Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7159950 Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжет Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжет www.24chasa.bg
Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжет

Нейната история е като холивудски сюжет с Джулия Робъртс в главната роля. Млада, току-що омъжена жена се проваля чаровно с чифт прегорели яйца в първата сцена. Тя и мъжът й заспиват под звука на къркорещи стомаси същата вечер. След няколко сцени младата невеста е запретнала здраво ръкави и бори заплахата от гладна смърт в семейството с олимпийско усърдие. В малката квартира в чуждия град няма дори хладилник. На героинята се налага да прави кулинарни подвизи по три пъти на ден, за да може да сервира прясна храна на децата и съпруга си. Постепенно тя се задълбочава в заниманията си и дори започва да снима някои от най-добрите свои попадения и да ги показва в кулинарен форум.

Мъжът й не след дълго съзира, че тук става въпрос за необикновен талант и й сервира мечта – подхвърля й, че тя може да се занимава професионално със стайлинг и заснемане на храна. В първия момент героинята се забавлява от сърце с щедрото му предложение, уверена, че той силно преувеличава прехласването си. В същото време започва да чете за фууд стайлинга и фууд фотографията и кротко, но смело експериментира в малката си кухня...

Във финалните сцени децата вече са големи, героинята е популярен кулинар в страната си, кухнята й – далеч не толкова малка, а един ден тя открива случайно, че американско издание я е поставило на четвърто място в света на фууд фотографите. Това е сбъднатата българска мечта на Ева Тонева – вдъхновител на десетки и призната за четвъртия най-добър фотограф на храна в целия свят.

Ева, кога и как беше призната за четвъртия най-добър фууд фотограф в света?

Съвсем случайно научих за това. Става въпрос за американско издание и изненадата ми беше огромна, защото дори не знаех за тази класация, а още по-малко, че в Щатите са забелязали работата ми. Един ден ми изпратиха линк със статия за най-добрите в света. И хоп - номер четири – Ева Тонева! Учудването беше страхотно. Бяха ме открили чрез сайта ми и социалните медии.

Кои бяха другите в тази класация?

За мен повечето бяха непознати имена, защото от години умишлено не следя чужди кулинарни блогове. Взела съм това решение, за да съм сигурна, че няма да копирам подсъзнателно стайлинг идеи. В никакъв случай не бих си позволила да повторя нечий чужд кадър. Колкото и човек да се опитва да избяга от това, гледането на снимки и на стайлинги на храна оказва влияние. Стремя се да съм напълно откровено в работата си и всичко да е изцяло мое, авторско.

Професията на фууд стилиста и тази на фууд фотографа са сравнително нови за нас. Сигурно много хора ще си кажа: „Е, всеки може да сложи храната в една красива чиния и да я снима! Какво толкова?!“

Храната има своята специфика и трикове за заснемането. На практика изобщо не е лесно. Например при фотографирането на супи е много трудно да се пресъздаде структурата им. Необходимо е съответното осветление, има и тайни при самото заснемане, а да не говорим колко решаващ е стайлингът.

Не е едно и също да направиш таратор, за да го консумираш вкъщи,

и за да го снимаш като за реклама

При заснемането краставичките трябва да са на повърхността, иначе ще се вижда само едно бяло петно в чиния.

И как правиш така, че краставичките в таратора и топчетата в супата топчета да се виждат на повърхността?

Има няколко варианта – или да се подпрат с клечки отдолу, или да се желира течност. Тя трябва да заема 2/3 от съда, в който снимам, и отгоре подреждам краставичките, топчетата или каквото друго съдържа супата. Понеже желето ги държи, те няма как да потънат.

Историята ти всъщност започва с едни яйца, които така и не си успяла да приготвиш като хората, и си изгорила? Наистина ли изобщо не можеше да готвиш?

Имала съм опити, още баба ме е учила да готвя. Но кулинарията никога не ми е била страст. Единствено обичах да гледам снимки на храна в старите кулинарни книги. Един ден трябваше да хапнем нещо с моя мъж и разполагахме само със сурови яйца. Оказа се, че не знам как да ги приготвя – не загрях правилно мазнината, те загоряха и останаха во веки в тигана. Същата вечер си легнахме гладни.

Днес, 19 години по-късно, колко вида рецепти с яйца можеш да приготвиш?

Безброй. Всякакви. Дори такива, които не са популярни.

Рецептата за козунака ти със сметана, която сама си измислила, стана изключително известна. Кога започна да експериментираш така смело?

Неминуемо се стига дотам да искаш да се качиш с още едно ниво нагоре. Когато преодолееш страха от неуспеха, започваш да се забавляваш. И да експериментираш. А пътят дотам е съвсем простичък – добавяйки нещо към някоя рецепта, променяйки грамажа или някои от основните продукти. Наистина хубав пример е козунакът със заквасена сметана, който стана любим на много хора. Вълнуващо е да направиш нещо сам, да създадеш. Но още по-удовлетворяващо е да вдъхновиш хората и те да опитат. И да им се получи! И да зарадват с моята рецепта своите любими хора – по-хубаво от това няма.

Мъжът ти е бил този, който е разпознал таланта ти пръв. Кога се случи?

Да, цялото семейство бяхме в Чехия – там работеше съпругът ми, а аз се грижех за децата. В началото даже нямахме хладилник и се налагаше за всяко едно от храненията да приготвям всичко на мига. Готвех доста и бях започнала да снимам храната. Снимките споделях в един бебешки форум, но един ден мъжът ми каза, че трябва да се занимавам професионално с фууд стайлинг и фууд фотография. Първо си помислих, че се шегува. Но после започнах да търся информация, защото в началото изобщо не знаех какво представлява това. Нито пък си давах сметка колко труд и знание изисква, за да си добър в него.

Мисля, че си една от първите в тази нова за България професия. Сайтът ти бързо ли набра популярност?

Да, неочаквано бързо. Той тръгна, докато бяхме в Чехия – през 2009 г. Още с връщането ни у нас на следващата година получих покана за гостуване в едно от големите кулинарни списания. Месец след това ме поканиха и като фууд стилист при заснемането на реклама за храна. Тогава изобщо нямах идея какво се иска от мен. Наложи ми се свектавично от любителските занимания вкъщи и от спокойствието да контролирам, да изпипвам и да се наслаждавам с часове на процеса, да скоча в дълбокото – да направя професионално цяла реклама на една от най-трудните за снимане храни - каймата.

Кога усети присъствието на публиката и това колко много хора те следят?

Веднага. Още с първите рецепти дойдоха и първите отзиви. Особено ми е приятно, когато някой ми каже, че заради моя рецепта се е престрашил да направи нещо, което никога не е приготвял.

Ето, сещам се за една рецепта, която пуснах преди Свети Валентин – икономична торта с минимум продукти. Вечерта, след като я публикувах, ми писа майката на 17-годишна девойка. Тя ми изпрати клипче с това как момичето прави моята торта за любимото си момче. Бях толкова щастлива! С една снимка и продукти от шкафа да накарам едно младо момиче да се постарае и да зарадва своето момче.

Освен сайта имаш свой авторски календар, както и онлайн списание Eva Toneva Magazine. Какво те мотивира да развиваш името си като бранд?

Целта не е само развиване на името като бранд – това дойде като естествено продължение на работата ми досега. С календара исках да зарадвам почитателите ми. Реших той да е в много малък тираж, бутиково производство, и по този начин да е още по-ценен за този, който го притежава. А списанието се случи покрай това, че исках да направя цяла книжка с афродизиак рецепти. Така започна и не е важно как ще се развие. Важно е, че ми доставя удоволствие и че вдъхновява други хора.

Гордеят ли се твоите деца с теб?

Надявам се. Мисля, че съм възпитала у тях вкуса към вкусната храна. Виждам и у двамата изискване това, което консумират, не само да е вкусно, ами и да е красиво. За мен е важно, че оценяват труда, вложен в приготвянето. Надявам се това да ги накара те да възпитат един ден своите деца в същото.

Да поговорим за страстта. От любов към това, което правиш, ти летя чак до Германия, за да заснемеш заедно с Йоли (б.а. Йоланта Делибозова – Йоли е популярен кулинар и водещ на кулинарни предавания, която преди няколко години се премести да живее в Германия) детския брой на твоето списание. Има ли и лека лудост в теб и възможно ли е без нея да се случват големите неща?

Не,

без лудост не става. А моята е в такива количества,

които са непоносими за много хора

Малко от тях са способни да скочат с мен, без да задават въпроси. Идеите ми понякога са наистина невероятни и се иска същата доза смелост без „защо“, „ама как“. Като предложих на Йоли да направим заедно брой, тя държеше да снимам и нейните рецепти. Затова се наложи да летя до Германия. Удоволствието от работата ни е неописуемо, както и реакцията й след като видя кадрите. Тогава тя ми написа „Благодаря ти, че направи ястията ми да изглеждат като от 5-звезден ресторант“.

Който те следи в социалните мрежи, ще се съгласи, че не само твоите рецепти и твоите фотографии вдъхновяват, но и самата ти като жена. Ти често говориш за любов, независимо дали става въпрос за храна или за начин на живеене. Какво й е толкова вкусното на тази любов, Ева?

Аз без любов не мога да живея. Независимо дали е любов към човек, приятел, музика, танц, намирам си я. Получавам я. Не я задържам, раздавам я. Когато не правя нещо с любов, то много си личи. Не ми се получава просто.

Четвърта в света, призната в една съвсем нова област за нас. Имаш ли някакви световни мечти?

Светът е тук. Признание получавам всеки ден. Умея да не пестя признание и от своя страна. Единственото, което спестявам, е критиката, защото според мен тя никога не е градивна. По-нататък искам да имам още книги, не само електронни. Може би авторско кулинарно предаване един ден.

Далеч съм от мечти като това да бъда фууд стилист на някой от известните кулинари. По-скоро мечтая да ставам все по-добра, да вдъхновявам все повече хора, да давам повече и като идеи, и като мотивация, и като любов.

Още от нейните красоти може да намерите тук, както и, разбира се, на нейния сайт: http://evatoneva.com/

А ако познавате други вдъхновяващи жени, пишете ни за тях, а ние ще разкажем историите им. Имейлът, на който може да номинирате своята вдъхновителка, е editors@mila.bg.

"Вдъхновителки 2018" е кампания на в. "24 часа" и MILA.BG и ТУК може да прочетете историите на останалите ни героини.

Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Вдъхновителки 2018

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber