За духовната памет и съдбата на една колекция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7128443 За духовната памет и съдбата на една колекция За духовната памет и съдбата на една колекция www.24chasa.bg
Акад. Светлин Русев беше един от най-големите колекционери у нас. Какво е бъдещето на неговото наследство? СНИМКА: Архив

До Президента на Република България

До Министерски Съвет на Република България

До Министерство на Културата

и към цялата Общественост

Неочаквана, странна и неприемлива беше вестта за смъртта на Светлин Русев през месец май тази година. Все повече стават случаите, в които липсата му се усеща болезнено, все повече се разраства празнината, която той остави в общата картина на художествения ни живот. Личност с изключителен интелект и талант, с неимоверен размах и широта на възгледите, Светлин Русев успя да създаде модел на артистично поведение, така рядък в днешно време, който се базираше на голяма ерудиция и на дълбоко уважение към различията в естетически и пластичен план.

Извън безспорните си качества на художник от най-висок порядък, той успя да събере и съхрани за поколенията образци на изкуството, работейки с просветителска страст, буквално денем и нощем, в полза на всички ни, без да жали сили и средства. Той всъщност изпълняваше мисия - като художник, преподавател и като колекционер. Успя да направи и своя лична колекция, която е без аналог по своята същност. Една част (над 400 произведения) той дари на Плевен през 1984 г. Другата, по-голяма част, се помещава засега основно в бившето му ателие на ул. „Врабча“ № 18. И ако колекцията в родния му град е с отдавна установен статут, то тази в центъра на София е с напълно неясна съдба.

Ателие-колекция Светлин Русев е нещо наистина изключително. В нея съжителстват най-доброто от българското изкуство (класици и съвременни автори) и произведения на световни имена. Също така тази сбирка съдържа и безценни икони, както и фрагменти от изкуствата на Изтока и Африка.

За нас, българските художници и културната общественост, тя беше оазис на духовност и повод за гордост. Шедьоврите в колекцията съществуваха заедно, в неочаквана симбиоза, като доказателство за единната духовна същност на изкуството. Сбирката му, вътрешно и външно, е отражение на разбирането му за взаимното проникване и допълване на произведенията. Той гледаше на изкуството като на единство на различията. Даже и в този смисъл колекцията му е изключение. Самият Светлин Русен казва: „Моята цел и идея е тази колекция да съществува с особеностите, вкуса и възможностите на този, който я е създал.“

Приживе той правеше опити да й намери достоен дом и да я съхрани във вида, в който я беше замислил и реализирал. Убежище за произведенията, отговарящо на техния обем, характер и качество, за съжаление, не се намери до този момент.

С писмо до кмета на София, госпожа Фандъкова, той пише: „Познавайки проблемите на частните колекции и всичко свързано с тяхното запазване и показване, тревогата и отговорността ми е още по-голяма, като се знае, че по „технически причини“ ни очаква задължително пътуване, а там, доколкото ми е известно, картини не се носят….”

Сега вратата на този храм е затворена. Много са въпросите относно бъдещето на грандиозната сбирка рисунки, графика, живопис и скулптура, носеща духа на създателя си. По смисъла на сътворяването си тя принадлежи на всички и представлява истинска национална ценност. Уви, поддържането й в цялостен вид, според изричното желание на Светлин Русев, изисква воля – човешка, морална и политическа. Изисква стратегия за съхраняването й и за бъдещия й живот. Изисква огромни усилия!

Ние, приятелите и колегите, сме готови да съдействаме по всякакъв възможен начин за запазването й и предлагаме безвъзмездната си помощ на наследниците и на всяка институция на България, за да бъде опазено и показвано адекватно, отсега и завинаги това духовно съкровище.

Убедени сме, че подобна колекция заслужава да остане такава, каквато беше волята на Светлин Русев, а именно в цялостния й вид и да й бъде осигурена не само достойна експозиционна площ, но и да се обезпечи напълно поддръжката й, без да нарушаваме по никакъв начин правата на наследниците .

На 1 ноември навсякъде у нас честваме Будителите. В случая с Ателие - колекция Светлин Русев става дума за пример на истинска просветителска дейност и ние всички се нуждаем от продължението й. Изпитваме дълбока неудовлетвореност и даже страх, че съдбата и е неясна и се надяваме с общи усилия да възобновим дейността на този духовен център.

Молим всички, от които това зависи - не приемайте като тегоба тази мисия, а като чест! Трудно ни е да повярваме, че такова богатство би могло да бъде неглижирано, обезличено, забравено или разпиляно. Наш морален дълг е да го запазим!

Духовната памет на един народ е неговото бъдеще!

С надежда и уважение:

галерия АРТЕ

Светла Алекова

Свилен Блажев

Милко Божков

Кольо Бянов

Павел Васев

Людмил Веселинов

Веселин Воденичаров

Любен Генов

Елза Гоева

Нуша Гоева

чл.кор. Иван Гранитски

Борислав Гуцанов

Проф. Стефан Данаилов

Галина Декова

Проф.Коста Денев

Петя Денева

Димитър Димитров

Любен Диманов

Долорес Дилова

Дима Димова

Калин Донков

акад. Антон Дончев

Проф. Георги Дюлгеров

Теодора Иванова

Ива Йолова

Екатерина Йосифова

Кина Петрова Кафеджийска

Альоша Кафеджийски

Кеворк Кеворкян

Влади Киров

Правда Кирова

Весела Кирякова

Атанас Киряков

Проф. Божидар Козарев

Павел Койчев

Маглена Константинова

акад. Константин Косев

Милчо Костадинов

Галя Кралева

Иван Кулеков

Милко Лазаров

Проф. Димитър Луджев

Проф. Стефан Лютаков

Проф.Николай Майсторов

Марина Маринова

Живка Маринова

акад. Георги Марков

Доц. Кирил Матеев

Кирил Мескин

Гергана Минкова

Проф. Минчо Минчев

Проф. Десислава Минчева

Проф. Ивайло Мирчев

Васил Михайлов

Николай Младжов

Д-р Мая Найденова

Иван Ненков

Иван Нинов

Маргарит Николов

Галерия Нирвана

Весела Ножарова

Проф. Зиятин Нуриев

Иван Павлов

Донка Павлова

Проф. Станислав Памукчиев

Мирослав Печев

Енчо Пиронков

Иван Попйорданов

Проф. Емил Попов

Проф. Моника Попова

чл.кор. проф. дфн Васил Проданов

галерия ПРОЛЕТ, Бургас

Боян Радев

Вежди Рашидов

Нешка Робева

Иван Русев

Нина Русева

акад. Васил Сгурев

акад. Благовест Сендов

Румен Сербезов

Снежана Симеонова

Ангел Симеонов

Депо Скулптура

Проф Иван Славов

Проф. Ангел Станев

Toдор Стайков

Проф. Валентин Старчев

Проф Стефан Стефанов, М. Ф. „Св Св Кирил и Методи“

Динко Стоев

Калинка Стойновска

Зарка Стойчева

Николай Стоянов

галерия ТЕДИ, Варна

Петьо Танев

Петя Тетевенска

Тома Томов

Моника Тошева

Андрей Филипов

Доц. Цветослав Христов

Иван Цанев

Стоян Цанев

Руси Чанев

Проф. Георги Чапкънов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

“Непознатата Гърция” отвежда българите до все още неоткрити красиви дестинации

Всяка година стотици хиляди българи пътуват към Гърция - това е една от предпочитаните страни за почивка на нашенците, както показа и последното проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Южната ни съседка обаче е много повече от добре познати дестинации като остров Тасос, Халкидики или Солун. С историята си, разнообразната си география,

„Кало Змея” се развихри на премиерата си в Dada Cultural bar

Дебютният роман на анимационния режисьор и преподавател Милен Хальов – „Кало Змея” (Ик „Сиела”) – събра десетки почитатели в столичния Dada Cultural bar вечерта на 25 юни. В препълнения бар Хальов разказа повече за чудатата история в книгата си, а актьорите Юлиан Петров и Александър Хаджиангелов запознаха гостите на събитието с интересен диалог от

Пекински форум за сценични изкуства обсъди развитието на театралната индустрия

Международен форум за сценични изкуства приключи тази неделя в Националния център за сценични изкуства в Пекин. Провел се под мотото „Обмяна и сътрудничество за споделяне на опит и общи резултати", форумът целеше да насърчи дискусията върху развитието на театъра и сценичните изкуства, предава Радио "Китай".

Планината Имън бе включена към Глобалната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО включи планината Имън (???) в провинция Шандун към геопарковете със световно значение, заявиха местните власти. Тя е втората в провинцията след планината Тай, добавена към глобалната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО. Шандун е дом на 13 национални и 51 провинциални парка, с което се класира на първо място в Китай и по двата критерия,

Рашидов: България и Германия могат да обединят усилия срещу фалшификатите на изкуството

България и Германия могат да обединят усилията си в борбата с фалшификатите на изкуството. Това стана ясно днес по време на работното посещение на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в Бундестага в Берлин, съобщиха от пресцентъра на Комисията. Вежди Рашидов се срещна с Йоханес Зеле,

Двама носители на "Грами" идват за общ концерт в Пловдив

Китаристът и неколкократен носител на "Грами" Джон Скофийлд и пианистът Джон Клиъри, също носител "Грами", идват за общ концерт на 1 ноември по време на "Пловдив джаз фест", съобщиха от екипа на събитието (31 октомври - 2 ноември). Дългогодишните приятели свирят за първи път заедно едва през 2008 г., а чак през 2015 г.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Дните на руската култура зависят от добрата воля на кметовете

„Тази година традиционните Дни на руската култура проведохме в Северна България - Варна, Добрич, Каварна, Шумен, Плиска, „Камчия” – каза в Добрич на откриването на форума Андрей Галкин, президент на Обществото за дружба и сътрудничество с балканските държави. „Догодина се надяваме да имаме изяви и в Южна България.

Българската следа в работата на Дзефирели

Гена Димитрова, Райна Кабаиванска и Дарина Такова са имали честта да бъдат режисирани отвеликия италиански маестро Погребаният в началото на седмицата във Флоренция италиански режисьор Франко Дзефирели, който почина на 15 юни, е работил с най-големите имена на XX век в киното, театъра и операта. Като започнем от Мария Калас,

Музеите в общините с вход свободен в един ден през лятото

Министерството на туризма стартира инициативата „Денят за вас“, началото е от община Бургас на 25 юни с вход свободен за 10 емблематични туристически обекта Проектът е част от кампанията „Естествено в България“, подкрепена от местните власти и бизнеса Министерството на туризма стартира инициативата „Денят за вас“,

Луксозно издание на “Александър Велики” от Никос Казандзакис

Романът е в духа на познатата у нас и станала вече класика “В дворците на Кносос” Александър Македонски е една от най-магнетичните и пленяващи въображението фигури в световната история. Герой, велик пълководец, цар, мистик, мисионер, потомък на Херакъл, той самият е легенда. Грък с изключителен живот, пресъздаден брилянтно от друг,

Проф. Овчаров: Като студент открих най-интересните неща в църквата „Петър и Павел"

Наричат Николай Овчаров българския Индиана Джоунс. Кариерата му на археолог сякаш е предопределена още с раждането му, защото родният му град Велико Търново е изпълнен с много исторически забележителности и тайни. А как изглежда той през очите му, известният археолог разкрива пред bTV. Търново е Велико не само защото е бил столица на България,

40% от продаваните шедьоври в света са фалшификати

Треската за картини днес може да се сравни с треската за злато в САЩ през XIX век - всички искат да участват И България вече може да се “похвали” със свой скандал с фалшифицирани творби, представяни за авангард и модернизъм. От няколко дни светът на изкуството у нас задава важни въпроси, на които отговор евентуално би могла да даде само

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber