Маги Пашова: Трябва да следваш не сигурния път, а собствения

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6974961 Маги Пашова: Трябва да следваш не сигурния път, а собствения Маги Пашова: Трябва да следваш не сигурния път, а собствения www.24chasa.bg
От корпоративна кариера правя рязък завок към изграждане на личен бранд, следвайки сърцето си и търсейки истинското си призвание, снимка Гергана Дерменска
От корпоративна кариера правя рязък завок към изграждане на личен бранд, следвайки сърцето си и търсейки истинското си призвание, снимка Гергана Дерменска

"Казвам се Маги и вече повече от 8 години се занимавам с темата хранене." Така започва представянето й на нейния сайт magipashova.com. Всъщност финото и усмихнато момиче, което така скромно представя себе си, има десетки последователи в социалните мрежи и е вдъхновило голям брой семейства да се обърнат към здравословния начин на живот. Маги Пашова не просто се занимава с темата за храненето, тя е човекът, който знае за храненето в дълбочина и ежедневно предава тези знания на читателите в своя блог.

Маги е възпитаник на канадския Институт за холистично хранене, автор на две книги и един от посланиците за България на глобалното движение Food Revolution, чийто създател е Джейми Оливър. Всяка нейна публикация, всяка снимка и рецепта се поглъщат жадно с детайлите, а преди месец тя и фондация "За храната" успяха да увлекат по идеята за по-здравословен живот деца из цяла България. На прага на кампанията "Ден на революция в храненето" Маги написа във фейбсук: "Днес и утре близо 3 000 деца в цялата страна ще приготвят вкусни рецепти с плодове и зеленчуци. Това е най-голямото събитие за здравословно детско хранене, органзирано в страната! И като си помисля, че всичко започна в едно малко заведение за полезни храни, когато 3 майки седяхме на една маса и си казахме: ако искаме промяна, трябва да направим нещо!"

Маги Пашова не за първи път превръща намерението в реализирана мечта. Преди години осъществява генерална промяна в професионалния си път и до днес, проект след проект, целеустремено крачи след шепота на сърцето си. Тя е не просто вдъхновител, тя е събудила желанието за промяна у други жени, които самите вече са вдъхновителки. Само времето ще покаже колко мащабен ще порасне ефектът от пеперудената й сила.

- Маги, едно от вдъхновенията, които твоите почитатели признават, че им даваш, е начинът, по който си осъществила генерална промяна в своята професия - от обещаваща корпоративна кариера към изграждане на личен бранд. Кога усети, че трябва да промениш пътя си?

При нас, жените, промените обикновено идват с кризи, стигаме дъното, разбираме, че няма път назад и че трябва да сменим посоката, за да оцелеем. Повечето жени правят сериозна кариерна промяна след тежко заболяване, след загуба на близък, на любов или след друго травмиращо преживяване. Преди това като че ли не ни достига смелост. Страхът от неизвестността ни държи в прегръдката или по-скоро в капана на измамната сигурност.

Аз успях да направя моята промяна, без да дочакам кризата, но съм убедена, че ако се бях забавила, ако бях продължила по стария път, кризата щеше да дойде. Това е вселенски закон. Познавам твърде много жени, минали по този път, и историята винаги е една и съща, само нюансите са различни.

Тази история винаги започва с един вътрешен глас, който те пита коя си и какво правиш с живота си. Най-напред е само шепот, който се опитваш да игнорираш. Понякога дори успяваш, но с времето гласът започва да крещи. И може да ти изкрещи с някоя депресия или друго психично разстройство, с автоимунно заболяване или с рак. Защото в основата на всички тези модерни социално значими заболявания стои някаква емоционална дисхармония и неудовлетвореност. Специалистите по психосоматика го обясняват добре.

Аз се вслушах в шепота, който ми казваше: "Ако сега не промениш нещо, преди да навършиш 30, после ще ти бъде много трудно." Просто моят момент беше тогава. При други може да дойде по-рано или по-късно. Важно е да бъдем искрени със себе си, да се вслушваме във вътрешния си глас и да се доверяваме на интуицията си. Колкото и трудно да е това!

- Какво е необходимо, за да направиш този "скок" в неизвестността?

- Генералният проблем на хората от моето поколение е, че като ученици и студенти не бяхме чували за кариерно ориентиране. Никой не ни помагаше да открием силните си страни, да развием способностите си, да следваме интересите си. Когато след гимназията трябваше да кандидатствам, се съобразявах не с това какво искам да уча, а с това какво според тогавашните разбирания би ми осигурило добра работа. И отново според останалите в крайна сметка имах "добрата работа", но това просто не беше моята работа!

Истина е, че е много трудно да направиш скока от сигурността в неизвестното. Не съм сигурна дали щях да го направя, изпреварвайки кризата, ако нямах подкрепата на партньора ми и бъдещ баща на детето ми. Той е човекът, който тотално преобърна представите ми и ми показа как трябва да следваш не сигурния път, а собствения си път. Малко след като се запознахме, той каза "не" на изключително съблазнително предложение за работа в голяма холандска банка заради желанието си да се върне в България и да изгради собствена компания. Постигна го с цената на много усилия и много труд, а аз имах възможност да гледам и да се уча.

Някъде тогава осъзнах, че

да правиш това, което искаш да правиш,

не означава, че непременно ще ти е лесно

Днес от собствен опит мога да кажа, че да следваш пътя или мечтата си, често пъти е трудно, че изисква много отдаденост и решимост, че има тежки моменти, че понякога падаш и че боли, че има съмнения и разочарования, че иска жертви, и че въпреки това си струва, ако това е твоето нещо!

- Разкажи как откри истинското си призвание и как го реализира?

- Както казах, липсата на ранно кариерно ориентиране е голям пропуск за моите връстници и за мен в частност. Опитах се съзнателно да компенсирам този пропуск, като повече от година посещавах различни курсове за личностно развитие и самопознание, търсейки себе си. Осъзнах, че искам да работя с хора, че имам нужда от креативност, динамика и разнообразие в ежедневието си, че умея да бъда убедителна и че трябва да използвам това си качество, за да вдъхновявам. Междувременно завърших обучение по Holistic Nutrition към един от най-добрите профилирани институти в Канада. Това е една модерна специалност в областта на храненето, която гледа на храненето като превенция и осъзнат избор да се грижим за здравето си.

След завършването създадох сайт, в който започнах да споделям наученото с цел да вдъхновя повече хора да подхождат осъзнато към избора си на храна. Със сайта поставих началото на изграждането на личен бранд, който днес поставям под различни проекти и кампании. Една интересна насока, по която работя през последната година, е съвместната работа с един френски производител на серия от здравословни хранителни продукти, които ще бъдат насочени към заетите модерни жени - онези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно, но не винаги имат възможност да отделят нужното време за това. Надявам се да сме готови до есента.

- Днес имаш десетки последователи в социалните мрежи. Узрява ли вече обществото за превенция и за здравословен начин на живот или все още говорим за малка извадка?

- Вярно е, че през годините изградих една аудитория, която ме следва в социалните мрежи и която чете с интерес написаното от мен. Отнасям се с безкрайно уважение към тези хора и се старая да заслужа доверието им всеки ден - с всяка публикация, с всеки пост, с всяка снимка. Изключително държа на качеството във всичко, което правя и вярвам, че това не остава незабелязано.

Колкото до обществото ни, определено процентът на хора, които се интересуват от здравословен начин на живот се увеличава през последните години. За жалост все още говорим по-скоро за извадка и то извадка, която включва предимно семейства с малки деца, хора с по-високи доходи и такива, живеещи в по-големите градове. Аз силно вярвам обаче, че техният брой ще става все по-голям, а профилът им - все по-разнообразен. Иска ми се той да включва все повече млади хора, а също и възрастни, такива в пенсионна възраст. Много важно е всички да осъзнаят, че здравословният начин на живот не е само за "богатите".

- Какво според теб включва здравословният начин на живот и доколко достъпен е той?

- За мен да живеем здравословно означава да се храним с по-чиста, разнообразна и балансирана храна, да се движим повече, да спим повече и да контролираме стреса в живота си. За повечето от тези неща не е нужно да плащаме. Това да изкачим стълбите до третия етаж вместо да ползваме асансьора, да повървим 20 минути пеша до работа, вместо да ползваме транспорт, да си легнем един час по-рано вместо да го прекараме пред екрана, да допускаме повече позитивни мисли в съзнанието си вместо да се фокусираме винаги върху проблемите - това са все неща, които не ни струват нищо, но дългосрочно ни помагат да бъдем по-здрави.

- А по отношение на храненето?

- Много хора вярват, че "здравословно" означава непременно да не ядат месо или да се хранят безвкусно. Аз се опитвам да убедя читателите ми в противното. Моето разбиране за здравословно хранене, което се споделя от хиляди специалисти по света, е избор на повече чиста, сезонна и локална храна, повече храна, която идва от природата (независимо дали с растителен или животински произход), но е отглеждана по устойчив начин с минимално третиране и обработка; храна, която е сготвена щадящо, така че максимално да се запазят полезните ѝ качества; храна, която е вкусна и доставя удоволствие. Да се храниш

здравословно не значи непременно да купуваш модерни храни като киноа и чия

Може да ядеш боб, леща и българско кисело мляко. Означава обаче да избягваш пакетираните храни с високо съдържание на захар, сол и хидрогенирани мазнини, подсладените газирани напитки, технологично преработените храни с много непознати и странно звучащи съставки върху етикета.

- Сигурно има и абсурдни въпроси и питания към теб. Кои са те удивлявали досега най-силно?

- Абсурдно по-скоро е убеждението на някои хора, че ако имаш сайт или изобщо някакво онлайн присъствие, ти си непрекъснато на разположение да отговаряш на всякакви въпроси по всяко време. Много често ми задават въпроси, чийто отговор е наличен при елементарно търсене в Гугъл. В един момент спрях да отговарям на подобни въпроси, защото физически не бях в състояние да го правя.

Спрях да отговарям и на въпроси, свързани с рецепти, в които се пита: "Какво ще стане, ако заменя тази или онази съставка с някоя друга, ако пропусна еди коя си стъпка или ако използвам друг уред." Обикновено хората, които публикуваме рецепти, ги приготвяме по един начин, тестваме и публикуваме. Няма как да знаем какво ще се случи, ако се променят един, два или повече компонента. Това превръща рецептата в друга.

- Имаш много проекти - кои от тях би поставила на визитната си картичка?

- Наистина работя по много проекти, но може би най-близкият до сърцето ми е лайфстайл програмата за наскоро родили майки, която правя съвместно с инструктора по ресторативно движение и дългогодишен треньор на настоящи и бъдещи майки Ваня Висарионова. Целта на тази програма е да вдъхновим майките с малки деца да намират повече време за себе си, за да се движат редовно и да се хранят пълноценно. Наричам я лайфстайл програма, защото тя не включва нито тренировъчен, нито хранителен режим, а помага за изграждането на полезни навици, на ниво на осъзнатост и на мотивация за лична грижа и отговорност към собственото тяло.

- Какво споделят момичетата след края на програмата?

В края на всяко издание на програмата получаваме невероятна обратна връзка от жени, които са свалили килограми, започнали се да отделят време за спорт, възвърнали са самочувствието си. Една жена ни сподели как след 3 раждания се е върнала към танците - нещо, което не е вярвала, че ще ѝ се случи отново. Друга свали близо 20 кг в продължение на 6 месеца и

започна да прави мотивационни видеа,

за да вдъхнови и други жени да се хранят по-осъзнато

и да не превръщат захарта и шоколада в компенсаторен механизъм. Имахме участничка от Англия, която увлече колегите си в офиса да започнат да си носят домашна храна за обяд и да не ядат сандвичи, след като видяха трансформацията в нея и промененото ѝ самочувствие.

В момента има сериозен интерес към програмата от чужбина и обмисляме да започнем да я предлагаме и на английски език..

- Ти си посланик на световната кампания, стартирана от Джейми Оливър, за революция в храненето. Каква е необходимата промяна и еднакво ли се развива тази "битка" там, където Джейми я води, и тук, в България?

- Промяна безспорно е необходима у нас не по-малко отколкото в Англия! Ние сме сред водещите страни в Европа по затлъстяването сред децата, а затлъстяването е в основата на редица опасни незаразни болести като диабет, сърдечно-съдови проблеми и други. Сред водещите причини за затлъстяването са небалансираното хранене, в което преобладават технологично преработени храни с ниска хранителна стойност, както и липсата на движение. Няма как едно дете да консумира всеки ден пакетирани захарни изделия, да пие подсладени напитки, да яде тестени неща 3 пъти на ден, да не се движи, да не спортува и да бъде в добра форма!

Битката на Джейми в Англия среща сериозна подкрепа както сред обществото, така и от страна на институциите. Преди 2 месеца той беше поканен да представи идеите си пред специална комисия на английското правителство, а буквално пред дни от правителството анонсираха плана си за 50%-но намаляване на затлъстяването при децата до 2030 г., като част от този план са забрана на рекламата за вредни храни на деца и на продажба на енергийни напитки на деца, за които настоява Джейми.

У нас апелът за промяна все още среща сериозно неразбиране и липса на подкрепа. Кампанията Food Revolution Day, която организирахме тази година, беше под надслов "Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар", а смисълът ѝ беше децата да консумират редовно пресни плодове и зеленчуци за сметка на по-малко сладкиши и други нискохранителни източници на празни калории. Въпреки че кампанията беше подкрепена от много родители, учители, лекари и зъболекари, последваха и злобни нападки в интернет от хора, които изобщо не бяха вникнали в смисъла на кампанията, но побързаха да ни обвинят, че прокламираме децата да не консумират животински продукти, което не би могло да бъде по-далеко от истината! Докато в обществото съществуват тези нагласи за критика на всяка цена и по всеки повод, промяната ще бъде трудно осъществима.

- Сигурна съм, че благодарните са повече от критикарите. Чие "благодаря" няма да забравиш никога и защо?

- За мен няма по-малко или по-голямо "благодаря". Всеки имейл, в който някой ми пише, че съм го вдъхновила за по-здравословен начин на живот, че семейството му е започнало да се храни по-здравословно, че са научили нови и полезни неща от сайта или книгите ми, ме изпълва с особено усещане за признателност и насрещна благодарност за доверието.

И все пак

има някои "благодаря", които трудно се забравят

Като например имейлът на една майка отпреди два месеца, която ми изпрати снимка на едногодишното си дете и своята история на неуспешни опити за забременяване. Няколко месеца преди поредния ин-витро опит, (който си обещала да е и последен!), попаднала на мои текстове за значението на храненето преди зачеването и след това. Осъзнала, че се храни много лошо с доста вредни храни и решила да направи промяна. Намалила драстично захарта, тестото и другите технологично преработени храни, включила в менюто си повече пресни зеленчуци, риба, яйца, авокадо, пробиотични храни, започнала да се движи повече, свалила няколко излишни килограма. Последвала ин-витро процедурата и този път тя била успешна. Жената продължила да се храни внимателно през цялата си бременност, качила по-малко от 10 кг и родила чудесно здраво бебе. Историята беше разказана с толкова вълнение и емоция, че ме разплака.

- Преди време самата ти беше призовала читателките си във фейсбук да назоват жените, които ги вдъхновяват. Призивът ти беше последван от стотици тагвания. Според теб кои са нещата, от които една жена има нужда днес, за да се чувства оценена и за да има утре сили за още по-големи постижения?

- Ние живеем в уникално време! Само допреди 100 години масата жени не са били част от обществения икономически и политически живот. Днес ние не само имаме възможностите, които имат повечето мъже, но и искаме да го правим по начин, който удовлетворява чисто женските ни потребности. Затова през последните години толкова активно говорим за кариерна промяна, за търсене и следване на призвание, за вътрешна хармония. И въпреки всички тези позитивни промени, въпреки израстването, дълбоко в нас остава един исторически насаден комплекс за полова малоценност и нуждата да получаваме външно одобрение. Някой трябва да ни похвали, да валидира качествата ни, да ни хареса. Няма значение дали този някой ще е шефът ни, екипът ни, клиентите ни, последователите ни в социалните мрежи или друг авторитет. Това, от което се нуждаем днес, за да постигнем още по-добри постижения утре, е

да се научим сами да си даваме високата оценка,

а не да чакаме тя да дойде отвън

Ето затова всяка от нас има нужда от примера на други вдъхновяващи жени, от подкрепата на други жени, от женски кръг. Ето защо рубриката, която правите, е толкова ценна, защото някое от тези интервюта може да е точно онзи малък тласък, от който някоя жена някъде се нуждае, за да се вдъхнови и да повярва в себе си! Мадлин Олбрайт казва, че в ада има запазено място за онези жени, които не помагат на други жени. Моята мечта е между нас, жените, да има повече взаимна подкрепа днес, защото това ще създаде средата и фундамента за успехите на нас самите и на нашите дъщери утре.

А ако познавате други вдъхновяващи жени, пишете ни за тях, а ние ще разкажем историите им. Имейлът, на който може да номинирате своята вдъхновителка, е editors@mila.bg.

"Вдъхновителки 2018" е кампания на в. "24 часа" и MILA.BG и ТУК може да прочетете историите на останалите ни героини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Вдъхновителки 2018

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber