Духовникова е профайлър, Карамазов - смолянски следовател, в "Дяволското гърло"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7265156 Духовникова е профайлър, Карамазов - смолянски следовател, в "Дяволското гърло" Духовникова е профайлър, Карамазов - смолянски следовател, в "Дяволското гърло" www.24chasa.bg
Теодора Духовникова и Владо Карамазов в сцена от филма СНИМКИ: АРХИВ НА ПРОДУКЦИЯТА

12-серийната филмова поредица тръгва по Нова тв тази пролет

Труп в едно от езерата е първото мистично убийство в Родопите. Следват още няколко

Tруп в едно от Смолянските езера - така кратък и сух е сигналът, получен в смолянската полиция. Но е напълно достатъчен, за да даде старта на завръзката на “Дяволското гърло” - най-новия криминален сериал, който тръгва тази пролет по Нова тв.

Сигналът е поет от Владо Карамазов (в ролята на следователя), който веднага тръгва с екип за езерото. И там - нищо, никакви следи, няма стъпки, нито смачкани клони и храсти. Не е ясно как трупът е попаднал във водата.

Полицейското куче сякаш е без обоняние, не надушва нищо и само се щура около водата. Пристигат още полицаи, положението не става по-ясно. Но в града вече започва да се носи мълва за мистерията, докато никой все още не може да каже нещастие ли е, или убийство.

“Намерете веднага какво се е случило. Утре ще дойдат журналистите, нали ще питат какво е станало. Какво да им кажа, че извънземните са го пуснали”, с високомерен тон край езерото наставлява

Васил Банов - той е смолянският

прокурор и местният феодал

Всички са го чували неведнъж да казва “Това е моят град!”.

- Да се проверят всички полети и всички самолети, преминали над езерото в последните дни - нарежда Банов.

- Ама то няма никакви тука, нищо не минава отгоре - плахо отговаря един от полицаите.

Така в напразни усилия и много напрежение минават дни, криминалистите не могат да стигнат до никакви отговори, а най-ужасното е, че убийствата продължават. Градът изпада в тиха паника.

Заради тежкото престъпление, което полицията в Смолян не може да разреши, пристига красива следователка от София - Теодора Духовникова. Посреща я колегата ѝ в местната полиция - Владо Карамазов. Двамата се сблъскват със сложна загадка, която ги отвежда в родопската пещера Дяволското гърло.

Ето защо така се казва и 12-серийният български тв филм, заснет специално за Нова тв. Той самият е натоварен с доста мистика, така че това е другата причина за заглавието му.

Една от легендите за пещерата, която се намира в триградското ждрело, е, че там Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. В пещерата лъкатуши и подземна река, която е най-голямата загадка там. След опити с оцветяване учени установяват, че реката изминава поне 40 км из Дяволското гърло, докато излезе на повърхността. Иначе името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ дяволска глава.

“Бутиков” - с тази дума,

която обозначава нещо уникално,

Нова тв рекламира сериала

Преди две години, когато от телевизията разговарят с Евтим Милошев (продуцент на филма заедно с колегата си Любо Нейков и компанията им “Дрийм тийм”), всички са на мнение, че трябва да се направи криминална поредица, защото този жанр е интересен и конвертируем. На практика е универсален, защото човешката природа е еднаква независимо от характерните национални и географски особености. Вероятно заради това веднага след началото на снимките Нова тв обявява, че ще се опита да продаде този сериал навън. “Имаме много амбициозни цели за тази продукция и ще се опитаме да излезем с нея и на международния пазар”, казва Вики Политова, тогава главен оперативен директор на “Нова броудкастинг груп”. Днес тя е консултант на Борда на директорите на медийната група.

Cнимките на “Дяволското гърло” започват в началото на август, навръх Преображение, 2017 г. в Пампорово. Всички актьори, целият снимачен екип заедно с продуцентите Евтим Милошев и Любо Нейков се пренасят в Родопите и работят там до 29 септември.

Вдъхновен от атмосферата в мистичната планина, Милошев поканил във вечерта преди Преображение

отец Живко, който прочел

молебен за здраве на целия екип

Впрочем подобно нещо - целият екип да се изнесе извън София за дълго време, докато заснеме филма, е прецедент в киното, което се прави у нас в годините на демокрацията.

Решението е на Милошев и е по-скоро емоционално. Историята в “Дяволското гърло” е инспирирана от географското място, където се разиграва. Засегната е темата за бежанците, както и фактът, че всичко се случва на физическата граница между християнството и исляма. Първоначалната идея е да ситуират действието в Странджа, там, където е пътят на бежанския поток. Един от сценаристите обаче е от Смолян и докато търсят къде, той казва: “Хайде да снимаме в Родопите”.

“Тази идея ме запали емоционално, защото съм снимал “Сървайвър” и знам какво е да направиш изнесена продукция. За риалити шоуто целият екип заедно с участниците работехме на чуждо място извън страната по 3-4 месеца. Сега се случи същото. Само в началото има няколко сцени, заснети в София, иначе цялото действие се развива в Смолян и Пампорово”, обяснява Милошев.

Дори и при промяната на плана пак имало вариант да не снимат толкова далече от София. Нищо не пречело да разположат декорите някъде на Витоша например - и в нея има борове, и в Родопите също.

Валентин Колев - човекът, който отговаря за огледите, отива на място. И звъни по телефона: “Фантастично е, тука дори цветовете са различни, това е магическо място.” Тогава Милошев се свързва с кмета и общината, а всички в Смолян откликват веднага и започват да помагат кой с каквото може.

Oще първия снимачен ден цял Смолян научава за филма. Заради интереса и отношението на смолянчани продуцентите обявяват в социалните мрежи, че търсят доброволци от града, които да се включат в продукцията. Снимат ги в масова сцена на 20 август. Заради нея областната управа се превръща в полицейско управление, в което се заснемат част от сцените. “За мнозина е изненада, но е факт...”, написа тогава областният управител Недялко Славов.

“Дяволското гърло” разказва едно криминално престъпление в 12 епизода, но зад привидните обикновени убийства и насилие се крие

дълбока емоционална история,

която променя съдбите на хората

Прави го и с амбицията да е нещо като летопис на мястото и времето, в което е заснет сериалът.

“От Освобождението насам се смениха три Българии - царска, комунистическа и днешна. Това противопоставя хората, заради кардиналните промени на режима те изпадат в крайни състояния. Така е и във филма - започват да излизат неща, заровени в миналото. Затова той се занимава с човешката природа именно там, на границата на християнството и исляма”, обяснява Милошев. Историческата достоверност е запазена дори и при пресъздаването на механизма на убийствата, тъй като за тях са използвани митове и легенди от родопския край, казва продуцентът.

За пръв път Милошев снима криминален сериал и сам е автор на голяма част от сценария. Освен него сцените са писани от Иван Спасов, Александър Чобанов, Елена Ермова, Владислав Тинчев, както и от съпругата на Милошев - Христина Апостолова (“Столичани в повече” и “Откраднат живот”).

Актьорите са великолепни, е мнението не само на екипа, но и на тези, които вече са видели части от готовите серии. Сред тях освен Духовникова, Карамазов и Васил Банов, са още Валери Йорданов, Стоян Радев, Лидия Инджова и Камелия Хатиб, а режисьори са Павел Веснаков и Митко Димитров.

Духовникова влиза в ролята на профайлъра Мия Язова. “Тя е много интересна. Криминален суперпсихолог, обучена да преговаря с терористи, да води барети. Тя стреля страхотно с пистолет и тича много бързо. Искахме героинята ми да е слаба, но в спортна форма и заради нея тренирах всеки ден. Много е вълнуващо. Сериалът е психологическа драма, защото чрез него се прави психопортрет на нашето общество и така се виждат отношенията в много семейства и тяхното мнение за род, история, памет. С Владимир Карамазов изпълняваме главните роли, като разследваме едно убийство, но покрай него се случват много работи”, разказва актрисата.

И заради хубостта си, но най-вече заради таланта си тя е сред най-търсените актриси в последните години. След ролите си в игралните “Вездесъщият” и “Дъвка за балончета” Духовникова спечели приза “Жена на годината” в категория “Кино”. Играе и в “Откраднат живот” - другия много успешен сериал на Нова тв, продуциран от Евтим Милошев и Любо Нейков. Впрочем ролята ѝ там идва след заснемането на “Дяволското гърло”. Просто премиерата на криминалния сериал се забави, а междувременно сценаристите на “Откраднат живот” ѝ се обаждат с ново предложение. Не знаят обаче, че звънят в момент от живота ѝ, когато тя все още е много напрегната и твърде крехка, след като е преминала през кошмара на диагнозата рак на гърдата. Слава богу, всичко е било успешно и тя е здрава. Играе и в Народния театър.

Същият е пътят и на Карамазов в последните години. И той е в Народния театър, и в “Откраднат живот”, и в другата главна роля на “Дяволското гърло”.

“Смолян. Започвам да усещам колко много ще ми липсват тези два месеца”, пише във фейсбук Карамазов ден след завръщането си в София след снимките. Впрочем той единствен от целия екип се прибира 4 дни по-рано, тъй като започва репетиции на “Танцът Делхи” на Галин Стоев в Народния театър.

По-късно разказва, че

ще помни цял живот сериала,

защото покрай него не само опознава Родопите, но има и усещането, че прави една от най-сложните си роли. “Бих описал ролята си като трагедийна, защото на моя герой му се случват не просто драми, а съдбовни събития – с неговото семейство, с близките му. Беше ми много трудно да го изиграя. Затова, когато приключихме снимките, си казах, че това е един от върховете в професионалното ми развитие – и като преживяване, и като постигане на актьорски дълбочини”, казва Карамазов.

Историята в “Дяволското гърло” свършва с последния 12-и епизод. Всяка от сериите трае по един час, ще се излъчват веднъж седмично тази пролет по Нова тв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Приключи излъчването на сериала "Игра на тронове" (Видео)

Радостни възгласи, сълзи, истерични сцени, бурни аплодисментни - феновете на "Игра на тронове" се вълнуваха до приключването на последния епизод от култовия сериал, чието излъчване за 8 години събра рекордна аудитория, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "Невероятно е - имах усещането, че съм в огромен салон,

Мел Би от "Спайс Гърлс" в болница, загубила зрението си

Солистката на британската поп-група "Спайс Гърлс" Мелани Браун (Мел Би) е постъпила в болница поради пълна загуба на зрението, съобщи в. "Сън". Преди два дни певицата започнала да има проблеми с дясното си око. "Мел беше много зле. Останалата част от групата и мениджърите бяха много притеснени за нея.

Ужасът от Чернобил в 5-серийна поредица по НВО

B нощта на 26 април 1986 г. лек трус събужда хората в северния украински град Припят. Някои стават от леглото, поглеждат през прозореца и виждат, че атомната електроцентрала наблизо гори, а пушекът от нея е със странен цвят. Ще минат часове, преди хората не само в града, но и по целия свят да разберат какво наистина се е случило,

Холандецът Дънкан Лорънс спечели Евровизия (Видео)

Холандия е победител в 64-ото издание на конкурса, чийто финал се състоя в Тел Авив в събота вечерта. Дънкан Лорънс и неговата песен Arcade спечелиха първото място с 492 точки. Резултатът бе определен от комбинация от гласовете на експертното жури и телевизионните зрители от всички 41 страни, участващи в тазгодишното издание на конкурса.

Британска поп певица ще подгрява Стинг в София

Младата изпълнителка Chinchilla ще излезе първа на сцената на зала “Арена Армеец” на 1 юни. След нейното участие ще започне концертът на Стинг, който идва у нас с новия си албум My Songs. Тавата ще се появи на музикалния пазар на 24 май. В нея са включени някои от най-популярните парчета на артиста, записвани през годините.

Продадоха картонена чиния, използвана от Кърт Кобейн, за 22 400 долара

Картонена чиния, използвана приживе от фронтмена на "Оейзис" Кърт Кобейн, беше продадена на търг за 22 400 долара, предаде ДПА. Върху чинията за пица за еднократна употреба бил изписан редът на песните, които групата щяла да изпълни по време на концерт. Търгът беше организиран от аукционната къща "Джулиънс окшънс".

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Меган и Хари празнуват годишнина от сватбата си днес

На 19 май се навършва една година от приказната сватба на херцозите на Съсекс. Британският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл се врекоха във вярност в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор на 19 май миналата година. Принц Хари и Меган Маркъл се ожениха, спазвайки традициите на Англиканската църква, предаде "Дарик".

Година след инцидента моделът Кристин се върна към професионалните си ангажименти

"Много се вълнувам и искам да споделя с вас първата си фотосесия след една година прекъсване. Благодаря и на целия екип за вярата им в мен и професионалното отношение. За мен беше радост да работим заедно и да направим нещо толкова красиво реалност!". Това написа във фейсбук моделът Кристин Илиева, която пострада в катастрофа с певицата Дивна.

Арнолд Шварценегер изобщо не разбрал, че някой го е ритнал, докато не видял клипа (Видео)

Мъж ритна отзад Арнолд Шварценегер по време на спортна проява в Йоханесбург, след което охраната веднага го залови и отведе, предадоха осведомителните агенции. 71-годишният актьор и бивш губернатор на Калифорния е разговарял с почитатели по време на проявата "Арнолд класик Африка" за културизъм и други спортове,

Мая Бежанска представя нов моноспектакъл във Враца

Днес рожден ден има усмихнатата актриса Мая Бежанска. На празника си ще изпълни за втори път новия си моноспектакъл “Комедиантката”. “На международен фестивал във Враца съм. Ще празнувам с колеги. От години е така - казва Бежанска и добавя - Оставила съм нещата да ме изненадват на този ден. Ако никой не ме изненада, ще ги изненадам аз!

Михаил Билалов е гост-звезда в Старозагорския театър

Днес актьорът и водещ на едно от любимите тв предавания - “Стани богат”, Михаил Билалов празнува своята 54-а годишнина. “Заради работа рождения си ден ще посрещна с книжка и чаша питие, но ако успея, ще събера най-близките си приятели”, казва Билалов, който днес играе в “Прощална вечеря” в Сатиричния театър.

Гери-Никол с нова песен в дует с “Бандата на ръба” (Видео)

“Шефе, шефе. Шефа днес на кеф е”, пее Гери-Никол в новата си песен “Шефе, шефе”. Тя е дует с младежката рап група “Бандата на ръба”, а мелодията има арабски мотиви. За едно денонощие новото парче успя да натрупа близо 350 хил. гледания в ютюб. Във видеото Гери-Никол е облечена като арабска принцеса, пуши наргиле и танцува провокативно.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber