5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7077499 5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки) 5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки) www.24chasa.bg
От кулата може да се види цяла Москва.

В мегаполис като Москва има много забележителности, които са популярни отправни точки за туристите.

Но Червеният площад със Спаската кула, Кремъл с неговите музеи, катедралата “Василий Блажени”, Третяковската галерия и Пушкинският музей са някак си прекалено популярни. Ако човек реши да ги посети в рамките само на няколко дни, едва ли ще успее да запомни и четвърт от видяното и чутото.

В руската столица възникват непрекъснато нови и нови обекти, на някои от които си заслужава да се обърне внимание. Понякога те дават възможност да се погледне на града, неговите жители и историята му от неочакван ъгъл.

А други разкриват неща, които доскоро са били, както казват руснаците, “закритые”, т.е. достъпни само за тесен кръг от правоимащи.

Градът от птичи поглед 

Голяма популярност напоследък набират специалните турове за наблюдение на града от височината на една от най-високите кули на новото Московско сити.

Ситито е разположено почти в пределите на историческия център на Москва и се състои от няколко небостъргача, пълни най-вече с офиси на руски и международни компании, но и с магазини и заведения.

На 89-ия етаж на кулата “Федерация” е изградена специална 360-градусова панорамна площадка за наблюдение на града, една от най-високо разположените в Европа.

Билетът за възрастен струва 800 рубли. Можете да наемете гид, който да ви разкаже подробно какво точно виждате и какво е имало на съответното място през предишните епохи. Но можете да вземете и аудиослушалки, включени в цената.

Тук се намира и най-високо разположената в света фабрика за сладолед. Самият сладолед е безплатен.

Шоу от звук, светлина и вода

Едно от събитията, които за късо време станаха особено популярни, е организираният ежегодно фестивал “Круг света”. Той събира на едно място в продължение на седмица видеоартисти и създатели на 3D мапинг ефекти от цял свят. Те показват изкуството си на различни места из града, като основната сцена е Гребният канал на Москва, където се провеждат церемониите по откриването и закриването на фестивала.

Тази година спектакълът “Карнавал света”, с който се откри фестивалът, продължи около час и половина, включвайки шоу от светлини, лазерни ефекти, водни струи и фойерверки.

По време на фестивала в сцени се превръщат и много исторически сгради в Москва, които се осветяват по необичаен начин, фонтани в парковете и др. Дори светещите реклами из града през този период стават по-раздвижени.

65 метра под земята, в бърлогата на Сталин

Музеи на студената война има вече на много места в Източна Европа. В това отношение самото сърце на тоталитарната система - Москва, определено има какво да покаже. Преди няколко години кметството решава да превърне в музей противоядреното убежище на Сталин – Бункер-42.

Едва след откриването много московчани, включително и живеещите наблизо, научават къде точно се е намирало скривалището.

Както много други неща в комунистическата епоха и Бункер-42 започва да заблуждава още с името си. То съвсем не значи, че из Москва има 40 такива бункера. 4 е моделът, 2 указва, че това е второто убежище от този модел.

Строено е от хората, изграждащи московското метро - инженери и работници. Но понеже е завършено чак през 1956 г. и Сталин вече не е жив, не ги убиват, за да запазят тайната. Просто ги сменят на всеки два месеца, така че никой от тях да няма представа как изглежда съоръжението в цялост.

Мястото е близо до Кремъл, но не точно това е причината да се изгради тук, обяснява екскурзоводът Сергей. Просто почвата в Москва е песъкливо-глинеста, а единственото място с твърда скала е Таганка. Прокопаването на камъка до дълбочина от 65 метра е било необходимо, защото радиацията от най-силните по онова време ядрени бомби е можела да прониква на дълбочина до 50 метра под земята. Както отбелязва самият Сергей, днес това скривалище е безсмислено, защото дълбочината на проникване на радиацията е няколко пъти по-голяма.

В Бункер-42 са работили около 600 офицери. Всички са идвали тук цивилни и са влизали през станцията на метрото. Униформите са ги чакали вътре.

За да се спази камуфлажът, над бетонния купол на съоръжението е построена възможно най-безличната сграда, имитираща военна библиотека, за да не любопитстват хората какво има вътре.

Скалата не е била просто издълбана – всички помещения са обградени от бетонна стена, дебела 6 метра, а входът е бил затворен с няколкотонни врати. Вътре е имало провизии за 90 дни. Не че от това би имало смисъл, защото оживелите биха били последните жители на планетата и след като изядат всичко, ги чака сигурна смърт.

Сергей обяснява, че цветът на коридорите, водещи до различните помещения е подбран неслучайно – според тогавашната медицина това е най-успокояващо действащият цвят за хора, затворени дълго под земята. Става дума за червенокафяв цвят.

Скъпа и сложна апаратура поддържа постоянна температура от 25 градуса и доставя свеж въздух. Издатините по стените не са случайни – те не са украса, а са краят на многобройните железни пръти, служещи за арматура на бетонното обкръжение.

Бункерът е разделен на четири огромни цилиндъра, свързани напречно помежду си, като от единия край са свързани чрез тунел с метростанция “Таганка”.

В единия цилиндър са разположени продоволствията и техниката, в другия – свързочната техника, третият е за висшето военно командване, а четвъртият – за ръководителите на съветската държава.

Секторът, в който е кабинетът на Сталин, е съхранен така, както е бил планиран. Самият Сталин никога не е стъпвал вътре. Диктаторът умира през 1953 г., а бункерът започва да действа през 1956 г. но от съхранените документи се вижда, че той е разписвал всички планове и те са запазени. Единственото, което никой днес не може да си обясни, е защо в кабинета му има издигнат подиум, на който е трябвало да стои неговото бюро.

Съседна е залата за заседания, която е била оползотворена – тук е заседавал генералният щаб на съветската армия заедно с началниците на всички видове въоръжени сили в продължение на няколко седмици през 1962 г. по време на Карибската криза. Т.е. оттук се е решавала съдбата на човечеството.

В залата са изложени и прототипи на ядрени самолетоносачи и на атомна бомба от онова време. Както е известно от историята – открадната от руските шпиони, проникнали в свръхсекретния американски проект “Манхатън” чрез учените физици.

Тук е запазена и цялата военна техника за засичане на самолети, бюрата на телеграфистките, които е трябвало да изпратят правителственото съобщение за началото на третата световна война, пултовете за управление на ракетните установки и друга техника.

Ъндърграунд туризъм в руската столица

По принцип по света е възприето на метрото да се гледа като на средство за придвижване на хората в големия град и нищо повече. Но в Москва никога не са мислили точно по този начин. Още Хрушчов, който е бил секретар на градския комитет на партията, когато е взето решение за построяване на първата линия, е решил, че станциите трябва да са импозантни, големи и бляскави. И те се изграждат по същия начин и досега.

Московският метрополитен има свой музей, чието разглеждане е безплатно. За самите станции обаче човек трябва да се снабди с билет. Срещу 747 рубли купувате билет за пет дни и освен че можете да се придвижвате из целия град, можете да разгледате станциите.

Сред най-известните са “Маяковская”, построена още през 1938 г. и наградена още същата година на международна архитектурна изложба в Ню Йорк. “Комсомолская” е впечатляваща със своите полилеи и засводени тавани с орнаменти, повечето от които са свързани с военна тематика. Станцията все пак е изградена през 1941 г. “Киевская” са всъщност две станции с едно и също име, разположени на различни линии. И двете са посветени на руско-украинската дружба и са богато украсени с мозаечни пана по стените и скулптури. В московското метро има и станции, чието архитектурно оформление е дадено на чужденци. Такава е “Римская”, чиито създатели са италианските архитекти Имбриги и Куатрочи.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Магията на коледните пазари

Атракции по Рождество вече има за гейове и вегетарианци Не е задължително коледното пазаруване да бъде кошмар. Тази досадна работа се превръща в удоволствие на празничните базари, открити вече по всички точки на света. Там на чаша греяно вино и наденички, сред много светлина и музика можеш да напълниш кошница с подаръци – от изящни ръчно

Ако не сте решили къде да посрещнете Нова година, Скопие и Охрид са правилният избор за Вас

За едно незабравимо забавление е необходима само положителна енергия Македония има много богат социален живот. Във всеки град ще намерите ресторанти и кафенета, за да се насладите на почивки през деня и места за партита до ранните сутрешни часове, където можете да прекарате много приятни мигове с вашите приятели.

3 места, край София, където да избягате от мръсния въздух!

През зимата въздухът в градовете е изключително мръсен. Ето защо е хубаво да си правим разходки сред природата. Макар, че навън е студено, чистият въздух е изключително важен за нашето здраве, особено, когато сме принудени да прекарваме по-голяма част от времето си в населените места. Предлагаме ви три дестинации в или в близост до София,

Вълшебна Коледна ваканция в хотел „Ела“, Боровец

Бонус - Коледна вечеря и програма на 25.12.2018 г. Цени за настаняване на български и чуждестранни туристи за период 21.12-28.12.2018 г. на база ВВ (нощувка и закуска) за двойна стая, с включен 9% ДДС, туристически данък, хотелска застраховка, сауна, паркинг, фитнес, детски кът и Wi-Fi в целия хотел, съгласно вида настаняване,

Спечелете пътуване към мечтаната дестинация с Lufthansa и вземете 10 приятели

Няма нищо по-хубаво от едно пътуване с приятели или семейството. Всъщност има - безплатно пътуване с приятели или семейството. Германската авиокомпания Lufthansa организира игра “SayYesToTheWorld”, в която може да спечелите билети за вас и до 10 приятеля до дестинация по ваше желание - всяка една точка на света,

Нова година близо до морето? – разбира се, в „Албена”

Новогодишните празници са едновременно емоция и почивка, ново начало и изчистване на старото, време за равносметка и планове. Но най-вече дните около Нова година са възможност за презареждане на батериите. И тази година за празниците морският ни курорт „Албена” предлага най-доброто съчетание от релакс, купон, спокойствие и емоционални преживявания.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Ница, но не по стъпките на Баневи

Градът е повече от яхти и лукс - сгради, кухня, дух и музеи Има Ница на Баневи и останалите хора, за които е важно да наложат своето разбиране за лукс върху клишето за Лазурния бряг. Ница на редовия летен турист, в която опашките за ресторант се точат по 40 минути. Но и Ница през пролетта и есента, когато градът е много по-ласкав, романтичен,

Кои звезди ще празнуват Коледа и Нова година с гостите на луксозен СПА хотел край Пловдив

Графа, Глория, Анелия и Руслан Мъйнов са само част от изненадите в парк и спа хотел „Марково” Серия почивни дни се очертава около Коледа тази година. Неработни ще бъдат цели 5 дни. Повечето българи започнаха да правят резервации и планове за почивка. Един от най-луксозните хотели край Пловдив - парк и СПА хотел „Марково” е поканил редица известни

Матера не иска селфи посетители, а бавен туризъм

9 факта, които трябва да знаем, преди да видим културната столица на Европа за 2019 г. Италианският град Матера, избран заедно с Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г., е едно от най-античните селища в света. В него природата и човекът моделират скали и територия от праисторически времена, издълбавайки в скалите пещери,

Предколедни програми с ЕКВАТОР.БГ

Наближават най-хубавите дни - коледните празници. ЕКВАТОР.БГ ви предлага три варианта за много настроение в едни от най-красивите градове в Европа. В предколедна Златна Прага най-популярните базари са на централния площад в стария град и на площад Wenceslas. На всеки от тях има над 150 къщички, в които да опитате традиционна кухня и да пиете

5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки)

В мегаполис като Москва има много забележителности, които са популярни отправни точки за туристите. Но Червеният площад със Спаската кула, Кремъл с неговите музеи, катедралата “Василий Блажени”, Третяковската галерия и Пушкинският музей са някак си прекалено популярни. Ако човек реши да ги посети в рамките само на няколко дни,

В Ню Йорк похапват здраво

За човек, израснал с книги като “Богат, беден” и “Кръстникът” и филми като “Умирай трудно” (3 и 4), “Когато Хари срещна Сали” или “Лунатици”, първото посещение на Ню Йорк е като божие откровение. Но освен основните туристически забележителности градът на Голямата ябълка е известен и с това, че там се яде много, а (почти) всичко е ужасно вкусно.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber