Духовникова е профайлър, Карамазов - смолянски следовател, в "Дяволското гърло"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7265156 Духовникова е профайлър, Карамазов - смолянски следовател, в "Дяволското гърло" Духовникова е профайлър, Карамазов - смолянски следовател, в "Дяволското гърло" www.24chasa.bg
Теодора Духовникова и Владо Карамазов в сцена от филма СНИМКИ: АРХИВ НА ПРОДУКЦИЯТА

12-серийната филмова поредица тръгва по Нова тв тази пролет

Труп в едно от езерата е първото мистично убийство в Родопите. Следват още няколко

Tруп в едно от Смолянските езера - така кратък и сух е сигналът, получен в смолянската полиция. Но е напълно достатъчен, за да даде старта на завръзката на “Дяволското гърло” - най-новия криминален сериал, който тръгва тази пролет по Нова тв.

Сигналът е поет от Владо Карамазов (в ролята на следователя), който веднага тръгва с екип за езерото. И там - нищо, никакви следи, няма стъпки, нито смачкани клони и храсти. Не е ясно как трупът е попаднал във водата.

Полицейското куче сякаш е без обоняние, не надушва нищо и само се щура около водата. Пристигат още полицаи, положението не става по-ясно. Но в града вече започва да се носи мълва за мистерията, докато никой все още не може да каже нещастие ли е, или убийство.

“Намерете веднага какво се е случило. Утре ще дойдат журналистите, нали ще питат какво е станало. Какво да им кажа, че извънземните са го пуснали”, с високомерен тон край езерото наставлява

Васил Банов - той е смолянският

прокурор и местният феодал

Всички са го чували неведнъж да казва “Това е моят град!”.

- Да се проверят всички полети и всички самолети, преминали над езерото в последните дни - нарежда Банов.

- Ама то няма никакви тука, нищо не минава отгоре - плахо отговаря един от полицаите.

Така в напразни усилия и много напрежение минават дни, криминалистите не могат да стигнат до никакви отговори, а най-ужасното е, че убийствата продължават. Градът изпада в тиха паника.

Заради тежкото престъпление, което полицията в Смолян не може да разреши, пристига красива следователка от София - Теодора Духовникова. Посреща я колегата ѝ в местната полиция - Владо Карамазов. Двамата се сблъскват със сложна загадка, която ги отвежда в родопската пещера Дяволското гърло.

Ето защо така се казва и 12-серийният български тв филм, заснет специално за Нова тв. Той самият е натоварен с доста мистика, така че това е другата причина за заглавието му.

Една от легендите за пещерата, която се намира в триградското ждрело, е, че там Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. В пещерата лъкатуши и подземна река, която е най-голямата загадка там. След опити с оцветяване учени установяват, че реката изминава поне 40 км из Дяволското гърло, докато излезе на повърхността. Иначе името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ дяволска глава.

“Бутиков” - с тази дума,

която обозначава нещо уникално,

Нова тв рекламира сериала

Преди две години, когато от телевизията разговарят с Евтим Милошев (продуцент на филма заедно с колегата си Любо Нейков и компанията им “Дрийм тийм”), всички са на мнение, че трябва да се направи криминална поредица, защото този жанр е интересен и конвертируем. На практика е универсален, защото човешката природа е еднаква независимо от характерните национални и географски особености. Вероятно заради това веднага след началото на снимките Нова тв обявява, че ще се опита да продаде този сериал навън. “Имаме много амбициозни цели за тази продукция и ще се опитаме да излезем с нея и на международния пазар”, казва Вики Политова, тогава главен оперативен директор на “Нова броудкастинг груп”. Днес тя е консултант на Борда на директорите на медийната група.

Cнимките на “Дяволското гърло” започват в началото на август, навръх Преображение, 2017 г. в Пампорово. Всички актьори, целият снимачен екип заедно с продуцентите Евтим Милошев и Любо Нейков се пренасят в Родопите и работят там до 29 септември.

Вдъхновен от атмосферата в мистичната планина, Милошев поканил във вечерта преди Преображение

отец Живко, който прочел

молебен за здраве на целия екип

Впрочем подобно нещо - целият екип да се изнесе извън София за дълго време, докато заснеме филма, е прецедент в киното, което се прави у нас в годините на демокрацията.

Решението е на Милошев и е по-скоро емоционално. Историята в “Дяволското гърло” е инспирирана от географското място, където се разиграва. Засегната е темата за бежанците, както и фактът, че всичко се случва на физическата граница между християнството и исляма. Първоначалната идея е да ситуират действието в Странджа, там, където е пътят на бежанския поток. Един от сценаристите обаче е от Смолян и докато търсят къде, той казва: “Хайде да снимаме в Родопите”.

“Тази идея ме запали емоционално, защото съм снимал “Сървайвър” и знам какво е да направиш изнесена продукция. За риалити шоуто целият екип заедно с участниците работехме на чуждо място извън страната по 3-4 месеца. Сега се случи същото. Само в началото има няколко сцени, заснети в София, иначе цялото действие се развива в Смолян и Пампорово”, обяснява Милошев.

Дори и при промяната на плана пак имало вариант да не снимат толкова далече от София. Нищо не пречело да разположат декорите някъде на Витоша например - и в нея има борове, и в Родопите също.

Валентин Колев - човекът, който отговаря за огледите, отива на място. И звъни по телефона: “Фантастично е, тука дори цветовете са различни, това е магическо място.” Тогава Милошев се свързва с кмета и общината, а всички в Смолян откликват веднага и започват да помагат кой с каквото може.

Oще първия снимачен ден цял Смолян научава за филма. Заради интереса и отношението на смолянчани продуцентите обявяват в социалните мрежи, че търсят доброволци от града, които да се включат в продукцията. Снимат ги в масова сцена на 20 август. Заради нея областната управа се превръща в полицейско управление, в което се заснемат част от сцените. “За мнозина е изненада, но е факт...”, написа тогава областният управител Недялко Славов.

“Дяволското гърло” разказва едно криминално престъпление в 12 епизода, но зад привидните обикновени убийства и насилие се крие

дълбока емоционална история,

която променя съдбите на хората

Прави го и с амбицията да е нещо като летопис на мястото и времето, в което е заснет сериалът.

“От Освобождението насам се смениха три Българии - царска, комунистическа и днешна. Това противопоставя хората, заради кардиналните промени на режима те изпадат в крайни състояния. Така е и във филма - започват да излизат неща, заровени в миналото. Затова той се занимава с човешката природа именно там, на границата на християнството и исляма”, обяснява Милошев. Историческата достоверност е запазена дори и при пресъздаването на механизма на убийствата, тъй като за тях са използвани митове и легенди от родопския край, казва продуцентът.

За пръв път Милошев снима криминален сериал и сам е автор на голяма част от сценария. Освен него сцените са писани от Иван Спасов, Александър Чобанов, Елена Ермова, Владислав Тинчев, както и от съпругата на Милошев - Христина Апостолова (“Столичани в повече” и “Откраднат живот”).

Актьорите са великолепни, е мнението не само на екипа, но и на тези, които вече са видели части от готовите серии. Сред тях освен Духовникова, Карамазов и Васил Банов, са още Валери Йорданов, Стоян Радев, Лидия Инджова и Камелия Хатиб, а режисьори са Павел Веснаков и Митко Димитров.

Духовникова влиза в ролята на профайлъра Мия Язова. “Тя е много интересна. Криминален суперпсихолог, обучена да преговаря с терористи, да води барети. Тя стреля страхотно с пистолет и тича много бързо. Искахме героинята ми да е слаба, но в спортна форма и заради нея тренирах всеки ден. Много е вълнуващо. Сериалът е психологическа драма, защото чрез него се прави психопортрет на нашето общество и така се виждат отношенията в много семейства и тяхното мнение за род, история, памет. С Владимир Карамазов изпълняваме главните роли, като разследваме едно убийство, но покрай него се случват много работи”, разказва актрисата.

И заради хубостта си, но най-вече заради таланта си тя е сред най-търсените актриси в последните години. След ролите си в игралните “Вездесъщият” и “Дъвка за балончета” Духовникова спечели приза “Жена на годината” в категория “Кино”. Играе и в “Откраднат живот” - другия много успешен сериал на Нова тв, продуциран от Евтим Милошев и Любо Нейков. Впрочем ролята ѝ там идва след заснемането на “Дяволското гърло”. Просто премиерата на криминалния сериал се забави, а междувременно сценаристите на “Откраднат живот” ѝ се обаждат с ново предложение. Не знаят обаче, че звънят в момент от живота ѝ, когато тя все още е много напрегната и твърде крехка, след като е преминала през кошмара на диагнозата рак на гърдата. Слава богу, всичко е било успешно и тя е здрава. Играе и в Народния театър.

Същият е пътят и на Карамазов в последните години. И той е в Народния театър, и в “Откраднат живот”, и в другата главна роля на “Дяволското гърло”.

“Смолян. Започвам да усещам колко много ще ми липсват тези два месеца”, пише във фейсбук Карамазов ден след завръщането си в София след снимките. Впрочем той единствен от целия екип се прибира 4 дни по-рано, тъй като започва репетиции на “Танцът Делхи” на Галин Стоев в Народния театър.

По-късно разказва, че

ще помни цял живот сериала,

защото покрай него не само опознава Родопите, но има и усещането, че прави една от най-сложните си роли. “Бих описал ролята си като трагедийна, защото на моя герой му се случват не просто драми, а съдбовни събития – с неговото семейство, с близките му. Беше ми много трудно да го изиграя. Затова, когато приключихме снимките, си казах, че това е един от върховете в професионалното ми развитие – и като преживяване, и като постигане на актьорски дълбочини”, казва Карамазов.

Историята в “Дяволското гърло” свършва с последния 12-и епизод. Всяка от сериите трае по един час, ще се излъчват веднъж седмично тази пролет по Нова тв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Богдан Томов направи своето лятно морско турне за 21-а поредна година

“Тази година имаше най-много публика. Отдавна не ми се беше случвало при мен да идват родители и деца, за да ми благодарят за концерта”, разказва Богдан Томов, който премина през 10 града, сред които Бургас, Варна, Созопол, Несебър и Поморие, за своето 21-о лятно турне. То се организира от Националното сдружение на общините в България и тази

Димитър Рачков откри летните киновечери в Бургас

Димитър Рачков откри летните киновечери този уикенд в родния си град Бургас пред 500 души. Филмите се прожектират в морската градина на най-големия екран на открито в България, който е с размери 100 кв. м. Филмът “Възвишение” събра близо 1000 души, които разпънаха одеяла и сгъваеми столове в крайморския парк

"Слипнот" оглавиха класацията на "Билборд" за албуми

Група "Слипнот" оглави класацията Топ 200 на "Билборд" за албуми с "We Are Not Your Kind", съобщи сайтът на изданието. Това е третият албум на групата, оглавявал класацията Топ 200 и първият хард рок албум начело от 7 октомври 2017 г., когато първото място зае "Concrete and Gold" на "Фу файтърс". На второ място в класацията на "Билборд" за албуми

Бившата приятелка на принц Хари се сгоди

Бившата приятелка на принц Хари се сгоди. Кресида Бонас излизаше с него 2 години. Връзката им започна през 2012 г. Днес обаче тя ще университетската си любов Хари Уентуърт-Стенли, предаде БГНЕС. Хари сподели снимка на двамата влюбени в социалните мрежи. На фотографията се вижда как е прегърнал Кресида

Джордж Клуни иска да продава италианско сирене в САЩ

Джордж Клуни иска да продава любимото си италианско сирене в САЩ, съобщи Контактмюзик. Той го открил, докато бил във ваканция на брега на езерото Комо. Звездата от филмовата поредица "Бандата на Оушън" разкри, че станал голям фен на сиренето "Пекорино де Парду", което се произвежда от фермера Пепино в намиращото се близо до езерото Комо градче

Джордж Р. Р. Мартин: Сериалът по “Игра на тронове” не ми се отрази добре

Авторът на сагата “Игра на тронове” Джордж Р. Р. Мартин призна пред “Обзървър”, че сериалът не му се е отразил добре, предадоха световните медии, цитирани от БТА.  Сагата “Песен за огън и лед”, по която е направен сериалът на НВО “Игра на тронове”, все още не е завършена. Остават още две книги “Ветровете на зимата” и “Сън за пролетта”

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Лора Крумова без големи партита, само с най-близките си на рождения си ден

Телевизионната журналистка Лора Крумова няма специални планове за това как да отбележи рождения си ден. Със сигурност не смята да събира много приятели, а да бъде само със семейството си. През септември миналата година тя роди второто си дете - момиченцето Мина. Крумова има и син на име Явор от мъжа до себе си Сотир. Желаем ѝ много здраве!

Шефът на ВАС Георги Чолаков празнува рожден ден със семейството си

Днес рожден ден има Георги Чолаков, който е председател на едно от най-натоварените съдилища в България - Върховния административен съд. Само за първите шест месеца на годината магистратите в този съд са приключили 9900 дела. Чолаков ще отбележи личния си празник със семейството

Антон Хекимян се разходи в Истанбул, Мира Добрева не само почива, но и работи на нашето море

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица

“Бащата” - третият наш филм на феста в Торонто

Филмът на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който спечели голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари, ще бъде представен на престижния форум в Торонто. Той ще бъде третата българска лента с прожекция там. Освен “Бащата” участниците във форума ще гледат анимацията “Физика на тъгата” на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов,

Горан Брегович с три последователни концерта в България

Брегович се завръща в страната ни за три концерта в три различни града. С Оркестъра за сватби и погребения” той ще гостува първо във Варна на 4 октомври. Ден след това ще свирят за първи път във Велико Търново, а на 6 октомври ще пълнят пак зала 1 на НДК. Програмата, която са подготвили, е “Най-доброто от Горан Брегович” с хитове като

Мик Джагър изисквал да спи на чисто нов матрак във всеки хотел, в който отсядал

Едно от изискванията на фронтмена на "Ролинг стоунс" Мик Джагър било да спи в чисто нов матрак във всеки хотел, в който отсядал, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. По този начин изстрадалите кости на сър Мик най-добре можели да си отпочинат. Но предната вечер, преди настаняването му, новият матрак трябвало да бъде "разработен" от член на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber