Тулуза - църкви, самолети и теменужки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7023838 Тулуза - църкви, самолети и теменужки Тулуза - църкви, самолети и теменужки www.24chasa.bg
Местни и гости обичат да пият бира на брега на Гарона, откъдето се вижда Pont Neuf - Новият мост, построен през 1632 г. СНИМКА: Авторът

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания

Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци, ръждясали железни решетки и поолющени сгради. Заради тези антизабележителности и заради затворените магазинчета с паяжини в ъглите на витрините, където последният клиент е влязъл преди няколко години, в началото новодошлият се чувства като в град със затихващи функции. Минорното чувство обаче избледнява, когато види надписите на улиците на френски и испански. Бингото 3 в 1 - дошъл ли си в южния френски Прованс, все едно си бил и в още по-южна Испания и в най-южна Италия, взети заедно.

Внушителните готически църкви отвътре, римската базилика, родното място на прочутите самолети “Еърбъс” и уханието на теменужки, издигнати в местен култ, опитват да надделеят над увеличаващия се брой мигранти.

Теменужената индустрия, която прави

от сапун до горчица и

други лилави неща,

си съперничи с цвета на овехтяла тухла, завладял цяла Тулуза. Този цвят наднича от всички стари сгради, но задължително присъства с някой и друг елемент във всички нови. Заради него градът си е спечелил прозвището “розовият град”.

Преди да се втурнете по местните църкви, които наистина си заслужава да бъдат видени главно отвътре, трябва да се отбиете на площада на Капитолия. Лесно ще го откриете по часовниковата кула, издигната през 1525 г.

Тази розова сграда, която е нещо средно между музей и действаща институция, е мост между миналото и бъдещето, казва кметът на Тулуза Жан-Люк Муден. В Капитолия все още се помещава голяма част от кметството, решава се местната политика и се вадят паспорти, а в богато изрисуваните зали на първия етаж през уикенда се сключват граждански бракове и се ходи на концерти. През останалите дни в тях може да се влезе като на изложба, при това напълно безплатно.

Гигантските рисунки по стените изобилстват от тържество на закръглена женска плът ала Рубенс. До тези зали се стига по стълбище, изрисувано в началото на XX век, до което е бюстът на Жан Жорес, с когото местните се гордеят и наричат социалист визионер.

За съжаление, красивият площад на Капитолия, който съществува от 18-и век, често е засенчен от сергиите на амбулантни търговци с южняшки темперамент, които пречат човек да се наслади на каменните павета и простора пред сградата, която е завършена през 1850 година.

По която и уличка да тръгнете от Капитолия, със сигурност ще се натъкнете на някоя от многобройните “розови” църкви. Не очаквайте храмове, пред които можете да се снимате отдалеч. Повечето, с изключение на една-две, се сливат с розовеещите сгради наоколо и шансът да ги пропуснете е доста голям. Почти нищо не предвещава, че вътре, зад дебелите тухлени стени, се крие внушителна готическа архитектура с опнати колони, до чийто връх погледът рядко може да стигне в детайли. Затова най-разумното, което може да направи човек, е да вземе карта и да се движи по нея.

Всички храмове заслужава да се видят, макар уж да си приличат. Почти всички имат по-малки или по-големи органи и почти в никой няма икони. Един от най-големите музикални органи - около 13 тона, е построен през 1612 г. в катедралата “Сент Етиен” - един от най-красивите храмове в Тулуза.

В града има поне 3 църкви и поне 8 параклиса, наречени на Дева Мария. А в църквата “Сент Пиер” - каква приятна изненада за българското око! - има дори

зала, наречена

“Кирил и Методий”

Българското сърце трепва, но никъде наоколо няма обяснение кога и кому в Тулуза е хрумнала идеята да увековечи двамата братя славяни.

Един от най-забележителните готически храмове в южния френски град е Конвентът на якубинците - манастир с 8-вековна история в самия център. Храмът, построен през 1229 г., чиито колони, високи 28 м, наподобяват палми, е сред най-впечатляващите паметници на южняшкия готически дизайн. Във вътрешността галерия със сводове и колони обгражда спретнат двор, който е бил място за медитация и общуване. В осмоъгълната часовникова кула, висока 45 м, някога се е намирала камбаната, която отброявала ритъма на града.

Базиликата “Сент Сернин”, която наричат и “Сент Сатурнин”, връща в още по-стари времена. Тя е построена на мястото на най-голямата римска църква. Базиликата е наречена на първия епископ на Тулуза, който умира през 250 г. и е погребан тук. На негово име са кръстени около 700 църкви в Италия, Испания и Франция. На около 200 км югозападно оттук започва пътят на пилигримите Камино. В базиликата, чиято осмоъгълна часовникова кула е висока 67 м, подробно са описани постулатите, които всеки пилигрим следва. Част от поклонниците все още минават оттук, по т. нар. френски път към Сантяго ди Компостела, за да стигнат после до гроба на Сент Джеймс. Тази

френска част от

пътя Камино

е дълга около 170 км и може да се вземе за около 7-10 дни.

Където и да ходите в Тулуза, непременно се вглеждайте в балконите от метална “дантела”. Местните сякаш са се състезавали какви по-причудливи форми да изплетат, заради което тези “плетени” метални тераси са запазена марка на града.

Не пропускайте да направите сутрешен крос или бързо ходене, да карате колело или ролери, по дължината на един от местните канали. Най-къс, около 2 км, е Канал дьо Бриен. Канал Латерал, дълъг около 180 км свързва Тулуза с Бордо, а плавателният Канал дьо миди, който е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, води до Средиземно море и е дълъг е 250 км.

Почти една пета - около 45 км. от алеите покрай Канал дьо миди, са удобни за колоездачи. Заради това велотуризмът е на особена почит в района. Срещу 260 евро за 4 дни

с колело по канала

Тези стълби в Капитолия водят младоженците към ренесансова зала за сключване на бракове. СНИМКА: Авторът

можете да стигнете

до Каркасон -

уникалния средновековен град-крепост, който си заслужава да се види.

Канал дьо миди е завършен през 1681 г. Местният архитект Пиер-Пол Рике успял да убеди крал Луи XIV колко важно е водното съоръжение за икономиката в района и дори финансирал част от построяването му. Днес търговската слава на канала е помръкнала и е отстъпила място на корабчетата, които разхождат туристи от април до октомври, без юли и август, когато водата намалява.

Привечер задължително поседнете край пълноводната Гарона, от чиито брегове се виждат няколко моста. Най красив със 7 каменни арки е Понт Ньоф - Новият мост, построен през 1632 г. Местни и туристи са се излегнали на тревата по бреговете или са провесили краката си над коритото, широко повече от 150 м, пият бира и се наслаждават на едва влачещата се река, заради която човек може да си помисли, че времето е спряло. Нищо подобно - на другия край на града времето тече със скоростта на самолета. В Тулуза е

“родилният дом” на

самолетите

“Еърбъс”

Тъкмо те все още привличат млади инженерни умове и донякъде оживяват този поуморен град. Днес той напълно заслужено се нарича една от световните столици на авиацията.

Всъщност пътят към аерославата на Тулуза започва преди повече от век, преди създаването на “Еърбъс”. Местен инженер конструира по време на Първата световна война малки самолети, използвани за наблюдателни мисии. Когато военният конфликт приключва, визионерът започва да майстори малки аероплани за пренос на поща чак до Дакар, а по-късно - до Южна Америка. Първият такъв полет до Рабат през 1919 г. трае близо 13 часа. Скоро след това са привлечени и обучени пилоти, сред които прочутият Антоан Екзюпери. След поредица от катастрофи и неблагополучия обаче един от главните конструктори се отделя и полага основите на аероиндустрията такава, каквато е днес.

Днес самолетната индустрия дава хляб на около 50 000 души от цял свят! Част от стратегията на привличане на инженери са музеят Аероскопия и 4-те туристически кръга в производствената база на “Еърбъс” до местното летище Бланяк, както и космическото градче недалеч от центъра. Да се стигне там в град с размерите на Пловдив, не е трудно - 2 линии на метрото, 2 трамвая и десетина автобуса могат да те заведат, където пожелаеш.

Срещу 12 евро в Аероскопия може да се види легендарният “Конкорд” или да се “приземи” самолет със симулатор. Срещу 15 евро може да се влезе в част от покоите на “Еърбъс”. А срещу 21 евро направо да се озовете във всяка точка на Вселената в космическото градче. Близо 25 декара са интерактивните изложби, в които човек може да потренира за космонавт, да “стъпи” на Луната, да се почувства 8 пъти по-лек заради липса на земно притегляне или да види истински космически кораб. Гитантски екран и 3D технология запращат туриста направо сред звездите. Ето така пътуването до Тулуза си става туристическо бинго 4 в 1.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Задават се два дълги уикенда! Релаксирайте в оазиса на планината близо до Пловдив

Парк и СПА хотел Марково ще допълни вашата почивка с блаженство за тялото и душата Цели два дълги уикенда ни очакат в края на месец април и началото на следващия месец май. С наближаването на мини ваканциите все по-често започваме да си задаваме въпроса как да оползотворим максимално това време. Идните почивни дни са съпроводени и от празнично

Royal Beach Mall - любимо място на туристите за шопинг и забавление и в сезон 2019

Водещи световни марки откриват магазини в търговския комплекс и превръщат „Слънчев бряг” в гореща фешън дестинация За поредна година Royal Beach Mall приветства предстоящия туристически сезон с атрактивни шопинг предложения за всички гости на курортен комплекс „Слънчев бряг”. И това лято търговският център обещава да се превърне в най-горещата

Всяка чаша вино „Бургозоне“ ви води на пътешествие по река Дунав

Бургозоне е семейна бутикова изба от Северозападна България, разположена до гр.Оряхово, на брега на река Дунав, с изглед към остров Есперанто. Винарната получава името си от римската крепост „Бургозоне“, изградена на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum). През вековете регионът се слави като един от главните винарски райони на България.

Делви вместо бъчви - подземната тайна на грузинското вино

Квеври - най-важната дума в района на Кахетия Кахетия, легендарният изток на Грузия, е дал на света много повече, отколкото той подозира. В този край е роден художникът наивист Нико Пиросмани. Затова на площада в Телави, главния град на областта, е пълно с репродукции на негови картини. Не сте чували за Пиросмани?

Най-прочутият таен коридор в света се отваря за публика

Медичите минавали скришом по 760-метровия “Вазари” във Флоренция Ако сте ходили във Флоренция, няма начин да не сте чули за прочутия коридор “Вазари”. Той е дълъг 760 метра и тръгва от Палацо Пити, бившата резиденция на Медичите, преминава над река Арно по известния мост Понте Векио, след това се промушва през галерия “Уфици” и стига до Палацо

"Сподели България - Мизия и Златия" - изтегли от тук безплатно приложението

Изтегли от тук безплатно приложението за винени дестинации "Сподели България - Мизия и

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Шанхай - гореща дестинация по време на празника Цинмин в Китай

Хубавото време, разцъфналите цве.тя и пресният чай превърнаха Шанхай в гореща туристическа дестинация за почивните дни за традиционния китайски празник Цинмин, предава bulgarian.cri.cn. В петък близо 70 000 души посетиха древното водно градче Джудзядзяо в шанхайския район Цинпу. Броят им се доближава до дневния рекорд,

Язденето на камила в Петра не е безплатно и не е включено в билета

Ако решите да посетите приказния скален град Петра, свещената река Йордан или червената пустиня Уади Рум, в която са заснети филмите “Марсианецът”, “Трансформърс” и “Прометей”, се пригответе да се пазарите много по-умело отколкото на Женския пазар в София. Имайте предвид, че надценката, която са сложили арабските търговци, е поне двойна.

Започнаха резервациите за СПА почивки за Великден и Гергьовден

Един от хотелите, който първи обяви промоционални пакети, е Парк и СПА хотел Марково Дългата серия от почивни дни покрай празниците, кара много хора от рано да започнат с плановете къде и с кого да ги прекарат. Тази година Великден в България ще бъде отбелязан на 28 април. Покрай големия празник ще бъде и първата за годината по-дълга серия от

Защо съкровището от с. Дълбоки се съхранява в Оксфорд?

Времето се стопля и все повече си мислим за пътешествия и мечтаем за далечни дестинации. Ако все още не сте набелязали конкретни цели, ви предлагаме три града, извън България, свързани с нашата история, които да посетите. Глаголическата алея в Хърватия, съкровище от гробницата до с. Дълбоки в Англия и скиптърът на Кубрат в Русия са три светини,

Куба омагьосва богатите туристи с лукс

В Хавана има магазан, в който се продава фотоапарат за над 25 000 долара!? Това е около 850 пъти повече от средната месечна заплата в Куба. Невероятната сума си спечели очаквано подигравки в социалните медии, но всъщност придобива смисъл, ако се погледне през призмата на зараждащите се усилия на острова да заеме място на пазара за луксозен туризъм.

10-те най-евтини почивки – в Испания, Гърция и у нас

Слънчев бряг в средата на класацията за семеен ол инклузив това лято Българският Слънчев бряг е класиран 5-и сред десетте най-достъпни европейски курорта в рейтинг на семейните почивки ол инклузив за лятото на 2019 г. Той е изготвен от сайта TravelSupermarket, който проучва и сравнява цените на туристическия пазар.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber