Монтират нова версия от 3-те серии на филма “Хан Аспарух”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7184302 Монтират нова версия от 3-те серии на филма “Хан Аспарух” Монтират нова версия от 3-те серии на филма “Хан Аспарух” www.24chasa.bg
Чернев на снимачната площадка. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Трите серии на трилогията “Хан Аспарух” заживяват нов живот 37 години след първата си поява. Легендарната лента на режисьора Людмил Стайков ще бъде реставрирана и монтирана наново. Специално за това начинание е закупена нова техника - последно поколение скенер за 35 мм лента, единствена по рода си на Балканите. Оригиналните негативи от трите серии на “Хан Аспарух” ще бъдат сканирани с най-високо качество - 5К, с чиста ефективна площ за филмова лента 4К, ретуширани и изчистени от драскотини по филма. Всичко това се прави от екипа на “Доли Медия Студио”, част от който е режисьорът Стефан Чернев.

“Десетки хиляди хора са били зад и пред кадър, цялата киноиндустрия е била впрегната в този филм. Сега с акад. Людмил Стайков монтираме нова версия, като от трите серии ще се направи една - около 2 часа и половина”, разказва Чернев. “Чистят се точки, прашинки и драскотини кадър по кадър. Това е много дълъг и трудоемък процес”, пояснява той.

Режисьорският път на Стефан Чернев обаче започва със записването на бакалавърска програма по “Публична администрация“ в “Нов български университет”.

Младият режисьор Стефан Чернев

“Когато кадидатствах за университет, си мислех, че ще работя в офис и ще си снимам любителски в свободното си време”, казва той. Докато учи в тази специалност, ходи в библиотеката, за да чете кинолитература. Затова завършва започнатата специалност и записва магистратура “Кинорежисура”. Тогава сценаристът и режисьор Сергей Комитски му оказва подкрепа. Ето, 5 стъпки, в живота на младия режисьор, които го правят достоен за следване:

1. Първият му филм

печели 3 награди

Първият му филм е “Парче от дъгата”. Прави го като студентски проект с бюджет от 700 лв. С помощта на Комитски се организират снимките и се избират актьорите. В ролите са Стоян Алексиев, Тони Банчев и Валерия Кардашевска. Единственият хонорар обаче е платен за ролята на кравата Бени - по 30 лв. на ден. Но без нея не може, защото е сред важните персонажи в “Парче от дъгата”. С късометражната лента, разказваща история за неочаквано приятелство, Чернев печели наградата на Нов български университет, “Златна роза” и приза на публиката в онлайн конкурс в рамките на “София филм фест” и участва на фестивали в чужбина. Той обаче не обича да дава интервюта и досега е скромен по отношение на успехите си. А успехът на късометражното филмче не бил очакван. Чернев и екипът му снимат в началото на есента, разполагат с ограничен бюджет и само два дни за снимки в много лошо време. За локация избират междуселски път близо до река. А там в началото на есента е студено. Някои от сцените се снимат само по един дубъл поради липса на време.

2. С баща си създават

патриотични

поредици дискове

“През 2007 г. с баща ми и екип направихме “Да запеем любимите песни на България”, които са караоке DVD дискове. Идеята беше да се съберат народни, възрожденски и стари градски песни, а отзад като фон да има кадри, които ние сме снимали, като всеки фон да импонира на отделна песен”, казва Чернев. Като естествено продължение на този проект се появява и компилацията “Големите поети на България”. Идеята била бащата на Стефан - Олег Чернев, да издаде първите 10 дивидита със стихове на най-големите - Ботев, Вазов, Смирненски, Яворов и др. Всеки диск трябвало да съдържа около час стихотворения, рецитирани от актьор - всяко дивиди с различен глас. Баща му, който е дипломиран актьор и идеолог на поредицата, записва първото стихотворение. Гласът му звучал толкова добре, че екипът решава той да запише всичко от дебютното DVD с творби на Ботев. Стефан Чернев и баща му избират фоновите кадри да импонират на времето, в което са писани творбите, да няма модерни неща: “Крихме жици, избирахме стари къщи, беше доста трудно, имаме около 60 снимачни дни в различни точки на България, което е доста като часове”, спомня си младият режисьор. Постпродукцията също е дело на Стефан. Намерението било тези първи 10 диска да бъдат последвани от още, но не намират финансиране за тях. Затова идеята се замразява временно - до 2012 г., когато баща и син Черневи не решават да публикуват видеоклиповете в YouTube канала “Големите поети на България”. Още първият клип, който качват - “Обесването на Васил Левски”, се радва на огромен интерес - в момента има над 285 хил. гледания, а цялата поредица – около 450 хил.

“Първоначалната идея на тази поредица беше да бъде предназначена за подарък или за българи в чужбина. Но е подходяща и за ученици. Още получаваме коментари като “Благодаря ви за изкараната шестица!”, казва с усмивка Стефан Чернев.

3. Снима музикални

клипове, прави трейлъри

и монтира филм

Работил е като режисьор по монтажа върху трейлъра на филма “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев, негово дело е и този на филма Code Red на Валери Милев. Две поредни години – през 2016 и 2017 г., създава заставките на годишнитe награди на Българската филмова академия. Работи също по филма “Ние сме “Левски” и музикални клипове на Миро, Нина Николина и Калин Вельов, Веси Бонева.

4. Сценарист, втори

оператор и режисьор по

монтажа е на “Прошка”

През 2016 г. Стефан Чернев е поканен от Ваня Жекова да работят заедно по документален филм, който тя подготвя за семейната си история. Баща ѝ е репресиран от Държавна сигурност, а тя сега работи в Комисията по досиетата. Тя има концепция и някои готови кадри, но има нужда от опитен професионалист, който да ѝ съдейства за оформянето и завършването на филма. Затова кани Стефан за съсценарист, монтажист и оператор.

“Авторката беше доснела някои интервюта, заснети 2-3 години преди това. Тя дойде с тях при мен, дозаснехме някои неща. Като съсценарист по-скоро я направлявах кое работи и кое не, за да се оформи филмът с отчетлив киноезик”, казва той. Документалката разказва семейната история на Ваня Жекова и изстрадалия живот на баща ѝ – Жеко Стоянов и семейството му. Привикван многократно в милицията още като ученик, а по-късно, вече семеен, е изтезаван в затвора. Осъден е на смърт, а майката и детето са подложени на непрестанен психически тормоз. Благодарение на политическа амнистия през 1964 г. Жеко е помилван. Това обаче не е просто семейната история на Жекова, това е животът на значителна част от това поколение.

“Когато тя дойде, аз вече бях готов за този филм, защото три-четири години преди това започнах да се интересувам от това историческо минало”, обяснява Чернев.

5. Подготвя филм по

“Страх” на Николай Хайтов

Сега подготвя лента за преборването на страха, порастването, възмъжаването. Наскоро печели художествена комисия на Националния филмов център за дебютен професионален филм. “Аз нямам такъв, тъй като “Парче от дъгата” е студентски, а в “Прошка" не съм режисьор”, казва Чернев. Кандидатства с идеята си три пъти и последния печели. Филмът е по разказа “Страх” на Хайтов, сценарият е на проф. Марин Дамянов и на Стефан Чернев, а продуцент е Любомир Анев.

“Филмът е приключенски, драма, с елементи на комедия, уестърн, реално филм, който трябва да забавлява. Изпитвам страх от това дали нещата са достатъчно готови. Но всяко недопускане пред НФЦ ни тласкаше към това да правим промени, които бяха за добро. Защото промените, които направихме след двете недопускания, промениха драматургията на филма изцяло и стана, надявам се, по-добър”, разказва Чернев. Ако всичко е наред, лентата ще бъде снимана догодина пред лятото в Родопите.

“Сега чакаме финансовата присъда на НФЦ, за да знаем дали ще правим промени по сценария, защото този филм е в епоха, струва скъпо и ако парите са малко, никой от екипа няма да направи компромис с качеството”, казва той. А в екипа са все отбрани имена - режисьорът Стефан Чернев, продуцентът Любомир Анев, Марин Дамянов и операторът Красимир Андонов. Наричат се съмишленици заради общото усещане, че кино би трябвало да се прави с вкус и професионализъм, а най-важен в това е зрителят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Лора Крумова без големи партита, само с най-близките си на рождения си ден

Телевизионната журналистка Лора Крумова няма специални планове за това как да отбележи рождения си ден. Със сигурност не смята да събира много приятели, а да бъде само със семейството си. През септември миналата година тя роди второто си дете - момиченцето Мина. Крумова има и син на име Явор от мъжа до себе си Сотир. Желаем ѝ много здраве!

Шефът на ВАС Георги Чолаков празнува рожден ден със семейството си

Днес рожден ден има Георги Чолаков, който е председател на едно от най-натоварените съдилища в България - Върховния административен съд. Само за първите шест месеца на годината магистратите в този съд са приключили 9900 дела. Чолаков ще отбележи личния си празник със семейството

Антон Хекимян се разходи в Истанбул, Мира Добрева не само почива, но и работи на нашето море

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица

“Бащата” - третият наш филм на феста в Торонто

Филмът на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който спечели голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари, ще бъде представен на престижния форум в Торонто. Той ще бъде третата българска лента с прожекция там. Освен “Бащата” участниците във форума ще гледат анимацията “Физика на тъгата” на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов,

Горан Брегович с три последователни концерта в България

Брегович се завръща в страната ни за три концерта в три различни града. С Оркестъра за сватби и погребения” той ще гостува първо във Варна на 4 октомври. Ден след това ще свирят за първи път във Велико Търново, а на 6 октомври ще пълнят пак зала 1 на НДК. Програмата, която са подготвили, е “Най-доброто от Горан Брегович” с хитове като

Фотограф снимал голия труп на Мерилин Монро в моргата в Лос Анджелис

Телевизионният канал "Фокс нюз" ще излъчи нва 18 август нов документален филм за смъртта на холивудската легенда Мерилин Монро през 1962 година, съобщава в."Дейли мейл", цитиран от БТА. В лентата се разказва за фотографа Ли Уайнър, който служейки си с подкуп, успял да се вмъкне в моргата в Лос Анджелис и да заснеме голия труп на Монро,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Богаташ №1 в Америка се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш

Семейството с най-много пари в света - собственици на империята “Уолмарт”, ползва яхтата на братовчеди Когато през 1985 г. провъзгласяват Сам Уолтън за богаташ №1 в Америка, той посреща новината в кварталната бръснарница, където се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш. Тези дни за поредна година агенция “Блумбърг” обяви наследниците на

Проф. Христо Бонджолов празнува в своя рай с жена си и големия им внук

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов ще отбележи 59-ия си рожден ден в родното си село Попица, Врачанско. “Аз съм си в своя рай при майка ми. Тук се чувствам най-добре. Ще отбележим датата заедно с големия внук и жена ми. Всички други от семейството са на работа, догодина, когато ще имам юбилей, ще бъдем заедно”

Кристиан Костов на разходка по Таймс скуеър в Ню Йорк

Певецът Кристиан Костов вече от няколко дни е в Ню Йорк. “Много е скъпо да живееш в Манхатън, но моите приятели мило ми позволиха да остана при тях и не мога да им бъда по-благодарен”, написам когато пристигна в Голямата ябълка Костов. Наскоро се разходи и из бляскавия Таймс скуеър, а след това посети Американския музей по естествена история

10 дни след като роди, Виктория Терзийска прави тур на Кокаляне

Десет дни след като даде живот на втората си дъщеричка София, хубавата певица показа, че вече е готова за походи. “Днес за първи път ще изляза на бял свят след нашия престой в болницата! Всяка жена се възстановява по различен начин след раждането, аз обичам разходките и ще направя един тур на с. Кокаляне”, написа Вики към кадъра

Откраднаха чанта с техника на певицата Камелия

Поп-фолк певицата Камелия е изгубила чанта с техника за пеене. Тя предлага възнаграждение на този, който открие загубените вещи. Това става ясно от нейна публикация в официалния й профил във фейсбук. Ето какво пише тя: ЗОВ ЗА ПОМОЩ! Тази сутрин около 04:00 ч. по пътя Обзор - Слънчев бряг, на отбивка, е изгубено куфарчето ми с цялата техника

За Йорданка Кузманова сцената е голгота, на която разпъват артиста

Тя спасява сина си и и себе си с поезия Йорданка Кузманова е родена през август в София, но израства в Харманли, където майка й е учителка, а баща й е юрист и първи кмет след 1944 г. Благодарните земляци удостояват актрисата със званието “Почетен гражданин на Харманли”. Когато кандидатства във ВИТИЗ, се класира на първо място в списъка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber