Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7293704 Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник Традиции и обичаи на етническите групи в Китай за Пролетния празник www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Пролетният празник, или Китайската нова година, е най-важният за китайците. Всяка етническа група има свои обичаи и традиции свързани с него. „Културна панорама" ви запознава с обичаите на няколко от относително големите етнически групи в Китай, предаде bulgarian.cri.cn.

Резултатите от преброяването на населението през 2010 година показаха, че представителите на монголския етнос в Китай са почти 6 милиона и заемат 0,45% от общото население на страната. Те обитават главно Синдзян-уйгурския автономен район и провинциите Гансу и Цинхай.

Монголците започват да се подготвят за предстоящата нова лунна година още на 23-ия ден от 12-ия лунен месец. Те приготвят различни пържени храни и придават изключително значение на тези, които ще поднесат на боговете. Монголците, също като етноса Хан, правят дзяодзъ (китайски пелмени). Последният ден от годината е най-веселият - всички се обличат в нови дрехи, молят се пред статуите на Буда преди обяд и след това лепят на вратите ленти със специални куплети. След като залезе Слънцето, те поставят пред къщата килим с различни храни и алкохол, като по този начин почитат предците преди да седнат на масата. По време на вечерята младите трябва да налеят от алкохола на по-възрастните, за да изпратят старата година и посрещнат новата. В новогодишната нощ всяко семейство приготвя специално ястие, което монголците наричат Шоубаожоу (т.е. месо, което се яде с ръце), както и дзяодзъ и други тестени ястия. Китайската нова година е празник, на който всички членове на семейството трябва да са заедно. Всеки се прибира по родните места при роднините си. На първия ден от лунната година монголците ходят на гости при приятели и роднини и им носят сини хади и алкохол, а вторият е най-благоприятният за цялата година. Наричат го Ден на успеха. Вечерта монголците гледат звездите и Луната, защото вярват, че това ще ги направи по-енергични и ще им носи късмет през цялата година.

Етническата група Бай в Китай наброява почти 2 милиона души и заема 0,15% от китайското население. Те живеят главно в автономната околия Бай в провинция Юннан.

Байците започват празненствата в края на последния лунен месец, също като ханците. Те колят прасета, мариноват месото, правят от него шунка и други специфични храни. В навечерието на Пролетния празник те сами пишат и лепят ленти с куплети на вратите. Вечерта всички се събират вкъщи около трапезата. На масата трябва да има риба с кисело зеле, уловена в езерото Ърхай. В китайската култура рибата е символ на благополучие, затова е задължително ястие на новогодишната трапеза. Друг важен специалитет за байците са сладките топчета от лепкав ориз, които са като пожелание за сладък живот през новата година. В празничните дни хората пускат пиратки и фойерверки, свирят на рог, бият барабани и танцуват в центъра на селата. Танците с дракони, също и „разходката на Бога на богатството из селата" са неделима част от обичаите и всяко семейство ги приема като пожелание за късмет и щастие през настъпващата година.

Преброяването на населението през 2010 година показа, че представителите на етническата група Сибо в Китай са 190 хиляди и заемат 0,0143% от цялото население на страната. Те населяват главно провинциите Ляонин и Дзилин и Синдзян-уйгурския автономен район.

Сибо е една от етническите групи в Северен Китай, които най-рано започват да се занимават със земеделие. Те също празнуват Пролетния празник и имат свои специфични традиции и обичаи. В навечерието на новата лунна година всяко семейство коли прасе и приготвя различни специални ястия. Независимо къде се намират, всички членове на семейството трябва да се приберат у дома за новогодишната вечер и заедно с роднините да седнат на трапезата. Тъй като омъжените момичета обикновено не се връщат при родителите си, затова цялата вечер в къщата трябва да гори лампа, свещ или фенер, с което да се напомня за тях.

От първия до петия ден на първия месец от лунната година хората палят благовония пред статуите на предците и всеки ден правят по три поклона пред тях. На първи, третия и петия ден се ядат дзяодзъ, а на втория и четвъртия - ориз със зеленчуци, бяло месо, наденици и други лакомства. Затова те трябва да се приготвят преди празника.

Етническата група Хъджъ според данните от преброяването през 2010 г. се състои от 5354 души, които живеят в равнината между реките Хейлундзян, Сунхуадзян и Усуридзян и в подножието на планината Уандашан.

Представителите на етноса Хъджъ чакат с нетърпение Пролетния празник, защото той е повод за радост и веселие. В навечерието те приготвят ястията за новогодишната вечеря, изрязват цветя от червена хартия и ги лепят на прозорците, правят фенери, отправят молитви към боговете. Те не спят цялата нощ, мъжете пият алкохол, жените готвят, а децата се забавляват с различни игри.

На първия ден от новата лунна година всички се обличат в кожени дрехи, на които са бродирани цветя, геометрични фигури и птици. Децата първо честитят новата година на възрастните членове на семейството, след което ходят на гости на близки и роднини. Организират се различни забавления и състезания. Любими на децата са ските, стрелбата с лък и футбола на трева.

Всички представители на етническата група Хъджъ са гостоприемни. Те гощават гостите си с риба. Най-известният им специалитет се приготвя от хайвер от сьомга. В празничните дни трябва да се ядат също дзяодзъ и сурова риба. Те имат обичая да не ядат остатъците от вечерята, а да ги оставят за по-късно след празника.

Според преброяването от 2010 г. 400 хиляди души от етноса Гаошан живеят в провинция Тайван, а малко над 4 000 населяват крайбрежните провинции Фудзиен и Джъдзян.

Обичаите и традициите на хората от етническата група Гаошан са съвсем различни от тези на другите етноси в Китай. В навечерието на лунната нова година цялото семейство се събира около кръгла маса, на която е поставен котлон с тенджера с вряща супа, в която се пускат месо и различни зеленчуци. Този вид ястие в Китай се нарича хуогуо. Ако отсъства някой от семейството, се оставя един стол празен и на него се поставят негови дрехи. Това означава, че той им липсва.

Хората от етноса Гаошан са със свободен дух. В празничните дни те колят добитък, черпят гостите и танцуват. Най-любимото им ястие са топчетата от лепкав ориз.

Етносът Ли живее в Южен Китай, предимно на остров Хайнан. С почти милион и половина представители, той заема 0,11% от китайското население. Етносът Ли празнува на първия ден от Новата лунна нова. Преди това те чистят, ремонтират къщите си, готвят и шият нови дрехи. Последния ден от отминаващата година се къпят и обличат новите премени, след това поднасят храна и алкохол пред статуите на предците и започват гощавката.

На първия ден от новата година възрастните остават вкъщи и пускат само децата при близките и съседите. На втория ден те вече могат да излязат и да честитят на другите. Домакините трябва да почерпят гостите с пилешко месо, което е израз на високо уважение към тях. Хората от етноса Ли имат една поговорка, която гласи: „няма гощавка без пиле". Друг обичай през първите дни на новата лунна година е да се ходи на лов в планината или да се ловят скариди в реката. Празненствата приключват чак на 15-ия ден от първия лунен месец.

Корейската етническа група в Китай наброява 1 830 000 души, които живеят в автономната околия Янбиен в провинция Дзилин.

За Новата лунна година корейците украсяват къщите и улиците. Те я започват с поклон пред предците, което е най-важната част от празненствата. След като честитят Новата година, те танцуват, децата пускат хвърчила, ритат дзиендзъ (прилича на перцето за бадминтон), карат кънки на ледената пързалка.

Домакинките приготвят новогодишната трапеза, на която трябва да има ястия от лепкав ориз, а най-големите специалитети са супата от месо и оризовата торта. Възрастните често питат децата, колко чинии супа са изяли, което означава на колко са години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Китай ще продължи сътрудничеството със съответните страни по „Един пояс, един път"

С приближаването на втория форум на високо равнище за международното сътрудничество по „Един пояс, един път" на 22 април в Пекин работната група за стимулиране изграждането на инициативата публикува документ със заглавие „Инициатива за съвместно изграждане на „Един пояс, един път": Напредък, принос и перспективи", предава bulgarian.cri.cn.

В Пекин бе направено предложение за иновации в телевизионните предавания с 5G+ 4K технологии

Вчера в Пекин се проведе международен форум за иновациите в телевизионните предавания, организиран съвместно от Китайската медийна група и Международната общност за сътрудничество в областта на телевизията между страните по Пътя на коприната. Той е важно медийно мероприятие към втория международен форум на високо равнище за сътрудничеството по

Пекин открива път само за велосипеди

В края на май китайската столица ще открие първия си път, предназначен единствено за велосипеди, информира градската комисия по транспорта. 6,5-километровият път цели да облекчи тежкия трафик в гъсто населения район Хуейлунгуан, както и Шанди, където са концентрирани голям брой хай-тек компании в северната част на Пекин.

Вносът и цената на свинското месо в Китай се очаква да нараснат през следващите 2 години

Поради намалените местни доставки на свинско месо, след избухването на африканския свински грип, вносът на продукта в Китай се очаква да се повиши рязко до исторически нива през следващите две години, сочи доклад публикуван в събота, предава bulgarian.cri.cn. Вносът на свинско в Китай се предвижда да достигна 1,7 милиона тона тази година,

Пекин е готов с графика за ремонта на Великата китайска стена

Спешен работен план за ремонта на разрушените участъци на Великата китайската стена през следващите пет години беше изготвен от пекинските власти за културното наследство, предава bulgarian.cri.cn. 2772 метра от стената и 17 кули са посочени като приоритетни в спешния ремонт през следващите три години.

В Пекин бе открито изложение за медийни технологии „5G+4K"

На 21 април в Пекин бе открито изложението за медийни технологии „5G+4K", на което се представят най-новите технологии и оборудване от цял свят, съобщи Радио Китай. Представителите от страните в инициативата „Един пояс, един път", регионални медии и компании тестваха новите технологии. В откриването участваха заместник-председателят на отдел

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Приносът на Хунан за ръста на износа и вноса между страните в „Един пояс, един път" е 55%

Вчера от митницата в Чанша съобщиха, че през първото тримесечие общата сума от износа и вноса на Хунан е достигнала 21,69 милиарда юана, като е увеличение с 55% и 13,7% по-бързо от общия темп на растеж на външната търговия на провинцията, предава Радио Китай. Данните показват, че през първото тримесечие на тази година общата сума от износа и вноса

Китай изстреля нов сателит от системата „Бейдоу"

Китай изпрати нов сателит от навигационната система „Бейдоу" /BDS/ в орбита. Той бе изстрелян с ракета носител „Чанджън-3B" от космодрума Сичан в провинция Съчуан в събота, предаде Радио Китай. Сателитът е 44-ят подред, който ще се присъедини към навигационната система и първият BDS-3 сателит в наклонена геосинхронна орбита.

Автомобилното изложение в Шанхай привлече близо 1000 производители

Шанхайското автошоу, едно от най-важните събития в сектора, тази година привлече около 1000 автопроизводители и доставчици от цял свят, които показаха най-новите си продукти, представиха стратегиите си за развитие и плановете си за Китай – най-големия и динамичен пазар за автомобили в света, предава Радио Китай.

160 милиона пътувания се очаква да бъдат направени в Китай за Празника на труда

Прогнозира се, че китайските туристи ще извършат близо 160 милиона пътувания през почивните дни за Празника на труда, тъй като тази година той бе удължен и предизвика вълна от ентусиазъм за пътуване сред местните, съобщи Радио Китай. Миналия месец, Държавният съвет на Китай обяви, че тази година официалните почивни дни за празника ще бъдат 4,

Раздадоха наградите Тиентан на Пекинския кинофестивал

След едноседмични мероприятия, прожекции, звездни форуми и подписване на сделки, 9-ят Пекински международен кинофестивал приключи в събота с раздаването на годишните си награди Тиентан, предава Радио Китай. Големият победител на тазгодишното издание е датското заглавие „A Fortunate Man", който отнесе наградата за най-добър пълнометражен филм.

Xiaomi отвори първия си магазин в Букурещ

Китайската технологична компания Xiaomi отвори тази събота първия си официален магазин в румънската столица Букурещ, съобщи Радио Китай. Стотици местни жители се редяха на опашка с часове за церемонията по откриването на първия магазин на марката в страната. Той се намира в търговския център Mega Mall в източната част на Букурещ,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber