5 места, които си струва да видите във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7056354 5 места, които си струва да видите във Велико Търново 5 места, които си струва да видите във Велико Търново www.24chasa.bg

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември

Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция, отхвърлянето на васалитета на Османската империя.

През последните 20 г. стана традиция на 22 септември цяла България да се обръща към старата столица. Именно тук, в двора на църквата “Св. 40 мъченици”, княз Фердинанд прочита Манифеста към българския народ, с който България е провъзгласена за независимо царство. Този важен държавнически акт е повторен същия ден и на хълма Царевец пред събралото се гражданство.

След Съединението от 1885 г. провъзгласяването на Независимостта е вторият голям успех на младата българска държава. “Независимостта е онзи акт, който окончателно възстановява българската държава. До този момент България е само обект, а след това тя вече е равноправен субект на световната политика. Независимостта е състояние на духа, което не е само необходимост, то е неизбежно за нормалните народи”, казва историкът от Великотърновския университет проф. Милко Палангурски.

Тържествата за 110 години от знаменателното събитие включват възстановки, шествия, концерти, изложби и спиращо дъха 3D мапинг шоу.

Без пари на крепостта Царевец

Екскурзоводи водят безплатно по стъпките на българската държавност

В Деня на Независимостта Регионалният исторически музей прави безплатен пешеходен тур с екскурзоводска беседа “По стъпките на българската държавност”. Обиколката започва в 14 ч от църквата “Св. Димитър”, където е възобновена втората българска държава със столица Търновград. “След това ще преминем по знаковия Владишки мост, откъдето и сега Търновският митрополит хвърля кръста на Богоявление”, разказва главният уредник Соня Петрова.

Включен е историческият храм “Св. 40 мъченици”, за да си припомним страници от нашето средновековно, а и по-късно историческо минало. След това ще посетим църквата на апостолите Петър и Павел - там, където протичат последните дни в Търново на Патриарх Евтимий.  

На 22 септември музеят специално ще отвори малката порта на Царевец, откъдето гостите ще може да се качат на историческата крепост, за да се докоснат до паметника пирамида. “Тя и днес говори за това, че множеството, пред което е прочетен Манифестът за Независимостта ликува на този ден”, обяснява Соня Петрова. Желаещите може да се включат в пешеходния тур на всеки етап.

На 22 септември крепостта Царевец и църквата “Св. 40 мъченици” са безплатни за посещения.

Църквата “Св. 40 мъченици”, където звучи манифестът за Независимостта

Отрупват с венци и цветя паметника пирамида на Царевец

С празнична литургия в храма “Св. 40 мъченици”, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, още в 7,30 ч на 22 септември започват тържествата за Независимостта. Особена магнетичност на службата придава участието на квартет “Ангелски гласове”. Плоча на входа на Иван-Асеновата църква напомня, че там княз Фердинанд прочита манифеста. Автентичният текст на документа ще прозвучи в двора на храма, където в 9 ч владиката ще отслужи водосвет и ще поръси бойното знаме на военния университет и флаговете на институции, училища и патриотични организации.

От историческата църква тръгва шествие до двореца на Асеневци на хълма Царевец. В 10,30 ч с военен ритуал там ще се издигне огромно национално знаме. След официалните слова търновци и гости ще поднесат венци и цветя на паметника пирамида в крепостта. С гранитния монумент е означено мястото, където министър-председателят Александър Малинов за втори път прокламира Независимостта. 4-метровият паметен знак бе възстановен с дарения през 2002 г. на мястото на първия от 1928 г.  

В 11,30 ч многолюдно празнично шествие тръгва от площада пред Царевец до паметника “Майка България” пред общината. Внушителното дефиле се води от военни оркестри и събира бурни овации по близо двукилометровия маршрут. Преди години дори младоженци прекъснаха тържеството си в местен хотел и си направиха селфи с Цветан Цветанов, който традиционно върви рамо до рамо с кмета Даниел Панов.

Паркът “Мини-България” с първи рожден ден

Показва 65 макета на исторически и природни красоти

Първата година от откриването си ще отбележи паркът на миниатюрите “Мини-България” във Велико Търново в края на септември с много изненади и подаръци. В Деня на Независимостта на България всички деца, ученици и студенти в парка ще получат като подаръци шапки сувенири, а на 23 септември за всички ще има безплатен сладолед. През двата дни посетителите ще могат безплатно да дегустират вина от бутикова изба. Ще има 20% отстъпка от цената на билетите. 

За една година от откриването си паркът посрещна хиляди туристи, а макетите на български природни и исторически забележителности станаха 65. Тук са храмът “Св. Александър Невски”, Народният театър “Иван Вазов”, паметникът на Шипка, Рилският манастир, Басарбовският скален манастир, дворецът в Евксиноград. Пренесен в мащаб 1:25 е и “триъгълникът на властта” - парламент, Министерски съвет, президентство. Атракцията дава възможност незрящи да “видят” забележителностите, като ги докоснат с ръце.

Нощ на Самоводската чаршия

Огнено шоу и печени кестени при старите майстори

Четири дни - от 21 до 24 септември, ще продължи колоритният есенен празник на прочутата улица на занаятите във Велико Търново. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите ще предложат богата артпрограма.

Празникът на Самоводската чаршия и този път ще съчетае минало и настояще. Ще има изложение на занаятчии, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, играчки, кожени изделия, плъсти и др. В базара на храни с екопроизход ще се предлагат ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени. 

Майсторите ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци.

Ще има изпълнения на улични артисти, изложби, пърформанси, интерактивни игри и детски представления. Проявите на улицата на занаятите ще започнат в 20,30 ч на 21 септември. Есенните празнични вечери ще завършват с атрактивно огнено шоу от 22 ч.

180 музиканти танцуватс духовите инструменти

На един шоуспектакъл млад офицер предложи брак на любимата жена

Ако не сте наблюдавали как военни музиканти от различни държави изпълняват заедно латино парчето “Ваканция в Рио”, танцуват с духовите инструменти в синхрон, без да сгрешат нито един тон или стъпка, то си струва да бъдете в публиката на 22 септември.

Точно в 12,30 ч пред сградата на Централната поща майор Николай Косев от НВУ ще вдигне диригентската палка, за да взриви хилядите меломани с изпълненията на 180 оркестранти под пагон.

В шоуспектакъла на ХII международен фестивал на военните оркестри за първи път ще участват представителният оркестър на Въоръжените сили на Полша и оркестърът на Въоръжените сили на Украйна със съпровождаща танцова група. “Колегите от Турция също внасят колорит. Всеки се стреми да покаже характерно национално звучене и разбира се, много популярни поп и джаз изпълнения”, разказва майор Косев. 

Фестивалният оркестър на НВУ и поделението в Стара Загора и гвардейският от София ще дават тон на програмата. Тя продължава около час и половина. Домакините ще се представят с обновен репертоар. “Публиката ще види нещо различно, което досега не сме изпълнявали, със сигурност ще им хареса”, допълва майор Косев.

Преди няколко години по време на шоуспектакъла младият офицер Ивелин Тодоров взриви площада с романтично предложение за брак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки)

В мегаполис като Москва има много забележителности, които са популярни отправни точки за туристите. Но Червеният площад със Спаската кула, Кремъл с неговите музеи, катедралата “Василий Блажени”, Третяковската галерия и Пушкинският музей са някак си прекалено популярни. Ако човек реши да ги посети в рамките само на няколко дни,

В Ню Йорк похапват здраво

За човек, израснал с книги като “Богат, беден” и “Кръстникът” и филми като “Умирай трудно” (3 и 4), “Когато Хари срещна Сали” или “Лунатици”, първото посещение на Ню Йорк е като божие откровение. Но освен основните туристически забележителности градът на Голямата ябълка е известен и с това, че там се яде много, а (почти) всичко е ужасно вкусно.

Хотел КООП в София – елегантност и уютна атмосфера в сърцето на столицата

Четиризвездният столичен хотел КООП е изящна сграда в стил Стара София. Той е деветия член във веригата хотели на Централния кооперативен съюз „КООП – Вашето място за почивка“. Разположен е в идеалния център на столицата - на ъгъла на улиците „Г. С. Раковски“, „Искър“ и „Париж“, в непосредствена близост до множество забележителности - архитектурни

5 места, които си струва да видите във Велико Търново

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция,

Хотел „Интелкооп“ в Пловдив - подходящ за туризъм и бизнес през цялата година

Кооперативният хотел с приз за най-добри резултати през 2017 г. в категория 1-2 звезди. Град Пловдив е една от най-популярните туристически дестинации в България. Освен че е вторият по големина в страната, градът под тепетата е и паметник на културата. Със своята вековна история Пловдив се е превърнал във важен търговски, комуникационен,

„Релакс КООП“ – почивка сред златните гори на Стара планина

Макар градусите вече да са по-ниски, слънцето все още ни подканя да пътуваме и да се радваме на красивата есен. Този сезон винаги е подходящ за ваканция, особено ако изберем да почиваме в планината, защото разкрива изключителна гледка и създава спомени, които да ни топлят поне до следващата екскурзия.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

4 идеи за еднодневни разходки в близост до София

Даваме ви 4 идеи за разходки и отдих сред природата в близост до София. Селата Бистрица и Локорско и техните околности, Лозенската планина и Люлин планина предлагат едновременно красива природа, местенца за пикник и някои местни забележителности, които си струва да посетите. Информацията е събрана от „Енциклопедия „София”,

С Екватор.БГ из Израел и Йордания

С ЕКВАТОР.БГ в един тур ще се разходите из светите места в Израел и Йордания. В Хайфа ще се насладите на панорамната гледка към Бахайските градини. В Акра е една от последните военни крепости на кръстоносците и тяхна столица за повече от век с храм на тамплиерите и болница. Библейското пътуване продължава към Назарет, през Кана Галилейска,

Щедро циганско лято в Марина кейп

Със слънчевата есен и топлото ласкаво море настъпва приливът на истинското плодородие. През септември и октомври с ваканция в Марина кейп можете да усетите вкуса на прясно уловените дарове на морето. И не само да се потопите в кулинарното преживяване, но и да си подарите тръпката сами да участвате в улова.

Тулуза - църкви, самолети и теменужки

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци,

Kъщи за гости „KООП Добринище“ - уют през цялата година!

Чудесно място, на което можете да избягате от забързаното ежедневие и да се отдадете на прекрасна почивка с любимите хора, са къщите за гости "КООП Добринище", част от веригата „КООП-Вашето място за почивка“. Сгушени сред красива природа на Пирин планина, къщите предлагат на своите посетители стилно обзавеждане, домашен уют и комфорт.

С деца на море? Защо не!

Щедрото лято в Марина кейп може да осигури релаксираща ваканция за семействата с деца в предучилищна възраст. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в Марина кейп е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber