Италианският шеф Стефано Стека: Дани де Вито се радва като дете, когато му сервирам кюфтенца с босилек

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6924764 Италианският шеф Стефано Стека: Дани де Вито се радва като дете, когато му сервирам кюфтенца с босилек Италианският шеф Стефано Стека: Дани де Вито се радва като дете, когато му сервирам кюфтенца с босилек www.24chasa.bg
Италианският шеф Стефано Стека СНИМКА: Десислава Кулелиева

Стефано Стека е един от най-добрите майстор готвачи в Лондон. Готвил е в кухнята на прочутия италиански ресторант "Сан Доменико", удостоен с две звезди "Мишлен", които са нещо като нобелова награда в ресторантьорството.

Преди около 20 г. Стефано Стека се установява в Лондон, където работи в някои от най-известните ресторанти, докато накрая си отваря собствен. Неговите специалитети са сред любимите и на холивудските звезди. Стека е приготвял храна за комедийният актьор Дани де Вито, Мел Брукс, Мат Деймън директора на "Формула 1" Рос Браун и др.

Той открива ресторанта IL Siciliano в Свети Влас днес и утре (22 и 23 юни). Два дни са избрани, защото един не стига, интересът към заведението надвишава капацитета му от 150 места. Ако искате да опитате вкусна италианска храна на достъпна цена, не пропускайте да се отбиете в IL Siciliano това лято.

- Г-н Стека, вие сте един от най-добрите готвачи в Лондон, но в България не всеки е чувал за вас. Бихте ли разказали нещо повече за себе си?

- Италианец съм, при това красавец. (Смее се.) Роден съм в гр. Римини, който се намира на източното крайбрежие на Италия. Започнах да готвя от много ранна възраст, защото усетих страст към кулинарията - бях на 13 г. Работил съм в "Сан Доминико" - ресторант с две звезди "Мишлен", който се намира в Южна Италия. Преди 20 години се преместих в Лондон и започнах да работя там.

- Защо избрахте да отворите ресторанта IL Siciliano точно в Свети Влас?

- Отидох в Свети Влас на почивка, но всичко толкова много ми напомняше на родния ми град. Реших да отворя ресторант там, защото се върнах в детските си години.

- На какъв принцип съставихте менюто на ресторанта?

- Винаги избирам ястията спрямо сезонните продукти. Когато видя какви са те, тогава подготвям рецептите.

Такава е моята кулинарна

философия - лесна храна,

приготвена от свежи продукти

- Били сте на българското Черноморие, а посещавали ли сте София?

- Да, бил съм в София няколко пъти. Обичам този град! Защо да не отворя скоро ресторант и там? Може би липства такъв, който предлага хубава италианска храна, не знам. (Смее се.) В IL Siciliano обаче е такава, защото влагаме всичката си енергия и опит в приготвянето й. В ресторанта ми в Лондон идват много световни знаменитости. Това може да се случва и в София или в Свети Влас, защото градовете имат имат чар и енергия.

- Един от редовните ви клиенти е актьорът Дани де Вито. Какво най-често приготвяте за него? 

- Дани де Вито ми е добър приятел и забележителен човек, толкова земен и интересен. Когато ме види, винаги ме пита на италиански: "Стефано, какво да ям днес?". Понеже го познавам, му предлагам простичко ястие, паста с доматен сос например. Той отвръща със специфичния си глас: "Да, великолепно, благодаря ти, Стефано!". Може да видите Дани де Вито в редица известни комедии, но това не променя факта, че е удивително мил с околните. Любимото му ястие са класически кюфтенца с босилек. Понякога изненадващо му поднасям цяла купа от тях и той започва да се радва като малко дете.

- Как се зароди страстта ви към кулинарията?

- Още когато бях на 6 или 7 години, си спомням как баба ми сервираше на масата огромна купа с паста. По това време обичах да играя в кухнята и да наблюдавам как готви. Баба ми беше страхотен кулинар. В Италия всеки поне малко е такъв, защото от деца прекарваме време в кухнята,

независимо дали трошим яйца,

приготвяме паста или

дебнем момента, в който да

опитаме соса, преди някой

да ни плесне по ръцете

Изпитваме страст към семейните моменти, а добрата храна е задължителен техен елемент.

- Кое е първото ястие, което сготвихте?

- Бях на 11 годин. Нямаше какво да правя в събота следобяд и извиках приятели, за да игра. Някой предложи да приготвим вечеря. На мен се падна честта да направя печен заек. Много лесно като за начало, нали? (Смее се.) Спомням си обаче, че всички много го харесаха. Получи се толкова вкусен заради страстта ми към храната.

- Това ли е тайната на вкусната храна - да готвиш със страст? 

- Това е първата тайна. Втората се крие в усилената работа, която не спира през цялата година. Вместо да излизаш вечер с прииятели, трябва да работиш.

- Как започнахте да работите в "Сан Доменико" - ресторант удостоен с 2 звезди "Мишлен"?

- Това е един от най-добрите ресторанти в Италия. Научих много за продктите и кулинарните техники, докато работех там. Съветвам всички млади готвачи да работят в ресторант, който е носител на поне една звезда "Мишлен", защото ще усвоят тънкостите на занаята много бързо.

- Какво е най-ценното, което научихте в "Сан Доменико"?

- Мисля, че е техниката - как да нарежа месото, как да почистя рибата и т.н. Това са основни умения, които ако не научиш правилно, ще грешиш през цялата си кариера. Сега младите искат да постигнат всичко без да положат нужните усилия. В кулинарията не става така, трябва да обелите картофите, да почистите моркова, лука и т.н.

Трябва да правите това година след година,

за да започнете истински да готвите.

Не се става кулинар с едно щракване на пръстите

- Имали сте успешна кариера в Италия, защо се преместихте в Лондон?

- Преместих се в Лондон, когато бях на 21 г. Причината беше, че исках да науча английски. Градът е страхотен, успя да ме спечели. Мултинационален е, в него има и италианска общост, а това е добре за бизнеса ми. Освен това пазарът на продукти е добър, можеш да намериш всичко, независимо дали е от Азия или Америка. Ще използвам тези продукти и в IL Siciliano, за да предложим качествена и богата селекция на вкусове и ястия, която да допълва прекрасния Свети Влас, слънцето и морето. 

- Освен качествена храна в IL Siciliano ще има и специални наргилета, приготвени от популярния в Лондон наргиле бар Mamоunia Lounge, нали така?

- Да, с тях хората ще могат да се отпуснат вечер. На обяд ще има опростено меню, защото всеки ще бърза да се потопи в морето или да се пече на плажа. То ще включва пица, паста и салата. Вечер менюто ще бъде доста по-богато. Ще има музика и диджей на живо. Така може да останете в IL Siciliano цял ден, стига да искате. (Смее се.)

- Какво бихте посъветвали младите готвачи?

- Бих им казал да не мислят толкова за това, което трябва да правят, а да слушат съветите на околните. В началото учителят им е този с мозъка, а те имат само глави. Нямат никакъв опит и трябва да изпълняват точно рецептите, които са им дали. Това е много важно, но младите искат да се докажат по-рано, като правят нещата различно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Галин номиниран за „Фолк идол 2019”

Галин е номиниран за „Фолк идол 2019”, съобщиха организаторите на конкурса. Певецът е сред звездите, които са събрали най-голям брой гласове. Той се радва на изключителен успех сред тийнейджърките не само заради гласовите си данни, а и заради мускулестото тяло и татуировките. Галин вече спечели приза през 2017 г.

Книга с комикси разказва популяризира идеите на Маркс в Китай

Наскоро в Китай бе пуснат първият комикс за живота на Карл Маркс „Лидерът", където са представени животът и идеите му. Насочен към тинейджърите, той се базира на биографията, теоретичните книги и спомени за него. Комиксът показва на младите читатели, че Маркс не е само велик мислител, както пише в учебниците, но и трудолюбив, романтичен и бунтар,

Епизод от "Маша и мечокът" влезе в "Гинес" с над 3,4 млрд. гледания (Видео)

Епизодът "Маша плюс Каша" от руския анимационен сериал "Маша и мечокът" стана най-гледаният в Ютюб и влезе в Книгата на рекордите Гинес, предаде ТАСС. Това бе потвърдено от пресслужбата на руското студио "Анимакорд". "Епизодът влезе в Книгата на рекордите Гинес и стана най-гледаното анимационно видео в Ютюб.

Мария Силвестър и бригадата на Караджов в помощ на самотни майки

Емблематичният социален проект „Бригада Нов дом“ се завръща в ефира на bTV на 28 февруари с четвърти сезон и още по-амбициозна мисия. Всеки четвъртък от 21:00 часа Мария Силвестър и майсторите на Влади Караджов ще влизат в неприветливите и разрушени къщи на самотни майки, за да ги превърнат в истински домове за техните деца.

Монахини ще свирят рок пред папата (Видео)

"Лас сиервас" - перуанска рокбанда от девет монахини, чиито песни са с милиони гледания в Ютюб, ще свири пред папата на Световната младежка среща, предаде Франс прес. Срещата ще се проведе в края на януари в Панама. Монахините са свирили вече два пъти пред папа Франциск - в Мексико през 2016 г. и в Перу през 2018 г.

Пожарникари от Парагвай позираха голи за календар, за да съберат пари за оборудване

Парагвайски пожарникари се съблякоха голи за календар, за да спечелят пари за професията си, предаде Асошиейтед прес. Сред участниците в инициативата са доброволци пожарникари от двата пола от градчето Сан Роке Гонсалес. Има и дори бременна пожарникара, която не се стеснява да позира с изпъкналото си коремче, предава БТА.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Болшой московски цирк идва с нов спектакъл

Болшой московски цирк отново ще има представления в България. След като трупата представи Circus 2.0 и UFO, предстои да покаже новия си спектакъл “OFU - приземяването”. Той ще бъде поставен на 21 март в Русе в “Арена Монбат”, на 24 март на сцената на “Колодрум” в Пловдив и на 26 март в столичната зала “Арена Армеец”.

Кирил Маричков участва в концерт на Jeremy? в София

Кирил Маричков е специален гост в концерта на българската инди-рок група Jeremy? в един от най-големите столични клубове. Музикантите ще свирят на Деня на жената 8 март от 22 часа. Младите рокаджии ще представят само свои авторски песни, а вокалистът на “Щурците” ще изпее заедно с тях новото им съвместно парче “Не си сам”.

Андре Рийо с валс на Антъни Хопкинс в София

Много е вероятно Андре Рийо да представи пред българската публика валс, написан от голямата холивудска звезда Антъни Хопкинс. Третият концерт в София на холандския цигулар и диригент ще бъде на 8 юни отново в зала “Арена Армеец”, а билетите за събитието вече са почти изчерпани. Антъни Хопкинс, изиграл Ханибъл Лектър в “Мълчанието на агнетата”

Синът на режисьора на "Ловци на духове" ще снима продължение на лентата (Видео)

Айвън Райтман предава щафетата на "Ловци на духове" на своя син, предаде Асошиейтед прес.  Четирикратно номинираният за "Оскар" Джейсън Райтман ще режисира нов филм от поредицата. Продукцията на "Сони пикчърс" се очаква да излезе на екран през лятото на 2020 г.  "Най-после получих ключовете от колата",

Сръбският президент Вучич ще подари на Путин кученце порода шарпланинец

Сръбският президент Александър Вучич е избрал да подари на руския си колега Владимир Путин тримесечно кученце порода шарпланинец, съобщи сръбският вестник "Блиц". Кученцето е със сериозно родословие от седем поколения назад, то е от най-стара местна порода и е известно, че президентът Путин обича тъкмо такива породи,

Най-самотният жабок на света най-после си намери партньорка (Видео)

Най-самотният жабок на света, кръстен Ромео, си намери партньорка след дълги търсения и може да спаси вида си от изчезване, съобщава в. "Метро". Единадесет годишното земноводно живееше усамотен живот на стар ерген в аквариум в Боливия. Учените се смилиха над нерадостната му съдба и тръгнаха да му търсят изгора из джунглите на Боливия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber