Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6996417 Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки) Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки) www.24chasa.bg
Иван Димов СНИМКИ: Личен архив

- При първия опит за старт на околостветското пътешествие лодката му потъва 2 пъти под вода

- Плавателният съд е толкова малък (5.90 м), че след 8 - 9 месеца на него Димов няма да може ходи

- Премиерът Бойко Борисов дарил 10 000 евро за храна на приключенеца

- Мореплавателят се изправя на крака след 6 месеца на легло и изоставя инвалидната количка

Понеделник по обяд от испанското пристанищно градче Ла Коруня българинът Иван Димов тръгва на околосветско пътешествие - с кауза и атакувайки 2 рекорда на „Гинес“.

„Тръгнах първоначално от Франция, Ла Рошел, но тъй като се появиха проблеми и хванах една много сериозна буря със скорост на вятъра от 60 – 75 възела (110 – 140 км/ч), трябваше да спра. Аз нямам мотор и останах на дрейф в морето. Два пъти цялата лодка потъва под вода. Изгубих всички измервателни уреди, вятърът ми ги отнесе. И затова реших, че е по-добре да спра, да оправя всичко и да направя ново тръгване“, разказа за „24 часа“ българският мореплавател.

В лодката не нахлува вода, защото тя се затваря херметически. Всяка буря авантюристът трябва да прекарва скрит в долната част на плавателния съд, докато изчака да отмине. Това е моментът, в който най-често ще спи. Пътуването му през цялото време се проследява от Световната федерация по ветроходство, от която Димов поискал разрешение да смени точката на тръгване. На борда с него има черна кутия, която записва местоположението му всяка секунда.

„Отново пресичам всички паралели, просто вместо да мина от лявата страна на Азорите, ще мина отдясно. Така си увеличавам разстоянието и става същото“, обясни приключенецът.

Маршрутът, който ще следва Иван, е Ла Коруня – Азорски острови – Канарски острови – островите на Зеления нос – нос Добра Надежда – оттам през Индийския океан – Нова Зеландия – Тихия океан – нос Хорн – по Атлантическия океан – Ла Коруня. Цялото разстояние е около 28 000 мили (почти 52 000 км).

„Ще пътувам към 8 – 9 месеца, тъй като средната скорост, която развивам, е 4 възела. Това е много време. Само лудите не ги е страх. Аз не съм луд човек и си имам нормалните страхове. Интересното е, че вътрешно ми е много спокойно. Не се чувствам напрегнат или потиснат, нито имам някакви проблеми със съня“, споделя непосредствено преди старта на това голямо приключение българинът. 

„Няма друга такава лодка в света. Тя е единствената с подобна двойна мачта. Носът й не е остър, както на всички останали, а е кръгъл. Това позволява на лодката да върви много леко. Стана уникална“, разказва с любов Димов за своята най-вярна спътница през това околосветско пътешествие – „Мини“.

Така се казва лодката на българина. Той добавя, че според старо поверие не трябва да се променя името на плавателния съд, защото навремето мореплавателите го кръщавали на жените си и ако сменели едното, това предвещавало смяна и на другото. Лодката на Иван обаче не носи името на жена, а на анимационната героиня Мини Маус.

Ако приключенецът успее да завърши своето пътешествие успешно, ще подобри рекорда на „Гинес“ за околосветска обиколка с най-малка лодка. Тази на Иван е дълга 5.90 м, а предната, с която е направено подобно пътуване - 6.50 м. Настоящият носител на рекорда е Алесандро ди Бенедетто, с когото Димов се познава много добре. Вторият рекорд, който атакува българинът, е самото време за целия преход. Засега първенецът държи постижението с 8 месеца и 15 дни.

„Мястото за живот е много малко. Нямам тоалетна, кухня. Пространството е много ограничено, прав в лодката не мога да стоя. След като се върна, имам обещание от Военномедицинска академия, че ще ме възстановят, защото тогава няма да мога да вървя. 9 месеца няма да имам възможност да се разхождам, имам разстояние само 1 м за движение. Може би ще трябва да излизам напред в лодката понякога, но се надявам да не е често, защото всяко едно излизане е свързано с огромен риск“, разказва авантюристът.

Иван плава облечен и с ботуши, тъй като споделя, че на плавателния съд не е толкова топло. „Ако е 25 градуса температурата, на лодката е студено. Това е така и заради вятъра“, допълва 55-годишният софиянец.

В италианска класация тази година го класират на 4-то място сред най-добрите ветроходци в страната. Той живее от толкова дълго в Италия, че на много места вече бива представян като кореняк. Българинът заминава за там преди повече от 20 години и в началото работи като момче за всичко. Имало нощи, които прекарвал под мостове, пиел вода от фонтаните, докато в един момент се оказва, че случайно е започнал да работи за бившия британски премиер Тони Блеър.

Мореплаването за себе си определя като страст. В България е завършил гимназия по туризъм, но по професия се категоризира като моряк.

„Не съм бил капитан на кораб. Човек трябва да е авантюрист, за да може да направи подобно пътешествие. Цял живот съм по лодки и съм участвал във всички видове състезания. Имах щастието баща ми да е домакин на стол и всяко лято работеше на морето. Така аз отивах на 1 юни и се връщах на 15 септември за училище и благодарение на това още като много малък се качих за първи път на лодка“, споделя Иван.

Първото си околосветско пътешествие той предприема на 7-годишна възраст, когато за целта открадва лодка. Така потегля, като в представите му краят на света бил краят на хоризонта, но бързо осъзнава, че реалността е различна. 3 дни след отпътуването му го откриват, тъй като той не можел да управлява плавателния съд.

„Всички мореплаватели сънуват това пътешествие, но не всички имат куража да го направят. То е и много скъпо. Досега всичко по лодката ми струва над 120 000 евро“, отговаря Димов, запитан защо поема по пътя на това предизвикателство сам.

Призивът на авантюриста е да опазим океаните чисти. Неговата кауза засяга изкючително актуална тема за климатичните промени и замърсяването на водните басейни. Софиянецът споделя, че на места буквално плаваш през пластмаса.

„Ще направя символично събиране на пластмаса. Когато видя някакъв боклук, ще го взимам и ще го оставям на лодката. Като събера достатъчно, ще ги връзвам за спасителен буй и ще ги пускам във водата, така че ако някой по-голям кораб мине да може да ги види и да ги прибере“, обяснява българинът.

Той 7 пъти е прекосявал Атлантчиеския океан и веднъж Тихия. Реакциите обаче за идеята му за околосветското пътешествие този път са разнородни. Синът му реагира много добре на новината, докато родителите на Димов са притеснени. Някаква по-специална физическа подготовка заради малките размери на лодката няма.

„Не че са нужни много плавания преди това, но е нужна много информация. Трябва да разбираш от метеорология, астрология, геометрия. Времето в океана е по-различно от това на сушата – предвидимо е. Всичко е въпрос на практика“, заяви мореплавателят.

Тъй като през цялото плаване Иван няма да има досег с бряг, на лодката си има лиофилизирана храна за 7 месеца. Премиерът Бойко Борисов е дарил 10 000 евро за нея. Ще си вземе пресни плодове и зеленчуци за първата седмица от пътуването. Вода ще черпи от дъжда и от океана чрез 2 уреда за десалинизация.

„Лодката има само 3 платна отпред. Имам за смяна още едно. Иска ми се да имам повече, но нямам къде да ги сложа“, обяснява той. Технически лодката е напълно оборудвана с всичко необходимо за подобно пътуване. Електрониката по нея е на стойност над 30 000 евро, а всичко по подготовката за околосветското пътешествие – над 150 000 евро.

По време на обиколката си мореплавателят ще премине през четирите сезона. „Животните в океана са по-страшни. До мен са идвали два кита“, споделя той.

Щял да поеме по пътя на това приключение още преди 2 години, но здравословен проблем го спира. Претърпява операция, след която остава на инвалидна количка. „Прекарах 6 месеца на легло. След това последваха още 3 операции в България и така след една година започнах да ходя долу-горе добре. Сега се движа нормално. Имам болки от време на време, но съм тук и тръгвам!“, разказа 55-годишният софиянец. „Човек не трябва да се отказва от нищо. Имаш ли някаква цел, трябва да я гониш и да я постигнеш“, завърши Иван.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Милчо Левиев и дядото на Кирил Маричков - в европейска енциклопедия на джаза

За първи път в света излиза “История на европейския джаз” и България е част от тази енциклопедия. Томът от 800 стр. е издание на Кралската музикална академия - Лондон, с подкрепата на Европейския съюз. Статията за развитието на жанра у нас е на музикалния критик и журналист Владимир Гаджев. Обхваща периода от началото на ХХ век до 2005 г.

Марин Райков празнува в най-прекрасната компания - на двете си внучки

едната от които е на 2 г., а другата едва на 3 месеца. Бившият служебен премиер, който в последните 5 г. бе посланик на България в Рим, от два месеца вече е в България след приключването на мандата си. За рождения му ден днес от Белгия, където работи, пристига синът му с двете бебета и семейството ще посрещне празниците в пълен състав.

Защо на писателската станция във Варна няма адамов плаж

Защото много легенди щели да бъдат развенчани Наскоро Съюзът на българските писатели навърши 105 години. СБП е творческо сдружение, създадено през 1913 г., начело с Иван Андрейчин. Иван Вазов е избран за почетен председател. През годините в СБП членуват всички по-известни и не толкова известни творци на словото.

Христо Сираков се ожени за "Мис Плеймет" във Валенсия

Бизнесменът Христо Сираков, известен в светското пространство като Ицо 100-те манекенки, се ожени за "Мис Плеймет" Жанета Осипова във Валенсия. Сираков сам се похвали, като качи две техни снимки пред катедралата, а отгоре написа "Дългоочакваният ден дойде!". Новината, позовавайки се на тази информация, съобщава в. "Телеграф".

Ива Дойчинова води радиопредаване с Дядо Коледа в ретротрамвая

Плодове, сладкиши, топли чорапи, коледна украса, книги - такива подаръци донесоха столичани в шатрата на Българското национално радио пред НДК и в ретротрамвая вчера сутринта. Те са предназначени за хората от дома за възрастни в Зона Б5 в София. Идеята за благотворителността е на сутрешните предавания - “Нашият ден” и “Семейно радио”,

Теди Кацарова заедно с Дичо записа кавър на хит на майка си Силвия Кацарова

“Моята пътека” - един от хитовете на Силвия Кацарова и групата LZ, ще прозвучи съвсем скоро в малко по-бърз аранжимент, изпълнена от Теди Кацарова и Дичо. От 6 месеца двамата работят заедно и вече имат 3 общи песни. “Моята пътека” я правят в памет на китариста на LZ Христофор Захариев, написал и музиката към песента.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Иван Яхнаджиев се ръкувал с Доналд Тръмп във Вашингтон

Художникът бе в САЩ като оператор за италианска телевизия Улиците, забележителностите и музеите на Ню Йорк са вдъхновението за най-новата изложба на Иван Яхнаджиев, която той откри в галерия “България” преди няколко седмици. “Художникът иска да види как ще стоят творбите му на друга географска ширина”, казва шеговито той.

Почина фламенко певецът Чикетете

Испанският фламенко певец Антонио Кортес Пантоха, известен като Чикетете, почина на 70-годишна възраст, предаде Франс прес. "Един от най-великите гласове в историята на музиката и на фламенкото в Испания ни напусна. Почивай в мир, Чикетете", се казва в информация на страницата на певеца във Фейсбук. Той е роден през юли 1948 г.

Екипът на “Откраднат живот” се мести в нова болница

Каня лично всеки един от вас да стане част от тази болница на бъдещето”, каза Ина Фотева (на снимката) накрая на 6-и сезон на “Откраднат живот”. И наистина - целият екип на сериала се мести да снима в нова болница. Работата по седмия сезон вече започна. Той ще е под мотото “Любовта лекува”, защото двигател в отношенията между героите ще бъде

Да ми е жив и здрав Иван, много го обичам

Това каза за “24 часа” актрисата Петя Силянова в навечерието на 16 декември, когато е рожденият ден на Иван Иванов. Любимецът на поколения зрители навършва 67 години. Той продължава да живее в село Оборище, където преди години прописа и издаде няколко книги със стихове, разкази и размисли. Петя и Иван са заедно вече 35 години.

Графа и Любо Киров на сцената с Мария Илиева

Графа и Любо Киров ще бъдат специални гости в концерта на Мария Илиева на 26 декември в София. Заедно те ще изпълнят парчетата “Крадена любов”, “Чуваш ли ме” и Alright. Пианистът Живко Петров също ще участва в събитието, като с Мария Илиева ще представят специална версия на баладата “Сама”. Поводът за концерта е представянето на последния албум

Полицаят на годината е 7 пъти шампион по бойни изкуства

Седемкратен шампион по българското бойно изкуство да дао е пловдивският катаджия Стойчо Яковски, който стана полицай на годината, след като спаси 4-годишно момченце. В свободното си време униформеният е инструктор и тренира деца на самозащита. Освен контрол на движението служебните му задължения включват и беседи с подрастващите по пътна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber