5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7077499 5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки) 5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки) www.24chasa.bg
От кулата може да се види цяла Москва.

В мегаполис като Москва има много забележителности, които са популярни отправни точки за туристите.

Но Червеният площад със Спаската кула, Кремъл с неговите музеи, катедралата “Василий Блажени”, Третяковската галерия и Пушкинският музей са някак си прекалено популярни. Ако човек реши да ги посети в рамките само на няколко дни, едва ли ще успее да запомни и четвърт от видяното и чутото.

В руската столица възникват непрекъснато нови и нови обекти, на някои от които си заслужава да се обърне внимание. Понякога те дават възможност да се погледне на града, неговите жители и историята му от неочакван ъгъл.

А други разкриват неща, които доскоро са били, както казват руснаците, “закритые”, т.е. достъпни само за тесен кръг от правоимащи.

Градът от птичи поглед 

Голяма популярност напоследък набират специалните турове за наблюдение на града от височината на една от най-високите кули на новото Московско сити.

Ситито е разположено почти в пределите на историческия център на Москва и се състои от няколко небостъргача, пълни най-вече с офиси на руски и международни компании, но и с магазини и заведения.

На 89-ия етаж на кулата “Федерация” е изградена специална 360-градусова панорамна площадка за наблюдение на града, една от най-високо разположените в Европа.

Билетът за възрастен струва 800 рубли. Можете да наемете гид, който да ви разкаже подробно какво точно виждате и какво е имало на съответното място през предишните епохи. Но можете да вземете и аудиослушалки, включени в цената.

Тук се намира и най-високо разположената в света фабрика за сладолед. Самият сладолед е безплатен.

Шоу от звук, светлина и вода

Едно от събитията, които за късо време станаха особено популярни, е организираният ежегодно фестивал “Круг света”. Той събира на едно място в продължение на седмица видеоартисти и създатели на 3D мапинг ефекти от цял свят. Те показват изкуството си на различни места из града, като основната сцена е Гребният канал на Москва, където се провеждат церемониите по откриването и закриването на фестивала.

Тази година спектакълът “Карнавал света”, с който се откри фестивалът, продължи около час и половина, включвайки шоу от светлини, лазерни ефекти, водни струи и фойерверки.

По време на фестивала в сцени се превръщат и много исторически сгради в Москва, които се осветяват по необичаен начин, фонтани в парковете и др. Дори светещите реклами из града през този период стават по-раздвижени.

65 метра под земята, в бърлогата на Сталин

Музеи на студената война има вече на много места в Източна Европа. В това отношение самото сърце на тоталитарната система - Москва, определено има какво да покаже. Преди няколко години кметството решава да превърне в музей противоядреното убежище на Сталин – Бункер-42.

Едва след откриването много московчани, включително и живеещите наблизо, научават къде точно се е намирало скривалището.

Както много други неща в комунистическата епоха и Бункер-42 започва да заблуждава още с името си. То съвсем не значи, че из Москва има 40 такива бункера. 4 е моделът, 2 указва, че това е второто убежище от този модел.

Строено е от хората, изграждащи московското метро - инженери и работници. Но понеже е завършено чак през 1956 г. и Сталин вече не е жив, не ги убиват, за да запазят тайната. Просто ги сменят на всеки два месеца, така че никой от тях да няма представа как изглежда съоръжението в цялост.

Мястото е близо до Кремъл, но не точно това е причината да се изгради тук, обяснява екскурзоводът Сергей. Просто почвата в Москва е песъкливо-глинеста, а единственото място с твърда скала е Таганка. Прокопаването на камъка до дълбочина от 65 метра е било необходимо, защото радиацията от най-силните по онова време ядрени бомби е можела да прониква на дълбочина до 50 метра под земята. Както отбелязва самият Сергей, днес това скривалище е безсмислено, защото дълбочината на проникване на радиацията е няколко пъти по-голяма.

В Бункер-42 са работили около 600 офицери. Всички са идвали тук цивилни и са влизали през станцията на метрото. Униформите са ги чакали вътре.

За да се спази камуфлажът, над бетонния купол на съоръжението е построена възможно най-безличната сграда, имитираща военна библиотека, за да не любопитстват хората какво има вътре.

Скалата не е била просто издълбана – всички помещения са обградени от бетонна стена, дебела 6 метра, а входът е бил затворен с няколкотонни врати. Вътре е имало провизии за 90 дни. Не че от това би имало смисъл, защото оживелите биха били последните жители на планетата и след като изядат всичко, ги чака сигурна смърт.

Сергей обяснява, че цветът на коридорите, водещи до различните помещения е подбран неслучайно – според тогавашната медицина това е най-успокояващо действащият цвят за хора, затворени дълго под земята. Става дума за червенокафяв цвят.

Скъпа и сложна апаратура поддържа постоянна температура от 25 градуса и доставя свеж въздух. Издатините по стените не са случайни – те не са украса, а са краят на многобройните железни пръти, служещи за арматура на бетонното обкръжение.

Бункерът е разделен на четири огромни цилиндъра, свързани напречно помежду си, като от единия край са свързани чрез тунел с метростанция “Таганка”.

В единия цилиндър са разположени продоволствията и техниката, в другия – свързочната техника, третият е за висшето военно командване, а четвъртият – за ръководителите на съветската държава.

Секторът, в който е кабинетът на Сталин, е съхранен така, както е бил планиран. Самият Сталин никога не е стъпвал вътре. Диктаторът умира през 1953 г., а бункерът започва да действа през 1956 г. но от съхранените документи се вижда, че той е разписвал всички планове и те са запазени. Единственото, което никой днес не може да си обясни, е защо в кабинета му има издигнат подиум, на който е трябвало да стои неговото бюро.

Съседна е залата за заседания, която е била оползотворена – тук е заседавал генералният щаб на съветската армия заедно с началниците на всички видове въоръжени сили в продължение на няколко седмици през 1962 г. по време на Карибската криза. Т.е. оттук се е решавала съдбата на човечеството.

В залата са изложени и прототипи на ядрени самолетоносачи и на атомна бомба от онова време. Както е известно от историята – открадната от руските шпиони, проникнали в свръхсекретния американски проект “Манхатън” чрез учените физици.

Тук е запазена и цялата военна техника за засичане на самолети, бюрата на телеграфистките, които е трябвало да изпратят правителственото съобщение за началото на третата световна война, пултовете за управление на ракетните установки и друга техника.

Ъндърграунд туризъм в руската столица

По принцип по света е възприето на метрото да се гледа като на средство за придвижване на хората в големия град и нищо повече. Но в Москва никога не са мислили точно по този начин. Още Хрушчов, който е бил секретар на градския комитет на партията, когато е взето решение за построяване на първата линия, е решил, че станциите трябва да са импозантни, големи и бляскави. И те се изграждат по същия начин и досега.

Московският метрополитен има свой музей, чието разглеждане е безплатно. За самите станции обаче човек трябва да се снабди с билет. Срещу 747 рубли купувате билет за пет дни и освен че можете да се придвижвате из целия град, можете да разгледате станциите.

Сред най-известните са “Маяковская”, построена още през 1938 г. и наградена още същата година на международна архитектурна изложба в Ню Йорк. “Комсомолская” е впечатляваща със своите полилеи и засводени тавани с орнаменти, повечето от които са свързани с военна тематика. Станцията все пак е изградена през 1941 г. “Киевская” са всъщност две станции с едно и също име, разположени на различни линии. И двете са посветени на руско-украинската дружба и са богато украсени с мозаечни пана по стените и скулптури. В московското метро има и станции, чието архитектурно оформление е дадено на чужденци. Такава е “Римская”, чиито създатели са италианските архитекти Имбриги и Куатрочи.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки)

В мегаполис като Москва има много забележителности, които са популярни отправни точки за туристите. Но Червеният площад със Спаската кула, Кремъл с неговите музеи, катедралата “Василий Блажени”, Третяковската галерия и Пушкинският музей са някак си прекалено популярни. Ако човек реши да ги посети в рамките само на няколко дни,

В Ню Йорк похапват здраво

За човек, израснал с книги като “Богат, беден” и “Кръстникът” и филми като “Умирай трудно” (3 и 4), “Когато Хари срещна Сали” или “Лунатици”, първото посещение на Ню Йорк е като божие откровение. Но освен основните туристически забележителности градът на Голямата ябълка е известен и с това, че там се яде много, а (почти) всичко е ужасно вкусно.

Хотел КООП в София – елегантност и уютна атмосфера в сърцето на столицата

Четиризвездният столичен хотел КООП е изящна сграда в стил Стара София. Той е деветия член във веригата хотели на Централния кооперативен съюз „КООП – Вашето място за почивка“. Разположен е в идеалния център на столицата - на ъгъла на улиците „Г. С. Раковски“, „Искър“ и „Париж“, в непосредствена близост до множество забележителности - архитектурни

5 места, които си струва да видите във Велико Търново

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция,

Хотел „Интелкооп“ в Пловдив - подходящ за туризъм и бизнес през цялата година

Кооперативният хотел с приз за най-добри резултати през 2017 г. в категория 1-2 звезди. Град Пловдив е една от най-популярните туристически дестинации в България. Освен че е вторият по големина в страната, градът под тепетата е и паметник на културата. Със своята вековна история Пловдив се е превърнал във важен търговски, комуникационен,

„Релакс КООП“ – почивка сред златните гори на Стара планина

Макар градусите вече да са по-ниски, слънцето все още ни подканя да пътуваме и да се радваме на красивата есен. Този сезон винаги е подходящ за ваканция, особено ако изберем да почиваме в планината, защото разкрива изключителна гледка и създава спомени, които да ни топлят поне до следващата екскурзия.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

4 идеи за еднодневни разходки в близост до София

Даваме ви 4 идеи за разходки и отдих сред природата в близост до София. Селата Бистрица и Локорско и техните околности, Лозенската планина и Люлин планина предлагат едновременно красива природа, местенца за пикник и някои местни забележителности, които си струва да посетите. Информацията е събрана от „Енциклопедия „София”,

С Екватор.БГ из Израел и Йордания

С ЕКВАТОР.БГ в един тур ще се разходите из светите места в Израел и Йордания. В Хайфа ще се насладите на панорамната гледка към Бахайските градини. В Акра е една от последните военни крепости на кръстоносците и тяхна столица за повече от век с храм на тамплиерите и болница. Библейското пътуване продължава към Назарет, през Кана Галилейска,

Щедро циганско лято в Марина кейп

Със слънчевата есен и топлото ласкаво море настъпва приливът на истинското плодородие. През септември и октомври с ваканция в Марина кейп можете да усетите вкуса на прясно уловените дарове на морето. И не само да се потопите в кулинарното преживяване, но и да си подарите тръпката сами да участвате в улова.

Тулуза - църкви, самолети и теменужки

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци,

Kъщи за гости „KООП Добринище“ - уют през цялата година!

Чудесно място, на което можете да избягате от забързаното ежедневие и да се отдадете на прекрасна почивка с любимите хора, са къщите за гости "КООП Добринище", част от веригата „КООП-Вашето място за почивка“. Сгушени сред красива природа на Пирин планина, къщите предлагат на своите посетители стилно обзавеждане, домашен уют и комфорт.

С деца на море? Защо не!

Щедрото лято в Марина кейп може да осигури релаксираща ваканция за семействата с деца в предучилищна възраст. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в Марина кейп е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber