Монтират нова версия от 3-те серии на филма “Хан Аспарух”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7184302 Монтират нова версия от 3-те серии на филма “Хан Аспарух” Монтират нова версия от 3-те серии на филма “Хан Аспарух” www.24chasa.bg
Чернев на снимачната площадка. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Трите серии на трилогията “Хан Аспарух” заживяват нов живот 37 години след първата си поява. Легендарната лента на режисьора Людмил Стайков ще бъде реставрирана и монтирана наново. Специално за това начинание е закупена нова техника - последно поколение скенер за 35 мм лента, единствена по рода си на Балканите. Оригиналните негативи от трите серии на “Хан Аспарух” ще бъдат сканирани с най-високо качество - 5К, с чиста ефективна площ за филмова лента 4К, ретуширани и изчистени от драскотини по филма. Всичко това се прави от екипа на “Доли Медия Студио”, част от който е режисьорът Стефан Чернев.

“Десетки хиляди хора са били зад и пред кадър, цялата киноиндустрия е била впрегната в този филм. Сега с акад. Людмил Стайков монтираме нова версия, като от трите серии ще се направи една - около 2 часа и половина”, разказва Чернев. “Чистят се точки, прашинки и драскотини кадър по кадър. Това е много дълъг и трудоемък процес”, пояснява той.

Режисьорският път на Стефан Чернев обаче започва със записването на бакалавърска програма по “Публична администрация“ в “Нов български университет”.

Младият режисьор Стефан Чернев

“Когато кадидатствах за университет, си мислех, че ще работя в офис и ще си снимам любителски в свободното си време”, казва той. Докато учи в тази специалност, ходи в библиотеката, за да чете кинолитература. Затова завършва започнатата специалност и записва магистратура “Кинорежисура”. Тогава сценаристът и режисьор Сергей Комитски му оказва подкрепа. Ето, 5 стъпки, в живота на младия режисьор, които го правят достоен за следване:

1. Първият му филм

печели 3 награди

Първият му филм е “Парче от дъгата”. Прави го като студентски проект с бюджет от 700 лв. С помощта на Комитски се организират снимките и се избират актьорите. В ролите са Стоян Алексиев, Тони Банчев и Валерия Кардашевска. Единственият хонорар обаче е платен за ролята на кравата Бени - по 30 лв. на ден. Но без нея не може, защото е сред важните персонажи в “Парче от дъгата”. С късометражната лента, разказваща история за неочаквано приятелство, Чернев печели наградата на Нов български университет, “Златна роза” и приза на публиката в онлайн конкурс в рамките на “София филм фест” и участва на фестивали в чужбина. Той обаче не обича да дава интервюта и досега е скромен по отношение на успехите си. А успехът на късометражното филмче не бил очакван. Чернев и екипът му снимат в началото на есента, разполагат с ограничен бюджет и само два дни за снимки в много лошо време. За локация избират междуселски път близо до река. А там в началото на есента е студено. Някои от сцените се снимат само по един дубъл поради липса на време.

2. С баща си създават

патриотични

поредици дискове

“През 2007 г. с баща ми и екип направихме “Да запеем любимите песни на България”, които са караоке DVD дискове. Идеята беше да се съберат народни, възрожденски и стари градски песни, а отзад като фон да има кадри, които ние сме снимали, като всеки фон да импонира на отделна песен”, казва Чернев. Като естествено продължение на този проект се появява и компилацията “Големите поети на България”. Идеята била бащата на Стефан - Олег Чернев, да издаде първите 10 дивидита със стихове на най-големите - Ботев, Вазов, Смирненски, Яворов и др. Всеки диск трябвало да съдържа около час стихотворения, рецитирани от актьор - всяко дивиди с различен глас. Баща му, който е дипломиран актьор и идеолог на поредицата, записва първото стихотворение. Гласът му звучал толкова добре, че екипът решава той да запише всичко от дебютното DVD с творби на Ботев. Стефан Чернев и баща му избират фоновите кадри да импонират на времето, в което са писани творбите, да няма модерни неща: “Крихме жици, избирахме стари къщи, беше доста трудно, имаме около 60 снимачни дни в различни точки на България, което е доста като часове”, спомня си младият режисьор. Постпродукцията също е дело на Стефан. Намерението било тези първи 10 диска да бъдат последвани от още, но не намират финансиране за тях. Затова идеята се замразява временно - до 2012 г., когато баща и син Черневи не решават да публикуват видеоклиповете в YouTube канала “Големите поети на България”. Още първият клип, който качват - “Обесването на Васил Левски”, се радва на огромен интерес - в момента има над 285 хил. гледания, а цялата поредица – около 450 хил.

“Първоначалната идея на тази поредица беше да бъде предназначена за подарък или за българи в чужбина. Но е подходяща и за ученици. Още получаваме коментари като “Благодаря ви за изкараната шестица!”, казва с усмивка Стефан Чернев.

3. Снима музикални

клипове, прави трейлъри

и монтира филм

Работил е като режисьор по монтажа върху трейлъра на филма “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев, негово дело е и този на филма Code Red на Валери Милев. Две поредни години – през 2016 и 2017 г., създава заставките на годишнитe награди на Българската филмова академия. Работи също по филма “Ние сме “Левски” и музикални клипове на Миро, Нина Николина и Калин Вельов, Веси Бонева.

4. Сценарист, втори

оператор и режисьор по

монтажа е на “Прошка”

През 2016 г. Стефан Чернев е поканен от Ваня Жекова да работят заедно по документален филм, който тя подготвя за семейната си история. Баща ѝ е репресиран от Държавна сигурност, а тя сега работи в Комисията по досиетата. Тя има концепция и някои готови кадри, но има нужда от опитен професионалист, който да ѝ съдейства за оформянето и завършването на филма. Затова кани Стефан за съсценарист, монтажист и оператор.

“Авторката беше доснела някои интервюта, заснети 2-3 години преди това. Тя дойде с тях при мен, дозаснехме някои неща. Като съсценарист по-скоро я направлявах кое работи и кое не, за да се оформи филмът с отчетлив киноезик”, казва той. Документалката разказва семейната история на Ваня Жекова и изстрадалия живот на баща ѝ – Жеко Стоянов и семейството му. Привикван многократно в милицията още като ученик, а по-късно, вече семеен, е изтезаван в затвора. Осъден е на смърт, а майката и детето са подложени на непрестанен психически тормоз. Благодарение на политическа амнистия през 1964 г. Жеко е помилван. Това обаче не е просто семейната история на Жекова, това е животът на значителна част от това поколение.

“Когато тя дойде, аз вече бях готов за този филм, защото три-четири години преди това започнах да се интересувам от това историческо минало”, обяснява Чернев.

5. Подготвя филм по

“Страх” на Николай Хайтов

Сега подготвя лента за преборването на страха, порастването, възмъжаването. Наскоро печели художествена комисия на Националния филмов център за дебютен професионален филм. “Аз нямам такъв, тъй като “Парче от дъгата” е студентски, а в “Прошка" не съм режисьор”, казва Чернев. Кандидатства с идеята си три пъти и последния печели. Филмът е по разказа “Страх” на Хайтов, сценарият е на проф. Марин Дамянов и на Стефан Чернев, а продуцент е Любомир Анев.

“Филмът е приключенски, драма, с елементи на комедия, уестърн, реално филм, който трябва да забавлява. Изпитвам страх от това дали нещата са достатъчно готови. Но всяко недопускане пред НФЦ ни тласкаше към това да правим промени, които бяха за добро. Защото промените, които направихме след двете недопускания, промениха драматургията на филма изцяло и стана, надявам се, по-добър”, разказва Чернев. Ако всичко е наред, лентата ще бъде снимана догодина пред лятото в Родопите.

“Сега чакаме финансовата присъда на НФЦ, за да знаем дали ще правим промени по сценария, защото този филм е в епоха, струва скъпо и ако парите са малко, никой от екипа няма да направи компромис с качеството”, казва той. А в екипа са все отбрани имена - режисьорът Стефан Чернев, продуцентът Любомир Анев, Марин Дамянов и операторът Красимир Андонов. Наричат се съмишленици заради общото усещане, че кино би трябвало да се прави с вкус и професионализъм, а най-важен в това е зрителят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

И модната къща "Прада" се отказва от животинските кожи

Най-голямата италианска компания за луксозни продукти "Прада " реши да не използва повече в колекциите си животински кожи, като се присъедини към големите световни брандове, които преустановиха подобна практика, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.  Решението на италианската фирма беше приветствано от асоциациите за защита на животните в страната

Габриела Уиндзор не искала сватбената й рокля да е бяла, но склонила заради кралицата и традициите

Италианската дизайнерка Луиза Бекария, която изработи сватбената рокля за Габриела Уиндзор, разказа за процеса по създаване на тоалета по поръчка. Нейно дело, освен тази за ритуала в катедралата "Сейнт Джордж", е и роклята за вечерната част от празненството. Дни преди сватбата италианката признава пред Glamour, че е било трудно да са сигурни,

Женските героини в "Игра на тронове" били засенчени от мъжките

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс. Агенцията цитира изследване на германската компания за анализ на данни Сиритай.

"Ролинг стоунс" се връща в звукозаписно студио, за да запише нов албум (Видео)

Групата "Ролинг стоунс" се връща в звукозаписно студио, за да работи над първия си албум с нови песни от 14 години след успешната сърдечна операция на фронтмена й Мик Джагър, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Легендарната рок банда бе принудена през април да отложи концертите от северноамериканското си турне,

Княгиня Мириам е била сред гостите на сватбата на Габриела Уиндзор

Княгиня Мириам е присъствала на сватбата на лейди Габриела Уиндзор и Томъс Кингстън, съобщи kingsimeon.bg. Лейди Габриела Уиндзор е дъщеря на принц Майкъл на Кент, първи братовчед на кралица Елизабет Втора. Той е внук на крал Джордж Пети и кралица Мери. Церемонията се състоя в катедралата “Сейнт Джордж” в замъка “Уиндзор”.

Жаклен Коен с първа копка навръх рождения си ден

Председателят на борда на директорите на АЕЦ “Козлодуй” Жаклен Коен на връх рождения си ден ще бъде на първата копка на газовата връзка с Гърция. Като бивш шеф на Българския енергиен холдинг и той има дял по пътя на реализацията на проекта. “Всяка година рожденият ми ден съвпада с плановия годишен ремонт на пети блок на “Козлодуй”.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Антон Хекимян репетира за изборите на рождения си ден

Един от най-популярните тв водещи става днес на 35 години и ще почерпи за своеобразния си юбилей с бонбони и сок. Алкохол не може, защото Антон Хекимян ще е цял ден в телевизията на работа. След сутрешния блок, заради който става в 5 ч всеки ден, до вечерта ще е на репетиции и подготовка за изборите.

Здравко Димитров черпи 3 пъти за рождения си ден

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров навършва днес 55 г. Той ще черпи три пъти - сутринта колегите, следобед приятелите, а вечерта ще е със съпругата си и двете им дъщери. “Ангажирал съм кетърингова фирма за трапезата в областта. Екипът ми заслужава внимание, защото работи здраво”, каза Зико.

Последният епизод на “Игра на тронове” би всички рекорди

Последният епизод на “Игра на тронове” би всички рекорди по гледаемост на НВО за всички времена. 19,3 млн. зрители са проследили финалната серия “Железният трон”. У нас тя бе излъчена и на голям екран - в зала 1 на НДК, в понеделник вечерта. Там се събраха десетки популярни личности като Владо Карамазов, Любен Дилов, Ники Кънчев, Виктор Божинов,

Мадона преправи видеото от живото си изпълнение на "Евровизия", разсърди фенове

Съботният грандиозен финал на „Евровизия” в Тел Авив предизвика много коментари по различни направления. Една от най-обсъжданите теми преди и след края на финала на песенния конкурс със сигурност беше присъствието на поп дивата Мадона. На сцената в „Експо Арена” тя изпълни две песни, една от които беше 30-годишния ѝ безусловен хит – Like a Prayer.

Джони Деп обвинява бившата си в домашно насилие, отрича той да я е малтретирал

Холивудската звезда Джони Деп отрича да е малтретирал бившата си съпруга Амбър Хърд, а напротив твърди, че той е бил жертва на домашно насилие.  В нови съдебни документи по делото му срещу нея за клевета за 50 милиона долара актьорът обвинява бившата си жена, че е инсценирала насилието, като си е нарисувала синините по тялото, предава Би Би Си.

Актрисата Ел Фанинг припадна на кинофестивала в Кан, роклята й била тясна

Ел Фанинг заяви, че припаднала по време на вечеря на кинофестивала в Кан, защото роклята й била прекалено тясна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Двадесет и една годишната актриса колабира на вечеря за приза "Шопар" в Кан. По-късно Фанинг постна послание, придружено от снимка, в Инстаграм, уверявайки, че се чувства добре въпреки онова,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber