За духовната памет и съдбата на една колекция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7128443 За духовната памет и съдбата на една колекция За духовната памет и съдбата на една колекция www.24chasa.bg
Акад. Светлин Русев беше един от най-големите колекционери у нас. Какво е бъдещето на неговото наследство?
Акад. Светлин Русев беше един от най-големите колекционери у нас. Какво е бъдещето на неговото наследство? СНИМКА: Архив

До Президента на Република България

До Министерски Съвет на Република България

До Министерство на Културата

и към цялата Общественост

Неочаквана, странна и неприемлива беше вестта за смъртта на Светлин Русев през месец май тази година. Все повече стават случаите, в които липсата му се усеща болезнено, все повече се разраства празнината, която той остави в общата картина на художествения ни живот. Личност с изключителен интелект и талант, с неимоверен размах и широта на възгледите, Светлин Русев успя да създаде модел на артистично поведение, така рядък в днешно време, който се базираше на голяма ерудиция и на дълбоко уважение към различията в естетически и пластичен план.

Извън безспорните си качества на художник от най-висок порядък, той успя да събере и съхрани за поколенията образци на изкуството, работейки с просветителска страст, буквално денем и нощем, в полза на всички ни, без да жали сили и средства. Той всъщност изпълняваше мисия - като художник, преподавател и като колекционер. Успя да направи и своя лична колекция, която е без аналог по своята същност. Една част (над 400 произведения) той дари на Плевен през 1984 г. Другата, по-голяма част, се помещава засега основно в бившето му ателие на ул. „Врабча“ № 18. И ако колекцията в родния му град е с отдавна установен статут, то тази в центъра на София е с напълно неясна съдба.

Ателие-колекция Светлин Русев е нещо наистина изключително. В нея съжителстват най-доброто от българското изкуство (класици и съвременни автори) и произведения на световни имена. Също така тази сбирка съдържа и безценни икони, както и фрагменти от изкуствата на Изтока и Африка.

За нас, българските художници и културната общественост, тя беше оазис на духовност и повод за гордост. Шедьоврите в колекцията съществуваха заедно, в неочаквана симбиоза, като доказателство за единната духовна същност на изкуството. Сбирката му, вътрешно и външно, е отражение на разбирането му за взаимното проникване и допълване на произведенията. Той гледаше на изкуството като на единство на различията. Даже и в този смисъл колекцията му е изключение. Самият Светлин Русен казва: „Моята цел и идея е тази колекция да съществува с особеностите, вкуса и възможностите на този, който я е създал.“

Приживе той правеше опити да й намери достоен дом и да я съхрани във вида, в който я беше замислил и реализирал. Убежище за произведенията, отговарящо на техния обем, характер и качество, за съжаление, не се намери до този момент.

С писмо до кмета на София, госпожа Фандъкова, той пише: „Познавайки проблемите на частните колекции и всичко свързано с тяхното запазване и показване, тревогата и отговорността ми е още по-голяма, като се знае, че по „технически причини“ ни очаква задължително пътуване, а там, доколкото ми е известно, картини не се носят….”

Сега вратата на този храм е затворена. Много са въпросите относно бъдещето на грандиозната сбирка рисунки, графика, живопис и скулптура, носеща духа на създателя си. По смисъла на сътворяването си тя принадлежи на всички и представлява истинска национална ценност. Уви, поддържането й в цялостен вид, според изричното желание на Светлин Русев, изисква воля – човешка, морална и политическа. Изисква стратегия за съхраняването й и за бъдещия й живот. Изисква огромни усилия!

Ние, приятелите и колегите, сме готови да съдействаме по всякакъв възможен начин за запазването й и предлагаме безвъзмездната си помощ на наследниците и на всяка институция на България, за да бъде опазено и показвано адекватно, отсега и завинаги това духовно съкровище.

Убедени сме, че подобна колекция заслужава да остане такава, каквато беше волята на Светлин Русев, а именно в цялостния й вид и да й бъде осигурена не само достойна експозиционна площ, но и да се обезпечи напълно поддръжката й, без да нарушаваме по никакъв начин правата на наследниците .

На 1 ноември навсякъде у нас честваме Будителите. В случая с Ателие - колекция Светлин Русев става дума за пример на истинска просветителска дейност и ние всички се нуждаем от продължението й. Изпитваме дълбока неудовлетвореност и даже страх, че съдбата и е неясна и се надяваме с общи усилия да възобновим дейността на този духовен център.

Молим всички, от които това зависи - не приемайте като тегоба тази мисия, а като чест! Трудно ни е да повярваме, че такова богатство би могло да бъде неглижирано, обезличено, забравено или разпиляно. Наш морален дълг е да го запазим!

Духовната памет на един народ е неговото бъдеще!

С надежда и уважение:

галерия АРТЕ

Светла Алекова

Свилен Блажев

Милко Божков

Кольо Бянов

Павел Васев

Людмил Веселинов

Веселин Воденичаров

Любен Генов

Елза Гоева

Нуша Гоева

чл.кор. Иван Гранитски

Борислав Гуцанов

Проф. Стефан Данаилов

Галина Декова

Проф.Коста Денев

Петя Денева

Димитър Димитров

Любен Диманов

Долорес Дилова

Дима Димова

Калин Донков

акад. Антон Дончев

Проф. Георги Дюлгеров

Теодора Иванова

Ива Йолова

Екатерина Йосифова

Кина Петрова Кафеджийска

Альоша Кафеджийски

Кеворк Кеворкян

Влади Киров

Правда Кирова

Весела Кирякова

Атанас Киряков

Проф. Божидар Козарев

Павел Койчев

Маглена Константинова

акад. Константин Косев

Милчо Костадинов

Галя Кралева

Иван Кулеков

Милко Лазаров

Проф. Димитър Луджев

Проф. Стефан Лютаков

Проф.Николай Майсторов

Марина Маринова

Живка Маринова

акад. Георги Марков

Доц. Кирил Матеев

Кирил Мескин

Гергана Минкова

Проф. Минчо Минчев

Проф. Десислава Минчева

Проф. Ивайло Мирчев

Васил Михайлов

Николай Младжов

Д-р Мая Найденова

Иван Ненков

Иван Нинов

Маргарит Николов

Галерия Нирвана

Весела Ножарова

Проф. Зиятин Нуриев

Иван Павлов

Донка Павлова

Проф. Станислав Памукчиев

Мирослав Печев

Енчо Пиронков

Иван Попйорданов

Проф. Емил Попов

Проф. Моника Попова

чл.кор. проф. дфн Васил Проданов

галерия ПРОЛЕТ, Бургас

Боян Радев

Вежди Рашидов

Нешка Робева

Иван Русев

Нина Русева

акад. Васил Сгурев

акад. Благовест Сендов

Румен Сербезов

Снежана Симеонова

Ангел Симеонов

Депо Скулптура

Проф Иван Славов

Проф. Ангел Станев

Toдор Стайков

Проф. Валентин Старчев

Проф Стефан Стефанов, М. Ф. „Св Св Кирил и Методи“

Динко Стоев

Калинка Стойновска

Зарка Стойчева

Николай Стоянов

галерия ТЕДИ, Варна

Петьо Танев

Петя Тетевенска

Тома Томов

Моника Тошева

Андрей Филипов

Доц. Цветослав Христов

Иван Цанев

Стоян Цанев

Руси Чанев

Проф. Георги Чапкънов

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Ансамбъл “Варна” винаги събира многобройна публика.

За първи път концерти от “Варненско лято” в афиша на Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена

Двама от основните двигатели на конкурса - писателят Бойко Ламбовски (вляво) и социологът Кънчо Стойчев с една от лауреатките

"Бодлите на таралежите" за 15-и път търсят таланти

Mahmut Orhan

Махмут Орхан избра Bedroom Beach за събитето на лято 2021

Дуо Вила Мадалена

Силно международно участие ще разтърси сцената на Банско джаз фест 2021

Кадри от работния процес на спектакъла

Нина Димитрова: Творческа лаборатория „Кредо“ отваря врати

Шевици от изложбата

Изложба “НаРодно везбено изкуство” от НИМ в Самоков

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber