Каква е причината за смъртта на Людмила Живкова?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7080306 Каква е причината за смъртта на Людмила Живкова? Каква е причината за смъртта на Людмила Живкова? www.24chasa.bg
1979 г. Людмила Живкова и Светослав Рьорих (с бялата брада) по време на първата детска асамблея “Знаме на мира” в София

Има безброй загадки около смъртта на Людмила Живкова. Въпросите са много, отговорите – нееднозначни.

Макар многократно да са я предупреждавали, че е добре да намали темпото, да не пътува и да обърне повече внимание на здравето си, Людмила се връща на работа само 3 месеца след катастрофата. Пътува до Индия и до Мексико, като съчетава работните срещи с посещения на различни места, свързани с окултното.

Предлагаме ви откъс от книгата на Недю Недев, който ще разкрие някои подробности около събитията и действията на Людмила малко преди смъртта й.

Глава ХI

Нелепа смърт

Живкова има тежки здравословни проблеми. Това е и причината да прибягва до рационално хранене, билколечение, преклонението преди тайните общества и народната медицина. От друга страна е човек с неголям габарит и ресурс, а се изкачва по йерархията с хъс и алчност и иска да стигне върха. Амбициите й са големи. Ангажиментите, които поема като министър и член на Политбюро, са огромни и тя не си дава сметка за реалното си състояние. Има тревожни симптоми и вуйчо й акад. Атанас Малеев е искал да бъде хоспитализирана, но не обръщат внимание на думите му.

Несексуална, вегетарианка и йогистка тя се отдава на наркотика на властта. Въпреки че е преуморена, напряга сили и се хвърля във водовъртежа на тщеславието. Миражът на кариерата замъглява съзнанието. Всички, които са били близо до нея, са единодушни в това, че мисията, която си бе избрала, търпи крах. Костадин Чакъров смята, че е понесла поражение. Вера Ганчева допълва: „Мисията й се провали”. Изглеждаше „страшно самотна, нещастна, отчаяна и тъжна”, така я запомнил охранителят Димитър Мурджев.

Загадъчно и мистериозно тя се топи. Левчев пита: „Защо е била изоставена в това състояние? Лекува ли я някой и защо мълчи?” Уж я лекуват, а сама си купува лекарства? „Говори се, че Людмила имала склонност към окултизма”, въпросът е отправен към Иван Славков. Той не е с нея, но отговорът му е интересен: „Мани тези измишльотини! Като историк се интересуваше от религии, но чак да се увлича… Това го говорят хора, които въобще не са я познавали. Друг беше проблемът с нея. Още се чудя как оживя след катастрофата през 1973 г. (12 ноември). Като я видях в „Пирогов”, едва я познах. Беше смляна като кайма. Ужас! Ударила се беше в предното стъкло на колата и имаше силно мозъчно сътресение. След това й забраниха да пътува, особено със самолет. Тя обаче рипна още на третия месец да оправя България”. В този дух има изказвания и от дъщеря й Жени: „Днес, когато стане дума за Людмила Живкова, основно се говори за мистика и как е починала”.

Не може да се отрече, че мистиката, суеверието и обречеността спохождат човека в тежки моменти. Тогава възникват фетиши и фантоми. Тогава изгряват звездите на Распутин, Боян Магесник или Жозеф Балсамо и граф Сен Жермен. Нещо подобно се случва и с българската героиня. Тя е обсебена от темата за врачките и гадателите. След нейната смърт пък настъпи златно време за окултизма и тайните общества.

Окултното е породено от много причини, но на първо място е катастрофата. Последното е голямо бедствие в нейната съдба. Трябвало да изпраща баща си, който заминавал на официално посещение в Полша. Тя била закъсняла и бързала. Шофьорът карал с луда скорост и изпреварвал камион, по някои сведения панеловоз. Насреща се задал „Москвич” и се сблъскват челно. Людмила получава мозъчно-черепна травма, нарези по лицето и изпада в безсъзнание.

Откарват я в „Пирогов”, мобилизират най-добрите специалисти да я лекуват. Привличат лекари от чужбина. Прилагат лечение под ръководството на Петър Димков. Използват вани с екстракт. В Париж й правят пластична операция. Тя се съвзема и през февруари 1974 г. се връща на работа.

Преди катастрофата тя е, така да се изразя, нормално момиче. От 18-годишна възраст управлява собствен автомобил и е добър шофьор. Обича купоните и танците. Цигарата не слиза от устата й. Пие прилично, увлича се в любовта.

След катастрофата променя образа си на живот. Става вегетарианка, храни се с плодове и сокове, увлича се по окултните и тайните сили, които управляват човешкото съзнание.

С течение на годините се уверих, че големите нещастия, бедствия и катаклизми се предшестват или съпътстват от поличби, знамения, небесни явления, звуци на птици и други. Това се случва и с Людмила. От 12 до 15 юни 1981 г. тя е на посещение в Австрия, защото честването е под патронажа на президента Киршлегер. Концертът в Бургтеатър се дирижира от Руслан Райчев. Тя е доволна, защото юбилеят се чества на държавно ниво. Прощалният банкет се състои в луксозно заведение на брега на Дунава. Изобилието от ястия и напитки е богато. Тя остава вярна на себе си. Поисква сок, чай, мед и прясно мляко. Домакините са изненадани, но изпълняват желаниетой. Донасят кана с димящо мляко. Настроението е приповдигнато. Честването е внушително.

В разгара на обяда става нещо ужасно. Участникът в делегацията Дойно Дойнов пише: „На една от обвитите с бръшлян колони зърнах змия – черна, страшна, ту застиваше като камък, ту се извиваше и пълзеше нагоре…”. Страшно и зловещо знамение. Живкова загледала черния слепок и рекла: „Да си върви по пътя, не сме се срещали”.

Келнерите пояснили: „Година не е излизал, млякото ще го е помамило”. Всички са изтръпнали, обядът бил помрачен. Дико Фучеджиев вметнал: „За кого ли от нас ще е тая поличба?” Минали 40 дни и Людмила напуснала Божия свят.

Едно от важните събития през последната година от живота й е посещението в Индия. То е осъществено от 17 до 27.II.1981 г. Посрещането е сърдечно, но натоварването е голямо. Приемат я президентът, председателят на парламента и министър-председателят Индира Ганди, която освен в Министерския съвет я приема и в дома си. В Делхи Людмила открива изложба за тракийското изкуство. Индийците се възхищават, но добавят, че имат подобни експонати три хиляди години преди новата ера.

След официалната част Людмила се юрнала да разглежда забележителностите на страната. Среща се с оракули, магесници, тайни общности, посещава град Мадрас, храма на смъртта Кали и други забележителности. Вижда се с прочутия гадател, магьосник и мислител Сай Баба. Популярността му в Индия е огромна, пред дома му се събират хиляди. Срещата устройват Светослав Рьорих и съпругата му Джесика. Твърди се, че ясновидецът подарил пръстен на Людмила с цвят на топаз.

Било непоносима горещина, но тя не се спирала. С нея са верните й приятели. Вечер се прибира капнала от умора.

При срещата с Комитета за честването на юбилея Людмила не издържала и рухнала. Лекувала се един ден и една нощ и пак тръгнала да разглежда индийските чудеса.

Това посещение разкрива увлечението й по мистичното и езотеричните тайнства. Много пъти посочихме, че Индия се фаворизира не само за окултните общества, но и заради Индира, тя дава модела, от който българската инфанта се интересува.

Връщат се в 4 часа сутринта и още същия ден заминава за Париж и оттам за Мексико. Полетът е продължителен и изтощителен. Сменят меридиани, времето и климата. Людмила не издържа и изпада в треска и криза. Приятелката й Таня Русева си спомня: „Полетът Париж–Мексико беше много тежък. Още в самолета на Мила започна да й става зле. Заспа, бълнуваше, аз седях до нея… втресе я, много висока температура вдигна, бълнува”.

Пею Бербенлиев, заместник-председател на Комитета, и проф. Васил Гюзелев, които я придружават, и охранителите изпадат в тревога. Посрещачите са на трапа, чакат, а Людмила не излиза. Посланикът Богомил Герасимов, допуснат да я види, пише: „Людмила лежеше като безжизнена на седалката. Лицето й бе бледо и изпито. Гледаше, но не виждаше. Приличаше на човек, който си отива”. Посланикът информира Фернандо Солана, министър на информацията на Мексико: „Сеньора Живкова не е добре”. Изваждат я през резервния изход и я откарват в двореца „Камино реал”. Мексиканците предлагат лекарски екип да я прегледа, българите не се съгласяват. По радиовръзката Димитър Мурджев се свързва с ген. Илия Кашев. Оказва се, че те с Тодор Живков са в Москва. Докладват на Първия, че Людмила е зле. Той нарежда специален самолет с лекарски екип и съпруга й Иван Славков да излетят за Мексико.

Поканите за откриване на изложбата „Средновековна България – цивилизация и култура” са раздадени, а министърката е болна. Тя се е заключила в апартамента си и не пуска никого. Посланикът пита президента Хосе Лопес Портильо какво да правят? Решават тържеството да стане, както е подготвено: президентът ще произнесе реч, посланикът ще отговори и протоколът ще се спази. Така минава 3.III. На 4.III. Людмила се появява отпочинала и бодра и се наложило ритуалът да се повтори, сега с нейно участие.

Възниква въпросът: толкова ли е необходимо да се открива такава изложба в Мексико? Толкова ли мексиканците са зажаднели да знаят история на страната, за която нямат представа къде се намира, и то за събития, станали преди 10 века? Самите българи се интересуват и изучават това минало, но да кажем, че е тяхно ежедневие е пресилено. В това увлечение се заангажират учени, прахосват се средства, вършат се парадни и самоцелни мероприятия.

Но има и още нещо. Людмила трябва да връчи на президента Хосе Лопес Портильо Димитровска награда за мир и да му брои 25 000 долара. Откъде се вземат тези пари? Не зная. Не е ли всичко това пресилено? Днес Министерството на външните работи ограничава дипломатическите отношения поради липсата на средства и слаби или никакви икономически и други отношения.

Изтощена и болна, политически развенчана, съкрушена, тя изпада в безизходица. В Боровец е без семейство, без деца, без приятели. Връзките с обкръжението са прекъснати. Нито Б. Райнов, нито Ал. Лилов, нито Л. Левчев, нито Св. Русев имат представа къде е и защо я няма? Нито знаят нещо за нея. Баща й не я посещава в събота и неделя, а в понеделник. Кани я да обядват, тя отказва. Тръгва за София, без да му се обади. С каква цел – не знаем. Искала някои материали от помощника Кирил Аврамов, но не ги получава лично, а чрез бодигарда. Всички данни показват, че отношенията с баща й са обтегнати. Няма доказателство, че нещо радикално се прави за лечението й. Изолацията в Боровец, и то в навечерието на юбилея означава фактическото й дезавоиране като министър. Този маньовър можеше да направи единствено баща й. Той следи ежедневно курса на Кремъл и се приспособява към него.

За смъртта й са създадени хипотези и предположения. Баща й допуска външна намеса, макар че набляга на изчерпване на силите. „Истината за смъртта на Людмила е на Боровец”, под това заглавие двама автори (създали ценна книга) публикуват интервю с Александър Лилов. Тезата се подкрепя от Павел Писарев, той пише: „Тайната на нейната смърт, казва Александър Лилов, е в Боровец”. В този дух се изказва и Любомир Левчев. Те са доловили, че тази изолация не е естествена. Мнението се оспорва от Иван Славков и Стоян Михайлов. Съпругът й не е с нея. Той твърди, че баща й упражнявал голям натиск върху нея да се сниши и изчезне, докато мине бурята. „Не съм съгласен с Лилов”, така казва Стоян Михайлов.

В хаоса от спомени и предположения се откроява становището на проф. Сивчо Сивчев, патолог, който е правил аутопсията. Интервю от него взема Крум Благов.

– Установихте ли мозъчен инсулт?

– Не. Тя навярно е изпаднала в безсъние в самата вана и там е загинала.

– Имаше ли в дробовете й вода?

– Имаше.

– Каква беше непосредствената причина за смъртта й?

– Удавянето.

Всеки, който е преживял изтощение, нервна криза, безсъние, преумора, знае колко неусетно се заспива било във ваната или на волана. От приспивателното, което й донасят (дормопан), липсвали две хапчета. Ако ги е взела и се е отпуснала, тя е заспала и се е нагълтала с вода.

Проф. Сивчо Сивчев продължава: „Белият й дроб се е изпълнил с течност и не е могла повече да диша. При такива случаи смъртта настъпва за по-малко от минута”.

Когато охранителят влиза, той вижда, че в „басейна плува тялото на Людмила”. Намират я мъртва. Това става на 20 юли 1981 г. към 6-7 часа вечерта.

Към 9 часа телефонират на баща й, който се е върнал, но се намира в Банкя. Той пристига във вилата и иска да види дъщеря си. Лекарите са резервирани: „Положението е тежко! Недейте!”. Той се вслушва в думите им и си тръгва.

Обявен е траур. На нейно име са наименувани обекти и улици. Хиляди изказват съболезнования. Траурното шествие е импозантно. Но то е декретирано.

Из „Людмила Живкова. Александър Фол и другите. Николай Генчев с досие „Дърдорко”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Наталия Гуркова най-взискателна в това децата й да бъдат добри хора

„Мисля, че съм от толерантните майки, които не настояват децата им да се развиват в желаната от тях сфера. Човек трябва да следва мечтите си и да обича това, което прави, за да бъде успешен и щастлив. Това е формулата на успеха”, заяви eдна от най-красивите и емблематични „Мис България” Наталия Гуркова пред Нова тв.

И известните са били първолаци

Училище е равно на мъчилище. Да, ама не! Точно обратното, то е мястото, на което срещаш приятели, научаваш интересни неща, а понякога вършиш и пакости. Ако още не вярвате, че първият учебен ден е един от най-прекрасните моменти, прочетете какво си спомнят от него и от 12-те години в училище 8 известни българи.

Стивън Кинг става на 72 години

Стивън Кинг - майсторът на хоръра, човекът, който не просто пише книги, а създава светове, днес навършва 72 години, предава dir.bg. Съвсем скоро пък по кината излезе филмът "То: Част втора", който се радва на огромен зрителски интерес и "възкреси" едно от най-ужасните чудовища, създавани от писателя в едноименния му роман "То".

Ким Кардашиян показа поразеното си от псориазис лице (Снимка)

Риалити звездата Ким Кардашиян публикува селфи без грим, което показва ефектите на псориазиса. Снимката й беше публикувана в акаунта в Poosh Instagram (проект за красота и здраве, стартиран от сестрата на Ким - Кортни Кардашиян). Снимката показва червени петна по бузите, брадичката и челото на 38-годишна знаменитост.

Антонио Бандерас: Мелани Грифит беше по-забавна от Никол

"Мелани е вид шампанско с мехурчета. Никол пък е сок от пресни плодове, напълно детоксикиращ". С тази метафора испанският актьор Антонио Бандерас обясни разликите между двете жени, които е обичал - актрисата Мелани Грифит, с която се раздели след 18 години брак през 2014 г. и брокерката Никол Кимпел, с която има връзка от 5 години насам

Крис Нот, изиграл Тузара в "Сексът и градът", отново ще става баща на 64 години

Тара Уилсън - съпругата на актьора Крис Нот, е бременна с второто им дете, съобщи Контактмюзик, цитирана от БТА.  Актьорът, който е на 64 години, сподели новината в Инстаграм. Той публикува снимка на съпругата си с наедряло коремче. Първият син на двойката е на 11 години. Колежките на Крис Нот от сериала "Сексът и градът" Сара Джесика Паркър и

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Кайли Дженър и Травис Скот: Сексът стана по-качествен след раждането на дъщеря ни

22-годишната милиардерка Кайли Дженър проговори за сексуалния си живот с рапъра Травис Скот, признавайки, че той е станал много по-качествен и добър след раждането на дъщеричката им Сторми миналата година. Всичко това, а и още, Кайли разкри пред Playboy, чиято корица украси с провокативна снимка. В интервюто пред списанието се включи и Травис,

Мадона давала 20 млн. долара на Глиста да й направи дете

Те бяха една от най-одумваните двойки в Америка, макар и само за няколко бурни месеца през 1994 г. - Денис Родман, по прякор "Глиста“, и Мадона, но и днес връзката им се коментира. Поводът бе интервю на 5-кратния шампион на НБА и член на Залата на баскетболната слава за The Breakfast Club, в което приятелят на Северна Корея и на диктатора Ким

Миролюба Бенатова: Наистина съм шофьор на такси, не е експеримент

- Много са се подобрили услугите в България. Казва ми го немски гражданин, когото возя от Полиграфията до Аерогарата. Говорим на английски и той споделя, че е впечатлен. Ето, преди не можех да си говоря с шофьорите, а сега мога. – допълва той. Така започва публикация на Миролюба Бенатова във фейсбук

Лиъм Галахър страда от болестта на Хашимото, може да спре да пее

Лиъм Галахър се опасява, че болестта на Хашимото ще го принуди да остави микрофона, съобщи Уърлд ентъртейнмънт нюз нетуърк. Бившият фронтмен на група "Оейзис" потвърди, че страда от автоимунното заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Той призна, че то вече се отразява и на гласа му. Болестта на Хашимото прави гласа по-дрезгав.

Горбачов с нова книга - негово политическо завещание

Последният съветски президент Михаил Горбачов скоро ще публикува нова книга, представена като неговото политическо завещание, в която бившият лидер ще изложи вижданията си за 21 век, съобщи днес неговия издател, цитиран от Франс прес. Озаглавена "Бъдещето на глобалния свят", творбата на 88-годишния Горбачов ще има световна премиера на 23 септември

Нено Димов черпи колеги и депутати, вечерта ще е със семейството

Рожденият ден на Нено Димов ще протече работно. Министърът на околната среда първо ще почерпи колегите си в министерството, а след това и депутати, тъй като ще отговаря на въпроси по време на парламентарния контрол. Вечерта ще прекара с най-близките си хора и семейството

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber