Митрополит Стефан заплашва с Бог цар Борис III - да не гони евреите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7022411 Митрополит Стефан заплашва с Бог цар Борис III - да не гони евреите Митрополит Стефан заплашва с Бог цар Борис III - да не гони евреите www.24chasa.bg
Цар Борис III и Софийският митрополит Стефан на Богоявление през 1942 г. все още са в добри отношения.

Комунистическата власт го изпраща в изгнание в село Баня, Карловско, защото не се съгласява свещениците да доносничат за това, което миряните им изповядват

“Не гонете, да не бъдете гонени, защото казва Христос: С каквато мярка мерите, и вам ще се мери.”

Тази закана към цар Борис III отправя Софийският митрополит Стефан през май 1943 г. Предприема тази остра стъпка заради гоненията срещу българските евреи, които се опитва да спре.

Дядо Стефан беше един от най-големите застъпници на българските евреи, спомня си неговата племенничка Мария Попова, съпруга на бившия премиер Димитър Попов. Тя е тази, която през 2002 г. отива в Израел, за да получи от института “Яд Вашем” почетния медал и грамотата, с която екзарх Стефан е обявен за “праведник на народите на света”.

Още като Софийски

митрополит той е един

от най-ярките

застъпници на правата

на евреите в България

в годините на Втората световна война.

Месеци наред през пролетта на 1943 г. митрополит Стефан се противопоставя на антисемитските закони, които България въвежда. По това време в страната има близо 46 хил. евреи. Със Закона за защита на нацията техните права са силно орязани, те са задължени да носят жълти звезди на реверите си, а имуществото им е отнето. Дядо Стефан се противопоставя на закона и обявява, че е създаден с преднамерена цел “да злепостави една част от българското гражданство - еврейското малцинство”. Според него законът дори извършва “посегателство срещу БПЦ”, забранявайки на църквата покръстване на евреи и венчаването им с българи.

На извънредна сесия на Светия синод срещу мерките на правителството за изселване на българските евреи на 2 април 1943 г. Стефан се обръща към другите митрополити с думите: “Еврейското преследвано малцинство вика към нас за помощ и ние не можем да им откажем искрено загрижено християнско отношение. Светият синод не може да не се вслуша в зова на тия нещастници.”

Многократно и по различни поводи митрополит Стефан призовава държавната власт да прекрати гонитбата на евреите. След отмяна на първоначалната заповед за депортация от март 1943 г. два месеца по-късно - през май, се прави втори опит. Под натиска на Германия

царят одобрява план

за изселването на

софийските евреи

в провинцията

Това предизвиква остри реакции както сред духовенството, така и на много видни граждани, политици и общественици. На 24 май е организиран протест на леви сили и на еврейската общност. След молитва в малката синагога в столичния кв. “Ючбунар” протестиращите се отправят към двореца. Преди да стигнат дотам, се намесва полицията, манифестацията е разгонена, а много от водачите на еврейската общност са арестувани, включително и равинът Ашер Хананел. Протестните действия имат успех - провалят плана за изселване на евреите.

Същата вечер митрополит Стефан пише писмо до Павел Груев, съветник на цар Борис III. В него той отправя острата заплаха към царя. Ето част от писмото, което се пази в Държавна агенция "Архиви" и не е публикувано в автентичния му вид до днес:

“Уви, тази година великият празник на българската просвета и за мен, па и за хиляди столичани, мина под знака на сълзи. От ранна заран, както ви казах на молебена, десетки люде от еврейски произход окупираха Митрополията ми и в мое лице търсеха царската милост, убедени, че ще видя Царя ни на молебена и ще му предам тяхната гореща молба, която отзивчивото Царево сърце ще чуе и разбере.

Най-внушителна беше делегацията на двамата равини, единият от тях г-н Хананел, след горещи апели за човечност и милост, че замоли, ако наистина е държавна необходимост да няма повече в София евреи,

да изпрося от Негово

Величество последна

за тях милост: да

бъдат избити и

погребани в България,

тяхното мило и любимо отечество, добавяйки думите: “ний живи няма да напуснем София”.

След молебена вълните на изтерзаните люде станаха чести и огромни!

(...)

Чрез вас, дълбокопочитаеми г-н П. Груев, най-близкия на Царя ни съветник и най-добросъвестния му служител, прося от Негово Величество милост за евреите!

Моето сърце е раздрано! Имах и имам усет, че нещо страшно иде върху нас за делата ни към евреите, които дали наистина не са угодни Богу и са вредни нам.

Кръвта на невините вика за отмъщение. Сълзите на беззащитните са океан, който погребва виновните.

“Не гонете, да не бъдете гонени”, защото казва Христос: “С каквато мярка мерите, и Вам ще се мери.”

“Дядо Стефан е имал големи лични конфликти с цар Борис на тази тема. Разказвали са ми, че дори казал на царя: Аз ще отворя всички манастири и ще прибера евреите там, ако ти позволиш те да бъдат натоварени на влакове и изпратени от България. Пък нека някой тогава да има кураж да влезе в храма. До 9-о коляно ще ти тежи!”, спомня си днес Мария Попова, която е внучка на сестрата на митрополита и носи името на баба си.

Признава, че в онези години е била само 8-годишно момиче, но има ярки спомени от дядо Стефан, а и в семейството много се коментирала ролята му за спасяването на евреите. Дори години по-късно, когато вече като екзарх Стефан е изпратен в изгнание, роднините често се молели: Той спаси толкова много хора и Господ ще го спаси и него!

“Наричахме го дядо владика и се отнасяхме към него с голям респект. Той беше с висока култура и интелект, имаше изключително излъчване - висок, едър, божествен. А като запееше - целият храм затрептяваше. Имаше божествен глас - великолепен бас като Борис Христов, който ни караше за изтръпваме.

Имаш чувството, че

Господ е между нас”,

спомня си Попова. Всяка неделя семейството се събирало в храма на митрополията “Св. Неделя”, където службата водел дядо Стефан.

Има един момент в ритуала, когато той минава между богомолците и ги ръси със светена вода. Минава между редовете и знае кой къде стои. Веднага разбира, когато някой от роднините липсва, и пита: Къде е Мичето? Защо я няма Стефчето? Все негови племеннички. Не смеехме да отсъстваме в неделя от служба. Беше задължение както “Отче наш” да се черкуваме”, спомня си Мария. И разказва, че във всяка къща в рода им имало по една Мария, кръстена на сестра му, и по една Стефана или Стефчо, кръстени на него.

В началото на 40-те години на миналия век семейството на Мария живее в Кула, където баща ѝ подполк. Никола Стефчев бил офицер, завеждащ западната граница на България от 1940 до 1944 г. Дядо Стефан често гостувал на семейството и обичал да разговаря със зет си. Двамата имали много силна връзка и намирали много общи теми.

Мария вижда дядо Стефан за последно на погребението на баща си, загинал при Страцин през 1945 г.

“Когато почина баща ми, дядо Стефан вече беше провъзгласен за екзарх. И направи чудесна заупокойна панихида в черквата в Княжево. Татко е погребан там с всички военни почести като загинал герой в Страцин”, спомня си тя. А баща ѝ бил посмъртно произведен в полковник.

Попова е запазила и друг спомен от дядо Стефан - след смъртта на баща ѝ, когато “в онези аскетни и гладни години” с купонна система, екзархът често изпращал шофьора си Васил да донесе на майка ѝ две големи мрежи с продукти - брашно, захар, всичко най-необходимо. Семейството живеело в малка къщичка на ул. “Ами Буйе”, където днес е блокът с жилището на Попови.

Много скоро след това екзарх Стефан отива в изгнание. “Беше уважаван, но изведнъж изпадна в немилост, защото се противопостави на искането на комунистическото управление свещениците да доносничат за това, което миряните им изповядват”, спомня си Мария Попова. Споделил пред близките си: Няма да позволя свещениците да станат доносници.

Последвали други скандали, които довели до оставката на екзарха. Комунистическата власт го изпраща в изгнание в село Баня, Карловско. Попова има много ярки, но тъжни спомени от този период.

“Изпратиха го във вилата на един фабрикант. С шофьор и готвач, но в пълна изолация. В началото не допускаха никой от роднините да го посещава. Дори му бяха забранили да ходи в местната черква да се черкува, а камо ли да прави служба”, разказва тя.

За да отидат при него,

роднините трябвало

да си вадят официално

открит лист от

службите

Позволявали визита само веднъж в месеца, и то само от един човек.

“Всеки път това водеше до напрежение между роднините - кой да отиде този път да го види. Редуваха се, но всеки искаше да го види. Майка ми и лелите му правеха сладкиши или нещо, което обича да яде, и му го пращаха. Той много зле понасяше тази изолация”, разказва още Попова.

През 1955 г. щастливец за визита е и мъжът ѝ Димитър. Той се познавал с дядо Стефан от Кула, където живеел като квартирант в дома на Мария много преди да се оженят.

Дядо Стефан имаше голяма слабост към моя мъж, намираха много общи теми, спомня си тя. Димитър Попов дори помагал на екзарха да събира мемоарите си, в подреждането на документите и спомените.

За да бъде спасен от гнева на Фердинанд,

младият Стефан е изпратен в Швейцария

Светското име на екзарх Стефан Първи е Стоян Попгеоргиев Шоков.

Роден е на 7 септември 1878 г. в с. Широка лъка, Смолянско. Баща му е поп Георги Шоков.

През 1893 г. Стефан завършва Богословското училище в Самоков и няколко години работи като учител в село до Широка лъка. През 1900 г. по препоръка на Брегалнишкия епископ, а по-късно Търновски митрополит Антим отива да учи в Духовната академия в Киев. След завършването ѝ получава и научна степен “кандидат на богословението”.

След завръщането си в България става учител в Пловдивската мъжка гимназия, а по-късно и в Българската духовна семинария в Цариград. Екзарх Йосиф I го привлича за екзархийски секретар.

През 1910 г. приема монашеството и става протосингел на Българската екзархия в Цариград. Три години по-късно е активен участник в Карнегиевата комисия и в комисията по сключване на мира с Турция.

След това се завръща в България заедно с екзарх Йосиф I и се установява в София. Започва да се изявява и на политическа сцена и в изказванията си влиза в открит конфликт с цар Фердинанд. За да го спаси от гнева на царя, екзарх Йосиф го изпраща в Швейцария. От 1915 до 1919 г. Стефан специализира богословие в Женева, а след това защитава докторат по философия и литература във Фрибургския университет.

В Швейцария Стефан, по това време вече архимандрит, влиза в “Българския съюз” - организация, която отстоява българските интереси в чужбина. Той е един от най-дейните представители на българската емиграция в страната. Говори се, че по това време е сътрудничил на френския Генерален щаб.

През 1921 г. е ръкоположен за Маркианополски епископ, а на следващата година е избран за Софийски митрополит. Като такъв е натоварен от Светия синод да поддържа връзките на БПЦ с Всемирното движение на църквите.

Като Софийски митрополит именно Стефан отслужва заупокойната молитва в църквата “Света Неделя” в деня на атентата - 16 април 1925 г. Спасява се по чудо - по време на самия взрив е бил в олтара, което е най-сигурното място в храма.

На 21 януари 1945 г. е избран за български екзарх.

През май 1945 г. членът на Политбюро на ЦК Трайчо Костов обаче пише в телеграма до Георги Димитров, че трябва да се ограничат правата на екзарха, защото “все повече започва да показва истинското си лице на долнопробен политически интригант, комунистомразец и англофил”. Година по-късно екзарх Стефан протестира до премиера Кимон Георгиев срещу отнемането на имотите на църкви и манастири от държавата. Отношенията му с комунистическата власт ескалират през 1948 г., когато екзархът предизвиква гнева на Васил Коларов със забраната си свещениците да членуват в ОФ. Така на 6 септември 1948 г. на заседание на Св. синод той е предизвикан със скандал и подава оставка. 4 дни по-късно Политбюро в състав Георги Димитров, Трайчо Костов, Васил Коларов, Георги Чанков, Антон Югов и Георги Дамянов я приема.

Със същото решение ЦК дава съгласие Българската екзархия да бъде въведена в патриаршия, което било необходимо за “организиране борбата на православната църква против Ватикана”. Приема се решение за “демократизиране на църквата”. Решено е още да не се дава задграничен отпуск на бившия екзарх, но да не се възразява срещу евентуално негово отиване в съветски манастир, да му се даде възможност да се лекува и да му се осигури издръжка.

На 11 септември Стефан протестира пред подпредседателя на Министерския съвет Васил Коларов и Св. синод срещу освобождаването му и от поста Софийски митрополит. Протестът му е отхвърлен от синода.

На 2 октомври се взема решение да бъде изселен в село Баня. Екзарх Стефан умира в изгнание на 14 май 1957 г. Погребан е в Бачковския манастир.

Автор е на множество слова и богословски трудове, издадени в 26 книги и над 1000 сборника на чужди езици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Въпреки десетте номинации за "Оскар", киносалони отказват да прожектират “Рома”

Киносалоните на AMC и “Регал” в Съединените щати отказват да прожектират филма “Рома” на Алфонсо Куарон, въпреки че лентата вчера получи 10 номинации за “Оскар” заедно с “Фаворитката”, предаде Би Ти Ви. По традиция киносалоните на AMC и “Регал” всяка година прожектират всички номинирани в категорията “Най-добър филм”,

Кейт Мидълтън: Трудно е да бъдеш родител

Херцогинята на Кеймбридж Катрин сподели за своите затруднения като майка при среща с доброволци, помагащи на родители. Въпреки, че има бавачка и прислужници, които й помагат в отглеждането на принцовете Джордж и Луи и на принцеса Шарлот, Кейт сподели, че е имало моменти, когато и тя се е чувствала изолирана, пише "Дейли мейл". "Толкова е трудно.

Челси Клинтън е бременна с третото си дете

Челси Клинтън обяви, че семейството й се увеличава, съобщи Асошиейтед прес. Дъщерята на Хилари и Бил Клинтън, която е на 38 години, написа в Туитър, че със съпруга й Марк очакват дете през лятото. Тя не разкри пола му. Двойката има дъщеря Шарлот, която се роди през 2014 г., и син Ейдън, роден през 2016 г., предава БТА.

Освободиха певеца Крис Браун от ареста в Париж след обвинения в изнасилване

Американският певец Крис Браун, който бе арестуван в понеделник в Париж с още двама души по подозрение в изнасилване, е бил освободен от полицейския арест късно снощи, предадоха информационните агенции, като цитираха прокуратурата на Париж. Случаят все още се разследва, допълни френската прокуратура.

Орлин Павлов има дъщеричка Елизабет

Тази вечер певецът Орлин Павлов се е сдобил с дъщеричка. За радостното събитие съобщи самият той във фейсбук: Елизабет Павлова, добре дошла на този свят! Неизмерими благодарности на д-р Anna Ivova Bogdanova и целия екип на акушер-гинекологията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Невероятни сте!!!Диана обичам те!

Номинираният за 3 награди "Оскар" Павел Павликовски идва в София

Голям е успехът за полското кино на 91-те награди "Оскар". Павел Павликовски и филмът му "Студена война" са номинирани в 3 категории: най-добър режисьор, най-добърчуждоезичен филм и оператор. Павликовски е сред специаните гости на София филм фест и ще се срещне с посетителите през март. Той вече е носител на една награда "Оскар" за най-добър

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

След наградата "Пулицър" рапърът Кендрик Ламар се устреми към "Оскар"

След като миналата година стана първият рапър, отличен с награда "Пулицър", тази година Кендрик Ламар има шанс да прибави и "Оскар" към колекцията си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Ламар е номиниран в категорията за песен от филм с парчето "All the Stars" от "Черната пантера", записано в сътрудничество с певицата Сиза.

Карл Лагерфелд отсъства и от второто дефиле на "Шанел" в Париж, бил уморен

"Умореният" дизайнер Карл Лагерфелд - всепризнатата звезда на висшата мода, отсъства и от двете дефилета на "Шанел", представени в Гран пале в Париж, съобщи АФП. Според специалистите това не се е случвало досега. Съвсем необичайно за модно дефиле, защото е прието никой да не говори от подиума, организатор обяви сутринта след представянето на

Рапърът Дрейк тръгва на турне в Европа

Дрейк оповести, че ще изнесе 22 концерта във Великобритания и континентална Европа през март и април, включително 6 шоута в зала "02 Арина" в Лондон, съобщи Контактмюзик. Концертите ще са в рамките на европейската част от турнето му "Assassination Vacation Tour", предаде БТА. Изпълнителят на хита "In My Feelings" планира да се завърне във

Адриана Лима се раздели с приятеля си (Снимки)

Адриана Лима приключи връзката си с турския писател Метин Хара, съобщи Контактмюзик. Тридесет и седем годишната манекенка има две дъщери - 8-годишната Валентина и 6-годишната Сиена, от бившия си съпруг Марко Ярич. Сега става ясно, че Адриана и Метин са сложили край на романтичната си връзка, след като се срещаха от година и половина, предава БТА.

Вижте номинациите за наградите "Оскар" (Снимки)

Осем продукции попаднаха сред номинираните във водещата категория за най-добър филм на наградите "Оскар", предаде Асошиейтед прес. Топ отличието ще си оспорват "Черната пантера", "Черен в клана" ("BlacKkKlansman"), "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома", "Роди се звезда" и "Вице" ("Vice"), предаде БТА.

Памела Андерсън: Мъжете, които гледат порно, са слаби любовници

Актрисата Памела Андерсън, която стана световноизвестна с телевизионната поредица "Спасители на плажа", заяви, че мъжете, които гледат порно, се оказват слаби любовници под завивките, пише Контактмюзик. Според нея филмите за възрастни са твърде далече от реалния любовен акт. Андерсън призна ,че я привличат "смелите и радикални мъже",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber