5 места, които си струва да видите във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7056354 5 места, които си струва да видите във Велико Търново 5 места, които си струва да видите във Велико Търново www.24chasa.bg

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември

Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция, отхвърлянето на васалитета на Османската империя.

През последните 20 г. стана традиция на 22 септември цяла България да се обръща към старата столица. Именно тук, в двора на църквата “Св. 40 мъченици”, княз Фердинанд прочита Манифеста към българския народ, с който България е провъзгласена за независимо царство. Този важен държавнически акт е повторен същия ден и на хълма Царевец пред събралото се гражданство.

След Съединението от 1885 г. провъзгласяването на Независимостта е вторият голям успех на младата българска държава. “Независимостта е онзи акт, който окончателно възстановява българската държава. До този момент България е само обект, а след това тя вече е равноправен субект на световната политика. Независимостта е състояние на духа, което не е само необходимост, то е неизбежно за нормалните народи”, казва историкът от Великотърновския университет проф. Милко Палангурски.

Тържествата за 110 години от знаменателното събитие включват възстановки, шествия, концерти, изложби и спиращо дъха 3D мапинг шоу.

Без пари на крепостта Царевец

Екскурзоводи водят безплатно по стъпките на българската държавност

В Деня на Независимостта Регионалният исторически музей прави безплатен пешеходен тур с екскурзоводска беседа “По стъпките на българската държавност”. Обиколката започва в 14 ч от църквата “Св. Димитър”, където е възобновена втората българска държава със столица Търновград. “След това ще преминем по знаковия Владишки мост, откъдето и сега Търновският митрополит хвърля кръста на Богоявление”, разказва главният уредник Соня Петрова.

Включен е историческият храм “Св. 40 мъченици”, за да си припомним страници от нашето средновековно, а и по-късно историческо минало. След това ще посетим църквата на апостолите Петър и Павел - там, където протичат последните дни в Търново на Патриарх Евтимий.  

На 22 септември музеят специално ще отвори малката порта на Царевец, откъдето гостите ще може да се качат на историческата крепост, за да се докоснат до паметника пирамида. “Тя и днес говори за това, че множеството, пред което е прочетен Манифестът за Независимостта ликува на този ден”, обяснява Соня Петрова. Желаещите може да се включат в пешеходния тур на всеки етап.

На 22 септември крепостта Царевец и църквата “Св. 40 мъченици” са безплатни за посещения.

Църквата “Св. 40 мъченици”, където звучи манифестът за Независимостта

Отрупват с венци и цветя паметника пирамида на Царевец

С празнична литургия в храма “Св. 40 мъченици”, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, още в 7,30 ч на 22 септември започват тържествата за Независимостта. Особена магнетичност на службата придава участието на квартет “Ангелски гласове”. Плоча на входа на Иван-Асеновата църква напомня, че там княз Фердинанд прочита манифеста. Автентичният текст на документа ще прозвучи в двора на храма, където в 9 ч владиката ще отслужи водосвет и ще поръси бойното знаме на военния университет и флаговете на институции, училища и патриотични организации.

От историческата църква тръгва шествие до двореца на Асеневци на хълма Царевец. В 10,30 ч с военен ритуал там ще се издигне огромно национално знаме. След официалните слова търновци и гости ще поднесат венци и цветя на паметника пирамида в крепостта. С гранитния монумент е означено мястото, където министър-председателят Александър Малинов за втори път прокламира Независимостта. 4-метровият паметен знак бе възстановен с дарения през 2002 г. на мястото на първия от 1928 г.  

В 11,30 ч многолюдно празнично шествие тръгва от площада пред Царевец до паметника “Майка България” пред общината. Внушителното дефиле се води от военни оркестри и събира бурни овации по близо двукилометровия маршрут. Преди години дори младоженци прекъснаха тържеството си в местен хотел и си направиха селфи с Цветан Цветанов, който традиционно върви рамо до рамо с кмета Даниел Панов.

Паркът “Мини-България” с първи рожден ден

Показва 65 макета на исторически и природни красоти

Първата година от откриването си ще отбележи паркът на миниатюрите “Мини-България” във Велико Търново в края на септември с много изненади и подаръци. В Деня на Независимостта на България всички деца, ученици и студенти в парка ще получат като подаръци шапки сувенири, а на 23 септември за всички ще има безплатен сладолед. През двата дни посетителите ще могат безплатно да дегустират вина от бутикова изба. Ще има 20% отстъпка от цената на билетите. 

За една година от откриването си паркът посрещна хиляди туристи, а макетите на български природни и исторически забележителности станаха 65. Тук са храмът “Св. Александър Невски”, Народният театър “Иван Вазов”, паметникът на Шипка, Рилският манастир, Басарбовският скален манастир, дворецът в Евксиноград. Пренесен в мащаб 1:25 е и “триъгълникът на властта” - парламент, Министерски съвет, президентство. Атракцията дава възможност незрящи да “видят” забележителностите, като ги докоснат с ръце.

Нощ на Самоводската чаршия

Огнено шоу и печени кестени при старите майстори

Четири дни - от 21 до 24 септември, ще продължи колоритният есенен празник на прочутата улица на занаятите във Велико Търново. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите ще предложат богата артпрограма.

Празникът на Самоводската чаршия и този път ще съчетае минало и настояще. Ще има изложение на занаятчии, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, играчки, кожени изделия, плъсти и др. В базара на храни с екопроизход ще се предлагат ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени. 

Майсторите ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци.

Ще има изпълнения на улични артисти, изложби, пърформанси, интерактивни игри и детски представления. Проявите на улицата на занаятите ще започнат в 20,30 ч на 21 септември. Есенните празнични вечери ще завършват с атрактивно огнено шоу от 22 ч.

180 музиканти танцуватс духовите инструменти

На един шоуспектакъл млад офицер предложи брак на любимата жена

Ако не сте наблюдавали как военни музиканти от различни държави изпълняват заедно латино парчето “Ваканция в Рио”, танцуват с духовите инструменти в синхрон, без да сгрешат нито един тон или стъпка, то си струва да бъдете в публиката на 22 септември.

Точно в 12,30 ч пред сградата на Централната поща майор Николай Косев от НВУ ще вдигне диригентската палка, за да взриви хилядите меломани с изпълненията на 180 оркестранти под пагон.

В шоуспектакъла на ХII международен фестивал на военните оркестри за първи път ще участват представителният оркестър на Въоръжените сили на Полша и оркестърът на Въоръжените сили на Украйна със съпровождаща танцова група. “Колегите от Турция също внасят колорит. Всеки се стреми да покаже характерно национално звучене и разбира се, много популярни поп и джаз изпълнения”, разказва майор Косев. 

Фестивалният оркестър на НВУ и поделението в Стара Загора и гвардейският от София ще дават тон на програмата. Тя продължава около час и половина. Домакините ще се представят с обновен репертоар. “Публиката ще види нещо различно, което досега не сме изпълнявали, със сигурност ще им хареса”, допълва майор Косев.

Преди няколко години по време на шоуспектакъла младият офицер Ивелин Тодоров взриви площада с романтично предложение за брак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Между стреса и гмуркането - Слави Ангелов - талантът да пазиш баланса

„До преди няколко години бях шеф на криминалния отдел на „24 часа“ и нямах пропуснат взрив или убийство – разказва журналистът Слави Ангелов. - След това се подложих на по-различен стрес – едновременно работех като главен редактор на седмичника „168 часа“ и на списание „Космос“ и правех телевизионно предаване, което беше доста трудоемко.

Да се изгубиш по пътя, за да намериш себе си

Или защо все повече хора прибягват до оувърландинг Kогато всеки ден бързаш за нещо, гониш срокове и цели, идва един момент, в който просто си казваш: Стига. Някои го наричат умора, други прегряване, трети пък го смятат за възможност да направиш нещо различно, за да провериш дали можеш да живееш и по друг начин, който да те прави шастлив и успешен.

Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села"

Когато преди почти три години замърсяването на въздуха в Китай причини сериозно заболяване на сина му, Мигел Утхе разбра, че трябва да отведе семейството си възможно по-далече от града. Бившият готвач се върна със семейството си в родната Испания и се премести в планините на Каталуния, в североизточната част на страната.

Пафос - градът, в който живее легендата за Афродита

Легенда разказва за майстора скулптор Пигмалион, който направил изящна статуя на женска фигура от слонова кост. Тя била толкова красива, че щом майсторът видял творението си завършено, на мига се влюбил в скулптурата. Пигмалион я кръстил Глатея, което означава “млечнобяла”. Той копнеел скулптурата да оживее.

Лято е - няма нужда от скрити изненади!

Преди всяка лятна ваканция, се притесняваме дали плановете ни за почивката няма да се провалят с гръм и трясък. Дали пък детето няма да вдигне температура точно в деня на заминаването? Или пък капещото кранче в кухнята няма да наводни помещението точно в момента, в който събираме багажа? Дали пък прогнозата за времето няма да ни изненада с

Хотел “Феста Виа Понтика” с нови 176 стаи и уникален жест към туристите - историята на Поморие във фотографии сред вековната градина

На стилно вечерно събитие в хотел Феста Виа Понтика бяха представени нови 176 стаи, просторен основен ресторант, винарна, външни басейни и други предимства в комплекса пред водещи Туроператори и партньори на компанията. Гостите бяха посрещнати в съхранената вековна градина на комплекса с така нашумелите напоследък коктейли от вино,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

"Ню Йорк Таймс": Римски руини? Вторият град на България предлага много повече

52 места трябва да посети всеки турист в Пловдив, за да опознае Европейската столица на годината  Репортерът на "Ню Йорк таймс" Себастиан Модик обиколи 52 места в Европейската столица на 2019 година - Пловдив.  "Бях в леглото след дълъг ден на пътуване, когато чух камбаните: Погледнах през прозореца, но не видях откъде идва звукът.

Популярно място край Пловдив пленява сърцата с омайна гледка и дизайн

Не пропускайте да се възползвате от новите делнични и уикенд ПРОМО пакети на Парк и СПА хотел Марково С настъпването на пролетта всеки от нас мечтае да избяга от градската суматоха и да се отдаде на релаксиращи преживявания. Май месец е сред любимите за отдих, както и месецът на многото възможности и веселите,

Априлски полет с дрон над остров Тасос (видео)

Виж априлско видео с дрон над остров Тасос.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Десетте най-привлекателни за чужденците градове в Китай

Финансовият център на Китай, град Шанхай, се оказва най-привлекателният град за чужденците. Той окупира първото място в класацията за седма поредна година, предава bulgarian.cri.cn. Сред участниците в тазгодишната анкета „Amazing China – Най-привлекателните китайски градове според чужденците" има нобелови лауреати и носители на Награда „Тюринг".

Задават се два дълги уикенда! Релаксирайте в оазиса на планината близо до Пловдив

Парк и СПА хотел Марково ще допълни вашата почивка с блаженство за тялото и душата Цели два дълги уикенда ни очакат в края на месец април и началото на следващия месец май. С наближаването на мини ваканциите все по-често започваме да си задаваме въпроса как да оползотворим максимално това време. Идните почивни дни са съпроводени и от празнично

Royal Beach Mall - любимо място на туристите за шопинг и забавление и в сезон 2019

Водещи световни марки откриват магазини в търговския комплекс и превръщат „Слънчев бряг” в гореща фешън дестинация За поредна година Royal Beach Mall приветства предстоящия туристически сезон с атрактивни шопинг предложения за всички гости на курортен комплекс „Слънчев бряг”. И това лято търговският център обещава да се превърне в най-горещата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber