Майстора - гениалният аскет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7240230 Майстора - гениалният аскет Майстора - гениалният аскет www.24chasa.bg
Владимир Димитров-Майстора се е рисувал в различни състояния.

Художникът Владимир Димитров няма преки наследници, рисувал е всичките си роднини, картините му са в световни музеи

Едно писарче изминава пеш пътя от Кюстендил до София, за да се изучи за художник. Рисува ужасите на войната, обикаля Европа, стига до Америка, но се връща в своя роден край, в своя рай, сред своите български мадони, за да създаде там гениални картини.

Владимир Димитров-Майстора (1.II.1882-24.IX.1960) е сред най-значимите имена на българското изкуство. Произхожда от стар свещенически род. (Виж родословното му дърво в схемата.) На 14 години бедното момче заминава за София. Изкарва си хляба като чирак в хан, но се разболява от тиф и се връща в Кюстендил. Назначават го писар в Окръжния съд. Там рисува адвокатите просителите, разсилните така сполучливо, че съгражданите му събират средства да го изпратят в Рисувалното училище. Да не харчи дарените пари, младежът тръгва пеш за столицата. Владимир Димитров попада в класа на живописеца Иван Мърквичка.

Получава прозвището

си Майстора,

защото така се обръща към своите колеги: Здравей, майсторе! Добре си се справил, майсторе! Доброто му сърце и големият талант спечелват симпатията и уважението на всички. Оттогава започват да го наричат Майстора.

Владимир Димитров участва в Балканската и в Първата световна война. Като военен художник рисува епизоди от събитията на фронта. Ревностен вегетарианец, той приема за неморален всеки акт на насилие.

Дори след като е рисувал в САЩ, Истанбул, Италия, посетил е Лондон, Париж, Брюксел, Дрезден, Мюнхен и Виена, Майстора намира вдъхновение в “овощната градина на България” и създава най-големите си шедьоври в село Шишковци, Кюстендилско.

Основната причина творбите му да са пръснати по света е

неговият меценат

Джон Крейн

Двамата сключват договор през 1924 г., според който американецът предварително откупил всичко, което нашенецът щял да нарисува през следващите 4 години (над 200 картини) за 40 хил. лири. Затова никой не може да каже с точност колко картини е нарисувал българина. В колекцията на американската фамилия Крейн творбите на Майстора се нареждат до картини на художници като Врубел, Репин, Верешчагин, Рьорих, Муха. През 1980 г. в галерията на Съюза на художниците е открита изложба с 60 известни картини от колекцията на Крейн, които остават в България.

Михаил Калдъръмов - изследовател на творчеството и живота на гениалния художник, записва няколко спомена. Сред десетките картини на Майстора, които вдъхновяват поета Калдъръмов, блести портретът “Мома от Шишковци”. През 1958 г. творбата представя българското изобразително изкуство на световното изложение в Брюксел. Там ценителите и специалистите, възхитени от шедьовъра, му дават ново име - “Българската мадона”. За съжаление, моделът - 16-годишната Дафина от с. Шишковци, заболява от туберкулоза и умира. Съвременници на художника разказват, че на погребението завалява пороен дъжд - сякаш и природата плаче за красивото момиче...

Потресен от загубата,

Майстора пада

на колене

и дълго не могат да го вдигнат от калната земя... (Наскоро наследник на Дафина даде на галерията в Кюстендил друг неин портрет, който безвъзмездно ще е изложен там 5 г. - б.а.)

Михаил Калдъръмов среща и един от най-ярките модели на Майстора. В галерията влиза стройна старица с одухотворено лице: Аз съм Стана, казва. “Сякаш ток ме удари, връща се в спомена поетът. - Бях прекарал часове пред нейните портрети, а сега самата Стана стоеше пред мен. Искам да ги видя още веднъж, каза. Може да е за последно”. Застинахме в мълчание. Погледнах крадешком към Стана, една сълза се търкулна по лицето ѝ - една капка светлина от далечната младост, завършва емоционалния си спомен той.

Според Михаил Калдъръмов Майстора не допуска никого до личния си живот. Има само легенди. Една от тях е, че е бил влюбен в Стана. Вярно е, че тя е рисувана много от художника. Разказват още, че

като млад писар е

преживял голяма

неосъществена любов

Девойката умира от туберкулоза. Той си пуска дълга брада и коса, поддържа този си вид до края на дните си, заживява като монах, загърбвайки земните удоволствия. Но неговият съкровен свят си остава загадка.

Художникът открива моделите си най-често на съборите, на които обича да ходи заради народните песни - другата негова страст. Майстора винаги плаща на моделите си. Спира ги на пътя за полето и пита: Колко ще ти даде чорбаджията днес? Десет лева. Аз ще ти дам двойно. Остани да те рисувам. Освен платното, което рисува за себе си, Майстора

прави и малка

картинка, която

подарява на модела

Тодорка Каменова си спомня годините, когато е рисувана от него. Рисувачо, както го наричат съселяните му, я избира пред десетки красавици. Плаща ѝ по 2 лв. на час. След като скицира моделите си, ги забавлява с музика и песни. “Играехме като луди. Се ни дрънкаше на тамбура. После вади кутия бонбони и вика: “Айде, Тоде, черпи приятелките”. И язе ги черпавам. Тогава немаше никъде бонбони”, припомня си моделката.

“Облечен в обикновена престилка, изпоцапана с боя, той тръгваше към полето с триножника, с дървените кутии с бои и няколко четки - разказва племенницата му Емилия Паскалева. - Трудно е да се каже какво най-много го привличаше в природата, но винаги търсеше в нея нежността. Откриваше я много често в цветята и преди всичко в маковете. Цял живот не престана да ги рисува и дори казваше, че е научил всички начини, по които венчелистчетата се нареждат около тичинките.”

Майстора е пример за творец, подчинил себе си изцяло на изкуството. За него материалният свят не съществува. Пълен вегетарианец, аскет с благородна душа. Благ и сърдечен, парите, с които е разполага от време на време, раздава на бедните. Веднъж има уговорка със своя ученик Стоян Венев да пътуват заедно от Кюстендил до София. Но по пътя до гарата дава всичките си пари на просяци. Под предлог, че е възникнало нещо по-важно, се “отказва” от пътуването.

Владимир Димитров умира на 29 септември 1960 г. в София. Отива си скромен и смирен. В джоба му намират само 10 лева.

Погребан е в столицата. Жителите на Шишковци 10 г. водят преговори да получат тленните му останки. Защото последната му воля била да почива в земята на тяхното село, а над главата му да цъфтят и раждат плод ябълки. Гробът на Майстора е в неговата “столица на рая”.

Творчеството му е признато от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Картини на Майстора се съхраняват в САЩ, Унгария, Италия, Германия, Чехия. Негови произведения притежават звезди от световна величина, държавни учреждения, посолства. Дори в Белия дом има две негови платна.

Случки с обувки

За това как Майстора си подарявал обувките си спомня Евга Димитрова - една от неговите моделки от с. Шишковци. Калта била до колене и децата ходели до селското школо с щулци (кокили). Майстора носел върху обувките си гумени галоши. Покрай него минало цигане, което газело босо. Майстора събул галошите си и му ги дал. Оти, Майсторе му ги даде?, попитали го хората. Па оти да не ги дадем, зер я че носим два чифта, а оно нема да има ни един. Кога има пари - има, кога нема - нема, отвърнал простичко Майстора.

Веднъж Майстора си тръгнал от Кюстендил за Шишковци с влак. На студената гара съгледал облечен в дрипи носач. Спрял се и го заприказвал. Човекът разказал тъжната си орисия. Имал кон и каруца, с тях изхранвал многолюдното си семейство, но конят умрял. Майстора се трогнал и му дал всичките пари, които имал в себе си. Дано ти стигнат да си купиш и кон, и каруца, извинявайки се казал му художника. Като се качвал във влака, се досетил нещо и пак привикал човека: Ей, майсторе, я ела. Изул си обувките и му ги дал. Човека се възпротивил: Но как така, ти бос ли ще ходиш. Във влака е топло, а аз живея близо до гарата, отвърнал Майстора и помахал за сбогом.

(Случките са разказани в книгата “С Майстора в рая” на Владимир Алексов.)

Ъндърграунд

Бизнесмен купува картина на Майстора за 4500 евро. Идва на гости друг колекционер, вижда я и му казва: “Тази картина вече я имам. Няма нужда да правиш експертизи, моята е истинска!” Измаменият купувач си има лични телохранители. След ден-два те водят продавача, носейки го за ушите, а той махал с крака. “Отваряй си ушите, докато ги имаш - казва кротко бизнесменът. - Сега аз ти продавам тази картина на Майстора за 12 500 евро - вече е тройно по-скъпа.” Твърдят, че тази история е истинска, ако не - добре звучи. Търговците на фалшификати я знаят, но продължават да рискуват ушите и парите си.

Тъй рече Майстора

Лъчите (на слънцето) разни бои пущат - сини, червени, всякакви. Аз такива бои използвам

Освен великолепен художник Владимир Димитров-Майстора е и голям мислител и философ.

“Всички имаме слабости и грешки и че всеки не може да стане Левски или Ботев, но ние всички знаем, че не трябва да бъдем Попкръстьовци.”.

***

“Свързвам човека с Вселената, която трепти от радост и взима участие във всичко, което той прави. Каквато и идея да третирам, третирам вечния живот. Може и само цвете да рисувам, но да отразиш единството на вечния живот, на Вселената, това е.”

***

Големият изкуствовед и писател проф. Николай Райнов понякога се шегувал приятелски с художника, без да скрива своя пиетет и удивление:

- Майсторе, ти ще умреш от морал!

- А по-добре ли е да умра от неморалност?

***

Често е рисувал рано - още преди изгрев-слънце, и когато момичетата - модели на картините, веднъж го запитали защо толкова рано излизат да ги рисува, той шеговито им отговорил: “Като минават работниците, ние да сме излезли преди тях, та да ни викат “добро утро”. И слънцето, като изгрява, на мен такива лъчи ми трябват. Лъчите разни бои пущат - сини, червени, всякакви. Аз такива бои използвам.”

***

Малко преди смъртта си през 1960 г. казва:

“Едва стигнах до скиците, и животът си отиде... Трябват два живота, за да се дойде до истинското овладяване на занаята.”

Кой кой е на родословното дърво

Прадядо на Владимир Димитров е поп Димитър - свещеник в родното си село Магарево, Битолско. Има един син - Петър, също свещеник.

Донка Паприкова - наричана българската майка Тереза, е племенницата на Владимир Димитров-Майстора. Тя е момичето с плитките от прочута негова картина. Художникът живял доста време в дома им. Той често рисувал нея и четирите й сестри. Донка е до леглото на Майстора в последните му дни. Родът на Донка са все хора с изключителен интелект и отворено за хорските неволи сърце. През 1989 г. със свои приятелки започва да събира средства за благотворителна дейност и създава дом “Майка Тереза”. През 1994 г. е регистрирана фондация ѝ “Хоспис Милосърдие”.

Дъщеря на Донка - Зоя Паприкова-Крутилин, дълги години работи в БАН в отдел “Енциклопедии”. Тя продължава делото на майка си, основавайки клуба за възрастни хора “Сребърна есен” и грижейки се за хосписа.

Павел Антонов, чийто дом беше ограбен, е внук на първия братовчед и най-близък на художника. Носи неговото име. Внукът завършва журналистика, вълнуват го въпроси, свързани с екологията. Откраднатите картини бяха намерени, крадците и прекупвачите - заловени.

Балерината Русалия също е клонка от родословното дърво, съпруга на художника Димитър Киров - Ди Киро.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

3 януарски събития, които променят българската история

Много хора смятат,че както им тръгне годината, такава ще е тя до края. Ето защо всички се надяваме през първия месец от годината да ни се случват само хубави неща. Представяме ви 3 събития, състояли се през месец януари, но в различни години, които са оказали силно влияние върху нашата история. Откасът е част от книгата „50-те най-важни дати,

26 години след основаването си “Бекстрийт бойс” с нов албум

Популярната момчешка група от 90-те години се завръща на музикалната сцена с нов албум. Ник Картър, Кевин Ричардсън, Брайън Литръл, Хауи Дъроу и Ей Джей Маклийн пускат на пазара DNA (от англ. - ДНК) на 25 януари. Това е десетият студиен проект на групата. В него има общо 12 песни, като досега са издадени три сингъла - Don't Go Breaking My Heart,

Прея разгледа картини на Салвадор Дали в Берлин

Въпреки че подготвя първия си албум, певицата Прея намери време, за да посети изложба с творби на Салвадор Дали, която се намира в сърцето на Берлин. Разбира се, не пропусна да улови в кадри посещението си, а към тях добави и цитат на великия художник: “Когато бях на 6 г., исках да бъда готвач. Когато бях на 7 г., исках да бъда Наполеон.

Марта Вачкова почна снимки на “Откраднат живот”

Мартина Вачкова и Владимир Пенев бяха сред актьорите, които в четвъртък започнаха първите снимки на новия, седми сезон на “Откраднат живот”. Заедно с колегите си Юлиан Вергов, Ирина Митева, Милена Живкова, Неда Спасова, Емил Марков влязоха по коридорите на “Света Анастасия”. Това е новата болница, където ще се развива голяма част от действието.

Майли Сайръс отрече слуховете, че е бременна

Певицата и актриса от САЩ Майли Сайръс опроверга появилото се в австралийско издание съобщение, че със съпруга й, актьора Лиъм Хемсуърт, очакват първото си дете, пише в. "Дейли мейл". Изпълнителката на хита "Wrecking Ball" е публикувала издържан в шеговит тон пост в Туитър, отричайки, че с Хемсуърт, който е роден в Австралия, ще стават родители.

Историк: Хитлер и Ева Браун не са имали интимна близост

Историкът Томас Лундмарк, написал биография за жената на Адолф Хитлер, Ева Браун, твърди, че тя не е имала интимна близост с нацисткия лидер поради рядко гинекологично заболяване, от което е страдала, пише в. "Дейли мейл". Според Лундмарк причината за това е диагностицирания й синдром на Майер-Рокитански, Кустер-Хаузер /МРКХ/,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Певицата Гладис Найт ще изпълни националния химн преди Супербоула

Легендата на соул музиката Гладис Найт ще изпълни националния химн на САЩ преди финала на първенството по американски футбол Супербоул, който ще състои на 3 февруари в Атланта, щата Джорджия, предаде Франс прес. Атланта е родният град на певицата. Новината за избирането на афроамериканката Найт идва в момент,

Американски дизайнер посвети колекция на Майкъл Джексън

Американският дизайнер Върджил Абло представи колекция, посветена на Майкъл Джексън, предадоха световните информационни агенции. Ревюто се очакваше с голям интерес в рамките на провеждащата се в Париж Седмица на мъжката мода. Тридесет и осем годишният Абло е първият афроамериканец, който ръководи творческия процес в престижна френска модна къща.

Карди Би и Джанел Моне ще пеят на церемонията за наградите "Грами"

Карди Би, Кейси Мъсгрейвс, Джанел Моне и Пост Малоун ще пеят на церемонията за наградите "Грами" през февруари в Лос Анджелис, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. И четиримата са номинирани за награда "Грами" за албум на годината. Американската Национална звукозаписна академия, която присъжда наградите "Грами", обяви, че Шон Мендес,

Теменужка Петкова черпи в министерството, празнува у дома със семейството си

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес има рожден ден. Тя ще почерпи екипа си, поканила е и колеги от държавните енергийни дружества. Вечерта обаче министър Петкова ще се откъсне напълно от сериозните проблеми в енергетиката. Предстоят ѝ много напрегнати работни дни - на ред е приемането на енергийната стратегия и избор на инвеститор

Защо Горбачов и Живков не намират общ език?

„Перестройката” в СССР започва с избирането на Михаил Горбачов за генерален секретар. Той е млад, енергичен, напорист и има реална представа за взаимоотношенията в света. Какви са отношенията с Тодор Живков? Как протичат срещите им и защо макар опитите за стопляне и сближаване между двамата лидери не успяват.

Кшищоф Зануси получава Наградата на София

Световноизвестният полски режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси ще получи Наградата на София на 23-ия “София филм фест”. Той е специален гост на фестивала, на който ще представи последния си филм “Етер". Ще бъдат прожектирани и още 6 негови ленти: “Просветление”, “Спирала”, “Константа”, “Годината на спокойното слънце" и дебютния от 1969

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber