Каква е причината за смъртта на Людмила Живкова?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7080306 Каква е причината за смъртта на Людмила Живкова? Каква е причината за смъртта на Людмила Живкова? www.24chasa.bg
1979 г. Людмила Живкова и Светослав Рьорих (с бялата брада) по време на първата детска асамблея “Знаме на мира” в София

Има безброй загадки около смъртта на Людмила Живкова. Въпросите са много, отговорите – нееднозначни.

Макар многократно да са я предупреждавали, че е добре да намали темпото, да не пътува и да обърне повече внимание на здравето си, Людмила се връща на работа само 3 месеца след катастрофата. Пътува до Индия и до Мексико, като съчетава работните срещи с посещения на различни места, свързани с окултното.

Предлагаме ви откъс от книгата на Недю Недев, който ще разкрие някои подробности около събитията и действията на Людмила малко преди смъртта й.

Глава ХI

Нелепа смърт

Живкова има тежки здравословни проблеми. Това е и причината да прибягва до рационално хранене, билколечение, преклонението преди тайните общества и народната медицина. От друга страна е човек с неголям габарит и ресурс, а се изкачва по йерархията с хъс и алчност и иска да стигне върха. Амбициите й са големи. Ангажиментите, които поема като министър и член на Политбюро, са огромни и тя не си дава сметка за реалното си състояние. Има тревожни симптоми и вуйчо й акад. Атанас Малеев е искал да бъде хоспитализирана, но не обръщат внимание на думите му.

Несексуална, вегетарианка и йогистка тя се отдава на наркотика на властта. Въпреки че е преуморена, напряга сили и се хвърля във водовъртежа на тщеславието. Миражът на кариерата замъглява съзнанието. Всички, които са били близо до нея, са единодушни в това, че мисията, която си бе избрала, търпи крах. Костадин Чакъров смята, че е понесла поражение. Вера Ганчева допълва: „Мисията й се провали”. Изглеждаше „страшно самотна, нещастна, отчаяна и тъжна”, така я запомнил охранителят Димитър Мурджев.

Загадъчно и мистериозно тя се топи. Левчев пита: „Защо е била изоставена в това състояние? Лекува ли я някой и защо мълчи?” Уж я лекуват, а сама си купува лекарства? „Говори се, че Людмила имала склонност към окултизма”, въпросът е отправен към Иван Славков. Той не е с нея, но отговорът му е интересен: „Мани тези измишльотини! Като историк се интересуваше от религии, но чак да се увлича… Това го говорят хора, които въобще не са я познавали. Друг беше проблемът с нея. Още се чудя как оживя след катастрофата през 1973 г. (12 ноември). Като я видях в „Пирогов”, едва я познах. Беше смляна като кайма. Ужас! Ударила се беше в предното стъкло на колата и имаше силно мозъчно сътресение. След това й забраниха да пътува, особено със самолет. Тя обаче рипна още на третия месец да оправя България”. В този дух има изказвания и от дъщеря й Жени: „Днес, когато стане дума за Людмила Живкова, основно се говори за мистика и как е починала”.

Не може да се отрече, че мистиката, суеверието и обречеността спохождат човека в тежки моменти. Тогава възникват фетиши и фантоми. Тогава изгряват звездите на Распутин, Боян Магесник или Жозеф Балсамо и граф Сен Жермен. Нещо подобно се случва и с българската героиня. Тя е обсебена от темата за врачките и гадателите. След нейната смърт пък настъпи златно време за окултизма и тайните общества.

Окултното е породено от много причини, но на първо място е катастрофата. Последното е голямо бедствие в нейната съдба. Трябвало да изпраща баща си, който заминавал на официално посещение в Полша. Тя била закъсняла и бързала. Шофьорът карал с луда скорост и изпреварвал камион, по някои сведения панеловоз. Насреща се задал „Москвич” и се сблъскват челно. Людмила получава мозъчно-черепна травма, нарези по лицето и изпада в безсъзнание.

Откарват я в „Пирогов”, мобилизират най-добрите специалисти да я лекуват. Привличат лекари от чужбина. Прилагат лечение под ръководството на Петър Димков. Използват вани с екстракт. В Париж й правят пластична операция. Тя се съвзема и през февруари 1974 г. се връща на работа.

Преди катастрофата тя е, така да се изразя, нормално момиче. От 18-годишна възраст управлява собствен автомобил и е добър шофьор. Обича купоните и танците. Цигарата не слиза от устата й. Пие прилично, увлича се в любовта.

След катастрофата променя образа си на живот. Става вегетарианка, храни се с плодове и сокове, увлича се по окултните и тайните сили, които управляват човешкото съзнание.

С течение на годините се уверих, че големите нещастия, бедствия и катаклизми се предшестват или съпътстват от поличби, знамения, небесни явления, звуци на птици и други. Това се случва и с Людмила. От 12 до 15 юни 1981 г. тя е на посещение в Австрия, защото честването е под патронажа на президента Киршлегер. Концертът в Бургтеатър се дирижира от Руслан Райчев. Тя е доволна, защото юбилеят се чества на държавно ниво. Прощалният банкет се състои в луксозно заведение на брега на Дунава. Изобилието от ястия и напитки е богато. Тя остава вярна на себе си. Поисква сок, чай, мед и прясно мляко. Домакините са изненадани, но изпълняват желаниетой. Донасят кана с димящо мляко. Настроението е приповдигнато. Честването е внушително.

В разгара на обяда става нещо ужасно. Участникът в делегацията Дойно Дойнов пише: „На една от обвитите с бръшлян колони зърнах змия – черна, страшна, ту застиваше като камък, ту се извиваше и пълзеше нагоре…”. Страшно и зловещо знамение. Живкова загледала черния слепок и рекла: „Да си върви по пътя, не сме се срещали”.

Келнерите пояснили: „Година не е излизал, млякото ще го е помамило”. Всички са изтръпнали, обядът бил помрачен. Дико Фучеджиев вметнал: „За кого ли от нас ще е тая поличба?” Минали 40 дни и Людмила напуснала Божия свят.

Едно от важните събития през последната година от живота й е посещението в Индия. То е осъществено от 17 до 27.II.1981 г. Посрещането е сърдечно, но натоварването е голямо. Приемат я президентът, председателят на парламента и министър-председателят Индира Ганди, която освен в Министерския съвет я приема и в дома си. В Делхи Людмила открива изложба за тракийското изкуство. Индийците се възхищават, но добавят, че имат подобни експонати три хиляди години преди новата ера.

След официалната част Людмила се юрнала да разглежда забележителностите на страната. Среща се с оракули, магесници, тайни общности, посещава град Мадрас, храма на смъртта Кали и други забележителности. Вижда се с прочутия гадател, магьосник и мислител Сай Баба. Популярността му в Индия е огромна, пред дома му се събират хиляди. Срещата устройват Светослав Рьорих и съпругата му Джесика. Твърди се, че ясновидецът подарил пръстен на Людмила с цвят на топаз.

Било непоносима горещина, но тя не се спирала. С нея са верните й приятели. Вечер се прибира капнала от умора.

При срещата с Комитета за честването на юбилея Людмила не издържала и рухнала. Лекувала се един ден и една нощ и пак тръгнала да разглежда индийските чудеса.

Това посещение разкрива увлечението й по мистичното и езотеричните тайнства. Много пъти посочихме, че Индия се фаворизира не само за окултните общества, но и заради Индира, тя дава модела, от който българската инфанта се интересува.

Връщат се в 4 часа сутринта и още същия ден заминава за Париж и оттам за Мексико. Полетът е продължителен и изтощителен. Сменят меридиани, времето и климата. Людмила не издържа и изпада в треска и криза. Приятелката й Таня Русева си спомня: „Полетът Париж–Мексико беше много тежък. Още в самолета на Мила започна да й става зле. Заспа, бълнуваше, аз седях до нея… втресе я, много висока температура вдигна, бълнува”.

Пею Бербенлиев, заместник-председател на Комитета, и проф. Васил Гюзелев, които я придружават, и охранителите изпадат в тревога. Посрещачите са на трапа, чакат, а Людмила не излиза. Посланикът Богомил Герасимов, допуснат да я види, пише: „Людмила лежеше като безжизнена на седалката. Лицето й бе бледо и изпито. Гледаше, но не виждаше. Приличаше на човек, който си отива”. Посланикът информира Фернандо Солана, министър на информацията на Мексико: „Сеньора Живкова не е добре”. Изваждат я през резервния изход и я откарват в двореца „Камино реал”. Мексиканците предлагат лекарски екип да я прегледа, българите не се съгласяват. По радиовръзката Димитър Мурджев се свързва с ген. Илия Кашев. Оказва се, че те с Тодор Живков са в Москва. Докладват на Първия, че Людмила е зле. Той нарежда специален самолет с лекарски екип и съпруга й Иван Славков да излетят за Мексико.

Поканите за откриване на изложбата „Средновековна България – цивилизация и култура” са раздадени, а министърката е болна. Тя се е заключила в апартамента си и не пуска никого. Посланикът пита президента Хосе Лопес Портильо какво да правят? Решават тържеството да стане, както е подготвено: президентът ще произнесе реч, посланикът ще отговори и протоколът ще се спази. Така минава 3.III. На 4.III. Людмила се появява отпочинала и бодра и се наложило ритуалът да се повтори, сега с нейно участие.

Възниква въпросът: толкова ли е необходимо да се открива такава изложба в Мексико? Толкова ли мексиканците са зажаднели да знаят история на страната, за която нямат представа къде се намира, и то за събития, станали преди 10 века? Самите българи се интересуват и изучават това минало, но да кажем, че е тяхно ежедневие е пресилено. В това увлечение се заангажират учени, прахосват се средства, вършат се парадни и самоцелни мероприятия.

Но има и още нещо. Людмила трябва да връчи на президента Хосе Лопес Портильо Димитровска награда за мир и да му брои 25 000 долара. Откъде се вземат тези пари? Не зная. Не е ли всичко това пресилено? Днес Министерството на външните работи ограничава дипломатическите отношения поради липсата на средства и слаби или никакви икономически и други отношения.

Изтощена и болна, политически развенчана, съкрушена, тя изпада в безизходица. В Боровец е без семейство, без деца, без приятели. Връзките с обкръжението са прекъснати. Нито Б. Райнов, нито Ал. Лилов, нито Л. Левчев, нито Св. Русев имат представа къде е и защо я няма? Нито знаят нещо за нея. Баща й не я посещава в събота и неделя, а в понеделник. Кани я да обядват, тя отказва. Тръгва за София, без да му се обади. С каква цел – не знаем. Искала някои материали от помощника Кирил Аврамов, но не ги получава лично, а чрез бодигарда. Всички данни показват, че отношенията с баща й са обтегнати. Няма доказателство, че нещо радикално се прави за лечението й. Изолацията в Боровец, и то в навечерието на юбилея означава фактическото й дезавоиране като министър. Този маньовър можеше да направи единствено баща й. Той следи ежедневно курса на Кремъл и се приспособява към него.

За смъртта й са създадени хипотези и предположения. Баща й допуска външна намеса, макар че набляга на изчерпване на силите. „Истината за смъртта на Людмила е на Боровец”, под това заглавие двама автори (създали ценна книга) публикуват интервю с Александър Лилов. Тезата се подкрепя от Павел Писарев, той пише: „Тайната на нейната смърт, казва Александър Лилов, е в Боровец”. В този дух се изказва и Любомир Левчев. Те са доловили, че тази изолация не е естествена. Мнението се оспорва от Иван Славков и Стоян Михайлов. Съпругът й не е с нея. Той твърди, че баща й упражнявал голям натиск върху нея да се сниши и изчезне, докато мине бурята. „Не съм съгласен с Лилов”, така казва Стоян Михайлов.

В хаоса от спомени и предположения се откроява становището на проф. Сивчо Сивчев, патолог, който е правил аутопсията. Интервю от него взема Крум Благов.

– Установихте ли мозъчен инсулт?

– Не. Тя навярно е изпаднала в безсъние в самата вана и там е загинала.

– Имаше ли в дробовете й вода?

– Имаше.

– Каква беше непосредствената причина за смъртта й?

– Удавянето.

Всеки, който е преживял изтощение, нервна криза, безсъние, преумора, знае колко неусетно се заспива било във ваната или на волана. От приспивателното, което й донасят (дормопан), липсвали две хапчета. Ако ги е взела и се е отпуснала, тя е заспала и се е нагълтала с вода.

Проф. Сивчо Сивчев продължава: „Белият й дроб се е изпълнил с течност и не е могла повече да диша. При такива случаи смъртта настъпва за по-малко от минута”.

Когато охранителят влиза, той вижда, че в „басейна плува тялото на Людмила”. Намират я мъртва. Това става на 20 юли 1981 г. към 6-7 часа вечерта.

Към 9 часа телефонират на баща й, който се е върнал, но се намира в Банкя. Той пристига във вилата и иска да види дъщеря си. Лекарите са резервирани: „Положението е тежко! Недейте!”. Той се вслушва в думите им и си тръгва.

Обявен е траур. На нейно име са наименувани обекти и улици. Хиляди изказват съболезнования. Траурното шествие е импозантно. Но то е декретирано.

Из „Людмила Живкова. Александър Фол и другите. Николай Генчев с досие „Дърдорко”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Когато гръм удари, как ехото не заглъхва - ІІ

Когато гръм удари, как ехото не заглъхва - ІІ

В края на миналата година “24 часа” публикува интервю с писателя Марин Георгиев, което предизвика голям читателски и медиен интерес. Марин Георгиев е поет, прозаик, преводач и издател. Автор е на над 20 книги. Негови стихове са превеждани в антологии на българската поезия в Русия, САЩ, Унгария, Македония, а отделни публикации има на руски

Режисьорът Ладж Ли приема награда "Сезар" за филма "Клетниците" СНИМКА: Ройтерс

"Клетниците" и Полански спечелиха водещите френски награди "Сезар"

Френският филм "Клетниците" на режисьора Ладж Ли спечели френската филмова награда ""Сезар"" в категорията за най-добър филм, предадоха световните агенции. Филмът, разказващ за проблемно парижко предградие, имаше 11 номинации за наградата. На церемонията, състояла се тази нощ в парижкия театър Плейел

Роби Уилямс във видеообръщението си към участниците в предаването

Роби Уилямс с послание към участниците в “Гласът на България”

Световната музикална звезда Роби Уилямс ще се включи в новия сезон на “Гласът на България”. Певецът ще влезе в ролята на треньор със свои съвети към участниците в шоуто. Във видеообръщение в епизода в неделя певецът ще разкаже каква е според него формулата за успех в музикалния бизнес и ще предаде част от опита си

Любо Киров видя Ниагарския водопад

Любо Киров видя Ниагарския водопад

Преди да се завърне от турнето си в САЩ и Канада, певецът Любо Киров видя Ниагарския водопад, около който има гъста снежна покривка. Той бе толкова впечатлен от красивата гледка, че направи няколко видеа, които публикува в инстаграм профила си. Посети и намиращия се наблизо параклис. “Най-малката църква, която съм виждал”

Диляна Попова на почивка със сина си на Малдивите

Диляна Попова на почивка със сина си на Малдивите

Моделът и актриса Диляна Попова от няколко дни е на почивка на Малдивите заедно със сина си Борил. Красавицата публикува в интернет няколко кадъра от екзотичната дестинация, в които задължително на заден план се вижда синьото море. А то е толкова чисто, че Попова засне и кратко клипче, на което се виждат бебета акули

МАРИН ГЕОРГИЕВ

Когато гръм удари, как ехото не заглъхва

В края на миналата година “24 часа” публикува интервю с писателя Марин Георгиев, което предизвика голям читателски и медиен интерес. Марин Георгиев е поет, прозаик, преводач и издател. Автор е на над 20 книги. Негови стихове са превеждани в антологии на българската поезия в Русия, САЩ, Унгария, Македония, а отделни публикации има на руски

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Тейлър Суифт влезе в ролята на мъж за видеото към новата си песен (Видео)

Тейлър Суифт влезе в ролята на мъж за видеото към новата си песен (Видео)

Американската певица Тейлър Суифт се прави на алфа-мъжкар в най-новия си клип към песента "The Man", предава Франс прес. Тридесет годишната изпълнителка се изявява и като режисьор на видеото, предава БТА. В кадрите тя е почти неузнаваема, предрешена като брадат мъж в тъмен костюм. Типът е доста противен, в метрото широко разкрачва краката си

Майли Сайръс СНИМКА: Инстаграм/mileycyrus

Майли Сайръс се разголвала пред приятеля си, за да пее той по-добре

Певицата Майли Сайръс редовно придружавала приятеля си Коди Симпсън в студиото, и разголвала гърдите си пред него, за да може той да пее по-добре, пише Контактмюзик. По нейните думи този метод действал безотказно. Разголването карало австралиеца Коди да се усмихва докато пее, след което допълнително се избистрял гласът му, предава БТА

Би Ти Ес СНИМКА: Инстаграм

Би Ти Ес отмениха концерти в Сеул заради коронавируса

Популярната кей-поп група Би Ти Ес отмени планираните си за април концерти в Сеул заради коронавируса, съобщи Асошиейтед прес. Отменените концерти трябваше да поставят началото на световно турне на групата, смятана за една от емблемите на южнокорейската културна и икономическа мощ, отбелязват местни медии, предава БТА

Ким Кардашиян СНИМКА: Ройтерс

Ким Кардашиян: Шер е моята икона

Американската реалити звезда и предприемач Ким Кардашиян публикува в Instagram пост, в който признава че Шер е нейният идол. "Сега знаете, че Шер е модел за моя начин на живот. Снимките с нея винаги са били моя мечта. Наоми Кембъл, която също считам за икона на стила, беше с нас на снимачната площадка", написа Кардашиян

Стивън Сегал СНИМКА: Ройтерс

Глобиха Стивън Сегал с 314 000 долара за скрита реклама на криптовалута

Стивън Сегал беше глобен с 314 хиляди долара за реклами на криптовалута, съобщи „Файненшъл Таймс”. Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) глоби холивудския актьор Стивън Сигал с 314 хил. долара за това, че е скрил получаването на хонорари, получени за реклама на криптовалути. Според вестника

Парис Хилтън СНИМКА: Ройтерс

Парис Хилтън: Имам роднинска връзка с кралица Елизабет

В априлския брой на списание Cosmopolitan Парис Хилтън разкрива, че има генетична връзка, макар и далечна, с кралица Елизабет Втора. „Медиумите винаги говорят хубави неща. Когато съм била бебе, един медиум е казал на баба ми, че ще стана една от най-известните и фотографирани жени в света. Друг пък твърдял, че имам връзка с Мерилин Монро

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber