Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6996417 Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки) Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки) www.24chasa.bg
Иван Димов СНИМКИ: Личен архив

- При първия опит за старт на околостветското пътешествие лодката му потъва 2 пъти под вода

- Плавателният съд е толкова малък (5.90 м), че след 8 - 9 месеца на него Димов няма да може ходи

- Премиерът Бойко Борисов дарил 10 000 евро за храна на приключенеца

- Мореплавателят се изправя на крака след 6 месеца на легло и изоставя инвалидната количка

Понеделник по обяд от испанското пристанищно градче Ла Коруня българинът Иван Димов тръгва на околосветско пътешествие - с кауза и атакувайки 2 рекорда на „Гинес“.

„Тръгнах първоначално от Франция, Ла Рошел, но тъй като се появиха проблеми и хванах една много сериозна буря със скорост на вятъра от 60 – 75 възела (110 – 140 км/ч), трябваше да спра. Аз нямам мотор и останах на дрейф в морето. Два пъти цялата лодка потъва под вода. Изгубих всички измервателни уреди, вятърът ми ги отнесе. И затова реших, че е по-добре да спра, да оправя всичко и да направя ново тръгване“, разказа за „24 часа“ българският мореплавател.

В лодката не нахлува вода, защото тя се затваря херметически. Всяка буря авантюристът трябва да прекарва скрит в долната част на плавателния съд, докато изчака да отмине. Това е моментът, в който най-често ще спи. Пътуването му през цялото време се проследява от Световната федерация по ветроходство, от която Димов поискал разрешение да смени точката на тръгване. На борда с него има черна кутия, която записва местоположението му всяка секунда.

„Отново пресичам всички паралели, просто вместо да мина от лявата страна на Азорите, ще мина отдясно. Така си увеличавам разстоянието и става същото“, обясни приключенецът.

Маршрутът, който ще следва Иван, е Ла Коруня – Азорски острови – Канарски острови – островите на Зеления нос – нос Добра Надежда – оттам през Индийския океан – Нова Зеландия – Тихия океан – нос Хорн – по Атлантическия океан – Ла Коруня. Цялото разстояние е около 28 000 мили (почти 52 000 км).

„Ще пътувам към 8 – 9 месеца, тъй като средната скорост, която развивам, е 4 възела. Това е много време. Само лудите не ги е страх. Аз не съм луд човек и си имам нормалните страхове. Интересното е, че вътрешно ми е много спокойно. Не се чувствам напрегнат или потиснат, нито имам някакви проблеми със съня“, споделя непосредствено преди старта на това голямо приключение българинът. 

„Няма друга такава лодка в света. Тя е единствената с подобна двойна мачта. Носът й не е остър, както на всички останали, а е кръгъл. Това позволява на лодката да върви много леко. Стана уникална“, разказва с любов Димов за своята най-вярна спътница през това околосветско пътешествие – „Мини“.

Така се казва лодката на българина. Той добавя, че според старо поверие не трябва да се променя името на плавателния съд, защото навремето мореплавателите го кръщавали на жените си и ако сменели едното, това предвещавало смяна и на другото. Лодката на Иван обаче не носи името на жена, а на анимационната героиня Мини Маус.

Ако приключенецът успее да завърши своето пътешествие успешно, ще подобри рекорда на „Гинес“ за околосветска обиколка с най-малка лодка. Тази на Иван е дълга 5.90 м, а предната, с която е направено подобно пътуване - 6.50 м. Настоящият носител на рекорда е Алесандро ди Бенедетто, с когото Димов се познава много добре. Вторият рекорд, който атакува българинът, е самото време за целия преход. Засега първенецът държи постижението с 8 месеца и 15 дни.

„Мястото за живот е много малко. Нямам тоалетна, кухня. Пространството е много ограничено, прав в лодката не мога да стоя. След като се върна, имам обещание от Военномедицинска академия, че ще ме възстановят, защото тогава няма да мога да вървя. 9 месеца няма да имам възможност да се разхождам, имам разстояние само 1 м за движение. Може би ще трябва да излизам напред в лодката понякога, но се надявам да не е често, защото всяко едно излизане е свързано с огромен риск“, разказва авантюристът.

Иван плава облечен и с ботуши, тъй като споделя, че на плавателния съд не е толкова топло. „Ако е 25 градуса температурата, на лодката е студено. Това е така и заради вятъра“, допълва 55-годишният софиянец.

В италианска класация тази година го класират на 4-то място сред най-добрите ветроходци в страната. Той живее от толкова дълго в Италия, че на много места вече бива представян като кореняк. Българинът заминава за там преди повече от 20 години и в началото работи като момче за всичко. Имало нощи, които прекарвал под мостове, пиел вода от фонтаните, докато в един момент се оказва, че случайно е започнал да работи за бившия британски премиер Тони Блеър.

Мореплаването за себе си определя като страст. В България е завършил гимназия по туризъм, но по професия се категоризира като моряк.

„Не съм бил капитан на кораб. Човек трябва да е авантюрист, за да може да направи подобно пътешествие. Цял живот съм по лодки и съм участвал във всички видове състезания. Имах щастието баща ми да е домакин на стол и всяко лято работеше на морето. Така аз отивах на 1 юни и се връщах на 15 септември за училище и благодарение на това още като много малък се качих за първи път на лодка“, споделя Иван.

Първото си околосветско пътешествие той предприема на 7-годишна възраст, когато за целта открадва лодка. Така потегля, като в представите му краят на света бил краят на хоризонта, но бързо осъзнава, че реалността е различна. 3 дни след отпътуването му го откриват, тъй като той не можел да управлява плавателния съд.

„Всички мореплаватели сънуват това пътешествие, но не всички имат куража да го направят. То е и много скъпо. Досега всичко по лодката ми струва над 120 000 евро“, отговаря Димов, запитан защо поема по пътя на това предизвикателство сам.

Призивът на авантюриста е да опазим океаните чисти. Неговата кауза засяга изкючително актуална тема за климатичните промени и замърсяването на водните басейни. Софиянецът споделя, че на места буквално плаваш през пластмаса.

„Ще направя символично събиране на пластмаса. Когато видя някакъв боклук, ще го взимам и ще го оставям на лодката. Като събера достатъчно, ще ги връзвам за спасителен буй и ще ги пускам във водата, така че ако някой по-голям кораб мине да може да ги види и да ги прибере“, обяснява българинът.

Той 7 пъти е прекосявал Атлантчиеския океан и веднъж Тихия. Реакциите обаче за идеята му за околосветското пътешествие този път са разнородни. Синът му реагира много добре на новината, докато родителите на Димов са притеснени. Някаква по-специална физическа подготовка заради малките размери на лодката няма.

„Не че са нужни много плавания преди това, но е нужна много информация. Трябва да разбираш от метеорология, астрология, геометрия. Времето в океана е по-различно от това на сушата – предвидимо е. Всичко е въпрос на практика“, заяви мореплавателят.

Тъй като през цялото плаване Иван няма да има досег с бряг, на лодката си има лиофилизирана храна за 7 месеца. Премиерът Бойко Борисов е дарил 10 000 евро за нея. Ще си вземе пресни плодове и зеленчуци за първата седмица от пътуването. Вода ще черпи от дъжда и от океана чрез 2 уреда за десалинизация.

„Лодката има само 3 платна отпред. Имам за смяна още едно. Иска ми се да имам повече, но нямам къде да ги сложа“, обяснява той. Технически лодката е напълно оборудвана с всичко необходимо за подобно пътуване. Електрониката по нея е на стойност над 30 000 евро, а всичко по подготовката за околосветското пътешествие – над 150 000 евро.

По време на обиколката си мореплавателят ще премине през четирите сезона. „Животните в океана са по-страшни. До мен са идвали два кита“, споделя той.

Щял да поеме по пътя на това приключение още преди 2 години, но здравословен проблем го спира. Претърпява операция, след която остава на инвалидна количка. „Прекарах 6 месеца на легло. След това последваха още 3 операции в България и така след една година започнах да ходя долу-горе добре. Сега се движа нормално. Имам болки от време на време, но съм тук и тръгвам!“, разказа 55-годишният софиянец. „Човек не трябва да се отказва от нищо. Имаш ли някаква цел, трябва да я гониш и да я постигнеш“, завърши Иван.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Цял тир карамфили за концерта на Василис Карас

Цял тир с карамфили е поръчан за концерта на Василис Карас в “Арена Армеец” на 8 май. Те ще бъдат доставени малко преди да започне вечерта. С този концерт гръцкият певец ще отбележи 40 години на сцена. Заедно с Карас ще свирят 10 бузукари, а в залата ще са подредени 120 маси, на които ще седи част от публиката.

Откриха барелеф на Джон Ленън в пловдивското музикално училище

С легендарните песни Imagine, Woman и Let it Вe учениците от пловдивското музикално училище откриха барелеф на Джон Ленън. Целият двор се изпълни с музика, всички танцуваха. Паметният знак е изработен от британската скулпторка Лаура Лиън и е дарен на учебното заведение. Поводът е домакинството на Пловдив за европейска столица на културата,

Лейди Гага, Грета Тунберг и Елън де Дженерис - сред лауреатите на наградите Уеби

Лейди Гага, Грета Тунберг, Уил Смит, Елън Де Дженерис, НАСА, компанията Уолт Дисни - това са само малка част от победителите на наградите Уеби, присъждани ежегодно от Международната академия за дигитални изкуства и науки, предадоха ЮПИ, ТАСС и сайтът Селебрити аксес. Отличията се връчват за иновативност и изключителни постижения в интернет в

Синоптикът Емо Чолаков напуска bTV след 13 години, поема по нов професионален път

Дългогодишният и обичан водещ на bTV Емил Чолаков поема по нов професионален път. След повече от 13 години успешна кариера в ролята на водещ на прогнозата за времето и ръководител на екипа, Емо се насочва към сфера извън медиите, но близка до знанията и уменията му, свързани с метеорологията, предаде bTV.

Синът на Ози Озбърн: Баща ми влиза във форма, отново е циникът, когото познаваме

Здравето на Ози Озбърн постепенно се възстановява и той влиза във форма, защото отново е станал "циникът, когото познаваме", твърди синът му Джак, цитиран от Контактмюзик. Седемдесет годишният рок музикант доста го закъса напоследък, отбелязва сайтът. Той трябваше да се пребори последователно с инфекция на ръката,

Жената, която бе омъжена за Никълъс Кейдж 4 дни, иска издръжка от актьора

Мимолетната съпруга на холивудския актьор Никълъс Кейдж, който се венча с нея в пияно състояние, сега му иска съпружеска издръжка, въпреки че бяха женени само четири дни, съобщава сайтът Контактмюзик. След като изтрезня, холивудският екранен любимец разтрогна брака си с гримьорката Ерика Койке, предаде БТА.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Главната готвачка на принцеса Даяна и Чарлз разкри "тайни" от кухнята

Бившата главна готвачка на покойната принцеса Даяна и принц Чарлз даде поредното интервю и разкри нови подробности за любимите ястия на кралското семейство. Каролин Роб разказва какво е да готвиш за една от най-обичаните жени в историята. 53-годишната Каролин започва работа за младото семейство през 1989 г. и остава там до 2000 г.

Братя Аргирови и съпруги празнуват 60 години в Париж

“Двамата с брат ми сме в Париж заедно със съпругите си. Ще обиколим няколко музея и за вечерта ще седнем в хубаво заведение по наш вкус”, разказа Благовест Аргиров. Той и брат му Светослав са във френската столица до 28 април и там ще посрещнат великденските празници. “Здраве си пожелаваме, само това. Това е най-важното”, добавят двамата певци.

Слава Рачева ще отговори на всяко телефонно обаждане

Днес рожден ден има обичаната куклена актриса Слава Рачева. “Ще бъда вкъщи, винаги имам много обаждания и пожелания и ще отговоря на всички. Не искам да огорча никого”, каза актрисата, с чиито приказни герои израснаха поколения деца. “Пожелавам си най-вече здраве за мен и моите близки”, казва тя и добавя: “Както Педя човек казва: “До нови срещи,

Две телевизии и “24 часа” честитят новороденото бебе на Петя Дикова (Обзор)

Петя Дикова роди и две телевизии съобщиха хубавата новина. Любимият на водещата - поетът Илиян Любомиров, го обяви в “На кафе”, където е коментатор. Деси Стоянова и Александър Кадиев - колегите на Петя от Би Ти Ви, го съобщиха в “Преди обед” два пъти и поздравиха майката и бащата на момченцето. Още докато беше бременна,

Радина Кърджилова играе с възпалено гърло

Никой в залата на Народния театър не разбира, че Радина Кърджилова играе в пиесата “Бащата” с тежка ангина (на снимката е в ролята). Актрисата изнася представлението в неделя, но на другия ден почти не може да говори. Тя има номинация “Аскеер” за ролята на Сара в “Любовникът”, а мъжът ѝ Деян Донков се надява на същата статуетка за режисура.

Мемоарите на Принс ще излязат през есента

Мемоарите, по които работи Принс преди смъртта си през 2016 г., ще излязат в продажба през есента, съобщи Асошиейтед прес. Издателство "Рандъм хаус" потвърди, че "The Beautiful Ones" ("Красивите") ще обедини ръкописа на Принс с малко известни снимки, текстове на песни, изрезки, които е правил. Уводът ще е от писателя Дан Пайпънбринг,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber