4 книги и стотици идеи за пътуване в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6972184 4 книги и стотици идеи за пътуване в България 4 книги и стотици идеи за пътуване в България www.24chasa.bg

В сезона на отпуските и пътешествията ви предлагаме 4 книги, които предоставят наготово стотици идеи за бягство от града и разпускане из различни краища на България. Освен познати кътчета, в изброените пътеводители за страната ни ще срещнете и куп малко познати места, които си заслужава да посетите. Затова стягайте куфарите и бягайте до най-близката книжарница, където ще намерите всеки от наръчниците, които със сигурност ще станат неизменна част от багажа ви за всяко пътуване из красивата ни родина!

Приключения

„101 отбивки за напреднали”, Иван Михалев и Елина Цанкова

След бестселърите „101 отбивки“, „Нови 101 отбивки“ и „101 романтични места в България“, най-известната двойка пътешественици у нас – Иван Михалев и Елина Цанкова, успяха за пореден път да изненадат приятно многобройните си фенове със „101 отбивки за напреднали“. След като вече ни предложиха 303 яки места из страната, които си струва да посетим, сега Михалев и Цанкова вдигат залога с нови, по-нестандартни и малко познати 101 места, кое от кое по-разнообразни! Накратко „101 отбивки за напреднали” предлага 26 водопада, 18 тракийски светилища, гробници и мегалити, 7 крепости и антични градове, 14 свещени места – манастири, скални църкви, параклиси, 10 изумителни природни феномена, 10 изключителни пещери и 8 екопътеки.

Сред тях са Алботинският скален манастир в близост до Видин, водопадът Честненско усое край Якоруда, манастирът и зоопаркът в Хаджидимово, пещерите и изворите на река Младежка в Странджа, еко пътеката „Бяла река” в подножието на Стара планина край Калофер и др.

Както всички книги от поредицата, и този пътеводител на създателите на блога „Отбивки“ съдържа упътвания и допълнителна информация за други интересни обекти в близост. Към всичко това добавяме и невероятните фотографии, дело на Михалев и Цанкова, които изпълват цялата книга.

„101 отбивки за напреднали” е задължителна за всеки приключенец!

Планина

„През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”, Ива Петрони и Димитър Алексов

Планината – традиционно респектиращо за повечето хора място – става по-достъпна с пътеводителя „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”. Журналистката Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов описват в 13 етапа изминаването на трасето Витоша – Верила – Рила – Пирин – Славянка, част от българския участък от трансевропейския пешеходен маршрут Е-4. Сред проследените в книгата преходи срещаме както популярни места като Вихрен, Седемте рилски езера и Черни връх, така и по-малко познати планински местности като труднодостъпния връх Капатник в Рила и местността Божоро в Пирин.

Този пътеводител е насочен към хора, които далеч не е задължително да разполагат с време и възможност да извървят целия маршрут наведнъж. Петрони описва като отделно пътуване всеки от етапите, подчертавайки, че не е необходима специална физическа подготовка, както и че поотделно всяка от отсечките може да се измине в рамките на ден или уикенд. За улеснение в книгата е дадена всичката необходима информация за прехода – GPS координати, възможности за достигане до началните и крайни точки без кола, нощуване, набавяне на вода и храна, както и други забележителности във всеки от районите. Изданието съдържа и полезни схеми, карти и съвети за безопасност в планината, а също и информация за евентуални проблеми с обхвата на мобилните телефони. Прелестните фотографии дължим на фотографа Димитър Алексов.

Мистика

„Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България”, Николай Нинов

Пътешестващият из знайни и незнайни мистични кътчета в България журналист Николай Н. Нинов продължава темата, която повдигна в „Повторени сънища. Фотописи от мистична България“. Във втората си книга – „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България“, Нинов отново ни повежда на мистично пътешествие из шеметни панорами, страховити зъбери, пропастни пещери и каньони, които будят възхищение. Ако трябва да обобщим в цифри написаното в пътеводителя за митични места в България, то би звучало така: 50 000 км зад волана, 700 часа отвъд пътеките, 300 обекта, 70 цветни фотографии, дело на автора, подробен GPS индекс. Добавяме към тях и едно приключение, наситено с тайнства; едно пътешествие из непозната България.

Сред местата, за които Нинов пише във „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България“, са Купена, който е част от смайващите скални фигури по поречието на Места, тайнственият мегалит Стайков камък в Централна Средна гора, Коджа маара (Голямата пещера) и заобикалящите я причудливи форми в района на Суходолието, т.е. каньона на Суха река, хипнотичната комбинация от древни съоръжения в гората в местността Кара кая (Черната скала) в Родопите и др.

На село

„Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България”, Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов

Както личи и от заглавието, авторите на „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” поставят акцент върху селския туризъм. Гавраилов, Пелова и Михов разглеждат 50 български села в различни райони на страната, като всяка от 34-те статии в книгата е и своеобразен вход към конкретен туристически регион. За улеснение са дадени също ценни насоки и практични съвети за любителите на пътешествията, а в края на книгата са разказани и 6 кратки лични истории за пътешествия на село.

Изданието съдържа също интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села, както и любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции и редица местни легенди от различни краища на България. Разгледани са също гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” обръща внимание също на чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци, като едновременно с това дава повече информация за любопитните понятия „почвотерапия“ и „селски мол“, които разкриват по нетрадиционен начин представата за селото.

И всичко това е добре подплатено с общо 160 цветни фотографии. Това е вторият съвместен проект на тримата автори след изданието „Селата в България. Посоки за туризъм и култура”.

След като се запознахте с четирите книги, които предлагат над 500 места за посещение из България, остава само да изберете в коя посока да поемете. Приятно пътешестване!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Модерните майки и дъщери ще се видят във „Вкус на мед“

Премиерата излезе в зала „Миракъл“ на Армията Красимир Спасов хвърли мост от днешните нрави към семейните отношения преди половин век. С премиерната си постановка „Вкус на мед“ в Театъра на армията той отдаде почест на студентския си клас във ВИТИЗ, поставил на сцена през 1966 г. тази пиеса на авторката Шийла Дилейни.

Отбелязваме 15 години от смъртта на писателя Йордан Радичков

С панихида в храма "Рождество Богородично" в Берковица днес бе отбелязана 15-тата годишнина от смъртта на писателя Йордан Радичков - роден в близкото село Калиманица. На панихидата присъстваха кметът на Берковица Милчо Доцов, общинското ръководство, общински съветници, краеведи, граждани от Берковица и околността, учители от гимназия "Иван Панов",

„Вихрушка” на Джеймс Клавел с ново издание

Историческият епос „Вихрушка” (ИК „Сиела”) на модерния класик Джеймс Клавел излиза в ново луксозно издание с твърди корици в два тома. С „Вихрушка” британско-американският писател и сценарист поставя край на прочутата си Азиатска сага, в която влизат още „Шогун”, „Тай-пан”, „Гай-Джин”, „Търговска къща” и „Цар плъх”.

Театралната гилдия се поклони пред Баришников

Софийските театрали изживяха празник последния уикенд - гостуващият у нас световноизвестен балетист, актьор и хореограф Михаил Баришников посети в петък - ден преди собствените си спектакли в Софийската опера и балет, представлението  “Животът е прекрасен” в Народния театър и актьорите имаха честта да му се поклонят.

Ямболският куклен театър показва в София "Новите дрехи на краля"

Постановката ще се играе в Сити марк арт център" Куклен театър "Георги Митев"-Ямбол гостува на столичната публика с постановката "Новите дрехи на краля" по Х.Кр. Андерсен. Представленията са на 24.1.2019 г. от 11 и 14 часа на сцената на  "Сити марк арт център" на бул."Янко Сакъзов" 30 (бивше кино "Левски").

Зимата в картини на български класици

Очаквайте концерта "Арфата разказва" - за първи път в България - Изложбата "Зима" - картини от български класици е открита в столичната галерия "Лоранъ" (ул. "Оборище" 16). Зимните пейзажи са едни от най-магичните. - В Литературен клуб "Перото" ви очаква първият по рода си акустичен концерт за три арфи - "Арфата разказва".

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Светлин Русев, Елза Гоева, Атанас Пацев - картини от колекции за колекционери

“Картини от колекции за колекционери” е наречена първата изложба за новата година, която се откри в столичната галерия “Арте” (ул. “Бузлуджа” 31). Изложбата включва двадесет и пет прецизно избрани живописни и скулптурни произведения на български автори от частни колекции с фокус върху отрязък от пътя на българското изкуство на границата между ХХ

Голямото преоткриване на разказвача Константин Константинов

Сборникът “Разкази и повести” (ИК “Колибри”) е безценно издание, което има за цел да преоткрие за широката публика Константин Константинов като белетрист (познаваме го и като преводач). Обхваща истории, обединени от темата за пътя и пътуването: пространствено, духовно, емоционално. Пътуване към себе си и към неизбродимите светове на другите.

Житие на потомък на Христо Ботев

Премиерата със свободен вход е във Военния клуб на 25 януари Житието на Иван Николов Печев - потомък на поета Христо Ботев, е събрано в тази малка книжка (изд. “Труд”). Тя представя само част от видимия живот на столичанина и се издава посмъртно в негова памет. Книгата излиза с подкрепата на Националния дворец на децата към Министерството на

Две сестри, неочаквано наследство на Майорка и сладкиш, за който се говори

"Един час по-късно, когато отвориха пещта, от нея ги лъхна мирис на току-що изпечен хляб и този мирис бавно погали душата на нашата героиня. Затвори очи и вдъхна аромата, изпълващ я с носталгия. Ароматът от детството ѝ. Ароматът на дома.” Такъв е ароматът и на романа “Лимонов сладкиш с маково семе” от Кристина Кампос (ИК “Хермес”) - перфектната

Има ли отговор въпросът “Стигнахме ли вече?”

Той е в най-забавния наръчник за пътуване с деца на “Майко мила” Да не кажете, че на никого не му пука за вашите неволи, ви каним на една среща (при това напълно безплатна!), на която ще ви докажем, че семейните пътешествия могат да бъдат и приятни с пътеводителя “Стигнахме ли вече?” (ИК “Сиела”). Той ще ви разведе из прекрасни места,

Накъде с децата през уикенда

Световен ден на снега на Боровец и безплатен урок по хокей на лед Две зимни развлечения ще изкушат децата тази неделя (20.1.) големи награди са предвидени за най-малките участници в Световния ден на снега на Боровец. А мераклиите да направят първи стъпки по леда със стик за хокей могат да го направят безплатно в Зимния дворец на спорта.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber