4 забележителности в Бояна, които си струва да разгледате

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6940763 4 забележителности в Бояна, които си струва да разгледате 4 забележителности в Бояна, които си струва да разгледате www.24chasa.bg
Боянската църква отвън

Искате да сте някъде сред природата, но да стигнете до там много бързо, с градския транспорт или дори направо след работа. Едновременно с това обаче ви се ще да има и красива природа и културни забележителности. Ако живеете в София, имате късмет, защото кв. Бояна и неговите околности предлагат всичко това.

От текста по-долу ще научите повече за 4 забележителности (Боянската крепост, Боянската църква, Боянския водопад и Боянското езеро) в самия квартал или в непосредствена близост до него. Статиите са част от двуезичната „Енциклопедия „София”.

БОЯНА. Квартал на София (от 1961 г.), район „Витоша”. До присъединяването му през 1938 г. към Столична голяма община е самостоятелно село. Разположен е в южната част на София, в северното подножие на Витоша, край Боянска река, на 750 m надморска височина. Бояна се споменава за първи път през 1015 г. във византийски исторически извор. Върху скалистото възвишение Момина скала са останките от средновековната Боянска крепост. В Бояна се намира Боянската църква, включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя е била част от извънградската резиденция на севастократор Калоян, управител на Средецка област (XIII век). От римската епоха до построяването на водопровода „Рила–София” през 30-те години на XX век София се снабдява с питейна вода от боянските извори. Кварталът е един от престижните в столицата; тук се намира правителствената резиденция „Бояна”. В една от сградите й е настанен Националният исторически музей. Бояна е изходен пункт за туризъм в планината.

БОЯНСКА КРЕПОСТ (Батил). Средновековна българска крепост на Витоша, над левия бряг на Боянска река, издигната в края на X – началото на XI век. Останките от нея се намират на скалистото възвишение Момина скала (1087 m), на около 1 km южно от Боянската църква. Крепостта е малка и вероятно е служела като стражево укрепление. Византийски историци споменават името й – Боянос, и завладяването й от византийска армия през 1017 г. Боляринът Ботко, управител на Боянската крепост, взема участие във въстанието на Петър Делян за отхвърляне на византийската власт през 1040–1041 г. Крепостта Бояна, последното огнище на въстанически действия, е превзета отново през есента на 1041 г. През Второто българско царство Бояна е родово владение на управителя на Средецка област севастократор Калоян, ктитор на Боянската църква; останки от двореца му има южно от църквата. Крепостта Бояна е превзета от турците след падането на Средец (1385 г.).

БОЯНСКА ЦЪРКВА.

Един от най-ценните паметници на българското средновековно изкуство. Включена е (от 1979 г.) в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство. Църквата се намира в софийския квартал Бояна, в подножието на Витоша, сред малък парк с вековни дървета, заобиколен от висока ограда. Строена е на три етапа, което личи ясно и на фасадата. Най-стара е източната част – малка кръстокуполна църква, вероятно от X–XI век. Изписвана е два пъти – през XI и през XII век. През XIII век до старата църква от запад е долепена двуетажната сграда на семейна църква – гробница. Долният етаж, посветен на св. Никола, служи за преддверие към старата църква, горният, посветен на св. Пантелеймон, е параклис. Според запазен надпис на долния етаж църквата е издигната и изписана през 1259 г. със средства на севастократор Калоян – управител на Средецка област със седалище Боянската крепост.

Стенописите са с изключително висока стойност. Те следват иконографията и стила на византийското изкуство от XI–XII век, претворени под влияние на местните художествени традиции и на Търновската художествена школа. Изобразени са 18 сцени от житието на св. Никола – патрон на църквата, портрет на св. Иван Рилски, евангелски сцени. Най-ценни са портретите в църквата, изписани в цял ръст. Те са на ктиторите севастократор Калоян и съпругата му Десислава, а срещу тях – на търновския цар Константин Тих-Асен и царица Ирина. Изписването на царското семейство в семейната църква означава, че Калоян поддържа цар Константин и се родее с него (във възпоменателния надпис се нарича „братовчед царев”). Фигурите са в тържествена поза, с официални облекла и с отличията на властта. Калоян държи в ръцете си модел на построената от него църква. Образите, рисувани вероятно от натура, са с дълбока индивидуалност и тънка портретна характеристика. Те имат не само художествена, но и документална стойност – изобразените цар Константин и царица Ирина са единствените портрети на български владетели от тази епоха. Образът на Десислава се смята за един от най-красивите женски портрети в българската живопис.

Стенописите в Боянската църква се нареждат сред най-значимите постижения на средновековната европейска живопис от XIII век. Заради изключителния си реализъм, психологическа дълбочина и хуманизъм те се разглеждат като предренесансово явление – боянският майстор е завършил своите стенописи 7 години преди раждането на представителя на италианския проторенесанс Джото. Според изследователи по стил стенописите спадат към Търновската художествена школа. Художникът, изписал впечатляващите фрески, е неизвестен, условно наричан Боянският майстор. Най-новата част на Боянската църква, построена през 1882 г., е от запад и няма художествена стойност. Първи изследователи и популяризатори на Боянската църква са учените Виктор Григорович, Стефан Веркович и Константин Иречек. През 1844 г. славистът В. Григорович намира в църквата старобългарска книжнина, сред която и Поменик на българските царе, патриарси и боляри. Първата цялостна оценка за значимостта на старината прави историкът К. Иречек през 1879 г. През 1924 г. Андрей Грабар в монографията си „Боянската църква” определя принадлежността й към Второто българско царство. В парка около църквата е гробът на царица Елеонора (1860–1917 г.), втората съпруга на цар Фердинанд I. Благодарение на нейната височайша защита Боянската църква, предвидена за събаряне през 1912 г., оцелява. На мястото й е трябвало да се построи нов, по-голям храм. Със застъпничеството на царица Елеонора е осигурен парцел за строеж на новия храм и е започната реставрация на средновековната църква. Боянската църква е сред първите обекти, защитени от Закона за старините (включена е в Списъка на народните старини през 1927 г.). Тя е със статут на световна и национална културна ценност. Под юридическа защита са и паркът около църквата, и гробът на царица Елеонора. От 1968 г. Боянската църква е национален музей, филиал на Националния исторически музей.

БОЯНСКИ ВОДОПАД.

Най-високият и най-красив витошки водопад; образуван е на Боянска река, в северния склон на планината. Намира се на около 5 km от софийския квартал Бояна, на около 1260 m надморска височина. Височината на водния пад е над 20 m. Най-пълноводен е през пролетта, по време на топенето на снеговете във високите части на Витоша. Боянският водопад е обявен за природна забележителност (1965 г.). Над него, на възвишението Момина скала, са запазени развалини от средновековната Боянска крепост.

БОЯНСКО ЕЗЕРО.

Изкуствено езеро, създадено през 1906 г. при изграждането на Витошкия водопровод. Намира се на около 2 km над софийския квартал Бояна, на 1027 m надморска височина. Площта му е около 2000 m?. На мястото на езерото е имало малко блато, захранвано от няколко извора. Боянското езеро е важно местообитание на защитени земноводни видове като кафява крастава жаба, голяма водна жаба, малък и голям гребенест тритон – обекти на Европейското природно наследство. Езерото е водоохраняема зона и достъпът до него е ограничен.

Из „Енциклопедия „София”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

2019 г.: Къде да пътуваме според звездите и зодията си

Нова година, нов късмет. Защо не се погрижите по-баровски за себе си и да си осигурите мечтаната ваканция? Едно пътуване до далечни места подмладява и съживява ума и сетивата. През 2019 г. може да позволите на звездите да решат къде да отидете според зодията ви. Може да сбъднете и най-смелите си мечти.

Как да пътуваме с големи суми пари в брой

В наши дни пътуванията се осъществяват изключително лесно. В последните години неимоверно е нараснал броят на туристическите и бизнес пътуванията, а когато хората пътуват, парите им пътуват с тях. Често се оказва, че транспортирането на пари през граница е по-сложен бюрократичен процес отколкото имиграцията и движението на хората през граница.

Магията на коледните пазари

Атракции по Рождество вече има за гейове и вегетарианци Не е задължително коледното пазаруване да бъде кошмар. Тази досадна работа се превръща в удоволствие на празничните базари, открити вече по всички точки на света. Там на чаша греяно вино и наденички, сред много светлина и музика можеш да напълниш кошница с подаръци – от изящни ръчно

Ако не сте решили къде да посрещнете Нова година, Скопие и Охрид са правилният избор за Вас

За едно незабравимо забавление е необходима само положителна енергия Македония има много богат социален живот. Във всеки град ще намерите ресторанти и кафенета, за да се насладите на почивки през деня и места за партита до ранните сутрешни часове, където можете да прекарате много приятни мигове с вашите приятели.

3 места, край София, където да избягате от мръсния въздух!

През зимата въздухът в градовете е изключително мръсен. Ето защо е хубаво да си правим разходки сред природата. Макар, че навън е студено, чистият въздух е изключително важен за нашето здраве, особено, когато сме принудени да прекарваме по-голяма част от времето си в населените места. Предлагаме ви три дестинации в или в близост до София,

Спечелете пътуване към мечтаната дестинация с Lufthansa и вземете 10 приятели

Няма нищо по-хубаво от едно пътуване с приятели или семейството. Всъщност има - безплатно пътуване с приятели или семейството. Германската авиокомпания Lufthansa организира игра “SayYesToTheWorld”, в която може да спечелите билети за вас и до 10 приятеля до дестинация по ваше желание - всяка една точка на света,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Подарете си незабравимо пътуване за НОВА ГОДИНА

Ако още се чудите къде да посрещнете Новата 2019 г., ЕКВАТОР има страхотни предложения, с гаранция, че ще бъде незабравима и вълнуваща. ЕГИПЕТ Задължително вижте Музея на Египет в Кайро. Тук са събрани всички исторически богатства на Египет, събрани от всички археологически разкопки. В музея са показани повече от 12 000 артефакта от всеки период

Нова година близо до морето? – разбира се, в „Албена”

Новогодишните празници са едновременно емоция и почивка, ново начало и изчистване на старото, време за равносметка и планове. Но най-вече дните около Нова година са възможност за презареждане на батериите. И тази година за празниците морският ни курорт „Албена” предлага най-доброто съчетание от релакс, купон, спокойствие и емоционални преживявания.

Ница, но не по стъпките на Баневи

Градът е повече от яхти и лукс - сгради, кухня, дух и музеи Има Ница на Баневи и останалите хора, за които е важно да наложат своето разбиране за лукс върху клишето за Лазурния бряг. Ница на редовия летен турист, в която опашките за ресторант се точат по 40 минути. Но и Ница през пролетта и есента, когато градът е много по-ласкав, романтичен,

Кои звезди ще празнуват Коледа и Нова година с гостите на луксозен СПА хотел край Пловдив

Графа, Глория, Анелия и Руслан Мъйнов са само част от изненадите в парк и спа хотел „Марково” Серия почивни дни се очертава около Коледа тази година. Неработни ще бъдат цели 5 дни. Повечето българи започнаха да правят резервации и планове за почивка. Един от най-луксозните хотели край Пловдив - парк и СПА хотел „Марково” е поканил редица известни

Матера не иска селфи посетители, а бавен туризъм

9 факта, които трябва да знаем, преди да видим културната столица на Европа за 2019 г. Италианският град Матера, избран заедно с Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г., е едно от най-античните селища в света. В него природата и човекът моделират скали и територия от праисторически времена, издълбавайки в скалите пещери,

Предколедни програми с ЕКВАТОР.БГ

Наближават най-хубавите дни - коледните празници. ЕКВАТОР.БГ ви предлага три варианта за много настроение в едни от най-красивите градове в Европа. В предколедна Златна Прага най-популярните базари са на централния площад в стария град и на площад Wenceslas. На всеки от тях има над 150 къщички, в които да опитате традиционна кухня и да пиете

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber