Людмила унищожава касети и други материали дни преди смъртта си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7128007 Людмила унищожава касети и други материали дни преди смъртта си Людмила унищожава касети и други материали дни преди смъртта си www.24chasa.bg
1300-годишнината от основаването на България се отбелязва едниствено в Мексико

Версиите за причината за смъртта на Людмила са много. Официалното твърдение е, че тя е починала от естествена смърт в резултат на влошено здравословно състояние. Дали обаче това е така, дали на тази „естествена” смърт не е помогнато.

Предлагаме ви версията за смъртта на Людмила на един от нейните съратници и дългогодишен посланик на България в Мексико – Богомил Герасимов. Текстът е откъс от „Дипломация в зоната на кактуса”.

Моята версия – убийство и самоубийство

Вероятно звучи абсурдно, но причината за смъртта на Людмила Живкова може да се определи едновременно като убийство и самоубийство. Във всеки случай тя не беше естествена, вследствие на стари травми, заболяване или преумора, а насилствена – в резултат на безапелационната заповед на Кремъл да се сложи край на ролята, която играеше Людмила в политическия живот на България. Тази заповед обаче не можеше да постигне търсения ефект, ако липсваше сервилното послушание, бих казал дори ако го нямаше паническото решение на Тодор Живков да се впише в московския сценарий срещу дъщеря си. Затова, ако трябва да отговорим честно и с ръка на сърцето на въпроса дали все пак всичко не тръгна от Москва, ще кажа – няма никакво съмнение.

Людмила Живкова си отиде като дъщеря на Тодор Живков, но не и като председател на Комитета за култура. След намесата на Кремъл тя беше уволнена от собствения си баща, който я принуди да се прави на болна в Боровец, да приеме отстраняването си от обществено-политическия живот на страната като залог за личното му оцеляване. Това на практика беше моралното убийство на тази млада жена. Самоубийството с таблетките “Дормопан” беше израз не само на нейното отчаяние, но и на протеста й срещу чуждия диктат и предателството на баща й. Тя прибягна до тази крайна мярка, за да разберат всички и навсякъде, че Ода на радостта в зала 1 на НДК няма да има и на нейно място като при опело на 1300-годишнината ще звучи реквием.

Съветският натиск срещу политиката на Людмила и планираните за есента тържества за юбилея на българската държава се засилва след посещението й в Мексико през март 1981 г. На Петър Младенов бе възложена задачата да провери как ще реагира Тодор Живков, ако се посегне на някои от хората, които най-активно са помагали на дъщеря му в провеждането на националистическата политика, отъждествявана от Москва с честването на юбилея. Изборът пада на моя милост и това е логично – честванията започнаха на изключително високо равнище именно в Мексико. Петър Младенов организира завеждането на дело срещу мен за извършен преразход. Людмила естествено с нищо не показа колко е разочарована от провинилия се посланик и свой приближен. Вместо това тя ми даде да разбера, че знае какво се върши и говори против нея. Тя много точно и без двоумение веднага оцени кой стои зад тази провокация и срещу кого е насочена. Няма да повтарям написаното в първото издание на тази книга, но тогава Тодор Живков послуша дъщеря си и публично ме защити. Нещо повече – той отправи и недвусмислена заплаха срещу неназования извършител. Неназован, но известен на всички – Петър Младенов – съветската маша в България. Този случай убеждава Москва, че е необходима по-твърда намеса, като се замени пауновото перо с камшик.

Събитията след посещението на бившия президент на Мексико Луис Ечеверия и предупреждението на Тодор Живков към Петър Младенов се развиват, както се казва, с главоломна бързина.

През юни тогавашният съветски посланик в София Толубеев (ако съм запомнил правилно името му) звъни на Тодор Живков, за да му съобщи новината, че Кремъл изпровожда свой отговорен и пълномощен представител, който да обсъди с него много важни въпроси на двустранните отношения. Този представител от ранга на Черненко, а защо не и на Андропов, пристига в София без шум и без информация за медиите. В присъствието на посланик Толубеев този височайш гост се държи не като гост, а като помешчик. Той привиква Тодор Живков в съветското посолство или го посещава в ЦК на БКП и го уведомява за дълбокото недоумение и недоволство на съветското партийно ръководство от националистическите прояви, свързани с 1300-годишнината на България. Дава му да разбере, че Москва няма повече да търпи тържества като това в Мексико и в никакъв случай нещо подобно в самата България. Аз, разбира се (както и никой друг българин), не съм присъствал на тази среща толкова характерна за българо-съветските отношения по онова време, но в разсъжденията си се подчинявам на опита и логиката. Съветските представители внушават на Тодор Живков, че дъщеря му Людмила трябва незабавно де факто да бъде освободена от поста председател на Комитета за култура и член на Политбюро на ЦК на БКП. По тяхно мнение това не е необходимо да се оповестява през самата 1981 г. На първо време е достатъчно да се акцентира върху здравословните й проблеми, да се използва „разболяването” на Людмила в Мексико като претекст за слизането й от политическата сцена. В противен случай...

Съмнявам се, че емисарите на Кремъл са се разпростирали надълго пред Тодор Живков, че са му вадили аргументи и факти, за да обосноват своето нареждане. По-скоро те са обяснили какво ще му се случи, ако случайно реши да не се съобразява с направените „препоръки”. Предполагаемите последствия са добре известни на всички и Тодор Живков прекланя глава, за да не я загуби и като глава на партията и държавата.

Нали се досещате, драги читатели, че на този етап Тодор Живков няма полезен алтернативен ход. Тогава все още няма никакъв секретен доклад от 50 страници, изготвен от рабулистите в един екземпляр, няма и сериозни „сигнали” за далавери от страна на близките сътрудници. Ако нещо има да се появява, то ще се появи по-късно, но с пришита по-ранна и по-удобна дата.

Каква е била реакцията на Людмила, когато Тодор Живков й съобщава, че другарите в Кремъл са я уволнили? Познавайки характера й, сигурен съм, че тя отхвърля с възмущение капитулацията на баща си и влиза в остър конфликт с него. Забележете – с него, а не със своето близко обкръжение. Тя си дава сметка за наложеното предателство на собствения си баща и опасността, пред която е изправена, като пред дълбока пропаст. Затваря се в себе си, изпада в депресия или по-скоро в онова състояние, с което се представи в Мексико. В отчаянието си Людмила посещава и Ванга, пред която разкрива разочарованието и гнева си. В такъв момент тя се нахвърля на книгите на Живков, подарявани на пророчицата, и ги изгаря в нейната камина. Тя използва огъня, на който е господар не Прометей, а индуисткият бог Агни, който няма нищо общо с агни йогата на Богомил Райнов, В. Сидоров, Елена Блаватска и Елена Рьорих. На индуисткия Агни тя може да се е уповавала и когато започва да подготвя оттеглянето си от живота – унищожава яростно и методично всички свои документи, записки, снимки – всичко, свързано с нейната дейност. Тя вече знае, че няма да има тържество в зала 1 на НДК, няма да се канят гости и тя няма да е домакиня на нищо, свързано с 1300-годишнината. Тя вижда рухналата си мечта, проваления смисъл на живота си. И когато се уверява, че нищо съществено не е пропуснала, предприема последното си пътуване до София на 20 юли 1981 г.

Когато пиша за реакцията на Людмила, след като баща й я уведомява за нейното уволнение, искам да цитирам и онези няколко изречения, които Мурджев няма как да си измисли:

“В началото на юли тя предприе действия, които бяха лоша поличба за нас, но явно не за мъжа й и баща й. Взе да унищожава всекидневно много материали, касети и други неща. Изпрати децата на море. Търсеше усамотение и все вършеше нещо скрито и беше припряна. Престана да ходи на работа. Бе обявено, че е в отпуск. Не знам кой бе взел решение да отиде на почивка в Боровец. На почивка с лечение. Не се противеше вече на лекари и медицински сестри. Видимо се беше предала. Личеше, че всичко й е безразлично... Единственото изречение, което ми каза през това време, беше: „Всичко вече е свършено, Мурджев! Нищо няма смисъл!”

Очевидно е, че в течение на няколко седмици нещо е станало с Людмила, което я изважда от физическо и душевно равновесие. Аз повтарям дълбокото си убеждение, че това „ВСИЧКО ВЕЧЕ Е СВЪРШЕНО” и „НИЩО НЯМА СМИСЪЛ” е причина и следствие на отстраняването й от работа като председател на Комитета за култура и отменянето на тържествата по случай 1300-годишнината – в България и в чужбина.

13-вековният юбилей на България – това е основната причина за смъртта на Людмила Живкова. Нейната неуморна дейност за неговото честване вбесява Кремъл и принуждава Тодор Живков да я изпрати на заточение в Боровец. Едновременно с това той взема мерки да се говори за нейната преумора, за необходимостта от продължителна почивка и повече да не се споменава нейното посещение в Мексико и 1300-годишнината. Аз съм в състояние да натрупам още много страници, в които с примери да докажа, че почти всички, които пишат за онова време и особено за смъртта на Людмила Живкова, подминават Мексико, споменават мимоходом последното й посещение в тази страна, която направи реверанс на малка България и отдаде почит на древната й култура. Точно събитията в Мексико стават причина за натиска срещу Людмила и партийно-държавния апарат в недалечното минало. В обширните си „Мемоари” Тодор Живков дава пример как да се пише за важните исторически събития – той почти не споменава честването на 1300-годишнината в Мексико, както и огромната дейност на дъщеря си за този юбилей. Аз бих казал, че това беше най-важната цел на Людмила през последните години на живота й. Защо всички, които се заемат да пишат за Людмила, пропускат Мексико и нейното посещение в тази страна? Отговорът според мен се крие в една крилата фраза на Иван Славков, отнасяща се до Мурджев, но всъщност валидна за много повече хора: „Тежко на тази държава, на която слугите пишат историята.”

Из „Дипломация в зоната на кактуса”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Соня Йончева пя любими арии на Пучини.

Соня Йончева три пъти на бис в зала “България”

Световноизвестното сопрано изнесе концерт с арии на Пучини Соня Йончева изнесе концерт в столичната зала “България”, а билетите бяха разпродадени много преди датата на събитието. Световноизвестното сопрано пя пред българската публика в петък вечерта, 15 ноември, само няколко седмици след като роди второто си дете - София

На състезанието в германския град Волфратсхаузен през октомври българинът грабва първо място.

Българин шашна жури с мускули, бори се да създаде у нас федерация по културизъм без стероиди

28-годишният Кристиян Чубуров иска да покаже на младите атлети, че може да градят тяло по натурален начин Русенец беше на крачка да стане единственият българин, участвал в световно първенство по натурален културизъм, което се провежда на 16 ноември в Ню Йорк. Месец по-рано на състезание в Германия културистът Кристиян Чубуров отвя конкуренцията в

СНИМКА: ЛИЧЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА СИЛВИЯ ПЕТКОВА /КРАСЕНА АНГЕЛОВА/

Силвия Петкова и Александър Спиров с последен снимачен ден в “Пътят на честта”

Талантливата Силвия Петкова и младият ѝ колега Александър Спиров имаха своя последен снимачен ден за първия сезон на сериала по Нова тв “Пътят на честта” в събота. Петкова сама съобщи новината в социалните мрежи, публикувайки снимка на двамата, на която се прегръщат. Те бяха в образите на майка и син

Брус Дикинсън на сцената СНИМКИ: РОЙТЕРС

След 29 г. брак вокалистът на “Айрън Мейдън” заряза жена си и заживя с фенка

Брус Дикинсън се пренесе при любовницата си в Париж, която е фитнес инструктор “Моля, продължавайте да пиете моята бира, тъй като имам нужда от всяко пени, което мога да получа.” С тези думи вокалистът на “Айрън Мейдън” Брус Дикинсън шашна наскоро феновете си, дошли да го видят в английската пивоварна “Робинсънс”

 "Жокера" на режисьора Тод Филипс с Хоакин Финикс в главната роля премина границата от 1 милиард долара. Снимка Архив

Филмът "Жокера" премина границата от 1 млрд. долара приходи

Филмът "Жокера" на режисьора Тод Филипс с Хоакин Финикс в главната роля премина границата от 1 милиард долара в международния бокс офис, пише сп. "Пийпъл", позовавайки се на "Ентъртейнмънт уикли", съобщи БТА. Според изданието "Жокера" става първият филм, категоризиран като неподходящ за лица под 17 години без придружител, с подобно постижение

Димитър Маринов ще участва в сериала "Специален отряд"

Димитър Маринов ще участва в сериала "Специален отряд"

Българският актьор Димитър Маринов, който спечели Оскар за участието си във филма "Зелената книга", влиза в ролята на баща на тайна агентка в популярния сериал "Специален отряд", съобщава БНТ. Когато дъщеря му изчезва - той тръгва да прави собствено разследване Негов партньор е звездата на сериала Лина Иско

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

ДЖАНЮАРИЪС МАКГАХАН

Макгахан - Освободителят на България

Репортажите му за Априлското въстание и Баташкото клане обръщат световното мнение в наша полза Решителна и пряка е подкрепата на американските мисионерски учебни заведения за народноосвободителното ни движение. По време на Априлското въстание българските студенти, които са мнозинство в цариградския Робърт колеж

Светослав Александров е авторът на книгата.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

След 10 дни българска книга полита с ракета от Нова Зеландия в Космоса

Тя ще е качена на електронен носител, който ще се издигне в околоземната орбита, казва авторът ѝ Светослав Александров След по-малко от 10 дни – на 25 ноември, една българска книга ще излети в Космоса. Тя ще бъде изстреляна с ракета от Нова Зеландия, а само 5 месеца по-късно ще се отправи към още по-дълъг полет в околоземната орбита

Александра вече почна снимки на шоуто.

Александра Петканова влиза в “Гласът на България”

“Алекс е на снимки за “Гласът на България”, а ние с Габриелчо сме си вкъщи”, казва в последния си влог в ютюб канала си Даниел Петканов. Така става ясно, че съпругата му Александра Петканова ще бъде част от екипа на музикалното шоу. Кастингите за участниците вече приключиха, а от малкото информация, която Александра има право да сподели

Димитър Маринов ще преподава у нас.

Димитър Маринов снима с мегазвездата Дензъл Уошингтън

Актьорът Димитър Маринов, който развя българското знаме на тазгодишните оскари, след като “Зелената книга” с негово участие бе избран за най-добър филм, пак играе редом до най-големите звезди в киното. Той снима в трилър на “Уорнър Брос”, в който участват Дензъл Уошингтън, Джаред Лето и Рами Малек. В криминалната лента

НИКОЛ СТАНКУЛОВА

Никол Станкулова отбеляза 1 година, откакто е майка

Красивата синоптичка на Нова тв отбеляза една година, откакто даде живот на дъщеричката си Теа. Тя написа емоционална публикация в личния си профил в инстаграм: “1 година! Дори не бях подозирала колко е силна майчината обич, колкото и банално да звучи! Година,в която всичко друго някак мина на заден план

Моник Снимка: Ройтерс

Актрисата Моник заведе дело за дискриминация срещу Нетфликс

Американската актриса Моник заведе дело срещу компанията Нетфликс, като я обвини в дискриминация в заплащането, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Актрисата твърди, че й е бил предложен договор за по-малка сума от Нетфликс, защото е чернокожа. Моник, която е също певица и хуморист, смята, че в началото на 2018 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber