5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7077499 5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки) 5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки) www.24chasa.bg
От кулата може да се види цяла Москва.

В мегаполис като Москва има много забележителности, които са популярни отправни точки за туристите.

Но Червеният площад със Спаската кула, Кремъл с неговите музеи, катедралата “Василий Блажени”, Третяковската галерия и Пушкинският музей са някак си прекалено популярни. Ако човек реши да ги посети в рамките само на няколко дни, едва ли ще успее да запомни и четвърт от видяното и чутото.

В руската столица възникват непрекъснато нови и нови обекти, на някои от които си заслужава да се обърне внимание. Понякога те дават възможност да се погледне на града, неговите жители и историята му от неочакван ъгъл.

А други разкриват неща, които доскоро са били, както казват руснаците, “закритые”, т.е. достъпни само за тесен кръг от правоимащи.

Градът от птичи поглед 

Голяма популярност напоследък набират специалните турове за наблюдение на града от височината на една от най-високите кули на новото Московско сити.

Ситито е разположено почти в пределите на историческия център на Москва и се състои от няколко небостъргача, пълни най-вече с офиси на руски и международни компании, но и с магазини и заведения.

На 89-ия етаж на кулата “Федерация” е изградена специална 360-градусова панорамна площадка за наблюдение на града, една от най-високо разположените в Европа.

Билетът за възрастен струва 800 рубли. Можете да наемете гид, който да ви разкаже подробно какво точно виждате и какво е имало на съответното място през предишните епохи. Но можете да вземете и аудиослушалки, включени в цената.

Тук се намира и най-високо разположената в света фабрика за сладолед. Самият сладолед е безплатен.

Шоу от звук, светлина и вода

Едно от събитията, които за късо време станаха особено популярни, е организираният ежегодно фестивал “Круг света”. Той събира на едно място в продължение на седмица видеоартисти и създатели на 3D мапинг ефекти от цял свят. Те показват изкуството си на различни места из града, като основната сцена е Гребният канал на Москва, където се провеждат церемониите по откриването и закриването на фестивала.

Тази година спектакълът “Карнавал света”, с който се откри фестивалът, продължи около час и половина, включвайки шоу от светлини, лазерни ефекти, водни струи и фойерверки.

По време на фестивала в сцени се превръщат и много исторически сгради в Москва, които се осветяват по необичаен начин, фонтани в парковете и др. Дори светещите реклами из града през този период стават по-раздвижени.

65 метра под земята, в бърлогата на Сталин

Музеи на студената война има вече на много места в Източна Европа. В това отношение самото сърце на тоталитарната система - Москва, определено има какво да покаже. Преди няколко години кметството решава да превърне в музей противоядреното убежище на Сталин – Бункер-42.

Едва след откриването много московчани, включително и живеещите наблизо, научават къде точно се е намирало скривалището.

Както много други неща в комунистическата епоха и Бункер-42 започва да заблуждава още с името си. То съвсем не значи, че из Москва има 40 такива бункера. 4 е моделът, 2 указва, че това е второто убежище от този модел.

Строено е от хората, изграждащи московското метро - инженери и работници. Но понеже е завършено чак през 1956 г. и Сталин вече не е жив, не ги убиват, за да запазят тайната. Просто ги сменят на всеки два месеца, така че никой от тях да няма представа как изглежда съоръжението в цялост.

Мястото е близо до Кремъл, но не точно това е причината да се изгради тук, обяснява екскурзоводът Сергей. Просто почвата в Москва е песъкливо-глинеста, а единственото място с твърда скала е Таганка. Прокопаването на камъка до дълбочина от 65 метра е било необходимо, защото радиацията от най-силните по онова време ядрени бомби е можела да прониква на дълбочина до 50 метра под земята. Както отбелязва самият Сергей, днес това скривалище е безсмислено, защото дълбочината на проникване на радиацията е няколко пъти по-голяма.

В Бункер-42 са работили около 600 офицери. Всички са идвали тук цивилни и са влизали през станцията на метрото. Униформите са ги чакали вътре.

За да се спази камуфлажът, над бетонния купол на съоръжението е построена възможно най-безличната сграда, имитираща военна библиотека, за да не любопитстват хората какво има вътре.

Скалата не е била просто издълбана – всички помещения са обградени от бетонна стена, дебела 6 метра, а входът е бил затворен с няколкотонни врати. Вътре е имало провизии за 90 дни. Не че от това би имало смисъл, защото оживелите биха били последните жители на планетата и след като изядат всичко, ги чака сигурна смърт.

Сергей обяснява, че цветът на коридорите, водещи до различните помещения е подбран неслучайно – според тогавашната медицина това е най-успокояващо действащият цвят за хора, затворени дълго под земята. Става дума за червенокафяв цвят.

Скъпа и сложна апаратура поддържа постоянна температура от 25 градуса и доставя свеж въздух. Издатините по стените не са случайни – те не са украса, а са краят на многобройните железни пръти, служещи за арматура на бетонното обкръжение.

Бункерът е разделен на четири огромни цилиндъра, свързани напречно помежду си, като от единия край са свързани чрез тунел с метростанция “Таганка”.

В единия цилиндър са разположени продоволствията и техниката, в другия – свързочната техника, третият е за висшето военно командване, а четвъртият – за ръководителите на съветската държава.

Секторът, в който е кабинетът на Сталин, е съхранен така, както е бил планиран. Самият Сталин никога не е стъпвал вътре. Диктаторът умира през 1953 г., а бункерът започва да действа през 1956 г. но от съхранените документи се вижда, че той е разписвал всички планове и те са запазени. Единственото, което никой днес не може да си обясни, е защо в кабинета му има издигнат подиум, на който е трябвало да стои неговото бюро.

Съседна е залата за заседания, която е била оползотворена – тук е заседавал генералният щаб на съветската армия заедно с началниците на всички видове въоръжени сили в продължение на няколко седмици през 1962 г. по време на Карибската криза. Т.е. оттук се е решавала съдбата на човечеството.

В залата са изложени и прототипи на ядрени самолетоносачи и на атомна бомба от онова време. Както е известно от историята – открадната от руските шпиони, проникнали в свръхсекретния американски проект “Манхатън” чрез учените физици.

Тук е запазена и цялата военна техника за засичане на самолети, бюрата на телеграфистките, които е трябвало да изпратят правителственото съобщение за началото на третата световна война, пултовете за управление на ракетните установки и друга техника.

Ъндърграунд туризъм в руската столица

По принцип по света е възприето на метрото да се гледа като на средство за придвижване на хората в големия град и нищо повече. Но в Москва никога не са мислили точно по този начин. Още Хрушчов, който е бил секретар на градския комитет на партията, когато е взето решение за построяване на първата линия, е решил, че станциите трябва да са импозантни, големи и бляскави. И те се изграждат по същия начин и досега.

Московският метрополитен има свой музей, чието разглеждане е безплатно. За самите станции обаче човек трябва да се снабди с билет. Срещу 747 рубли купувате билет за пет дни и освен че можете да се придвижвате из целия град, можете да разгледате станциите.

Сред най-известните са “Маяковская”, построена още през 1938 г. и наградена още същата година на международна архитектурна изложба в Ню Йорк. “Комсомолская” е впечатляваща със своите полилеи и засводени тавани с орнаменти, повечето от които са свързани с военна тематика. Станцията все пак е изградена през 1941 г. “Киевская” са всъщност две станции с едно и също име, разположени на различни линии. И двете са посветени на руско-украинската дружба и са богато украсени с мозаечни пана по стените и скулптури. В московското метро има и станции, чието архитектурно оформление е дадено на чужденци. Такава е “Римская”, чиито създатели са италианските архитекти Имбриги и Куатрочи.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Между стреса и гмуркането - Слави Ангелов - талантът да пазиш баланса

„До преди няколко години бях шеф на криминалния отдел на „24 часа“ и нямах пропуснат взрив или убийство – разказва журналистът Слави Ангелов. - След това се подложих на по-различен стрес – едновременно работех като главен редактор на седмичника „168 часа“ и на списание „Космос“ и правех телевизионно предаване, което беше доста трудоемко.

Да се изгубиш по пътя, за да намериш себе си

Или защо все повече хора прибягват до оувърландинг Kогато всеки ден бързаш за нещо, гониш срокове и цели, идва един момент, в който просто си казваш: Стига. Някои го наричат умора, други прегряване, трети пък го смятат за възможност да направиш нещо различно, за да провериш дали можеш да живееш и по друг начин, който да те прави шастлив и успешен.

Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села"

Когато преди почти три години замърсяването на въздуха в Китай причини сериозно заболяване на сина му, Мигел Утхе разбра, че трябва да отведе семейството си възможно по-далече от града. Бившият готвач се върна със семейството си в родната Испания и се премести в планините на Каталуния, в североизточната част на страната.

Пафос - градът, в който живее легендата за Афродита

Легенда разказва за майстора скулптор Пигмалион, който направил изящна статуя на женска фигура от слонова кост. Тя била толкова красива, че щом майсторът видял творението си завършено, на мига се влюбил в скулптурата. Пигмалион я кръстил Глатея, което означава “млечнобяла”. Той копнеел скулптурата да оживее.

Лято е - няма нужда от скрити изненади!

Преди всяка лятна ваканция, се притесняваме дали плановете ни за почивката няма да се провалят с гръм и трясък. Дали пък детето няма да вдигне температура точно в деня на заминаването? Или пък капещото кранче в кухнята няма да наводни помещението точно в момента, в който събираме багажа? Дали пък прогнозата за времето няма да ни изненада с

Хотел “Феста Виа Понтика” с нови 176 стаи и уникален жест към туристите - историята на Поморие във фотографии сред вековната градина

На стилно вечерно събитие в хотел Феста Виа Понтика бяха представени нови 176 стаи, просторен основен ресторант, винарна, външни басейни и други предимства в комплекса пред водещи Туроператори и партньори на компанията. Гостите бяха посрещнати в съхранената вековна градина на комплекса с така нашумелите напоследък коктейли от вино,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

"Ню Йорк Таймс": Римски руини? Вторият град на България предлага много повече

52 места трябва да посети всеки турист в Пловдив, за да опознае Европейската столица на годината  Репортерът на "Ню Йорк таймс" Себастиан Модик обиколи 52 места в Европейската столица на 2019 година - Пловдив.  "Бях в леглото след дълъг ден на пътуване, когато чух камбаните: Погледнах през прозореца, но не видях откъде идва звукът.

Популярно място край Пловдив пленява сърцата с омайна гледка и дизайн

Не пропускайте да се възползвате от новите делнични и уикенд ПРОМО пакети на Парк и СПА хотел Марково С настъпването на пролетта всеки от нас мечтае да избяга от градската суматоха и да се отдаде на релаксиращи преживявания. Май месец е сред любимите за отдих, както и месецът на многото възможности и веселите,

Априлски полет с дрон над остров Тасос (видео)

Виж априлско видео с дрон над остров Тасос.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Десетте най-привлекателни за чужденците градове в Китай

Финансовият център на Китай, град Шанхай, се оказва най-привлекателният град за чужденците. Той окупира първото място в класацията за седма поредна година, предава bulgarian.cri.cn. Сред участниците в тазгодишната анкета „Amazing China – Най-привлекателните китайски градове според чужденците" има нобелови лауреати и носители на Награда „Тюринг".

Задават се два дълги уикенда! Релаксирайте в оазиса на планината близо до Пловдив

Парк и СПА хотел Марково ще допълни вашата почивка с блаженство за тялото и душата Цели два дълги уикенда ни очакат в края на месец април и началото на следващия месец май. С наближаването на мини ваканциите все по-често започваме да си задаваме въпроса как да оползотворим максимално това време. Идните почивни дни са съпроводени и от празнично

Royal Beach Mall - любимо място на туристите за шопинг и забавление и в сезон 2019

Водещи световни марки откриват магазини в търговския комплекс и превръщат „Слънчев бряг” в гореща фешън дестинация За поредна година Royal Beach Mall приветства предстоящия туристически сезон с атрактивни шопинг предложения за всички гости на курортен комплекс „Слънчев бряг”. И това лято търговският център обещава да се превърне в най-горещата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber