Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7293704 Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Пролетният празник, или Китайската нова година, е най-важният за китайците. Всяка етническа група има свои обичаи и традиции свързани с него. „Културна панорама" ви запознава с обичаите на няколко от относително големите етнически групи в Китай, предаде bulgarian.cri.cn.

Резултатите от преброяването на населението през 2010 година показаха, че представителите на монголския етнос в Китай са почти 6 милиона и заемат 0,45% от общото население на страната. Те обитават главно Синдзян-уйгурския автономен район и провинциите Гансу и Цинхай.

Монголците започват да се подготвят за предстоящата нова лунна година още на 23-ия ден от 12-ия лунен месец. Те приготвят различни пържени храни и придават изключително значение на тези, които ще поднесат на боговете. Монголците, също като етноса Хан, правят дзяодзъ (китайски пелмени). Последният ден от годината е най-веселият - всички се обличат в нови дрехи, молят се пред статуите на Буда преди обяд и след това лепят на вратите ленти със специални куплети. След като залезе Слънцето, те поставят пред къщата килим с различни храни и алкохол, като по този начин почитат предците преди да седнат на масата. По време на вечерята младите трябва да налеят от алкохола на по-възрастните, за да изпратят старата година и посрещнат новата. В новогодишната нощ всяко семейство приготвя специално ястие, което монголците наричат Шоубаожоу (т.е. месо, което се яде с ръце), както и дзяодзъ и други тестени ястия. Китайската нова година е празник, на който всички членове на семейството трябва да са заедно. Всеки се прибира по родните места при роднините си. На първия ден от лунната година монголците ходят на гости при приятели и роднини и им носят сини хади и алкохол, а вторият е най-благоприятният за цялата година. Наричат го Ден на успеха. Вечерта монголците гледат звездите и Луната, защото вярват, че това ще ги направи по-енергични и ще им носи късмет през цялата година.

Етническата група Бай в Китай наброява почти 2 милиона души и заема 0,15% от китайското население. Те живеят главно в автономната околия Бай в провинция Юннан.

Байците започват празненствата в края на последния лунен месец, също като ханците. Те колят прасета, мариноват месото, правят от него шунка и други специфични храни. В навечерието на Пролетния празник те сами пишат и лепят ленти с куплети на вратите. Вечерта всички се събират вкъщи около трапезата. На масата трябва да има риба с кисело зеле, уловена в езерото Ърхай. В китайската култура рибата е символ на благополучие, затова е задължително ястие на новогодишната трапеза. Друг важен специалитет за байците са сладките топчета от лепкав ориз, които са като пожелание за сладък живот през новата година. В празничните дни хората пускат пиратки и фойерверки, свирят на рог, бият барабани и танцуват в центъра на селата. Танците с дракони, също и „разходката на Бога на богатството из селата" са неделима част от обичаите и всяко семейство ги приема като пожелание за късмет и щастие през настъпващата година.

Преброяването на населението през 2010 година показа, че представителите на етническата група Сибо в Китай са 190 хиляди и заемат 0,0143% от цялото население на страната. Те населяват главно провинциите Ляонин и Дзилин и Синдзян-уйгурския автономен район.

Сибо е една от етническите групи в Северен Китай, които най-рано започват да се занимават със земеделие. Те също празнуват Пролетния празник и имат свои специфични традиции и обичаи. В навечерието на новата лунна година всяко семейство коли прасе и приготвя различни специални ястия. Независимо къде се намират, всички членове на семейството трябва да се приберат у дома за новогодишната вечер и заедно с роднините да седнат на трапезата. Тъй като омъжените момичета обикновено не се връщат при родителите си, затова цялата вечер в къщата трябва да гори лампа, свещ или фенер, с което да се напомня за тях.

От първия до петия ден на първия месец от лунната година хората палят благовония пред статуите на предците и всеки ден правят по три поклона пред тях. На първи, третия и петия ден се ядат дзяодзъ, а на втория и четвъртия - ориз със зеленчуци, бяло месо, наденици и други лакомства. Затова те трябва да се приготвят преди празника.

Етническата група Хъджъ според данните от преброяването през 2010 г. се състои от 5354 души, които живеят в равнината между реките Хейлундзян, Сунхуадзян и Усуридзян и в подножието на планината Уандашан.

Представителите на етноса Хъджъ чакат с нетърпение Пролетния празник, защото той е повод за радост и веселие. В навечерието те приготвят ястията за новогодишната вечеря, изрязват цветя от червена хартия и ги лепят на прозорците, правят фенери, отправят молитви към боговете. Те не спят цялата нощ, мъжете пият алкохол, жените готвят, а децата се забавляват с различни игри.

На първия ден от новата лунна година всички се обличат в кожени дрехи, на които са бродирани цветя, геометрични фигури и птици. Децата първо честитят новата година на възрастните членове на семейството, след което ходят на гости на близки и роднини. Организират се различни забавления и състезания. Любими на децата са ските, стрелбата с лък и футбола на трева.

Всички представители на етническата група Хъджъ са гостоприемни. Те гощават гостите си с риба. Най-известният им специалитет се приготвя от хайвер от сьомга. В празничните дни трябва да се ядат също дзяодзъ и сурова риба. Те имат обичая да не ядат остатъците от вечерята, а да ги оставят за по-късно след празника.

Според преброяването от 2010 г. 400 хиляди души от етноса Гаошан живеят в провинция Тайван, а малко над 4 000 населяват крайбрежните провинции Фудзиен и Джъдзян.

Обичаите и традициите на хората от етническата група Гаошан са съвсем различни от тези на другите етноси в Китай. В навечерието на лунната нова година цялото семейство се събира около кръгла маса, на която е поставен котлон с тенджера с вряща супа, в която се пускат месо и различни зеленчуци. Този вид ястие в Китай се нарича хуогуо. Ако отсъства някой от семейството, се оставя един стол празен и на него се поставят негови дрехи. Това означава, че той им липсва.

Хората от етноса Гаошан са със свободен дух. В празничните дни те колят добитък, черпят гостите и танцуват. Най-любимото им ястие са топчетата от лепкав ориз.

Етносът Ли живее в Южен Китай, предимно на остров Хайнан. С почти милион и половина представители, той заема 0,11% от китайското население. Етносът Ли празнува на първия ден от Новата лунна нова. Преди това те чистят, ремонтират къщите си, готвят и шият нови дрехи. Последния ден от отминаващата година се къпят и обличат новите премени, след това поднасят храна и алкохол пред статуите на предците и започват гощавката.

На първия ден от новата година възрастните остават вкъщи и пускат само децата при близките и съседите. На втория ден те вече могат да излязат и да честитят на другите. Домакините трябва да почерпят гостите с пилешко месо, което е израз на високо уважение към тях. Хората от етноса Ли имат една поговорка, която гласи: „няма гощавка без пиле". Друг обичай през първите дни на новата лунна година е да се ходи на лов в планината или да се ловят скариди в реката. Празненствата приключват чак на 15-ия ден от първия лунен месец.

Корейската етническа група в Китай наброява 1 830 000 души, които живеят в автономната околия Янбиен в провинция Дзилин.

За Новата лунна година корейците украсяват къщите и улиците. Те я започват с поклон пред предците, което е най-важната част от празненствата. След като честитят Новата година, те танцуват, децата пускат хвърчила, ритат дзиендзъ (прилича на перцето за бадминтон), карат кънки на ледената пързалка.

Домакинките приготвят новогодишната трапеза, на която трябва да има ястия от лепкав ориз, а най-големите специалитети са супата от месо и оризовата торта. Възрастните често питат децата, колко чинии супа са изяли, което означава на колко са години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Пекински форум за сценични изкуства обсъди развитието на театралната индустрия

Международен форум за сценични изкуства приключи тази неделя в Националния център за сценични изкуства в Пекин. Провел се под мотото „Обмяна и сътрудничество за споделяне на опит и общи резултати", форумът целеше да насърчи дискусията върху развитието на театъра и сценичните изкуства, предава Радио "Китай".

Кинотворците са уверени за бъдещето на филмовия пазар в Китай

Наред с нарастващата тревога около спада на китайския филмов пазар, кинотворците участващи в 22-рия Шанхайски международен филмов фестивал (SIFF) изразиха увереност, че златната епоха за пазара тепърва започва, информира Радио "Китай". От януари до май, годишният ръст на китайския боксофис и броят на зрителите за първи път отчетоха спад от 2011 г

Планината Имън бе включена към Глобалната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО включи планината Имън (???) в провинция Шандун към геопарковете със световно значение, заявиха местните власти. Тя е втората в провинцията след планината Тай, добавена към глобалната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО. Шандун е дом на 13 национални и 51 провинциални парка, с което се класира на първо място в Китай и по двата критерия,

Китайски конкурс за изкуствен интелект в изкуството е отворен за идеи от цял свят

Във вторник в Пекин бе даден стартът на втория Световен конкурс за изкуствен интелект в изкуството, който е отворен за творчески идеи и решения от цял свят, информира Радио "Китай". „Изкуственият интелект води съвременната технологична еволюция, а творчеството – културното развитие. Когато двете се срещнат, ще бъдат създадени изумителни творби",

Електронните спортове в Китай получават все по-голяма подкрепа от местните власти

Местните власти в Китай въвеждат благоприятни политики в подкрепа на електронните спортове, тъй като пазарът на електронни игри се разширява с невероятна скорост. Очаква се броят на геймърите в страната до края на тази година да достигне 350 милиона, с предполагаема пазарна стойност от 13,8 милиарда юана (2 милиарда щатски долара),

Финансовите услуги за малките предприятия в Китай се подобряват

Доклад на Китайската народна банка (КНБ) и Комисията за банков и застрахователен надзор (КБЗН) показва, че от 2018 година насам способностите и нивото на финансовите услуги за малките предприятия в Китай са се подобрили осезаемо. Занапред трябва да се работи за развитие на структурата, продукциите, пазара, политиката и климата в тази област,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Чуждите търговци на дребно губят позиции на китайския пазар

Френската верига супермаркети „Carrefour" е поредният чуждестранен търговец, който се оттегля от Китай или продава бизнеса си на местни компании, защото продължава да губи позиции на бързо променящия се и все по-конкурентен китайски пазар, информира Радио "Китай". Проблемите с продажбите, с които се сблъскват чуждите търговци на дребно, са знак,

Говорещ робот дава консултации на наркозависимите в рехабилитационен център в Гуанджоу

В гр. Гуанджоу говорещ робот помага като консултант на служителите при рехабилитацията на наркозависимите. Негова задача е да обслужва онези пациенти, които се чувстват неудобно да разговарят с живия персонал, информира Радио "Китай". „Tianche No. E", който изглежда като героя от анимационния филм „Baymax",

Чисти енергии ще захранват всички съоръжения на зимната олимпиада в Пекин през 2022г.

Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. ще бъдат първите в историята на Олимпийските игри, по време на които всички съоръжения ще бъдат захранвани от чисти енергии, информира Радио "Китай". От 1 юли първите седем от тях, сред които Националния стадион и Националния център за водни спортове, ще започнат да използват екологично електричество от

Иранският филм „Замъкът на мечтите" е големият победител от 22-ия Шанхайски международен филмов фестивал

Вчера бяха връчени наградите на 22-ия Шанхайски филмов фестивал, предаде "Радио Китай". Големият победител е иранската лента „Замъкът на мечтите". Тя спечели трите най-важни награди - за най-добър филм, режисьор и най-добра мъжка роля. Чао Фън, който изпълнява главната роля на китайския филм „Завръщане" също получи награда за най-добра главна

Организационният комитет на Зимните олимпийски игри 2022 представи план за ниски въглеродни емисии

Вчера с различни събития по целия свят бе отбелязан Международният олимпийски ден – 23 юни. По този повод заместник-кметът на Пекин Джан Дзяндун представи план за ниски въглеродни емисии на Зимните игри през 2022 г., подготвен от Организационния комитет в съответствие със стратегическите цели на Международния олимпийски комитет.

Новото „китайско сърце" е революция в лечението на сърдечна недостатъчност

Независимо разработена от китайски учени магнитна левитационна сърдечна система, наречена „китайско сърце", помогна на седем пациента със сърдечна недостатъчност да се върнат към нормалния начин на живот и даде нова надежда на милиони китайци, които страдат от заболяването, предаде "Радио Китай". „Китайското сърце" изненада чуждестранните

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber