4 книги и стотици идеи за пътуване в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6972184 4 книги и стотици идеи за пътуване в България 4 книги и стотици идеи за пътуване в България www.24chasa.bg
4 книги и стотици идеи за пътуване в България

В сезона на отпуските и пътешествията ви предлагаме 4 книги, които предоставят наготово стотици идеи за бягство от града и разпускане из различни краища на България. Освен познати кътчета, в изброените пътеводители за страната ни ще срещнете и куп малко познати места, които си заслужава да посетите. Затова стягайте куфарите и бягайте до най-близката книжарница, където ще намерите всеки от наръчниците, които със сигурност ще станат неизменна част от багажа ви за всяко пътуване из красивата ни родина!

Приключения

„101 отбивки за напреднали”, Иван Михалев и Елина Цанкова

След бестселърите „101 отбивки“, „Нови 101 отбивки“ и „101 романтични места в България“, най-известната двойка пътешественици у нас – Иван Михалев и Елина Цанкова, успяха за пореден път да изненадат приятно многобройните си фенове със „101 отбивки за напреднали“. След като вече ни предложиха 303 яки места из страната, които си струва да посетим, сега Михалев и Цанкова вдигат залога с нови, по-нестандартни и малко познати 101 места, кое от кое по-разнообразни! Накратко „101 отбивки за напреднали” предлага 26 водопада, 18 тракийски светилища, гробници и мегалити, 7 крепости и антични градове, 14 свещени места – манастири, скални църкви, параклиси, 10 изумителни природни феномена, 10 изключителни пещери и 8 екопътеки.

Сред тях са Алботинският скален манастир в близост до Видин, водопадът Честненско усое край Якоруда, манастирът и зоопаркът в Хаджидимово, пещерите и изворите на река Младежка в Странджа, еко пътеката „Бяла река” в подножието на Стара планина край Калофер и др.

Както всички книги от поредицата, и този пътеводител на създателите на блога „Отбивки“ съдържа упътвания и допълнителна информация за други интересни обекти в близост. Към всичко това добавяме и невероятните фотографии, дело на Михалев и Цанкова, които изпълват цялата книга.

„101 отбивки за напреднали” е задължителна за всеки приключенец!

Планина

„През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”, Ива Петрони и Димитър Алексов

Планината – традиционно респектиращо за повечето хора място – става по-достъпна с пътеводителя „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”. Журналистката Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов описват в 13 етапа изминаването на трасето Витоша – Верила – Рила – Пирин – Славянка, част от българския участък от трансевропейския пешеходен маршрут Е-4. Сред проследените в книгата преходи срещаме както популярни места като Вихрен, Седемте рилски езера и Черни връх, така и по-малко познати планински местности като труднодостъпния връх Капатник в Рила и местността Божоро в Пирин.

Този пътеводител е насочен към хора, които далеч не е задължително да разполагат с време и възможност да извървят целия маршрут наведнъж. Петрони описва като отделно пътуване всеки от етапите, подчертавайки, че не е необходима специална физическа подготовка, както и че поотделно всяка от отсечките може да се измине в рамките на ден или уикенд. За улеснение в книгата е дадена всичката необходима информация за прехода – GPS координати, възможности за достигане до началните и крайни точки без кола, нощуване, набавяне на вода и храна, както и други забележителности във всеки от районите. Изданието съдържа и полезни схеми, карти и съвети за безопасност в планината, а също и информация за евентуални проблеми с обхвата на мобилните телефони. Прелестните фотографии дължим на фотографа Димитър Алексов.

Мистика

„Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България”, Николай Нинов

Пътешестващият из знайни и незнайни мистични кътчета в България журналист Николай Н. Нинов продължава темата, която повдигна в „Повторени сънища. Фотописи от мистична България“. Във втората си книга – „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България“, Нинов отново ни повежда на мистично пътешествие из шеметни панорами, страховити зъбери, пропастни пещери и каньони, които будят възхищение. Ако трябва да обобщим в цифри написаното в пътеводителя за митични места в България, то би звучало така: 50 000 км зад волана, 700 часа отвъд пътеките, 300 обекта, 70 цветни фотографии, дело на автора, подробен GPS индекс. Добавяме към тях и едно приключение, наситено с тайнства; едно пътешествие из непозната България.

Сред местата, за които Нинов пише във „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България“, са Купена, който е част от смайващите скални фигури по поречието на Места, тайнственият мегалит Стайков камък в Централна Средна гора, Коджа маара (Голямата пещера) и заобикалящите я причудливи форми в района на Суходолието, т.е. каньона на Суха река, хипнотичната комбинация от древни съоръжения в гората в местността Кара кая (Черната скала) в Родопите и др.

На село

„Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България”, Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов

Както личи и от заглавието, авторите на „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” поставят акцент върху селския туризъм. Гавраилов, Пелова и Михов разглеждат 50 български села в различни райони на страната, като всяка от 34-те статии в книгата е и своеобразен вход към конкретен туристически регион. За улеснение са дадени също ценни насоки и практични съвети за любителите на пътешествията, а в края на книгата са разказани и 6 кратки лични истории за пътешествия на село.

Изданието съдържа също интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села, както и любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции и редица местни легенди от различни краища на България. Разгледани са също гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” обръща внимание също на чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци, като едновременно с това дава повече информация за любопитните понятия „почвотерапия“ и „селски мол“, които разкриват по нетрадиционен начин представата за селото.

И всичко това е добре подплатено с общо 160 цветни фотографии. Това е вторият съвместен проект на тримата автори след изданието „Селата в България. Посоки за туризъм и култура”.

След като се запознахте с четирите книги, които предлагат над 500 места за посещение из България, остава само да изберете в коя посока да поемете. Приятно пътешестване!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

“Кабаре” ще открие програмата на 27 януари.

С класиката “Кабаре” се открива фестивалът “Ах, този мюзикъл”

“Исус Христос суперзвезда” и “Брилянтин” също в програмата “Киномания” представя серия от утвърдени заглавия от света на мюзикълите, които зрителите в кино “Люмиер Лидл” могат да гледат по време на фестивала “Ах, този мюзикъл”, организиран от НДК. Откриването е на 27 януари от 19 ч с прожекцията на хитовия филм “Кабаре”

Вижте културните събития в НДК през следващата седмица

Вижте културните събития в НДК през следващата седмица

20 януари – понеделник Представлението „В очакване на Годо” ще можете да гледате на 20 януари от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян. Една история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. „В очакване на Годо“ по пиесата на Самюъл Бекет е

Проф. Константин Дочев КАДЪР: БНТ

Археолог: Медальонът на Омуртаг, продаден в Ню Йорк, е оригинален

Въпросните два медальона са изключително рядка археологическа находка. Предполага се, че с тях Омуртаг е награждавал приближените си. Това каза проф. Константин Дочев, който лично е участвал при разкопките край Царевец, където е открит единият от двата златни медальона с лика на владетеля. Златният медальон на хан Омуртаг беше продаден на търг в

70 000 италианчета търсят спасение от мизерията

70 000 италианчета търсят спасение от мизерията

“Детският влак” на Виола Ардоне е роман, написан по действителни събития. Италия е съсипана от Втората световна война. Малкият Америго, се оказва едно от 70 000 деца, откъснати от бедстващите им семейства, за да заживеят временно в по-заможния Север. “Детският влак” вече 5 месеца е бестселър в Италия

2020 г.: Четем Джоджо Мойс, Сандра Браун, Даниъл Силва

2020 г.: Четем Джоджо Мойс, Сандра Браун, Даниъл Силва

ИК “Хермес” не забравя и българските писатели През изминалата година българските читатели отново имаха възможност да се насладят на интригуващи нови заглавия със знака на ИК “Хермес”. Освен романи от обичани български и чужди автори, през 2019 г. бяха публикувани красиво илюстровани детски издания, здравни книги

Небойша Брадич - режисьор на "Цигулар на покрива", Марияна Арпсенова - директор на театър, Анна Пампулова - гост -хореограф и Юли Дамянов - главен диригент

Сърби поставят “Цигулар на покрива” в Музикалния театър

Хитовият бродуейски спектакъл “Цигулар на покрива” се поставя в България за втори път тази година. Спектакълът разказва историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на едно отиващо си вече общество или да разреши на дъщерите си да послушат сърцето си

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Кимин Ким е премиер солист на перебургския Мариински театър.

Световна балетна звезда играе в “Баядерка” в София

Една от най-нашумелите балетни звезди в света - южнокореецът Кимин Ким, ще танцува в събота в спектакъла “Баядерка” на Софийската опера и балет. Негова партньорка в ролята на Никия ще бъде примабалерината Марта Петкова. Кимин Ким, който е лауреат на Варненския балетен конкурс още като юноша през 2010 г., има шеметна кариера

Николай Урумов в моноспектакъла “Мъжка задушница”
СНИМКА: АРХИВ НА ТРУПАТА

Николай Урумов в уникален моноспектакъл по “Видрица”

Гостува в Театъра на армията на 2 февруари Един сладкодумец ни въвлича с историята си в Българското възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена - такива, каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже също и за делото на Апостола

Нов тираж на “Дипломацията”

Нов тираж на “Дипломацията”

“Дипломацията” на Хенри Кисинджър (книгоиздателска къща “Труд”) е монументален и полемичен труд. Авторът първо отговаря на въпроса какво е “дипломация, сочи пътищата, по които изкуството на дипломацията и балансът на силите са създали света, в който живеем, обяснява как съвременната дипломация се е родила от опита и поуките на политиката на баланс

Росен Михайлов в танцовия пърформанс “Стрелата на Хераклит”.

Росен Михайлов е Златен бог в танцов пърформанс

49-годишният хореограф и танцьор Росен Михайлов ще бъде Златен бог в танцовия пърформанс “Стрелата на Хераклит” в петък вечерта в театралната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” “Алма Алтер”. 60-минутният спектакъл, какъвто се прави за първи път в България, се опитва да преведе на сценичен език някои от основните философски идеи

СНИМКА: "Радио Китай"

Новите акценти в тазгодишния новогодишен концерт на Китайската медийна група

Вчера успешно приключи първата репетиция за новогодишния концерт на Китайската медийна група по случай Пролетния празник. Над 600 зрители и медийни представители изгледаха спектакъла, съобщав "Радио Китай".  Подобно на предишните издания и този път концертът включва главно музикални изпълнения, танци, скечове

Пристани на ума и сърцето - „Джуншугъ“ (Видео)

Пристани на ума и сърцето - „Джуншугъ“ (Видео)

Скъпи приятели, през последните години в Китай е много популярно нещо, което тук наричаме „разходка из книжарници“. Тъй като китайската държава насърчава активно четенето, логично се появяват и много красиви, със собствен неповторим стил книжарници. Днес ще ви отведа до една такава, която се казва „Джуншугъ“, намира се в Пекин

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber