В Тайван зеленото е секси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004742 В Тайван зеленото е секси В Тайван зеленото е секси www.24chasa.bg
Езерото Сън Мун е опасано с велоалеи - част от 300-километровата система, изградена за многобройните колоездачи в страната.

На острова следят за чистотата на въздуха и когато се молят на Буда

Всеки ден жители на Тайпе и гости на тайванската столица се тълпят пред вратите на будисткия храм “Луншан”. За туристите това е просто една красива забележителност, но за местните хора мястото е сред най-големите религиозни светилища в страната. Построено е през 1738 г., но много пъти е страдало от земетресения, войни и пожари. С вяра и търпение хората са го издигали наново. Последните големи разрушения са били през 1945 г. - по време на американските бомбардировки. Днес не изглежда да е останала каквато и да е следа от Втората световна война и храмът винаги е пълен с хора - предимно будисти, но също и таоисти и дори поклонници на Мацзу - китайската митологична покровителка на моряците. Освен всички орнаментики, характерни за подобно религиозно светилище, този храм най-изненадващо притежава и система за отчитане на чистотата на въздуха. 

В един ъгъл, точно до мястото, на което се продават благовонни пръчици, е монтиран голям плазмен екран, който отчита резултатите не само в Тайпе, но и в цялата страна. На пръв поглед изглежда доста странно решение.

Какво би могло да бъде обяснението за това? Може би намек, че в най-съкровеното си общение с Бог тайванците никога не забравят да помолят и за по-чист възудух? Обяснението всъщност е друго.

Благовонните пръчици в източните храмове са като свещите в нашите църкви. Те са част от тайнството на молитвата към Бога.

Обикновено хората

взимат най-малко

по 7 пръчки

Някои поръчват два, три или повече пъти по 7. Смятат, че колкото повече пръчки запалят на Буда, толкова по-вероятно е той да чуе щенията им. Както правим понякога и ние със свещите.

Тайванските екологични власти обаче изчисляват всичко във въглеродни емисии. Повече ароматни пръчки за Буда не означават повече сбъднати желания, а единствено по-замърсен въздух. Затова е въведено ограничение, според което една ароматна пръчица е напълно достатъчна за молитва. Затова над гишето, където се купуват пръчките, има поставен монитор за чистотата на въздуха - колкото логично, толкова и показателно, че в Тайван разчитат не толкова на божествените, колкото на собствените си човешки сили за справяне с екологичните проблеми. 

Това е страна, в която

най-изненадващо

няма кофи за боклук,

а навсякъде е

удивително чисто

Как е възможно това? Боклукът в Тайван се събира толкова прецизно, че няма нужда от кофи за боклук на улиците. Хората сами редуцират нещата, които изхвърлят, защото повечето материали подлежат на рециклиране, а от това се изкарват пари. Защо да изхвърляме пари на улицата, казват си тайванците. В същото време те трябва сами да закупят торбите с различен цвят за разделното събиране на боклука, който въпреки цялото сортиране все пак е останал и трябва да се изхвърли на определените за това пунктове. Така с ангажираното усилие на всеки гражданин в тази страна е решен проблемът с битовите отпадъци. Но Тайван има амбицията да решава много по-големи проблеми. Както свои, така и чужди.

До 2025 г. страната трябва да бъде свободна от ядрена енергетика, а в следващите години и драстично да намали зависимостта от топлоелектрическите централи - най-големите замърсители на природата, преминавайки към възобновяеми енергийни източници.

Тайван дори е ангажиран с помощ към бедни страни като Соломоновите острови, които са заплашени от глобалното затопляне заради високоиндустриализираните държави.

Допреди 30 години Тайван бил фокусиран главно върху бизнес възхода си и главоломно растящия брутен вътрешен продукт. Но със забогатяването дошли и екзистенциалните въпроси. Дали парите са всичко? Ако съсипем мястото, на което живеем, какъв ще е смисълът? Не е ли добре да оставим на бъдещите поколения това, което наследихме от нашите деди - един чудно красив остров насред океана?

Днес неуките земеделци и бедните рибари отдавна ги няма. Това е държава с 98,5% грамотно население и процъфтяваща средна класа, в която толерантността е издигната в култ (първата страна в Азия, разрешила еднополовите бракове), в която жена е избрана за държавен глава, а 30% от депутатите също са жени.

По отношение на качеството на живот Тайван е в челните позиции в годишните световни класации. Цели институти, университетски центрове и мозъчни тръстове в страната са се посветили на зеленото бъдеще и възобновяемите енергийни източници. 

Лидер в екоразработките е Индустриалният технологичен изследователски институт на Тайван. Създаден през 1973 г., институтът днес разполага с бюджет от 650 милиона долара (75% от финансирането са осигурени от държавата, останалите 25% се поемат от частния сектор).

Тайван има една от най-добрите канализационни системи в света с 91% покритие.

Дори писоарите

в прословутия

небостъргач 101

в Тайпе работят

с филтрирана

дъждовна вода 

Обществената библиотека в парка “Бейту” в тайванската столица е първата зелена сграда в страната. Това е футуристична дървена структура, чийто умен покрив събира и филтрира дъждовна вода. Фотоволтаиците пък превръщат слънчевите лъчи в електрическо осветление. 

Сградата е в пълна хармония с прекрасния парк, насред който е издигната през 2006 г. Тогава появата й предизвиква огромен интерес, но днес на острова има толкова много подобни умни и зелени сгради, че този тип строителство вече се смята за съвсем нормална практика. 

Тайван е много сериозно фокусиран в развитието на инсталациите за слънчева и вятърна енергия. Правителството обяви, че има за цел

да инсталира соларни

панели върху

1 милион покрива

в страната. Очакваният енергиен капацитет само от покривните фотоволтаици е за около 3,5 GW.

Соларните панели обаче имат срок на годност, който периодично се изчерпва и трябва да бъдат подменяни с нови. Веднъж излезли от употреба, те се превръщат в неизползваем боклук, който замърсява природата. В тези стари панели обаче има силиций и затова не бива да бъдат изхвърляни. Компанията Get Green Energy в Тайчунг, Централен Тайван, рециклира фотоволтаици и полупроводници, превръщайки ги в най-различни неща. Има и много други фирми, които се занимават с рециклиране на соларни панели, но тази е известна с това, че е разработила своя уникална безотпадъчна технология.

Старите панели се редуцират до суспензия, от която се отделя силиций с чистота 99,99%. Той се използва за изработката на литиеви батерии и в нанотехнологиите. Останалото се подлага на химическа обработка и ново рециклиране без остатъчен материал. Основният продукт, който фирмата разработва, е изолираща, противоалергенна и антибактериална суперматерия, наподобяваща уникалните качества на козината на полярните мечки, включително и с добра защита срещу радиация. От тази на вид пухкава материя правят дрехи, обувки, спортни и домашни артикули...

Тайван е на първо

място в света по

рециклиране на

пластмасови бутилки

и утайка от кафе

и съответно по производство на най-широка гама продукти от тях.

Един от зелените хитове на острова се нарича Gogoro - компания, която предлага не просто електрически скутери, а начин на мислене и стил на живот. Освен че на външен вид изглеждат много секси в очите на много млади тайванци, тези електрически скутери са съвместими с личния смартфон на собственика. Компанията обаче предлага и цяла мрежа от услуги. Може да си заредиш или вземеш назаем вече заредена батерия за електроскутера от кварталния супермаркет. Без газове и отпадъци! 

Магистралите в Тайван са платени, но всъщност никъде не се виждат системи за толтакси. Това е благодарение на системата за зелен и умен транспорт - чип, който е инсталиран в автомобилите, за да отчита дължимите такси. 

В същото време на острова отчитат бум на велосипедистите. Това вероятно е свързано и с факта, че в Тайван има 300 километра изградени велоалеи. 

В Тайван всичко еко, умно и зелено е секси!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

2019 г.: Къде да пътуваме според звездите и зодията си

Нова година, нов късмет. Защо не се погрижите по-баровски за себе си и да си осигурите мечтаната ваканция? Едно пътуване до далечни места подмладява и съживява ума и сетивата. През 2019 г. може да позволите на звездите да решат къде да отидете според зодията ви. Може да сбъднете и най-смелите си мечти.

Как да пътуваме с големи суми пари в брой

В наши дни пътуванията се осъществяват изключително лесно. В последните години неимоверно е нараснал броят на туристическите и бизнес пътуванията, а когато хората пътуват, парите им пътуват с тях. Често се оказва, че транспортирането на пари през граница е по-сложен бюрократичен процес отколкото имиграцията и движението на хората през граница.

Магията на коледните пазари

Атракции по Рождество вече има за гейове и вегетарианци Не е задължително коледното пазаруване да бъде кошмар. Тази досадна работа се превръща в удоволствие на празничните базари, открити вече по всички точки на света. Там на чаша греяно вино и наденички, сред много светлина и музика можеш да напълниш кошница с подаръци – от изящни ръчно

Ако не сте решили къде да посрещнете Нова година, Скопие и Охрид са правилният избор за Вас

За едно незабравимо забавление е необходима само положителна енергия Македония има много богат социален живот. Във всеки град ще намерите ресторанти и кафенета, за да се насладите на почивки през деня и места за партита до ранните сутрешни часове, където можете да прекарате много приятни мигове с вашите приятели.

3 места, край София, където да избягате от мръсния въздух!

През зимата въздухът в градовете е изключително мръсен. Ето защо е хубаво да си правим разходки сред природата. Макар, че навън е студено, чистият въздух е изключително важен за нашето здраве, особено, когато сме принудени да прекарваме по-голяма част от времето си в населените места. Предлагаме ви три дестинации в или в близост до София,

Спечелете пътуване към мечтаната дестинация с Lufthansa и вземете 10 приятели

Няма нищо по-хубаво от едно пътуване с приятели или семейството. Всъщност има - безплатно пътуване с приятели или семейството. Германската авиокомпания Lufthansa организира игра “SayYesToTheWorld”, в която може да спечелите билети за вас и до 10 приятеля до дестинация по ваше желание - всяка една точка на света,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Подарете си незабравимо пътуване за НОВА ГОДИНА

Ако още се чудите къде да посрещнете Новата 2019 г., ЕКВАТОР има страхотни предложения, с гаранция, че ще бъде незабравима и вълнуваща. ЕГИПЕТ Задължително вижте Музея на Египет в Кайро. Тук са събрани всички исторически богатства на Египет, събрани от всички археологически разкопки. В музея са показани повече от 12 000 артефакта от всеки период

Нова година близо до морето? – разбира се, в „Албена”

Новогодишните празници са едновременно емоция и почивка, ново начало и изчистване на старото, време за равносметка и планове. Но най-вече дните около Нова година са възможност за презареждане на батериите. И тази година за празниците морският ни курорт „Албена” предлага най-доброто съчетание от релакс, купон, спокойствие и емоционални преживявания.

Ница, но не по стъпките на Баневи

Градът е повече от яхти и лукс - сгради, кухня, дух и музеи Има Ница на Баневи и останалите хора, за които е важно да наложат своето разбиране за лукс върху клишето за Лазурния бряг. Ница на редовия летен турист, в която опашките за ресторант се точат по 40 минути. Но и Ница през пролетта и есента, когато градът е много по-ласкав, романтичен,

Кои звезди ще празнуват Коледа и Нова година с гостите на луксозен СПА хотел край Пловдив

Графа, Глория, Анелия и Руслан Мъйнов са само част от изненадите в парк и спа хотел „Марково” Серия почивни дни се очертава около Коледа тази година. Неработни ще бъдат цели 5 дни. Повечето българи започнаха да правят резервации и планове за почивка. Един от най-луксозните хотели край Пловдив - парк и СПА хотел „Марково” е поканил редица известни

Матера не иска селфи посетители, а бавен туризъм

9 факта, които трябва да знаем, преди да видим културната столица на Европа за 2019 г. Италианският град Матера, избран заедно с Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г., е едно от най-античните селища в света. В него природата и човекът моделират скали и територия от праисторически времена, издълбавайки в скалите пещери,

Предколедни програми с ЕКВАТОР.БГ

Наближават най-хубавите дни - коледните празници. ЕКВАТОР.БГ ви предлага три варианта за много настроение в едни от най-красивите градове в Европа. В предколедна Златна Прага най-популярните базари са на централния площад в стария град и на площад Wenceslas. На всеки от тях има над 150 къщички, в които да опитате традиционна кухня и да пиете

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber