Ница, но не по стъпките на Баневи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7135307 Ница, но не по стъпките на Баневи Ница, но не по стъпките на Баневи www.24chasa.bg
Гледка към старото пристанище на Ница СНИМКИ: АВТОРЪТ

Градът е повече от яхти и лукс - сгради, кухня, дух и музеи

Има Ница на Баневи и останалите хора, за които е важно да наложат своето разбиране за лукс върху клишето за Лазурния бряг.

Ница на редовия летен турист, в която опашките за ресторант се точат по 40 минути.

Но и Ница през пролетта и есента, когато градът е много по-ласкав, романтичен, не така прежулен от слънцето. Неизменно красив, но без тълпите да придават онази атмосфера, която леко напряга и местните, и гостите, без афинитет към това да плажуваш на един дъх от съседа по шезлонг.

И тогава тя не губи основното си очарование - сливането на онова неповторимо синьо на морето със синьото на небето в един общ лазурен безкрай. С една “екстра” обаче - ако завали, продължава силно и напоително по няколко дни.

Но това не е проблем за местните, които не губят нито любезното си отношение, нито френската си изисканост в облеклото. Просто

всеки държи до

марковите дрехи и

обувки в гардероба

и по чифт гумени

ботуши

Което между другото е практичен подход и към един малък градски проблем, който истински ядосва местните - жалват се, че напоследък по улиците има много кучешки изпражнения. Но като види човек колко перфектно е организирано всичко в Ница, със сигурност общината скоро ще намери решение.

Повечето тротоари позволяват да се разминат многодетни семейства или компании, тръгнали с плажен чадър (може и разтворен) към брега. Впрочем, ако планирате плаж, задължително предвидете плажни обувки за камъни.

Цялата градска инфраструктура е предвидена и за хора с двигателни или други проблеми. Общественият транспорт е перфектно организиран и на добра цена - 1 евро в посока, ако заредите в карта 10 пътувания, и 1,50 за еднократен билет. Пътуването важи в рамките на 70 минути и може да слезете от трамвая или рейса, да се отбиете където ви е нужно и да продължите със следващия. Всички спирки са с тактилни ленти по земята, които показват на незрящите откъде да минат и как да застанат така, че да се озоват пред първата врата. Втората пък задължително е с рампа за деца, възрастни, колички. Винаги може да се купи билет и от шофьора, вътре е чисто, климатизирано и мирише на парфюми, не на изгорели газове. Освен мрежа от автобуси има и две дълги трамвайни линии, защото преди време общината правилно решила, че това е екологично най-чистият транспорт и трябва да го развива, ако иска да предпази града от замърсяване. Но морският бриз навлиза във всяка улица, а откъм Алпите - планинският полъх, така че човек не би се замислил дали пък не диша мръсен въздух. И местни, и туристи ходят много пеша.

Паркирането край жилищните сгради не е лесно поради ограничените места, но има доста платени подземни паркинги на много нива дори на най-неочакваните туристически места като например под Цветният пазар Cours Saleya.

Всичко е толкова чисто, красиво и поддържано, че на всеки българин може да му се доплаче. Няма я онази лека артистична занемареност, характерна за повечето по-южни средиземноморски градове.

Ако искате нещо

повече от прочутия

площад “Масена”

с черно-белите ромбове и фонтана с младия гол Нептун, просто влезте в карето от широки улици в северна посока. Белите сгради са с богати орнаменти, от дворовете надничат палми, по балконите се вият розови храсти. Разбира се, и тук на всяка крачка има бутици на прочути марки, но с не така помпозен интериор като парижките. Накрая неусетно се озоваваш в кокетен и скъп жилищен район, в който всички улици и разкошни бели сгради носят имената на композитори - Моцарт, Верди, Белини и пр.

И всичко това на една ръка от прочутата Променад дез Англе - крайбрежната, продължаваща близо 8 километра. Няма как да изпиете едно кафе точно на брега. Заведения там няма. През годините е имало няколко, но са премахнати, за да остане чист (и като природа, и като гледка) Заливът на ангелите. И така е от Ница до Монако и в обратна посока - до Антиб и следващите селца и градчета към Кан и Сен Тропе.

На Променадата с великолепна гледка към брега са емблематичният хотел “Негреско” и всички останали най-помпозни и много скъпи хотели, казина и частни къщи. Но пак там по̀ на север голяма площ заема и една съвсем различна модерна сграда - детската болница на Ница. Каква по-добра терапия за малките пациенти от шума на вълните.

Анджелина Джоли

ражда там

едно от децата си, но болницата е достъпна практически за всяко семейство, особено като се сетим каква е френската социална система и тази на здравеопазването. На още куп най-престижни места в града има красиви и ергономични детски площадки, потънали в зеленина и с всякакви съоръжения за катерене. В училище не се ползват мобилни телефони, всички тренират по нещо и да си изведеш детето да играе навън, е най-естественото за жителите на града.

Няма възможност за улична храна. Но на всяка крачка има такъв избор от кокетни класически ресторантчета или заведения в по-модерен стил, че и кулинарният туризъм в Ница е много изкушаваща възможност. Стридите са най-високо качество, но има избор и от по-малки на по-ниски цени. Като цяло са по-скъпи от много други места по крайбрежието в Европа, където може да се хапват. Както и добрите риби. Но пък изобилието от морски дарове е огромно, за всеки вкус и джоб. Пастата с морски дарове в повечето ресторанти е невъзможна за изяждане - толкова е голяма порцията на цена между 15 и 25 евро в среден клас ресторант.

Не бива да хапвате обаче около най-известния Цветен пазар - там

повечето бистра

са капани

за туристи

Местните предпочитат някой от останалите 10-ина фермерски и други пазари. За продукти ходят с голяма кошница, често може да се види и дама на токчета да дърпа красива пазарска торба на колелца.

На пряка от пазара вече сте в стария квартал, вечер любим и на местните млади заради баровете на всеки ъгъл, които работят до по-късно. Тук вече изборът за храна е невероятен, има и много заведения за класическа пица и паста. Скромен на пръв поглед семеен ресторант се оказва със звезда “Мишлен” и в него може да се опита 3-степенно меню само за 35 евро, но не и без резервация.

В стария квартал най-ясно личи, че Ница

е била италианска

до средата на ХIХ век

- на всяка тясна уличка има две табели, едната със старото ѝ име на италиански. Уличките стават още по-тесни и стръмни във вътрешността и изведнъж свършват в хълма с красиви градини и спираща дъха гледка във всички посоки - към целия залив, на североизток към богатите предградия с имения, потънали в дискретен лукс, към старото пристанище. И тук, и в близкия Антиб, и най-вече във Вилефранш (между Монако и Ница) акустират едни от най-скъпите яхти в света, а не един руски олигарх и холивудска звезда имат имения. Но по това време на годината безгрижно богатите са по Карибите.

От стария квартал през площад “Гарибалди” се озовавате до Музея на модерното изкуство (с оригинали на Анди Уърхол), театъра и невероятната като архитектурно хрумване библиотека. В посока хълмовете Симиез са музеите на Шагал и Матис. Има и много катедрали за разглеждане. 

Ница определено не е само море, яхти за милиони и маркови бутици. Тя е най-вече светлината, улиците, красивите сгради, зеленината, мирисът на море и лавандула, печената на пещ нахутена сока, карнавалът през зимата, слялото се в един общ лазур море и небе. Всички са любезни, никой не бърза, печелят добре, но не живеят демонстративно, уважават себе си, историята си, природата, храната и туристите.

12 км и билетче за 1,50 евро делят от лукса на Монте Карло

Само срещу 1,50 евро човек може да се озове от Ница в едно от най-престижните места в Европа - Княжество Монако. За разлика от града в Залива на ангелите, където луксът не е така натрапчив, в Монте Карло той направо смазва - от колите по улиците до витрините на магазините. Всъщност основно колите са под улиците, което дошлият с рейса да позяпа турист надали подозира - под столицата на княжеството има цели булеварди, паркирането става на 8-10 нива надолу, скалите са прокопани в невероятни мащаби.

Монте Карло видимо расте и на височина - целият град е в кранове, продават се за милиони нови и нови пентхаузи и апартаменти с градини по терасите и покривите.

Другият начин за пристигане, разбира се, е с яхта. Монако поддържа и собствена авиокомпания само от хеликоптери, базирани на летището в Ница. Полетът трае 15-ина минути.

Вечер е истинският купон. Някои от клубовете имат огромна такса вход, за да се пресее публиката. Но в какъвто и клас бар или дискотека да влезете, ще установите наличието на много красиви и много богати хора, сякаш решили да изхарчат за нощ външния дълг на някоя бедна африканска държава. И най-вече по един отбор момичета с безкрайни крака и оскъдни поли, амбицирани да си намерят милионер.

През 12-те километра по крайбрежния път от Ница (гледките са зашеметяващо красиви) деактивирайте роуминга си, ако не сте готови да платите над 7 лв. за изходящ разговор и към 3 за входящ на минута.

Ретро автомобил на фона на жилищна сграда с градини по покривите и терасите. 

Националният музей на Шагал - няма друг, строен с участието на художника

Сред бижутата на Ница безспорно е Националният музей на Марк Шагал. Той е изграден, докато гениалният руско-френски художник от еврейски произход е още жив. Нещо повече - единственият, създаден с участието и според визията на самия творец, който дава идеи и за архитектурното решение.

Реещите се над града влюбени са неподражаем и разпознаваем мотив в много от творбите му, има ги дори в тази колекция с библейски послания - това са неговите Адам и Ева. През последните си години геният, който е изрисувал и прочутата опера “Гарние” в Париж, живее и твори именно на Лазурния бряг. Умира през 1985 г. в Сен Пол дьо Ванс над Ница.

Музеят е проектиран специално за да изложи неговия цикъл монуменални творби на религиозна тематика. Но в тях няма строг канон, а съчетание на православната традиция, еврейските притчи, сюрреалистичния рисунък на Шагал. Той лично реди творбите си в него. Тук прогонването на Адам и Ева от рая носи по-скоро усещането за свобода, а това, че те летят над градините, прегърнали червен петел - символ на плодородие, вписва и темата за началото на човешкия род. Самият Бог, наказал ги за греха им да посегнат към познанието, впрочем никъде не е изобразен, защото еврейската традиция не позволява той да бъде рисуван.

Музеят работи всеки ден без вторник, билетът е 8 евро. От него нагоре по хълма започва “кварталът на богатите” с едни от най-красивите къщи в града. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

2019 г.: Къде да пътуваме според звездите и зодията си

Нова година, нов късмет. Защо не се погрижите по-баровски за себе си и да си осигурите мечтаната ваканция? Едно пътуване до далечни места подмладява и съживява ума и сетивата. През 2019 г. може да позволите на звездите да решат къде да отидете според зодията ви. Може да сбъднете и най-смелите си мечти.

Как да пътуваме с големи суми пари в брой

В наши дни пътуванията се осъществяват изключително лесно. В последните години неимоверно е нараснал броят на туристическите и бизнес пътуванията, а когато хората пътуват, парите им пътуват с тях. Често се оказва, че транспортирането на пари през граница е по-сложен бюрократичен процес отколкото имиграцията и движението на хората през граница.

Магията на коледните пазари

Атракции по Рождество вече има за гейове и вегетарианци Не е задължително коледното пазаруване да бъде кошмар. Тази досадна работа се превръща в удоволствие на празничните базари, открити вече по всички точки на света. Там на чаша греяно вино и наденички, сред много светлина и музика можеш да напълниш кошница с подаръци – от изящни ръчно

Ако не сте решили къде да посрещнете Нова година, Скопие и Охрид са правилният избор за Вас

За едно незабравимо забавление е необходима само положителна енергия Македония има много богат социален живот. Във всеки град ще намерите ресторанти и кафенета, за да се насладите на почивки през деня и места за партита до ранните сутрешни часове, където можете да прекарате много приятни мигове с вашите приятели.

3 места, край София, където да избягате от мръсния въздух!

През зимата въздухът в градовете е изключително мръсен. Ето защо е хубаво да си правим разходки сред природата. Макар, че навън е студено, чистият въздух е изключително важен за нашето здраве, особено, когато сме принудени да прекарваме по-голяма част от времето си в населените места. Предлагаме ви три дестинации в или в близост до София,

Спечелете пътуване към мечтаната дестинация с Lufthansa и вземете 10 приятели

Няма нищо по-хубаво от едно пътуване с приятели или семейството. Всъщност има - безплатно пътуване с приятели или семейството. Германската авиокомпания Lufthansa организира игра “SayYesToTheWorld”, в която може да спечелите билети за вас и до 10 приятеля до дестинация по ваше желание - всяка една точка на света,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Подарете си незабравимо пътуване за НОВА ГОДИНА

Ако още се чудите къде да посрещнете Новата 2019 г., ЕКВАТОР има страхотни предложения, с гаранция, че ще бъде незабравима и вълнуваща. ЕГИПЕТ Задължително вижте Музея на Египет в Кайро. Тук са събрани всички исторически богатства на Египет, събрани от всички археологически разкопки. В музея са показани повече от 12 000 артефакта от всеки период

Нова година близо до морето? – разбира се, в „Албена”

Новогодишните празници са едновременно емоция и почивка, ново начало и изчистване на старото, време за равносметка и планове. Но най-вече дните около Нова година са възможност за презареждане на батериите. И тази година за празниците морският ни курорт „Албена” предлага най-доброто съчетание от релакс, купон, спокойствие и емоционални преживявания.

Ница, но не по стъпките на Баневи

Градът е повече от яхти и лукс - сгради, кухня, дух и музеи Има Ница на Баневи и останалите хора, за които е важно да наложат своето разбиране за лукс върху клишето за Лазурния бряг. Ница на редовия летен турист, в която опашките за ресторант се точат по 40 минути. Но и Ница през пролетта и есента, когато градът е много по-ласкав, романтичен,

Кои звезди ще празнуват Коледа и Нова година с гостите на луксозен СПА хотел край Пловдив

Графа, Глория, Анелия и Руслан Мъйнов са само част от изненадите в парк и спа хотел „Марково” Серия почивни дни се очертава около Коледа тази година. Неработни ще бъдат цели 5 дни. Повечето българи започнаха да правят резервации и планове за почивка. Един от най-луксозните хотели край Пловдив - парк и СПА хотел „Марково” е поканил редица известни

Матера не иска селфи посетители, а бавен туризъм

9 факта, които трябва да знаем, преди да видим културната столица на Европа за 2019 г. Италианският град Матера, избран заедно с Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г., е едно от най-античните селища в света. В него природата и човекът моделират скали и територия от праисторически времена, издълбавайки в скалите пещери,

Предколедни програми с ЕКВАТОР.БГ

Наближават най-хубавите дни - коледните празници. ЕКВАТОР.БГ ви предлага три варианта за много настроение в едни от най-красивите градове в Европа. В предколедна Златна Прага най-популярните базари са на централния площад в стария град и на площад Wenceslas. На всеки от тях има над 150 къщички, в които да опитате традиционна кухня и да пиете

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber