяви, че усилията ще бъдат същите, предаде bulgarian.cri.cn. На брифинг на пресофиса на Държавния съвет той заяви,

Стабилно увеличение на използваните от Китай чуждестранни капитали през януари

Публикуваните от Министерството на търговията на Китай на 14 февруари данни показват, че през януари страната е използвала реално 84,18 милиарда юана чуждестранни капитали, което е увеличение с 4,8% спрямо същия период на миналата година. Сред тях очевидно е увеличението при високите технологии, особено в сектора на услугите, предаде bulgarian.cri.

Китайският внос и износ на услуги през 2018 г. достигна 5,24 трилиона юана

Според информация на вестник „Жънмин жъбао", на 12 февруари представител на отдел „Търговия с услуги" към търговското министерство на Китай е заявил, че през 2018 г. вносът и износът на услуги в страната е достигнал рекордни нива, като общата сума за цялата година е била 5,24 трилиона юана, сред които около 1,8 трилиона юана са от износ,

225 милиона пътувания с електронни бордни карти в Китай през 2018 г.

През изминалата година в Китай са били извършени 225 милиона самолетни пътувания с електронни бордни карти, сочат данни на местните авиационни власти, цитирани от bulgarian.cri.cn. 229 летища в Китай са предоставили услуги по заявка за полетна информация чрез мобилни приложения, информира Китайската администрация за гражданска авиация (CAAC).

Китай излезе с план за стимулиране на потреблението

Китай планира да стимулира вътрешното потребление на автомобили, домашни уреди, онлайн пазаруването и други сектори. Ходът се очаква да поддържа икономиката стабилна на фона на натиска от спад, който страната претърпя миналата година, съобщава bulgarian.cri.cn. Планът предлага 24 помощни мерки в шест насоки.

Китай ускорява тестовите полети на пътническия самолет C919

През тази година тестовите полети на разработения от Китай голям пътнически самолет модел C919 ще бъдат ускорени, съобщиха в сряда от компанията производител. През 2019 три нови самолета ще извършат първите си пробни полети и се присъединят към тестовата флотилия. Планира се и ускоряване на масовото производство,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber