Тулуза - църкви, самолети и теменужки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7023838 Тулуза - църкви, самолети и теменужки Тулуза - църкви, самолети и теменужки www.24chasa.bg
Местни и гости обичат да пият бира на брега на Гарона, откъдето се вижда Pont Neuf - Новият мост, построен през 1632 г. СНИМКА: Авторът

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания

Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци, ръждясали железни решетки и поолющени сгради. Заради тези антизабележителности и заради затворените магазинчета с паяжини в ъглите на витрините, където последният клиент е влязъл преди няколко години, в началото новодошлият се чувства като в град със затихващи функции. Минорното чувство обаче избледнява, когато види надписите на улиците на френски и испански. Бингото 3 в 1 - дошъл ли си в южния френски Прованс, все едно си бил и в още по-южна Испания и в най-южна Италия, взети заедно.

Внушителните готически църкви отвътре, римската базилика, родното място на прочутите самолети “Еърбъс” и уханието на теменужки, издигнати в местен култ, опитват да надделеят над увеличаващия се брой мигранти.

Теменужената индустрия, която прави

от сапун до горчица и

други лилави неща,

си съперничи с цвета на овехтяла тухла, завладял цяла Тулуза. Този цвят наднича от всички стари сгради, но задължително присъства с някой и друг елемент във всички нови. Заради него градът си е спечелил прозвището “розовият град”.

Преди да се втурнете по местните църкви, които наистина си заслужава да бъдат видени главно отвътре, трябва да се отбиете на площада на Капитолия. Лесно ще го откриете по часовниковата кула, издигната през 1525 г.

Тази розова сграда, която е нещо средно между музей и действаща институция, е мост между миналото и бъдещето, казва кметът на Тулуза Жан-Люк Муден. В Капитолия все още се помещава голяма част от кметството, решава се местната политика и се вадят паспорти, а в богато изрисуваните зали на първия етаж през уикенда се сключват граждански бракове и се ходи на концерти. През останалите дни в тях може да се влезе като на изложба, при това напълно безплатно.

Гигантските рисунки по стените изобилстват от тържество на закръглена женска плът ала Рубенс. До тези зали се стига по стълбище, изрисувано в началото на XX век, до което е бюстът на Жан Жорес, с когото местните се гордеят и наричат социалист визионер.

За съжаление, красивият площад на Капитолия, който съществува от 18-и век, често е засенчен от сергиите на амбулантни търговци с южняшки темперамент, които пречат човек да се наслади на каменните павета и простора пред сградата, която е завършена през 1850 година.

По която и уличка да тръгнете от Капитолия, със сигурност ще се натъкнете на някоя от многобройните “розови” църкви. Не очаквайте храмове, пред които можете да се снимате отдалеч. Повечето, с изключение на една-две, се сливат с розовеещите сгради наоколо и шансът да ги пропуснете е доста голям. Почти нищо не предвещава, че вътре, зад дебелите тухлени стени, се крие внушителна готическа архитектура с опнати колони, до чийто връх погледът рядко може да стигне в детайли. Затова най-разумното, което може да направи човек, е да вземе карта и да се движи по нея.

Всички храмове заслужава да се видят, макар уж да си приличат. Почти всички имат по-малки или по-големи органи и почти в никой няма икони. Един от най-големите музикални органи - около 13 тона, е построен през 1612 г. в катедралата “Сент Етиен” - един от най-красивите храмове в Тулуза.

В града има поне 3 църкви и поне 8 параклиса, наречени на Дева Мария. А в църквата “Сент Пиер” - каква приятна изненада за българското око! - има дори

зала, наречена

“Кирил и Методий”

Българското сърце трепва, но никъде наоколо няма обяснение кога и кому в Тулуза е хрумнала идеята да увековечи двамата братя славяни.

Един от най-забележителните готически храмове в южния френски град е Конвентът на якубинците - манастир с 8-вековна история в самия център. Храмът, построен през 1229 г., чиито колони, високи 28 м, наподобяват палми, е сред най-впечатляващите паметници на южняшкия готически дизайн. Във вътрешността галерия със сводове и колони обгражда спретнат двор, който е бил място за медитация и общуване. В осмоъгълната часовникова кула, висока 45 м, някога се е намирала камбаната, която отброявала ритъма на града.

Базиликата “Сент Сернин”, която наричат и “Сент Сатурнин”, връща в още по-стари времена. Тя е построена на мястото на най-голямата римска църква. Базиликата е наречена на първия епископ на Тулуза, който умира през 250 г. и е погребан тук. На негово име са кръстени около 700 църкви в Италия, Испания и Франция. На около 200 км югозападно оттук започва пътят на пилигримите Камино. В базиликата, чиято осмоъгълна часовникова кула е висока 67 м, подробно са описани постулатите, които всеки пилигрим следва. Част от поклонниците все още минават оттук, по т. нар. френски път към Сантяго ди Компостела, за да стигнат после до гроба на Сент Джеймс. Тази

френска част от

пътя Камино

е дълга около 170 км и може да се вземе за около 7-10 дни.

Където и да ходите в Тулуза, непременно се вглеждайте в балконите от метална “дантела”. Местните сякаш са се състезавали какви по-причудливи форми да изплетат, заради което тези “плетени” метални тераси са запазена марка на града.

Не пропускайте да направите сутрешен крос или бързо ходене, да карате колело или ролери, по дължината на един от местните канали. Най-къс, около 2 км, е Канал дьо Бриен. Канал Латерал, дълъг около 180 км свързва Тулуза с Бордо, а плавателният Канал дьо миди, който е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, води до Средиземно море и е дълъг е 250 км.

Почти една пета - около 45 км. от алеите покрай Канал дьо миди, са удобни за колоездачи. Заради това велотуризмът е на особена почит в района. Срещу 260 евро за 4 дни

с колело по канала

Тези стълби в Капитолия водят младоженците към ренесансова зала за сключване на бракове. СНИМКА: Авторът

можете да стигнете

до Каркасон -

уникалния средновековен град-крепост, който си заслужава да се види.

Канал дьо миди е завършен през 1681 г. Местният архитект Пиер-Пол Рике успял да убеди крал Луи XIV колко важно е водното съоръжение за икономиката в района и дори финансирал част от построяването му. Днес търговската слава на канала е помръкнала и е отстъпила място на корабчетата, които разхождат туристи от април до октомври, без юли и август, когато водата намалява.

Привечер задължително поседнете край пълноводната Гарона, от чиито брегове се виждат няколко моста. Най красив със 7 каменни арки е Понт Ньоф - Новият мост, построен през 1632 г. Местни и туристи са се излегнали на тревата по бреговете или са провесили краката си над коритото, широко повече от 150 м, пият бира и се наслаждават на едва влачещата се река, заради която човек може да си помисли, че времето е спряло. Нищо подобно - на другия край на града времето тече със скоростта на самолета. В Тулуза е

“родилният дом” на

самолетите

“Еърбъс”

Тъкмо те все още привличат млади инженерни умове и донякъде оживяват този поуморен град. Днес той напълно заслужено се нарича една от световните столици на авиацията.

Всъщност пътят към аерославата на Тулуза започва преди повече от век, преди създаването на “Еърбъс”. Местен инженер конструира по време на Първата световна война малки самолети, използвани за наблюдателни мисии. Когато военният конфликт приключва, визионерът започва да майстори малки аероплани за пренос на поща чак до Дакар, а по-късно - до Южна Америка. Първият такъв полет до Рабат през 1919 г. трае близо 13 часа. Скоро след това са привлечени и обучени пилоти, сред които прочутият Антоан Екзюпери. След поредица от катастрофи и неблагополучия обаче един от главните конструктори се отделя и полага основите на аероиндустрията такава, каквато е днес.

Днес самолетната индустрия дава хляб на около 50 000 души от цял свят! Част от стратегията на привличане на инженери са музеят Аероскопия и 4-те туристически кръга в производствената база на “Еърбъс” до местното летище Бланяк, както и космическото градче недалеч от центъра. Да се стигне там в град с размерите на Пловдив, не е трудно - 2 линии на метрото, 2 трамвая и десетина автобуса могат да те заведат, където пожелаеш.

Срещу 12 евро в Аероскопия може да се види легендарният “Конкорд” или да се “приземи” самолет със симулатор. Срещу 15 евро може да се влезе в част от покоите на “Еърбъс”. А срещу 21 евро направо да се озовете във всяка точка на Вселената в космическото градче. Близо 25 декара са интерактивните изложби, в които човек може да потренира за космонавт, да “стъпи” на Луната, да се почувства 8 пъти по-лек заради липса на земно притегляне или да види истински космически кораб. Гитантски екран и 3D технология запращат туриста направо сред звездите. Ето така пътуването до Тулуза си става туристическо бинго 4 в 1.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Спечелете пътуване към мечтаната дестинация с Lufthansa и вземете 10 приятели

Няма нищо по-хубаво от едно пътуване с приятели или семейството. Всъщност има - безплатно пътуване с приятели или семейството. Германската авиокомпания Lufthansa организира игра “SayYesToTheWorld”, в която може да спечелите билети за вас и до 10 приятеля до дестинация по ваше желание - всяка една точка на света,

Подарете си незабравимо пътуване за НОВА ГОДИНА

Ако още се чудите къде да посрещнете Новата 2019 г., ЕКВАТОР има страхотни предложения, с гаранция, че ще бъде незабравима и вълнуваща. ЕГИПЕТ Задължително вижте Музея на Египет в Кайро. Тук са събрани всички исторически богатства на Египет, събрани от всички археологически разкопки. В музея са показани повече от 12 000 артефакта от всеки период

Нова година близо до морето? – разбира се, в „Албена”

Новогодишните празници са едновременно емоция и почивка, ново начало и изчистване на старото, време за равносметка и планове. Но най-вече дните около Нова година са възможност за презареждане на батериите. И тази година за празниците морският ни курорт „Албена” предлага най-доброто съчетание от релакс, купон, спокойствие и емоционални преживявания.

Ница, но не по стъпките на Баневи

Градът е повече от яхти и лукс - сгради, кухня, дух и музеи Има Ница на Баневи и останалите хора, за които е важно да наложат своето разбиране за лукс върху клишето за Лазурния бряг. Ница на редовия летен турист, в която опашките за ресторант се точат по 40 минути. Но и Ница през пролетта и есента, когато градът е много по-ласкав, романтичен,

Кои звезди ще празнуват Коледа и Нова година с гостите на луксозен СПА хотел край Пловдив

Графа, Глория, Анелия и Руслан Мъйнов са само част от изненадите в парк и спа хотел „Марково” Серия почивни дни се очертава около Коледа тази година. Неработни ще бъдат цели 5 дни. Повечето българи започнаха да правят резервации и планове за почивка. Един от най-луксозните хотели край Пловдив - парк и СПА хотел „Марково” е поканил редица известни

Предколедни програми с ЕКВАТОР.БГ

Наближават най-хубавите дни - коледните празници. ЕКВАТОР.БГ ви предлага три варианта за много настроение в едни от най-красивите градове в Европа. В предколедна Златна Прага най-популярните базари са на централния площад в стария град и на площад Wenceslas. На всеки от тях има над 150 къщички, в които да опитате традиционна кухня и да пиете

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

5 нови неща в Москва, които трябва непременно да се видят (Снимки)

В мегаполис като Москва има много забележителности, които са популярни отправни точки за туристите. Но Червеният площад със Спаската кула, Кремъл с неговите музеи, катедралата “Василий Блажени”, Третяковската галерия и Пушкинският музей са някак си прекалено популярни. Ако човек реши да ги посети в рамките само на няколко дни,

В Ню Йорк похапват здраво

За човек, израснал с книги като “Богат, беден” и “Кръстникът” и филми като “Умирай трудно” (3 и 4), “Когато Хари срещна Сали” или “Лунатици”, първото посещение на Ню Йорк е като божие откровение. Но освен основните туристически забележителности градът на Голямата ябълка е известен и с това, че там се яде много, а (почти) всичко е ужасно вкусно.

Хотел КООП в София – елегантност и уютна атмосфера в сърцето на столицата

Четиризвездният столичен хотел КООП е изящна сграда в стил Стара София. Той е деветия член във веригата хотели на Централния кооперативен съюз „КООП – Вашето място за почивка“. Разположен е в идеалния център на столицата - на ъгъла на улиците „Г. С. Раковски“, „Искър“ и „Париж“, в непосредствена близост до множество забележителности - архитектурни

5 места, които си струва да видите във Велико Търново

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция,

Хотел „Интелкооп“ в Пловдив - подходящ за туризъм и бизнес през цялата година

Кооперативният хотел с приз за най-добри резултати през 2017 г. в категория 1-2 звезди. Град Пловдив е една от най-популярните туристически дестинации в България. Освен че е вторият по големина в страната, градът под тепетата е и паметник на културата. Със своята вековна история Пловдив се е превърнал във важен търговски, комуникационен,

Ива Петрони и Димитър Алексов представиха най-новия пътеводител за планинския маршрут Е4 в България

Туризъм за заети хора – или как се изминава българският участък от международния планински маршрут Е4, бе основна тема на премиерата на книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (ИК „Сиела”) с автор Ива Петрони и фотограф Димитър Алексов. Събитието се състоя вчера, 13 септември, от 18:30 часа в препълнения клуб Gramophone.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber